Dodaj do ulubionych

Ukraina - kultura

04.04.22, 15:19
Myślę, że w czasach nie tylko wojny ale i walki o tożsamość ważne jest uzupełnianie wiedzy na ten temat. Przepraszam, że po angielsku, ale materiały wydają mi się ciekawe.

1)

www.theguardian.com/artanddesign/2022/apr/03/national-gallery-renames-degas-russian-dancers-as-ukrainian-dancers

National Gallery renames Degas’ Russian Dancers as Ukrainian Dancers

I naprawdę nie chodzi tu o akcję symboliczną , warto przeczytać

2)

Ogólnie o kulturze

www.bbc.com/culture/article/20220322-the-stories-that-reveal-the-soul-of-ukraine?at_campaign=64&at_custom3=BBC+News&at_medium=custom7&at_custom2=facebook_page&at_custom1=%5Bpost+type%5D&at_custom4=DBD35BD6-B368-11EC-A330-81BABDCD475E
Obserwuj wątek
    • sinlivya Re: Ukraina - kultura 04.04.22, 17:09
      www.youtube.com/watch?v=e38kQG9OkSk&ab_channel=IrytujacyHistoryk

Na różnych forach gdzie nie ruszę to jedni krzyczą o Wołyniu a inni wolą nie poruszac tematu.

Dziś takie znalazłam historia rodzenia się panstwowosci Ukrainy, trudna, zazębiona z polską. Chyba dośc bezstronnie wyłożona. W komentarzach też ciekawe uzupełnienie historii przez innych.
      Sponiewierany naród przez wielu, manipulowany, zwodzony, oszukiwany, rozdzierany przez obcych i przez swoich, krzywdzony i krzywdzący.
      Smutny obraz.
      Czy jest szansa, że się to zatrzyma.
      Chyba faktycznie by trzeba odprawić tam narodowe egzorcyzmy.
      • sinlivya Re: Ukraina - kultura 04.04.22, 17:16
        Choć z koncowym "po co to było" to tak jakby pytac Polaków siedzących za granicą po co były lata krwawych powstan i wojen o wolnośc i panstwowość.
      • chococaffe Re: Ukraina - kultura 04.04.22, 17:39
        Bardzo dziękuję za podniesienie wątku. Jednak to nie jest wątek historyczny, wołyński itd. Na pewno znajdziesz wielu chętnych do porozmawiania na ten temat, myślę, że ryzyko, że partnerzy do tej rozmowy pojawią się i tutaj niestety.

Jeżeli chciałabyś napisac coś o literaturze, filmie (nie mam na myśli filmików na youtubie), sztukach pięknych/wizualnych, muzyce itd - serdecznie zapraszam.

Jeżeli chcesz przekształcić to w dyskusję o Wołyniu - wolę, żeby wątek umarł smiercią naturalną
        • sinlivya Re: Ukraina - kultura 04.04.22, 18:16
          A odsłuchałaś nagranie? Wg mnie ciekawe, bo pokazuje własnie trudną historię Ukrainców z ostatnich stu lat i tego, że im ciężko mieć "swoich" bohaterów a bardzo chcą kogoś do kogo by mogli się odwołać budując swoją tożsamość narodową, jako określone państwo nie istnieją zbyt długo a wcześniej byli wielonarodowościowi, dominowani przez Rosję, więc także z ich kulturą ściśle "narodową" jako taką raczej średnio, poza Tarasem Szewczenko, mało kto coś wie o Ukrainie.
          • chococaffe Re: Ukraina - kultura 04.04.22, 18:25
            Nie, nie odsłuchałam - nie klikam na linki, które ktoś przesyła bez związku z tematem.
            • sinlivya Re: Ukraina - kultura 04.04.22, 18:37
              więc nawet nie wiesz czy ma związek z tematem. twój wybór.
              • chococaffe Re: Ukraina - kultura 04.04.22, 18:39
                Twój wpis wszystko wyjasnił. Wybacz ale teraz ja już nie będe podbijac twojego wątku wink
      • mamdomek Re: Ukraina - kultura 04.04.22, 21:21
        Nic nie dzieje się bez powodu Wołyń też miał swoje przyczyny i IIRP ma w tym swój solidny udział.
        Utożsamianie Ukraińców z Wołyniem jest dokładnie tym samym co utożsamianie Polaków z pogromami Żydów na Podlasiu.
        • taki-sobie-nick Re: Ukraina - kultura 04.04.22, 22:36
          Ale Rosję można utożsamiać z wojną?
          • laput_caput Re: Ukraina - kultura 05.04.22, 01:01
            Abstrahując od wszystkiego innego, to ani rzezi na Wołyniu, ani pogromów na Podlasiu nie przeprowadzało państwo/oficjalna armia państwa
            • laput_caput Re: Ukraina - kultura 05.04.22, 01:04
              I w tym sensie jak najbardziej można utożsamiać Rosję jako państwo z wojną
              • taki-sobie-nick Re: Ukraina - kultura 05.04.22, 01:14
                Jeżeli tak, to utożsammy także Niemcy ze zbrodniami II wojny światowej, USA ze zbrodniami wojny wietnamskiej etc.
    • buldog2 Re: Ukraina - kultura 04.04.22, 22:57
      Dwa wykonania takiego "słupowego" (że wystający ponad inne i wyznaczający standardy, nie mogę wpaść na odpowiedni polski odpowiednik)
      Переведіть мене через майдан | Останнє прохання старого лірника

youtu.be/jIPJM48p4MY
      youtu.be/wKNEoKTaC1Q

Dla mnie, książka, której fragmenty mnie zachwyciły, to "Dom na wzgórzu" Walerija Szewczuka. Zachwyciła, ale nie przeczytałem całej, bo czytanie po ukraińsku (a nie chciałem przekładu, rosyjskiego, bo najbliższy - inna atmosfera języka) męczyło. Mam coraz więcej zaległości, lepiej nie mówić.

O ile w ubiegłych latach Ukraina dokonywała przymusowej ukrainizacji ludności rosyjskojęzycznej, co prowadziło do skutków przeciwnych do zamierzonych i opłakanych, ta praktyka utrzymywała się jeszcze w pierwszych tygodniach agresji, to teraz ukraińskie media zwracają się do odbiorców po rosyjsku i ukraińsku, i nikt problemu w tym nie widzi. Stała się oczywista inna linia podziału, ponad różnicami językowymi. Walka skupiła ludzi, zaistniał dwujęzyczny naród, i w tym jest ogromne zwycięstwo ideowe Ukrainy, poszerzenie majątku kulturowego o składową rosyjską, oczywiście nie całą.
      youtu.be/IM_V3juzb0k

Składowa wołyńska też jest, jak najbardziej, współcześnie też. Z uwagi na intencję we wpisie startowym przykładów nie podaję.
    • boogiecat Re: Ukraina - kultura 04.04.22, 22:59
      No to wklejam tutaj- o programie pomocy ukrainskim artystom ze strony min. kultury www.culture.gouv.fr/Aides-demarches/Dispositifs-specifiques/Soutien-Culture-Ukraine-le-ministere-de-la-Culture-se-mobilise

Z tej samej strony w ramach kruzganka:
      - koncert Slava Ukraini openagenda.com/soutien-culture-ukraine/events/concert-de-soutien-6287267?lang=fr
      - koncert wiolonistki Anastazji Petryszak openagenda.com/soutien-culture-ukraine/events/concert-de-soutien-aux-orphelins-ukrainiens-anastasiya-petryshak-violon-et-lorenzo-meo-pianiste?lang=fr
      - i to, ciekawe tematy- o zachowaniu zagrozonego dziedzictwa kulturowego- kino, mitologia ukrainskie ale i miedzynarodowa siec artystow ukrainskich, oraz opozycyjnych rosyjskich i bialoruskich tworzacych « forme kultury uniwersalnej » od upadku zsrr openagenda.com/soutien-culture-ukraine/events/table-ronde-une-guerre-de-memoire-ou-comment-sauvegarder-un-patrimoine-menace?lang=fr
      • chococaffe Re: Ukraina - kultura 04.04.22, 23:42
        Ten ostatni link bardzo ciekawy, tzn program zapowiada się bardzo ciekawie (ale nie znam panelistów) . Szkoda, że nie online (z drugiej strony nie wiem czy dałabym radę)
        • boogiecat Re: Ukraina - kultura 05.04.22, 00:48
          mnie o tej kulturze uniwersalnej najbardziej interesuje, moze beda dostepne jakies materialy po tych dyskusjach
    • taki-sobie-nick Re: Ukraina - kultura 04.04.22, 23:33
      A w ogóle to pewnie były Francuzki, a kwiatki w takich kolorach akurat rosły w pobliżu.
      • boogiecat Re: Ukraina - kultura 05.04.22, 00:52
        no kto wie, kto wie big_grin

komentarzem przypomnialas mi oficjalnie sportretowane narodziny fake news-ow we francji, a narodzily i rozwinely sie one pod- uwaga- drzewem z Krakowa :p
        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/ArbreCracovie.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka