Dodaj do ulubionych

Świąteczne wyjazdy

06.04.22, 10:09
Pytanie do tych, którzy wyjeżdżają na święta nazwijmy to religijne. Jaką formę noclegu/pobytu wolicie - apartamenty, pensjonaty z własnym wyżywieniem czy hotele/pensjonaty serwującymi tradycyjne świąteczne dania? Od razu wyjaśniam, że pytam o pobyt w Polsce i święta katolickie, bo to z ich okazji bywa u nas kilka dni wolnych dla niektórych.
Obserwuj wątek
    • nicknanowyrok Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 11:14
      Nocujemy u moich rodziców smile
      • little_fish Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 11:26
        To jakby oddzielna kategoria 😁
    • mayaalex Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 11:30
      W Polsce jestem na swieta u rodzicow bo akurat mamy wtedy dwa tygodnie ferii i to dobry moment na przyjazd -i rzeczywiscie to inna kategoria wink. Natomiast gdybym nie musiala przyjezdzac ze wzgledow rodzinnych to chyba po prostu pojechalabym gdzies indziej (albo na poludnie Europy bo jest jednak cieplej, albo w ogole poza Europe, zeby bylo ciekawie). Wiem, nie na temat smile
      Za to jakbym kiedys miala przyjechac do PL na wakacje akurat w tym czasie to wybralabym hotel bo ja w ogole lubie hotele, lubie miec wszystko podstawione pod nos a potem sprzatniete.
    • iwoniaw Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 11:33
      Uważam, że każda opcja bez wyżywienia jest ryzykowna, chyba że masz 100% pewnosci, że cokolwiek w okolicy będzie otwarte. W święta mnóstwo przybytków jest zamknietych na głucho, nawet w miejscach niby turystycznych - dotyczy tak restauracji, jak i sklepów spożywczych.
    • ichi51e Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 11:38
      wynajmujemy domek i mile spędzamy czas z teściami. Jadamy w restauracjach (otwarte w najgorszym wypadku hotelowe wink albo teściowa gotuje. Tak normalnie.
      • ichi51e Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 11:40
        przeczytałam posty wyżej i dopisze ze chodzi o miasto Kazimierz - niby turystyczne ale jednak nie za duze. nie zdarzyło się żeby wszystko było zamknięte na głucho raczej normalnie wszystko jakoś działa.
    • ritual2019 Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 11:46
      little_fish napisała:

>Od razu wyjaśniam, że py tam o pobyt w Polsce i święta katolickie, bo to z ich okazji bywa u nas kilka dni wolnych dla niektórych.

To moze warto pamietac ze kilka dni wolnych (4 w niektorych krajach) wiekszosc ludzi ma w wielu krajach z okazji Wielkanocnych swiat. Nie dotyczy to tylko Polski. Natomiast nie sa to tez tylko swieta katolickie, Wielkanoc obchodzona jest przez Chrzescijan a to nie tylko Katolicy.
      • karme-lowa Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 11:51
        Zawsze hotel z pełnym wyżywieniem i obsługą. W cenie jest świąteczne śniadanie.
        • little_fish Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 11:53
          Bardzo dziękuję za wypowiedź na temat 😁
      • little_fish Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 11:52
        Dobrze, przez chrześcijan.
        Ale ja właśnie nie pytam o ludzi w innych krajach, tylko Polaków, jadących do Polski.
        • ritual2019 Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 11:55
          A odpowiedzi bedziesz miala rozne, bo ci ktorzy wyjada skorzystaja z roznych opcji co jest dosc oczywiste.
    • madami Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 12:01
      Tylko hotel lub pensjonat z wyżywieniem, po to się jedzie i płaci by ktoś inny to ogarniał ( zakupy, przygotowanie żarcie itp.) wink święta zimowe lubię spędzać w domu bo wtedy tradycyjnie zbiera się cała rodzina i robi się kilkudniowa posiadówka, a na wiosnę fajnie gdzieś ruszyć w przyrodę by spacerować i patrzeć jak wszystko budzi się do zycia, w tym roku nie jadę ale poprzednie lata z tego korzystałam i było super. Fajnie wspominam pobyty w Czechach i wam je bardzo polecam, Czesi jako niereligijni wink mieli wtedy nawet pootwierane galerie handlowe, czasem pojawiają się jarmarki z piwkiem i winkiem.
    • martishia7 Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 12:07
      Hotel z full obsługą. Wyjazd w miejsce, w którym trzeba samemu gotować na święta, z kuchnią która jest wyposażona w standardzie wakacyjno-prowizorycznym, to jest strzał w stopę przez kolano. Można się tylko bardziej zmęczyć. W tym roku już myślami pakuję się na wyjazd, który szczęśliwie mamy zarezerwowany od grudnia 2019 roku big_grin Dwa razy pandemia zamknęła nam hotel, w tym roku najwyraźniej wreszcie się uda. Państwo z hotelu zachowali się szalenie lojalnie, bo utrzymali nam cenę z 2020! Idę kupić sobie nowe, wyjściowe dresy, weeeeee!
    • palacinka2020 Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 12:11
      Hotel z full obsługą- nie tylko wyżywienie, ale i jakies animacje dla dzieci, basen, kręgle itd.
      Nie widzę sensu jeżdżenia do mieszkań z własnym wyżywieniem. To po co w ogóle wyjeźdżać?
      • ichi51e Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 12:21
        no my np wyjeżdżamy bo chcemy spędzić czas z rodzina tz niekoniecznie siedząc im w mieszkaniu na głowie. Wybieramy fajny dom z dużym ogrodem gdzie wspólnie się byczymy.
        • ichi51e Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 12:23
          dodam ze jak do świat nie podchodzi się religijnie (12 potraw i koniecznie karp łamańce sałatka jarzynowa etc) tylko po swiecku to gotowani masz tyle co normalnie i nawet wakacyjne garnki wystarcza
    • nenia1 Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 12:20
      w grudniu typowo rodzinnie, bo zawsze są dla mnie fajne takie rodzinne święta z choinką i światełkami w tle, ogólnie jesteśmy dość wymieszani, od osób wierzących, poprzez agnostyczne do ateistów włącznie, a że należę do tych ostatnich to wielkanoc już traktuję jako dodatkowe dni wolne.
      W tym roku jadę do babiogórskiego parku narodowego, wynajmujemy klimatyczny górski dom z kominkiem, bo pogoda może być różna, ogólnie z hoteli korzystam, ale nie specjalnie lubię, chyba że jakieś nietypowe albo rodzinne, a tak jak tylko się da to raczej właśnie fajny dom, a la nowoczesna stodoła, czy drewniane bale. Wolę tak, bo z wyżywieniem z reguły nie na problemu w pobliskich restauracjach, a jem wtedy kiedy chcę i co chcę.
      • eliszka25 Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 14:26
        nenia1 napisała:

> W tym roku jadę do babiogórskiego parku narodowego, wynajmujemy klimatyczny gór
        > ski dom z kominkiem, bo pogoda może być różna, ogólnie z hoteli korzystam, ale
        > nie specjalnie lubię, chyba że jakieś nietypowe albo rodzinne, a tak jak tylko
        > się da to raczej właśnie fajny dom, a la nowoczesna stodoła, czy drewniane bale
        > . Wolę tak, bo z wyżywieniem z reguły nie na problemu w pobliskich restauracjac
        > h, a jem wtedy kiedy chcę i co chcę.

Mogę się podpisać. Też najbardziej lubimy taką formę, czyli wynajmujemy jakiś ładny dom, a żywimy się w restauracjach. Jemy kiedy chcemy, gdzie chcemy i nie ma spiny, że np. trzeba wstać na śniadanie czy wrócić na kolację.
    • igge Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 13:38
      Zawsze wolałabym hotel.
    • escott Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 14:15
      Ja marzę o wyjeździe, ale po to, żeby być z dala od obu rodzin oraz nie musieć niczego szykować ani gotować, więc odpowiedź nasuwa się sama big_grin Wolałabym pewnie większy hotel niż pensjonat z uwagi na szansę na więcej atrakcji dla dziecka, szczególnie basen, otwartą restaurację, bar, itp. Poza tym to, czym pensjonaty się reklamują, czyli te wszystkie kameralne i rodzinne atmosfery nie zawsze jest miłe, w święta może być dla mnie krępujące.
    • kaki11 Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 16:31
      Raz byłam (akurat na Boże Narodzenie) w wynajętym domku. Pozostałe takie wyjazdy to do przyjaciół albo do rodziny męża, nigdy nie korzystałam z apartamentów czy hoteli więc trudno mi powiedzieć na ile zorganizowana tak wigilia czy śniadanie wielkanocne, świąteczne obiady etc byłby dla mnie atrakcyjniejsze czy nie, bo zawsze miałam to gdzieś do własnej (wspólnej z innymi) organizacji.
      • kokosowy15 Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 20:11
        Nie sądzisz, że głównie zależy to od zasobności portfela? Pracownicy budżetówki, szczególnie urzędnicy samorządowi, nauczyciele nie mają takich dylematów, bo ich po prostu nie stać. Za to monterzy pralek w fabryce, szwaczki, kasjerki z marketu, to coś innego. Wybierają zwykle wersję najwygodniejsza, niezależnie od ceny.
        • little_fish Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 20:19
          Każdy wyjazd zależy od zasobności portfela, ale chyba nie trudno się domyślić, że pytam osób, które mają możliwość wyboru...
      • little_fish Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 20:18
        No właśnie się zastanawiałam nad tą "świąteczną atmosferą" 😊 w gronie kompletnie obcych osób.
    • koronka2012 Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 21:50
      Nie no nie po to wyjeżdżam żeby stać przy garach.
      W grę wchodziła wyłącznie opcja z wyżywieniem.
      Przy tym mam w nosie czy są tradycyjne czy nie grunt żeby były smaczne
      • little_fish Re: Świąteczne wyjazdy 06.04.22, 22:47
        Wyżywienie we własnym zakresie niekoniecznie musi oznaczać stanie przy garach. Można wybrać restaurację.
    • taki-sobie-nick Re: Świąteczne wyjazdy 07.04.22, 22:47
      little_fish napisała:

> Pytanie do tych, którzy wyjeżdżają na święta nazwijmy to religijne.

Co chciałaś przez to powiedzieć?
    • shellyanna Re: Świąteczne wyjazdy 08.04.22, 06:19
      Wielkanoc dwukrotnie spędziliśmy w apartamencie. Nad morzem. To co brałam ze sobą to zrazy na obiad i wędliny plus jajka (bo to się je u nas na Wielkanoc. Szykowałam tak, jakbym szykowała na święta w domu.
      Odpuściłam żurek.
      W poniedziałek jedliśmy w smażalni. Święta nad morzem to często taka pierwsza przymiarka do sezonu.

Boże Narodzenie dwa razy w hotelu z wyżywieniem, kolacja wigilijna, Mikołajem i trylionem rozrywek dla dzieci. Przy wigilijnym żarciu już jednak trudniej o pójście na skróty. Nie dałabym rady wlec tego ze sobą. Plus zimą raczej wszystko pozamykane.
      Wogole mimo ze wiem, ze Wielkanoc jest ważniejsza, to jakoś łatwiej mi ja obchodzić i organizować.
    • swiecaca Re: Świąteczne wyjazdy 08.04.22, 07:00
      Właśnie dlatego nie wyjeżdżam na święta Bo nie chcę być zmuszona do świętowania w hotelu typu Wigilia czy śniadanie wielkanocne.
    • extereso Re: Świąteczne wyjazdy 08.04.22, 07:12
      Ja wolałabym hotel, świata celebrowalabym z najbliższymi. Tak sobie wyobrażam.
      • extereso Re: Świąteczne wyjazdy 08.04.22, 07:13
        A gdyby w hotelu były wspólna stołu kolędy to Apartament. W każdym razie bez wspólnego świętowania na 100 procent

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka