krwawy.lolo 30.05.22, 10:09 Albowiem guglać po słownikach mi się nie chce, problem zadam. Przy okazji inni ulegną oświeceniu. Jak to się wszystko odmienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Winogrona 30.05.22, 10:11 to winogrono te winogrona no i dalej już lecisz. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Winogrona 30.05.22, 10:23 Nie, jak się mówi na krzew, jak się go deklinuje. Jak się nazywa pojedynczy owoc, jak się go odmienia. To wszystko w liczbie pojedynczej i mnogiej. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Winogrona 30.05.22, 10:29 Pnącze - winorośl. Rodzaj zenski. Owoc - winogrono. Rodzaj nijaki. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Winogrona 30.05.22, 10:32 Znaczy, jedna kulka to jedno winogrono a dwie, dwa winogrona? Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Winogrona 30.05.22, 13:16 WinoGRONO to - jak sama nazwa wskazuje - całe GRONO, nie pojedyncza jagoda. Ale znam osoby, które wierzą, że "grono" to jedna jagoda, a całe grono to nie "grono" tylko "kiść" (jak bananów). Jest jeszcze inne trudne słowo "winogronowe", mianowicie uprawiający winorośl to "winogrAdnik", nie "winogrOdnik". Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Winogrona 30.05.22, 13:18 Kto co - winogrono/winogrona Kogo czego - winogrona/winogron komu czemu - winogronu/winogronom kogo co - winogrono/winogrona z kim z czym - z winogronem/z winogronami o kim o czym - o winogronie/o winogronach wołacz - o winogrono/o winogrona Krzew winogron to winorośl, kiść winogron to wiele kulek na jednej gałązce. Dużo winorośli to winnica. W liczbie pojedynczej może też występować jako winne grono, a zasuszone to rodzynek lub rodzynka. Proszsz. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Winogrona 30.05.22, 13:28 Tak, a ślimak skazany prawomocnie to winniczek. A ślimak dziewic, niewinniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Winogrona 30.05.22, 14:26 Nie jadłem. Niemniej podejrzewam, że nie rozczarowałbym się bardziej neutralnie, niż spróbowawszy suszi. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Winogrona 30.05.22, 15:14 Aczkolwiek marzyła mi się tablica z obrazkami. To jest winorośl. A to kiść winogron. A ten pojedynczy krzew to ... A ta kulka to Poza kilkoma niejednoznacznymi wypowiedziami nie doczekałem się wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Winogrona 30.05.22, 11:44 Tak, a zgromadzenie walne winogron to winoplenum. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Winogrona 30.05.22, 11:58 Nie zgromadzenie walne winogron, a zgromadzenie walne winogronów. A w ogóle, proszę przestać kręcić się przy stole prezydialnym! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Winogrona 30.05.22, 13:30 W porządku. Już włażę podeń, i szczekam. Odpowiedz Link Zgłoś