Dodaj do ulubionych

Jean-Louis Trintignant

18.06.22, 06:45
Wiedziałam że był chory… ale jednak smutno bardzo.
Ogromny artysta, wspaniały aktor, bardzo mądry człowiek. Jego głos… uwielbiałam.
aktor Leloucha, Hanekego, Truffaut, Chabrola, Blier no i oczywiście Kieślowskiego.
Tragiczne życie obsesyjnie prześladowane przez śmierć… stracił 2 dzieci co było ogromną tragedią w jego życiu.
Ostatni raz widziałam go w kinie w filmie Hanekego, Happy End…
Donc… Happy End 😌
Obserwuj wątek
    • ingryd Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 06:49
      O i piękne zdjęcie
      • ajaksiowa Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 07:06
        Pamiętam z ,,Kobieta i mężczyzna,,dobry aktor,nie do zapomnienia c..hociażby z aparycji..
    • chococaffe Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 07:36
      Widziałam...sad
    • chococaffe Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 07:52
      • ingryd Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 08:23
        Merci, que c’est beau !
        Co mnie zawsze zastanawiało, ze z jego głosem, aparycją nigdy nie zrobił kariery teatralnej (w końcówce życia coś tam zaczął, ale ogólnie deski go nie pociągały)
        • chococaffe Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 08:50
          Chyba jednak jest / zdarza się talent ściśle filmowy i teatralny. Np Frycz jest genialny na scenie i beznadziejny w filmie
          • chococaffe Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 08:56
            p.s. jeszcze myślę, że Trintignant grał "wolno", często jest wokół cisza (niedosłowna) - nie wiem czy to sprawdziłoby się na scenie, gdzie tempo jest inne
          • ingryd Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 14:09
            Tak tak, istnieją oczywiście aktorzy preferujący kamerę / scenę, i jest ich nawet sporo, ale właśnie mnie zawsze się wydawało ze akurat on byłby (jeszcze) lepszy w teatrze…
            (potrafił też grać „szybko” bo nie tylko U Hanekego czy Truffaut przecież grał, zdażało mu się grać gorących kochanków i westerny wink )
      • beaucouptrop Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 11:17
        Piękny głos. Pięknie mówi po francusku. Bardzo go lubiłam.
    • geigo Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 11:17
      Bardzo smutno sad Dla mnie to przede wszystkim Silenzio z westernu Corbucciego, ale grał w tylu fantastycznych filmach - Il sorpasso, Z, Compartiment tueurs, Il conformista, La morte ha fatto l'uovo, L'Attentat, można tak wymieniać długo...
      • ingryd Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 14:16
        Moim ulubionym i kultowym filmem z Trintignant jest „mężczyzna i kobieta” (ogólnie wszystkie filmy leloucha)
        A najbardziej wstrząsającym Amour Hanekego, bardzo ciężki i wstrząsający film wg mnie nie o starości a o miłości…
    • bergamotka77 Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 12:09
      Wielka szkoda i ogromna strata dla światowej kultury...Dla mnie Trintignant to przede wszystkim film " I Bóg stworzyl kobietę" po którym oboje z Bardot zostali gwiazdami. Piękna z nich była para!
      • ingryd Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 14:20
        😂😂😂, oj tak, tak byli piękną parą, tylko żona Trintignant, Stephane Audran, tego jakoś nie doceniła i po zakończeniu filmu, illico presto wniosła o rozwód 🤔
    • aqua48 Re: Jean-Louis Trintignant 18.06.22, 12:39
      Oo, wielka szkoda. Wspaniały artysta z cudownym głosem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka