Dodaj do ulubionych

Kto płaci rublami?

27.04.22, 14:53
Gazeta zamieściła arytkuł, w tytule zapowiada, że 4 europejskie kraje zgodziły się płacić w rublach. W tekście są Węgry i Austria. Ktoś może wie, co to są te pozostałe dwa?
Obserwuj wątek
    • poligamia Re: Kto płaci rublami? 27.04.22, 14:54
      czytałam o Słowacji , ale nie wiem czy to potwierdzone.
    • alicia033 Re: Kto płaci rublami? 27.04.22, 14:57
      Serbia?
    • primula.alpicola Re: Kto płaci rublami? 27.04.22, 15:02
      Włochy? Też się zastanawiałam, w tytule 43 kraje, w artykule niewymienione.
      • celandine Re: Kto płaci rublami? 27.04.22, 15:48
        Włochy nie, bo rząd właśnie sra w gacie ze strachu przed odcięciem (będzie znacznie większy problem niż w Polsce)
        • primula.alpicola Re: Kto płaci rublami? 27.04.22, 17:51
          Skoro "sra w gacie", to właśnie jest duża szansa, że grzecznie zapłacą w takiej walucie, jakiej sobie życzy Putin?
          • celandine Re: Kto płaci rublami? 27.04.22, 19:32
            Być może, ale chyba na razie nie płacą skoro liczą się z blokadą i próbują kupować gaz w Algierii
            • primula.alpicola Re: Kto płaci rublami? 27.04.22, 20:07
              Pożywiom, uwidzim. Włochy są uzależnione od gazu chyba bardziej niż Polska.
    • taje Re: Kto płaci rublami? 27.04.22, 15:09
      Europejskie to niekoniecznie kraje EU. Wiem o Macedonii i Serbii. Austria zaprzeczyla.
    • dramatika Re: Kto płaci rublami? 27.04.22, 15:21
      Źródłem jest Bloomberg, które nie podaje co to za kraje. Ponadto Dziesięć europejskich firm miało już otworzyć rachunki w Gazprombanku potrzebne do spełnienia żądań Władimira Putina dotyczących płatności za gaz w rublach — podaje Bloomberg powołując się na swoje anonizmowe źródło

businessinsider.com.pl/gospodarka/media-czterech-europejskich-odbiorcow-zaplacilo-za-gaz-w-rublach/z1q08w9
      • marzeka11 Re: Kto płaci rublami? 27.04.22, 16:50
        Kanclerz Austrii zaprzecza
        twitter.com/karlnehammer/status/1519236100375601152?s=20&tshocksRRU_EU-VuVJfMB0D6CkQ
    • al_sahra Re: Kto płaci rublami? 27.04.22, 18:39
      asia_i_p napisała:

> Gazeta zamieściła arytkuł, w tytule zapowiada, że 4 europejskie kraje zgodziły
      > się płacić w rublach. W tekście są Węgry i Austria. Ktoś może wie, co to są te
      > pozostałe dwa?

Nikt nie wie, kim są te cztery, bo oryginalne źródło tego nie podaje. A źródłem jest Gazprom.

www.reuters.com/business/energy/four-european-gas-buyers-made-rouble-payments-russia-bloomberg-news-2022-04-27/
      • taje Re: Kto płaci rublami? 28.04.22, 16:42
        Przyznały się tylko Węgry. A z innych źródeł wiadomo o Serbii i Macedonii, czyli nie kraje EU.
    • hanusinamama Re: Kto płaci rublami? 27.04.22, 21:52
      Ruskim bym nie wierzyła. Nie napisali kto (bo łatwo udowodnić ze to nie jest prawda) ale teakie podsywanie zaufania miedzy państwami.
    • bombalska Re: Kto płaci rublami? 29.04.22, 00:01
      Słowacja. Otwarcie to przyznali, ponieważ ciągną 100% od Ruskich i nie mają alternatywy.
    • dyzurny_troll_forum Re: Kto płaci rublami? 29.04.22, 23:44
      asia_i_p napisała:

> Gazeta zamieściła arytkuł, w tytule zapowiada, że 4 europejskie kraje zgodziły
      > się płacić w rublach. W tekście są Węgry i Austria. Ktoś może wie, co to są te
      > pozostałe dwa?

Ale jak to kto?

Wierni przyjaciele Rosji, którzy od 15 lat prowadzą konsekwentą politykę uzależniania całej Europy od rosyjskiego gazu... a ostatnio w czasach kryzyzu energetycznego i zbliżającej się wojny wyłączyli 6 elektrowni jądrowych, żeby przypadkiem Europa nie dała sobie rady bez rosyjskiego gazu...

A czwarty to Słowacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka