lea_233 27.03.22, 09:32 Ze zczypiorkiem? Z cebulką? Z szynką? Z pieczarkami? A może tylko na maśle? Hmmm.. oto jest pytanie! Zjadlabym z chałką. Ale chałki brak😧 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malenka9 Re: Jajecznica 27.03.22, 09:38 -na bekonie z cebulką -z cebulką, czosnkiem, papryczką chilly i serem -z ogórkiem kiszonym, cebulką, pieczarkami, salami -z pomidorami, czosnkiem, serem i peperoni. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Jajecznica 27.03.22, 10:23 Z bekonem ale na maśle😉 i ogóreczki zielony z octem i dużym pieprzem do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Jajecznica 27.03.22, 09:41 Jajecznica z chałką? Swoją drogą zawsze mówię - niby taka prosta potrawa, a i matka i babcie - każda przygotowywała ja tak odmiennie, że z zamkniętymi oczami bym odróżnił... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jajecznica 27.03.22, 09:46 Łatwiej napisać z czym nie jadam Z grzybami wszelakimi- kurkami, podgrzybkami, pieczarkami, boczniakami i tzw ...przydróżkami Z cebulą albo ze szczypiorkiem, z pomidorami i cebulką albo z pomidorami w środku, z szynką albo salami, z papryczką, z pieprzem. Z ogórkiem konserwowym albo kiszonym. I jeszcze z makaronym z poprzedniego dnia (ale domowym). Z ciekawszych z krewetkami i pomidorami. A z jeszcze ciekawszych z kimchi- bardzo sycąca, nie trzeba solić i zagryzać chlebem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jajecznica 27.03.22, 10:25 > A z jeszcze ciekawszych z kimchi- bardzo sycąca, nie trzeba solić i zagryzać chlebem. W którym momencie dodajesz kimchi? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jajecznica 27.03.22, 10:42 Najpierw na patelnię wykładam kimchi , na kropli oleju ryżowego. Jak się troszkę podsmaży ( naprawdę trochę) to dodaję jajka. Ale nie ścinam ich bardzo mocno bo wtedy jajecznica wydaje mi się jeszcze bardziej sycąca Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Jajecznica 27.03.22, 09:53 Tylko masło+łyżeczka mleka/śmietany+sól. Nigdy na talerzu bezpośrednio. Tylko na chlebie. Odpowiedz Link Zgłoś
bye-bye Re: Jajecznica 27.03.22, 09:56 Ja też uwielbiam na chlebie🙂 U mnie na sporej ilości masła. Sol, pieprz i ew. szczypiorek. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Jajecznica 27.03.22, 11:11 O, i ja lubię ze śmietaną. Tylko dodaję jej bardziej hojnie, ze 2 kopiaste łyżki . Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jajecznica 27.03.22, 10:13 Moja ulubiona to na maśle, z cienkim szczypiorkiem i szynką, do tego chrupiące pieczywo z pomidorem😋 Mniam, chociaż wieki nie jadłam Odpowiedz Link Zgłoś
kamkaklamka Re: Jajecznica 27.03.22, 10:27 z płynnym żółtkiem i rzeżuchą z kremowym serkiem Odpowiedz Link Zgłoś
kamkaklamka Re: Jajecznica 27.03.22, 10:32 z cebulką, szparagami i płynnym żółtkiem, do tego bułeczka żytnia ze świeżym masłem i rzeżuchą Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jajecznica 27.03.22, 10:26 Na maśle bez soli. Pieczywo niekonieczne.Ale mile widziane - rożek maślany, bajgel. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Jajecznica 27.03.22, 10:26 Z pieczarkami i zielonymi szparagami. Z boczniakami i czosnkiem. Z pomidorami. Uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jajecznica 27.03.22, 11:39 Z szynką, na maśle, żadnych glutów. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Jajecznica 27.03.22, 12:35 Jajecznica z chałką?! No, chyba, że pod pojęciem "chałka" rozumiesz coś innego niż ja? Bo dla mnie "chałka" to słodkie pieczywo, takie na granicy "galanterii" piekarniczej. I słodką bułeczkę z jajem? Pfe! A co do jajecznicy - ostatnio znajomy przyszykował genialną - z mieloną wołowiną, ziołami jakimiś egzotycznymi... Niesamowite, sycące, porządne danie. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Jajecznica 27.03.22, 12:44 na maśle, z soląi pieprzem ładnie scięta, bez glutów do tego cała surowa cebula obrana, pokrojna cieniutko , posolona i agnieciona plus chlebek pszenny zwykly baltonowski mniam Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jajecznica 27.03.22, 12:51 najczęściej jem na maśle. Czasem z boczkiem pokrojonym w kostkę. Z grzybami. Albo na mleku. Z pomidorami. Bardzo dobra jest też ze świeżymi liśćmi czosnku niedźwiedziego. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Jajecznica 27.03.22, 12:58 Jajecznica jest z tym, co akurat jest w lodówce. Dziś była na cebuli, szynce i pomidorach, na koniec posypana szczypiorkiem. Na maśle. Osobiście nie jadam, nie przepadam za żadną wersją. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Jajecznica 27.03.22, 13:15 Na masle. W trakcie smażenia dodaję również troszkę zimnego masła, ma wtedy kremowy smak. Ścięta musi być w sam raz, nie lubię suchej jajecznicy, ale wszystko musi się związać. Szczypiorek lub szynka jako dodatek po smażeniu, np.na kanapce. I koniecznie świeżo zmielona sol. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Jajecznica 27.03.22, 20:43 Jajecznicę robię najczęściej mężowi, sama jadam rzadko, tylko czasem mnie najdzie Mężowi robię na maśle, czasem z szynką. Ja wolę na smalcu ze skwarkami. Lubię też z grzybami, z zeszklona cebulką albo z mocno przysmażoną kiełbasą i pomidorami. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Jajecznica 27.03.22, 20:47 Tylko na maśle albo słonince, bez żadnych dodatków bo zabijają smak jajecznicy, czasami ewentualnie szczypiorek Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Jajecznica 27.03.22, 20:53 Ja uwielbiam jajecznicę, w której jest mnóstwo innych rzeczy Mąż się śmieje, że taką jajecznicę, gdzie prawie nie ma jajek. Ale na masełku - cebulka, pomidor, papryka, cukinia, szczypiorek, jak w sezonie to kurki. Odpowiedz Link Zgłoś