Dodaj do ulubionych

Byłam dziś

12.03.22, 01:09
z mężem na Wschodnim i Centralnym. Na Wschodnim sytuacja pod kontrolą. Dużo jedzenia, zostawilismy tylko pieluchy i chusteczki nawilżane oraz papier toaletowy i jedzenie dla dzieci, za to ubrania dla dzieci i kobiet, szczotki do zębów, i pasty oraz inne kosmetyki i środki higieniczne czy pieluchy przydały się na Centralnym. Tam jest Sajgon. Spotkaliśmy chłopca na oko w wieku naszego 12-latka. Zapytał o mentosy, które dawaliśmy dzieciom. Zabralismy go do Zabki na Centralnym by wybral sobie to, czego potrzebuje. Słodycze, cygarety i tabake dla rodziców, kawę, sałatki. Na pytanie czego potrzebują odpowiadają - domu. A tu rodzina jego taty Ruslana z Charkowa 20-osobowa, 9 -ro drobiazgu. Jak pomóc? Czujesz bezsilność. To powinno ogarnąć państwo. Gdzie jest UE? Gdzie jest bogaty Zachod? Dlaczego małe dzieci i staruszki śpią na podlodze dworca w Warszawie? Idziesz I wszyscy patrzą błagalnie, czekają na możliwość noclegu i spania w łóżku. Masz ochotę płakac, ale uśmiechasz się przypominając sobie rosyjski z czasów szkoły. Kurwa to jest tak cholernie niesprawiedliwe. Co zawinili Ci ludzie? Jak im pomóc? Jutro będę tam znowu.
Obserwuj wątek
    • minerallna Re: Byłam dziś 12.03.22, 03:34
      (...) Spotkaliśmy chłopca na oko w wieku naszego 12-latka. Zapytał o mentosy, które dawaliśmy dzieciom. Zabralismy go do Zabki na Centralnym by wybral sobie to, czego potrzebuje. Słodycze, cygarety i tabake dla rodziców, kawę, sałatki. (...)
      cygarety i tabake dla rodziców!

Niech ktoś mi wytłumaczy czy to jest towar pierwszej potrzeby? Może czegoś nie rozumiem? Pomagać i dostarczać papierosy?
      • magdallenac Re: Byłam dziś 12.03.22, 03:42
        Ale Berga chyba nie kupowała za Twoje pieniądze? Macie jakieś przepisy, które mówią co można, a czego nie wolno kupować uchodźcom?
      • milva24 Re: Byłam dziś 12.03.22, 06:59
        A kto powiedział, że jak ktoś chce kupić za własne pieniądze coś co nie jest towarem pierwszej potrzeby to nie może?
      • mama-ola Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:07
        > Słodycze, cygarety i tabake dla rodziców, kawę, sałatki. (
        > ...)
        > cygarety i tabake dla rodziców!
        >
        > Niech ktoś mi wytłumaczy czy to jest towar pierwszej potrzeby? Może czegoś nie
        > rozumiem? Pomagać i dostarczać papierosy?

Już tłumaczę. Tak, osoba uzależniona od palenia chce zapalić, bardzo chce. W pierwszym rzucie dostaje od wszystkich jeść i pić oraz miejsce, gdzie może się wysiusiać i spocząć. Nikt nie myśli i fajkach, ona uciekając przed bombami z 9 drobiazgi też nie myślała. Ale już jest ok., jest w Polsce. Tak strasznie chce się zapalić.
        Pomogłam? Zrozumiałaś?

Cieszę się, że Berga nie miała kija w tyłku i kupiła te fajki.

Jak chcesz zapytać, czy batonik to pierwsza to potrzeba u dziecka wojny, nie krępuj się.
        • karme-lowa Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:12
          Mineralna - żenujący jest Twój komentarz.
        • homohominilupus Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:14
          mama-ola napisała:

> > Słodycze, cygarety i tabake dla rodziców, kawę, sałatki. (
          > > ...)
          > > cygarety i tabake dla rodziców!
          > >
          > > Niech ktoś mi wytłumaczy czy to jest towar pierwszej potrzeby? Może czego
          > ś nie
          > > rozumiem? Pomagać i dostarczać papierosy?
          >
          > Już tłumaczę. Tak, osoba uzależniona od palenia chce zapalić, bardzo chce. W pi
          > erwszym rzucie dostaje od wszystkich jeść i pić oraz miejsce, gdzie może się wy
          > siusiać i spocząć. Nikt nie myśli i fajkach, ona uciekając przed bombami z 9 dr
          > obiazgi też nie myślała. Ale już jest ok., jest w Polsce. Tak strasznie chce si
          > ę zapalić.
          > Pomogłam? Zrozumiałaś?
          >
          Ładnie i mądrze wytłumaczone.
          Moze dotrze.
          • elkawa13 Re: Byłam dziś 12.03.22, 12:36
            dziękuję ci
        • aamarzena Re: Byłam dziś 12.03.22, 12:18
          Dokładnie
      • nickbezznaczenia Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:31
        Tak jest i dlatego kiedyś w wojsku był przydział na papierosy.
        Jak jest teraz nie wiem.
      • leosia-wspaniala Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:46
        >Niech ktoś mi wytłumaczy czy to jest towar pierwszej potrzeby?

Nie, podobnie jak słodycze, soczki, musy owocowe i zabawki dla dzieci. I podobnie jak dezodoranty, przecież nie umrzesz od zapachu własnego potu. A jednak nikt nie kwestionuje, przeciwnie, na zbiórkach często proszą o soczki dla dzieci.

>Może czegoś nie rozumiem?

Ewidentnie.
      • fornita111 Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:59
        Tak jest, dla osoby uzaleznionej i to w stresie (a co dopiero w szoku, straumatyzowanej). Nie bez powodu w psychiatrykach wolno palic.
      • lauren6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:01
        Jak łatwo przychodzi obdzieranie godności innych ludzi. Nawet w obozach koncentracyjnych kobiety starały się o siebie dbać, układać włosy, żeby się nie poddać rozpaczy. A tu proszę, w sobotni poranek bogata pańcia ze swojego ciepłego domu pisze, że żałuje dziecku batonika kupionego za cudze pieniądze.

Zamilknij się miernoto.
        • damartyn Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:22
          Berga tez czekam kiedy się skończy to poklepywanie po plecach, te wspierające słownie wizyty kolejnych zagranicznych notabli, a zacznie realna pomoc bogatego zachodu.
        • 35wcieniu Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:34
          Przecież ona praktycznie same wpisy tego typu popełnia. I wiecznie jest zdumiona życiem oraz "pyta bo nie wie" i bredzi głupoty.
      • szare_kolory Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:26
        No to idz mineralna na centralny albo w inne podobne miejsce w Twoim mieście. Tam zapytaj to Ci wytłumaczą. A Ty wtedy, patrząc w te oczy, wyjaśnij im spokojnie, że wg Ciebie to nie są produkty pierwszej potrzeby.
      • perspektywa Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:46
        Bo pomagać należy tylko ludziom bez skazy? Papierosy raczej nie były dla dziecka tylko dla dorosłych. Daj spokój. W takiej sytuacji chcesz przymusowo leczyć ludzi z nikotynizmu? Dla nich to jeden z towarów pierwszej potrzeby.
        • magazynka Re: Byłam dziś 13.03.22, 04:24
          Ktoś, kto nie pali, nie zrozumie potrzeby palacza. To często ważniejsze niż jedzenie, a i nerwy uspokaja.
          Nie bądźcie takie ortodoksyjne. Ta tabaka czy paczka fajek może więcej pomóc niż 3 miski zupy.
      • segregatorwpaski Re: Byłam dziś 12.03.22, 12:14
        Ja bym kupiła papierosy. A to dlatego, że: moje pieniądze - moja decyzja, poza tym sama kiedyś paliłam i wiem co to jest stres związany z brakiem papierosów. A stresów Ukraińcy mają pod dostatkiem obecnie.
        • bergamotka77 Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:38
          Otóż to. Podstawowe jedzenie dostaną a w takiej sytuacji nawet niepalacy regularnie mieliby ochotę na papierosa. Mimo że nie palę doskonale to rozumiem. I te mentosy, drobna rzecz, ale dzieci się ożywiały. System zawiódł, ale też nikt nie spodziewał się takiej sytuacji. A i to fakt, że wielu nie chce wyjeżdżać z Polski. Ta rodzina z Centralnego też nie chciała do "Germanii". Widocznie ktoś im proponował, bo nagle o tym wspomnieli. Mnie poruszyli też ogromnie starsi ludzie, babuszki czy siwi mężczyźni bo ich spotyka się teraz rzadko. Śpiący na krzesełkach na siedząco, gdy z racji wieku należy im się trochę wygody...
          • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:44
            Berga dzieki za taka relacje

to zaiste musi byc inny widok niz tlumy mlodych byczkow ktore wczesniej szturmowaly europe i nad ktorymi plakaly forumowe pikajace serduszka

Super ze te staruszki znajda po chwili niewygody bezpieczne miejsce
      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Byłam dziś 12.03.22, 14:18
        Ja bym papierosów nie kupiła. Nie i już.
        • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 14:20
          to ty nie jedz lepiej na dworzec, jescze ktos straumatyzowany i przemeczony da ci z liscia
        • manon.lescaut4 Re: Byłam dziś 12.03.22, 15:44
          Na szczęście nie ma przymusu. Ja bym kupiła z powodów wymienionych przez inne forumki wyżej. Nawet myślałam o tym kiedyś - z oczywistych względów nikt nie wymienia papierosów na listach zbiórek, mimo ze przecież dajemy i chcemy dawać coś ponad suchy chleb i butelkę wody i bardzo słusznie. Może i paskudny i niezdrowy nałóg, ale jak ktoś pali, to w takich momentach potrzebuje tych papierosów nawet bardziej niż w normalnych okolicznościach. No i w przeciwieństwie do alkoholu papierosy nie są jakoś wielce szkodliwe społecznie.
        • hanusinamama Re: Byłam dziś 13.03.22, 19:05
          Wyjmij kija z dupy.
          Ludziom uciekającym przed wojną bronic palić .... debilka.
      • umi Re: Byłam dziś 12.03.22, 19:14
        Gdyby nie byl, to by w czasie wojny ludzie nie traktowali fajek jako waluty wymiennej. Jeszcze wodka.
        Kazdy nalog to zlo. Jak ktos sobie wychoowal, ma potem problem.
      • hanusinamama Re: Byłam dziś 13.03.22, 19:04
        Ja pierdole...jak jestem niepaląca tak bez problemu kupiłam opiekunkom w domu dziecka fajki. Orgaznoiwałam im ubrania, podpaski...ale zapytała mczego one by chciały tak poza tymi podstawowymi. Poprosiły o jakies perfumy i fajki. Kupiłam. Jeszcze tego brakuje zebym kobietom uciekającym przed wojną papierosów zabraniała....
    • rozaliaolaboga Re: Byłam dziś 12.03.22, 05:54
      W żabce sprzedają tabakę? Oj Berga...
      • aurinko Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:15
        W wielu spożywczakach sprzedają tabakę, w żabkach także.
      • ponis1990 Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:27
        Jasne, że tak. jest na tym regale z cygarytami. Tak samo do kompletu maszynka do papierosów i tutki.
        • 35wcieniu Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:24
          To tytoń, nie tabaka. Tabaka nie wymaga do kompletu maszynek i tutek. I tabaki nigdy w żabce nie widziałam.
      • spirit_of_africa Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:13
        A to nie chodziło o tytoń? (Po rosyjsku „tabak”)
        • nangaparbat3 Re: Byłam dziś 12.03.22, 19:07
          Właśnie tak się wydaje.
      • gulcia77 Re: Byłam dziś 12.03.22, 14:22
        Oczywiście, że sprzedają.
    • lot_w_kosmos Re: Byłam dziś 12.03.22, 05:58
      Nic do ciebie nie mam.
      Ale takie posty ze szczegółowo wyliczoną i trochę niedorzecznie osadzoną w realiach pomocą budzą we mnie niechęć i brak zaufania.
      • milupaa Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:36
        ?? A tak konkretnie to o co ci chodzi? 🤨
    • sandy_cheeks Re: Byłam dziś 12.03.22, 06:07
      bergamotka77 napisała:

> To powinno ogarnąć państwo. Gdzie jest UE? Gdzie jest bogaty Zac
      > hod? Dlaczego małe dzieci i staruszki śpią na podlodze dworca w Warszawie?

Nasze panstwo ma w dudzie uchodzcow, maja swoje 5 minut i zbijaja na tym i kase i kapital polityczny. A ci biedni ludzie? Przeciez narod im pomoze 🤬
      Te glupki nie patrza, ze i sily i mozliwosci lokalowe ludzi sie wyczerpaly. Nasz rzad nie ma uchodzcom kompletnie nic do zaoferowania. Az boje sie myslec, co bedzie za jakies pol roku. Wczoraj na Zabkowskiej znowu widzialam zebrzaca na zaplutym chodniku starsza kobiete (niestety miala wschodni akcent). Pewnie jakis lokalny mafioso ja zwerbowal, obawiam sie ze takich zdesperowanych niezaopiekowanych ludzi bedzie niedlugo na tysiace. Zwiekszy sie ilosc wlaman, kradziezy, zebrzacych dzieciakow nieposlanych do szkoly, rozboje. O nastrojach nizin spolecznych w Polsce juz nawet pisac mi sie nie chce. Na lokalnym fb coraz czesciej wybija szambo, karyny i sebixy tez juz wrogo nastawione. Niestety nie bedzie milo i przyjemnie...

• ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:21
        100% racji. Teraz by się przydały dobrze wyposażone obozy dla uchodźców, bo przecież to dopiero początek a już mamy 1,5mln ludzi z Ukrainy, ale lepiej wydawać 2 mld na propagandę.
        • kandyzowana3x Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:27
          Dobrze wyposażone obozy dla uchodźców??? Zapraszam do obejrzenia jak wyglądają obozy dla uchodźców. Jakie patologie to rodzi.
          Nie ma dobrze wyposażonych obozów dla uchodźców.
          • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:02
            Wiem, jak wyglądają a może moglyby wyglądać lepiej gdyby zamiast na pisią propagande te dwa mld przeznaczyć na ich modernizacje. Tvp w obecnym kształcie nie jest nikomu potrzebna.
      • afro.ninja Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:35
        Uchodzcow moze byc znacznie więcej niz 1,5 miliona. Żaden kraj nie jest wydolny by przyjąć tyle ludzi i bezpiecznie ich rozlokowac. To zadanie dla całej Europy i bogatego świata. Jest taki mem, Zachód zabral oligarchom jachty, Polska przyjęła 1,5 milona uchodźców. Pomoc systemowa, znając opieszałość urzędników może przyjść za późno. Polska nie da rady takiej masie ludzi.
        • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:05
          Przecież Donald rozmawiał z Urszula i obiecała szybka pomoc wink
          Luzik
          Donaldowi nie ufacie ?
          • zosia_1 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:10
            To nie Donald powinien rozmawiać z Urszulą, tylko ekipa rządząca.
            • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:15
              No przecież rozmawiają ale lansuje die tylko Donaldwink
              Rząd Prowadzi poważne i konkretne rozmowy więc nie ma czasu na instaGrama wink
              • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:25
                Aha, dupuś na ten przykład szepcze zdesperowanemu czlowiekowi, który za pomoc jest gotów powiedzieć wszystko o jakiś zamachach, a pisuary robią wrzutki do specustawy legitymizujace kradzież w świetle prawa. To nie złoto, to diamenty.
                • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:27
                  Poważne rozmowy? Z Unią? Ta Unią o której rozpad modliła się krysia pawlowicz?
                  • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:31
                    No Widzisz a ta unia nie tak dawno nakładała na Polskę sankcje za to że nie chciała przyjmować nielegalnych migrantów , a teraz będzie płacić kasę na uchodźców wink

UE tak tańczy jak Polska zagra wink
                    • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:58
                      Zobaczymy czy tańczy. Jasne jest, że w tej chwili pisie hieny zerują na ludzkiej tragedii. To już nie jest wyimaginowana wspólnota?
                      • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:59
                        Ukraina nie jest strefą wpływów rosji, jak to twierdzi koleżanka moradzieckiego? Jak trwoga to do Unii? Krysia się nadal modli o jej rozpad?
          • gaskama Re: Byłam dziś 12.03.22, 12:58
            Donaldowi ufamy. Ale ty przeceniasz jego możliwości. Teraz do negocjacji powinni stanąć rządzący. A to imbecyle. Nawet jak kasę dostaniemy, to ja roztrwonią. Obajtki i Pinokio zdobędą nowe posuadlosci i tyle.
        • magazynka Re: Byłam dziś 13.03.22, 04:33
          Rząd dostaje od Zachodu miliony dolarów na pomoc dla uchodźców, ale nie widać konkretnych działań. Znowu przewalają. Kilka bezpłatnych pociągów dla Ukraińców, użyczenie hali sportowej i to koniec.
      • zwyczajnamatka Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:04
        sandy_cheeks napisała:

O nastrojach nizin spole
        > cznych w Polsce juz nawet pisac mi sie nie chce. Na lokalnym fb coraz czesciej
        > wybija szambo, karyny i sebixy tez juz wrogo nastawione. Niestety nie bedzie mi
        > lo i przyjemnie...
        >
        Dlaczego tylko nizin? Nie jestem z nizin, a już też przeglądam na oczy. Na początku wszyscy rzucili się do pomagania, ale już przychodzi otrzeźwienie. Z Ukrainy przyjechali do nas ludzie ze wszystkich warstw społecznych. I ci bardzo bogaci i ci bardzo biedni. W moim biednym mieście rzucają się w oczy bardzo drogie samochody na ukraińskich numerach. U nas takich samochodów dotąd nie było, bo nie ma tak bogatego społeczeństwa. Za to nowe Porsche mieliby u nas w mieście mieszkanie, bez kredytu, na co niewiele osób może sobie pozwolić.. I do takich ludzi także idzie pomoc. Jestem za tym żeby pomagać, ale tylko tym potrzebującym, a nie wszystkim jak leci
        • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:07
          Serio ludzie którzy jeżdżą porche chcą mieszkać na kawałku podłogi w czyimś mieszkaniu i tłoczą się po używane ubrania?

Raczej nie sadze ze oni sobie nie wykombinują lepszych warunków majac kasę i wpływy
          • kandyzowana3x Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:31
            Pewnie też komunikacjia miejska bez biletów jeżdżą
          • milva24 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:39
            krolewska.asma napisała:

> Serio ludzie którzy jeżdżą porche chcą mieszkać na kawałku podłogi w czyimś mie
            > szkaniu i tłoczą się po używane ubrania?
            >
            > Raczej nie sadze ze oni sobie nie wykombinują lepszych warunków majac kasę i wp
            > ływy
            >

No i się wysypałaś wink
        • milva24 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:42
          A bierzesz pod uwagę, że ten samochód to może ostatnie co tym ludziom teraz zostało? Bo domu już nie ma a hrywien kupować już nikt za bardzo nie chce.
          • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:51
            O matko naiwność ludzka jest po prostu przerażająca

serio czy ty naprawdę myślisz że ci wpływowi zamożni ludzie to jakieś półgłówki którzy nie zauważyli, że wojna wisi na włosku i nie porobili jakieś inwestycji za granicą, nie kupili nieruchomości , czy nie przynieśli kasy za granicę w innych walutach ?
            • milva24 Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:01
              Eee...znam takich Polaków, samochód owszem wypasiony, ale poza tym jadą głównie na kredytach i ani lokat zagranicznych ani nic innego.
              • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:07
                Też ktoś tak szybko ocenia a może to Porsche to był jakiś samochód porzucony gdzieś przy drodze którzy biedni ludzie po prostu sobie przywłaszczyli żeby przyjechać
              • hungaria Re: Byłam dziś 12.03.22, 11:57
                W leasingu do tego...
    • woman_in_love Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:07
      cygarety i tabake dla rodziców

Jest wojna. Czas się oduczyć takich dewiacji.
      • milupaa Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:37
        Następna 🤦
    • afro.ninja Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:29
      Z tego co piszą ludzie na fejsie, są miejsca np. w Szwajcarii, tylko trzeba tam dojechać na własną rękę, a ludzie bardzo sie boją. Moim zdaniem państwa zachodnie powinni wysyłać autokary po ludzi. Wtedy nie byloby tyle lęku. A ten lęk jest całkowicie zrozumiały. Kolejki do pociągów w kie4unku Berlina sa bardzo długie i ludzie tam koczują. Naplywają nowi i koło sie zamyka.
      • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:43
        Spora część nie chce jechać dalej, tak mówi dziewczyna, która u nas mieszka(ona akurat za miesiąc jedzie do Włoch) jednak wielu nie chce, bo myśli, że wojna szybko się skończy, dlatego też, że chcą być blisko swoich mężów, synów i jeszcze bariera językowa, zdecydowanie łatwiej dogadać się po polsku niż po francusku, czy niemiecku. Przydałyby się te wyszydzane obozy, dobrze przystosowane
        • afro.ninja Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:49
          Sytuacja jest dynamiczna, ale żaden kraj, a zwłaszcza nasz, tak a nie inaczej zarzadzany (przykład pandemia i ochrona zdrowia) nie da rady takiej masie ludzi.
          • ajaksiowa Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:55
            Powiedzcie mi czy jak uchodźca wybierze sobie na mapie miejsce gdzie chce jechać(Polska)to jest tam dowożony??
            • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:10
              Jest dowożony, samochodem prywatnej osoby. Są też jeszcze pociągi. Dzisiaj gdzieś czytałam, że Hiszpanie wysłali autokary. Ratusz Warszawy o nie prosił, ale nie wiem z jakim skutkiem.
          • milupaa Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:56
            Może powinna być jakaś akcja informacyjna dla uchodźców, i faktycznie autokary, ułatwienia na dalszą podróż, łatwy dostęp do informacji o miejscach-mieszkaniach dla nich poza głównymi miastami.
          • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:05
            Zgadzam się i z tym również, że zachód powinien pomóc i w relokacji i finansowo. Jeśli chodzi o relokacje to jednak w tej sytuacji trudno zmuszać ludzi do opuszczenia Polski. I tak dużo wyjeżdża. Może zachód powinien ich bardziej zachęcać. Co do pomocy finansowej, jak najbardziej jestem za, tyle, że pieniądze powinny dostać organizacje zajmujące się pomocą, nie nierząd, który nawet w tym koszmarze nie może się powstrzymać od systemowego przyzwalania na kradzież.
            • woman_in_love Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:27
              zachód powinien pomóc i w relokacji i finansowo

Polska zablokowała mechanizm relokacji.
              • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:01
                Przymusowy mechanizm a nie dobrowolny

UE opiera się na solidarności jeśli nie zauważyłaś
                • woman_in_love Re: Byłam dziś 12.03.22, 11:45
                  Polska nie zgodziła się nawet na mechanizm dobrowolny, także nie ma mechanizmu hehe.
                  • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 11:46
                    Mechanizm dobrowolny co to takiego ?
              • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 17:07
                O, to też racja. W 2015 kilku tys. nie chcieli przyjąć. A teraz kwik: Unio dej dej dej, zeby rumiany zbynio mógł nadal rozpie..lać sądownictwo.
          • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:55
            100/100

Wiec podarujcie sobie próby wsadzania szpili PiS Bo poparcie im rośnie
            • milva24 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:43
              Raczej przestało im spadać a to jakby nie to samo.
        • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:03
          Dlaczego za miesiąc ?
      • mikams75 Re: Byłam dziś 12.03.22, 12:48
        Szwajcaria zorganizowała nawet autobusy, wróciły w połowie puste, chętnych nie było.
    • paniusia.aniusia Re: Byłam dziś 12.03.22, 07:54
      Wrocilam właśnie z Centralnego i w porównaniu z poprzednim weekendem wyglada to lepiej. Fakt,że trafiłam na moment gdy było mniej ludzi ale nie wyglada to już tak prowizorycznie.
      Może nacisk medialny poskutkował.
    • princesswhitewolf Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:30
      No ale to rzad sie zabral za sprawe za wolno. Powinien zrobic wiecej hal noclegowych na poczatek zanim cos konkretnego sie znajdzie. W pewnym momencie bedzie musial zbudowac obozy dla uchodzcow bo tam zyje/zylo 41 mln ludzi wiec jeszcze wiecej zacznie trafiać do Polski i nie tylko. UE tez powinna szybciej transportowac tych ludzi do siebis. UK slamazarne flegmy zreszta tez
      • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:57
        Princess ty idź na brytyjskie forum i tam krzycz żeby pomoc
        Wyrazy podziwu i podziękowania polscr nie wystarcza
        Ile wy przyjęliście Ukraińców- 50?
      • kandyzowana3x Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:53
        Krakowski dworzec się odblokował, obecnie wieksza kolejka pod ambasada brytyjska gdzie obywatele brytyjscy próbują załatwić wizy wiazdowe dla członków swoich rodzin.
    • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:44
      Mam jedną uwagę, która zapewne zostanie strasznie skrytykowana, bo ematki patrzą z perspektywy osób przyzwyczajonych do dobrych standardów mieszkania, ale powtórzę:
      Trzeba dopuścić proponowanie uchodźcom nieidealnych, ale dostępnych miejsc do zamieszkania. Jestem przekonana, że wiele osób wolałoby zamieszkać w domku na ogródkach działkowych (często są takie zgrabne, murowane, czyste, w dobrze skomunikowanych miejscach, np. Ząbki, Targówek, tylko nie ma tam innych instalacji poza wodą i prądem), niż koczować na tych dworcach, halach. Idzie wiosna, to ostatnie dni z mrozem. Wystarczy porządny olejak, i można ogrzać taki domek. Wystarczy mała kuchenka elektryczna, czajnik - można sobie gotować. Pranie i mycie można ogarnąć w miskach. Toaleta - można kupić taką jak mają TiR-owcy, na wkłady, to nie tak straszny wydatek. Najbliższe ponad pół roku to ciepły czas, da się go przeżyć w nieco biwakowych warunkach. A po pół roku może Putin już będzie po wyroku. Oby.
      Słowem: na praktyczne drobniejsze problemy są teraz rozwiązania - najtrudniej o bezpieczny dach nad głową. No to niech się gromadzi jak największą pulę tych dachów, nawet mało idealnych, a potem niech się ludzie decydują, czy sami lub z pomocą życzliwych są skłonni tam pójść, ogarnąć, zamieszkać.
      • ajaksiowa Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:57
        Ok,a zgoda na użyczenie tych miejsc będzie potrzebna?działkowicze nie mogą się doczekać coby iść i zacząć grzebać w ziemi więc jak to pogodzić?koszty?te 40 zł na osobę?
        • triss_merigold6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:04
          Nie może być zgody na użyczenie obiektów na działkach z setki powodów, domki, altany, szopki nie są obiektami przystosowanymi do zamieszkania, nie można się tam zameldować na pobyt czasowy.
        • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:05
          Trzeba to uelastycznić. Czasowo.
          Nie łudzę się, że masowo działkowicze odstąpią od działkowania, ale niektórzy właściciele takich domków z różnych względów mogą mieć możliwość i chęć ich udostępnienia. Niechby była taka możliwość.
          • triss_merigold6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:08
            Co pomysł to durniejszy. Dzierżawca nie może wykorzystywać swojej działki w sposób niezgodny z przeznaczeniem, wykluczony jest m. in. wynajem komercyjny. Jak sądzisz, ilu Januszow biznesu kwaterowałoby na ROD swoich pracowników na czarno czy studentów, gdyby mieli taką możliwość?
            • ajaksiowa Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:15
              triss_merigold6 napisała:

> Co pomysł to durniejszy. Dzierżawca nie może wykorzystywać swojej działki w spo
              > sób niezgodny z przeznaczeniem, wykluczony jest m. in. wynajem komercyjny. Jak
              > sądzisz, ilu Januszow biznesu kwaterowałoby na ROD swoich pracowników na czarno
              > czy studentów, gdyby mieli taką możliwość?

Zauważ że sytuacja jest WYJĄTKOWA
              • triss_merigold6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:21
                Co nie znaczy, że należy dopuszczać rozwiązania, które będą generować potworne nadużycia i patologie. Zakwaterowanie rodzin obcokrajowców na działka to prosta droga do ściągnięcia tam bandyterki z całego województwa.
                • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:34
                  A dlaczego niby bandyterka miałaby ruszyć na działki pomiędzy uchodźców?
                  • triss_merigold6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:39
                    Dobra, odpadam...
                    Bo bezradni ludzie to idealny materiał do rekietowania, paserstwa, sutenerstwa, handlu nielegalnymi towarami, sprzedaży fałszywych dokumentów, pobierania fikcyjnych opłat i szantażu.
                    • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:49
                      A czemu bandyterka ma akurat atakować tych mieszkających na działkach, a nie tych żyjących w mieszkaniach w marnych dzielnicach?
                      Moim zdaniem, bandyterka najszybciej stworzy swoje agendy właśnie przy halach i zbiorowiskach pełnych zdesperowanych ludzi.
                      • triss_merigold6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:54
                        Bo nad halami masz cień kontroli?
                        I tak będzie mnóstwo nadużyć, bo ścierwojady już się pojawiły, nie trzeba tworzyć kolejnych możliwości.
                        • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:03
                          Otóż tak, wszędzie będzie mniej bezpiecznie.
                          Nie przeszacowywałabym też wpływu tej pilnej kontroli naszej policji.
            • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:32
              ROD wymieniłam jako przykład, ale są też wcale nieodległe działki, zupełnie prywatne, nad Świdrem, niedaleko Zalewu , itp. Tam już nie ma bariery w postaci ROD, jest fakt, że często są słabo wyposażone.
              • triss_merigold6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:35
                Nadają się do przenocowania w letni weekend, a nie do zamieszkania. Nie byłoby nad tym żadnej możliwości kontroli.
                • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:46
                  W ogóle widzisz możliwość kontroli nad powstającą sytuacją?
                  Widzisz jakieś zbudowane zasady, mechanizmy, plany, czyli coś, co można kontrolować?
                  Tu nie ma przewidywalności i ustalonych porządków. To chaos.
                  Tak czy siak będzie inaczej, wiele dotychczasowych praw i regulacji odejdzie do lamusa, wypieranych przez sprzeczną z nimi a powszechną praktykę. Idzie czas prowizorek i chyba trzeba się z tym pogodzić.
      • triss_merigold6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:58
        Nie wolno mieszkać na stałe na ogródkach działkowych z wielu powodów (znaczy, możesz, jeśli to Twoja działka, a poza tym masz normalny adres), zakwaterowanie kogoś w domu na działce jest administracyjnie wykluczone.
        • fornita111 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:12
          Dzialki nie. Ale czytalam, ze jest w miastach troche pustostanow latwych do "uzdatnienia".
          • triss_merigold6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:17
            Są ośrodki wypoczynkowe, puste biurowce, hale z mediami, ośrodki szkoleniowe, wojskowe etc. Kopnelabym np. Agencję Mienia Wojskowego, która dysponuje nieruchomościami.
            • esperantza Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:14
              Tez mi się wydaje ze to dobry kierunek.. Lasy Państwowe maja mnóstwo ośrodków i miejsc
        • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:15
          Jednocześnie, przynajmniej w okolicach Warszawy, kwitnie nielegalny proceder mieszkania na działkach. Niech więc czasowo stanie się to dopuszczalne, bo i tak jest od dawna praktykowane.
          Trzeba stworzyć jak najszersze możliwości kwaterowania uchodźców, bo inaczej powstaną zbiorowiska ludzi współmieszkających na niewielkiej przestrzeni, co oznacza zagrożenie epidemiczne, załamania psychiczne, narastanie niepożądanych zachowań (znasz pewnie pewien eksperyment o skutkach przetrzymywania na niewielkiej przestrzeni - nie chcę wspominać szczegółów, by nie być opacznie zrozumianą, ale chodzi o skutek - ciasnota prowadziła do agresji, autoagresji - bardzo destrukcyjna okoliczność).
          Jeśli są sposoby na uwolnienie choćby części ludzi od takiej perspektywy - trzeba je wykorzystać.
          • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:18
            Ja bym się załamała psychicznie gdyby mi ktoś kazał mieszkać na działce bez światła i bez wody bieżącej i bez ogrzewania
            • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:26
              Toteż nikt nikomu niczego nie każe, ale proponować można, bo może ktoś inny załamałby się właśnie mieszkaniem w zbiorczej hali. Ludzie są różni - tak trudno zrozumieć?
              • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:57
                Ale oczekujesz, że emeryci przygarną uchodźców na swoje działki i będą ich utrzymywać ? Nie wiadomo jak długo? Niech do cholery państwo wreszcie stanie na wysokości zadania.
              • kk345 Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:13
                Co tu masz z tymi działkami? Kojarzysz, że wodę włącza się na nich około kwietnia?
                • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:22
                  No ale jest sytuacja wyjątkowa i się włączy wcześniej. To nic, że rury popękają, bo w nocy jest kilka stopni na minusie...
            • kamin Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:51
              na mojej działce jest prąd i woda i na wszystkich okolicznych też
              teoretycznie wyłączana na zimę, ale niektórzy sie dogadują z zarządem i zostawia im prąd (np. ktoś ma instalację alarmową, albo wie, że zimą będzie korzystał)
              ze dwie, trzy osoby mieszkają na działkach cały rok, ale oni mają trochę porządniejsze domki pobudowane
              zwykle pod koniec marca/na początku kwietnia włączają wszystkim
          • sol_13 Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:21
            Tak jasne, kwaterowac ich na prywatnych działkach będących własnością emerytów, dla których często ta działka to jedyna rozrywka i możliwość pobycia na powietrzu. To pomysł tego samego rzędu, co kwaterowanie ich w szkołach i wysyłanie dzieci na zdalne.
            To państwo ma ogarnąć ośrodki dla uchodźców, nie prywatni ludzie.
            • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:31
              Dokładnie
            • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:40
              A kto pisał o odgórnym kwaterowaniu?
              Ja pisałam o możliwości składania takich ofert.
              • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:45
                prypominam ze zyjemy w 2022 roku a nie w 1410
                • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:52
                  Na święty Józwa przez pole bruzda, jak pisał Redliński.
      • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 08:59
        Bez sensu
        Ludzi trzeba rozdzielić po całej Europie a nie pchać do lepianek

Jak już będą mieli perspektywę poważnej pomocy to kilka godzin więcej na dworcu naprawdę nie zrobi im różnicy a tułaczka tak
        • woman_in_love Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:11
          Ludzi trzeba rozdzielić po całej Europie a nie pchać do lepianek

Nie da się. Twój pisowski rząd zablokował mechanizm relokacji uchodźców.
          • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:17
            Mechanizm przymusowej alokacji nielegalnych migrantów

Uchodźców w europie mamy dopiero teraz
            • woman_in_love Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:37
              w każdym razie, twój rząd już przegrał

big_grin
              • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:42
                Wlasnie slysze ze beda po ukrainsku wysylac sms do ukraincow ktorych telefony loguja sie w okolicach biura traaskowskiego, z informacja o pociagach ktorymi sie moga zabrac dalej,

wow chapeau bas

A co rafal dzis zaproponowal?
            • morekac Re: Byłam dziś 13.03.22, 05:50
              Zada się, bo chcą ich brać.
              • morekac Re: Byłam dziś 13.03.22, 05:50
                Da się
        • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:19
          Myślę, że trzeba ich po prostu zapytać. Może ktoś woli do słabego domku na obrzeżach Warszawy niż do Szwajcarii. Ludzie mają różne potrzeby. Na pewno jednak dla większości wszystko jest lepsze niż życie w zbiorczych halach.
          • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:26
            Ile w tych halach mieszkają, przecież to jest tymczasowe, Za czekają na pomoc wyjeżdżają i potem siedzą w tej hali następni, jakoś nie widzę Ukraińców narzekających i wygrażających pięścią w TV tylko raczej płyną od nich wyrazy podziękowania
            • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:29
              Jesteś pewna, że mieszkanie w zbiorowiskach jest dla Ukraińców w Polsce jedynie tymczasową perspektywą?...
              Jesteś pewna, że samodzielny lokal dla każdej rodziny to norma, a zbiorcza hala to tylko chwilowa prowizorka?...
              • triss_merigold6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:33
                Jest perspektywą tymczasową i - biorąc pod uwagę, że to kobiety z dziećmi - bezpieczniejszą niż te działki. Tu nie ma dobrego rozwiązania, ale to nie powód, żeby dopuszczać rozwiązanie bardzo złe.
                • lauren6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:49
                  Oczywiście, że tymczasowe zakwaterowanie na ciepłej sali zbiorowej z zapleczem jest lepszym rozwiązaniem niż niedogrzana, zapleśniała chałupa po prababci czy altana działkowa.
      • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:00
        A kto ma im te ogródki zaproponować? Prywatni ludzie znowu? I razem z domkiem na działce zaoferować utrzymanie? Bo wolontariusze z dworca z kanapkami na działki raczej nie dotrą... A z tego co kojarzę, to ogródki działkowe ma w większości ta część społeczeństwa, której się nie przelewa
        • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:24
          Prywatni ludzie oferują pełnostandardowe lokale, prywatni mogą też zaoferować słabsze miejsca. To działałoby tak, jak dotychczas działa przyjmowanie uchodźców na prywatnej przestrzeni. A wolontariusze wcale nie docierają z kanapkami do mieszkania w Gdyni zaoferowanego przez panią Anię z Warszawy.
          • 35wcieniu Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:40
            Przybij piątkę z kokosowym, który chciałby ich kwaterować w nieogrzewanych pustostanach komunalnych bez wody i toalety bo "przecież tak chyba lepiej niż w szkołach".
            Pomysł z działkami jest tak absurdalny że nie wiadomo czy go w ogóle komentować czy klepiesz to tylko dla napędzania ruchu forumowego. Obstawiam to drugie więc się powstrzymam.
            • triss_merigold6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:43
              Jest zły, bardzo zły i niebezpieczny, a nie tylko absurdalny.
            • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:55
              Przykro mi. Naprawdę.
              Rozmawiałam z osobami z Ukrainy i one same mówiły, że wolałyby jakieś bardzo skromne ale dające prywatność locum blisko Warszawy niż zbiorcze zamieszkiwanie albo ekspediowanie się gdzieś daleko.
              Dlaczego nie chcecie dać tym ludziom jasnego komunikatu, jaka jest oferta, i wolnego wyboru?
              Dobra panie paternalistycznie, z góry decydują, co jest dobre dla uchodźcy?...
              • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:58
                No to weź ich na swoją działkę i zadbaj. Tak tylko przypomnę, że u mnie w nocy temperatura spada do -6
              • triss_merigold6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:01
                Tak, w takich sytuacjach decyzję zapadają odgornie.
              • 35wcieniu Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:04
                Nie można dać takiego komunikatu bo działki nie nadają się do mieszkania. Tyle. Nie bez powodu nie da się tam zameldować.
                Zerowa ochrona ppoż, altany z łatwopalnych materiałów, trudności z dotarciem służb - każdy kto potrzebował wezwać służby na konkretną działkę wie że to droga przez mękę. Pomijam jak miałoby to wyglądać w obcym języku. Dodajmy brak naturalnego sąsiedztwa, możliwości szybkiej pomocy w nagłych sprawach, czysto teoretyczne zabezpieczenia antywłamaniowe, oraz fakt że uchodźcy to głównie kobiety z dziećmi- już coś świta?
                Brak sanitariatów, ciepłej wody itd już pomijam.
          • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:51
            A kto karmi tych ludzi w Gdyni?
          • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:53
            I jesteś pewna, że to przyjmowanie na prywatnej przestrzeni cudownie działa? Idź na konto Staszka -Fistaszka, mama bez lukrowania pisze o tym, jak wygląda goszczenie ukraińskich uchodźców. To nie jest sposób na długoterminowe pomaganie!
            • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:57
              A czy ja pisze, że działkowy domek to rozwiązanie na lata?...
              To rozwiązanie do około końca października 2022.
              • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:59
                A potem co?
                Kto się nimi potem zajmie? Działkowicze ich wezmą do domu?
                • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 11:50
                  A czy ci, którzy wzięli uchodźców do mieszkań, wzięli je na nieograniczony czas?
                  • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 11:51
                    A kto natychmiast zaproponował za to godziwe wynagrodzenie ?
                  • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:35
                    Część z nich zadziałała spontanicznie, w ogóle nie myśląc, co będzie za jakiś czas. Albo licząc na to, że to pomoc krótkotrwała, do czasu, aż rządzący coś ogarną. I może być spory kłopot. Bo nie każdego stać na nieodpłatne udostępnianie mieszkania przez długie miesiące, nie każdy da radę żyć pod jednym dachem z kilkorgiem dodatkowych osób przez dłuższy czas. Podobnie różne agroturystyki i pensjonaty, które teraz przyjęły uchodźców, wraz z nadejściem sezonu będą chciały zacząć zarabiać. A rządzący chyba póki co nie mają pomysłu...
                    • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:39
                      a ty jaki masz pomysl ktorego nie dal jeszcze rzad?
                      • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 14:21
                        Nie i między innymi dlatego nie zajmuję żadnego stanowiska za grube pieniądze. Sorry, chce się rządzić, to trzeba brać na klatę również trudne sytuacje. A nie tylko splendor i błyszczenie na salonach.
                        • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 16:47
                          Ale doradź, co ty byś zrobiła jak już przyjedzie 10 milionów na przykład
                          Weź się podziel swoją wiedza
                          • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 18:06
                            Ja mam wiedzę adekwatną do wykonywania pracy, za którą mi płacą. I nie pytam na forum o porady. To niech rząd, doradcy i sztaby kryzysowe też robią to, za co im płacą. Bo na razie to nie wykazali się żadnym pomysłem, nawet beznadziejnym
                            • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 18:09
                              Skoro sytuacja jest tak tragiczna to jednak na twoim miejscu pomogłabym żeby skończyć kryzys skoro wiesz jak to zrobić
                              • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 18:56
                                A czy ja napisałam, że wiem???
                                Tylko w przeciwieństwie do rządu nie biorę za to kasy i nie wychwalam się na prawo i lewo , jak to POMAGAMY i RADZIMY SOBIE
                              • gama2003 Re: Byłam dziś 12.03.22, 19:01
                                Guwno wiesz co ja czy inni robimy
                                Zrób sama choć cokolwiek.
                                Rząd jest od tego by teraz i koordynować i finansować plus pozyskiwać środki.
                                A potem pięknie się z nich rozliczyć.
                                A nie robić sobie kampanię za kasę i pracę wolontariuszy.
                                Rzyg.
                            • magazynka Re: Byłam dziś 13.03.22, 04:51
                              Rząd dostaje grube miliony dolarów na pomoc dla uchodźców i powinien je właściwie wykorzystać, a nie lansować się na pomocy prywatnych ludzi.
                      • 152kk Re: Byłam dziś 12.03.22, 14:45
                        Czemu oczekujesz pomyslow od przypadkowych osob w internecie, a nie oczekujesz ich od rzadu, ktoremu m.in. za to placimy? A moze piszac "ktorego nie dal rzad" to sugerujesz, ze rzad dal jakis pomysl? To napisz- jaki, bo o innym niz zwalenie wszystkiego na samorzady i prywatne osoby - to nie slyszalam.
                        • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 16:48
                          A miałabyś jakiś pomysł jak np obsłużyć 10 mil uchodźców ?

Może by ci zapłacili żebyś rozwiązała kryzys weź się zgłoś
                          • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 17:13
                            Na pewno nie powinni brać żadnych pieniędzy od tej zgniłej Unii. Niech zbynio z krysią, obsrajtkiem i klempą i resztą ekipy zaczną roznosić zupki i niech przyjmą gości. Obsrajtek ma nawet dużo miejsca. Jeszcze kościółek mógłby uchylić wrota dla strudzonych wędrowców. Koniec lansu.
                          • gama2003 Re: Byłam dziś 12.03.22, 17:14
                            Rządowi płacimy nie tylko za garnitury i limuzyny.
                            Ich robota to też rozwiązywanie kryzysów.
                            Śmietanka smakuje im za darmo ?
                            Problem znali wcześniej niż my, było nie perukarzy słuchać a wziąć fachowców od takich rzeczy i uprzedzać sytuację.
      • lauren6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:30
        Dzieci zaczną w tych lepiankach chorować, a wtedy wkroczy nasza opieka społeczna jak rycerz na białym koniu i zabierze dzieci do DD. Dobry plan 👍
        • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:37
          Ale to nie są lepianki przerobione z PRL-owskich kiosków, to często całkiem przyzwoite domki, murowane, tylko bez tzw. wygód. Obawiam się, ze prędzej dzieci będą masowo chorować zarażając się jedno od drugiego w zbiorczych halach.
          • triss_merigold6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:42
            Do zbiorczych hal można wysłać lekarzy i pielęgniarki, ustawić stały punkt medyczny, zbiorowo szczepić i wydawać leki. Można ludzi policzyć, oszacować potrzeby, wskazać najbardziej pilne przypadki.
            Na działkach z niewiadomą faktyczną liczbą owych tymczasowych mieszkańców byłoby to niemożliwe.
          • lauren6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:46
            Wyżej jest mowa o ogródkach działkowych.
            • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:01
              Uściślam: mam na myśli ogół tzw. "domków weekendowych", które zazwyczaj są na działkach, prywatnych lub ROD, a ich cechą jest brak niektórych mediów i wygód. Mam na myśli normalne, czyste domki, bez pleśni, zadbane.
              • 35wcieniu Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:06
                Normalny czysty domek bez pleśni nadaje się żeby w nim posiedzieć jak deszcz cię złapał na działce, a nie żeby samotnie mieszkała tam kobieta z dzieckiem.
                • fornita111 Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:15
                  U nas na dzialkach (Kolobrzeg) sa nielegalne domy caloroczne. Warunki naprawde super- ale to wszystko jest poza prawem i naprawde nie da sie teraz zmieniac przepisow w tej sprawie. Bo tylko sie burdel zrobi.
                  • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:24
                    A poza zmianą przepisów zaproponujecie też uwłaszczenie tych działek? Kwaterowanie bez zgody właściciela?
                    • bywalec.hoteli Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:57
                      których?
      • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:29
        Rezultat mojej wypowiedzi jest spodziewany: "niedasie".
        Kontrpropozycja? Niech rząd wybuduje zbiorcze ośrodki dla uchodźców.
        Kiedy to będzie? Nikt nie jest w stanie wykoncypować. Kanarek na dachu.
        Co jest i będzie w najbliższych tygodniach? Wielki exodus, spanie na dworcach, coraz mniej ofert w jedynie słusznym i dopuszczalnym standardzie, coraz dłuższe, coraz bardziej beznadziejne koczowanie i to coraz bardziej straumatyzowanych ludzi.
        Może i będą ogrzewane zbiorcze hale, świetlice, ośrodki, z prysznicem, serwowanymi trzema posiłkami i obsługą do sprzątania toalet. Tylko wiecie, co będzie dalej?... Całkiem liczni ludzie z tych ośrodków, którym wzbraniacie za darmo oferować słabszych prywatnych miejsc, będą wydawać ostatnie grosiki z zasiłków i 500+, by od różnych cwaniaczków wynająć sobie gorsze jeszcze miejsca i lokale.
        Dlaczego? Dlaczego tak lekkomyślnie odrzucą życie w ematkowych praktycznych obozowiskach?
        Bo może fizycznie tam da się przetrwać, ale psychicznie dla wielu, wielu osób mieszkanie w takim miejscu to masakra.
        Wiem, co piszę. Poznałam kiedyś uchodźczynię, która opowiedziała mi, dlaczego woli sprzątać cudze toalety i mieszkać w lichym mieszkanku, niż zażywać opieki w ośrodku dla uchodźców. Otóż tam obok siebie przebywają na małej przestrzeni ludzie z różnych środowisk, o różnych charakterach, bardzo sfrustrowani. To był ośrodek dla kobiet i dzieci. O byle co wybuchały jatki: np. bo jakieś dziecko zabrało drugiemu gumkę do włosów albo ktoś potajemnie wyjadł komuś banany. Jedni drugim grzebali w rzeczach, nagminnie wybuchały scysje o dzieci. Nie było prywatności, było ciągłe zaglądanie innym w talerz, w portfel, rozmaite pomówienia i awantury. Nie dziwne i niczyja wina: ludzie ze zszarpanymi nerwami stłoczeni w sztucznie wytworzonej wspólnocie, bez jasnych perspektyw, stają się niespokojni, podminowani, nie panują nad sobą.
        Nikt mi nie wmówi, że praktyczny masowy obóz dla uchodźców jest lepszy niż skromne cztery kąty dla danej rodziny, w których wprawdzie trzeba bujać się z podgrzewaniem wody itd., ale ma się prywatność i spokój.
        • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:36
          No da się - udostępniłaś już swoją działkę?
        • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:37
          No na dzialkach siedzac w chaszczach i zaplesnialych altankach w ogole nie beda sfrustrowani i nie beda sobie zabierac gumek?
          • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:45
            Ty mieszkasz na jakiejś głębokiej prowincji, której świetność minęła wraz z PRLem i znany tam obraz działek to właśnie zapleśniałe altanki otoczone chaszczami? Współczuję.

Ja mieszkam w Warszawie i działki w okolicach stolicy to zwykle estetyczne, zadbane domki różnych zaradnych osób.
            • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:45
              prypominam ze zyjemy w 2022 roku a nie w 1410
              • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:54
                A ja przypominam, że masło zdrożało, a będzie jeszcze droższe.
                • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 14:08
                  masla nie jezdcie za duzo bo nadmiar nie jest zdrowy
            • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 14:22
              I te zaradne osoby mają teraz wyręczać rząd?
              • brubba Re: Byłam dziś 12.03.22, 14:57
                Jeśli mają taką dobrą i nieprzymuszoną wolę.
                • little_fish Re: Byłam dziś 12.03.22, 16:11
                  Na razie to ty masz wolę. Udostępniłaś już działkę?
          • kamin Re: Byłam dziś 12.03.22, 14:02
            po co mają siędzieć w zapleśniałych altankach?
            teraz przynajmniej połowa działek ma łazienki, ciepłą wodę (bojler)
            zapleśniałe altanki to tylko na starych, emeryckich działkach
            tylko problem jest taki, że te porządne, zadbane działki mają ludzie, którzy je nabyli, żeby spędzać weekendy z dziećmi na powietrzu
            oni mogą udostępnić działkę na awaryjny, krótkoterminowy nocleg, a nie na dłuższe zamieszkanie, bo po prosty chcą swoją działkę dalej użytkować
            przykładowe działkowe domki wyglądają teraz tak:
            www.olx.pl/d/oferta/dzialka-rod-brzezina-CID3-IDObMxW.html#be907858e6;promoted
            • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 14:07
              dzialka moze i ladna i zadbana ale domek w srodku z PRL rozsypujacy sie, jak widac wlasciciele nie inwestuja w domek bo pewnie sa kradzieze, akurat tego potrzeba straumatyzowanycm uchodzcom
              • kamin Re: Byłam dziś 12.03.22, 14:17
                Wolałabym zamieszkać w samodzielnym domku z wystrojem prl niż w hali z 130 innymi osobami. A są i domki z bardziej współczesnymi wnętrzami, nie chce mi się teraz przeglądu ogłoszeń robić, a swojego wrzucać nie będę wink
                Kradzieże na działkach są głównie zimą, od wiosny dużo ludzi tam zaczyna pomieszkiwać, są psy, więc jest bezpiecznie.
                Porównywalny standard ma wiele domków wakacyjnych które cieszą się sporym powodzeniem wsród polaków jako miejsce do WYPOCZYNKU letniego
                tu kolejna działeczka:
                www.olx.pl/d/oferta/dzialka-rod-nad-lodka-CID3-IDOh1Wd.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=3
            • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 18:04
              Słuchaj o czym mówmy teraz, właśnie w tej chwili uchodźcy są kwaterowani do jednego" ośrodka wczasowego" w mazowieckim. Pamięta czasy PRL, nadzwyczaj dobrze, domki bez ogrzewania w lesie, w pobliżu jeziora, mocniej kopnąć i padają. Wiem, że działeczki teraz niektórzy ludzie mają piękne. Ale to jest ich prywatna sprawa komu udostępnią. I jeszcze nawet jeśli chodzi o ten "ośrodek" ludzie nie byli przymuszani by tam zamieszkać, mieli do wyboru szkołę. I szczerze też wolałabym te peerelowskie (nawet bez ogrzewania, zawsze można grzejniki podłączyć) domki, niż Torwar z setkami równie przygnębionych ludzi, Torwar gdzie za chwilę rozpoczną się kradzieże, gdzie zwyczajnie nie ma ani odrobiny prywatności na Torwarze byliśmy dwa dni temu i to był dramat, psy, koty, nawet żółwie i masa przerażonych ludzi. Radziwiłł nie zrobił nic, zero kuchni, jakiejkolwiek logistyki. Wszystko robione rękami wolontariuszy, zero środków z urzędu wojewódzkiego. Zresztą tak samo jest z inwestycjami w Wawie, miasto się stara, Radziwiłł rozp..dala. Totalny bajzel.
              • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 18:11
                Znowu
                Gdzie jest Rafał i jego urzędnicy ?

Wylegują się przy marszałkowskiej ?
                Skandal
                • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 19:00
                  Rafał i jego urzędnicy oddali swoje siedziby Ukraińcom, co zrobił Radziwiłl oprócz tego, że pokazywał swój zakłamany ryj w tvpis ?
                  • fornita111 Re: Byłam dziś 12.03.22, 19:02
                    Jak to co? Zakazal dziennikarzom pokazywac co sie dzieje. Malo? wink
                    • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 19:06
                      Ruskie metody nieudolnych miernot, które potrafią tylko rękę do wyimaginowanej wspólnoty wyciągać. Dej, dej , dej.. zero wstydu, przyzwoitości.
                  • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 19:04
                    tokfm.pl
                    12.03.2022 15:43
                    Pomoc uchodźcom na Torwarze została zorganizowana oddolnie przez "zwykłych" obywateli. Po tym, jak opowiedzieli w mediach o problemach i braku wsparcia, spotykają ich przykre konsekwencje. - Razem z dziennikarzem zostaliśmy wyproszeni przez ludzi z urzędu, bardzo niemiło mnie potraktowano. Później dostałam wiadomość mailową, że już nie koordynuję Torwaru - mówiła w TOK FM Maria Kordalewska, jedna z wolontariuszek udzielających pomocy uchodźcom. TO ZROBIŁ POW..PIEDALAŁ WOLOTNTARIUSZY, ŻEBY SIĘ NIE WYDAŁO JAKI TAM JEST SYF. A WSZYSKO DLATEGO, ŻE DZIEWCZYNA ZAPROSIŁA DZIENNIKARZY ŻEBY TEN SYF POKAZAĆ.
                    • fornita111 Re: Byłam dziś 13.03.22, 07:59
                      Nie gadaj z trolliszczem, jej w to graj. Ja wiem, ze trudno nie reagowac na te bzdury, no ale... wink
                      • krolewska.asma Re: Byłam dziś 13.03.22, 09:12
                        To prawda, nie da sie tego czytac, nic juz nie zostalo do wieszania na PiS a one dalej swoje, plyta sie jej zaciela smile
                        • ajaksiowa Re: Byłam dziś 13.03.22, 09:37
                          Jest sposób:zagłodzić trolla!!🙂🙂
                  • krolewska.asma Re: Byłam dziś 13.03.22, 07:43
                    Daj dowody
    • mid.week Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:26
      bergamotka77 napisała:

Gdzie jest UE? Gdzie jest bogaty Zac
      > hod?

Gdzie jest rząd RP, krainy z kolan powstałej, miodem i mlekiem płynącej, w której wystarczy nie kraść aby na wszystko wystarczyło
      • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:28
        Zauważ że rząd nie może się zajmować rozdzielaniem kanapek na dworcu bo są ważniejsze sprawy

takie jak np. przekonanie Niemiec i innych dwulicowych państw Czlonkowskich żeby nałożyć sankcje na Rosję bo nie było to takie oczywiste

Myślę że nawet Ukraińcy z godzą się że Mateusz lepiej odnajdzie się w Brukseli i więcej tam zrobi niż na centralnym wydając napoje
        • szare_kolory Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:45
          Asma, doradzam rozpęd i grzmotnięcie głową w ścianę. Taką pomoc powinni organizowac wojewodowie, skoordynować ją a jeśli nie są w stanie to głośno o tym trąbić i wywierać presję. Tymczasem wszyscy są zadowolenie, że Polacy pomagają i jest wielki poryw serc. Tak nie może to wyglądać, trwa trzeci tydzien tej wojny, ta pomoc powinna być JUŻ skoordynowana.
          • szare_kolory Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:49
            I dodam jeszcze: na przejsciach, przynajmniej w Przemyslu, pomagają młodzi wolontariusze. Przychodzą co drugi dzień, bo się jeszcze uczą. Halo!!! Na barkach uczniów ma być pomoc uchodźcom? Mateusz tego robić sam nie musi, ale chyba mógłby tym zarządzić. Że nie wspomnę tego gwiazdora, Kaczyńskiego, który nie przestał być wickiem od bezpieczeństwa.
            • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:53
              A jak to wyglądało w innych krajach podczas poprzedniego kryzysu migracyjnego gdzie wpuszczono 1 000 000 nielegalnych migrantów?

Tam lekarze i Adwokaci i ministrowie rozdawali te kanapki czy jednak uczniowie i osoby nie posiadające poważnych zobowiązań?
              • magazynka Re: Byłam dziś 13.03.22, 05:01
                Przestań wreszcie trollować! Kto Ci płaci? Zamilcz !
          • mid.week Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:59
            szare_kolory napisała:

> Asma,

Czemu wy jej nie wygasicie?
            • rosapulchra-0 Re: Byłam dziś 12.03.22, 17:58
              Najgorszy troll na ematce. Już wolę czytać tych męskich pochlastów niż tę knurzycę.
    • szare_kolory Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:28
      Coraz częściej myślę, że teraz powinniśmy przerzucić się na Google Mapsy w Europie zachodniej i tam wpisywać opinie pod restauracjami opinie. I pisać, że uchodźcom wojennym w Polsce potrzebna jest pomoc. I że tę pomoc należy koordynować. Że potrzebujemy pomocy zachodu już teraz.
      • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:32
        100/100
      • mid.week Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:36
        szare_kolory napisała:

> Coraz częściej myślę, że teraz powinniśmy przerzucić się na Google Mapsy w Euro
        > pie zachodniej i tam wpisywać opinie pod restauracjami opinie. I pisać, że ucho
        > dźcom wojennym w Polsce potrzebna jest pomoc. I że tę pomoc należy koordynować.
        > Że potrzebujemy pomocy zachodu już teraz.

i że nasz rząd = rząd rosji, ta sama dewastacja demokracji
        • szare_kolory Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:41
          Mid week, przepraszam, ale z tym dodatkiem to idz ty tam, gdzie ruski wojenny statek.
        • lauren6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:46
          Nasz rząd bombarduje osiedla mieszkalne i szpitale położnicze? Oczadziałaś?
          • mid.week Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:03
            A wam wojna tylko przeszkadza? Polityczny skład TK i SN już nie? Uniemożliwienie odwołania się do struktur unijnych? Kradnące obajtki, morawieckie i nne hieny? Rozjebane miliardy na wybory pocztowe, do których dążyli tylko dlatego że bali się wylecieć? Przepis o bezkarności dla nich za przekręty też nic? Bo o umierających na porodówkach kobietach to już chyba nikt nie pamięta.
            • lauren6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:47
              Porównywanie tych sytuacji to umniejszanie tragedii Ukrainy.
              • mid.week Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:53
                Ale ja nie porownuje przecież sytuacji w PL z sytuają Ukrainy. To o sie dzieje w PL jest zwyczajnie w poprzek interesom UE, nasza działaność zmienia układ sił i przesuwa granice wpływów rosyjskich jeszcze bliżej nich. Sponsorowanie przez UE Polski jest strzelaniem sobie w kolana. Mamy już zajete media publiczne, mamy propagande trolli, jeszcze jedna kadencja i będziemy Białorusią.
            • pade Re: Byłam dziś 12.03.22, 12:57
              100/100
          • leosia-wspaniala Re: Byłam dziś 12.03.22, 12:34
            Mid napisała o dewastacji demokracji, nie o bombardowaniu.
      • nangaparbat3 Re: Byłam dziś 12.03.22, 19:10
        Taaaaaaak? A jak oni nas prosili o pomoc, cośmy wyczyniali? Potem wykpiliśmy się "uchodźcami" z Ukrainy. No to mamy. Jedno co dobre, to że tak wiele ludzi robi co może, by pomóc.
        • szare_kolory Re: Byłam dziś 13.03.22, 08:37
          My wyczynialiśmy? Co takiego wyczynialiśmy?
    • chococaffe Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:45
      No własnie berga - gdzie jest rząd i o jakie wsparcie poprosił UE?
      • triss_merigold6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 09:49
        O zwolnienie z warunku praworządności, żeby dostać hajsy, więcej hajsów.
        I w ustawie o obronie ojczyzny zaszyto przepisy de facto uniemożliwiające skuteczny pobór i mobilizacje w razie konieczności, co uważam za czysty sabotaż.
        • chococaffe Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:05
          a synek bardzo chce? To może na ochotnika
          • chococaffe Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:14
            p.s. sorry, zapomniałam o partnerze - też na pewno może na ochotnika
    • clk Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:03
      Gdzie jest zachód i unia?

Im trzeba powiedzieć co potrzeba. Zrobić plan i powiedzieć - potrzebuje 20M€ na to to to i tamto. Tutaj plan. Proszę natychmiast pomoc.

Narazie to polski rząd chwali się ze Polska pomaga
      • chococaffe Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:06
        ale nasz rząd mówi, że dajemy radę. My
        • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:08
          Zauważ że przyjechało prawie 2 000 000 ludzi i nie ma jakichś większych problemów poza chwilowo przepełnionymi dworcacami w wielkich miastach

Zachodowi opada Szczęka ze zdumienia

O tym rządzie będą uczyły się nasze wnuki na historii
          • fornita111 Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:11
            Nie ma wiekszych problemow???? Szaleju zes sie najadla??? Ojp
            • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:18
              Napisz jakie są Palace problemy ( poza chaosem na dworcach pokazywanym chętnie przez TVN)
              Aha

Wątek dotyczy Warszawy
              Gdzie jest Trzaskowski ?
              Nie załatwił sprawy spadających autobusów i kierowców narkomanów
              Może uchodźcom mógłby pomoc chociaż ?
          • lauren6 Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:46
            > nie ma jakichś większych problemów poza chwilowo przepełnionymi dworcacami w wielkich miastach

Żadnych. To, że wolontariusze jadą na oparach snu i zaraz zaczną padać na zawały to żaden problem.
          • afro.ninja Re: Byłam dziś 12.03.22, 11:08
            Bo jest przeogromna chęć pomocy! Niewiarygodnie dużo ludzi pomaga Ukraińcom z własnej, nieprzymuszonej woli. Po prostu, bo chcą.

Tylko, że tu jest potrzebna państwowa, unijna pomoc. Moim zdaniem każde państwo, chętne do pomocy powinno mieć tu swojego przedstawiciela, a także Ukraińca, który będzie służył za tłumacza. I tacy ludzie powinni służyć pomocą przykładowo w Warszawie i pod telefonem. W taki sposób ludzie będą mogli zaufać i wyjechać. Tak samo powinno to działać na zasadzie województw. Bo teraz jest wolna amerykanka. Unię stać na wiele rzeczy, ale czy jej biurokracja na to pozwoli? Liczyć na naszą władzę?! Polacy pokazali, że nie liczą, postanowili rzucić swoje obowiązki i pomagać Ukraińcom.
            • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 11:49
              A dworzec centralny kilka kroków od siedziby prezydenta Warszawy który zawsze ma dużo do powiedzenia a teraz gdzies zniknął pozostanie symbolem o którym będą uczyć się nasze prawnuki
              • gaskama Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:05
                Włącz inna telewizję niż piździelską, to będziesz wiedziała, że nie zniknął.
                • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:24
                  wpisalam do google

Trzaskowski: Sytuacja w Warszawie robi się dramatyczna

hahahaha, dlaczego nie wybralyscie kogos kto nie robi dramy tylko dziala?

czy on ma MOWIC ze sytuacja jest dramatyczna, czy zapobiegac temu?
                  zalosne to wiecie,
                  wtracal sie caly czas w polityke ktora go nie dotyczyla, ok, ale jak jest cos czym moglby sie zajac, problem kilka metrow od jego biurka to on siedzi z zalozonymi rekami
              • sol_13 Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:07
                Dworzec Centralny NIE JEST pod zarządem miasta, tylko PKP.
                • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:25
                  NO I CO w zwiazku z tym.......................................................................????????????????????

on ma tylko siedziec i wskazywac palcem mozliwych winnych?????
                  • mimfa Re: Byłam dziś 13.03.22, 06:23
                    To może mu coś podpowiedz. Co byś zrobiła w jego sytuacji.
        • s12345s Re: Byłam dziś 12.03.22, 11:47
          chococaffe napisała:

> ale nasz rząd mówi, że dajemy radę. My
          >

Radziwiłł dzisiaj mówił, że rząd i urzędnicy radzą sobie dobrze i wszystko jest ok. A wolontariusze tylko pomagają, ale on docenia pomoc wolontariuszy. Gdybym miała coś pod ręką, to chyba rzuciłabym w swój telewizor, jak to usłyszałam.
          • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 11:50
            Daj przykłady gdzie takie kryzysy rozwiązywano bez udziału organizacji pozarządowych i wolontariuszy

Biorę herbatę i zamieniam się w słuch wink
            • s12345s Re: Byłam dziś 12.03.22, 12:09
              krolewska.asma napisała:

> Daj przykłady gdzie takie kryzysy rozwiązywano bez udziału organizacji pozarządowych i wolontariuszy

A nie uważasz, że lepiej byłoby uczciwie powiedzieć prawdę.
              A mianowicie: rząd i urzędnicy sobie nie radzą, gdyby nie wolontariusze, którzy sami się oddolnie zorganizowali, którzy sami z siebie pomagają uchodźcom, którzy płacą własnymi pieniędzmi aby pomóc uchodźcom - to byłaby jedna wielka katastrofa. To, że uchodźcy dostają pomoc w PL, to w głównej mierze dzięki wolontariuszom.
              Jak można tak bezczelnie łgać.

Tu masz jak wojewoda Radziwiłł nakłamał.
              metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141110,28214295,warszawa-radziwill-o-pomocy-uchodzcom-wizytujacy-z-innych.html#s=BoxOpMT
              • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 12:12
                Rzecz dzieje się w Warszawie, czy Trzaskowski jest znowu na zwolnieniu lekarskim czy na nartach ?
                • s12345s Re: Byłam dziś 12.03.22, 12:16
                  krolewska.asma napisała:

> Rzecz dzieje się w Warszawie, czy Trzaskowski jest znowu na zwolnieniu lekarskim czy na nartach ? >

Trzaskowski właśnie wypowiadał się na ten temat w wolnych mediach. Możesz sobie zobaczyć. W pisowskiej szczujni pewnie tego nie pokażą.
                  Jazda na nartach to domena Dudy. wink
                  • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 12:32
                    powied mi kochaniutenka po co komu te jego wypowiedzi w wolnych mediach?

Ludzie kilka metrow od jego gabinatu potrzebuja pomocy, moglby podejsc i zabrac chociaz pranie do pralki, czym on sie zajmuje, lansem w mediach?
                    Ile osob przyjal do siebie?
                    • s12345s Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:24
                      krolewska.asma napisała:

> powied mi kochaniutenka po co komu te jego wypowiedzi w wolnych mediach?

Powiedz mi, po co wojewoda Radziwiłł kłamie w wolnych mediach?
                      Przecież wolne media pokazują relacje z dworców, więc widać co i jak. I wolne media pokazują też wypowiedzi wolontariuszy. A to co wolontariusze mówią, całkowicie przeczy temu, co mówi Radziwiłł.

>
                      > Ludzie kilka metrow od jego gabinatu potrzebuja pomocy

A czy Dworcem Centralnym nie zarządza przypadkiem wojewoda Radziwiłł?
                      Bo Trzaskowskiemu to podlegają dworce: Wschodni i Zachodni.
                      • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:27
                        „Dłużej tak nie pociągniemy”, „Zachodni wygląda jak katastrofa humanitarna” .

no to niech sie zajmie zachodnim, blagam niech wreszcie zajmie sie CZYMKOLWIEK oprocz PIS
                        • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 17:03
                          A kto samorządom obciął fundusze ? Gdybyś nie wiedziała " kochaniuteńka" zrobił to pis. Pis stać tylko na lans na uchodźcach, na realną pomoc mogą liczyć tylko od zwykłych ludzi.
      • fornita111 Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:13
        clk napisała:

> Gdzie jest zachód i unia?
        >
        > Im trzeba powiedzieć co potrzeba. Zrobić plan i powiedzieć - potrzebuje 20M€ na
        > to to to i tamto. Tutaj plan. Proszę natychmiast pomoc.
        Tak i niech te pieniadze ida dla samorzadow! Bo inaczej znowu rozkradna. Beda takie kwiatki jak np z funduszem sprawiedliwosci. I kasa ktora unia da na uchodzcow pojdzie np na ordo luris uncertain
        • milva24 Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:21
          Dokładnie, kasa dla samorządów!
        • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:23
          Albo właśnie do samorządów.
      • ariathedevil Re: Byłam dziś 12.03.22, 10:22
        Nierząd nic z tej wyimginowanej wspólnoty nie powinien dostać. Nic. Bo ukradną, przecież już robili wrzutę w specustawę, która pozwalała im kraść do woli. Kasę powinny dostać organizacje zajmujace się pomocą. A niezależni obserwatorzy powinni się przyglądać dokładnie w jaki sposób są wydawane te pieniądze.
        • rb_111222333 Re: Byłam dziś 12.03.22, 11:06
          Masz rację.
        • afro.ninja Re: Byłam dziś 12.03.22, 11:09
          Byłoby pięknie, będzie jak zawsze.
    • nowyniknik82 Re: Byłam dziś 12.03.22, 11:55
      Pierwszy raz wątek nie o sobie.
      Jestem w szoku.
      • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 11:58
        Jak to nie o sobie ? Uchodźcy są tylko w tle, Berga tu pokazuje SWOJE dobre serce
      • suki-z-godzin Re: Byłam dziś 12.03.22, 12:15
        nowyniknik82 napisała:

> Pierwszy raz wątek nie o sobie.
        > Jestem w szoku.

Ta, nie o sobie. To że w kontekście tego, czym żyje Polska, nie znaczy, że nie o sobie. Przyszła dobra pani, użaliła się nad sytuacją i kupiła,a potem dokładniuśko to opisała. Bynajmniej nie w formie rady, żeby zwrócić uwagę, żeby potem się takie mineralne nie pytały głupio. Nie, opisała jak zwierzątka na miejskiej fermie.
    • jammer1974 Re: Byłam dziś 12.03.22, 12:20
      Berga, jeszcze 3 tygodnie temu rzad nasz zajmowal sie przygotowaniem do przegranej Ukrainy i Cala para szla w kierunku sputinizowania permanentnego naszego kraju. Pan premier sprzedal dzialki, bo bal sie obnizenia ich wartosci. Inne rzeczy mieli i Maja na glowie niz myslenie o ludziach.
    • klaramara33 Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:01
      No właśnie dobre pyrania stawiasz. Proponuję wyjść na ulice i domagać się od rządów zaangażowania.
    • demono2004 Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:11
      Jak bedzie tak wszystkie zachwycac sie Zełeńskim ( czy jak mu tam), to znajdziemy sie w podobnej sytuacji, jeśli nie gorszej.
      • sumire Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:13
        Oj, zazdrościsz, że ciebie nikt nie lubi, a jego tak? Smuteczek, wystarczyłoby nie być ruskim trolliszczem.
      • malia Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:24
        Ale jak to w gorszej sytuacji???? Co to za gorsza sytuacja? Samos pisało, ze tam wojny nie ma i media kłamią, wiec czego się bac
      • jammer1974 Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:28
        demono2004 napisała:

> Jak bedzie tak wszystkie zachwycac sie Zełeńskim ( czy jak mu tam), to znajdzie
        > my sie w podobnej sytuacji, jeśli nie gorszej.

Moze byc gorzej. Chyba jak Putin wysadzi nas wszystkich atomem.
        Co ma nasze zafascynowanie Zelenskim do tej ewentualnosci.
        Chyba Ci Peron odjechal
        • krolewska.asma Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:34
          Dolaczylam do was, wysmiewalam sie jak kochalyscie sie wszystkie na zaboj w Mateuszu Kijowskim , ale teraz tez mnie wzielo smile
      • chococaffe Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:29
        Naprawdę? W jakiej sytuacji, przecież nic się nie dzieje. Patrz sygnaturka
      • milupaa Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:32
        A jak się nie będziemy zachwycać to nas uratuje? 😀 Idi na.... wiesz gdzie.
      • anorektycznazdzira Re: Byłam dziś 12.03.22, 13:32
        Te trolle odstają tak bardzo w dół, że nie można ich pomylić z niczym innym
      • gama2003 Re: Byłam dziś 12.03.22, 14:54
        A to fjutin już taki obrażony, że się nikomu z nas nie podoba ? Lustreczko mu pewnie czułym glosem szojguna mówi co innego.

Naród go wielbi, musi wystarczyć.
      • homohominilupus Re: Byłam dziś 12.03.22, 17:07
        demono2004 napisała:

> Jak bedzie tak wszystkie zachwycac sie Zełeńskim ( czy jak mu tam), to znajdzie
        > my sie w podobnej sytuacji, jeśli nie gorszej.

Spadaj na drzewo antyszczepie
    • gama2003 Re: Byłam dziś 12.03.22, 14:46
      Każda pomoc jest ok.
      Nawet jako kogoś stać tylko na lizaki dla dzieci, niech kupi ile może i rozda.
      Byle nie przeszkadzać.
      Szczotki do wlosów, grzebienie - rozdać, pilniczki do paznokci, malusie nożyczki.
      Mokre chusteczki, dezodoranty, plastry plus coś antysept.
      Chusteczki higieniczne.
      Małe reczniczki, nawet worki, czy foliówki na śmieci.
      Te musy owocowe w tubkach dla dzieci, soczki.
      Podpaski, pieluchy, to w sumie szybko przychodzi do głowy. Nowa bielizna, dla doroslych, dla dzieci. Poduszeczki - jaśki.

Smakołyki to już wszystkie. Kanapki, kabanosy te takie ,, nie do lodówki,, w tych zgrzewanych porcjach. Parówki takie po 1 szt pakowane ( tu juz chyba zawsze w chłodzie trzeba przewieźć).

Co kto może. Bez sensu krytykowac jakikolwiek dar. Chyba że to stare brudy z domu, ale już o tym byla mowa wiele razy.
      Wszystko jest potrzebne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka