Dodaj do ulubionych

Zasady w szpitalu

28.03.22, 20:15
Mama mojej kolezanki 70 plus dostała się do szpitala z powodu tego że odmawiała jedzenia była wycieczona przewracała sie itp. Przed szpitalem musiała zrobić test na covid wyszedł negatywny. W szpitalu jest tydzień nagle dzwonią do koleżanki że przywiozą jej mamę bo ma covida. Ponoć się zaraziła jeżdżąc na badania.
Kurcze na prawdę tak jest w Polskich szpitalach? Że nie dosyc że nie wyleczą to zaraza covidem i z tego powodu wyrzuca.
Można chora osobę wogole wypisać ze szpitala? Czy szpital chce się jej pozbyć? Co koleżanka powinna zrobić?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Zasady w szpitalu 28.03.22, 21:50
      Możliwe, że mama oznajmiła, że nie chce się już leczyć, więc ja wypisali. A covidem można się zarazić wszędzie, w szpitalu oczywiście też. Jeśli nie ma objawów, to po co mieliby ją trzymać na ten covid w szpitalu?
      • pytajacakinga Re: Zasady w szpitalu 28.03.22, 22:24
        kk345 napisała:

> Możliwe, że mama oznajmiła, że nie chce się już leczyć, więc ja wypisali. A cov
        > idem można się zarazić wszędzie, w szpitalu oczywiście też. Jeśli nie ma objawó
        > w, to po co mieliby ją trzymać na ten covid w szpitalu?

Na pewno się nie wypisała sama po prostu zadzwonili że szpitala że mamę odwiozą bo ma covid a oni nie mają sali. Odział gediatryczny.
        Pytanie czy tak można wypisać kogoś że szpitala bez jego zgody z chorobą zakaźna.?

Co najlepsze kiedy córka zaczela oponować ze covid nie chce się zarazić to powiedzieli ze ta wersja covida nie jest aż tak bardzo zaraźliwa.
        Szok, szpital chce się pozbyć tej kobiety czy co🤔
        • snajper55 Re: Zasady w szpitalu 28.03.22, 22:33
          pytajacakinga napisał(a):

> Na pewno się nie wypisała sama po prostu zadzwonili że szpitala że mamę odwiozą
          > bo ma covid a oni nie mają sali. Odział gediatryczny.
          > Pytanie czy tak można wypisać kogoś że szpitala bez jego zgody z chorobą zakaźn
          > a.?

Jeśli choroba nie wymaga leczenia szpitalnego, to oczywiście tak, można taką osobę wypisać. Inaczej wiele osób musiałaby zostać w szpitalu do końca życia.

> Co najlepsze kiedy córka zaczela oponować ze covid nie chce się zarazić to powi
          > edzieli ze ta wersja covida nie jest aż tak bardzo zaraźliwa.
          > Szok, szpital chce się pozbyć tej kobiety czy co🤔

Tak, szpital wypisuje ludzi, którzy nie wymagają szpitalnego leczenia, aby mieć miejsce dla takich, którzy takiego leczenia potrzebują.

S.
        • kk345 Re: Zasady w szpitalu 28.03.22, 22:43
          Obecność wirusa, bez objawów choroby nie jest podstawą do hospitalizacji- ani na oddziale geriatrycznym, ani na zakaźnym.
          • panna.nasturcja Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 02:38
            Niezupełnie.
            Do wczoraj jeśli komuś w szpitalu wykryto covid lub jeśli miał covid przy przyjęciu to trafiał na oddział covidowy i nie mógł z niego wyjść przed końcem izolacji, nawet jak nie miał żadnych objawów covidu.
            Ale od dziś weszły nowe przepisy przecież, nie ma kwarantanny i izolacji, więc jeśli kobiecie szpital nie jest potrzebny z innych względów a objawów covidu nie ma to można ją wypisać.
            • ela.dzi Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 07:52
              To nie jest prawda. Bliska mi osoba została zarażona w szpitalu ponad pół roku temu. Ponieważ wykryto covid w badaniach przesiewowych i przechodziła go znośnie, to wypisali ją na izolację do domu.
              • panna.nasturcja Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 17:48
                To się zmieniało w czasie. W styczniu teść był w szpitalu i nie było opcji żeby wyszedł przed końcem izolacji chociaż już szpital nie był mu potrzebny (trafił tam z innych powodów niż covid). Ale jak już był i test był pozytywny to nie było opcji żeby wyjść.
                • ela.dzi Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 18:09
                  Dalej nie jest to prawda, niedawno wypisali z covidem teściową koleżanki, zarazili ją w szpitalu. Nie ma żadnej konkretnej procedury w tej sytuacji.
                  • panna.nasturcja Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 18:21
                    Ja usiłowałam seniora wypisać, bo nie miał objawowo covida a był po chemioterapii i bałam się, ze w szpitalu coś złapie, poza tym nie miał tam żadnej opieki, przestał chodzić, wstawać itd. Nie było opcji, bo przepis głosił, ze do końca izolacji nie można i juz. W wypisie musi być, ze jest ozdrowiencem o ozdrowiencem jest po zakończeniu izolacji.
                    • ela.dzi Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 18:47
                      No to w znanych mi przypadkach nikt się kierował przepisami, jeśli rzeczywiście to jest prawda. Dwoje ludzi zarażonych w szpitalu, dwoje wypisanych do domu.
                      • panna.nasturcja Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 19:37
                        Ja nie wywalczyłam wypisu, pisałam o tym w styczniu kilka razy, wiec raczej nie kłamałam wtedy żeby sobie grunt pod wątek w marcu przygotować smile
            • cruella_demon Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 08:58
              Co za bzdura 🤦‍♀️
              Oczywiście że można było odbyć izolację w domu.
            • lauren6 Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 19:32
              > jeśli komuś w szpitalu wykryto covid lub jeśli miał covid przy przyjęciu to trafiał na oddział covidowy i nie mógł z niego wyjść przed końcem izolacji, nawet jak nie miał żadnych objawów covidu.

I bardzo dobrze, że przestali blokować w ten sposób łóżka w szpitalach. Wraca normalność.
              • stephanie_harper2 Re: Zasady w szpitalu 30.03.22, 16:19
                Pandemia oficjalnie się skończyła, dodatki covidowe też, wraca normalność, karetki nie przyjeżdżają, chorych się wypycha do domu, niech rodzina się zajmuje, żyć nie umierać. A raczej umierać tylko w domu. sad czyli polska normalność, szkoda, że muszę za to płacić.
    • ingaki Re: Zasady w szpitalu 28.03.22, 22:29
      70 plus to nie stara kobieta , czemu odmawiała jedzenia ? Ma jakieś inne choroby ? Możliwe ze nie mają covidowego oddziału, i musieli na czas wypisać żeby wszystkich nie pozarażać starszych ludzi w szpitalu.
      • kk345 Re: Zasady w szpitalu 28.03.22, 22:48
        Przez tydzień przebadali i pewnie wykluczyli chorobę układu trawiennego- jeśli odmowa jedzenia ma podłoże psychiczne, to niewiele więcej mogą zrobić niestety, nie da się karmić przymusowo nieubezwłasnowolnionego człowieka, przyjęcie na oddział psychiatryczny wymaga zgody pacjenta, a dopóki nie zagraza innym nie zamkną go przymusowo.
    • katie3001 Re: Zasady w szpitalu 28.03.22, 22:32
      Wynając prawnika
      • georgia.guidestones Re: Zasady w szpitalu 28.03.22, 22:42
        Raczej zbierac kase na dobry DPS.
    • igge Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 02:02
      Dla mnie dziwne jest skąd szpital wie, że starsza pani teraz już ma cowida.
      Zrobili jej kolejny test?
      Po co, skoro nie ma żadnych objawów?

Moja mama drugi raz w krótkim czasie jest w szpitalu i owszem przed przyjęciem na oddział musiała przetestować się ale w trakcie pobytu nie.
      Oczywiście, że można zarazić się będąc na oddziale, ale nikt tego nie sprawdza raczej.
      • ela.dzi Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 07:53
        W szpitalach mogą robić testy regularnie przesiewowo. Bliska mi osoba miała robione cztery testy podczas przyjęcia i pobytu w szpitalu. Czwarty był pozytywny, tak jak i u reszty pacjentów w sali.
        • anilorak174 Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 08:05
          Robią, żeby znaleźć 😉
    • bei Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 18:28
      Moja synowa znalazła się w szpitalu z powodu stanu zapalnego trzustki. Po dwóch tygodniach zarazili ją covidem i wywalili do domu- z bagażem antybiotyków, z gorączką. Wróciła drugiego dnia z powodu zapalenia płuc i kłopotami z oddychaniem.
      • pytajacakinga Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 19:26
        bei napisała:

> Moja synowa znalazła się w szpitalu z powodu stanu zapalnego trzustki. Po dwóc
        > h tygodniach zarazili ją covidem i wywalili do domu- z bagażem antybiotyków, z
        > gorączką. Wróciła drugiego dnia z powodu zapalenia płuc i kłopotami z oddychani
        > em.

O kurcze to grubo... 😱☹️
        • bajaderka3040 Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 19:42
          Ale ten test to w szpitalu robią? Bo jutro bliska mi osoba z rodzina idzie do szpitala MSWiA, dostała telefon, że zwolniło się miejsce i zrobią jej planowany od dawna zabieg, ale nikt nie powiedział, żeby sobie test zrobić. A ktoś wie, jak jest teraz w szpitalach z odwiedzinami?
          • panna.nasturcja Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 19:51
            Z testami to zależy od szpitala. Teść musiał się zgłaszać przed każdym pobytem dwa dni wcześniej na test w dniu przyjęcia powtarzali. Ale w każdym szpitalu są inne zwyczaje, niech zadzwoni.
            Odwiedzin nie było, tylko rzeczy można było podać.
            • nicknanowyrok Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 19:56
              "mama koleżanki" big_grin
              • panna.nasturcja Re: Zasady w szpitalu 29.03.22, 19:57
                Nie rozumiem.
      • mia_mia Re: Zasady w szpitalu 30.03.22, 18:48
        Albo odwołujemy pandemię i nie ma, że zarazili albo nie oburzamy się na testy i odsyłanie chorych w stabilnym stanie do domu, inaczej się nie da chyba.
    • mia_mia Re: Zasady w szpitalu 30.03.22, 18:52
      Teścia niedawno zabrało pogotowie, wyszedł mu covid+, chociaż zachorował jakiś czas temu i myśleliśmy, że już po. Niestety prawdopodobnie covid spowodował dramatyczne pogorszenie stanu zdrowia, nikt go ze szpitala nie wyrzuca, nie ma tylko odwiedzin. Zaraził się też najpewniej w placówce służby zdrowia, bo ostatnio tylko tam bywał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka