Dodaj do ulubionych

Jajecznica

27.03.22, 09:32
Ze zczypiorkiem? Z cebulką? Z szynką? Z pieczarkami? A może tylko na maśle? Hmmm.. oto jest pytanie!
Zjadlabym z chałką. Ale chałki brak😧
Obserwuj wątek
    • malenka9 Re: Jajecznica 27.03.22, 09:38
      -na bekonie z cebulką
      -z cebulką, czosnkiem, papryczką chilly i serem
      -z ogórkiem kiszonym, cebulką, pieczarkami, salami
      -z pomidorami, czosnkiem, serem i peperoni.
      • damartyn Re: Jajecznica 27.03.22, 10:23
        Z bekonem ale na maśle😉 i ogóreczki zielony z octem i dużym pieprzem do tego.
    • profes79 Re: Jajecznica 27.03.22, 09:41
      Jajecznica z chałką? surprised

Swoją drogą zawsze mówię - niby taka prosta potrawa, a i matka i babcie - każda przygotowywała ja tak odmiennie, że z zamkniętymi oczami bym odróżnił...
    • heca7 Re: Jajecznica 27.03.22, 09:46
      Łatwiej napisać z czym nie jadam wink Z grzybami wszelakimi- kurkami, podgrzybkami, pieczarkami, boczniakami i tzw ...przydróżkami tongue_out Z cebulą albo ze szczypiorkiem, z pomidorami i cebulką albo z pomidorami w środku, z szynką albo salami, z papryczką, z pieprzem. Z ogórkiem konserwowym albo kiszonym. I jeszcze z makaronym z poprzedniego dnia (ale domowym). Z ciekawszych z krewetkami i pomidorami. A z jeszcze ciekawszych z kimchi- bardzo sycąca, nie trzeba solić i zagryzać chlebem.
      • kropkacom Re: Jajecznica 27.03.22, 10:25
        > A z jeszcze ciekawszych z kimchi- bardzo sycąca, nie trzeba solić i zagryzać chlebem.

W którym momencie dodajesz kimchi?
        • heca7 Re: Jajecznica 27.03.22, 10:42
          Najpierw na patelnię wykładam kimchi , na kropli oleju ryżowego. Jak się troszkę podsmaży ( naprawdę trochę) to dodaję jajka. Ale nie ścinam ich bardzo mocno bo wtedy jajecznica wydaje mi się jeszcze bardziej sycąca smile
          • kropkacom Re: Jajecznica 27.03.22, 19:23
            Wypróbuję. Dzięki.
    • aurinko Re: Jajecznica 27.03.22, 09:46
      Ze wszystkim, tylko nie z chałką wink
    • asiairma Re: Jajecznica 27.03.22, 09:53
      Tylko masło+łyżeczka mleka/śmietany+sól. Nigdy na talerzu bezpośrednio. Tylko na chlebie.
      • bye-bye Re: Jajecznica 27.03.22, 09:56
        Ja też uwielbiam na chlebie🙂

U mnie na sporej ilości masła. Sol, pieprz i ew. szczypiorek.

• koko8 Re: Jajecznica 27.03.22, 11:11
        O, i ja lubię ze śmietaną. Tylko dodaję jej bardziej hojnie, ze 2 kopiaste łyżki .
    • liliawodna222 Re: Jajecznica 27.03.22, 09:57
      Każda smile
    • mia_mia Re: Jajecznica 27.03.22, 10:13
      Moja ulubiona to na maśle, z cienkim szczypiorkiem i szynką, do tego chrupiące pieczywo z pomidorem😋
      Mniam, chociaż wieki nie jadłam
      • kamkaklamka Re: Jajecznica 27.03.22, 10:27
        z płynnym żółtkiem i rzeżuchą
        z kremowym serkiem
        • kamkaklamka Re: Jajecznica 27.03.22, 10:32
          z cebulką, szparagami i płynnym żółtkiem, do tego bułeczka żytnia ze świeżym masłem i rzeżuchą
    • aqua48 Re: Jajecznica 27.03.22, 10:26
      Na maśle bez soli. Pieczywo niekonieczne.Ale mile widziane - rożek maślany, bajgel.
    • suki-z-godzin Re: Jajecznica 27.03.22, 10:26
      Z pieczarkami i zielonymi szparagami.
      Z boczniakami i czosnkiem.
      Z pomidorami.

Uwielbiam.
    • daniela34 Re: Jajecznica 27.03.22, 10:28
      Ostatnio-na parze i bez
    • mamtrzykotyidwa Re: Jajecznica 27.03.22, 10:45
      Jajecznica ze słodką bułą?
      Fuj!
    • primula.alpicola Re: Jajecznica 27.03.22, 11:39
      Z szynką, na maśle, żadnych glutów.
    • kocynder Re: Jajecznica 27.03.22, 12:35
      Jajecznica z chałką?! No, chyba, że pod pojęciem "chałka" rozumiesz coś innego niż ja? Bo dla mnie "chałka" to słodkie pieczywo, takie na granicy "galanterii" piekarniczej. I słodką bułeczkę z jajem? Pfe!
      A co do jajecznicy - ostatnio znajomy przyszykował genialną - z mieloną wołowiną, ziołami jakimiś egzotycznymi... Niesamowite, sycące, porządne danie.
    • lot_w_kosmos Re: Jajecznica 27.03.22, 12:44
      na maśle, z soląi pieprzem
      ładnie scięta, bez glutów
      do tego cała surowa cebula obrana, pokrojna cieniutko , posolona i agnieciona
      plus chlebek pszenny zwykly baltonowski
      mniam
    • nenia1 Re: Jajecznica 27.03.22, 12:51
      najczęściej jem na maśle. Czasem z boczkiem pokrojonym w kostkę. Z grzybami. Albo na mleku. Z pomidorami. Bardzo dobra jest też ze świeżymi liśćmi czosnku niedźwiedziego.
    • em_em71 Re: Jajecznica 27.03.22, 12:58
      Jajecznica jest z tym, co akurat jest w lodówce. Dziś była na cebuli, szynce i pomidorach, na koniec posypana szczypiorkiem. Na maśle. Osobiście nie jadam, nie przepadam za żadną wersją.
    • gaga-sie Re: Jajecznica 27.03.22, 13:15
      Na masle. W trakcie smażenia dodaję również troszkę zimnego masła, ma wtedy kremowy smak. Ścięta musi być w sam raz, nie lubię suchej jajecznicy, ale wszystko musi się związać. Szczypiorek lub szynka jako dodatek po smażeniu, np.na kanapce. I koniecznie świeżo zmielona sol.
    • default Re: Jajecznica 27.03.22, 20:43
      Jajecznicę robię najczęściej mężowi, sama jadam rzadko, tylko czasem mnie najdzie smile Mężowi robię na maśle, czasem z szynką.
      Ja wolę na smalcu ze skwarkami.
      Lubię też z grzybami, z zeszklona cebulką albo z mocno przysmażoną kiełbasą i pomidorami.
    • marianna1960 Re: Jajecznica 27.03.22, 20:47
      Tylko na maśle albo słonince, bez żadnych dodatków bo zabijają smak jajecznicy, czasami ewentualnie szczypiorek
    • pyza-wedrowniczka Re: Jajecznica 27.03.22, 20:53
      Ja uwielbiam jajecznicę, w której jest mnóstwo innych rzeczy tongue_out Mąż się śmieje, że taką jajecznicę, gdzie prawie nie ma jajek. Ale na masełku - cebulka, pomidor, papryka, cukinia, szczypiorek, jak w sezonie to kurki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka