Dodaj do ulubionych

Londyn, Manchester czy Leeds?

11.03.22, 19:14
Relokacja firmy. Które z podanych miast wydaje Wam się najlepsze dla pary z podstawówkowymi dziećmi? Priorytety; cena zgrabnego mieszkania (nie w centrum, w jakiejś spokojnej dzielnicy, może być pod miastem, jeśli dobrze skomunikowane z centrum, praca w centrum tych miast), możliwości korzystania z natury (parki, bliskość pieszych lub rowerowych szlaków), możliwości uprawiania amatorskiego sportu (wolnodostępne boiska, kryte baseny, siłownie na powietrzu itp obiekty), ośrodki kulturalne skierowane na szerzenie kultury i budowanie społeczności, niekoniecznie w pierwszej linii na zarabianie (więc raczej muzea, domy kultury, biblioteki).
Dla porównania dodam, że rajem były dla nas Monachium i Vancouver.
Inne uwagi na tenat życia w tych miastach również mile widziane smile dzięki!
Obserwuj wątek
    • kandyzowana3x Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 19:21
      wybralabym Manchester, choc dla mnie problemem tam byla pogoda, na poludniu zdecydowanie lepsza. Najpierw wybierajcie szkole, pozniej dom. Ogolnie te 3 miasta sa tak rozne, ze trudno doradzic nie znajac ograniczen finansowych.
      • totutotam.org Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 19:32
        Szkoła obok pracy, więc miejsce zamieszkania niezależne od tego. Wiek podałam głównie ze względu na poszukiwane możliwości spędzania wolnego czasu (sport itp) Finansowo do ogarnięcia w każdym (różnice w pensji wynikają z ceny utrzymania) chociaż myślę, że Londyn może niepotrzebnie kosztować zbyt dużo (jak na to co oferuje) stąd lekko przychylam się do dwóch pozostałych. Ale żadnego nie znam.
    • princesswhitewolf Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 19:23
      Nie da sie miec wszystkiego w jednym.
      Londyn ma mase parkow i wszystko co opisujesz ale nie jest tani...Manchester ma gorsza pogode ale zalete ze jest mniejszy.
      No a Leeds...hmm najtaniej wypadnie ale ja bym sie tam nie przeprowadzila
      • kandyzowana3x Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 19:27
        dodalabym, jesli nie macie ograniczen finansowych oferta kulturalna Londynu jest jednak nieporownywalnie lepsza, za to czas dojazdu wszedzie nieporownywalnie dluzszy. Ludzie o wiele bardziej otwarci i milsi na polnocy. Londyn chyba od kilkunastu lat zamieszkuje wiecej obcokrajowcow niz anglikow itd, itd dlugo by mozna.
      • totutotam.org Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 19:41
        Właśnie ta wielkość Londynu trochę odpycha... Praca w centrum absolutnym (okolice British Museum), wyobrażam sobie, że dojazd mógłby nas dobijać.
        • ingaki Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 19:55
          Szkoła blisko pracy? A praca w centrum? To macie jakieś prywatną szkole już załatwianą przez prace czy jak ?
          • princesswhitewolf Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:00
            >To macie jakieś prywatną szkole już załatwianą przez prace czy jak ?

To by nie szukal tanszej opcji. Kogo stac na prywatna szkole to tym bardziej stac ma mieszkanie
            • ingaki Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:03
              No właśnie rozumiem, a napisała ze szkoła kolo miejsca pracy a nie domu , a pozniej ze praca w centrum.
              • totutotam.org Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:14
                Firma jest w centrum, szkoła jest niedaleko. Do nich trzeba dojechać lub wynająć tam mieszkanie (tego ani ze wzglèdów finansowych ani życiowych nie chcemy, jesteśmy spod znaku slow life)
                • ingaki Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:16
                  W Londynie szkoły się przydziela blisko domu, jest rejonizacja, chyba ze prywatne, na które często jest lista oczekujących.
                • kandyzowana3x Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:16
                  Oj to zdecydowanie i jedynie Manchester
                  • princesswhitewolf Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:48
                    Ale tam tez szkoly sa rejonizowane i nikt nie przydziela ich przy pracy.

Jesli szkola prywatna to dziwne. Nie slyszalam by firma sponsorowala szkole.

Szkoly prywatne w Londynie czy Manchesterze to koszt 1500-2000 funtow za miesiac minimum. Sa drozsze.
        • princesswhitewolf Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 19:59
          A w Londynie to trzeba pracowac tylko w absolutnym centrum? Lol..zycia nie ma gdzie indziej?
        • kandyzowana3x Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:12
          Jeśli finanse was nie ograniczają, szkole macie załatwiona a praca na czas określony to raczej Londyn. To miasto warte spędzenia tam roku czy dwóch. Oferta kulturalna, muzealna it'd jest niesamowita. Ale miasto jest drogie i wymagające, mnie wykończyło właśnie po ok 3 latach. Manchester wspominam wspaniałe, to miasto młodych, tętniące nocnym życiem, wspaniali ludzie, ale pogoda.... Za to ma wyciągnięcie ręki peak District I lake District.
          • princesswhitewolf Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:41
            Nie trzeba mieszkac w centrum Londynu. Naprawde.
            • kandyzowana3x Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:45
              Oczywiście, że nie trzeba. Jednak praca i szkoła są w centrum
              • princesswhitewolf Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:49
                >Jednak praca i szkoła są w centrum

No ale ja tego wlasnie nie rozumiem, na jakiej zasadzie szkola jest w centrum, co za szkola? Dlaczego właśnie tam. Panstwowa? Prywatna?
                • kandyzowana3x Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:54
                  Np placówki dyplomatyczne, niektóre organizacje międzynarodowe szkoły prywatne
                  • ingaki Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 21:03
                    Jeżeli szkoła była by przydzielana przez prace i w centrum to wybrała bym Londyn z tych 3 miast.
                    • kandyzowana3x Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 21:38
                      Ja też, ale jeśli autorka jest zwolennikiem slow life to może być dla niej ziszczenie koszmaru smile.
            • profes79 Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:49
              Wręcz nie należy smile Londyn jest dobrze skomunikowany dzięki sieci metra. Wadą jest spory koszt tejże komunikacji, zwłaszcza w dalszych strefach. Niemniej jednak mimo, że polubiłem to miasto to nie wiem czy chciałbym mieszkać na stałe.
              • princesswhitewolf Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:51
                Od 26 lat mieszkam w Londynie. Metrem/ koleja jezdze moze z 2-3 razy w roku
                • totutotam.org Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 21:57
                  Przemieszczasz się samochodem pewnie.
                  My zawsze wybieraliśmy opcję "w miarę blisko pracy", żeby móc dojść pieszo lub dojechać rowerem. Zazwyczaj w takiej odległości była jakaś fajna, w miarę spokojna dzielnica. W miastach gdzie było to średnio możliwe lub zbyt drogie, mieszkaliśmy na przedmieściach (20 minut metrem lub 40 rowerem). Weekendy chętnie koleją w góry/ nad jezioro/ morze, cokolwiek w tym stylu.
                  Nie lubię żyć w dzielnicy, która nigdy nie zasypia. Chciałabym codzinnie mieć możliwość wyjść pobiegać w jakimś fajnym miejscu (parku, wzdłuż rzeki itp)
                  Dla mnie to są przyjemności życiowe.

Jak długo musiałabym dojeżdżać do centrum Londynu kolejką z opisywanych przez Was (lub spełniających moje warunki) miejsc?
                  O jakim rzędzie sum mówimy w odniesieniu do wynajmu +/- 100m2?
                  • ritual2019 Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 12.03.22, 09:02
                    😃😃😃 troll
                    • totutotam.org Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 12.03.22, 10:11
                      big_grin nie obrażam się (a z ciekawości, która część mojego wpisu cię do tego skłoniła?) zdaję sobie sprawę z oryginalności mojego życia. Nie jest to pierwszy (ani ostatni) raz, kiedy zmieniam miejsce zamieszkania na miasto i kraj kompletnie mi nieznane. 20 lat temu było to bardziej skomplikowane, a teraz zarzucam sieci w sieci wink w kilkunastu miejscach i dostaję sporo ciekawych informacji. Na tym forum podpytywałam forumki już kilka razy w ciągu ostatnich 10 lat.
                  • kandyzowana3x Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 12.03.22, 10:05
                    Jeśli jesteście zwolennikami slowlife Londyn skreśl jako pierwszy.
                    • totutotam.org Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 12.03.22, 10:12
                      OK smile
                      A między M i L?
                      • ingaki Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 12.03.22, 12:03
                        Ja osobiście do Leeds mając te trzy miasta do wyboru , bym się nie przeprowadziła.
                        Pierwszy wybór Londyn, drugi Manchester ostatni jak już to Leeds. Wiedząc ze to nie na zawsze bo ciagle zmieniacie miejsce zamieszkania to warto pomieszkać w Londynie.
                      • kandyzowana3x Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 12.03.22, 12:15
                        L wogole bym nie brała pod uwagę. Tylko M smile
                        • ritual2019 Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 12.03.22, 13:52
                          Leeds i Manchester sa podobne, Leeds ma wyzsza populacje i troche wieksza powierzchnie. Roznica jest taka ze Manchester ma lepsze football clubs 😊
                          • ritual2019 Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 12.03.22, 13:53
                            Poza tym z Leeds do Manchester jest blisko. A autorka troll to niech wybierze w swoich urojeniach cokolwiek.
                          • kandyzowana3x Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 12.03.22, 14:51
                            mowiac nManchester ma sie mysli raczej Grat Manchester, Manchester i Salford to zdecydownie jedno miasto.
                      • ta_ruda Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 14.03.22, 19:01
                        Nie zgodze sie z poprzedniczka. w Londynie mozna miec slow life w fajnych dzielnicach. Jesli podobal ci sie vancouver, to Londyn tez zdecydowanie.

sa fajne dzielnice np Richmond, Kingston, Ealing,

polnoc Lonydnu tez jest fajna jesli wolisz bardziej miejskie/zurbanizowane klimaty.

w Lonydynie mozna wszystko - a jesli masz $$$ to tylko Londyn.

totutotam.org napisała:

> OK smile
                        > A między M i L?
                        • totutotam.org Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 14.03.22, 22:33
                          Popatrzę na te dzielnice, dzięki!
                  • tairo Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 13.03.22, 21:14
                    Mieszkania liczy się przede wszystkim na liczbę sypialni, a nie metry; wam potrzebne będą trzy sypialnie.
                    Londyn poza ścisłym centrum składa się w dużej części z niskiej zabudowy, więc zwykle wystarczy odejść kilka minut od głównej ulicy i robi się spokojnie i kameralnie. Duże blokowiska to nowy wynalazek, jest ich niewiele poza okolicami typu Battersea albo Greenwich Peninsula. Starsze bloki to zwykle budownictwo socjalne i to są te mniej fajne okolice.
                    20 minut metrem od British Museum to zaledwie druga strefa, czyli do przedmieść jeszcze spory kawałek, ale jak najbardziej może być to dzielnica przy parku albo nad kanałem, gdzie lokalnie można sobie uprawiać slow life, tylko będzie kosztować od £2k w górę.
                    Ja właśnie tak mieszkam, kilka minut od najbliższego dużego parku, przy sennej bocznej uliczce dwie przecznice od High Street, gdzie jest stacja metra, sklepy, restauracje i cała lokalna infrastruktura na tyle rozbudowana, że większość potrzeb mogę zaspokoić w promieniu kilometra od domu, a do centrum jeździć do pracy albo w jakimś konkretnym celu kulturalno-rozrywkowym. Mieszkam tu od kilkunastu lat, bardzo lubię moją okolicę i o ile sytuacja mnie nie zmusi, nie planuję się przeprowadzać.
                    • totutotam.org Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 14.03.22, 15:03
                      Dzięki!
    • sueellen Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:03
      Ja bym w ogóle nie wybrała miasta. Z Londynu uciekłam na wies i za żadne skarby nie wrócę. Wybrałabym zdecydowanie podlondynska wies lub miasteczko blisko Londynu. Niektóre sa bardzo fajne. Sam Londyn zdecydowanie nie.
      • princesswhitewolf Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 11.03.22, 20:53
        Tyle ze wielu tak chcialo i ceny domow i wynajmu w tzw Home Counties otaczajacych Greater London sa podobne jak wewnatrz M25
        • bovirag Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 12.03.22, 15:22
          Na prwno nie Leeds.
          Tylko ja jestem niewiarygoda bo ja Londyn kocham i, pomimo że mieszkam tu już 25 lat, moja miłość do niego nie zmalała.
          • ta_ruda Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 14.03.22, 19:03
            ja co prawda w Londynie juz nie mieszkam bo mnie nie stac, ale zgadzam sie z Toba - Londyn jest swietny. wspaniale miasto. wyprowadzilam sie troche dalej ale i tak to tylko 30 minut pociagiem, nie mieszkalabym gdzie indziej w UK.

bovirag napisała:

> Na prwno nie Leeds.
            > Tylko ja jestem niewiarygoda bo ja Londyn kocham i, pomimo że mieszkam tu już 2
            > 5 lat, moja miłość do niego nie zmalała.
    • ta_ruda Re: Londyn, Manchester czy Leeds? 14.03.22, 18:37
      to w takim razie Lodnyn bylby najlepszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka