Dodaj do ulubionych

Domowy baileys

25.04.22, 19:42
Ostatnio ktoś tu podawał przepis, ale nie mogę znaleźćsad
Lata temu robiłam z kajmaku, wódki i kawy, ale nie pamiętam proporcji. Szukam w necie a tam: whiskey, śmietanka 30%, mleko, kakao, cuda niewidy.
Ktoś robił z tych trzech składników, które wymieniłam? Jakie proporcje?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Domowy baileys 25.04.22, 20:27
      A ja mam swój własny przepis, a w zasadzie jakiś internetowy ale zmodyfikowany

      Składniki:
      *250 ml. whisky
      * 3 czubate duże łyżki cukru pudru
      *1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
      *250 ml. śmietany kremówki 30%.
      *1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
      * laskę wanilii
      Wykonanie:
      Mleko w puszce włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2 i pół godziny, a
      następnie pozostawić w tej wodzie do wystygnięcia. Najlepiej ugotować mleko dzień
      wcześniej
      Wystudzone mleko przełożyć do miski. kawę rozpuścić razem z cukrem waniliowym w
      minimalnej ilości wrzątku. Do kawy dodać śmietanę. Całość wymieszać z karmelem(można
      delikatnie zmiksować)Następnie dodać alkohol i całość wymieszać.
      Pozostawić na około 2-3 dni, do "przegryzienia". można ewentualnie dosypać cukru pudru.
    • ga-ti Re: Domowy baileys 25.04.22, 20:28
      Ja robię. Gotuję 2 puszki mleka przez 1,5 godziny, miksuję z pół litra czystej wódki, czasem dodaję kawę rozpuszczoną w odrobinie wody, kawy tak na wyczucie, my wolimy mniej kawową.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka