Dodaj do ulubionych

Patos i emfaza

23.03.22, 18:24
Jaki jest eMatki stosunek (sic!) do patosu? Do histerycznej, nabzdyczonej komunikacji ze światem zewnętrznym. Do teatralnych, werbalnych gestów.
Rzeczywiście, do zadania pytania skłoniły mnie emocjonalne deklaracje, wypowiedzi, wklejki na facebuku, czy instagramie odnoszące się do wojny na Ukrainie. Aczkolwiek niejako od zawsze nienawidziłem patosu i emfazy.

P.S.
Gwoli wyjaśnienia, wojnę na Ukrainie uważam za zbrodnię. Tak, jak obrzydzenie wywołują u mnie dywagacje na temat jakiegoś „podziału tortu”, jakby to była gra w szachy, czy monopol a ludzie byli pionkami w tej grze. Co wydaje się u „znawców polityki i historii” wywoływać zrozumienie, żeby nie powiedzieć uznanie, dla „strategii” ludobójcy i jego obwieszonych orderami kumpli w absurdalnie wielkich czapkach.
Obserwuj wątek
    • aandzia43 Re: Patos i emfaza 23.03.22, 18:47
      Stosunek negatywny, źle znoszę.
      Co do chłodnych dywagacji gdy świat płonie a ludzie giną czyli gdy nasze emocje i moralność nie sprzyjają chłodnym dywagacjom. Warto znać mentalność i możliwości wroga i różne warianty rozwoju wypadków, nie samymi emocjami człowiek żyje, a na pewno nie tylko przy ich pomocy zwycięża. Więc chłodne dywagacje są ok.
    • znana.jako.ggigus Re: Patos i emfaza 23.03.22, 18:52
      Z emfazą mi się jedno zdarzenie kojarzy: na żywo w tivi, lata 90, kiedy jeszcze leciało coś sensownego w TVP. Jakaś dyskusja i Zapasiewicz - "No ale niech pan to przeczyta z emfazą! i to "z emfazą" wypowiedział batdzo emfatycznie.
      Inaczej już o emfazie nie myślę.
    • fornita111 Re: Patos i emfaza 23.03.22, 18:53
      Dla mnie spuszczanie sie nad wlasna niechecia do patosu akurat w kontekscie wojny jest narcystycznym dzbanstwem. Plytkie to takie i dziecinne.
    • taje Re: Patos i emfaza 23.03.22, 18:57
      Mnie niestety wojna usposabia bardzo emocjonalnie i jestem skłonna do wszelakiego rodzaju patosu i emfazy. No nic nie poradzę, czuję się w jak innej rzeczywistości. A do patosu to szczególne prawo w tej chwili mają Ukraińcy bo w takich sytuacjach symbolika ma ogromne znaczenie. Więc faktycznie udostępniam nagrania dziecka śpiewającego hymn Ukrainy, ukraińskie piosenki bojowe etc i nie będę za to przepraszać.
      • taje Re: Patos i emfaza 23.03.22, 19:21
        A ten dźwiękowy list kobiety, która przeżyła oblężenie Sarajewa, skierowany do ludzi w Ukrainie zupełnie mnie rozłożył. www.bbc.co.uk/sounds/play/p0bsnk10

Chyba trzeba mieć konto na bbc, żeby odsłuchać ale sam tekst jest ogólnodostępny tutaj (w wersji dźwiękowej robi większe wrażenie).

twitter.com/bbcworldservice/status/1500056028695699457/photo/1

Patos? Może ale bardzo mnie wzruszył.

• aandzia43 Re: Patos i emfaza 23.03.22, 19:36
        A do patosu to szczególne prawo w tej chwili mają Ukraińcy bo w takich
        > sytuacjach symbolika ma ogromne znaczenie.

Jest im on w tej chwili niezbędny. Patos i jeszcze parę innych zachowań. Żeby przetrwać psychicznie w jednym kawałku. Nam już niekoniecznie, ale niech sobie każdy reaguje według tego jak go bozia stworzyła.
        • melikles Re: Patos i emfaza 23.03.22, 19:51
          Eh, te samotne niemieckie zmywaki...
          • aandzia43 Re: Patos i emfaza 23.03.22, 20:27
            Przykro mi z powodu twojej samotności na niemieckim zmywaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka