yennefer.00 23.02.22, 22:55 kultura.gazeta.pl/kultura/7,114628,28145526,emir-kusturica-zgodzil-sie-kierowac-rosyjskim-teatrem-wojskowym.html#opinions No proszę, niezłe dno. Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewka.n Re: Kusturica 23.02.22, 23:05 Żeby twórca "Underground" tak się zeszmacił... To chyba ten moment i przypadek kiedy trzeba sobie oddzielić twórcę jako człowieka i jego życie "w cywilu"(!) od jego dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kusturica 23.02.22, 23:11 Ale jako dyrektor teatru może i reżyserować, wciąż być tworcą. Jednak to bardziej złożone, zagmatwane. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Kusturica 24.02.22, 00:45 Chodziło mi o tę prostą sprzeczność: jak ktoś, kto w tak sugestywny sposób potrafił oddać, że się tak wyrażę, dramatycznie tragiczny absurd wojny, może potem zostać szefem artystycznym wojskowego(!) teatru. I to jeszcze putinowskiego. I to w dniu putinowskiej inwazji! Przecież to brzmi jak jeden z absurdalnych wątków „Undergroundu”. „Underground” oglądałam bardzo młodym, wrażliwym dziewczęciem będąc. Do dziś pamiętam jakie wrażenie zrobiły na mnie te alegoryczne i jak z sennego koszmaru, szerokie, ale mocno zatłoczone, tunele. Ciągnące się pod całą Jugosławią a właściwie Europą, bo z kierunkowskazami na Ateny, Berlin itd. Z przetaczającymi się po nich w obie strony kawalkadami wojsk wszelkiego autoramentu, z kolumnami czołgów, dział, ciężarówek wyładowanych bronią, żołnierzami piechoty itd. A po ścianach, przeciekając z powierzchni, spływała wolno ni mniej ni więcej, ale właśnie krew, utoczona w trakcie tych wszystkich wojen. Może jak się to czyta, to brzmi to strasznie kiczowato i egzaltowanie, ale nie gdy ogląda się „Underground” mając naście lat. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kusturica 24.02.22, 07:44 Pewnie. To wspaniały reżyser, któremu odwaliło najwyraźniej, w takich sytuacjach zawsze wspominam Heideggera. Ciekawa też jestem, co by teraz mówił Sołżenicyn. Odpowiedz Link Zgłoś
yennefer.00 Re: Kusturica 24.02.22, 10:02 W obliczu tego wszystkiego, co się dzieje, jest zwykłym kawałkiem gówna, a nie wspaniałym reżyserem Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kusturica 24.02.22, 10:07 Alkoholikiem jest jak widac ruska wódka mu mózg wyżarła. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kusturica 24.02.22, 10:06 Widziałaś ten film?? On jest jakby nie patrzęc w zupełnej opozycji do tego co teraz Kusturica robi...a sorry robi od jakiegoś czasu. Bo juz po zajeciu Krymu stał po stronie Rosji Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kusturica 23.02.22, 23:10 Ojej, przykre i zadziwiające. Ale za to zdjęcie jednak mnie rozweseliło Bubkowi się chyba nie podobało, jeśli widział. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Kusturica 23.02.22, 23:18 nangaparbat3 napisała: > Ale za to zdjęcie jednak mnie rozweseliło > Bubkowi się chyba nie podobało, jeśli widział. > No, ba. Każdemu pewnie odruchowo się nasuwa: "Hm,... myślałam że jest wyższy" Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kusturica 23.02.22, 23:28 Moja babcia mawiała, że boi się niskich mężczyzn, bo muszą podskakiwać jak koguty, żeby ktoś w ogóle ich zauważył. Znam paru niskich i bardzo w porządku, jednak fakt faktem, że wielcy wodzowie często nie grzeszą wzrostem. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Kusturica 23.02.22, 23:30 Weź pod uwagę, że Kusturica ma ponad 190 wzrostu. Putin pewnie około 170. Nie jest jakoś bardzo niski, tylko z nieodpowiednim człowiekiem dał się sfotografować Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kusturica 23.02.22, 23:48 to w ogóle byłoby nieistotne, gdyby nie urządzane przez niego przedstawienia, zwłaszcza jak te złote wrota przed nim otwierają. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Kusturica 24.02.22, 07:39 Jak możesz pisać coś tak obrzydliwego? Moja babcia mówiła, że boi się czarnych mężczyzn, bo jak czarni na zewnątrz, to mają i diabelskà duszę. Znam paru czarnych i są bardzo w porządku, ale… Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kusturica 24.02.22, 07:46 Mogę. Nie jestem wolna od obrzydliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kusturica 24.02.22, 07:47 A ciekawe, że odpowiedzi "Serb" cię nie ruszają Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kusturica 24.02.22, 10:08 Od dawna...ale jakby wyrzucił na śmietnik wszystkie swoje filmy... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kusturica 23.02.22, 23:23 Poparł też aneksję Krymu, więc zero zdziwienia. Ale jednak przykrość. Odpowiedz Link Zgłoś
trudneslowa Re: Kusturica 24.02.22, 00:24 Panie wyżej mnie uprzedziły. Przecież to Serb. Serbowie już od dawna hulają z rusakami. Wygoogluj Dejana Berića. Aczkolwiek z samym Kusturicą to faktycznie przykra sprawa. Dawno temu był moment, że po prostu ubóstwiałam jego filmy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kusturica 24.02.22, 10:09 Przykra sprawa własnie ze względu na tematykę jego filmów. Scena w teatrze w filmie Underground i jego prorosyjska działność to jakby kpina z własnego filmu... Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Kusturica 24.02.22, 00:40 Żal. Akurat jak mi dziecko dorosło, żeby obejrzeć jego filmy... Na co mu to? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kusturica 24.02.22, 07:48 Przepraszam, a w jaki sposób obecna postawa Kusturicy przeszkadza w obejrzeniu "Underground" z jego genialną ścieżką dźwiękową? Btw, Serbia bardzo dobrze pamięta amerykańskie bombardowania Belgradu i oderwanie od Serbii ich ziem, w celu utworzenia fejkowego, mafijnego niby państewka pod nazwą Kosowo. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kusturica 24.02.22, 10:13 A ja też mam zgrzyt. Bo oczywiście mogę obejrzeć z córką Underground i wyjasnić, ze reżyserowi teraz odklepało (swoją drogą można pociągnąc temat jak to alkohol w namiarze mózg wypala na tym przykładzie)...ale mam wątpliwości czy własnie nie powinno się przestać oglądać jego filmy, słuchać jego muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Kusturica 24.02.22, 10:17 i wyjasnić, ze reżyserowi teraz odklepało No możesz, ale w zasadzie po co? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kusturica 24.02.22, 10:24 Ale właściwe po co? Kontekst powstania "Underground" był taki, osobiste wybory i decyzje reżysera są spójne z postawą wielu Serbów. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Kusturica 24.02.22, 08:06 Mam duży sentyment do Serbii, filmów i muzyki (No smoking orchestra, z Iggym Popem), ale to nad wyraz specyficzna mentalność. Nie dziwi nic, a uznanie Kosowa przez Zachód wcale nie pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kusturica 24.02.22, 10:11 Ok on jest Serbem, a Serbowie od zawsze byli prorosyjscy...ale kurcze jego filmy stoją w zupełnej sprzeczności z tym co on teraz robi. Tzn. nie teraz...bo juz zajęcie Krymu przez Rosjan odbylo się przy akompaniamencie No smoking orchestra Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kusturica 24.02.22, 10:16 Masz pretensje do psa, że szczeka? Serbia jest kulturowo, historycznie, politycznie prorosyjska od wieków, przyswoili wielkorosyjska ideę panslawizmu, a Zachodowi pamiętają bombardowania Belgradu. Odpowiedz Link Zgłoś
joaz Re: Kusturica 24.02.22, 10:32 Będzie zatrudniał w swoim teatrze Gerarda Depardieu Odpowiedz Link Zgłoś