Dodaj do ulubionych

Krem kawowo-czekoladowy

15.04.22, 22:46
Krem z 250g mascarpone i 0,5l kremówki. Zwykle ubijam wszystko razem, w wersji z czekoladą robiłam na kilka sposobów, różnie bywało.Teraz wymyśliłam, że do mascarpone dodam roztopioną czekoladę, potem kawę rozpuszczoną w łyżce wody i wystudzoną, schłodzę i ubiję razem z kremówką. Robiła któraś z Was w ten sposób? A może macie swoje sprawdzone patenty na taki krem?
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Krem kawowo-czekoladowy 16.04.22, 07:45
      Zrobiłaś? A ten krem z czekoladą to Twoja wersja, czy w necie znajdę?
    • alicia033 Re: Krem kawowo-czekoladowy 16.04.22, 08:07
      Robię tak, że w kremówce rozpuszczam czekoladę i kawę, studzę, ubijam z mascarpone.
      • mayaalex Re: Krem kawowo-czekoladowy 16.04.22, 08:37
        tez bym tak zrobila. Dzis robie sernik czekoladowo-pomaranczowy z mw, rozpuszczalam czekolade w kremowce, studzi sie wlasnie - mysle, ze dodanie do tego jeszcze kawy nie zaszkodzi.
        • limelight7 Re: Krem kawowo-czekoladowy 16.04.22, 13:16
          Nie miałam już wczoraj siły a dziś głowy do podgrzewania i studzenia kremówki wink Zaraz zabieram się za krem, dam znać co wyszło.Córka zamówiła urodzinowy tort z takim kremem smile
      • misiamama Re: Krem kawowo-czekoladowy 16.04.22, 14:32
        Jaka kawę rozpuszczasz- napar z mielonej? Możesz napisać ile kawy na ile wody? Ja zawsze podgrzewam polowe śmietany a polowe ubijam i potem mieszam. Da się ubić śmietanę z wymieszana czekolada albo kawa?
        • limelight7 Re: Krem kawowo-czekoladowy 17.04.22, 12:38
          Dałam łyżkę kawy rozpuszczalnej i dwie łyżki gorącej wody, do tego pół tabliczki czekolady gorzkiej roztopionej. Wymieszałam to z mascarpone (250 g), wystudziłam, ubiłam z 05 l śmietanki 36%. Wyszedł bardzo smaczny, stabilny krem.
          • misiamama Re: Krem kawowo-czekoladowy 19.04.22, 18:25
            dzięki!
      • karme-lowa Re: Krem kawowo-czekoladowy 19.04.22, 19:18
        alicia033 napisała:

> Robię tak, że w kremówce rozpuszczam czekoladę i kawę, studzę, ubijam z mascarp
        > one.
        >
        Tez tak robię.
    • saszanasza Re: Krem kawowo-czekoladowy 19.04.22, 19:25
      Improwizuj, ja zawsze improwizuję. Na pewno krem wyjdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka