Dodaj do ulubionych

Tamara Łempicka w Lublinie

14.06.22, 09:37
Drogie panie, polecam wystawę Tamary Łempickiej w Lublinie.
Bardzo ciekawa wystawa. Dużo obrazów i grafik malarki. Bardzo ciekawe zbiory dodatkowe – jej biżuteria, meble z epoki czy nawet elementy garderoby (chyba nie jej, ale i tak piękne).

A oprowadzanie kuratorskie to majstersztyk. Pan, który prowadził nas po wystawie mówił lekko, ciekawie i z dużym poczuciem humoru. Widać było i czuć, że to pasjonat.
1,5 godziny jego wykładu minęło w kilka chwil.
Jeżeli was ta malarka interesuje - naprawdę warto to zobaczyć.

Obserwuj wątek
    • noc_na_pustyni Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 09:40
      Do kiedy jest?
      • borsuczyca.klusek Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 09:41
        14 sierpnia
      • beataj1 Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 09:42
        do 14 sierpnia.
        • noc_na_pustyni Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 09:43
          Dzięki. W takim razie chętnie się wybiorę - a wcześniej niż w sierpniu bym nie dała rady smile
    • le.fay Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 09:43
      Dzięki bardzo za info.
    • potworia116 Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 09:49
      Moja przyjaciółka była, jest zachwycona, mówi, że prace TŁ robią niewiarygodnie silne wrażenie skupione i pogrupowane w sekwencje, że dopiero tak widać, że o naprawdę wielkie malarstwo, a nie dekoracyjne, stylowe obrazki
    • sabek81 Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 09:51
      Byłam, polecam
    • heca7 Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 09:51
      Super! Dzięki za info, zabiorę męża bo też jest wielbicielem jej sztuki smile
    • daniela34 Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 09:58
      Ooo, do sierpnia to się może wybiorę, zrobimy sobie jakiś weekend w Lublinie.
    • mama-ola Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 10:12
      Wybieram się za tydzień smile
      Mam też jeden nocleg, trochę pozwiedzam, chyba nigdy nie byłam w Lublinie. Widziałam album z freskami z kaplicy zamkowej, wspaniałe są. Tak więc przy okazji Łempickiej polecam i kaplicę.

• daniela34 Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 10:14
        Ja też nigdy. Byłam w pobliżu, krążyłam gdzieś po mniejszych miejscowościach służbowo, a do samego Lublina nigdy nie miałam czasu wstąpić.
      • potworia116 Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 10:38
        Kiedy pracowałam w Lublinie, zdarzało się, że w kaplicy ŚT byłam co drugi - trzeci dzień. Absolutny unikat.
    • kk345 Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 10:31
      Byłam w zeszłym tygodniu w Lublinie i rzucił mi się w oczy baner na murze- wsiąkłam.
      Jedyne zastrzeżenie: kurator wymyślił sobie miłe zaułki do eksponowania obrazów, ale przy większej ilości zwiedzających te zaułki stawały się paryskim metrem w godzinach szczytu, zamiast obrazów widać było tylko głowy współzwiedzających. Świetny klimat epoki, oprócz obrazów piękne zdjęcia i plakaty
      • grey_delphinum Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 10:35
        Jeju, jak bardzo chciałabym to zobaczyć, a nie wiem, czy się uda...
        Dziewczyny, a co jeszcze ciekawego można by zwiedzić w Lublinie i okolicy, gdybyśmy jednak zdecydowali się na wyjazd?
        • kk345 Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 10:43
          W Lublinie Muzeum wsi lubelskiej, świetny skansen. Kazimierz i Nałęczów pod nosem.
          • grey_delphinum Re: Tamara Łempicka w Lublinie 14.06.22, 11:20
            Dziękuję za polecajki 😊, ale właśnie wyczytałam, że na jesien wystawa Lempickiej ma być w MN w Krakowie, więc raczej nie wybiorę się do Lublina w tym roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka