Dodaj do ulubionych

Decyzje nastolatków

31.05.22, 18:45
Cześć. Podczytuje was już kawał czasu, ale zdecydowałam się napisać, aby dowiedzieć się jak w innych rodzinach wyglądają kwestie związane z wychowaniem.
Otóż dziecko będące w 8 klasie nie chce iść do szkoły w dzień dziecka. W tym dniu nie odbywają się lekcje, a zorganizowane są zajęcia sportowe. Dziecko mówi, że nie chce brać w nich udziału, że inni z klasy też nie chcą iść, a wychowawczyni podpowiedziała im, że nie muszą.
Dziecko mówi, , że pouczy się do sprawdzianu.

Co robicie?
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 18:50
      Są jeszcze sprawdziany w 8 klasach?
      • akseinga1975 Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 18:51
        Zgadzam sie.
      • aguar Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 21:15
        To samo pomyślałam. Ósme klasy już po egzaminach szykują się do liceum, a nie do sprawdzianu.
        • misterni Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 21:51
          Moja córka trzy lata temu też była po egzaminach, ale jeszcze przed klasyfikacją. Więc sprawdziany do ostatniej chwili były.
        • widosna Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 07:18
          Są jeszcze sprawdziany w 8 klasach!
          • magata.d Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 07:56
            widosna napisała:

> Są jeszcze sprawdziany w 8 klasach!
            Są.
            • widosna Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 21:25
              No przecież napisałam, ze są jeszcze sprawdziany w 8 klasach!!!
              • magata.d Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 22:08
                Ok. Źle się podpięłam z odpowiedzią.
      • amsterdama Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 21:47
        Moja jeszcze ma.
      • blaszany_dzwoneczek Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 22:46
        U mojej dziś kartkówka z historii, w piątek sprawdzian z chemii.
      • ga-ti Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 23:40
        Są, są, jeszcze można oceny podciągnąć albo i nie wink
      • la_mujer75 Re: Decyzje nastolatków 01.06.22, 07:10
        Mójemu zostały jeszcze 3 z 7, które mial zapowiedziane na okres po egzaminach!
        • afro.ninja Re: Decyzje nastolatków 01.06.22, 19:26
          To jest nienormalne.
          • hosta_73 Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 08:11
            Zgadzam się. Pogięło ich całkiem.
    • arabelax Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 18:51
      Nic nie robimy. Niech sie uczy, czy to tam ma w planach.
    • sabina211 Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 18:52
      Pozwalam nie iść. Dzień dziecka jest raz w roku, a wyspanie się przed nauką bezcenne. Być może postąpiłabym inaczej gdybym miała dziecko, dla którego każdy pretekst jest dobry, żeby nie iść do szkoły, ale w tej konkretnej sytuacji pozwalam zostać w domu.
    • triss_merigold6 Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 18:54
      Pozwalam nie iść.
    • ninanos Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 18:57
      Pozwoliłabym nie iść, nic złego się nie stanie jak raz do szkoły nie pójdzie i to jeszcze w dzień dziecka.
    • magdallenac Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 18:58
      Oczywiście, że pozwalam nie iść.
    • zamiokulka Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 19:02
      Dzięki
    • zuzanna_a Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 19:48
      Moi wszyscy spakowani na jutrzejszy dzien.
      Dopiero rano wylacze budziki i oznajmie, ze robimy sobie rodzinne wagary wink

Daj synowi luz!
    • escott Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 21:38
      Mnie by szczerze mówiąc martwiło, gdyby dziecko czuło się zmuszone zakuwać do sprawdzianu zamiast iść na zawody, które, jak rozumiem, zostały pomyślane jako atrakcja, więc pewnie nie są z podnoszenia piłki lekarskiej... Pozwoliłabym podjąć decyzję, oczywiście, ale zachęcałabym do udziału w zawodach.
      • hanusinamama Re: Decyzje nastolatków 01.06.22, 08:07
        Widocznie te zawody nie są jednak atrakcją.
      • mayaalex Re: Decyzje nastolatków 01.06.22, 08:22
        moze cos sie zmienilo w ostatnim czasie, ale kiedys te rozne zawody sportowe to dla wielu dzieci nie byla zadna przyjemnosc. Raczej taka rozszerzona wersja wf. Sama nienawidzilam tych wszystkich dni sportu etc, wcale nie dlatego, ze bylam jakos szczegolnie asportowa, tylko zazwyczaj nie byly one jakos szczegolnie dobrze zorganizowane/przyjemne/fajne.
      • lily_evans011 Re: Decyzje nastolatków 01.06.22, 12:10
        Pfff... Faktycznie atrakcja...
      • laura.palmer Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 07:30
        Wolałabym o stokroć podnoszenie piłki lekarskiej niż jakieś denne gry zespołowe lub bieganie.
    • amsterdama Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 22:14
      Moje dzieci mogą sobie robić wolne dni nie tylko 1.06. Byle nie za czesto.
    • wkswks Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 22:35
      Jak ja nie chciałam chodzić do szkoły od czasu do czasu, to bez problemu rodzice wypisywali mi zwolnienia. A w dzien sportu to juz w ogóle nie ma o czym mowić.
    • kklamra Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 23:19
      Mój jest w drugiej klasie szkoły średniej. Wiadomo,że nie idzie do szkoły. Wczoraj mi powiedział,że dwa ostatnie tygodnie roku szkolnego nie będzie już chodził. Nie mam nic przeciwko bo jak oceny wystawione to w sumie po co? I tak się nie uczą już.
      • mae224 Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 08:05
        olewający świat nastolatek zostanie olewającym świat dorosłym, ale wiadomo, przykład idzie z góry.
      • little_fish Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 23:24
        Pojawia się odwieczne pytanie, co było pierwsze, jajko czy kura? Nikt nie chodzi, bo już nie uczą/nic się nie dzieje, czy nie uczą/nic się nie dzieje, bo większość te dni olewa?
    • ga-ti Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 23:38
      Zostawiamy w domu. Zwykle takie atrakcje są odpowiednie dla młodszych dzieci albo dla usportowionych. Jeśli ma iść i się nudzić to niech w domu posiedzi.
      W zamierzchłych czasach pozwalałam zostać w domu w dniu balów karnawałowych, bo dziecko chronicznie nie lubiło. Wyrosło i teraz od imprezek z muzyką i tańcami odpędzić nie mogę.
    • igge Re: Decyzje nastolatków 31.05.22, 23:54
      U mnie to akurat nietypowo było bo chodzenie do szkoły zawsze w gestii dzieci. W sensie chciały to chodziły nie chciały to pozwalałam zostać.
      Najpilniej to same z siebie w liceum chodziły. Wcześniej luz.
    • alfa36 Re: Decyzje nastolatków 01.06.22, 00:37
      Ja pozwalam zostać w domu. Jakiś powód dziecko ma.
    • ichi51e Re: Decyzje nastolatków 01.06.22, 07:23
      moje to tak często nie chce ze już mi wymówek brak na usprawiedliwienia wiec mówię ze jak wymyśli cos dobrego to może iść jak nie to przykro mi ale rusza.
      Gdybyśmy mieszkali w PL gdzie obowiązkowa jest 51% frekwencja nawet bym nie mrugnęła okiem. Jego wybór.
      • magata.d Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 08:00
        ichi51e napisała:

> moje to tak często nie chce ze już mi wymówek brak na usprawiedliwienia wiec mó
        > wię ze jak wymyśli cos dobrego to może iść jak nie to przykro mi ale rusza.

Po co wymyślać wymówki, napisz prawdę, normalnie, po ludzku. W czym problem?
        • berdebul Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 12:41
          Nauczyciele nie lubią czytać „Zyziowi nie chciało się iść do szkoły, a mnie nie chciało się go wykopać na siłę”.
          • magata.d Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 22:14
            Myślę, że problemu by nie mieli z " Proszę o usprawiedliwienie nieobecności Zyzia w szkole w dniu wczorajszym. Na prośbę dziecka pozwoliłam mu zostać w domu".
            • little_fish Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 23:26
              I jak często nie mieliby problemu z takim usprawiedliwieniem?
              • magata.d Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 23:36
                Zakładam zdrowy rozsądek rodziców i dziecka oraz nauczycielki. Jako nauczycielka powinnaś znać odpowiedź na swoje pytanie i każdy odpowiedzialny i zdrowo myślący człowiek zna. A jak nie to pozostaje dać sobie spokój z zostawianiem dziecka w domu, jak chce.
    • milva24 Re: Decyzje nastolatków 01.06.22, 07:39
      Pozwoliłabym zostać w domu.
    • slonko1335 Re: Decyzje nastolatków 01.06.22, 08:00
      Oczywiście, że pozwalamy zostać. Mój dziś idzie na wagary. Wychowawca jak zwykle dał ciała i postanowił, że nic nie robią na DD bo są niegrzeczni, zatem większość klasy postanowiła sama sobie zorganizować i do szkoły się nie wybiera. Mój ma moje błogosławieństwo.
    • geoardzica_z_mlodymi Re: Decyzje nastolatków 01.06.22, 08:10
      Rozmawiamy. Jeżeli dziecko ma sensowne argumenty - pouczę się do sprawdzianu- wyrażam zgodę na dzień urlopu.
      • geoardzica_z_mlodymi Re: Decyzje nastolatków 01.06.22, 08:12
        I to nie tylko w DD. A dziś to szczególnie na tak.
    • princy-mincy Re: Decyzje nastolatków 01.06.22, 08:10
      Miałam podobna sytuację rok temu, gdy córka chciała odejść z poprzedniej klasy. Pozwoliłam nie iść. Dziś, w nowej klasie, poleciała jak na skrzydłach.
    • lily_evans011 Re: Decyzje nastolatków 01.06.22, 11:50
      Nie idzie. Moja też na te zawody nie chodziła, jeśli nie chciała, później się okazywało, że nie było np. pół klasy.
      Swoją drogą szkoły mogłyby zacząć coś lepszego wymyślac niż ograne "zajęcia sportowe", to dzieci by chętnie przychodziły.
    • extereso Re: Decyzje nastolatków 02.06.22, 18:21
      Na pewno pozwalam, bo zazwyczaj pozwalam jak poprosi. W sumie ma kilka dni nieobecności w całym roku, to co się mamy szarpać.
    • widosna Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 07:19
      Pozwalam nie iść. Sama dobrze pamietam znienawidzone dni sportu organizowane w dzień dziecka, gdy byłam w podstawówce.
    • dzikka Re: Decyzje nastolatków 03.06.22, 10:59
      Biorę urlop na żądanie i idę z dzieckiem na wycieczkę. Albo wychodzę do pracy a dzieć zostaje w domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka