Dodaj do ulubionych

Nerw błędny

05.06.22, 09:04
Znacie ćwiczenia dotyczące tego nerwu (układ przywspółczulny)?
W empiku widzę trzy książki na ten temat, a jak czytam ich recenzje na Amazonie, to ludzie są zachwyceni skutecznością, a lekarze i terapeuci polecają.
Ponoć ćwiczenia faktycznie pomagają m.in. na depresję, silny stres, lęki...
Wiecie może coś więcej na ten temat?
Macie jakieś doświadczenia, z nim związane?
Zastanawiałam się nad zakupem książki, nie wiem, czy warto.
Co ciekawe, wygląda na to że wiele z tym tematem wspólnego mają np joga, ćwiczenia oddechowe...

Na szybko znalazłam takie artykuły:

pieknoumyslu.com/nerw-bledny-jak-stymulowac/
multifizjo.pl/nerw-bledny-regulator-rownowagi-ciala-i-duszy/
www.healthline.com/human-body-maps/vagus-nerve
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Nerw błędny 05.06.22, 09:13
      Nie wyszłam poza oddech kwadratowy. Działa uspokajająco, jak wiele innych ćwiczeń/technik, dzięki którym uczymy się panowania nad umysłem i ciałem.
    • totutotam.org Re: Nerw błędny 05.06.22, 09:16
      W skrócie: ćwiczę, działa. Pisałam o tym wielokrotnie, tu na forum. Genetycznie miałabym układ nerwowy do wymiany wink albo do wytrenowania.
      Dla mnie począrkiem była książka Ursuli Eder i Franza Sperlicha "Das Parasympathikus-Prinzip", ale 1.nie wiem czy jest przerłumaczona 2.od tamtego czasu pojawiło się mnóstwo materiału, drukowanego i w sieci.
      • noc_na_pustyni Re: Nerw błędny 05.06.22, 09:26
        Jest przetłumaczone. Właśnie też mi się wydają godna uwagi opisów. Ponoć jest prosta - dobra na początek.
        • noc_na_pustyni Re: Nerw błędny 05.06.22, 09:27
          Rany, przepraszam za telefon...
        • totutotam.org Re: Nerw błędny 05.06.22, 09:30
          Tak, taka dla początkujących zdecydowanie. Mnie otworzyła jednak oczy na sam temat wystarczająco. Potem pogłębiałam temat różnymi TEDami itp.
    • mc.dongs Re: Nerw błędny 05.06.22, 14:28
      Jakie są objawy niepoprawnie działającego nerwu błędnego?
      • noc_na_pustyni Re: Nerw błędny 05.06.22, 14:56
        Dla mnie to nowy temat. Po prostu mnie zaciekawił. Trzeba szukać, chyba że odpowie któraś z bardziej obeznanych forumek.
        Z tego co rzuciłam okiem to np. bezsenność, lęki, niepokój może być. Ale nie traktuj tego jak odpowiedzi, najwyżej trop do jej poszukania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka