Dodaj do ulubionych

Podejrzenia i panika

23.05.22, 21:02

Prawie dwa tygodnie temu zrobiłam sobie różne badania krwi (hormony, nerki, wątroba, cukier, żelazo, markery raka jajnika i inne). Dziś po południu zadzwoniłam do przychodni z pytaniem czy są już wyniki. I dowiedzialam się, ze są i ze wszystkie są w porządku oprócz jednego i ze moja lekarka do mnie zadzwoni w środę rano. Pani recepcjonista nie chciała mi powiedzieć, które badanie wyszło źle. Oczywiście jako panikara, jak tylko to uslyszalam, to poczułam, ze lecę w dół w jakimś ciemnym tunelu. I tak sobie myśle, ze gdybym była taka recepcjonistka to bym komuś powiedziała, ze ma za niskie żelazo, albo coś z cukrem nie tak i ze to do omówienia z lekarzem jest. Natomiast zdecydowanie nie chciałabym komuś powiedzieć, ze mu markery nowotworowe źle wyszły. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • tyggrysio Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:04
      Moze pani na recepcji nie ma dostępu do wyników i przekazała tylko to, co jej powiedział lekarz?
    • woman_in_love Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:08
      Nie jest dobrze...
      • woman_in_love Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:08
        z ta histeria...
    • szmytka1 Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:08
      A jak to jest, że lekarz ma te wyniki a ty nie? Skąd on je ma? Robie czasem.rozne wyniki, zleca cY i ternista, czy kardiolog, gin czy.kto tam jeszcze. I dIala to tak, że tylko ja mam z.labu kod dostępu do.moich wyników. Jak lekarzowi go nie podam, to on ich nie zobaczy przede mną. Czasami tu czytam o tym, że lekarz.mial.wasze.wyniki i zawsze.mnienciekawi skąd?
      • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:11
        Mieszkam w Anglii i tutaj to tak wyglada, ze lab wysyła wyniki do przychodni. No inaczej niż w Polsce i do tej pory mi to nie przeszkadzało.
      • 35wcieniu Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:12
        Normalnie. Jak robi w przychodni na zlecenie lekarza to on ma wgląd. Nie zawsze tak to działa ale często. Często też ułatwia sprawę bo po prostu człowiek zapisuje się na następną wizytę i lekarz na niej już widzi wyniki, nie trzeba osobno odbierać.
        • szmytka1 Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:14
          U mnie wyniki są w internecie po prostu. Nie odbiera.sie ich znikąd. Można sobie wydrukować jak się chce, ale niekoniecznie.
          • 35wcieniu Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:16
            No i spoko, co to zmienia? Nie każda przychodnia działa identycznie.
            • szmytka1 Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:19
              No po prostu jestem.ciekawa jak.to.dziala gdzieś indziejw świecie. Nie można zapytać, nie mozna.sie ciekawić takimi.sprawami? Jak.cos nie jest dla mnie zrozumiałe, za to jest nieoczywiste, to czasem.lubie zapytać, by sie czegoś nowego dowiedzieć.
            • iwles Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 10:59
              "No i spoko, co to zmienia? Nie każda przychodnia działa identycznie."

Ano to, że wyniki badań są TWOJE. I masz prawo do nich.
              Dlatego nie rozumiem, że pacjent nie ma nawet prawa do odebrania ich, ani wglądu.
              • banicazarbuzem Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 21:43
                Mi lekarz wytłumaczył, że często pacjenci nie odbierali wyników z laboratorium i lekarze praktyka właśnie taki system, że lekarz widzi wyniki i jak dzieje się coś niepokojącego to dzwonią i zwapraszaja na wizytę
        • szmytka1 Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:17
          Nie dokończyłam, lub jak.pobiera próbkę, daje mi kod, który jest loginem.do.moixh wyników. Ja go mam, a lekarz nie. Jeśli udostępnię, to je zobaczy, a jak nie, to nie zobaczy.
          • kk345 Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 22:03
            Jeśli pójdziesz do labu, z którym lekarz ma podpisaną umowę, to mogą wyniki przesłać także jemu, jako zlecającemu. Ot i cała tajemnica
    • 35wcieniu Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:15
      Nic nie myślimy. Pewnie masz jakąś pierdołę poza normą, a że rejestratorka nie będzie informowała telefonicznie to akurat nic dziwnego.
      • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:18
        Tez mi się wydaje, ze to niemożliwe, żebym wszystko miała w normie smile
        • 35wcieniu Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:19
          No przecież ci to powiedziała więc na pewno niemożliwe big_grin
          • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:23
            No tak, ale mam na myśli rzeczy typu cukier, żelazo, hormony a nie markery nowotworowe
    • alpepe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:17
      Jeśli jeden wynik poza normą, to jest ok, może być błąd labu.
      • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:21
        Nie no, coś tam może być z mniej poważnych rzeczy, np żelazo, które musiałam suplementowac kilka lat temu.
        Ale i tak jestem zestresowana, bo te markery robiłam z jakichś powodów. Napisałam na forum, bo nie chce siać paniki wśród otoczenia smile
        • alpepe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:28
          Napiszę tak, mój ojciec umarł na raka, miał przerzuty do mózgu, kości i wątroby. Nie znaleziono przyczyny, lekarze ze szpitala byli bardzo zdziwieni, bo pół roku wcześniej markery mu żadne nie wyszły, był tomograf robiony, wszędzie było czysto. Dopiero na dwa tygodnie przed jego śmiercią się coś pokazało. Mam znajomą z rakiem płuc z przerzutami do mózgu i chyba też wątroby, dopiero jak było bardzo źle wyszły jej markery. Pisalaś tu chyba, że jesteś obciążona genetycznie, ale głowa do góry.
          Wiem, że to przewrotne, ale myślę, że nic tam nie ma, ewentualnie trzeba powtórzyć badanie, bo wyszło coś dziwnego.
        • primula.alpicola Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:38
          Markery robiłaś, czy mutację genów?
        • ingaki Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 23:20
          Tez w Anglii robiłam badania i pacjent nie ma wglądu do wyników , tylko lekarz. Miałam podwyższone markery nowotworowe, nie znacznie. Ile się nasteresowalam to moje 🙈 ale na cito dostałam usg w szpitalu na następny dzień od wizyty u lekarza. Nic nie znaleźli i już od tego czasu (4 lata) nie powtarzałam badań. Może to tylko żelazo.
          • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 23:28
            Ja już zrobiłam USG w zeszłym tygodniu, ale jeszcze nie ma wyników.
            Jak poprosisz o wyniki to drukują i dają
            • ingaki Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 23:31
              U mnie zaraz po badaniu usg odrazu lekarka powiedziała , ze wszystko w porządku.
              No to dobrze wiedzieć na przyszłość z tym drukowaniem. Trzymam kciuki za dobre wyniki 🤞
              • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 23:52
                Mnie powiedzieli, ze wyniki będą za pięć dni.
                Dzięki
        • jednoraz0w0 Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 03:27
          Gdyby to było coś poważnego to by zadzwonili od razu.
    • damartyn Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:22
      Jesli robiłaś w przychodni to możesz tam podejść i poprosić o wydruk i dostaniesz wyniki do ręki. Stawiam, ze wyszedł Ci wysoki cholesterol i lekarz chce to z Tobą omówić. Taki przypadek ostatnio mieliśmy w rodzinie😉tak, ze głowa do gory.
      • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:26
        Dzięki smile
        Pewnie tak właśnie jest
    • cegehana Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:31
      Jeśli jest coś bardzo poważnego to przeważnie od razu dzwonią. Nie wiem czy tak jest zawsze. Po drugie przy poważmych chorobach i wielu badaniach w pakiecie pewnie więcej niż jedno by wyszło nieprawidłowo. Dziwne i mało profesjonalne wydaje mi się to co powiedziala Ci osoba po drugiej stronie słuchawki. Jeśli nie wie/mie może powiedzieć to powinna milczeć na ten temat jeśli może to powinna udzielić wyczerpujących odpowiedzi bo taka polowiczna informacja wlasnie nakreca panikę a za bardzo nie można z nią coś konstruktywnego zrobić.
      • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:37
        Zgadzam się całkowicie. No ale przynajmniej umówiła mnie na ten telefon z lekarka.
        Mojej mamie, która miała IV stadium raka jajnika, tez wszystkie badania wychodziły dobrze.
        • ajr27 Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 23:38
          Poważnie? Markery raka jajnika też? I morfologia cała? Powiem Ci, że im dłużej żyję, tym więcej znam przypadków dobrych wyników u chorego człowieka i pokręconych wyników u osób ogólnie zdrowych, więc nie martw się na zapas!
          • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 23:50
            Nie, markery nie, ale nikt nawet takiego badania nie proponował, bo nikt z lekarzy nie podejrzewał, ze to może być rak jajnika. Ale nawet usg mamie dobrze wyszło
            • ajr27 Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 00:22
              Usg? O losie, straszna historia współczuję Ci.
      • kk345 Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 22:14
        >jeśli może to powinna udzielić wyczerpujących odpowiedzi

A czy rejestratorka ma prawo udzielić informacji o wynikach badań przez telefon?
        • primula.alpicola Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 22:16
          Nie ma prawa.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 22:17
          kk345 napisała:

> >jeśli może to powinna udzielić wyczerpujących odpowiedzi
          >
          > A czy rejestratorka ma prawo udzielić informacji o wynikach badań przez telefon
          > ?

Jeśli nie ma, to powinna była powstrzymać się od komentarza, ze coś jest nie tak.
          Tym bardziej, ze poza norma laboratoryjna niekoniecznie musi zaraz oznaczać problem, a rejestratorka chyba nie ma kwalifikacji do interpretowania wyników.
        • cegehana Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 22:20
          No a ma prawo udzielić informacji że jedno wyszło źle a nie dwa? A jednocześnie nie ma prawa udzielić informacji co właściwie znaczy w tym kontekście to źle?
          • kk345 Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 22:24
            Ale jakoś musi przecież uzasadnić, że konieczna jest dalsza konsultacja z lekarzem- bo jeden z wyników nie jest prawidłowy.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 22:27
              kk345 napisała:

> Ale jakoś musi przecież uzasadnić, że konieczna jest dalsza konsultacja z lekar
              > zem- bo jeden z wyników nie jest prawidłowy.

Nie, nie musi.
              Może powiedzieć, ze nie ma dostępu do wyników badań, można je odebrać osobiście lub na wizycie lekarskiej.
              • kk345 Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 17:54
                I wywołać awanturę z oburzonym pacjentem, który musi się pofatygować po taki drobiazg, jak odebranie wyników...
                • bene_gesserit Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 18:39
                  Jeśli pacjent zgodził się, zeby w karcie był jego adres meilowy, może je dostać zaszyfrowane wyniki na meila.
                  • kk345 Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 20:29
                    Ale to nie chodzi o otrzymanie badań do ręki, tylko o sytuację, kiedy lekarz chce jakiś konkretny wynik omówić z pacjentem, więc badania życzy sobie przekazać mu osobiście.
                    • iwles Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 21:37

Wyniki wszystkich badań są własnością pacjenta.
                      Lekarz dostaje drugi egzemlarz lub kopię.
                      To, że idziesz do lekarza po odebraniu wynikow jest oczywistością. Chyba nie musisz być manipulowana i straszona, żeby pójść do lekarza?
                      Poza tym, to pacjent zawsze decyduje, czy chce być leczony, nikt nie może go zmusić.
                      • kk345 Re: Podejrzenia i panika 25.05.22, 15:12
                        Gdzie w tym wątku doczytałaś o zmuszaniu do leczenia, pokażesz? Bo ja komentuję wyłącznie sytuację, w której pacjent słyszy, ze jeden z wyników lekarz chce mu przekazać osobiście, omawiając sytuację. Kolejność: wynik do ręki i z ni do lekarza, czy wizyta u lekarza, na której pacjent otrzymuje wynik jest wyłącznie kwestią organizacyjną. Nie było mowy o przymusowym leczeniu, ani o tym, ze pacjent nie dostanie tych wyników do ręki, bo nie są jego własnością, nie wiem więc, z czym dyskutujesz.
    • primula.alpicola Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:34
      Właśnie czekam na wyniki mutacji genów BRCA1 i BRCA2. Nie martw się na zapas, najwyżej pójdziemy drogą Angeliny Jolie i usuniemy sobie jajniki oraz piersi.
      Ale jakim cudem nie masz dostępu do wyników on-line?
      • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:39
        Trzymam kciuki, zeby wszystko było Ok!
        (Ani mnie ani mamie nie wyszła mutacja)
        • primula.alpicola Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:40
          Dzięki! Oby to była pierdółka u Ciebie
        • extereso Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 17:49
          Trzymaj za Was obie. Do mnie też dzwoniła rejestratorka okazała się bzdura, lekarz powiedział że zero znaczenia a ona powiedziała, że ma obowiązek informować o wszystkich odchyleniach, ale konkretnie nie może powiedzieć.
      • mazekeene Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:42
        W UK nie tylko nie ma sie dostepu do wynikow badaz zleconych przez lekarza pierwszego kontaktu ale lekarze tez bardzo niechetnie a najlepiej wcale tych wynikow nie pokazuja pacjentowi. Jesli wyniki sa w normie to nawet ta pani z recepcji nie zadzwoni zeby poinformowac. Jak ok to ok i sie czlowiek nie dowie czy jest w gornej czy dolnej granicy normy. Jak cos jest nie tak to tez tylko powiedza ze jest powyzej/ponizej ale nie dokladnie ile.
        • damartyn Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:47
          A próbowałaś kiedyś wziąć takie wyniki? My zawsze prosimy o wydruk i nigdy nie było z tym żadnego problemu. Czy to nasze , czy kiedyś dzieci.
          Natomiast rzeczywiście wyników się nie dostaje do ręki jeśli się o nie nie poprosi.
          • mazekeene Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 22:39
            damartyn napisał(a):

> A próbowałaś kiedyś wziąć takie wyniki? My zawsze prosimy o wydruk i nigdy nie
            > było z tym żadnego problemu. Czy to nasze , czy kiedyś dzieci.
            > Natomiast rzeczywiście wyników się nie dostaje do ręki jeśli się o nie nie pop
            > rosi.

Probowalam, bez skutku. Uslyszalam ze jest w normie, nawet nie chcieli mnie umowic na wizyte z lekarzem. Moze to zalezy od przychodni.
            • damartyn Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 22:59
              Masz prawo zobaczyć swoje wyniki. To jest opisane na stronach NHS, a jeśli mieszkasz w Szkocji to nawet jest taka specjalna ulotka na ten temat. Złóż skargę w przychodni i zaraz dostaniesz.
        • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:48
          To chyba zależy tez od lekarza. Moja informuje dokładnie, poza tym można sobie sprawdzić na Patient Access. Albo w recepcji poprosić o wydrukowanie historii medycznej.
          • mazekeene Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 22:40
            asqe napisała:

> To chyba zależy tez od lekarza. Moja informuje dokładnie, poza tym można sobie
            > sprawdzić na Patient Access. Albo w recepcji poprosić o wydrukowanie historii m
            > edycznej.
            >

Chyba masz racje, moze tylko u nas na dalekiej polnocy tak jest. Zdrowia zycze!
            • manon.lescaut4 Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 11:13
              No to na pewno zależy od konkretnej osoby, najpewniej recepcjonistki 😡 Podejrzewam, ze jakbyś prosiła i błagała to dostałabys wydruk, ale tez mnie denerwuje, ze jako pacjenci nie mamy dostępu do wyników badań tak po prostu.
    • bene_gesserit Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:38
      Ze względu na RODO nie można udzielać różnych informacji przez telefon. To znaczy różne przychodnie różnie to interpretują, ale spora część uznała, że nie, bo nie można jednoznacznie zidentyfikować, czy na pewno rozmawia się przez telefon z pacjentem czy może jakimś udawaczem.
      Jeśli te wyniki są, możesz je odebrać osobiście za okazaniem dowodu.
      • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:40
        U nas nie ma RODO
    • daszka_staszka Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:39
      Nie dramatyzuj, bo jeszcze nie masz powodu do zmartwień. Swoją drogą co za durna informacja z rejestracji.
      • mazekeene Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:43
        Standardowa w UK.
    • lilia.z.doliny Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 21:58
      Jak ci sie udalo.wyrwac skierowanie od gp nacwszystko? U nas jest pogranicze histerii kiedy chce sobie zrobic zelazo (o wit d nie mowiac)
      • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 22:51
        Opisałam moje wszystkie dolegliwości smile
        Nawet nie mówiłam, jakie badania chce.
    • lauren6 Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 22:46
      Myślę, że recepcjonistka jest kretynką. Takich rzeczy się po prostu nie mówi. Wystarczyła zwykła informacja, że musisz poczekać, aż lekarz opisze wyniki.
      • asqe Re: Podejrzenia i panika 23.05.22, 22:53
        No właśnie!
    • 71tosia Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 00:27
      Recepcjonistka nie ma prawa nawet powiedzieć ze cukier zle wyszedł, nie ma prawa informować o wynikach badan z wyjątkiem tego co ci przekazała ze będzie rozmawiał o nich z tobą lekarz.
    • nunia01 Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 01:50
      Tak tylko napisze, ze akurat marker kowoteoru jajnika jest nuespecyficzny i nie służy do diagnostyki. Można mieć niski i mieć raka (miałam tak), albo mieć wysoki i żadnego raka nie mieć ( tylko np jakiś stan zapalny w obrębie miednicy mniejszej). Podwyższony wynik to wskazanie do dalszej diagnostyki a nie do rwanis włosów z głowy.
    • evee1 Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 02:09
      Ale na skierowaniu mialas chyba napisane jakie badania Ci robili, jakies FBC, FSH czy inne CCT? Zreszta markery raka jajnika nie sa specificznym badaniem, bo mozna je miec podwyzszone i z innych powodow.
      • evee1 Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 02:10
        Sorry, nie mialo sensu co napisalam, bo podalas jakie badania mialas robione. Napewno to bedzie jakas pierdola smile.
    • jednoraz0w0 Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 03:26
      Pani recepcjonistce nie wolno tego powiedzieć.
    • aguar Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 07:12
      No przecież marker nowotworowy nie wykrywa nowotworu. Jak być na wynik biopsji czekała to rozumiem.
      • asqe Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 10:43
        Ale ja jestem straszną panikarą niestety.
        No i moja mama zmarła na raka jajnika trzy lata temu.
        • iwles Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 11:01

Ale marker nowotworowy NIC ci nie powie !
          Marker nie wykrywa raka.
          • primula.alpicola Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 11:06
            Lekarz jej zlecił, więc zapewne jakiś cel to badanie ma.
        • manon.lescaut4 Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 11:18
          Ale popatrz. Aguar ma raczej racje, co tym bardziej świadczy o tym, ze ten jeden nieprawidłowy wynik wymagający omówienia, to pewno żelazo, tak stawiam smile Tez mam doświadczenie z uk-owskimi lekarzami i recepcjonistkami i ich podejściem do badań i dzielenia się wynikami, gdyby ten marker wyszedł złe, to w taki sposób by tego nie rozegrano.
          • iwles Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 11:23

a najgorsze jest to, że zły marker o niczym nie świadczy (to znaczy nie świadczy o raku), może to być np. jakiś stan zapalny. Jeśli pani recepcjonistka się nie zna, a tylko zobaczyła sam wynik, to może napędzić niezłego strachu dziewczynie, a ta będzie żyć w ogromnym (niepotrzebnym) stresie do wizyty lekarskiej.
            • asqe Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 11:32
              No tak, ale na pewno daje podstawy do dalszej diagnostyki.
    • iwles Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 11:00

A po co robiłaś markery nowotworowe?
      • asqe Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 11:11
        Bo mi lekarka zleciła badanie ca 125 i usg dopochwowe, ze względu na pewne objawy, które mam oraz historię rodzinna.
        • magata.d Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 11:49
          Zrób te badania prywatnie i umów się prywatnie do lekarza. Będzie szybciej i nie będziesz się tak denerwować
          • asqe Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 12:06
            Badania już zrobiłam, wyniki są i jutro rano konsultacja z lekarzem.
    • kozica111 Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 11:55
      Dwa razy miałam taka sytuacje, za każdym razem pierdoła i nigdy nie chcieli powiedzieć, może obawa przed nagrywaniem.
    • misiamama Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 15:26
      myślę, że gdyby to było coś istotnego, lekarka nie rozmawiałaby z Tobą przez telefon, tylko od razu zleciła umówienie Cię na wizytę. Skoro zadzwoni, to znaczy że chodzi o kompletną duperelę. Telefonicznie nikomu się nie mówi, że ma podejrzenie nowotworu czy cokolwiek poważnego, przecież pacjent mógłby się źle poczuć i zejść na serce.
    • ichi51e Re: Podejrzenia i panika 24.05.22, 15:51
      jak nie zadzwonili od razu to raczej bez dramatu
    • asqe Re: Podejrzenia i panika 25.05.22, 12:45
      Okazało się, ze mam żelazo na samym dole normy i cystę na prawym jajniku (2cm).
      • damartyn Re: Podejrzenia i panika 25.05.22, 13:27
        Dzięki za info. Podciągają to zdrówko i dawaj znać, ze jest już ok.
      • alpepe Re: Podejrzenia i panika 25.05.22, 13:33
        Phi, i widzisz, nie ma się czego bać, takie cysty to w każdym sklepie z cystami.
      • primula.alpicola Re: Podejrzenia i panika 25.05.22, 13:56
        A tę cystę będą jakoś dalej badać?
        • asqe Re: Podejrzenia i panika 25.05.22, 14:08
          Tak, usg za 4 tygodnie i jeśli nic się nie zmieni (albo urośnie) to usunięcie i biopsja.
          Trochę się czuje uspokojona, wyjaśnia to objawy, którymi się stresowałam a z drugiej strony przypomina historie mamy (tez miała torbiel, jej sie wchłonęła a jakiś czas później, 6-9 mscy, zdiagnozowano raka na tym właśnie jajniku).
          • primula.alpicola Re: Podejrzenia i panika 25.05.22, 14:42
            Dobrze że jesteś pod opieką lekarską.
    • headonshouldersbaby Re: Podejrzenia i panika 27.05.22, 21:08
      A Nie posiadasz portalu patient knows best? Jak masz nhs number Mozesz zalozyc konto… tam sa wszystkie wyniki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka