swinka-morska Re: praca w ciazy 27.04.22, 10:38 Nie widzę nic dziwnego w pracy w ciąży. Miałam cukrzycę ciążową, pracowałam tak długo jak długo udawało mi się ogarniać dietę cukrzycową (w pierwszej ciąży do 7 mies., w drugiej do 6). Potem byłam już mocno ograniczona koniecznością bardzo punktualnego, dobieranego i ważonego jedzenia i miałam "krótki łańcuch do lodówki". Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: praca w ciazy 27.04.22, 11:03 Jakby zmieniło płatność za L4 w ciąży, to by to na pewno zweryfikowało ilość ciąż zagrożonych 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: praca w ciazy 27.04.22, 12:14 Nagle by się okazało ze wiekszość to ściema. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: praca w ciazy 27.04.22, 11:53 Jak masz pracę biurowa i dobrze się czujesz to prawidłowo. Ja w ciąży od razu w 1 miesiącu poszłam na zwolnienie bo miałam krwawienia. Potem mdłości 1,5 miesiąca 24/h, nie dało się nic robić tylko leżeć... Potem udało mi się popracować 1 miesiąc a lekarze pytali kiedy w końcu pójdę na zwolnienie. Wskazania z powodu powikłań moich i późnego wieku. 3 ostatnie miesiące ciąży leżałam w domu, z przerwami na 3 razy szpital patologia ciąży. Także tego, tak to wyglądało 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
po-trafie Re: praca w ciazy 27.04.22, 13:02 To ja powiem tak: pracowalam zdalnie do samego konca ciazy. Niby 8 miesiecy bylo bez powiklan, niby wszystko zdrowo, ruszalam sie regularnie, nie prxytylam duzo, wyniki ksiazkowe, ale.. na poczatku 8 miesiaca zaczelo wychodzic podwyzszone cisnienie. W 34 tygodniu w skokach juz bylo bardzo wysokie. Polozyli mnie na obserwacje na polozniczym, regularne KTG, przeplywy i.. holter (czyli urzadzenie mierzace cisnienie co 30min przez dobe). Jako ze na obserwacji nuda a czulam sie swietnie, to zalatwilam kilka telefonow pracowych. W wynikach holtera bylo widac kazdy telefon skokiem cisnienia do 180/140. Skonczylo sie awaryjna cesarka z powodu niewydolnego lozyska.. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: praca w ciazy 27.04.22, 13:06 Aż sobie chyba zmierzę ciśnienie zaraz Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: praca w ciazy 27.04.22, 21:47 Ja w ciąży miałam okropnie niskie ciśnienie, stale poniżej 100 skurczowe. A normalnie poza ciąża mam ok 120-130 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
antykaa Re: praca w ciazy 27.04.22, 13:19 Pierwsza ciaza poszlam na L4 2 tygodnie rzed planowana data porodu. Druga ciaza miesiac albo 1.5 miesiaca przed planowana data porodu, dokladnie nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
poligamia Re: praca w ciazy 27.04.22, 13:23 ja nie musiałam i nie pracowałam bardzo miło wspominam ten czas. Plecy bola po paru h przed biurkiem ....po co sie meczyć.? Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: praca w ciazy 27.04.22, 13:35 Przestałam całkowicie pracować 2 tygodnie przed oficjalnym terminem, ale zredukowano mi do kolejno, 80 i 60% na dwa miesiące i miesiąc przed. Miałam bardzo niskie ciśnienie i musiałam dojeżdżać 60 km do pracy. Raz było mi tak słabo w pociągu, że poprosiłam panią siedzącą na przeciw, żeby się mną zaopiekowała jak zemdleję. W Szwajcarii lekarze dają zwolnienia w bardzo uzasadnionych przypadkach - koleżanka z pracy musiała pracować do końca, choć wymiotowała całą ciążę - lekarz nie widział podstaw do zwolnienia. To przypadek ekstremalny, ale z drugiej strony nie słyszałam o tym, żeby ktoś był na zwolnieniu bez bardzo poważnych podstaw wcześniej niż na parę tygodni przed porodem. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: praca w ciazy 27.04.22, 14:12 W pierwszej poszłam na zwolnienie 2 tygodnie przed terminem porodu, nie miałam już siły dojeżdżać do pracy i użerać się z ludźmi. W drugiej w okolicy 34 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kota.helga Re: praca w ciazy 27.04.22, 14:17 35+, praca 50% biurowa / 50% mobilna (chociaż w ost. 2 m-cach zmniejszyłam pracę w terenie), zwolnienie od 31 tc, urodziłam w 37 tc. Kupa czasu, by przygotować mieszkanie, zgromadzić wyprawkę, odpocząć. A teraz zaczęła się tyrka <zmęczona> Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: praca w ciazy 27.04.22, 18:32 Nie jesteś dziwna, dlaczego? Pracowałam dość krótko, jakoś w 4. miesiącu poszłam ostatecznie na to nieszczęsne L4, ku wielkiej uldze dyrektora. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: praca w ciazy 27.04.22, 18:42 Ja tak samo. W 3 miesiącu ciąży zaczęły się wakacje, po wakacjach byłam już w 6 i szef delikatnie mnie poprosił, abym poszła na zwolnienie, bo łatwiej będzie im znaleźć kogoś na zastępstwo na cały rok, niż na 0,75 semestru. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: praca w ciazy 27.04.22, 18:58 Dwa dni przed porodem sie zatrzymalam. Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: praca w ciazy 27.04.22, 19:04 Do 6 miesiąca choć ciąża nie była do końca niepowikłana, miałam różne przygody, w tym swoją astmę i inne choroby oraz hipotrofię płodu. Ale póki czułam się na siłach a lekarz nie widział przeciwwskazań to pracowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: praca w ciazy 27.04.22, 22:25 Pracowałam prawie do końca w pierwszej ciąży i do 7 miesiąca w drugiej (szyjka mi się bardzo skróciła). Miałam pracę, na której mi zależało i która była spokojnie do pogodzenia z ciążą. Dziś w dobie pracy zdalnej tym bardziej bym pracowała, gdyby zdrowie pozwoliło. Odpowiedz Link Zgłoś