Dodaj do ulubionych

pierwsze kolonie

21.03.22, 20:35
Szukam kolonii/obozu dla dziewięciolatki. Prawdopodobnie będzie jechać sama, nie mamy za bardzo z kim jej umówić. Bierzemy pod uwagę Wioskę Bullerbyn pod Warszawą, Wyspę Dzieci, Kampus i Poszukiwiaczy Przygód. A może ktoś ma jakieś lepsze propozycje? Najchętniej niedaleko od Warszawy (max. 2-3h), tak żeby w razie rozpaczy można było bez problemu odebrać.
Obserwuj wątek
    • jusiakr Re: pierwsze kolonie 21.03.22, 20:38
      Moja była na obozie z poszukiwaczami przygód. Miała 6 lat. Pojechała na "mój pierwszy oboz". Wrocila zachwycona. W tym roku jedzie znowu.
      • czarna_kluska Re: pierwsze kolonie 21.03.22, 21:08
        Była sama czy znała jakieś dzieci?
        • jusiakr Re: pierwsze kolonie 22.03.22, 13:28
          Sama, ale ona jest bardzo towarzyska.
          • czarna_kluska Re: pierwsze kolonie 23.03.22, 16:19
            Moje też towarzyskie, więc może jakoś to będzie smile
            • mava1 Re: pierwsze kolonie 01.06.22, 10:54
              moje dziecko wyjechało na pierwsze kolonie mając 7 lat. Niby z bratem 9-letnim ale byli w innych grupach. Nie znali innych dzieci bo to były kolonie z pracy.
              Nie byli zachwyceni, zarówno młodszy jak i starszy.
              młodszy przysłał nam widokówke (wtedy dzieci jeszcze nie były "komórkowe"), ze jest słabo ale zostanie "bo zapłacilismy" za kolonie. Mam tę kartke do dziś.
              To były pierwsze i ostatnie kolonie, czego bardzo żałowałam bo z pracy mogłam wysyłac je co roku, w tym na kolonie zagraniczne. I z dopłatą z firmy. No ale nie chcieli już jeździć.
              Przy czym w kolejnych latach wyjeżdżali na różne obozy, organizowane przez szkoły czyli byli ze znanymi sobie kolegami.
              Wszystko zalezy od dziecka. Jesli żłobkowo-przedszkolne to prawdopodobnie lepiej sie przystosuje do nieznanych sobie dzieci. Moje nie chodziły ani do żłobka, ani przedszkola.
              Ja natomiast, dziecie żłobkowo-przedszkolne, całe szkolne życie spedzałam na koloniach, obozach, i bardzo lubiłam tę formę wakacji.
    • e-ness Re: pierwsze kolonie 21.03.22, 20:40
      A nie masz możliwości wysłania córki na kolonie z zajęć dodatkowych, takich pozalekcyjnych?
      U nas zawsze były organizowane czy to z tańca, basenu, judo, zawsze to raźniej, jak ktoś znajomy jedzie, nawet jak nie jest to najbliższa koleżanka.
      • czarna_kluska Re: pierwsze kolonie 21.03.22, 20:46
        Niestety nie. Zajęcia córki nie organizują kolonii.
    • g.r.uu Re: pierwsze kolonie 21.03.22, 20:42
      Obozy dzikich dzieci siedlisko leluja
    • triss_merigold6 Re: pierwsze kolonie 21.03.22, 21:11
      Nie Bullerbyn. Mój starszak był na wiosce Bullerbyn wiele lat temu i było fajnie, później bardzo się popsuło, bo poszli w kierunku puszczania dzieci całkowicie samopas.
    • ewa_mama_jasia Re: pierwsze kolonie 21.03.22, 21:24
      Zawsze i wszędzie nieustająco polecam Dziecięcą Akademię Przygody. akademia-przygody.pl. Syn wyrósł, ale od kiedy pojechał z nimi na pierwsze zimowisko w wieku 6 lat, przez kolejne 6 czy 7 jeździł dwa razy w roku.
      • jkl13 Re: pierwsze kolonie 22.03.22, 18:26
        Ja też! Obaj synowie już wyrośli z ich obozów, ale zaczynali jako 6-latki. Jeździli regularnie przez wiele lat, zawsze sami (tzn.bez żadnego znajomego kolegi) i zawsze wracali zachwyceni. Opieka super, dzień wypełniony w całości (zwłaszcza u małych dzieci), nie było czasu na tęsknotę za rodzicami i ... głupoty z kolegami. Dzieciaki dopilnowane, każdego dnia wieczorem na fotoblogu relacja dla rodziców. Naprawdę bardzo polecam.
    • aagnes Re: pierwsze kolonie 22.03.22, 13:30
      Agroturystyka pod Kogutem w Krępie, chyba ze 40 minut jazdy, są turnusy 1 i 2 tygodniowe, w sam raz na pierwszy raz.
    • una_mujer Re: pierwsze kolonie 22.03.22, 16:53
      Zobacz Chrisa; wprawdzie tam już większość terminów porezerwowana (co też świadczy o jakości), ale na sierpień jeszcze coś widziałam. Znakomicie zorganizowani, świetne zajęcia, niezłe jedzenie. Ostatni tydzień sierpnia to zwykle turnus jednotygodniowy - na pierwszy raz super
      • eglantine Re: pierwsze kolonie 22.03.22, 18:53
        Jeśli chodzi o Chrisa to może już być krucho z miejscami. Z tego co pamiętam mają tygodniowe turnusy dla najmłodszych. Na plus - dzieci nie są puszczone samopas, cały czas coś się dzieje i nie ma się kiedy nudzić. Na minus - cały czas coś się dzieje i nie ma się kiedy nudzić. wink To są obozy z zegarkiem w ręku, niektórym to odpowiada, inni wolą więcej luzu.
    • login.na.raz Re: pierwsze kolonie 22.03.22, 17:06
      Zapytaj na jakiejś lokalnej grupie facebookowej. Może się okaże,że ktoś z twoich znajomych też akurat wysyła dziecko i mogłyby pojechać razem. Zawsze to raźniej, przynajmniej na początek. Potem pozna nowe osoby
    • asu1981waw Re: pierwsze kolonie 22.03.22, 18:46
      Fajną ofertę tygodniową ma Miko Tur, ale to jest daleko niestety, bo aż w Borach Tucholskich.
    • eglantine Re: pierwsze kolonie 22.03.22, 18:59
      Co do Poszukiwaczy Przygód - bardzo dużo zależy od konkretnego obozu, można trafić lepiej lub gorzej. Mój syn był raz na obozie nad morzem i organizacja pozostawiała sporo do życzenia. Ośrodek dzielony z innymi koloniami (WTF?), kadra bardzo młoda i czasem chyba z łapanki, nie mają pomysłu, jak sobie z dzieciakami radzić i stosują odpowiedzialność zbiorową. Syn nastolatek, był z kolegami, więc oni się dobrze bawili, ale młodszego dziecka bym na coś takiego nie wysłała.
    • n-ell Re: pierwsze kolonie 22.03.22, 21:51
      Zobacz jeszcze Stację Badawczą - są zaraz obok Bullerbyn. Ale i tu i tu może już być trudno o miejsca, oni otwierają zapisy jakoś w listopadzie.
    • czarna_kluska Re: pierwsze kolonie 23.03.22, 16:20
      Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Robię kwerendę.
    • songolooz Re: pierwsze kolonie 01.06.22, 10:36
      My jedziemy z hajdasztravel.pl oni specjjalizują się w koloniach "na pierwszy raz". Sami jesteśmy trochę zdenerwowali, w końcu to pierwszy wyjazd syna. Ale da rade, zresztą dostaliśmy polecenie od wielu znajomych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka