Dodaj do ulubionych

Nadchodzi bieda?

08.05.22, 19:01
Patrzę na to co dzieje się w naszym kraju i coraz bardziej załamuję się przyszłością dzieci. Rosnąca inflacja, wzrost stóp procentowych, a mam kredyt - już coraz mniejszy, ale jednak mam (wiem nie każdy ma kredyt, ale wystarczy, że kredyt ma fryzjerka czy stolarz i już konsekwencje wyższych stóp procentowych odczuwa większość). Ostatnio moja znajoma stwierdziła, że jej rata kredytu tak ją dobiła, że z farbowania u fryzjerki przerzuciła się na farby z drogerii, więc wizja bezrobocia dla niektórych też nie napawa optymizmem. Ja rzadko farbuję włosy, więc na wizytę u fryzjerki mogę sobie jeszcze pozwolić, ale co będzie za niedługo nie wiadomo ... Ktoś z fryzjera przerzuci się na tniemy i farbujemy samemu, architekt stanie się luksusem na który będzie stać niewielu, a niektóre zawody staną się niczym 'widzimisię'. Drożeje wszystko, jednak kurczę nie widzę tego po mojej pensji, bo jakoś w tym roku nie otrzymałam podwyżki na poziomie 10%, więc jakby nie było zarabiam coraz mniej i na coraz mniej mnie stać. No i nie jest mi tak obojętne, że społeczeństwo zubożeje, a kredytobiorcy sami sobie winni, bo przecież bieda i bezrobocie przyczynia się do wzrostu przestępczości, a nie chciałabym powrotu do starych, mniej bezpiecznych czasów. Czy też zaczynacie martwić się o przyszłość w naszym kraju? Wiem, że inflacja spowodowana ostatnimi wydarzeniami dobija wiele krajów, ale jednak to co dzieje się u nas przeraża no i jest konsekwencją wielu działań.
Obserwuj wątek
    • ophelia78 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:06
      Myślę że niestety tak.
      Od dłuższego czasu zarabia tyle samo - bez szaleństw ale nie musoalam oglądać cen w Lidlu. A od kilku miesięcy widzę że jeśli w miesiącu wypadnie jaki większy wydatek typu ubezpieczenie auta czy choroba z prywatna wizytą i droSzymi lekmi to pod koniec miesiąca budżet mi się nie dopina. A zawsze się dopina.
      I nie, nie wydaje więcej, po prostu wszystko coraz więcej kosztuje.
      Na razie jeszcze z niczego nie rezygnuję (a część z tych rzeczy można określić jako "fanaberia" - psychoterapia, hybrydowe paznokcie, lekcje gitary dla dziecka) I próbuje zwiększyć dochody.
      Ale tak, niestety idzie czas zaciskania pasa.
      • ophelia78 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:07
        A zawsze się dopinał
        Mialo być.
      • princesswhitewolf Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:42
        ale to dopiero poczatek.... w 2 polowie roku bedzie pelen obraz skutkow wojny i pandemii
        • georgia.guidestones Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 14:33
          Tak - w PL wzrosna koszty ogrzewania gazem i weglem, poza ewidentna obecna drożyną.
          • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 14:53
            Bo przecież inwestycje w OZE to zło i zamach na górnictwo, co tam zdrowie i kieszenie obywateli.
            • alicia033 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 21:56
              mia_mia napisał(a):

> Bo przecież inwestycje w OZE to zło

póki co to od możliwości korzystania z OZE odcinają Polaków wespół w zespół PO i PSL, więc tego...
              • snajper55 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 22:05
                alicia033 napisała:

> póki co to od możliwości korzystania z OZE odcinają Polaków wespół w zespół PO
                > i PSL, więc tego...

No tak, gdyby rządził PiS a nie Tusk, to byśmy mogli z OZE korzystać.

S.
              • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 01:43
                Wina Tuska…😀
        • buldog2 Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 20:46
          Oj, nie. Pełen obraz skutków jednego i drugiego to nie wiem czy za rok... Może być jeszcze później. I cały czas zjazd w dół. W przyszłym roku zacznie się ruina kredytobiorców (nieruchomości) i też nie wiem, czy już za rok czy półtora.
          Rdzenny elektorat PIS poczuje to mocniej, kiedy inflacja przewróci wszystkie pseudotarcze i tylko ceny będą rosły. Ceny u proboszcza też.
      • stara-a-naiwna Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 19:24
        psychoterapia nie jest fanaberią, to inwestycja w siebie (swoje zdrowie psychiczne)

a tak poza tym - też nie patrzyłam na ceny art spożywczych. A patrzę. I widzę ile zazwyczaj ile mi zostawało w portwelu a ile mi zostaje z wypłaty.

Ostatnio z kolezanka rozmawiałam ile kosztuje ryza papieru...
        - no ile?
        - na ilu się zatrzymałaś?
        - (naiwniara) 9,90 - 12zł

taaa... 30zł

I mam swiadomosć, ze bedzie drożej i gorzej.
        Szukam oszczędnosci.

I dokładnie - typowe jest stwierdzenie w zapytaniu o cenę "na ilu się zatrzymałaś"
        sad

• sonnija70 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 21:58
          Bo papier podrozal bardzo, wiec teraz chyba trzeba chyba znowu robic zapasy papieru toaletowego
    • anilorak174 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:08
      Juz od dawna to widac, że bedzie/jest trudno.
    • ludzikmichelin4245 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:08
      No ale trochę chyba o to chodzi w tym mechanizmie - na rynku jest za dużo pieniędzy, więc zmniejszenie części społeczeństwa realnych dochodów ma powstrzymać popytową stronę inflacji.
      Tzn. nie że taki obrót sprawy mnie cieszy, no ale chyba nie ma innego rozwiązania niż to, żeby doopa zabolała i co za tym idzie, zmniejszyła się konsumpcja.
      • joana012 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:13
        Jak się domowy budżet nie sppina to trzeba się zastanowić nad wydatkami i jak je ograniczyć. Niestety ta zasada będzie dotyczyć całego kraju, zacznie się budowanie. Ale jeszcze przed wyborami pewnie 14 się sypną dla emerytów
      • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 23:59
        Przecież rząd zachowuje się jak schizofrenik, ręką Glapińskiego zakręca kurek, ręką Morawieckiego odkręca, nogą Glapińskiego naciska hamulec, nogą Morawieckiego wciska gaz do dechy.
        • milva24 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 07:52
          No dokładnie mia.mia.
        • primula.alpicola Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 08:25
          To jazda autem przy jednoczesnym dodawaniu gazy i hamowaniu.
          Ehh.
      • buldog2 Re: Nadchodzi bieda? 10.05.22, 20:49
        Rząd oszustów i złodziei "drukował" mnóstwo pieniędzy, stąd wysokie ceny nieruchomości i koszty kredytów, a tyle tych pieniędzy w bankach, że oprocentowanie wkładów leży. Wszystko skutki dobrej zmiany PIS.
    • primula.alpicola Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:12
      Nie, kategorycznie odmawiam zamartwiania się.
      "martwić się"- czynić martwym, pozbawiać życia, uśmiercać
    • g.r.uu Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:13
      Jeśli do tej pory usługi architekta nie wydawały Ci się luksusem to witamy w świecie większości społeczeństwa.
      • ichi51e Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:53
        Amen
      • littlesquirrel Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 20:04
        Masz rację. Ja nie korzystałam ale znam osoby, które wrzucały je w koszt zakupu mieszkania.
      • bywalec.hoteli Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 21:41
        bez przesady nawet zwykły bywalec korzystał z architekta
        • shellyanna Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 11:03
          No patrz! A ja nigdy.
          Dwa podejścia miałam i dwa razy to było nieporozumienie. Wszyściutko sama.
          • littlesquirrel Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 22:42
            shellyanna napisała:

> No patrz! A ja nigdy.
            > Dwa podejścia miałam i dwa razy to było nieporozumienie. Wszyściutko sama.

To też pewnie zależy od ustawności mieszkania. Te obecne deweloperskie twory nie zawsze są łatwe w aranżacji, a z pomocą architekta jest łatwiej to ugryźć.
      • vivi86 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:33
        To swoją drogą.
      • milupaa Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 01:00
        Bez przesady. Znam dużo osób, którzy zarabiają średnio a korzystali np przy rozbudowie domu. Wg mnie żaden luksus.
        • aamarzena Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:03
          No bo rozbudowa czy budowa wymaga korzystania z usług architekta. Nawet przy zakupie gotowego projektu, zakładając, że nie przestawiamy scian, nie zmieniamy źródeł ciepła itp, trzeba go dostosować do warunków lokalnych
          Chyba, że chodzi o architekta wnętrz, no ten to nie jest konieczny i wiele osób doskonale radzi sobie bez, do tego ich dom nie wygląda jak kalka domu znajomych, którzy architekta polecili 😛
          • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:12
            Zdaje się, że i z tym sobie rząd radzi, nie jestem w temacie, ale zdaje się, że mocno ograniczono obowiązki inwestora znosząc konieczność korzystania z architektawink
        • escott Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 18:23
          Ludzie, którzy zarabiają średnio, nie rozbudowują domów.
          • georgia.guidestones Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 22:40
            Rozbudowuja albo buduja, duzo osob zarabia mediane a musi gdzies mieszkac.
    • tussska Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:15
      Kosz!
      • pepsi.only Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:41
        A dlaczego kosz?
      • demono2004 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:57
        Kosz bo ludziom coraz gorzej się żyje?
        • malenka9 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 20:52
          demono2004 napisała:

> Kosz bo ludziom coraz gorzej się żyje?

Nie można o tym mowić!

• bguslawko_1 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 20:59
            malenka9 napisała:

> demono2004 napisała:
            >
            > > Kosz bo ludziom coraz gorzej się żyje?
            >
            >
            > Nie można o tym mowić!
            >
            O biedzie ?Nie wolno .Tylko pozytywy .Och jak dobrze i wspaniale .Tfu ,ale się zaplułem .
      • annaboleyn Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 20:40
        #chybaty
      • hosta_73 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:51
        tussska napisała:

> Kosz!

A to dlaczego?
        • suki-z-godzin Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 08:21
          Niektorym obsesyjne polowanie na "ruskie trolle" weszlo za mocno.
          • agaagaaga123 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:23
            albo ktoś inny im płaci za zgłaszanie do kosza takich postów
    • go-jab Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:16
      A najwazniejsze w tym jest to, ze jest to jak najbardziej trend ogolnoswiatowy, a nie tylko Polski… the great reset nabiera rozpedu… wplywu na to nie mamy, ale jak najbardziej trzeba byc tego swiadomym I sie (bez histerii) zabezpieczac…
      • kokosowy15 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:33
        Jeżeli nadchodzi bieda to nie dla wszystkich. Bogaci staną się jeszcze bogatsi, co widać w rankingach przyrostów majątków. Właściciele nieruchomości podniosą ceny wynajmu, tak w każdym razie twierdzą forumowiczki - posesjonatki. Usługodawcy podniosą ceny usług - także był taki wątek. Emeryci żyją bogato, przecież dostają dodatkowe emerytury, rewaloryzacje. I wszyscy, z wyjątkiem tej pierwszej grupy, będą narzekać na inflację i drożyznę. A PKB będzie rosl, rosl.
        • little_fish Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:36
          Spora część, jeśli nie wszyscy, usługodawców nie ma wyboru, musi podnieść ceny usług
          • kokosowy15 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:45
            Oraz wyrazić swoje zdziwienie, że jest inflacja. Kto więc powinien pogodzić się z drożyzna i ponosić jej konsekwencje? Grupa powyżej średniej czy raczej ta poniżej, która i teraz ma mniejsza zdolność nabywcza?
            • little_fish Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:48
              Jeśli drożeje paliwo oraz części, to twoim zdaniem usługodawca ma dokładać do interesu i się dziwić, że mu do pierwszego nie starcza?
              • primula.alpicola Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 20:04
                Kokosowy to kokosowy- pragnie rewolucji i żeby "bogaci" oberwali.
                • kokosowy15 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:25
                  Rewolucja to dobra rzecz, na jakiś czas wyrównuje społeczeństwo. Ty, oczywiście, wolisz, żeby oberwali ubodzy, bo bogatych trzeba chronić.
                  • chatgris01 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:49
                    Nie wyrownuje, tylko odwraca.
                  • car_fox Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:52
                    Z dwojga zlego lepiej chyba wyeliminowac ubogich - wtedy wszyscy beda bogaci niz odwrotnie ?
                    • kokosowy15 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 23:12
                      Bogaci by tego nie przeżyli. Z kim by się porównywali, od kogo byli lepsi, kim mogli by gardzić?
                      • car_fox Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 23:20
                        Oj malo to biednych w Afryce?
                      • panna.nasturcja Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 00:09
                        A kim ty byś gardził gdyby nie bogaci?
                        • car_fox Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 02:51
                          Ja nikim nie gardze.
                      • primula.alpicola Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 08:29
                        kokosowy15 napisał(a):

> Bogaci by tego nie przeżyli. Z kim by się porównywali, od kogo byli lepsi, kim
                        > mogli by gardzić?

Te Twoje mokre sny... A kim byś wtedy pogardzał?
                        • kokosowy15 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 17:22
                          Do tej pory gardziłem tylko bandytami i złodziejami. Masz jeszcze jakieś propozycje?
            • g.r.uu Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:50
              A czy ktokolwiek się dziwi, że jest inflacja?
          • dyzurny_troll_forum Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 00:49
            little_fish napisała:

> Spora część, jeśli nie wszyscy, usługodawców nie ma wyboru, musi podnieść ceny
            > usług

Dla części usługodawców kolejnym krokiem po podniesieniu cen będzie zamknięcie działalności....
            • little_fish Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 07:45
              Jak nie podniosą, to też mogą ją zamknąć, bo zamiast zarabiać zaczną dokładać.
              Natomiast oczywiście trzeba wszystko robić z rozwagą i w zgodzie z realiami, a nie z tyłka rzucać ceną 2 razy wyższą.
            • vivi86 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:06
              To 95% z nich zgodnie z tyradami wygłaszanymi od transformacji założy firmy. A i na te słynne poduszki finansowe mieli kilkadziesiąt lat.
        • g.r.uu Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:36
          Usługodawca nie zarabia na podnoszeniu cen jeśli nie ma nabywców na usługi. Możliwe, że np. fryzjerstwo będzie dużo droższe ale będzie mniej salonów bo spadnie popyt.
        • bistian Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 20:04
          kokosowy15 napisał(a):

> Jeżeli nadchodzi bieda to nie dla wszystkich. Bogaci staną się jeszcze bogatsi,
          > co widać w rankingach przyrostów majątków. Właściciele nieruchomości podniosą
          > ceny wynajmu, tak w każdym razie twierdzą forumowiczki - posesjonatki. Usługoda
          > wcy podniosą ceny usług - także był taki wątek. Emeryci żyją bogato, przecież d
          > ostają dodatkowe emerytury, rewaloryzacje. I wszyscy, z wyjątkiem tej pierwszej
          > grupy, będą narzekać na inflację i drożyznę. A PKB będzie rosl, rosl.

PKB będzie rósł albo i nie, raczej nie będzie rósł. To nie są zwykłe problemy, to są problemy Wenezueli, całkowite załamanie gospodarki, no, może na razie, problemy Turcji, gdzie się dopłaca do lokat walutowych, byle ludzie nie wyciągali pieniędzy, bo to pogrąży gospodarkę. Pewno, że będzie kapitał, który skorzysta z możliwości i wykupi grunty, ale to nie będzie taka grupa, o której piszesz. Nie będzie można podnosić cen do zadowalającego poziomu, bo nie będzie chętnych, więc raczej będą padać przedsiębiorstwa i z nimi poziom PKB.
      • jackowo.thinktank Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:40
        "trzeba byc tego swiadomym I sie (bez histerii) zabezpieczac…"

Jak?
        • go-jab Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:47
          Slynne “zapasy” + zloto, srebro, amunicja (+ inne assets Jesli kogos stac - ziemniaki, nieruchomosci, etc)
          • little_fish Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:49
            Najlepiej nieruchomości wypełnione amunicją i ziemniakami. Tylko bez histerii.
            • go-jab Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:52
              Wniosla twoja wypowiedz cos do dyskusji?
            • lily_evans011 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:59
              Broń do tej amunicji też by się przydała... big_grin
              • go-jab Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 15:41
                Oczywista oczywistosc… tez mam… ale (tutaj) bron duzo latwiej zdobyc niz amunicje…
          • littlesquirrel Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:52
            Tylko kto te nieruchomości później kupi? Powoli mało kogo będzie stać na kredyt, a o zakupie za gotówkę można będzie pomarzyć jak tak dalej będzie.
            • go-jab Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:53
              Ziemie mozna uprawiac i z niej zyc… nieruchomosci mozna wynajkowac…
              • demono2004 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 20:02
                go-jab napisała:

> Ziemie mozna uprawiac i z niej zyc… nieruchomosci mozna wynajkowac…
                >

Ale zdajesz sobie sprawe z tego, ze nie kazdy ma ziemie? Zyje w miescie. Ziemi nie posiadam.
                • go-jab Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 20:04
                  Dlatego mowie o przygotowywaniu sie… ziemie mozna kupic, zamiast oszczednosci kisic w banku gdzie z tygodnia na tydzien traca na wartosci…
                  • ichi51e Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 23:36
                    Zaraz ale przecież ziemi rolniczej nie da się obecnie kupić jak się nie jest rolnikiem…
                    • arthwen Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 00:09
                      Da się. Do hektara bodajże, bo podnieśli limit (było chyba 30a wcześniej). A i więcej też się da, tylko musisz więcej formalności spełnić, jeśli nikt z "większym" prawem nie jest zainteresowany, to zapewne zgodę na zakup uzyskasz.
                • malenka9 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 20:44
                  demono2004 napisała:
                  Zyje w miescie. Ziemi
                  > nie posiadam.

To kup.
                  • demono2004 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 21:41
                    malenka9 napisała:

> demono2004 napisała:
                    > Zyje w miescie. Ziemi
                    > > nie posiadam.
                    >
                    > To kup.

Moze nie mam za co?
            • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:59
              Jak podpisywałam ostatnio akt, to pani ze strony dewelopera powiedziała, że poprzedni był rodzinny, od dziadków po wnuki, wszyscy zrzucili się na mieszkanie, bo trzymanie pieniędzy w banku uznali za stratę.
              • hanusinamama Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 08:10
                BO taka jest prawda. Dzisiaj kasa na koncie gnije, nie ma kont oszczędnościowych
                • runny.babbit Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 08:28
                  Niskie oprocentowanie, właściwie nieistniejące, lokat oszczędnościowych, dokłada do wzrostu cen mieszkań.
                  • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 08:56
                    Developerzy, firmy budowlane i inni też spłacają kredyty, a ich rosnący koszt oczywiście przerzucają na klientów. Rosnące raty kredytów, wzrost cen mieszkań spowodują mniejszą ilość kupujących, więc developerzy będą ograniczać inwestycje, co ma swoje konsekwencje.
                    • g.r.uu Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 09:01
                      Nie spowodują bo na rynek weszły firmy i fundusze. To nie jest tak, że nagle przeciętni obywatele wyjęli gotówkę że skarpety i rzucili się na mikroapartament 15k za metr.
                    • hanusinamama Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 14:56
                      Chyba kpisz. Aktualnie deweloperze zrywają umowy. Wola zapłącić karę za zerwaną umowę, bo mieszkanie za które klient rok temu jak ruszała budowa podpisał umowe na 500 tysiecy, teraz ma wartość 650.
                      • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 15:02
                        To dotyczy rozpoczętych prac i podpisanych umów, natomiast ograniczane będą przyszłe inwestycje lub przenoszone do innych krajów. Choćby na Ukrainę być może, bo tam będą potrzeby i prawdopodobnie pieniądze z Zachodu (chociaż to mi bardziej intuicja podpowiada i to wróżenie z fusów w dodatku przy optymistycznym założeniu, że wojna się skończy).
                        • dramatika Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 15:06
                          mia_mia napisał(a):

> tam będą potrzeby i prawdopodobnie pieniądze z Zachodu (chociaż to mi bardz
                          > iej intuicja podpowiada

Fakt faktem dysponujesz tylko intuicją.
                          Owszem, kasa w Ukrainę będzie władowana, między innymi przez Polskę, a gro z tej kasy zgarną niemieckie firmy inżynieryjno - budowlane. Business as usual.
                          • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 16:02
                            Jeśli dysponujesz czymś więcej niż intuicją chętnie poznam fakty, liczby, bo same mocne uprzedzenie wobec Niemiec to niespecjalnie wiarygodne źródło informacji.
                            Polskie firmy zgarnęłaby też trochę, ale za przeciwnika mają własny rząd, który tak ci imponuje i który z Orbanem bardzo lubi robić dobrze putinkowi przy aplauzie takich person jak ty.
                            • dramatika Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 16:19
                              mia_mia napisał(a):

> uprzedzenie wobec Niemiec

Jakie uprzedzenie? Ja Niemcy bardzo szanuję za to, ze skutecznie realizują swój interes narodowy (pomijając parę, ekhem, wyjątków). To oni odbudują Ukrainę i na tym zarobią, bo to oni mają firmy, które sa w stanie to zrobić. A my mamy tylko rządy PO-PiSu, które na zmianę wyprzedają polski majątek, kradną, udupiają Polaków podatkami i ogłupiają antypolską i antynarodową propagandą.
                              • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 16:26
                                Rządzi PiS i te wasze przystaweczki ratujące mu dupsko na gwizdnięcie, PO nie rządzi od prawie 8 lat, co ogarnia każdy kto nie ma mózgu przepranego waszą propagandą i to tak do ostatniego neuronu i synapsy, jak w twoim przypadku.
                              • sumire Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 16:30
                                Zwłaszcza ta propaganda antypolska jest straszna, w wykonaniu Glińskiego, Czarnka i Barbary Nowak.
                        • hanusinamama Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 17:07
                          Zanim na Ukrainie sie uspokoi aby tam budować u nas jeszcze masa inwestycji ruszy. I ceny mieszkan nadal bedą szły w górę
            • znowu.to.samo Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 20:52
              littlesquirrel napisała:

> Tylko kto te nieruchomości później kupi? Powoli mało kogo będzie stać na kredyt
              > , a o zakupie za gotówkę można będzie pomarzyć jak tak dalej będzie.

Też sie nad tym zastanawiałam
              Pomijając że na nieruchomosć spadnie bomba albo trzeba będzie ją porzucić i uciekać
          • jackowo.thinktank Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 20:42
            Ziemniaki dużo miejsca zajmują, lepiej już ryż.
            • car_fox Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:53
              Taniej kupic pistolet i zabrac tym co maja?
              • znowu.to.samo Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 20:55
                W wenezueli juz tak jest
    • bistian Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:23
      littlesquirrel napisała:

> Wiem, że inflacja spowodowana ostatnim
      > i wydarzeniami dobija wiele krajów, ale jednak to co dzieje się u nas przeraża
      > no i jest konsekwencją wielu działań.

My mamy dużo większe problemy, niż inflacja spowodowana przez wojnę i jej konsekwencje.
      Od kilku lat, rząd zadłuża nasz kraj. Obecnie, roczna obsługa długów, to porównywalnie kwota potrzebna na 500+ i inne rozdawnictwo socjalne. Gdyby zrobić taki czujnik jak przy temperaturze silnika, to mielibyśmy jakieś 75% na skali, czyli 25% do katastrofy, a przecież będą nowe wybory. Gdy się zadłużymy do pełna, nasza waluta przestanie być wiarygodna, upadnie na dno, koszt obsługi kredytów zwiększy się do poziomu, którego nie będziemy w stanie obsłużyć. W takim tempie, wystarczą dwa lata do katastrofy, a wtedy ludzie wyjmą z banków waluty obce, co do końca pogrąży państwo.
      Najgorzej, że nie ma z kim rozmawiać na ten temat.
      • littlesquirrel Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:26
        No właśnie to mnie przeraża sad
      • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:30
        Zerknij na rentowność obligacji i koszty obsługi tego długu, niestety w promilach można liczyć ludzi, którzy ogarniają takie tematy.
      • jednoraz0w0 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 21:14
        Pieniądze z 500+ wszelako wracają do gospodarki. W bardzo niesocjalistycznych USA też rząd daje ludziom kasę gdy jest słabo, tylko nazywają to stimulus i tłumaczą że to po to, żeby stymulować ekonomię i żeby biznesy nie potraciły klientów 🙃
        • car_fox Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 22:56
          A jakie byloby inne wytlumaczenie?
          Aby przyzywyczaic ludzi do "darmowego" i zachecic do popierania socjalizmu?
          • vivi86 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 23:09
            Do popierania socjalizmu najbardziej zachęca hartowanie by wegetować.
            • vivi86 Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 23:09
              harowanie
        • hanusinamama Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 08:20
          Czy USA drukuje kasę na socjal?? Bo my drukujemy
          Czyli Glapiński hamuje niby inflację....a Morawiecki drukowaniem podnosi
          • sunheart Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:03
            Oczywiście ze drukuje.
            Weź poczytaj trochę. .. i się dokształć zanim zaczniesz pisać głupoty.
            • hanusinamama Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 14:59
              Ja zadałam pytanie jakbyś nie zauważyła. Nie mam pojęcia czy USA to robi i szczerze mowiąc mało mnie to interesuje akurat.
              • go-jab Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 15:47
                W trakcie kadencji Bidena Fed dodrukowal $2 biliony ($2 000 000 000 000)…
                • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 15:54
                  A jaka to jest dziś rentowność polskich i amerykańskich obligacji będziesz łaskawa napisać?😂
      • dyzurny_troll_forum Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 00:53
        bistian napisał:

> littlesquirrel napisała:
        >
        > > Wiem, że inflacja spowodowana ostatnim
        > > i wydarzeniami dobija wiele krajów, ale jednak to co dzieje się u nas prz
        > eraża
        > > no i jest konsekwencją wielu działań.
        >
        > My mamy dużo większe problemy, niż inflacja spowodowana przez wojnę i jej konse
        > kwencje.

To co obserwujemy to inflacja pandemiczna, inflacja wojenna dopiero przed nami - lato, może wczesna jesień. Część ekspertów mówi, ze szczyt inflacji pażdziernik/listopad... być może...
      • li_lah Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:00
        Wszystko ok poza tym, ze ta inflacja to wynik wojny. Przede wszystkim lockdownow i covida a potem wojny.
        • alicia033 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:10
          Nie.
          Ta inflacja to wynik rozdawania pustego pieniądza od samiutkiego początku pissuarowych nierządów.
          Covida na końcu a wpływu wojny na samiuteńkim, najmniejszym końcu.
          Uprzejmie przypominam, że tzw. tarczę antyinflacyjną nierząd wprowadził przed 24.02.
          • langsam Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:35
            Rząd postawił od 2015 nie na inwestycje, ale na konsumpcję. Stąd 500+ i reszta rozdawnictwa socjalnego. Ponieważ gospodarka przed 7 laty rozwijała się dobrze, była to polityka procykliczna. Czyli wzmacniająca trend. A to błąd, i z niego płynie obecna inflacja i destabilizacja finansów publicznych. Potem był covid kasa, i kasa dla firm plus obniżki stóp - książkowe warunku do rozbujania inflacji. I inflacja bazowa rosła od 2019 roku.
            A inwestycje malały. Jeszcze w 2015 roku wartość inwestycji(20 proc pkb RP) była mniej więcej na unijnej średniej. No, ale dzięki PiS nastąpił zjazd do 18 procent 4 lata temu, i do 16% dwa lata temu. Przy czym to specyfika polska, bo w UE inwestycje w 2020 roku utrzymały się na poziomie 21%. Jeżeli porównacie liczbę robotów na 10 000 zatrudnionych (u nas 52, w Czechach - 162, w Korei - 932) to widać, jak to rozdawanie i przejadanie pieniędzy odbije się na ekonomicznym rozwoju Polski.

• littlesquirrel Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:50
            Ta inflacja to wynik w pierwszej kolejności konsumpcyjnej polityki rządu (500+, kolejne emerytury itp). Tak zawsze kończy się socjalizm. Covid i wojna tylko to dobiły i rządowi są one tak na prawdę na rękę, bo może tylko przykryć nimi swoje nieudolne rządy tak aby mało kumający wyborca się nie kapnął.
            • runny.babbit Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 12:31
              littlesquirrel napisała:

> Tak zawsze kończy się socjalizm.
              Populizm. Tak się kończy populizm. Utuczony rząd i kraj w ruinie. Socjalizm to masz w Szwecji.
        • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:15
          Bzdura, inflacja w styczniu wynosiła prawie 10%, a wojna zaczęła się pod koniec lutego.
          Glapiński całkiem niedawno mówił, że obawia się za niskiej inflacji, ale co tam, ile osób to usłyszało, ile pamięta, ile rozumiało jak oderwane od rzeczywistości i niebezpieczne są to słowa?
        • runny.babbit Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 10:35
          Nie tylko tego, ogólnie jest wynikiem rozdawania kasy czy to dla swoich czy to jako kiełbasy wyborczej i rozpasanego budżetu. Poczytajcie ile kasy PiS przepuszcza na prawo i lewo. Gierek przynajmniej coś zbudował, a po nich zostanie tylko utuczony Szumowski, Sasin i reszta tej bandy.
          • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 11:23
            Trzeba pamiętać, że nasz nierząd blokuje gigantyczne pieniądze z Unii, które mogłyby rozruszać gospodarkę, żeby jej funkcjonowanie nie opierało się tylko na drukowaniu makulatury zwanej szumnie złotówkami
            • lauren6 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 11:34
              > Trzeba pamiętać, że nasz nierząd blokuje gigantyczne pieniądze z Unii, które mogłyby rozruszać gospodarkę

Trzeba też pamiętać, że prognozy gospodarcze Polski uwzględniają te unijne pieniądze. Nawet nie chce mi się myśleć jak będzie źle jeżeli tych pieniędzy nie da się w najbliższym czasie pozyskać (a nie da).
            • dramatika Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 12:25
              mia_mia napisał(a):

> Trzeba pamiętać, że nasz nierząd blokuje gigantyczne pieniądze z Unii, które mo
              > głyby rozruszać gospodarkę, żeby jej funkcjonowanie nie opierało się tylko na d
              > rukowaniu makulatury zwanej szumnie złotówkami

Po pierwsze nie blokuje, tylko nie poddaje się szantażowi (nie to żebym była fanką PiS, ale fakty są jakie są).
              Po drugie część tej unijnej kasy jest też na kredyt.
              Po trzecie cała ta unijna kasa poszłaby na uchodźców.
              Reasumując - lepiej, aby tej kasy nie było.
              • jednoraz0w0 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 12:31
                Co to znaczy, że poszłaby na uchodźców? Oni by nią w piecach napalił, żeby się ogrzać, czy wydaliby ją płacąc nią i dając zarabiać ludziom w Polsce?
                • langsam Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 13:05
                  Przecież to są jakieś konfiackie bzdury. PiS blokuje ogromne fundusze unijne na pokowidową odbudowę gospodarki.
                  • dramatika Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 13:11
                    langsam napisała:

> Przecież to są jakieś konfiackie bzdury. PiS blokuje ogromne fundusze unijne na
                    > pokowidową odbudowę gospodarki.

Powtarzam - nie blokuje, tylko nie poddaje się szantażowi. Dzisiaj UE szantazuje nas stołkami dla sedziów, a jutro będą nas szantażować czymkolwiek innym.
                    Najlepiej byłoby nie brać tej kasy, a następnie nie zapłacić unijnej składki. Polska nie wchodziła do eurokołchozu, który prawnymi interpretacjami z doopy szantażuje poszczególne kraje w imie interesów jakichś Juszczyszynów, tylko wchodziła do organizacji zrzeszającej suwerenne państwa.
                    • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 13:21
                      Z ust Zbyszka wyjęłaś te słowa, bredzisz jak on.
                      Tak się znasz na funduszach unijnych jak na kredytach, więc może zajmij się pieczeniem ciasta albo idź na spacer, zanim znów zaczniesz żałować i twierdzić, że ktoś cię oszukał.
                      • dramatika Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 13:31
                        mia_mia napisał(a):

> Z ust Zbyszka wyjęłaś te słowa, bredzisz jak on.

Jak Zbyszek powie, że 2+2=4, to wyobraź sobie, że też się z nim zgodzę.

> Tak się znasz na funduszach unijnych jak na kredytach

Znam się na prawie na tyle, żeby wiedzieć, że prawny pretekst, pod którym UE blokuje kasę jest wyciągnięty z doopy i jest wręcz rasistowski. Blokują nam kasę za coś, co jest standardem w Niemczech, bo jesteśmy podlejszym rodzajem białasa.
                        • sumire Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 13:47
                          Po pierwsze, to o Niemczech było wyjaśniane, prostowane i tłumaczone tak wiele razy różnym Januszom Kowalskim i kretynom z Konfederacji, że w końcu moglibyście postarać się zrozumieć i przestać tę nieprawdę powielać. Po drugie, trzeba mieć naprawdę guano zamiast mózgu i być putlerofilem, by w sytuacji wojny za wschodnią granicą i wcale nie tak nierealnej możliwości, że wojna rozleje się dalej, a nawet jeśli nie, to na pewno będzie miała wpływ na naszą gospodarkę i społeczeństwo, obrażać się na Unię i wymachiwać jej szabelką.
                          • dramatika Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 14:20
                            sumire napisała:

> Po pierwsze, to o Niemczech było wyjaśniane, prostowane i tłumaczone

No przecież mówię. W Niemczech można, bo Niemcy są lepszym rodzajem białasa.

> wojna rozleje się dale
                            > j, a nawet jeśli nie, to na pewno będzie miała wpływ na naszą gospodarkę i społ
                            > eczeństwo, obrażać się na Unię i wymachiwać jej szabelką.

Ale że UE ma jakąś armię? Pierwsze słyszę. Pomóc to nam może co najwyżej NATO, a i to nie sądze, co pokazała imba z samolotami, które jak miały lecieć od nas na Ukrainę, to było ok, ale jak miały lecieć z lotniska niemieckiego, to już nie było OK.
                            A szabelką to wymachujecie wy (PiS+PO), ruskim przed nosem, jeszcze wczoraj z pięcioma maseczkami i szprycami chowając się piwnicach, a dzisiaj uczestnicząc w durnej licytacji kto bardziej by mordował Putina.
                            • sumire Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 15:03
                              A ja coś pisałam o armii, szurze?... No chyba nie.
                              • dramatika Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 15:07
                                sumire napisała:

> A ja coś pisałam o armii, szurze?... No chyba nie.

To czym ta UE miałaby nas bronić? Kolorowymi obrazkami kredą na chodniku?
                                • sumire Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 15:44
                                  Tak, i edukacją seksualną przedszkolaków hurrdurrrrrr...
                        • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 14:57
                          Jeśli wymaga się od nas przestrzegania podpisanych przez nas umów, jak od wszystkich innych, to nie traktuje się nas jak podlejszych białasów tylko jak zwykłych członków UE. Na prawie się zupełnie nie znasz na co jasny dowód jest w powyższym twoim wpisie.
                          • dramatika Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 14:59
                            mia_mia napisał(a):

> Jeśli wymaga się od nas przestrzegania podpisanych przez nas umów

Tyle wiesz co ci twoja prasowa jaczejka zapodała do wierzenia.
                    • langsam Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 13:51
                      A powtarzaj, powtarzaj. W międzyczasie Europa będzie stawać na nogi gospodarczo, a Polska pod PiSem - przeciwnie.
              • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 12:33
                Ty nie jesteś fanką PiS m, ty masz tylko takie same poglądy jak oni😉
                • dramatika Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 13:03
                  mia_mia napisał(a):

> Ty nie jesteś fanką PiS m, ty masz tylko takie same poglądy jak oni😉

Chyba ty. Pandemia, stosunek do wojny na Ukrainie, a nawet socjal. Jakby ten pińcet dawali w formie ulgi podatkowej, to klaskałabyś uszami.
                  • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 13:28
                    Po co kłamiesz?
                • runny.babbit Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 13:37
                  Konfy nie poznajesz? 😏
              • bubba_13 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 12:35
                Takich głupstw to już dawno nie czytałam.
              • sumire Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 12:38
                A najlepiej, żebyśmy wszyscy żarli szczaw i mirabelki, bo lepiej być biednym, ale honorowym i od zgniłego zachodu ze swoimi ideologiami lgbtqwerty nic nie brać.
                Nie martw się, niedługo się doczekasz.
                • dramatika Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 13:06
                  sumire napisała:

> A najlepiej, żebyśmy wszyscy żarli szczaw i mirabelki, bo lepiej być biednym, a
                  > le honorowym

A jak. Lepiej natychmiast zrezygnować z ruskiego węgla, gazu i ropy w imię idei, bo lepiej być biednym, ale honorowym.
                  • sumire Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 13:09
                    No wiem, wiem, boli, że Ordo Siury będą miały mniej kasy, jak sponsor zbankrutuje. Nie jest mi z tego powodu przykro.
            • vivi86 Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 15:48
              Niemcy sobie za to nie zablokowały. A przypomni ktoś jaka karę dostała Francja za sprzedaż broni ruskim mimo embarga?
              • dramatika Re: Nadchodzi bieda? 09.05.22, 16:12
                vivi86 napisał(a):

> przypomni ktoś jaka karę dostała Francja
                > za sprzedaż broni ruskim mimo embarga?

To też lepsze białasy, więc mogli.
    • mia_mia Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:27
      Inflacja w innych krajach jest dużo mniejsza, rzędu 6-7%, w Polsce mamy pisflację, ktora będzie wkrótce rzędu 15, a niewykluczone, że 20%.
      Ponieważ taki, choć nie tak dramatyczny scenariusz, bo jednak kilku rzeczy nie dało się przewidzieć, brałam pod uwagę, żeby nie powiedzieć, że uznawałam za pewnik, to niespecjalnie jestem zaskoczona.
      Ja od lat nie widzę przyszłości w tym kraju i jestem tu tylko ze względu na pracę męża.
      • go-jab Re: Nadchodzi bieda? 08.05.22, 19:35
        Oficjalna inflacja w USA jest w okolicach 9%. Najsmieszniejsze jest to ze ceny jedzenia i energii nie sa brane pod uwage w CPI. Wiec “oficjalne” informacje mozna sobie o kant dudy rozbic… tak zle bylo chyba tylko zaraz przed WW2…