Dodaj do ulubionych

wracają tradycyjne, stare imiona

19.03.22, 23:16
Czytam, że Opozda nazwała synka Wincenty. Ładnie. Ciekawe czy po liderze ruchu ludowego?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: wracają tradycyjne, stare imiona 19.03.22, 23:17
      Vincent nazwała, nie Wincenty.
      • nicknanowyrok Re: wracają tradycyjne, stare imiona 19.03.22, 23:24
        Vincent? Tak jak ten oprych z Pulf Fiction?

Dziecko jest Amerykaninem?
        • taki-sobie-nick Re: wracają tradycyjne, stare imiona 19.03.22, 23:26
          Tak jak van Gogh?
          • palacinka2020 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 07:49
            A kiedy van Gogh byl Amerykaninem?
            • taki-sobie-nick Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 23:10
              Tobie się coś myli? Ja sugeruję, że nazwała syna Vincent, jak Vincent van Gogh, bez związku z narodowością van Gogha.
        • borsuczyca.klusek Re: wracają tradycyjne, stare imiona 19.03.22, 23:27
          parenting.pl/zmiany-w-zasadach-nadawania-imion-w-polsce
          • nicknanowyrok Re: wracają tradycyjne, stare imiona 19.03.22, 23:32
            Mogłłby jeszcze zmienić nazwisko na O'Pozda, wtedy byłoby prawie jak stary ród z hrabstwa Kildare big_grin
            • triss_merigold6 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 19.03.22, 23:33
              big_grin
            • iwles Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 00:34
              nicknanowyrok napisała:

> Mogłłby jeszcze zmienić nazwisko na O'Pozda,

Chyba raczej O'Królikowski
      • snajper55 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 02:41
        35wcieniu napisał(a):

> Vincent nazwała, nie Wincenty.

Po malarzu?

S.
        • lauren6 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 07:16
          Albo po piosenkarzu, postaci z gry komputerowej lub synu Żuławskiego. Nie jednemu psu Burek.
      • aguar Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 14:02
        Strasznie mi nie leży to Vincent wymawiane jak WIncent, jakoś tak blisko Nikol
        • chlodne_dlonie Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 19:46
          Maniera podobna, mnie się nie podoba, ale i nie musi. Inna rzecz, że dotąd myślałam, iż takie 'obcojęzyczne' wersje imion mających odpowiedniki w języku polskim można nadać tylko dzieciom z mieszanych związków a w przypadku dziecka obojga Polaków powinno nosić imię polskie..?
    • taki-sobie-nick Re: wracają tradycyjne, stare imiona 19.03.22, 23:19
      Brzydko.
      • superematka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 10:58
        Tak
    • pepsi.only Re: wracają tradycyjne, stare imiona 19.03.22, 23:45
      Wracają?
      Hmmm...
      Vincent jest tradycyjny?!
      Hmmm
    • igge Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 00:21
      Nasz pies ma tradycyjne, stare, polskie imię. I lubimy też jego liczne zdrobnienia.
      Jan. Janek. Jaś. Jasiulek. Jasiek. Jasieczek. Jaśko.
      • sol_13 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 00:45
        Ekstra. Nie znoszę nadawania psom ludzkich imion.
        • zona_mi Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:43
          sol_13 napisała:

> Ekstra. Nie znoszę nadawania psom ludzkich imion.

A ja nawet lubię.
          Gdy byłam mała, połowa znanych mi pudli miała na imię Aga - a ja Agnieszka. Nie przeszkadzało mi to w żaden sposób.
          Nasze koty to były Alicja i Jacek, króliki Maciej i Tosia, świnka Leon, suczka Sonia.
          Konie u wujka: Baśka, Kaśka i Maciek.
          Nie widzę w tym nic niestosownego.
      • skumbrie Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 02:04
        Jan nie jest polskim imieniem 🤦‍♀️
        • igge Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 16:17
          Raczej jest.
          • taki-sobie-nick Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 22:21
            Jan nie jest imieniem pochodzenia polskiego.
      • anorektycznazdzira Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 06:37
        Nadawanie psom imion ludzki, i to takich, które sporo nosi jest beznadziejne.
        • kotejka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 06:47
          anorektycznazdzira napisała:

> Nadawanie psom imion ludzki, i to takich, które sporo nosi jest beznadziejne.
          >
          >

No jakieś takie
          Pies Jan? Dziwne
          Jak Ferdynand wspaniały z laseczka i w kapeluszu
          • igge Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 16:45
            Poprzedni pies miał imię psie "Biegun". Bieguś, Biegun, więcej zdrobnień nie było. Nadane mu przez hodowcę, którego z różnych względów chciałam pamiętać i chciałam zachować to szczenięce imię chyba z szacunku do pierwszego domu psiaka.
            Bo to chyba nie było za piękne imię.
            Siostra Bieguna dostała imię z filmu dziecięcego.
        • beataj1 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 08:24
          Serio? Wszystkie moje koty na tymczasie miały ludzkie imiona.
          Mieliśmy Jezusa i Maryję, Ryszarda, Andrzeja, Zbigniewa, Czesława, Miłosza, Kacpra, Lucynę, Stefanie i Sylwię etc etc.
          • superematka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:01
            To nie jest normalne, szczególnie obrażanie czyichś uczyć religijnych. Choroba psychiczna?
            • angazetka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:26
              Ale gdzie obrażanie?
              • superematka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 19:51
                Mnie obraża.
          • kkalipso Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 16:45
            A dlaczego akurat Sylwia?
          • cisco1800 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 22:43
            Ja mam Felkę, a następny kot będzie Edkiem. Nie widzę nic obraźliwego w nazywaniu zwierząt po ludzku
        • huang_he Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 08:45
          Nadawanie ludziom psich imion też jest beznadziejne.
          Przecież wiadomo, że Kuba to psie imię (30-40 lat temu każdy burek we wsi to był Kuba)
          • huang_he Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 08:46
            A, i pamiętam to oburzenie w mojej okolicy, jak imię Kuba nagle zaczęło być nadawane dzieciom big_grin Że jak to, imię po psie???
            • chatgris01 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 11:07
              huang_he napisał(a):

> A, i pamiętam to oburzenie w mojej okolicy, jak imię Kuba nagle zaczęło być nad
              > awane dzieciom big_grin Że jak to, imię po psie???

U mnie w rodzinie starsze pokolenie bylo zaskoczone i sie oburzalo, ze jak to? Imie po koniu?! big_grin (Maciek).
            • igge Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 16:25
              Zawsze mówimy do niego nie Jan tylko JAŚ.
              Tak poza tym to imię mojego pradziadka.
              I koziołka znajomego ze schroniska.

Syn koleżanki to Kuba.
              Nasz pies ( nie żyje) też był Kubuś ( imię ze względu na Kubusia Puchatka) pierwszą lekturę "grubą" mojego synka.
              Jeszcze wcześniejszy pies miał imię po bohaterze z baśni Andersena.

Drugi pies to Antonina.
              Po babci męża i kózce że schronu.
              Imię "Tosia" dla psa jest mega popularne obecnie.
              Nie wiedzieliśmy nawet.
              Co trzeci pies na spacerze to Tośka.
              • hummorek Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 17:31
                Jak pierdzielę, ale odpał 😳
          • iwles Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 08:51

Kuba, jako imię ludzie, jest trochę starsze, tak powiedzmy ma z 500 lat (mowa o Kubie, bo Jakub jest jeszcze starsze).
            • huang_he Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 09:02
              Saba to już w ogóle, a było przyjęte jako tradycyjne imię dla suki. Kuba i Saba - wystarczyło krzyknąć i od razu miało się gromade psów wokół siebie.
          • heca7 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 11:04
            Mój ojciec lat 83 twierdzi, że za jego czasów Kuba to było imię dla konia. Choć oczywiście nikt tych koni nie wołał- Jakubie!
            • chatgris01 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 11:09
              Jeszcze Maciek i Baska (z konskich imion).
              • aqua48 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 12:56
                chatgris01 napisała:

> Jeszcze Maciek i Baska (z konskich imion).

Nie, nie, nie. Maciuś to imię dla kanarka, a Basia dla wiewiórki smile

• m_incubo Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:02
                  Maciuś to imię wyłącznie dla kota!
                  Sonia oczywiście dla psa. Znaczy dla suki.
        • nuclearwinter Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 12:53

>
          >
          Zawsze mnie zastanawiają ludzie, którzy tak uważają. Czy to cię jakoś obraża? Uraża ego? Poniża? Totalnie nie jestem w stanie się w to wczuć i zrozumieć, serio.
          • magdallenac Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:13
            Mnie ludzkie imiona u zwierząt śmieszą- sąsiad dziadków miał jamnika o imieniu Olek 😄 Dziwię się za to, że ktoś wyżej nadaje zwierzętom jakiekolwiek imiona religijne typu- Jezus, Maryja, Budda, czy Mahomet...
            • kotejka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:26
              magdallenac napisała:

> Mnie ludzkie imiona u zwierząt śmieszą- sąsiad dziadków miał jamnika o imieniu
              > Olek 😄 Dziwię się za to, że ktoś wyżej nadaje zwierzętom jakiekolwiek imiona r
              > eligijne typu- Jezus, Maryja, Budda, czy Mahomet...

Mnie razi bardzo
              Ale podobnie kościół wypowiada się na temat nadawania ludzkich imion w ogóle
              Że zwierzę nie powinno nosić imion świętych czy apostołów
              I w sumie jest w tym racja

Nie wiem tylko czy w pełnej czy zdrobniałej formie
              Jak ta.klaczka Baśka
              Ostatecznie nie Barbara
              Czy kotka Mania,.ostatecznie nie Maria przecież
              Nie mam zdania, w sumie moje koty mają imiona po literackich inspiracjach
              Ludzkich
              I po wielkim czarnym sportowcu wink
              • superematka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:33
                Oczywiście, że razi. Ale przecież musi pokazać katolikom.
                • magdallenac Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:38
                  Ale ja jestem bardzo daleko od jakiegokolwiek kościoła i religii- tak samo razi mnie kot Jezus, jak i kot Mahomet. Zastanawiam się dlaczego, bo przecież moich uczuć to nie uraża.
                • arthwen Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 15:41
                  Mnie nie razi, ale co mi biedny kot zrobił, żeby takie koszmarne imiona z konotacjami religijnymi mu nadawać? Przecież własnemu zwierzakowi dobrze życzę...
                  • igge Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 16:34
                    U nas jedno z imion kocich jest koszmarne i z obrzydl8wym polem semantycznym ale wynikło z urody konkretnego kota i z jego zachowań do kotki seniorki rezydentki.

Mieliśmy jeszcze kota Wacka. Okazało się potem Wacławą. Mówiliśmy na niego Wacek.
                    Jest to przypadkowo imię zdecydowanie członków naszej rodziny.
              • starczy_tego Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 14:07
                Ale dlaczego razi? Tez tego nie mogę zrozumieć.
              • mid.week Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:12
                kotejka napisała:

> magdallenac napisała:
                >
                > Ale podobnie kościół wypowiada się na temat nadawania ludzkich imion w ogóle
                > Że zwierzę nie powinno nosić imion świętych czy apostołów
                > I w sumie jest w tym racja

że niby trzeba sprawdzać poczet imion miliona uświęconych przez KK dziwaków podczas wybierania imienia dla chomika? Aha 😁
              • livia.kalina Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:15
                Jak jakiś kościół,to razi, to obowiązuje to wyłącznie członków tego kościoła. Znam psa Jezusa, jego państwo są ateistami. W nadawaniu imion maja się kierować wytycznymi wszystkich kościołów świata? I dlaczego to oni maja się dostosowywać do kościołów a nie kościoły do nich?
                • igge Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:24
                  Jedynego Jezusa poznałam w Peru. I nie był to pies lecz jakiś Peruwiańczyk.
                  Pamiętam, że jego imię nas lekko zdziwiło z mężem.
                  • eglantine Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:31
                    Bo Jesus to popularne imię w krajach hiszpańskojęzycznych. Może nie aż tak jak u nas Maria, ale na tej samej zasadzie. Przyjęło się i nikogo nie razi.
                    • stavros2002 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 20:56
                      Tak jak Isa w krajach arabskich.
              • suki-z-godzin Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 19:08
                kotejka napisała:

> Ale podobnie kościół wypowiada się na temat nadawania ludzkich imion w ogóle
                > Że zwierzę nie powinno nosić imion świętych czy apostołów
                > I w sumie jest w tym racja

jak dla kogo
                podaj jeden rozsądny kościelny argument, żeby mój kot nie mógł mieć na imię Stanisław, Franciszek albo Krzysztof.
                • mid.week Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 19:22
                  suki-z-godzin napisała:

> kotejka napisała:
                  >
                  > > Ale podobnie kościół wypowiada się na temat nadawania ludzkich imion w og
                  > óle
                  > > Że zwierzę nie powinno nosić imion świętych czy apostołów
                  > > I w sumie jest w tym racja
                  >
                  > jak dla kogo
                  > podaj jeden rozsądny kościelny argument, żeby mój kot nie mógł mieć na imię Sta
                  > nisław, Franciszek albo Krzysztof.
                  >
                  >

Szczerze mówiąc ja mam w dudzie argumenty kościelne, mnie nie obowiązują ich zasady, byłoby miło gdyby wierzący zachowali dla siebie wytyczne swojej religii i się odstosunkowali od wyborów niewierzących
                  • suki-z-godzin Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 19:37
                    też mam je gdzieś, ale chciałabym poznać sposób myślenia kleszego światka.
                    kiedyś byli w stanie dorobić ideolo do celibatu kapłanów, żeby im się majątki na dzieci nie rozpełzały, może tu mają równie ucieszną argumentację.
            • nuclearwinter Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:42
              Mahomet, Jezus czy Maryja bym nie nazwała, bo nie lubię tych postaci, więc nie chciałabym tak nazywać mojego zwierzaka wink W realu chyba nigdy zresztą nie spotkałam kota Jezuska czy Mahometa. Ale powiedzmy, że tu jeszcze jakoś mogłabym zrozumieć, że chodzi o obrazę uczuć religijnych. Ale zwykłe ludzkie imiona? Jakoś do mnie ta niestosowność nie dociera.
            • igge Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 16:31
              U nas kiedyś był kot Franek.
              Obecne nasze koty akurat ludzkich imion nie mają, ich imiona jakoś tak spontanicznie ewoluowały i każdy kot ma ze dwa trzy, które używamy.
              Jedno to, co prawda, nielubiane nazwisko.
              • chatgris01 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 17:07
                igge napisał:

> Jedno to, co prawda, nielubiane nazwisko.

Czyzby Hitlerek? cool
                • igge Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:07
                  Trafiłaś.
                  Ma na imię Pini ale jak pierwszy raz z niedowierzaniem przyłapaliśmy ją na paskudnej napaści na 9 lat starszą Kicię Kuguarka to mąż spontanicznie "Ty Hitlerze" do niej zaczął mówić. No i ma na drugie " Hitletek". Ma na mordzie takie malutkie czarne plamki na białym tle, wypisz wymaluj wąsy Hitlera.
                  • chatgris01 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:21
                    big_grin
          • anorektycznazdzira Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 16:01
            Mnie nie, bo jakoś mojego imienia nikt zwierzętom nie nadaje.
            Co nie zmienia dla mnie całościowej oceny sytuacji. Ma tu może sporo do rzeczy stan emocjonalny właścicieli zwierząt, którzy nie potrafią oddzielić własnego zachwytu swoim psem od tego, jak to odbierają inne osoby.
        • trudneslowa Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 16:06

>
          >

Przestań. Miałam dwa ukochane koty. Nataszę i Łucję. Kilkanaście lat później, gdy urodziła mi się córka, bardzo poważnie rozważałam nadanie jej tego drugiego imienia. W absolutnie najmniejszym stopniu nie uznałam tego za uwłaczające. Psy też mieliśmy dwa: Tolę i Tobiasza.
          Za czasów mojego dzieciństwa królowały jamniczki Sonie. Miałam też fajną koleżankę Sonię i nigdy nie pomyślałam o niej jak o suce.

Kiedyś na mojej życiowej drodze stanęła koza nazwana moim imieniem (które jest brzydkie i niepopularne). Byłam zachwycona i uradowana.
      • mid.week Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:07
        igge napisał:

> Nasz pies ma tradycyjne, stare, polskie imię. I lubimy też jego liczne zdrobnie
        > nia.
        > Jan. Janek. Jaś. Jasiulek. Jasiek. Jasieczek. Jaśko.

Fajnie, lubię normalne imiona u zwierząt.
        Dodaj mu na drugie Paweł, będzie cudny bulwers
        • igge Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:19
          😀

No coś Ty nie mogę tego psu zrobić.

Generalnie imię to tylko imię. Ma nam się podobać i tyle.
          Teściowa jakoś przeżyła bez stresu, że jeden z kotów miał jej imię. A sama zwierząt nie ma.
          Dzieci bywają nazywane po rodzicach i dziadkach i jest ok?
          Nie twierdzę, że zwierzę domowe to taki sam ktoś jak dziecko ale nie gorszy mnie wołanie przez koleżankę do psa Stefan.
          Niektórym nawet słowo " adopcja" w stosunku do zwierząt nie pasuje. Nasz znajomy twierdzi, że adoptować to tylko dziecko można. Psa czy kota nie.
          • sol_13 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:22
            igge napisał:

> Dzieci bywają nazywane po rodzicach i dziadkach i jest ok?

Porównanie z d...y.
            • igge Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:26
              Ok. Nie wyszło mi.

• igge Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:29
                Aczkolwiek wiele osób jest przeciwne nazywaniu dzieci po rodzicach tak samo jak wiele osób jest przeciwnych nazywaniu zwierząt ludzkimi imionami.
                A jest to decyzja tylko rodziców dziecka jak go nazwą i tylko opiekunów psa jakie dadzą imię zwierzakowi.
                Jak kogoś bulwersuje to przecież sam nie jest zmuszony tego robić.
                • sol_13 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 19:40
                  igge napisał:

> Aczkolwiek wiele osób jest przeciwne nazywaniu dzieci po rodzicach tak samo jak
                  > wiele osób jest przeciwnych nazywaniu zwierząt ludzkimi imionami.

Przecież nie ma żadnego związku między jednym a drugim.

> A jest to decyzja tylko rodziców dziecka jak go nazwą i tylko opiekunów psa jak
                  > ie dadzą imię zwierzakowi.

Co do imienia dziecka, nie do końca- USC nie zaakceptuje każdego wymyślonego przez rodziców imienia. Są ustalone zasady co do tego. Zwierzęciu- niestety- można nadać każde.

> Jak kogoś bulwersuje to przecież sam nie jest zmuszony tego robić.

Sam nie, ale np nie chciałabym, żeby pies sąsiadów nazywał się imieniem mojego dziecka. Jest to obraźliwe dla człowieka i nie powinno się tego robić. Nie mam zupełnie nic przeciwko zwierzętom , lubię je, ale uważam to za uczlowieczanie ich na siłę.
                  • heca7 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 19:55
                    Przypomina mi to stary żart, że najlepszym imieniem dla psa jest imię sąsiada tongue_out W moim przypadku byłoby to bardziej kontrowersyjne...bo za sąsiada mam własnego brata tongue_out wink A dodatkowo brat ma imię po naszym ojcu big_grin
                  • igge Re: wracają tradycyjne, stare imiona 21.03.22, 04:16
                    Przykro mi, że jest to dla Ciebie obraźliwe.
                    Imię to tylko imię, nic więcej.
                    Różnimy się bo dla mnie i dla wielu moich znajomych - nie jest to w najmniejszym stopniu obraźliwe.
                    A moją najbliższą przyjaciółką jest osoba bardzo konserwatywna i bardzo religijna i też nie widzi problemu.
                    Nie uczłowieczam zwierząt na siłę, szanuję ich odrębność gatunkową.
                    Moim zdaniem to moja sprawa i moja decyzja i moje prawo wybrać imię dla mojego zwierzaka.
                    Piszesz, że lubisz zwierzęta ale jeśli obraźliwym jest ludzkie imię dla zwierzaka to znaczy, że masz, przepraszam, kościółkowe podejście do zwierząt. A nie jest ono chwalebne raczej.
                    Na Ziemi żyją różne gatunki. Ludzie, lisy, dziki, psy, koty itd
          • mid.week Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:29
            Fakt, też bym nie chciała, ja z psem śpię, jakby mi miał do łóżka wchodzić Jan Paweł... Brrrrrr

Ja nie uważam, że zwierzę jest w hierarchii niżej od człowieka, niby dlaczego miałoby tak być?
            • chatgris01 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:34
              mid.week napisała:

> , jakby mi miał do łóżka wchodzić Jan > Paweł... Brrrrrr

big_grin big_grin big_grin
            • nuclearwinter Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 19:40
              big_grin

No ja właśnie też nie uważam, by zwierzę było niżej w hierarchii, zresztą też jesteśmy przecież zwierzętami. Dla mnie to taki wydumany totalnie problem, jeszcze nie trafiłam na wyjaśnienie, które by mnie przekonało, że coś jest nie tak w nazywaniu zwierzęcia ludzkim imieniem. Chyba po prostu przyjmę, że nie rozumiem tego podejścia i już wink
              • kamin Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 21:28
                To przyjmij, że nazywając psa tak samo jak dziecko sąsiadów czy przyjaciół możesz potencjalnie sprawić im przykrość. Ja też jestem przeciwna nazywaniu psów, szczurów i innych węży imionami ludzkimi.
                • magdallenac Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 21:36
                  Dżdżownica Magda😒😒
                  • mid.week Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 21:39
                    Pszczoła Maja... Jak oni mogli takie podle dobranocki puszczać dzieciom 😱
                    • magdallenac Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 21:43
                      Motyl Filip😒
                      • magdallenac Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 21:45
                        Żaba Monika
                        • sol_13 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 22:07
                          Świerszcz Filip, nie motyl.
                          I to postacie z bajek, to jednak co innego.
                      • chatgris01 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 21:45
                        I motyl Emmanuel!
                    • heca7 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 22:20
                      mid.week napisała:

> Pszczoła Maja... Jak oni mogli takie podle dobranocki puszczać dzieciom 😱

I Gucio. Przecież to od Gustawa! wink
                • mid.week Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 21:40
                  kamin napisał(a):

> To przyjmij, że nazywając psa tak samo jak dziecko sąsiadów czy przyjaciół może
                  > sz potencjalnie sprawić im przykrość. Ja też jestem przeciwna nazywaniu psów, s
                  > zczurów i innych węży imionami ludzkimi.

Jak komuś sprawia przykrość, że zwierzę sąsiada ma na imię jak on to powinien iść pogadać o tym z terapeuta
                  • sol_13 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 22:11
                    Ja bym poszła jednak pogadać z sąsiadem żeby zmienił...na szczęście mam normalnych sąsiadów i psy się nazywają jak psy a nie jak ludzie.
                    • nuclearwinter Re: wracają tradycyjne, stare imiona 21.03.22, 07:04
                      sol_13 napisała:

> Ja bym poszła jednak pogadać z sąsiadem żeby zmienił...na szczęście mam normaln
                      > ych sąsiadów i psy się nazywają jak psy a nie jak ludzie.

Takie zachowanie jest dla mnie zdecydowanie bardziej nienormalne, niż nazwanie psa ludzkim imieniem.
                • nuclearwinter Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 21:44
                  Unikam ludzi, którym takie pierdoły sprawiają przykrość i na szczęście mam znajomych bez chorobliwego przewrażliwienia na swoim punkcie. Nawet dzieciaci mają zwierzęta z ludzkimi imionami, o zgrozo. Musisz jakoś z tym żyć, trudno tongue_out
                • iwles Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 22:21
                  kamin napisał(a):

> To przyjmij, że nazywając psa tak samo jak dziecko sąsiadów czy przyjaciół może
                  > sz potencjalnie sprawić im przykrość.

Moja 10-letnia sąsiadka obraziła się na mnie, kiedy zmieniłam imię psa ze schroniska na inne, bo właśnie miało na imię tak, jak ta sąsiadka. Bardzo, ale to bardzo chciala, żeby imię było takie samo, jak jej.
    • snajper55 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 02:38
      nicknanowyrok napisała:

> Czytam, że Opozda nazwała synka Wincenty. Ładnie. Ciekawe czy po liderze ruchu
      > ludowego?

A może po kronikarzu? Czasy mamy ciekawe i jest o czym pisać.

S.
    • snajper55 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 02:42
      nicknanowyrok napisała:

> Czytam, że Opozda nazwała synka Wincenty. Ładnie. Ciekawe czy po liderze ruchu
      > ludowego?

A w mojej rodzinie pojawił się Borys. Przewidujący?

S.
      • joana012 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 06:31
        Obawiam się że w szkole będzie Wickiem po prostu nazywany. Mi się nie podoba ale o gustach się nie dyskutuje
        • ichi51e Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 09:09
          Wicek akurat fajny
    • anorektycznazdzira Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 06:39
      Nie Wincenty tylko Vincent. Ani to polskie, ani tradycyjne. Czy ładne? Średnio.
      • ajaksiowa Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 06:42
        A zdrobnienie jakieś przewidują rodzice??
        • kotejka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 06:45
          ajaksiowa napisała:

> A zdrobnienie jakieś przewidują rodzice??
          >

Vini albo Vici,.vicek
          :0
        • huang_he Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 08:43
          A musza przewidywać? I musi być zdrobnienie?
          Jak jest Wiktor, to się go nazywa... Wiktor. Jak jest Fryderyk, to się go nazywa... Fryderyk! I jak będzie Vincent, bo dzieci bez żadnego zastanowienia będą go nazywać tak, jak się przedstawi, czyli Vincent. Dwie sylaby. To i tak krócej niż Ignacy czy Ksawery, a jakoś nie słyszę, aby te dwa były skaracane. Oczywiście, w domu to może być Ignaś lub Ksawcio, ale na pewno nie w szkole wśród dzieci.
          Oczywiście, jak głupie i płytkie ematki zaczną swoim dzieciom mówić "no co to za imię? co za porażka, wyśmiej go za imię, wyśmiej", to pewnie się zdarzy, że dziecko pójdzie za głosem rodziców, ale w mądrej szkole to dziecko wyśmiewające będzie miało problem, a nie wyśmiewany.

A ja myślałam, że wyśmiewanie imion skończyło się na Xavier i Fabienne (którzy, właśnie teraz zobaczyłam, nawet z własnych imion jakąś spółke utworzyło).
          • ichi51e Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 09:31
            Zapewniam cię ze koledzy skrócą sobie Fryderyka na Frediego Wiktora na Wika itd.bo jezyki słowiańskie to maja do siebie ze lubią skróty spieszczenia ksywy i przezwiska. Pewnie jakieś echo tego ze prawdziwe imię było taboo
            • huang_he Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 09:40
              Rozumiem, że piszesz o tym skracaniu z własnego doświadczenia? Mieszkasz w Polsce, masz te dzieci w swojej klasie? Bo ja mieszkam w Polsce i mam te dzieci w swojej klasie. I nie, nikt tego nie skraca.
            • heca7 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 10:18
              Poszłam do pokoju syna , lat 15 i zapytałam czy kiedykolwiek ktoś skrócił jego imię do Wika. Syn zrobił wielkie oczy i odpowiedział- NIGDY.
              Podobnie nikt nie skraca imienia drugiego syna- Nikodem. Żaden z nich nie posiada przezwiska.
              • kamin Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:10
                U mojego syna do Nikodema mówią Niko albo Nikoś. Tymoteusz jest Tymkiem. Takie długie, nieporęczne imiona skraca się niejako automatycznie.
            • m_incubo Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:04
              Zapewniam cię, że nie.
          • biala_ladecka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 10:03
            Serio, nie slyszalas nigdy formy Ignaś, Igi?
          • kokosowy15 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:12
            Fryderyk wsrod polskich znajomych był Fryckiem. Zdrobnienia i skróty to nie tylko polska specjalność, na Pilsudskiego nikt nie mówił Joe, a na Bidena - owszem. Wsrod moich najbliższych był Bob, jest Rudi i Reni. Ale to taka tradycja.
    • babcia47 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 07:42
      Opozda wymyśliła Vincenta. Za moich czasìw pojawiały się już jakieś dziwne imiona ale nie chciałam dzieciom robić krzywdy więc mam Krzysia i Piotrusia
    • marinella Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 08:15
      Masakra. Nie wiem, co jest głupsze - nadawanie polskim dzieciom typowo zagranicznych imion czy nadawanie psom ludzkich imion.
      • ichi51e Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 09:34
        Czekam na modę na nadawanie ludziom psich big_grin Azor Kowalski Burek Nowak big_grin
        • tenjedennick Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 09:44
          Z tymi imionami to chyba jakiś celebrycki odpał, aby było "oryginalnie" i odrózniały się od pospolitwgo tłumu.

Xavier Michał, Fabienne Marta, Etiennette, Vivienne Vienna Wiśniewskiego.
          Kaszmir Amber i Koko Claire Figury.
          Alikia Ilia Skrzyneckiej
          Gaja Jusis
          Nikon Gawryluk.
          • kocynder Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 10:22
            Jedno zastrzeżenie - córki Figury z tego co wiem mają zagranicznego tatusia, więc JAKOŚ te amerykanizmy imiennicze mają wytłumaczenie. Natomiast pozostałe - to dokładnie: Brajanki i Dżesiczki pseudogwiazdek snobujących się na wielkoświatowość - tak jak i ów Vincent O'Pozdy Królikowskiej.
          • g.r.uu Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:01
            Nikon to tradycyjne imię w prawosławiu, jak katolicy nadają swoje to nikogo nie dziwi
          • m_incubo Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:05
            A ten Nikon to w czym ci przeszkadza i czym dziwi? Bo wiesz, to nie od aparatu fotograficznego...
            • superematka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:08
              m_incubo napisała:

> A ten Nikon to w czym ci przeszkadza i czym dziwi? Bo wiesz, to nie od aparatu
              > fotograficznego...
              >
              Nie? A pierwsze skojarzenie 😀
              • ichi51e Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:15
                jak z Mercedes...
                • kokosowy15 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 15:28
                  W Ameryce Południowej były modne w swoim czasie imiona takie jak Lenina, w ZSRR - Elektryfikacja a w Misiu - Tradycja. Nic nowego.
              • m_incubo Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 15:46
                A Ariel to pewnie pierwsze skojarzenie z proszkiem?
                • kokosowy15 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 15:54
                  Drugie - z Szekspirem. Ale dla większości galeria to tylko handlowa.
                • superematka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 16:43
                  m_incubo napisała:

> A Ariel to pewnie pierwsze skojarzenie z proszkiem?
                  >
                  Tak
            • heca7 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 13:20
              Mnie tam Nikon się podoba jako imię. Ale nie da się ukryć, że wielu osobom kojarzy się z aparatem fotograficznym bo to bardzo popularna marka a imię rzadkie. W sumie jakby miała więcej dzieci to drugiego syna można by nazwać Kodak a córkę Leica wink Żartuję, imię Nikon mi się naprawdę podoba.
              • g.r.uu Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 14:08
                Tak się kojarzy bo brak im wiedzy i obycia kulturowego
                • superematka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 16:45
                  g.r.uu napisała:

> Tak się kojarzy bo brak im wiedzy i obycia kulturowego
                  A co ma imię Ariel czy Nikon do obycia kulturowego. To nazwij syna Lipton (od herbaty), a jak komuś się z herbatą skojarzyvto jest nieobyty kulturowo 😂
                  • g.r.uu Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:00
                    Jakby był patriarcha Lipton i wprowadzał istotne reformy to owszem, świadczyłoby. Rozumiem skojarzenie z aparatem, ale żeby serio nigdy nie słyszeć w kontekście prawosławia? To jest wiedza historyczna, dość ogólna. Nie mówię że ktoś ma znać szczegóły, ale jak mu się nie obiło o uszy to dziwne
                    • superematka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:26
                      A skąd takie wnioski. Jeśli imię kojarzy się komuś z aparatem nie oznacza, że nie słyszał o imieniu w kontekście prawosławia. Imię Adolf również funkcjonowało jako zwyczajne imię, teraz wszystkim kojarzy się z Hitlerem.
                    • ichi51e Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:28
                      serio swiety Nikon taki znany? Powiedziałabym ze podobnie znany co Gumar.
                      • stavros2002 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 21:01
                        Raczej nie w polskim kręgu kulturowym. To imię grecko-prawosławne. U nas rzeczywiście pierwsze skojarzenie to aparat foto.
                • leosia-wspaniala Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 17:51
                  Nie wiedziałam, że jest obowiązek znać wszystkie imiona świata, żeby być obytym i mnie ten Nikon zaskoczył kurcze sad . Ale wiedziałam, że Ariel to imię, czy mnie to choć trochę ratuje? Chociaż pierwsze skojarzenie i tak mam z proszkiem do prania, a kolejne z syrenką, dopiero na trzecim miejscu z Szaronem.
                  • angazetka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:25
                    A z Szekspirem?
                  • mid.week Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:31
                    leosia-wspaniala napisał(a):

> Nie wiedziałam, że jest obowiązek znać wszystkie imiona świata, żeby być obytym
                    > i mnie ten Nikon zaskoczył kurcze sad . Ale wiedziałam, że Ariel to imię, czy m
                    > nie to choć trochę ratuje? Chociaż pierwsze skojarzenie i tak mam z proszkiem d
                    > o prania, a kolejne z syrenką, dopiero na trzecim miejscu z Szaronem.

Ja wiedziałam o Nikonie i wiem że Ariel to imię ale nic nie poradzę, od razu widzę aparat i proszek do prania.
                    • superematka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 19:54
                      No dokładnie, dla mnie Ariel to proszek do prania, Mercedes to samochód itp.
                      • heca7 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 19:58
                        Można powiedzieć, że te marki "skradły" imiona. Bo Ariel to ładne imię tylko w tej chwili każdemu kojarzy się z proszkiem. Podobnie piosenki, które zostały wykorzystane w reklamach. Czasami tak bardzo się z nimi kojarzą, że słuchając w radiu ma się wrażenie, że to blok reklamowy. I nawet jak utwór jest naprawdę dobrej jakości to już na długo pozostaje kawą/ herbatą/perfumami czy reklamą samochodu.
                        • mid.week Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 20:09
                          jeszcze z Arielką się kojarzy i nijak mi się to nie podoba - albo chemia domowa albo seledynowa topielica sad
                          • stavros2002 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 21:02
                            Ariel to imię żydowskie.
                        • superematka Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 22:00
                          Nie tylko marki. Dobrym przykładem jest wyłącznie imię Wacław. Jako nieobyta kulturowo osoba mam jedno skojarzenie 😀
    • lot_w_kosmos Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 15:08
      Wracają tak od okolo 20 lat ...
      • chatgris01 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 15:13
        Wczesniej.
        Pamietam moje zdziwienie jako malolaty, jak gdzies w 1981 pierwszy raz spotkalam paroletniego Franka (wczesniej stykalam sie z tym imieniem wylacznie w pokoleniu moich dziadkow i pradziadkow, bo nawet nie rodzicow, o rowiesnikach nie wspominajac).
        • lot_w_kosmos Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 16:46
          W sumie masz rację.
          Antoś Królikowski ma 33 big_grin
          • leosia-wspaniala Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 17:53
            Ale w jego roczniku (+/- oczywiście) to raczej Łukasze, Krzyśki, Tomki, Piotrki, Rafały, Kamile, Michały, a nie Antki i Franki.
        • rozwiane_marzenie Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 17:00
          A pamiętacie jak w latach 70, 80 któreś z dzieci miało jakieś starodawne imię (nie było tych dzieci wtedy wiele), jak wszyscy się z niego naśmiewali? To był obciach nazywać się wtedy Janek, Antoni, Stasiek, Marysia, czy Heniek. To tylko przykłady. Teraz sobie nie wyobrażam takiego "prześladowania" XD, dobrze, że świat jednak stał się bardziej tolerancyjny (oczywiście zdarzają się incydenty, ale nie na taką skalę jak kiedyś).
          • lot_w_kosmos Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 17:05
            Pewnie.
            Znałam Maryśkę i Stefana.
            I niestety pamiętam, co sobie wtedy myślałam o ich imionach - że są starodawne i okropne.
            Żeby im ktoś dokuczał to nie pamiętam. Ale poczucie, że mają obciachowe imiona mi towarzyszyło.
            Teraz tego nie ma zupełnie.
          • chatgris01 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 17:12
            W latach 70 i 80 takie imiona bardzo czesto miewaly dzieci na wsiach, nie byly to co prawda imiona "na topie" (postrzegano je raczej jako niezbyt wspolczesne), ale az z wysmiewaniem sie nie zetknelam.
            • chatgris01 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 17:15
              Ale nie gwarantuje, ze nie wysmiewaly by Kalasentego, Pelagii, Tekli czy innego XVIII-XIX wiecznego w tym stylu, mocno staromodnego (nigdy nie spotkalam osoby noszacej ktores z tych imion, dzis chyba prawie nie wystepuja).
              • huang_he Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 17:36
                Nie wyśmiewałyby, gdyż w klasie mają: Piotrka, Staśka, Dimę, Ksawerego, Liu, Zośkę, Sofię, Timura, Zlatę oraz czasem jakieś przedziwne hinduskie imiona. A Chińczycy nazywają się Michał lub Kasia. Za to Polacy czasem dają Vincenta.
                Jakby przyszła Pelagia lub Tekla, to dzieciom NIC by to nie mówiło, bo niby skąd?
                • chatgris01 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 17:41
                  Ale ja pisalam o tych dzieciach z lat 70 i 80, nie o obecnych.
                  • huang_he Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 17:52
                    A, to nie ogarnęłam drzewka big_grin
          • kamin Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:15
            Dla dzisiejszych dzieci "staro" brzmią imiona z naszego pokolenia. Agnieszka, Małgorzata, Tomasz, Marcin, Iwona, Monika. Nikt tak małych dzieci teraz nie nazywa.
            • g.r.uu Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:18
              Nie są to popularne imiona ale oczywiście że nadaje się. Tomek, Agnieszka, Piotrek, Marcin, Kasia są nie tak częste jak Lena i Antoś ale żadnego z dzieci nie dziwią
              • kamin Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 21:39
                Mam dużo kontaku dziećmi, nie znam żadnej małej Agnieszki czy Marcina. Oczywiście wierzę, że ktoś czasem nada takie imię, ale odbiór może być podobny jak Grażyny czy Bożeny w moim pokoleniu.
                • chatgris01 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 21:47
                  Znam piecioletniego Marcina. BTW, jego mama to Agnieszka tongue_out
                • livia.kalina Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 21:50
                  Serio? U mnie za płotem mieszka Marcinek, dziesięciolatek. Jaki mam mieć odbiór tego dziecka? Normalny.
                • g.r.uu Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 22:51
                  Mała Agę kojarzę jedna z placu zabaw na osiedlu i jedna z przedszkola, Marcin jest w grupie u mojej córki. Dla dzieci to jest takie samo imię jak każde inne.
          • 152kk Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 18:35
            Ja sie urodzilam w latach 70 i w Warszawie wtedy takie imiona jak wymieniasz moze nie byly najbardziej popularne, nie tak jak Magdalena, Marta czy Grzegorz , Krzysztof, ale kilkoro dzieci w roczniku nosilo takie wlasnie i na pewno nikt sie nie smial. Do podstawowki chodzilam na nowowybudowanym wielkim osiedlu- wiec przeglad duzej liczby imion rowiesnikow mialam. Zatem - wyglada na to, ze co srodowisko - to inne zwyczaje co do imion.
          • taki-sobie-nick Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 23:33
            Nie starodawne, tylko jak napisała chatgris, staromodne.
    • kkalipso Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 17:22
      Ładne imię, ale znając życie i tak zostanie Witkiem, a to już tak sobie brzmi.
      • chlodne_dlonie Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 19:56
        Gorzej jak Wickiem wink
        • heca7 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 19:59
          chlodne_dlonie napisała:

> Gorzej jak Wickiem wink
          >

Raczej gorzej by było gdyby został Wackiem wink
    • mashcaron Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 20:06
      Dziś akurat było dość chłodno i rano waliło gradem, ale wiosnę widać i czuć już od jakiegoś czasu.
      • mashcaron Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 20:07
        Nie ten wątek 🙄
        • heca7 Re: wracają tradycyjne, stare imiona 20.03.22, 20:08
          big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka