23.02.22, 22:55
kultura.gazeta.pl/kultura/7,114628,28145526,emir-kusturica-zgodzil-sie-kierowac-rosyjskim-teatrem-wojskowym.html#opinions
No proszę, niezłe dno. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • ewka.n Re: Kusturica 23.02.22, 23:05
      Żeby twórca "Underground" tak się zeszmacił... sad
      To chyba ten moment i przypadek kiedy trzeba sobie oddzielić twórcę jako człowieka i jego życie "w cywilu"(!) od jego dzieła.
      • nangaparbat3 Re: Kusturica 23.02.22, 23:11
        Ale jako dyrektor teatru może i reżyserować, wciąż być tworcą. Jednak to bardziej złożone, zagmatwane.
        • ewka.n Re: Kusturica 24.02.22, 00:45
          Chodziło mi o tę prostą sprzeczność: jak ktoś, kto w tak sugestywny sposób potrafił oddać, że się tak wyrażę, dramatycznie tragiczny absurd wojny, może potem zostać szefem artystycznym wojskowego(!) teatru. I to jeszcze putinowskiego. I to w dniu putinowskiej inwazji! Przecież to brzmi jak jeden z absurdalnych wątków „Undergroundu”.

„Underground” oglądałam bardzo młodym, wrażliwym dziewczęciem będąc. Do dziś pamiętam jakie wrażenie zrobiły na mnie te alegoryczne i jak z sennego koszmaru, szerokie, ale mocno zatłoczone, tunele. Ciągnące się pod całą Jugosławią a właściwie Europą, bo z kierunkowskazami na Ateny, Berlin itd. Z przetaczającymi się po nich w obie strony kawalkadami wojsk wszelkiego autoramentu, z kolumnami czołgów, dział, ciężarówek wyładowanych bronią, żołnierzami piechoty itd. A po ścianach, przeciekając z powierzchni, spływała wolno ni mniej ni więcej, ale właśnie krew, utoczona w trakcie tych wszystkich wojen.

Może jak się to czyta, to brzmi to strasznie kiczowato i egzaltowanie, ale nie gdy ogląda się „Underground” mając naście lat.
          • nangaparbat3 Re: Kusturica 24.02.22, 07:44
            Pewnie. To wspaniały reżyser, któremu odwaliło najwyraźniej, w takich sytuacjach zawsze wspominam Heideggera. Ciekawa też jestem, co by teraz mówił Sołżenicyn.
            • yennefer.00 Re: Kusturica 24.02.22, 10:02
              W obliczu tego wszystkiego, co się dzieje, jest zwykłym kawałkiem gówna, a nie wspaniałym reżyserem
            • hanusinamama Re: Kusturica 24.02.22, 10:07
              Alkoholikiem jest jak widac ruska wódka mu mózg wyżarła.
        • hanusinamama Re: Kusturica 24.02.22, 10:06
          Widziałaś ten film?? On jest jakby nie patrzęc w zupełnej opozycji do tego co teraz Kusturica robi...a sorry robi od jakiegoś czasu. Bo juz po zajeciu Krymu stał po stronie Rosji
    • nangaparbat3 Re: Kusturica 23.02.22, 23:10
      Ojej, przykre i zadziwiające.
      Ale za to zdjęcie jednak mnie rozweseliło
      https://bi.im-g.pl/im/9d/d7/1a/z28145565IH,Emir-Kusturica-i-Wladimir-Putin.jpg
      Bubkowi się chyba nie podobało, jeśli widział.
      • ewka.n Re: Kusturica 23.02.22, 23:18
        nangaparbat3 napisała:

> Ale za to zdjęcie jednak mnie rozweseliło
        > Bubkowi się chyba nie podobało, jeśli widział.
        >

No, ba. Każdemu pewnie odruchowo się nasuwa: "Hm,... myślałam że jest wyższy" smile
        • nangaparbat3 Re: Kusturica 23.02.22, 23:28
          Moja babcia mawiała, że boi się niskich mężczyzn, bo muszą podskakiwać jak koguty, żeby ktoś w ogóle ich zauważył. Znam paru niskich i bardzo w porządku, jednak fakt faktem, że wielcy wodzowie często nie grzeszą wzrostem.
          • amast Re: Kusturica 23.02.22, 23:30
            Weź pod uwagę, że Kusturica ma ponad 190 wzrostu. Putin pewnie około 170. Nie jest jakoś bardzo niski, tylko z nieodpowiednim człowiekiem dał się sfotografować wink
            • nangaparbat3 Re: Kusturica 23.02.22, 23:48
              to w ogóle byłoby nieistotne, gdyby nie urządzane przez niego przedstawienia, zwłaszcza jak te złote wrota przed nim otwierają.
            • hanusinamama Re: Kusturica 24.02.22, 10:08
              170 u faceta to nie jest niski???
          • huang_he Re: Kusturica 24.02.22, 07:39
            Jak możesz pisać coś tak obrzydliwego?

Moja babcia mówiła, że boi się czarnych mężczyzn, bo jak czarni na zewnątrz, to mają i diabelskà duszę. Znam paru czarnych i są bardzo w porządku, ale…
            • nangaparbat3 Re: Kusturica 24.02.22, 07:46
              Mogę. Nie jestem wolna od obrzydliwości.
              • nangaparbat3 Re: Kusturica 24.02.22, 07:47
                A ciekawe, że odpowiedzi "Serb" cię nie ruszają big_grin
    • tryggia Re: Kusturica 23.02.22, 23:12
      Serb. Tyle w temacie.
    • iuscogens Re: Kusturica 23.02.22, 23:22
      On chyba od dawna jest proputinowski.
      • hanusinamama Re: Kusturica 24.02.22, 10:08
        Od dawna...ale jakby wyrzucił na śmietnik wszystkie swoje filmy...
    • angazetka Re: Kusturica 23.02.22, 23:23
      Poparł też aneksję Krymu, więc zero zdziwienia. Ale jednak przykrość.
      • yannefer Re: Kusturica 24.02.22, 10:16
        Wlasnie
    • triss_merigold6 Re: Kusturica 24.02.22, 00:01
      Przecież on jest Serbem...
    • trudneslowa Re: Kusturica 24.02.22, 00:24
      Panie wyżej mnie uprzedziły.

Przecież to Serb. Serbowie już od dawna hulają z rusakami. Wygoogluj Dejana Berića.

Aczkolwiek z samym Kusturicą to faktycznie przykra sprawa. Dawno temu był moment, że po prostu ubóstwiałam jego filmy.
      • hanusinamama Re: Kusturica 24.02.22, 10:09
        Przykra sprawa własnie ze względu na tematykę jego filmów.
        Scena w teatrze w filmie Underground i jego prorosyjska działność to jakby kpina z własnego filmu...
    • biala_ladecka Re: Kusturica 24.02.22, 00:40
      Żal. Akurat jak mi dziecko dorosło, żeby obejrzeć jego filmy... Na co mu to?
      • triss_merigold6 Re: Kusturica 24.02.22, 07:48
        Przepraszam, a w jaki sposób obecna postawa Kusturicy przeszkadza w obejrzeniu "Underground" z jego genialną ścieżką dźwiękową?
        Btw, Serbia bardzo dobrze pamięta amerykańskie bombardowania Belgradu i oderwanie od Serbii ich ziem, w celu utworzenia fejkowego, mafijnego niby państewka pod nazwą Kosowo.
        • hanusinamama Re: Kusturica 24.02.22, 10:13
          A ja też mam zgrzyt. Bo oczywiście mogę obejrzeć z córką Underground i wyjasnić, ze reżyserowi teraz odklepało (swoją drogą można pociągnąc temat jak to alkohol w namiarze mózg wypala na tym przykładzie)...ale mam wątpliwości czy własnie nie powinno się przestać oglądać jego filmy, słuchać jego muzyki.
          • 35wcieniu Re: Kusturica 24.02.22, 10:17
            i wyjasnić, ze reżyserowi teraz odklepało

No możesz, ale w zasadzie po co?
          • triss_merigold6 Re: Kusturica 24.02.22, 10:24
            Ale właściwe po co? Kontekst powstania "Underground" był taki, osobiste wybory i decyzje reżysera są spójne z postawą wielu Serbów.
    • bywalczyni.hosteli Re: Kusturica 24.02.22, 08:06
      Mam duży sentyment do Serbii, filmów i muzyki (No smoking orchestra, z Iggym Popem), ale to nad wyraz specyficzna mentalność.
      Nie dziwi nic, a uznanie Kosowa przez Zachód wcale nie pomogło.
      • hanusinamama Re: Kusturica 24.02.22, 10:11
        Ok on jest Serbem, a Serbowie od zawsze byli prorosyjscy...ale kurcze jego filmy stoją w zupełnej sprzeczności z tym co on teraz robi. Tzn. nie teraz...bo juz zajęcie Krymu przez Rosjan odbylo się przy akompaniamencie No smoking orchestra
        • triss_merigold6 Re: Kusturica 24.02.22, 10:16
          Masz pretensje do psa, że szczeka? Serbia jest kulturowo, historycznie, politycznie prorosyjska od wieków, przyswoili wielkorosyjska ideę panslawizmu, a Zachodowi pamiętają bombardowania Belgradu.
    • joaz Re: Kusturica 24.02.22, 10:32
      Będzie zatrudniał w swoim teatrze Gerarda Depardieu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka