Dodaj do ulubionych

Retinol - do forumowych znawczyń

15.03.22, 12:59
Od połowy grudnia zaczęłam stosować retinol, konkretnie Neutreę, stężenie 0,5. Podobno niższe stężenie to zawracanie głowy, no ale... wciąż złazi mi naskórek, zaczyna się to dziać 3 dni po aplikacji. Stosuję kremy nawilżające i ochronne, nie dowalam sobie innych substancji, peelingów etc. Retinolem smaruję się zwykle raz w tygodniu, bo częściej nie bardzo mogę z tą łuszczącą się skórą.

Jakieś mądre rady? Miałam plan, by w tym roku ogarnąć pielęgnację twarzy - do tej pory ograniczała się ona do kremów nawilżających, filtrów, czasem jakiejś witaminy C. No i klops. Nie wiem, czy kupować coś droższego z retinolem, skoro jest jak jest?
Obserwuj wątek
    • elenelda Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 16:19
      Na początku stosuj co drugi dzień. Po 30 minutach nałóż krem z ceramidami (Bielenda, Cerave itp.)
      • nocnamagia Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 16:55
        Autorka napisała, że stosuje raz w tygodniu.
        Moja cera też reaguje na retinoidy silnym podrażnieniem i łuszczeniem, chociaż używam już prawie 10lat, nie częściej niż raz w tygodniu, a nawet rzadziej. W tym roku dałam sobie spokój z retinolem
        • sophia.87 Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 16:57
          To daj szansę retinalowi ☺
          • nocnamagia Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 17:28
            Używałam ystheal od avene i było to samo
            • sophia.87 Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 17:36
              Rozumiem, czasem tak bywa, zostaje Ci bakuchiol i peptydy.
              Ale jakoś przy okazji możesz wypróbować Crystal Retinal od Medik8. W niektórych sklepach dają próbki ☺
              • nocnamagia Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 18:07
                Nie chcę już retinolu w żadnej postaci. Przerzuciłam się na kwas azelainowy i witaminę c. Ostatni preparat z retinoidami jaki używałam ubiegłej zimy to był azelac Ru, nakładałam raz w tygodniu na godzinę i potem zmywałam, a i tak łuszczyłam się prawie przez tydzień. Poza tym widzę, że skóra na nosie zaczęła reagować naczynkowo, chociaż nigdy wcześniej nie miałam z tym problemu, obawiam się że to objaw poretinoidowego zapalenia skóry
                • sophia.87 Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 18:12
                  To faktycznie należysz do tych osób, które nie tolerują tej substancji. Naprawdę współczuję.
                  A bakuchiol i peptydy stosowałas?
                  • nocnamagia Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 18:17
                    Peptydy tak, bakuchiolu jeszcze nie. Może spróbuję jak zużyję obecne zapasy
                    • sophia.87 Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 18:20
                      Polecam ☺
                      Na blogu sroki znajdziesz analizy kilku produktów z tym składnikiem ☺
                      • nocnamagia Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 18:24
                        Dzięki
      • annaboleyn Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 17:17
        O, właśnie, to ja się podepnę. Używam CeraVe, bo mi polecano do retinolu. Mam wrażenie, że nie tylko nie nawilża, ale wysusza sad Retinol od Nacomi, 1%. Mniejsze stężenia były dla mnie jakbym wodę lała....
        • koko8 Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 18:32
          Mam to samo z z CeraVe. Jedna warstwa to warstwa widmo, natomiast dodanie każdej kolejnej sprawia, że na twarzy powstaje ściągajaca skorupka. Krem bielendy z ceramidami (żółta buteleczka) podobna nędza🤷🏼‍♀️
          • annaboleyn Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 18:41
            No więc radzę sobie tak, że daję te wartswę CeraVe, zeby byly te konieczne ceramidy. I 5 minut pozniej wklepuję bogatszy krem. Tylko obawiam sie, ze działam bez sensu sad
            • koko8 Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 18:46
              Jeśli same ceramidy, to Nacomi Ceramidy są w porzo plus na to nawilżająca maska w kremie np. svr albo Clinique.
              • annaboleyn Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 18:46
                O, to może tak zrobię, dobry pomysł, dzięki smile
            • sophia.87 Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 19:38
              Spróbuj SVR z ceramidami, jest genialny, dr Jart albo Stratia Liquid Gold
              • annaboleyn Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 19:42
                Spróbuję, dziękuję
        • snakelilith Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 19:19
          annaboleyn napisała:

> O, właśnie, to ja się podepnę. Używam CeraVe, bo mi polecano do retinolu.

CeraVe to jakaś pomyłka. Parafinowe zapychadło, nadające się jako smar techniczny do ochrony śrubek przed korozją, ale długoterminowo nie może służyć skórze, niezależnie od tego, ile ceramidów tam napakowali.
          • annaboleyn Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 19:22
            Być może, mnie nigdy w życiu nic nie zapchalo, ani nie uczulilo, polecili akurat to, to wzięłam.
    • elenelda Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 16:21
      Na dzień serum nawilżające, lekki krem nawilżający i filtry, albo tylko serum i filtry.
    • sophia.87 Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 16:56
      Trzeba było spróbować od niższego stężenia. I po pół godzinie nałożyć krem z ceramidami.
      Oprócz tego na dzień krem regenerwcyjny , wszystkie marki apteczne go maja albo Skin Repair od Neutrea.
      Na noc krem z ceramidami, polecam SVR albo Stratia Liquid Gold.
      Jeśli porażniania się utrzymają to może po prostu retinol nie jest dla Ciebie. Tak się zdarza.
      Radziłbym Ci wypróbować retinal, tu polecam Medik8 crystal , zacznij od 3 albo jeśli masz środki to Retinoate, na początek biały. To juz nie ma prawa podraznic ☺
      Generalnie dużo odżywiania podczas kuracji.
      Btw stosujesz może witaminę C w formie kwasu askorbinowego, to też może podraznic skórę po retinolu?
    • krolewska.asma Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 18:30
      Mi się wydaje ze problemem jest brak dobrze dobranej pielęgnacji przez lata .
      Skóra na starość staje się coraz bardziej wrażliwa jak przez 30 lat stosowałaś tylko krem nivea to nie dziwne ze się broni przed czymś mocniejszym
    • snakelilith Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 19:14
      Niewykluczone, że to nie retinol jest winny, albo przynajmniej nie tylko on. Ta Neutrea 0,5 ma w składzie niacynamide. To substancja, na którą wcale nie tak mało ludzi reaguje mocną reakcją skórną. Podobno podkręca produkcją histaminy, czy jakoś tak. Sama unikam tego jak ognia, bo reaguję na niacynamide fatalnym podrażnieniem skóry.
      Nie wiem, kto ci też nagadał, że stężenia poniżej 0,5% nie działają. Pewnie ktoś, kto oczekuje silnego złuszczenia jako efektu, ale na tym to nie polega. Lepiej niższe stężenia, a regularnie. Ja latami stosuję tylko 0,25-0,3, powyżej w ogóle jeszcze nie wyszłam i widzę efekt retinolu. Ale by go zobaczyć trzeba co najmniej 3 miesięcy.
      Kup sobie w Hebe serum Nacomi Next Level Retinol 0,25. Będziesz miała low budget stężenie dla początkujących i bez niacynamide. Jak przyzwyczaisz skórę, to możesz sięgnąć po 0,5.
      Nie łącz retinolu z witaminą C, to może być za dużo. Ja pomiędzy retinolem i witaminą C mam zawsze dzień przerwy inaczej moja wrażliwa skóra się buntuje.
      Jeżeli chodzi o ceramidy, to może być, że działają jako ochrona, ale u mnie świetnie działa masło shea plus olej, najlepiej konopny, arganowy, albo dzikiej róży. Skóra zimą potrzebuje więcej okluzji/ochrony, bo poniżej 10 stopni produkuje mniej sebum. W sumie nie jest to najlepszy czas na drażniące substancje, ale latem mamy znowu silniejsze UV.
    • crea.tura Re: Retinol - do forumowych znawczyń 15.03.22, 23:35
      Dużo już zostało napisane, ja tylko dodam że retinolu nie powinno się aplikowaç na nie do końca wysuniętą po umyciu skórę, bo wtedy zbyt mocno wchodzi w głąb i efekt jest zwielokrotniony. Także może aplikijesz retinol zaraz po myciu i stąd zbyt silne podrażnienia?
      • igge Re: Retinol - do forumowych znawczyń 16.03.22, 01:26
        Na moją skórę retinol i retinal nie działają drażniąco ale z rzadka też moja skóra wokół brwi, na czole się łuszczy.
        Myślałam, że tak ma być i już.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka