Dodaj do ulubionych

szkoły prywatne płace

01.04.22, 10:27
Tak się zastanawiam, że chyba płace nauczycieli muszą być przynajmniej 3 razy wyższe niż w publicznych? No bo etat to nie 21 czy tam ile g a 40 (więc już dwa razy wyższe) plus musi być jakaś przebitka za rezygnację z państwowych 13 tek, i innych bonusów? Teraz w szkole pracę b łatwo znaleźć, więc warunki niepubl chyba muszą to uwzględniać? Zastanawiam się z przyjaciółką o jaką płacę ma poprosić jej córka, ma uczyć chemii.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 10:29
      Eee...
      Nie, nie muszą.
      • extereso Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 10:39
        Wiem, że przymusu nie ma. Miałam na myśli "zapewne są". nie wiem czy odniosłaś się do mojego sformułowania, żeby trochę zaznaczyć, że mogłam precyzyjniej się wypowiadać czy wiesz, że te płace nie są znacząco wyższe? jeśli zajrzysz, napisz proszę.
        • 35wcieniu Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 13:41
          Miałam na myśli że to dość śmiała koncepcja i nijak nie znajdująca odbicia w rzeczywistości.
          Są oczywiście szkoły prywatne, które płacą lepiej niż dobrze, ale ogromna większość - wprost przeciwnie.
          • extereso Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:45
            Dzięki
    • triss_merigold6 Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 10:32
      Nie są. Ba, w wielu prywatnych szkołach aż do strajku nauczycieli norma było zatrudnianie od września do czerwca, z przerwą w wakacje albo zatrudnianie nauczycieli z własną dg.
    • alpepe Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 10:32
      Znajomego żona była dyrektorką takiej szkoły, podstawowej, jeśli dobrze pamiętam, miasto powiatowe, woj. śląskie. Zarabiała na waciki, znajomy robi od lat dobrze płatne fuchy. Tak samo było tam z nauczycielkami. Znajomego żona odeszła, nie pamiętam dokładnie dlaczego, chyba z powodów personalnych, że mało mogła mimo stanowiska.
    • extereso Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 10:36
      Jestem zaskoczona! To po co nauczyciele tam idą, skoro miejsca w publicznych są?
      • triss_merigold6 Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 10:42
        Mniejsze klasy, wyselekcjonowane dzieci.
        • extereso Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 10:50
          Rozumiem, czyli rzeczywiście dla osób, dla kt płaca się aż tak nie liczy. No bo pracować 40 g ,za płacę równą zarobkom za 21 (czy 20 czy 22 nie wiem ile etat nauczyciela w publ)...to jednak nie dla młodych na pewno. Sama zachęciłam młodą dziewczynę, żeby tam składała, muszę powiedzieć jej mamie, że zupełnie nie mam pojęcia czy to opłacalne i żeby wzięła pod uwagę różnicę godzinowa, trzynastkę.
          • pyza-wedrowniczka Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 11:12
            W szkołach prywatnych dużo zależy od dyrektora. Jeden będzie chciał siedzenia 40 godzin, inny uzna, że 20 godzin i 20 na tzw. doszkalanie się, przygotowywanie do zajęć, które można robić w domu. Jeden będzie pilnował 26 dni urlopu, inny w umowie już zapisze wolne wakacje... Pensja też jest w każdej szkole inna, nie reguluje jej prawo jak w państwówce.
            Ja bym na miejscu dziewczyny spróbowała się dowiedzieć o konkretną szkołę, bo dyrektor w prywatnej rządzi jak firmą i różnie może być.
          • little_fish Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 12:46
            Ale w tych prywatnych przecież nie pracują 40 godzin przy tablicy. Tylko mniej. A reszta to sprawy inne, tak jak w publicznych. Tyle tylko, że przeważnie muszą tę resztę spędzać w szkole, być do dyspozycji dyrekcji czy rodziców.
            A często są inne plusy pracy. Mniejsze klasy, wieksza swoboda działania, większe zaangażowanie i możliwości rodziców (oczywiście, nie zawsze), lepsze wyposażenie itp.
          • ichi51e Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 08:19
            dobry trolling. 😆😆😆
            • extereso Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 08:46
              No widzisz a mówicie że trolle upadają coraz niżej. Niech no się rozkręcę 🤡
        • kornelia_sowa1 Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 10:32
          No, tu bym się kłóciła.
          Oczywiście, są bdb szkoły prywatne ale część to ośrodki dla młodych bogatych buraków, którzy myślą że im wolno więcej bo rodzice płacą kilka tysięcy miesięcznie za ich "edukację"

Są takie szkoły, nauczyciel dostaje pouczenie od dyrekcj, żeby broń losie nie kierować żadnych negatywnych uwag pod adresem Jasia czy Małgosi bo klient odejdzie.

Syn mojego byłego szefa chodził do prywatnej podstawówki. Pryszedł się kiedyś pochwalić świadectwem- a tam peany jak to Marcinek pięknie czyta. No, niestety miałam okazję słyszeć jak czyta Marcinek- dukał to za dużo powiedziane. 3 klasa podstawówki a on składał literki.
      • zielonakonwalia90 Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 15:17
        extereso napisała:

> Jestem zaskoczona! To po co nauczyciele tam idą, skoro miejsca w publicznych są
        > ?

Bo są mniejsze klasy na przykład, lepsze warunki pracy. Przy niskiej pensji.
        • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 15:26
          Powodów pewnie tyle samo, co ludzi.
          Nie w całej Polsce i nie dla każdego "przedmiotu" są w szkołach publicznych wakaty.
          Młody nauczyciel zatrudniony na kp zarobi więcej w niepublicznej, bo stażysta w publicznej zarabia poniżej minimalnej.
          Są ludzie dla których korzyści/warunki niefinansowe liczą się bardziej od pieniędzy.
          • extereso Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 13:05
            Dla mnie też korzyści niefinansowe liczą się bardziej, ale nie przy pensji około minimum, chyba, że ktoś inny nauczyciela utrzymuje, to rozumiem. Pewno że są w życiu różne układy.
            • little_fish Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 16:41
              Pensja w pobliżu minimum jest przez kilka lat również w szkole publicznej, jak ktoś ma pecha to może to być więcej niż minimalne 6 lat..
              • extereso Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 16:44
                Tak, ale gdyby place były równe ( a ze zdumieniem czytam tu że to możliwe) to wybrałabym państwowa szkołę, bo mimo że praca też 40 g, to jednak przynajmniej część do wykonywania poza placówka. Chyba, tak mi się wydaje, Wy lepiej znacie te różne uwarunkowania, ja tak naprawdę z ciekawości pytam, pewno z mamą dziewczyny pogadam, ale przecież wpływ na jej decyzję to będzie miało zerowy.
                • little_fish Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 17:05
                  Ale ludzie mają różne potrzeby. I są tacy, którzy wolą dobre warunki w pracy, niż zabieranie roboty do domu i wykorzystywanie swoich sprzętów do tego celu.
                  To naprawdę dużo zależy od konkretnej placówki. A czasem po prostu nie ma wyboru. Bo np w prywatnej będzie etat w jednym miejscu, a w publicznej krążenie między kilkoma placówkami. Albo w ogóle brak etatu w państwowej.
                  • extereso Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 17:09
                    Jasne, że różne są układy. Po prostu chciałam się dowiedzieć o ile więcej płacą w prywatnych placówkach, a dowiedziałam się że albo niewiele albo wcale albo czasem dużo, ale rzadko. Jestem trochę zaskoczona i tyle.
                • runny.babbit Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 18:27
                  W prywatnej też możesz mieć dużo pracy do wykonywania poza placówką. Generalnie różnica jest w warunkach pracy, oraz moim zdaniem, znacząca jest różnica jeśli chodzi o podejście do produkcji papierów, zebrania,spotkania, rady itp. ( Na niekorzyść państwowej).
    • ania_z_zielonymii Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 10:48
      Zależy od placówki. W tych lepszych, żeby zatrzymać bardzo dobrych nauczycieli (szczególnie matematyków i językowców) płacą naprawdę solidnie, również w wakacje. A w tych słabych pewnie jest dziadostwo i duża rotacja kadry.
      • extereso Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 10:51
        Myślałam, że w wakacje wszędzie płacą.
        Ta szkoła, o kt mowa jest bdb z perspektywy uczniów i wyników, o warunkach pracy nic nie wiem.
        • pyza-wedrowniczka Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 10:55
          W prywatnej płacą w wakacje, ale masz 26 dni urlopu. Więc właściwe w te wakacje w większości przychodzisz i coś robisz. Np. jedna znana mi prywatna szkoła miała przez całe wakacje półkolonie dla uczniów obsadzane swoimi nauczycielami.
          • ania_z_zielonymii Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 10:58
            W szkole mojego syna nauczyciele mają całe 2 miesiące wakacji, nie ma żadnych półkolonii. Natomiast różne odpłatne turnusy sportowe organizują WFiści i zarabiają na tym bardzo duże pieniądze.
          • kandyzowana3x Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 13:45
            w szkole moich dzieci sierpien zarezerwowany jest na szkolenia
          • hanusinamama Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 21:28
            W wielu nie płacą./ Zatrudniają od wrzesnia do czerwca...
        • ania_z_zielonymii Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 10:56
          Nie wiem, słyszałam różne rzeczy od mojej siostry, która jest nauczycielem, co prawda w państwowej, ale ma koleżanki w różnych szkołach. W szkole mojego syna na pewno płacą nauczycielom w wakacje i my zresztą też płacimy w wakacje czesne.
          Różnie bywa - szkoły prywatne to nie monolit. Tak samo jak państwowe zresztą.
      • julita165 Re: szkoły prywatne płace 05.04.22, 22:12
        Ooo i to jest skuszna uwaga. Cos co podejrzewam moze rzeczywiscie wystepowac w szkolach prywatnych czyli roznicowanie wynagrodzen w zaleznosci od przedmiotu a czego nie ma w publicznych. A to blad! Sa takie przedmioty ktorych n-li trudniej znalezc i zatrzymac w szkole wiec tacy powinni zarabiac wiecej.
    • pyza-wedrowniczka Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 10:54
      Niestety, znane mi nauczycielki ze szkół prywatnych zarabiały niewiele więcej niż w państwowej. Tak może z 20% więcej. Plusem były mniejsze klasy, więcej pieniędzy np. na wyposażenie pracowni, materiały - dyrektor kupował, co powiedziały, że potrzebują do lekcji.
    • joana.mz Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 11:09
      Nie znam nauczyciela dla którego praca w prywatnej placówce jest podstawowym etatem. Zazwyczaj jest tak, że etat w publicznej (płatne wakacje, ZUS) a godziny w prywatnej. W moim mieście w prywatnej placówce rodzice narzekają na dużą rotację nauczycieli.
      • joana.mz Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 11:11
        więc, odpowiadając na post - może w prywatnych płaca za godzinę jest wyższa ale chyba ogółem nie warto tam pracować. PS nie mieszkam w Warszawie.
      • skumbrie Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 16:06
        W takim razie znasz mało nauczycieli.
      • arthwen Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 20:16
        Jak sobie wyobrażasz polonistę, anglistę, matematyka (wszystkie te przedmioty u nas są po 5 godzin w tygodniu), który pracuje na etat w publicznej szkole a w prywatnej robi tylko dodatkowe godziny?
        Nie wepchniesz 5 godzin polskiego jednego dnia, a inaczej nikomu by się nie kalkulowało przyjeżdżać na godzinę dziennie codziennie. Ok, fizyk, chemik, może biolog, może też nauczyciele muzyki, plastyki, techniki - oni mogą dorabiać, ale przedmioty podstawowe plus nauczyciele klas 1-3 nie ma takiej opcji.
        Szkoła do której chodzi moje dziecko zatrudnia 3 polonistki i każda ma pełen etat, anglistów jest jeszcze wiecej, bo klasy 1-3 też mają lekcje angielskiego, 3 matematyków (tu jeden jest dodatkowo fizykiem), a to jest mała szkoła, po jednej klasie w roczniku, 2 klasy 7 i 8, bo jedna jest dwujęzyczna.
        Rotacja u nas jest w zasadzie tylko jak jakaś nauczycielka zachodzi w ciążę.
        • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 20:24
          A to już zależy od tego jaka to szkoła, jak zlokalizowana. Moje dziecko chodzi do niepublicznej, dzielącej część budynków z liceum. Druga część budynków podstawówki jest 3 minuty od LO. Nauczyciele ew, wiadomo, tylko w podstawówce. Jedna polonistka, jedna matematyczka (wicedyrektor przy okazji) i jedna anglistka tylko w podstawówce. Natomiast wszyscy wuefisci, historyk, biolożki, nauczyciele j. obcych, informatyk , fizyczka uczą jednocześnie w LO. Nauczycielka geografii ma etat w innej podstawówce (również niedaleko).
          • arthwen Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 13:01
            Jasne, ale pisanie, że "nie zna się" nauczyciela, który uczy tylko w szkole prywatnej na cały etat to, nie wiem, jakieś zaślepienie? Przecież zwyczajna logika...
            • little_fish Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 16:43
              No wiesz, można nie znać (osobiście) takiego nauczyciela 😉, nawet jeśli ma się świadomość, że tacy istnieją
    • agonyaunt Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 12:00
      Nie wiem czy w tym wpisie zabawniejsze jest porównywanie pensum do etatu czy wiara w bonusy na państwowej posadzie smile
      • primula.alpicola Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 12:40
        Może Extereso zrobiła psikusa na Prima Aprilliswink
        • agonyaunt Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 12:52
          Innego dnia też by mnie to rozbawiło smile
      • extereso Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 07:16
        Racja. Ale szczerze to założyłam że właśnie pensum w prywatnej jest znacząco wyższe. Tylko na podstawie nauczycielek przedszkola które znam, one właśnie mają czas z dzieciakami 40 g, znacznie więcej niż w państwowym ( tam 25). Powinnam była .używać słowa pensum tu i tu.a te bonusy to przede wszystkim kartę nauczyciela miałam na myśli i tak myślę że to są jakieś korzyści.
        • zielonakonwalia90 Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 15:23
          Są różne szkoły prywatne. Są takie gdzie godziny przy tablicy to 18 godzin lekcyjnych a także takie gdzie jest ich 28. Płatne wakacje ale i nie. Nie wszędzie jest tak samo ale generalnie nie jest to jakaś fajna praca, stąd ogromna rotacja nauczycieli.
    • zuzanna_a Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 12:35
      w naszym mieście są dwie prywatne szkoły i płace niższe niż w publicznych. i to o ok. 20 %
      ma to niestety przełożenie na rotację nauczycieli którzy uciekają do szkół publicznych, w których żeby się zwolnił etat ów nauczyciel musi albo przejść na emeryturę albo umrzeć.
      więc prosić może, ale sądzę że dostanie tyle co w publicznej, oby nie mniej wink
    • primula.alpicola Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 12:38
      Etat nauczyciela to nie jest "21 czy tam ile", a 40h w tygodniu.
      • extereso Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:34
        Przepraszam. I to ja, która tak cenie, naprawdę, pracę nauczycieli 😱
        • primula.alpicola Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 16:33
          Okk, spokosmile
        • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 16:52
          Widzisz, cenisz pracę nauczyciela, a i tak dałaś się wkręcić w uproszczenie 21 kontra 40. Fakt, że nauczyciel pracuje połowę tego co inni już tak się wrył w głowy ludzi, że trudno się od tego uwolnić. 😟
          • extereso Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 13:09
            Trochę tak, ale trochę i nie- to jest ja też łączę godziny pracy właściwej i przygotowania, obróbki w domu ( nie wymaga mniej skupienia niż u nauczyciela) i jednak zupełnie inaczej to płynie, inaczej męczy.
    • runny.babbit Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 12:46
      Ostatnim razem jak sprawdzałam, to pensja była taka sama, a i często umowa od września do czerwca. Plusami są lepsze warunki pracy, typu mniejsze klasy, papier w ksero, mniej rad pedagogicznych i innych durnych zebrań, brak patologii ( biednej,bo jak się trafi bogata patola to ratuj się kto może). Tak więc nie, nauczanie w placówkach prywatnych to nadal niezbyt opłacalna profesja. Cieszę się że moje dzieci już są w systemie, bo już teraz jest to zawód dla osób z bogatym małżonkiem. Widocznie mało takich, bo chętnych do pracy w szkole brakuje.
      • grey_delphinum Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 13:35
        Sąsiadka pracuje w szkole prywatnej i rozgląda się intensywnie za etatem w szkole państwowej, bo nie widzi żadnych plusów obecnego zatrudnienia w stosunku do placówki państwowej, a wręcz przeciwnie.

Wyższe pensje?

To jakiś primaaprilisowy żart?
        • little_fish Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 13:45
          I to 3 razy wyższe. Biorąc pod uwagę że wg rządzących nauczyciele zarabiają po 5000 to w tej prywatnej co najmniej powyżej dychy!
    • unaluna Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 13:49
      Wszystko pewnie zależy od szkoły. W szkole mojego dziecka nauczyciele raczej nie narzekają, kadra jest stała od początku. Rozrasta się wraz ze szkołą. Sporo nauczycieli ma uprawnienia do nauczania kilku przedmiotów, więc jest to ich jedyne miejsce pracy. Biorąc pod uwagę tempo w jakim rośnie czesne proporcjonalne do tempa zmian samochodów przez dyrektora to on na pewno zarabia coraz lepiej wink Chcę wierzyć, że nauczyciele też, bo ich raca jest tego warta.
    • extereso Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 15:15
      Nie, no przepraszam- ja dobrze wiem, że nauczyciele pracują więcej niż 21. Dla mnie kolosalnym udogodnieniem byłaby możliwość pracy 19 g z domu- czy przynajmniej 15, bo 4 na rady i zebrania, tak powinnam napisać. No te skróty myślowe, sorry.
      • motyllica Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 15:29
        pensum to 18 godzin przy tablicy a w teorii 40 na tydzień

w prywatnych nie ma wcale miodów
        ale w publicznej stażysta nie ma nawet najniższej krajowej /tzn. musi mieć po dopłacie/
      • malia Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 16:00
        Pisz ty może o rzeczach, o których masz pojęcie, o pracy w szkole nie masz.
        Czarnek powiedział wlaśnie, że nauczyciel zarabia 7- 8 tys, niech ona w takim razie idzie i zawoła 3 razy tyle, powodzenia.
      • little_fish Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 16:05
        Pytanie, czy równie kolosalnym udogodnieniem byłaby dla ciebie praca na własnym sprzęcie, drukarce, papierze? Bo wiesz, to jest coś za coś. Ja na przykład, ile mogę robię w szkole, żeby odłączyć pracę od życia. Bo inaczej człowiek ma wrażenie, że cały czas jest w pracy. Przynajmniej ja tak mam. Więc wcale by mi nie przeszkadzało bycie 30 czy 35 godzin tygodniowo w szkole, w ramach obowiązków.
        • extereso Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:38
          Dobrze, ja tak mam, że cenię to, że mogę wykonywać dużą część obowiązków w domu i inaczej mi płynie i liczy się czas. Ale nie, nie chciałabym być nauczycielem i uważam, że zbyt mało zarabiają. Tylko dziwne wydaje mi się to, że ktoś wybiera pracę w prywatnej placówce jeśli nie ma zdecydowanej przewagi w pensji: brak trzynastek, konieczność bycia 40 g w pracy, nawet jeśli "publiczny" nie pracuje krócej, to duża część w domu. Ale ok, może to niektórym nie odpowiada.
          • little_fish Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:42
            No ale prosta sprawa - dlaczego córka koleżanki wybrała placówkę prywatną? Zarobki ja skusiły? Przecież nawet nie wie ile miałaby zarabiać...
            • extereso Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:46
              Ona ani jeszcze nie wybrała ani nie wiem co wybierze.
              • little_fish Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:49
                No ale w ogóle rozważa pracę w prywatnej placówce. Bo inaczej by się nie zastanawiała za ile pracować. Coś musi nią kierować.
                • extereso Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:57
                  Pewno bada rynek.
                  • little_fish Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 20:28
                    Pewnie tak. Ale nawet podczas badania rynku odrzuca się propozycje nieatrakcyjne, jeśli dostępne są atrakcyjniejsze.
                    • extereso Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 07:05
                      Wiesz, na przykład ja przed napisaniem tu sądziłam, że prywatną może być atrakcyjniejsza, bo założyłam, że place są znacząco wyższe, a tu piszecie, że niekoniecznie.
    • skumbrie Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 16:02
      Nie no, nie wszystkie szkoły prywatne każą pracować nauczycielom 40 godzin przy tablicy. Raczej co szkoła, to zasady.
      Córce koleżanki podpowiedz, żeby negocjowała taką pensję, która będzie dla niej satysfakcjonująca. Jeżeli szkole zależy, zatrudni ją. Jeśli szkoła szuka jelenia, też pewnie znajdzie, ale czy to musi być córka znajomej, zależy od jej decyzji wink
      • little_fish Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 16:07
        40 godzin przy tablicy to raczej żadna nie każe. Bo to mało możliwe jest - zbyt dużo nadgodzin musieliby płacić tym nauczycielom.
        • skumbrie Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 16:19
          W prywatnej KN nie obowiązuje, widywałam już ogłoszenia dyrektorów z "fantazją" i propozycje 40 godzin przy tablicy.
          • little_fish Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 16:29
            Ja wiem, że kN nie obowiązuje. Ale kp powinien. Etat to 40 godzin. Czyli rozumiem, że wg tej dyrekcji oprócz "stania przy tablicy" nauczyciel nic nie robi? Nie poprawia sprawdzianów, zeszytów, nie ma konsultacji, spotkań z rodzicami i rad pedagogicznych.
            • skumbrie Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 18:05
              Nie wykluczam, że był mężem ematek twierdzących, że nauczyciele pracują do 12, a potem mają wolne wink
              • little_fish Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 18:25
                A, to chyba że tak 😀
    • ophelia78 Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 16:18
      Nie znam ani jednej szkoly prywatnej w którym per saldo zarabiałaby się więcej niż w publicznej.
      Często są śmieciowe umowy (np cwrzesien - czerwiec; własną dg itp), nie ma 13tki itp.
      Warunki lokalowe bywają lepsze i klasy mniejsze ale roszczeniowosc rodziców pt płace i wymagam tego ie rekompensuje.

Tak naprawdę warto dowiedzieć się o rotacje kadry- jeśli jest duża to uciekać bo wiadomo ze pracodawca do bani
    • little_fish Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:19
      A tak serio - dlaczego nie idzie do publicznej placówki? Tyle bonusów...
      • extereso Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:40
        Nie wiem dokąd w końcu pójdzie. Nie wtorek nawet co myśli, rozmawiałam z jej mamą tak sobie, po prostu.
        • zielonakonwalia90 Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 15:28
          Czarnek twierdzi, że nauczyciel w szkole podstawowej zarabia 8 tysięcy. Niech idzie do państwowej. Pewnie się zdziwi gdy zarobi 2,5 na rękę smile
          • zielonakonwalia90 Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 15:28
            Państwowej
          • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 15:31
            Jako stażysta może mieć mniej niż 2500 🙈
            • zielonakonwalia90 Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 15:36
              Naprawdę? To kto idzie teraz do pracy w szkole?
              • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 15:45
                Desperaci 😉
                Podstawa u stażysty to 2940 chyba. Wg kalkulatora netto to 2300. Jeśli nie będzie mieć wychowawstwa i dodatku motywacyjnego, to tyle właśnie zarobi. 😐
              • runny.babbit Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 16:38
                W tym problem, że mało kto 😁
    • akn82 Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:41
      Myślę że to błędne myślenie. Osoba z bliskiej rodziny szukała pracy i super fajna szkoła społeczna oferowała jej 200 zł niż szkoła państwowa za to samo.
      Inna znajoma , native speaker, była wychowawczynią w szkole anglojęzycznej i dostawała niewiele więcej niż etatowy nauczyciel. Jakoś koło 600 zł na rękę.
      • little_fish Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:46
        To po prostu zależy bardzo mocno od lokalnych warunków. Od tego jak prestiżowa jest szkoła, jakie jest czesne (między innymi), jakie są lokalne warunki zatrudnienia. Szkoła prywatna to biznes. W zdecydowanej większości ma przynieść zyski właścicielowi. Jeśli jest w małym mieście, w którym zarobki są słabe i miejsc pracy niewiele, to nie będzie przepłacać. Jak jest w dużym mieście, gdzie zarobki są generalnie wyższe, do tego ma pewną renomę i zależy jej na dobrych nauczycielach ( a konkurencja czuwa) to zapłaci więcej.
        • akn82 Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:51
          Jeśli to odpowiedź do mnie to chyba praktyka pokazuje inaczej niż logiczne myślenie.
          Ta native speakerka pracowała w bardzo dużym mieście. Gdzie były inne szkoły z międzynarodowym programem i inne szkoły anglojęzyczne. Podobnie było też w przedszkolu z wykładowym angielskim, w tym samym mieście - pensja jak w innych przedszkolach.

• little_fish Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:55
            Widocznie było dużo chętnych na tę pracę i mogli płacić niższe pensje. Gdyby o nauczycieli z odpowiednimi kwalifikacjami było trudniej, to płaciliby więcej, żeby nie odeszli. Większość przedsiębiorców będzie płacić pracownikom najniższe możliwe stawki.
            • droch Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 21:23
              Większość przedsiębiorców będzie płacić pracownikom najniższe możliwe stawki.

To jest jednak trochę semantyczną pułapka - jeśli pracodawca umówił się z pracownikiem na pensję w wysokości X, nie oznacza to automatycznie, że jest najniższa możliwa stawka.
    • julita165 Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 19:44
      Syn jest w szkole prywatnej. Nie wiem ile tam zarabiaja nauczyciele ale dla bardzo wielu zwlaszcza takich przedmiotow z ktorych jest malo godzin to jest 2 albo i 3 praca. Zreszta pracuje tam tez moj znajomy. Uczy WOS w 8 kl a poza tym ma etaty historyka w LO i dwoch podstawowkach. Z rok temu chwalil sie ze wszystkich tych etatow ma 8 tys netto. Pamietam natomiast ze jak syn chodzil do prywatnego przedszkola to tam byla straszna rotacja personelu. Jak tylko ktorej udalo sie dostac prace w panstwowym to zaraz odchodzila bo nawet iesli pensja "na dzien dobry" byla podobna to byla perspektywa 13tki, wczasow pod grusza, dod.stazowego itp. No i pracy mniej.
      • zielonakonwalia90 Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 15:31
        No pewnie że zarobi 8 tysięcy netto. Jeśli etat to 18 godzin a on ma 2,5 etatu. To że za 5 lat będzie wrakiem człowieka to już nieistotne albo w końcu będzie to ze szkodą dla uczniów, bo facet zrobi się po prostu wykończony i nerwowy.
    • kropkaa Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 22:19
      2600 zł netto w prywatnej na miała koleżanka. 40 h w tygodniu. Nie znaczy, że przy tablicy, ale jakaś świetlica, odrabianie z dziećmi lekcji. Udało się do samorządowej dostać.
      • little_fish Re: szkoły prywatne płace 01.04.22, 22:24
        Czy po tych 40 godzinach robiła jeszcze całą dodatkową nauczycielską robotę czy miała szansę wyrobić się w te 40h z dokumentacją, pracami uczniów itp?
        • kropkaa Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 08:55
          Założenie, że wyrobi się w szkole. Np. dzieci idą na jakieś zajęcia, to ona ma "wolne".
          Szkoła ma aspiracje ą i ę, mają duży, nowy budynek, czesne ponad 1500 zł.
    • ivaz Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 08:04
      Kolezanka pracuje w szkole prywatnej gdzie czesne waha się pomiędzy 40 a 60 tys rocznie, zależy og oddziału, ona zarabia tam nie całe 3 tyś, uczy najmłodsze klasy w języku angielskim, pracuje tam ze 20 lat, chętnie zmieniłaby placówkę na państwowa, ale nie ma ukończonych w pełni studiów i nie ma szans na państwowa placówkę, takich nauczycieli z niedokończonymi studiami jest tam sporo, ale wszyscy świetnie posługują się jezykim angielskim.
      • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 09:49
        I przez 20 lat nie zdobyła się na dokończenie/zrobienie studiów? To chyba aż tak jej nie zależy na zmianie.
      • skumbrie Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 11:25
        Skoro świetnie mówi po angielsku, to jaki ma problem z dokończeniem studiów?
        • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 11:28
          Wiesz, do skończenia studiów z edukacji wczesnoszkolnej wystarczy posługiwanie się językiem polskim 😉. Więc w ogóle nie rozumiem problemu. 20 lat to sporo czasu.
          • ivaz Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 11:48
            To szkoła międzynarodowa gdzie językiem wykładowym jest angielski.
            • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 11:58
              Nadal nie rozumiem problemu.
              Skoro świetnie zna język?
              A gdyby chciała po prostu pracować w państwowej, to wystarczą studia ew.
              • ivaz Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 12:12
                ona skończyła studia, nie zrobiła magisterki, a studia kończyła w latach kiedy jeszcze nikt nie słyszał o licencjacie, to już starsza Pani, wcześniej pracowała w szkole publicznej, ale jak się system zmienił i od nauczycieli zaczęto wymagać tytułu, zmieniła pracę na szkołę niepubliczną, gdzie zarabiała podobnie. Chodzi o to ze w szkołach prywatnych niekoniecznie trzeba mieć dyplom.
        • ivaz Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 11:48
          Taki, że do emerytury jej brakuje z 5 lat
          • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 11:56
            Ale pracuje tam bez tych studiów od 20 lat!!! Czyli mogła coś zrobić kiedy brakowało jej ponad 20 lat.
            • ivaz Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 12:09
              Mogła, ale nie chciała i nie musiała, tak tylko chciałam przybliżyć że w szkołach prywatnych uczą ludzie nie mający wykształcenia, co nie znaczy ze źle uczą, w szkole publicznej by to nie przeszło.
              • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 12:22
                Bardzo dziwne jest dla mnie to, co piszesz. Nie znam ani jednego nauczyciela szkoły prywatnej/niepublicznej, który nie ma studiów.
                • ivaz Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 12:51
                  No a ja znam, i to moja bliska koleżanka, i w jej szkole ona nie jest jako jedyna bez magistra/licencjata, całe szczęście ma męża, który dobrze zarabia. Przecież prywatne szkoły to działalność gospodarcza/biznes zatrudniają kogo chcą, a pracownicy są rozliczani na podstawie kodeksu pracy, a nie karty nauczyciela.
                  • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 13:05
                    Działalność gospodarcza owszem, ale w tym wypadku chyba nie mają uprawnień szkoły publicznej?
                    • ivaz Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 13:25
                      To szkoła, którą nie obowiązuje polski system edukacji, w tym polskie programy nauczania.
                      • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 13:32
                        No czyli nie ma uprawnień szkoły publicznej.
                        Rozumiem jednak, że autorka pytała o szkoły z takimi uprawnieniami, zatem pisanie, że ludzie wybierają te szkoły bo nie mają wykształcenia jest trochę naciągane.
                        • ivaz Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 13:40
                          Trochę przeinaczasz "pisanie, że ludzie wybierają te szkoły bo nie mają wykształcenia jest trochę naciągane"
                          ja napisałam że w szkole prywatnej (bardzo drogiej nota bene), w której pracuje moja koleżanka pracują nauczyciele bez tytułu magistra/licencjata, ta szkoła jak widać nie wymaga tego od swoich pracowników.
                          • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 13:43
                            Bo nie ma uprawnień szkoły publicznej. A tego nie napisałaś. I nie jest to powszechna sytuacja, co sugerowałaś , pisząc że w tej szkole pracuje wielu nauczycieli bez kwalifikacji.
                            • ivaz Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 13:49
                              autorka pytała o szkoły prywatne, a szkoła w której uczy koleżanka jest jak najbardziej prywatna i baaaardzo droga, a dzieci tam uczęszczające to Unieted Colors
                              • little_fish Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 13:54
                                Ale dokonałaś bardzo mocnego uogólnienia "Chodzi o to ze w szkołach prywatnych niekoniecznie trzeba mieć dyplom."
                                To dotyczy placówek które z punktu widzenia polskiego prawa oświatowego nie spełniają warunków edukacji publicznej.
                                • ivaz Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 15:06
                                  Dobrze, nie we wszystkich szkołach prywatnych działających w Polsce trzeba mieć dyplom, nie każda szkoła tego wymaga. Nie wiadomo o jaką placówkę pytała wątkodajka, w treści było pytanie o szkołę prywatną. W Polsce jest wiele szkół prywatnych nie podlegających polskiemu prawu oświaty, córka mojej koleżanki chodzi w Polsce do szkoły prywatnej, która realizuje program nauczania niemiecki.
                                  • extereso Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 13:11
                                    Watkodajka, jak jasno wywnioskowała z Waszych maili, sama nie wie o co pyta 😺
      • volta2 Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 12:29
        znany numer, my płaciliśmy za szkołę 22 tysiące dolarów rocznie za jedno dziecko a nauczyciel - najfajniejszy wuefista jakiego w życiu widziałam odszedł bo nie dostał podwyżki typu 100 dolarów na miesiąc więcej a akurat spodziewał się dziecka i zaczęło mu bardziej zależec.

szkoda, że nie pogadał wcześniej z czymś na kształ rady rodziców, bo może można było wymóc na zarządzie placówki te parę groszy podwyżki

reakcja dzieci na gali zakończenia roku? - nigdy czegoś takiego nie widziałam i już nie zobaczę
    • zielonakonwalia90 Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 15:14
      Z co najmniej 5 źródeł wiem, że zarobki w szkole prywatnej to od 2 do 3 tysięcy choć oczywiście w Warszawie może to być i 5 tysięcy. Zwykle max 3.
    • treo.tralve Re: szkoły prywatne płace 02.04.22, 16:26
      Ciekawe ile to w krakowie. Kiedyś była bieda, teraz nie wiem.
    • shumarii Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 03:29
      Przez całe swoje zawodowe życie pracowałam w szkołach międzynarodowych, wiec nie mam porównania ze szkołą publiczna, ale my mamy w kontrakcie nie mniej niż 35 godzin tygodniowo plus uczestnictwo w życiu szkoły w dni wolne od pracy-czyli szkolne wycieczki, przedstawienia, zawody międzyszkolne itd.
      Wysokość wynagrodzenia jest odgórnie ustalona i zależy od wykształcenia, stażu pracy oraz stanowiska. Minimalna pensja w mojej obecnej szkole dla nauczycieli na początku ich kariery zawodowej to 5500 dolarow miesięcznie, a dodatków Po ukończeniu 2 letniego kontraktu wypłacany jest bonus w wysokości 10% rocznego wynagrodzenia. Do tego benefity w postaci darmowej edukacji dla dzieci, mieszkania, prywatnej opieki medycznej oraz transportu do i z miejsca pracy. Niektóre szkoły oferują również darmowe posiłki dla dzieci i pracowników.
      Pensja oraz benefity są porównywalne w każdej szkole międzynarowej, jedynie w Europie i w USA szkoły nie zapewniają mieszkania.
      • treo.tralve Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 09:04
        No chyba nie to autorka ma na myślibig_grin
        • little_fish Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 09:09
          Też tak pomyślałam 😁
    • mamdomek Re: szkoły prywatne płace 03.04.22, 16:29
      Szkoły prywatne płacą nauczycielom niewiele więcej od publicznych. Więcej, ale to nadal jest mało. Dlatego wcale nie tak łatwo jest o szkołę niepubliczną z dobrymi nauczycielami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka