Dodaj do ulubionych

Pościel- prasowanie

17.06.22, 12:06
Zanosicie pościel do magla, czy same pracujecie?
Ja zanoszę, ale działa mi na nerwy powoli gość z magla, bo nigdy nie pakują rzeczy w folię, jak w pralni chemicznej, tylko on ode mnie wymaga, żebym przyniosła tę pościel już w worku czy czymś.
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:13
      Nie zanoszę i nie prasuję.
    • laura.palmer Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:14
      Nie zanoszę, nie prasuję.
    • jehanette Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:14
      1. Prasowanie pościeli nie istnieje w moim świecie, szkoda czasu, kasy i zużytej na to energii
      2. Pan z magla ma bardzo proekologiczne zachowanie, mnie zawsze wkurza ta folia z pralni
      • 1.wetta.1 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:21
        Nie prasuję od zawsze. Po praniu rozstrzepuję i rozciągam energicznie. Potem na suszarkę na balkon. Składam i do szafy. Po założeniu wygląda jak nówka z magla.
        Oprócz koszul męża do biura niczego nie prasuję. Szkoda prądu.
        • panna.nasturcja Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 15:10
          Nie, nie wyglada jak z magla. Tak się wydaje ludziom, którzy nie prasują i wszystko mają wymięte.
          • jehanette Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 16:07
            A kto ogląda Twoja pościel? I czy zmieniasz ja codziennie? Przecież po nocy jest pognieciona.
          • sarah_black38 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 19:33
            panna.nasturcja napisał(a):

> Nie, nie wyglada jak z magla. Tak się wydaje ludziom, którzy nie prasują i wszy
            > stko mają wymięte.

Podzielam. Ja jeszcze daję lekki krochmal, co powoduje, że pościel jest delikatnie szeleszcząca. Cierpię jak gdzieś na wakacjach czy to w pensjonacie, czy to na kwaterze prywatnej pościel jest taka sflaczała.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Pościel- prasowanie 18.06.22, 21:34
              Nienawidzę tego szeleszczenia . Ja z opcji, ze lubiłam taką już dobrze pomietoloną. Magiel - brrr
            • kamin Re: Pościel- prasowanie 19.06.22, 17:09
              Ja cierpię w takiej sztywnej. Moja trauma z dzieciństwa to grube rajstopy w prążek i pościel z krochmalem.
      • asia.sthm Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:59
        > 2. Pan z magla ma bardzo proekologiczne zachowanie, mnie zawsze wkurza ta folia z pralni

Nareszcie! Precz z foliami!

Ps. To taki moj apel na dzisiaj.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pościel- prasowanie 18.06.22, 20:58
        MOja mama miała taką plastikową skrzynię, w której woziła pościel do i z magla. smile Raaany, kiedy to było...
    • heca7 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:19
      Magiel, zawsze. Ale my mamy fioła na punkcie pościeli. Żadnej kory, żadnej flaneli. Musi do siebie pasować. Nawet narzuta i poduszki ozdobne się zmieniają razem z rodzajem pościeli.
      • asfiksja Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 15:30
        >Ale my mamy fioła na punkcie pościeli. Żadnej kory, żadnej flaneli.
        Nie nazwałabym tego fiołem. Ja nie tylko żadnej kory i żadnej flaneli, ale też żadnej domieszki poliestru. Tylko bawełna i len. Tylko tkaniny - płótno, adamaszek, satyna. Dzianiny nie. I musi być wyprane BEZ zmiękczaczy czy płynów do płukania. Doceniam za to, jeśli ktoś mi wykrochmali (ale mnie się nie chce). Bez magla, bez prasowania.
        • heca7 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 15:39
          U mnie w domu to nie tylko się krochmaliło ale i farbkowało wink Ja już nie farbkuję, nawet nie wiem czy to w obecnych pralkach możliwe. Ale krochmal można kupić wink
          Też żadnego poliestru nie posiadamy, pościel jest biała z ewentualnie baaaardzo drobnymi wzorkami. Mąż to nawet posiada do niektórych kompletów takie prześcieradła do przykrywania jak w ciepłych krajach wink Ja i w upały muszę czuć kołdrę a on owija się jak mumia tym prześcieradłem.
          • majenkir Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 16:43
            heca7 napisała:
            > U mnie w domu to nie tylko się krochmaliło ale i farbkowało ;
            )

Farbkowało? Co to znaczy?

Moja mama też krochmaliła pościel, czego nienawidziłam i chyba miałam jeszcze większą alergię od tego.
            • chatgris01 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 16:51
              Farbkowało się niebieską farbką do bielizny (ultramaryna), żeby optycznie wybielić www.radziemska.pl/ultramaryna/79-pigment-do-wybielania-i-barwienia-20g.html
              • black_magic_women Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 17:04
                OT. Bogumiła Wander opowiadała kiedyś, że w trudnych, powojennych czasach, jej mama używała takiej farbki do makijażu.
                • chatgris01 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 17:15
                  Wander nie słyszałam, ale któraś inna, bodajże Niezabitowska, opowiadała, że robiło się cień do powiek, mieszając krem Nivea z tą farbką. Pewnie to było popularne wtedy.
                  • majenkir Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 19:01
                    A ja kiedyś wybielaczem do firanek rozjaśniałam włosy 😂😂
        • chatgris01 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 15:58
          To ja tylko len. Ale i tak nie prasuję tongue_out
    • woman_in_love Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:25
      Że kurwa co?!?
      • beata985 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:36
        woman_in_love napisała:

> Że kurwa co?!?

I to jest bardzo dobra reakcja...podoba mi się jak mało kiedy 😳😂😂😂😂
      • zerlinda Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:05
        woman_in_love napisała:

> Że kurwa co?!?

Mogę się podpisać pod tą reakcją. I jeszcze ta folia.. Lecz się.
      • wbka1 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:50
        ...że to! Dla mnie jakość pościeli ma znaczenie, kupuję szwajcarską satynę, a pani z magla przyjeżdża do mnie, a po prasowaniu przywozi.
        • kk345 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 14:01
          Phi, pozwalasz jej wywozić pościel do magla, zamiast żądać, by przywoziła magiel do ciebie? amatorka.
          • wbka1 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 15:09
            Powiedzmy, że nie zrozumiałam sarkazmu, w jakim celu pani miałaby przewozić magiel, przywozi pościel. Ty masz tak, jak lubisz, inni mają inaczej. Acha, ironiczne komentarze można sobie podarować.
        • majenkir Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 19:03
          wbka1 napisał:
          > kupuję szwajcarską satynę, a pani z magla przyjeżdża do mnie, a po prasowaniu przywozi.

Ja chyba jednak tu nie pasuję…😅
          • wbka1 Re: Pościel- prasowanie 19.06.22, 15:48
            Jak najbardziej pasujesz, prasowanie nie ma tu nic do rzeczy. Ematka to taka mądrość zbiorowa, można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, wypróbowywać wypróbowane, poza tym to taka namiastka rozmów towarzyskich, dzielenia się doświadczeniami - nie zniechęcaj się, bo tu nikt nie mówi, że uprasowane jest lepsze!
        • mandre_polo Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 19:40
          wbka1 napisał:

> ...że to! Dla mnie jakość pościeli ma znaczenie, kupuję szwajcarską satynę, a p
          > ani z magla przyjeżdża do mnie, a po prasowaniu przywozi.

A nie wołasz innej pani żeby ją zmieniła na czystą?
          • wbka1 Re: Pościel- prasowanie 18.06.22, 11:21
            Odpowiedziałam na pytanie czy prasuję pościel, jak będzie pytanie o to, kto mi pomaga prowadzić dom to być może odpowiem i zaspokoję twoja ciekawość. Chyba że to była czysta złośliwość n niektórzy tak mają.
            • magdallenac Re: Pościel- prasowanie 18.06.22, 14:33
              U mnie też podobnie- raz w tygodniu się wystawia w koszu wszystkie rzeczy do pralni i czyszczenia i po kilku dniach odwożą wyprane i wymaglowane. My wystawiamy koszule i garnitury męża, pościele i moje delikatne rzeczy, których nie wolno prać. Bardzo sobie chwalę😄
              • podaje_haslo_okon Re: Pościel- prasowanie 19.06.22, 11:00
                To mnie zaciekawiłyście. Gdzie się wystawia i ile to kosztuje?
                • magdallenac Re: Pościel- prasowanie 19.06.22, 16:11
                  Przed dom, serwis przyjeżdża 2 razy w tygodniu, zabiera brudne, przywozi czyste na wieszakach, a rzeczy typu pościel, złożone i zapakowane w torbę na pranie. O cenach nie piszę, bo po pierwsze po drugiej stronie oceanu, a po drugie koszule męża znacznie zawyżają rachunki.😀
                  • podaje_haslo_okon Re: Pościel- prasowanie 19.06.22, 16:17
                    Ej, też chcę takie. Ja lubię wyprasowane rzeczy, ale nienawidzę prasować i nie chce mi się nosić tego do pralni chemicznej. To by było rozwiązanie idealne dla mnie!
    • szafireczek Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:26
      Obowiązkowo krochmalę lekko i zawsze prasuję, z tym że nie mam ani jednej pościeli z kory, czy innej tkaniny, której z założenia sie nie prasuje. Do magla noszę jedynie lniane obrusy i narzuty - ale rzadko, bo nie używam na codzień.
    • mamtrzykotyidwa Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:41
      Brzydziłabym się spać w pościeli wymacanej przez pana z magla.
      Rozwieszam na sznurku, jest wystarczająco prosta.
      • tymianek21 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 14:48
        Też tak pomyślałam!!!!!
        Jedyne ustępstwo to pobyt w hotelu ale pościel domowa macania przez innych🤮
    • ib_k Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:43
      Od zawsze magiel, chociaż po ostatnich podwyżkach wychodzi coraz drożej. Odbieram w tym w czym przyniosłam czyli niebieskiej torbie z Ikea, od lat.
    • primula.alpicola Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:48
      Prasuję sama, o ile widzę potrzebę. Przy bawełnie gofrowanej nie widzę, przy satynie widzę.
    • extereso Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:50
      Ja staram się składać od razu po wysuszeniu w suszarce zima, mam większość zimowych z flaneli a latem z kory, susze na linkach na dworze, też od razu składam. Nie prasuję ani inni domownicy. Zresztą syn zmienia pościel co trzy dni, już go widzę nad żelazkiem 😝i tak wydaje mi się, że w kółko prasuje 😳
    • borsuczyca.klusek Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:55
      I może jeszcze skarpetki mam prasować 🙄
      • beneficia Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 14:02
        Znałam kiedyś taką dziewczynę, prasowała skarpetki i majtki xD
        • tilijka123 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 16:32
          beneficia napisała:

> Znałam kiedyś taką dziewczynę, prasowała skarpetki i majtki xD

Też znam taką osobę - moja ciocia. Myślałam, że chodzi jej o usunięcie potencjalnych bakterii z bielizny ale nie. Nie lubi jak są pogniecione.
        • mizantropka_20 Re: Pościel- prasowanie 19.06.22, 09:21
          Moja ciocia prasowała wszystko oprócz rajstop i pończoch. Twierdziła (moim zdaniem słusznie), że wysoka temperatura utrupia wszelkie zarazki itp.
          • memphis90 Re: Pościel- prasowanie 19.06.22, 09:26
            Gdyby ukatrupianie zarazków w spodniach i swetrach było niezbędne do życia, to większość ludzkiego świata leżałaby martwa...
          • mamkotanagoracymdachu Re: Pościel- prasowanie 19.06.22, 11:03
            mizantropka_20 napisała:

> Moja ciocia prasowała wszystko oprócz rajstop i pończoch. Twierdziła (moim zdan
            > iem słusznie), że wysoka temperatura utrupia wszelkie zarazki itp.
            >

Z czasu przeszłego wnioskuje, ze cioteczna odeszła z tego padołu mimo unikania zarazków?
          • kamin Re: Pościel- prasowanie 19.06.22, 17:26
            Oprócz temperatury znaczenie ma też czas. Żeby zabić e.coli potrzeba 20 minut w temperaturze pow. 60 stopni. Samo przejechanie żelazkiem niewielu bakteriom zaszkodzi.
    • starczy_tego Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 12:57
      Hahah prasowanie pościeli, rozbawiłaś mnie, dobre
    • anilorak174 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:02
      Nie prasuję poscieli.
      Brawa dla pana z magla za ekologiczną postawę.
      • panipoczterdziestce Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 15:46
        To nie ekologia kieruje panem z magla. To oszczędność. Nie musi wydawać na folię i na zgrzewarkę. Pracownicy pracują szybciej, bo odchodzi czas na pakowanie. Żeby pościel była ekstra czysta pierze ją w chemii, zanieczyszcza środowisko.
        • asia.sthm Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 15:55
          > To nie ekologia kieruje panem z magla. To oszczędność.

Jedno nie wyklucza drugiego zeby od razu wydawac wyrok.

> Żeby pościel była ekstra czysta pierze ją w chemii, zanieczyszcza środowisko.

Eeeetam, jak to ten twoj oszczedny to i na chemie pozaluje. Sama woda taniej mu wyjdzie.
        • chococaffe Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 15:59
          A Ty jak pierzesz swoje rzeczy? Przyznam się, że ja piorę zanieczyszczając środowisko (prąd, woda, itd)
        • tilijka123 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 16:26
          panipoczterdziestce napisała:

> To nie ekologia kieruje panem z magla. To oszczędność. Nie musi wydawać na foli
          > ę i na zgrzewarkę. Pracownicy pracują szybciej, bo odchodzi czas na pakowanie.
          > Żeby pościel była ekstra czysta pierze ją w chemii, zanieczyszcza środowisko.

Rodzice odkąd pamietam oddają pościel do magla i nigdy nie była foliowana. Złożone na kupkę obrusy i pościel są 'pakowane" w przescieradło, a następnie w cienki bawełniany kocyk i magiel taki sam pakunek oddaje.
        • memphis90 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 19:43
          Przecież pan z magla niczego nie pierze... Chyba, że własne majciochy po pracy...
        • potworia116 Re: Pościel- prasowanie 19.06.22, 19:35
          Wszystko jedno, co nim kieruje, o ile efektem jest mniejsza ilość plastiku w ekosystemie.
    • maribel2 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:09
      Prasuję. Nie jest to żaden problem. Nawet lubię. Nigdy nie spałam w niewypasowanej.
      • neospasmina Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:23
        ale jak już noc czy dwie prześpisz, to jest niewyprasowana, czyli pognieciona
        czyli jednak śpisz?
        chyba że od razu zmieniasz po wstępnym wygnieceniu...
        • koronka2012 Re: Pościel- prasowanie 18.06.22, 15:42
          Po spaniu jest w najgorszym wypadku lekko pognieciona, a nie wymemłana. Prasowanie widać i czuć, nawet po tygodniu.
    • picathartes Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:10
      Nie prasuję, nie zanoszę do magla, ograniczam zużycie plastiku.
    • aandzia43 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:16
      Nie prasuję, składam równo w kostkę i sama się w szafie wygładza. Nie prasuję niczego poza ubraniami bezwzględnie tego wymagającymi, a do magla noszę zasłony i obrusy z lnu i grubej bawełny.
    • lannnnntana Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:21
      A po co prasować, jak i tak zaraz się wygniecie?
      • mieszkanienaturalnie Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:41
        To prawda, jednak to inny rodzaj wygniecenia. Niewyprasowana pościel jest flejowata, szok że tyle z was potrafi w takiej spać.
        • anilorak174 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:47
          Po kazdym spaniu prasujesz? Bo taka wyprasowana to po jednej nocy wyglada jak niewyprasowana.
          • szafireczek Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:51
            Jak jest chociaż lekko wykrochmalona, to jednak niesmile
            • chatgris01 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 14:07
              Krochmal to doskonała odżywka dla roztoczy.
              • szafireczek Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 14:37
                Może ich zapędy skończa się na krochmalu i podarują sobie naskóreksmile Tak na serio, pewnie nie jest to opcja dla alergików. Ja lubię taką nieco sztywną pościelsmile
            • homohominilupus Re: Pościel- prasowanie 18.06.22, 14:47
              szafireczek napisała:

> Jak jest chociaż lekko wykrochmalona, to jednak niesmile

A może codziennie zmienia? Kto bogatemu zabroni.
        • neospasmina Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:58
          ja nawet potrafię spać pod kocem oraz w śpiworze
          i nadal nie wiem, co jest flejowatego w wypranej świeżo pościeli
    • konsta-is-me Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:31
      W ogóle istnieje jeszcze coś takiego jak magiel ???
      Pamiętam zanoszenie pościeli tam z dzieciństwa tylko...
      Więc nie prasuję, nie noszę do magla (choć lubię wykrochmalona pościel) bo nie upadłam aż tak na głowę żeby prasować poszewki.
      • heca7 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:49
        Oczywiście. I mnóstwo osób z mojej okolicy nosi. Często usługę magla ma pralnia.
      • geoardzica_z_mlodymi Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 17:48
        Też moja pierwsza myśl była: to magiel jeszcze istnieje?!
    • mamkotanagoracymdachu Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:51
      Wyjmuje z suszarki / szafki i powlekam pościel.
      Prasowanie pościeli?? Jeszcze nie oszalałam.
    • jolie Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 13:52
      Nie prasuję pościeli, bo mi się nie chce. Ale moja matka prasuje i gdy jestem u rodziców, uwielbiam to pierwsze zanurzenie w takiej pościeli, bardzo miłe uczucie.
    • chatgris01 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 14:02
      Nie zanoszę i nie prasuję.
    • kaki11 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 14:18
      Prasuje sama lub nie prasuje jeśli to któryś z tych kompletów, które ładnie wyglądają bez prasowania, to tego nie robię.
    • lea_233 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 14:18
      Nie prasuję, nie magluję. Szkoda by mi było czasu i prądu.
    • enigma81 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 14:26
      Hę??
      Żadnego magla, żadnego prasowania.
      Za to piorę dość często - to moje jedyne zboczeństwo w temacie pościelowym.
      • aandzia43 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 14:52
        Zmieniam raz na tydzień, nie wiem czy często. Krochmalenie i niezbędne po nakrochmaleniu maglowanie pościeli to spadek po czasach gdy pranie było kłopotliwe i czasochłonne, a krochmal impregnował materiał żeby pot i brud nie wnikały zbyt szybko. Podobnie z obrusami.
        • enigma81 Re: Pościel- prasowanie 17.06.22, 14:54
          Krochmalona pościel to dla mnie trauma z dzieciństwa - u babci zawsze była taka sztywna.

Piorę zimną co tydzień, latem co 2-3 dni - bardzo lubię spać w świeżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka