lauren6 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 21:44 > Ostatnio moja znajoma stwierdziła, że jej rata kredytu tak ją dobiła, że z farbowania u fryzjerki przerzuciła się na farby z drogerii Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
littlesquirrel Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 21:58 Pomyśl sobie, że fryzjerka traci możliwość zarobku. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:17 littlesquirrel napisała: > Pomyśl sobie, że fryzjerka traci możliwość zarobku. kiedy fryzjerka traci mozliwosc zarobku, to sama nie wyda na paznokietki, nowa bluzke, czy wyjazd w gory, pani od paznokietek tez nie zarobi, nie kupi nowej bluzki i nie pojedzie nad morze, pani co sprzedaje bluzki straci prace, hotelarze nad morzem i w gorach tez nie zarobia to i nie wydadza, nie kupia noewgo komputera, telefonu, wyposazenia do pokoi hotelowych, i tak powstaje recesja, nie ma sie z czego smiac to do pani wyzej, ktora napisala "straszne" Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:45 To pani od paznokietków przebranżowi się i zacznie robić coś pożytecznego. Lepiej późno niż wcale, bo w dobie recesji i tanich zestawów do domowych hybryd klientek i tak będzie ubywać. Niektórzy ludzie zaraz nie będą mieli co do garnka włożyć przez rosnące raty kredytów. Dramat pańci, że będzie musiała się ufarbować za pomocą tubki z drogerii jest raczej komiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 23:07 lauren6 napisała: > To pani od paznokietków przebranżowi się i zacznie robić coś pożytecznego. Lepi > ej późno niż wcale, bo w dobie recesji i tanich zestawów do domowych hybryd kli > entek i tak będzie ubywać. > > Niektórzy ludzie zaraz nie będą mieli co do garnka włożyć przez rosnące raty kr > edytów. Dramat pańci, że będzie musiała się ufarbować za pomocą tubki z drogeri > i jest raczej komiczny. nic nie zrozumialas, komicznie za chwile bedzie wszedzie, siadziemy wszyscy i bedziemy sie smiac do rozpuku Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 00:10 I aż raty kredytów musiały wzrosnąć, żeby lud to dostrzegł... Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 Re: Nadchodzi bieda? 13.05.22, 14:28 fabryka.lodow.napatyku napisała > > > nic nie zrozumialas, komicznie za chwile bedzie wszedzie, siadziemy wszyscy i b > edziemy sie smiac do rozpuku tyle placzu a rzad ma kase zeby Ukraicom 500 plus dawac ,cuda panie.Stac na utrzymywanie miliona uchodzcow i na benefity dla nich,co to inflacja ,małe miki . Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 13.05.22, 14:50 Na pomoc Ukraińcom pieniądze ma UE i chce je dać, rząd łaskawie nie rwie się do złożenia wniosku. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 23:31 lauren6 napisała: > Dramat pańci, że będzie musiała się ufarbować za pomocą tubki z drogerii jest raczej komiczny. ale łapiesz, lauren, że gdy takich "pańci" nie będzie stać na usługi fryzjerskie, to własnie fryzjerki nie będzie stać na spłatę kredytu mieszkaniowego? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 08:12 alicia033, ty jak zwykle odpłynęłaś jeżeli myślisz, że w biedniejącym społeczeństwie ludzie będą w ramach czynu społecznego wydawać 500 zł na farbowanie u fryzjera, 250 zł co 2 tygodnie na hybrydę rąk i stóp. Teraz w ramach trollingu powinnam założyć wątek: mam 3 dzieci, kredyt mieszkaniowy i zaczyna nam brakować pieniędzy. Ciekawe ile pikających serduszek z tego wątku doradziłoby mi: nie rezygnuj z farbowania włosów u fryzjera, hybryd u kosmetyczki, tylko np obetnij extrasy dzieciom lub obniż jakość jedzenia? Z czego mamy zrezygnować, żeby pani od tipsów zajrzymała pracę przy moich paznokciach: z wyjazdów wakacyjnych czy aparatów na zęby na dzieci. Puknij się w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 08:33 Nie, to ty, jak już napisano, lauren, nie ogarniasz, o czym mowa. I piszesz, jakby to eufemistycznie ująć... no, niech będzie: nie w temacie. Pysznej kawusi ci dziś życzę i nieustająco twardej wiary w PO! Oni otrzebują właśnie takich, jak ty! Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 08:47 alicia033 dalej udawadniasz, że kompletnie nic nie kumasz z tego co piszę. A na PO nigdy w życiu nie głosowałam Dalej żyj w alternatywnej rzeczywistości i oceniaj z zagranicy wybory Polaków debigrantko. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 08:57 lauren6 napisała: > alicia033 dalej udawadniasz, że kompletnie nic nie kumasz z tego co piszę. Tak, tak, wierz sobie w to dalej, że to nie ty nie ogarniasz (na szczęście twój post wisi), tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:11 Póki co wiszą twoje kłamstwa na mój temat. Użyj wyszukiwarki i znajdź jeden mój post, w którym się chwalę głosowaniem na Platformę Obywatelską. W końcu jestem ich wyborcą, więc takich wpisów powinno być na pęczki. Z resztą z kim ja rozmawiam. Powinnam była wygasić cię dawno temu niereformowalna foliaro. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:11 Off topowo trochę, ale bardzo w nawiązaniu do możliwości sprzedaży usług. Otóż jak geniusze z teamu Balcerowicza likwidowali PGR-u, ktoś przytomny z ówczesnego Ministerstwa Finansów zapytaj z czego Ci ludzie będą żyli i co ma że sobą zrobić pani, która np. 20 lat pracowała w oborze jako dojarka. Geniusze z teamu Balcerowicza optymistycznie odpowiadali, że może otworzyć zakład kosmetyczny albo punkt opieki nad dziećmi i wszyscy będą sobie świadczyć usługi etc. Zapomnieli tylko, że na korzystanie z usług potrzebna jest kasa i w obszarze strukturalnego bezrobocia żadna kosmetyczka czy fotograf się nie utrzymają. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:15 Spokojnie team Sasina zdaje się reaktywuje PGRy, jakoś nie tęsknię do efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:20 Teraz to nie ma cienia sensu, natomiast wtedy wszędzie gdzie zamykano zakłady, będące głównymi pracodawcami (patrz CORA - Garwolin), padały usługi. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:24 Nie no lepiej było dopłacać do ich działalności, kasy przecież było tyle, że tylko wydawać🤦🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:39 I jeszcze przysłany ze Stanów w teczce Jeffrey Sachs - doradzał polskiemu rządowi jak robić transformację i rozprzedać majątek państwowy za grosze Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:44 Gorzej. Mieli taki pomysł, że ci ludzie po prostu wezmą sobie grunty po PGR w małe dzierżawy i zostaną drobnymi rolnikami. Tylko nie wzięli pod uwagę, że robotnik rolny, który 20 lat zajmował się dojeniem krowy, to nie jest rolnik. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:47 Libki wielu rzeczy nie biorą pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:11 vivi86 napisał(a): > Libki wielu rzeczy nie biorą pod uwagę. Bierzemy. Dlatego już nas tu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:30 Wielu jednak jest. Albo na etacie albo polecieli po tarcze. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:32 Kto te tarcze rozdawał bez ładu, składu i sensu, tak, że trafiły nie tam gdzie były potrzebne, a znajomi i przyjaciele królika ustawili się dzięki nim na 3 pokolenia? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 11:04 W ogóle nie powinno być tarcz. Niech jak radzili firmy założą. Lekką ręką 95% miało poglądy a la Balcerowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:44 Libki tak bardzo. I nawet było by śmiesznie gdyby w wielu przypadkach nie było tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:09 Ależ teraz jest to samo. Załóż działalność, albo i nie, rób paznokcie, lep pierogi. Ile osób potrzebuje tych ohydnych żelowych nakładek na pazury albo je codziennie pierogi czy tam krokiety? Albo zamawia tort? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:22 „Ile osób potrzebuje tych ohydnych żelowych nakładek na pazury " Na temat żelowych ohydnych nakładek się nie wypowiem, ale biorąc pod uwagę jak trudno się wcisnąć na manicure do kosmetyczki to jednak całkiem sporo osób korzysta z ich usług. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:50 Ale ileś tych kosmetyczek już na rynku jest, fachowych, doświadczonych i kolejny pierdylion pań po kursie paznokciowym nie bardzo da radę z nimi konkurować. Podławią się wzajemnie w końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:55 Początkująca przyjmie cię taniej, w niedzielę, przyjedzie do domu, a po jakimś czasie jest doświadczoną osobą ze stałymi klientkami Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 11:24 Widziałam reklamy tych początkujących, tych paznokci to bym w wielu przypadkach za darmo nie chciała. No i jeszcze jest kwestia higieny, narzędzi, standardów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 11:32 Biorąc pod uwagę, że działa dużo salonów i się utrzymują to jednak dużo osób decyduje się na korzystanie z usług także początkujących. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 11:26 Biorąc pod uwagę liczbę prosperujących salonów i to, że raczej nie pracują charytatywnie to sporo. Na moim osiedlu otworzył się właśnie nowy salon kosmetyczno -fryzjerski. Byłam pod koniec kwietnia, najbliższy termin strzyżenia był na dziś. A poza tym działają 4 inne. Pierogarnia też ma się świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 11:32 W mojej bańce kobiety przerzucają się z polskich salonów na tajskie i ukraińskie. Ceny o połowę niższe niż w polskich, a paznokcie robią równie ładnie. Żadna ze znajomych bywalczyń nie skarżyła się na grzybicę czy inne choroby skóry, więc najwyraźniej da się zejść z ceny nie oszczędzając na higienie. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 11:34 Te osoby rzadko płacą podatki czy opłacają sobie zus, to daje przewagę cenową. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 11:38 > Te osoby rzadko płacą podatki Proszę Cię, w "moim" polskim salonie paragon dostałam tylko i wyłącznie za pierwszym razem. Później jako stała klientka już bez paragonu, płatność tylko i wyłącznie gotówką. Oszukiwanie na podatkach czy ZUS nie ma narodowości. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 12:39 U nas jednak najczęściej dają, może osoby robiące po domach z polecenia nie zawracają sobie tym głowy. W okolicy od czasu do czasu robią pokazówkę i chyba całkiem skutecznie zniechęcają. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 17:37 Wiele razy nie dostałam paragonu jak juz byłam "stałą klientką". Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 17:22 Już nie chrzan ze farbowanie plus cięcie za 500 zł (3 godziny) to jest koszt podatków. Fryzjerka pąłci takie same jak ja. Nic tak nie podrożało jak usługi fryzjerskie. Mnie stać...ale szczerze mam dość płacenia poł tysiąca za średnie cięcie ( bo fryzjerki jednak nie umieją w kręcone włosy) i nie zawsze ten kolor co chciałam. Ostatnio fryzjerka za obcięcie córce grzywki zaśpiewała 50 zł. Podziekowałam i wyszłam. Stać mnie ale frajerki robić z siebie nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 21:33 Ile?? Moja fryzjerka musi mnie bardzo lubić.... Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 22:05 lauren6 napisała: > alicia033, ty jak zwykle odpłynęłaś jeżeli myślisz, że w biedniejącym społeczeń > stwie ludzie będą w ramach czynu społecznego wydawać 500 zł na farbowanie u fry > zjera, 250 zł co 2 tygodnie na hybrydę rąk i stóp. > A nie pamiętasz z początków pandemii wpisów typu "żeby knajpa nie upadła, to będę zamawiała 3x w tygodniu, pomimo że wcześniej jadłam tam raz na tydzień", "zapłacę za prywatne przedszkole córki, żeby przedszkolanki miały co jeść"? Ja bym nie zapłaciła za prywatne przedszkole normalnej stawki, skoro zajęć nie ma. Na tym etapie nauki zajęcia przez internet mnie nie interesują i nie na to się umawiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 01:15 lauren6 napisała: > Niektórzy ludzie zaraz nie będą mieli co do garnka włożyć przez rosnące raty kr > edytów. Rosnące raty kredytów to najlepszy sposób sciągnięcia z rynku (i następnie umorzenia przez banki) tego co się nadrukowało przez dwa lata nic-nie-robienia. Dlatego nie wiem dlaczego Glapa sie bawi po 0.75%, zamiast dowalić raz 7.5%, drugi raz 7.5% i załatwić wszystko w rok, może półtora. Odpowiedz Link Zgłoś
littlesquirrel Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 08:34 dyzurny_troll_forum napisała: > > Rosnące raty kredytów to najlepszy sposób sciągnięcia z rynku (i następnie umo > rzenia przez banki) tego co się nadrukowało przez dwa lata nic-nie-robienia. Dl > atego nie wiem dlaczego Glapa sie bawi po 0.75%, zamiast dowalić raz 7.5%, drug > i raz 7.5% i załatwić wszystko w rok, może półtora. > Czy nie wydaje się Tobie, że jeżeli podwyższą tak szybko stopy procentowe to za chwilę stolarz czy fryzjerka podniosą o tyle samo koszty swoich usług, bo oni np też mają kredyty? Później zrobi to samo elektryk i pani z warzywniaka? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 16:21 littlesquirrel napisała: > dyzurny_troll_forum napisała: > > > > > Rosnące raty kredytów to najlepszy sposób sciągnięcia z rynku (i następn > ie umo > > rzenia przez banki) tego co się nadrukowało przez dwa lata nic-nie-robien > ia. Dl > > atego nie wiem dlaczego Glapa sie bawi po 0.75%, zamiast dowalić raz 7.5% > , drug > > i raz 7.5% i załatwić wszystko w rok, może półtora. > > > > Czy nie wydaje się Tobie, że jeżeli podwyższą tak szybko stopy procentowe to za > chwilę stolarz czy fryzjerka podniosą o tyle samo koszty swoich usług, Nie podniosą ponieważ siądzie popyt. Głównie po to się podnosi stopy, żeby wyhamować stronę popytową. Ja Ci to wyjaśnię nie przykładzie. Masz kredyt i wzrosła Ci rata o 500 PLN, to Ty te 500 PLN zaniesiesz do banku, ale już nie wydasz w restauracyjce. Restauracyjka, będzie gotowała mniej, to wywali trochę niepotrzebnego personelu, może skróci godziny działalności. Gdy restauracyjka będzie gotowała mniej to mniej dostarczą dostawcy, czy to półproduktów, czy talerzy, czy serwetek. Jeżeli bezie potrzeba mniej półproduktów to rolnik będzie miał problem ze sprzedażą swoich płodów. I w końcu obniży cenę, bo lepiej sprzedać tanio niż ma mu zgnić. Sumarycznie doprowadzi to do zatrzymania wzrostu zarówno cen jak i wynagrodzeń - personel wywalony z restauracyjki być może będzie musiał obniżyć swoje wymagania płacowe szukając kolejnej pracy... I być może zostanie powstrzymana galopująca inflacja... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:09 Geniusz ekonomii się nam tu objawił😂 Kredyty są też źródłem finansowania inwestycji, a te od lat leżą, a kolejne ruchy władzy zupełnie je blokują. Trollu niemądry, rząd nie ma żadnego interesu w zduszaniu inflacji, bo inflacja jest podatkiem, Glapa robi co mu każą i już nawet nikt nie bawi się w udawanie, że istnieje jakakolwiek niezależność BC w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 11:19 >To pani od paznokietków przebranżowi się i zacznie robić coś pożytecznego w recesji popyt nie rosnie na nic i wcale nie jest latwo sie przebranzowic Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 13:44 ilosc zapotrzebowania na programistow tez zalezy od ilosci biznesow ktore potrzebuja programistow. A biznesy niestety w recesji znikaja... Odpowiedz Link Zgłoś
car_fox Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 23:24 A zauwaz ze wystarczyloby aby ta fryzjerka miala wystarczajace oszczednosci i moglaby caly ten proces zatrzymac? Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 23:28 car_fox napisał(a): > A zauwaz ze wystarczyloby aby ta fryzjerka miala wystarczajace oszczednosci i m > oglaby caly ten proces zatrzymac? Ale to by oznaczało, że optymalne jest, żeby tylko część społeczeństwa miała oszczędności - bo jeżeli mieliby je wszyscy i wszyscy otrzymywaliby ten sam poziom konsumpcji, to nie doszłoby do jakiegokolwiek studzenia przegrzanej gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 23:31 Guzik by zatrzymała. Konkurencja podnosi ceny to ona też. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:06 Dla mnie to przede wszystkim przepotworna strata czasu. A czas to pieniadz. 2-3- czy 4 godziny w środku dnia, w środku tygodnia, bo farbowanie włosów w salonie to niestety ja wtedy nie pracuję = nie stać mnie na to!!! Nie, że nie stać mnie na farbowanie, bo taką kwotę jaką należy zapłacić fryzjerowi za usługę, to ja przeżyję. Mnie nie stać mnie na branie pół dnia wolnego, i niepracowanie w tym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:51 Polecam firmę, w której robi się srylion nadgodzin 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 17:15 Dodajmy do tego jak ceny wywindowały ostatnio fryzjerki. I prosze mi nie mowić, ze prawdzenie działności kosztuje, ze lokal kosztuje....bo jakos tylko fryzjerki z farbowania za 140 przeskoczyły w ciagu dwóch lat do kwoty 350 albo i więcej Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 19:16 A dlaczego mają farbować za 140 jeśli jest popyt na usługę za 350? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:29 Miliony tu obecnych w l 90/2000 powiedziało by Ci, żebyś założyła firmę. Problem solved* (*dopóki życie wieku z tych milionów nie powiedziałosprawdzam) Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:35 Lud nadal zachwycony. Ostatnio musiałam odejść z placu zabaw, nie wytrzymując już nerwowo, bo pewien dziadek dyskutowal coraz bardziej zaperzony z jakąś kobietą. Biedaczka, łudziła się że przekona kogoś kto twierdzi, że co prawda wszyscy politycy kradną, ale i tak PiS jest najlepszy, bo to patrioci. I jak myśli o przyszłości swoich dzieci , to powinna na PiS głosować. Jestem dziwnie pewna, że jest więcej takich dziadków. A, a wojnę w Ukrainie wywołała UE. Taki to poziom suwerena. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:59 runny.babbit napisał(a): > Lud nadal zachwycony. Ostatnio musiałam odejść z placu zabaw, nie wytrzymując j > uż nerwowo, bo pewien dziadek dyskutowal coraz bardziej zaperzony z jakąś kobie > tą. Biedaczka, łudziła się że przekona kogoś kto twierdzi, że co prawda wszyscy > politycy kradną, ale i tak PiS jest najlepszy, bo to patrioci. I jak myśli o p > rzyszłości swoich dzieci , to powinna na PiS głosować. Jestem dziwnie pewna, że > jest więcej takich dziadków. > A, a wojnę w Ukrainie wywołała UE. Taki to poziom suwerena. Nie dobijaj mnie. Tacy patrioci, że nie dbają o edukację własnych obywateli. Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 00:16 Obywatel wyedukowany, krytycznie myślący to obywatel kłopotliwy. Jesteśmy katolandem. Matoły mają głosować na pis i chodzić do kościoła żeby dawać na tacę. Taki jest upragniony cel TEJ władzy i tego kościoła. Dlatego religia od maleńkości jak w najciemniejszym islamie i klepanie paciorka a w szkole historia patriotyczna i przeładowanie językiem polskim kosztem matematyki, fizyki i chemii. Tak się tworzy naród durnych roboli - zagłębia siły roboczej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 05:55 No proszę to już nie ma tolerancji islamu? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 23:46 Z farbowanie włosów jeszcze nie muszę rezygnować ale wyjazdy wakacyjne będziemy musieli ograniczyć. Na razie najbardziej odczuwam inflacje na stacji benzynowej, za każdym razem gdy płace coraz więcej myśle o tym geniuszu obajtku Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 23:51 Ludzi jest NA ŚWIECIE coraz więcej i na dodatek coraz więcej tych ludzi którzy z różnych powodów żyli skromnie także coraz więcej oczekuje (i coraz więcej bierze). Tak więc dóbr do podziału na przeciętnego obywatela świata jest coraz mniej. I żadne czary i genialne programy tego nie zmienią. Warunki ekonomiczne ludności świata wyrównują się a więc tym bogatszym się pogarsza. Świat idzie w tę stronę i przy obecnych uwarunkowaniach jest to naturalny kierunek. Tyko jakaś radykalna "katastrofa" może to zmienić. Np wirus który uśmierci przynajmniej znaczną część całej ludności świata. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 01:03 Gdzie jest coraz więcej? Może w krajach 3 świata. Kraje zachodnie mają ujemy przyrost naturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 20:01 Statystyki mówią coś przeciwnego. Są kraje, dotychczas bardzo ubogie, gdzie konsumpcja rośnie, ludzie lepiej mieszkają, jedzą, jeżdżą samochodami - niektórzy, mniejszość, wybrani. Ale generalnie niewielki procent bogatych posiada coraz większą część zasobów świata, majątki Muska, Bezosa, Arnauda rosną w postępie geometrycznym a biednych i skrajnie biednych jest coraz więcej. I nie polega to na przyroście naturalnym lecz na pauperyzacji całych grup społecznych. W końcu, miliony Amerykanów mieszka w przyczepach kempingowych dla przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 20:22 Mase mlodych ludzi zyje w autobusach i przyczepach bo to sie zrobilo bardzo modne ostatnio. Kiedys to bylo wynikiem biedy. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 20:29 To wciąż jest wynikiem biedy, nieliczni uprawiają caravaning jako styl życia i zarobkowania (vlogi podróżnicze). Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 20:42 no, nie, moda to była na to trwająca tyle, co betonowe podłogi w mieszkaniu, czyli przeszła szybko jak tylko trochę osób spróbowało tego miodu. A jeszcze nie wiem, jak inny, ale od czasu tej dziewczyny zamordowanej przez jej chłopaka podczas ich vlogersko-instagramowej podróży, oni mi stają przed oczami jak tylko sobie pomyśle „życie w vanie”. Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 23:34 Kiedy byłem mały ludzi na świece było mniej niż 4 miliardy, Chińczycy faktycznie żyli na misce ryżu dziennie a przeciętny Afrykańczyk miał opaskę z trzciny na biodrach zaś Polak czy inny demolud zarabiał 15$ miesięcznie. Dziś jest 8 miliardów ludzi i samych Hindusów jest ponad miliard. Polacy zarabiają średnio 1000$ miesięcznie a Chińczycy niewiele mniej. Samochodów na głowę mamy więcej niż Niemcy. Prawie każdy Afrykańczyk ma smartfona (cena co najmniej 100$) bo w Afryce wszędzie gdzie ludzie mieszkają jest zasięg, i jest ubrany w normalnie "europejskie" ciuchy. Około 1970 roku przekroczyliśmy granicę odporności planety i od tamtej pory zużywamy więcej zasobów niż jest się w stanie odrodzić - sytuacja z roku na rok gorsza. I gdzieś tu widać jakąkolwiek nadzieję na ogólne "polepszenie"??? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 23:38 mamdomek napisał: > Około 1970 roku przekroczyliśmy granicę odporności planety A ty jak ten ostatni frajer wierzysz "ekspertom" opłacanym przez różnych takich, co to im przeszkadza tłok na plażach i w kurortach xD Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 23:47 Nawet pierd..nych półprzewodników, które wytwarza się z tanich i prostych substancji brakuje, bo takie jest zapotrzebowanie konsumenckie że fabryki nie wyrabiają pracując na 100% obrotów. Niestety wiem co pływa po oceanie i co leży na oceanicznym dnie. Toniemy we własnym gów.ie z pieśnią na ustach i wiarą w cudowną moc nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 01:23 littlesquirrel napisała: > Patrzę na to co dzieje się w naszym kraju i coraz bardziej załamuję się przyszł > ością dzieci. Rosnąca inflacja, wzrost stóp procentowych, a mam kredyt Cóż, trzeba zapłacić rachunek za dwa lata cyrku. Za bardzo duży samolot, który przyleciał ze zbawiennymi maseczkami, za miliardy bezsensownie wykonanych testów, za 15 ooo PLN dodatku covidowego za 0.5 godziny w miesiącu na oddziale, w końcu za dziesiątki milionów dawek cudowego, eksperymentalnego preparatu, który zbawił ludzkość. Myślałaś, że to wszystko będzie za darmo!? Przecież pisaliśmy już w 2o2o, że dużo wiecej ludzi umrze z głodu oraz popełni samobójstwa w wyniku krachu gospodarki niż od wirusa. To się wtedy śmialiście.... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 06:43 Piszesz to co mówi władza, czyli, że za inflację odpowiada koronawirus i Putin, Mateuszek da ci order z ziemniaka „zasłużony dla propagandy”. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 16:23 mia_mia napisał(a): > Piszesz to co mówi władza, czyli, że za inflację odpowiada koronawirus i Putin, Putin jeszcze nie. Putina zobaczysz we wskaźnikach inflacyjnych dopiero za chwilę... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 16:35 Tak, tak bączku Jeżu jedyny, kto czeka na te dane nie działając wcześniej, poza dyżurnymi trollami i dramatisiami Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 16:48 mia_mia napisał(a): > Tak, tak bączku > Jeżu jedyny, kto czeka na te dane nie działając wcześniej, poza dyżurnymi troll > ami i dramatisiami Co rozumiesz przez nie działając wcześniej!? Jestem zakredytowany pod korek pomiędzy 1.89 a 2.14%, ze stałym % gdzieś tak nawet do 2028. Cały 2021 się przygotowywałem na tę inflację, więcej już nic zrobić chyba nie mogłem.... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 17:17 Napisałeś to, bo chciałeś mnie rozśmieszyć? Udało się i fajnie😀 Odpowiedz Link Zgłoś
lea_233 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 06:14 Bieda może niekoniecznie. Ale ograniczenia wydatków i poskromienie konsumpcjonizmu już tak Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:12 Żyje tak samo jak zylam. Kupuje to samo co kupowałam. Zamawiam wczasy i cieszę się dopóki żyje. Mam ufnosc ,że mimo trudnych lat poradzimy sobie. Nie mam zamiaru martwić się co będzie za rok. Bo w jazdej minucie może wystrzelić bomba jądrową,czy atomowa.Ja mam pokoj w sercu ,bo jestem chrześcijanką. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:19 Pokój w sercu na niewiele się zda, jak w portfelu pustki. Bomba raczej nie wystrzeli, za to koszty życia tak. Jak komuś koszt kredytu wzrósł o dwa tysiące w kilka miesięcy, koszt zakupu żywności i dojazdu do pracy o kilkadziesiąt procent, to jeśli ma trochę oleju w głowie to martwi się co będzie za rok i słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 12:47 korniz napisała: > Żyje tak samo jak zylam. Kupuje to samo co kupowałam. Zamawiam wczasy i cieszę > się dopóki żyje. Mam ufnosc ,że mimo trudnych lat poradzimy sobie. Nie mam zami > aru martwić się co będzie za rok. Bo w jazdej minucie może wystrzelić bomba ją > drową,czy atomowa.Ja mam pokoj w sercu ,bo jestem chrześcijanką. Wygrałaś dziś internety!!! A kiedy pojawi się twój kolejny wątek o oszczędzaniu (dziadowaniu+) ? Czekam z niecierpliwością Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 16:23 korniz napisała: > Ja mam pokoj w sercu ,bo jestem chrześcijanką. A ja mam pokój na lewo z korytarza.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 23:39 To w sercu, to się nazywa komory a nie pokoje. Ciesz się póki żyjesz. Za twoje wczasy zapłac twoje dzieci, spłodzone w imię boże. Będą miały przejeb.ne jak chciał Pan. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:14 Do tej pory byłam na bardzo niewielkim plusie (dosłownie kilka stów), teraz jestem na styk. Za chwilę budżet przestanie i się dopinać Farbuję w domu już od dawna, oszczędzam na ciuchach i ogólnie mam wrażenie, że dziaduję coraz bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 21:36 enigma81 napisała: > Do tej pory byłam na bardzo niewielkim plusie (dosłownie kilka stów), teraz jes > tem na styk. Za chwilę budżet przestanie i się dopinać > Farbuję w domu już od dawna, oszczędzam na ciuchach i ogólnie mam wrażenie, że > dziaduję coraz bardziej Wszyscy będziemy dziadować Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:41 > i coraz bardziej załamuję się przyszłością dzieci a te dzieci w jakim wieku? bo jesli jeszcze male to do czasu az beda dorosle wiele sie zmienni >Ktoś z fryzjera przerzuci się na tniemy i farbujemy samemu, ja. Tzn czasem bywam u fryzjera ale ja nie mam cierpliwosci i fryzjerka mowi " o przyszla ta Pani co z mokra glowa ucieka". A ze mam dlugie wlosy to tylko wpadam na cieniowanie. Ja nie mam checi na mietolenie mnie godzinami Poza tym a nie mowilam juz dawno ze idzie bida i trzeba sie przygotowywac.... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 18:43 A jak są małe to bieda i kryzys na nie ( i ich przyszłość) nie wpłynie? W edukacji lipa. Sporo kasy wydajemy na korepetycje i zajęcia dodatkowe dzieci. Jak trzeba będzie zacisnąć pasa to niestety, najpierw polecą zajęcia muzyczne, potem komputerowe, sportowe, a potem korepetycje - bo na jedzenie i mieszkanie być musi . Myślisz, że to nie będzie miało na nich wpływu? Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 19:10 No tak, u nas jest tak że naukę szkolną do końca liceum moglibyśmy ogarnąć rodzinnie- córka języki obce i matmę, mąż historia i wos i angielski, ja biologię , druga polski, chemię i fizykę ( tak naprawdę nic nikt nie robi, ale potencjał jest). Może trzeba będzie założyć firmę korepetycji 😁 tylko nasz uczeń nie chce korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 12:44 Juz od dawna o tym pisze, ale teraz jest naprawde ciężko, wyjscie do spożywczego jest dla mnie stresujące, wiekszosc pensji pochłaniają opłaty stałe, musiałam pogadac poważnie z córką, że od przyszlego roku zostaje tylko ddatkowy angielski, jak sie wyrobie to basen, ciuchów nie kupuje, szczesliwie praca hybrydowa, wiec kilka zestawów dyżurnych ubrań wystarcza. codziennie składam modły dziękczynne, że nie mam kredytu, ze zakończylismy leczenie ortodontyczne, i wyleczyłam zęby. jak pomyślę, że dobrze już było, ale mi niespecjalnie to naprawde tylko usiąść i płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
lannnnntana Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 13:20 Tak, idzie bieda, nie da się ukryć. Dziecka mi szkoda, bo w tym roku kończy 15 lat, wszystko wskazuje na to, że będzie żył w zrujnowanym gospodarczo kraju. Chyba, że się wyniesie. I raczej tak będzie - mamy bardzo dużą rodzinę, mieszkającą poza granicami kraju, dzieci ciotecznego brata mojego męża już kilka lat temu po studiach wyniosły się do Stanów, mój syn ma chęć do nich dołączyć. Prowadzę od dwudziestu ponad lat własną działalność, nigdy nie zdarzało się, że musiałam w tak szybkim tempie podnosić ceny. Co oczywiście ma swoje konsekwencje - mniej klientów. Na razie jakoś daję radę, ostatnio szaleję - botoks, kosmetyczka, w czerwcu sanatorium, zakupy ciuchowe, kosmetyki - co mi się nie zdarzało wcześniej, bo jestem bardzo oszczędną osobą, ale widzę, że to ostatnie podrygi, jak teraz nie skorzystam to być może nie skorzystam już nigdy. A całe życie na sobie oszczędzałam. Mam wprawdzie jeszcze w zapasie mieszkanie po dziadkach w Warszawie i dwie niemałe działki pod, ale jak przyjedzie bida to i tak nikt nie kupi, bo nie będzie miał za co. Ewentualnie kupi ktoś pokroju Lewandowskiego za psie pieniądze i będzie jeszcze bogatszy. Co zrobić, okropne czasy nadeszły Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 16:26 lannnnntana napisała: > Co zrobić, okropne czasy nadeszły I nie nadeszły tylko je stworzyliście... Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 19:13 dyzurny_troll_forum napisała: > > I nie nadeszły tylko je stworzyliście... > Inflacja w Polsce to wina PiS-u i tych co na PiS głosowali. Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 23:41 Stworzyliśmy. I nasi rodzice i dziadkowie. A ty to ten sprawiedliwy, żyjący o korzonkach? Piszesz, że jesteś zakredytowany. To znaczy, że konsumujesz ponad stan. Bo kredyt to nic innego jak życie ponad osiągi. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 16:29 mamdomek napisał: > Piszesz, że jesteś zakredytowany. To znaczy, że konsumujesz ponad stan. Bo kred > yt to nic innego jak życie ponad osiągi. Nie ogarniasz. Bierzesz pieniądz z jednego banku na 2%, umieszczasz w drugim banku na 4% ( za dwa miesiące na 6%, za pól roku na 10%). Zamknięty Fundusz Pieniężny Stabilnego Wzrostu "Zielone Trollowisko Przyszłości". Tak zarabiają ludzie sukcesu. Dzięki temu mogą sobie siedzieć całymi dniami na emateczce, popijać kawę i obserwować jak się cenzorki miotają... Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 17:57 Gdzie jest ten bank który daje 6%? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 18:28 Najwięcej płaci teraz bank zwany państwem, czyli pan i pani, ponieważ państwo staje się coraz bardziej niepewnym płatnikiem to pożyczający mu pieniądze obywatele, firmy, banki, fundusze krajowe i zagraniczne żądają coraz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 20:12 jednoraz0w0 napisał(a): > Gdzie jest ten bank który daje 6%? Widzisz, jak będziesz w stanie ogarnać dwie, trzy linijki porostego tekstu ze zrozumieniem to wrócimy do konwersacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Nadchodzi bieda? 13.05.22, 01:49 Żaden bank tyle nie daje. Co najwyżej fundusze. A to oznacza ryzyko. Skoro już się przechwalamy swoim "sprytem", to zdradzę Ci, że w rok przy najbardziej korzystnych wiatrach jakie sobie wyobrazisz nie dostaniesz takiego zwrotu ze swoich spekulacji jak ja w każdy jeden miesiąc ze swoich inwestycji. Musiałbyś mieć kryształową magiczną kulę, może wtedy. Mam nadzieję, że nie zepsułem nastroju i samozadowolenia Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 18:21 To ty nic nie ogarniasz, banki podnoszą oprocentowanie jak potrzebują pieniędzy z rynku, a tych im nie brakuje. Jakieś 3-4% to masz z milionem gwiazdek (dla nowych środków, do 50.000, na 3 miesiące, pod warunkiem założenia lokaty w środę przez brunetkę, a z odsetek państwo zabiera ci 19%) Najwyższe oprocentowanie mają teraz obligacje, 10 latki 3,7%, potem marża plus inflacja, dawno tak nie było. Bredzisz jak potłuczony, a o finansach masz takie pojęcie jak o szczepionkach. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 20:11 mia_mia napisał(a): > Bredzisz jak potłuczony, a o finansach masz takie pojęcie jak o szczepionkach. Mam włożony pieniądz na 4.01% bez żadnych warunków. I nie mówimy o 100 czy 200 tysiącach PLN.... Wbrew większości tutaj, ja piszę prawdę, samą prawdę i tylko prawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 20:16 bez żadnych warunków, typu określony termin i kara za przedwczesne zerwanie lub minimalny wkład (spory)? I doliczyłeś do tego podatek i inflację? No zapytałam, gdzie tak dają, a ty mi jakieś obraźliwe teksty piszesz zamiast odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 20:21 Więc bez problemu podasz gdzie i jak, jeśli nie kłamiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 20:32 mia_mia napisał(a): > Więc bez problemu podasz gdzie i jak, jeśli nie kłamiesz. www.expobank.cz/en Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 13.05.22, 11:54 Główny udziałowiec i właściciel Rosjanin, nic tylko pieniądze w zębach przynosić w czasie wojny. Raz, że to niemoralne, a dwa zwyczajnie ryzykowne. Brawo trollu, świetna inwestycja Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 20:31 4.01 minus 0,19, dawaj szczegóły,, nic nie tracisz, możesz tylko zyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Nadchodzi bieda? 13.05.22, 01:30 www.bankier.pl/smart/lokaty?cs=bankier.pl&cm=widget&cn=porownywarkaLokatBankowychTool#/100000/0/1/0/2/2/1 Odpowiedz Link Zgłoś
car_fox Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 01:11 www.youtube.com/watch?v=Py0NJf3Jkb0 Odpowiedz Link Zgłoś
car_fox Re: Nadchodzi bieda? 11.05.22, 00:05 Wyglada ze moze nadchodza gorsze czasya ale na razie niektorym zyje sie niezle? For Tens of Millions of Americans, the Good Times Are Right Now www.yahoo.com/news/tens-millions-americans-good-times-180502027.html Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Nadchodzi bieda? 13.05.22, 11:35 Oczywiście, że nadchodzi. Wydawało ci się, że rządy idiotow, oszustów, dylematów i populistów pozostaną bez konsekwencji!!!!! Przecież wiele osób przestrzegało przed tym już kilka lat temu, że PiS wykończy ten kraj. Będzie druga Grecja. Odpowiedz Link Zgłoś