Dodaj do ulubionych

Urlop wakacyjny

18.06.22, 15:47
Powiedzcie proszę ile możecie wziąść urlopu w okresie wakacji? Wasz pracodawca narzuca wam że np. tylko 2 tygodnie? Bo u mnie w pracy właśnie tak jest tzn. 2 tygodnie to max. I to od lat tak jest, w 2 tygodnie ciężko się zregenerować , może dlatego nie przepadam za latem... największe upały przeważnie w robocie już mi słabo.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 15:51
      U nas prawie nikt nie chce latem, prawie wszyscy wyrośli z dzieci w wieku szkolnym
      • agniesia331 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 17:15
        U nas albo wyrastają albo single .A mimo to biorą w wakacje
        • chococaffe Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 21:25
          Może lubią upały.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 15:59
      Ja w pracy nie zaleze od innych, nikt mnie nie zastępuje, więc mogę sobie wziąć ile chce. Rok finansowy kończy się u nas 30/6, wiec idealnie, większość ludzi bierze cały miesiąc wolnego latem.
      • kloi0505 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 18:01
        A potem jak potrzebują urlopu w ciągu roku to zapewne biorą L4 na bombelka lub na siebie.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 18:52
          kloi0505 napisał(a):

> A potem jak potrzebują urlopu w ciągu roku to zapewne biorą L4 na bombelka lub
          > na siebie.

To maja jeszcze tydzień. Po co komu więcej urlopu w ciągu roku?
          • angazetka Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 18:57
            Hm, większości ludzi? Fajnie jest móc odpocząć więcej niż raz w roku.
            Pomijam urlop typu jeden-dwa dni na okazje typu święta, city break, zrobienie sobie długiego weekendu po Bożym Ciele etc.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 20:28
              angazetka napisała:

> Hm, większości ludzi? Fajnie jest móc odpocząć więcej niż raz w roku.
              > Pomijam urlop typu jeden-dwa dni na okazje typu święta, city break, zrobienie s
              > obie długiego weekendu po Bożym Ciele etc.

I Ty wiesz lepiej, co jest dla tych ludzi dobre? Ze wola ten wypoczynek kilka razy zamiast jednego dłuższego? Dzięki za rady, na pewno przekaże wszystkim koleżankom i kolegom, ze głupio robią, bo angazetka tak napisała.
              • angazetka Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 20:39
                Spytałaś, po co komu więcej niż tydzień urlopu poza tym "głównym", więc wyjaśniłam, nie musisz się rzucać.
            • sol_13 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 22:20
              Jeszcze są dni do odbioru za różne święta i 2 dni opieki. Mi spokojnie wystarcza na tydzień w zimę, 2x2 tygodnie w wakacje i różne pojedyncze dni. Ale też mam trochę zaległego odkąd jestem na zdalnej.
            • bywalec.hoteli Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 22:28
              obie macie rację: urlop glowny powinien trwać miesiąc minimum a do tego jeszcze z 3 tygodnie do brania w dowolne dni i miesiące jak kto chce.

26 dni urlopu na rok to bardzo mało, relikt komuny kiedy nie było komputerow, smartfonów, robotów itp. Wydajność pracy ludzkiej była nizsza. Teraz jest wielokrotnie większa i urlop powinien być przynajmniej 2 razy dłuższy a weekend składać się z 3 dni.
          • agniesia331 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 19:53
            Czasami mają więcej. W korpo można mieć etat nawet w 8 powiązanych spółkach i urlop w wymiarze 32 dni
      • chococaffe Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 21:26
        Ja mogę krócej ale częsciej. Nie wyobrażam sobie zostać tylko z 6 dniami na resztę roku
    • anilorak174 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 15:59
      Dowolność. Rok temu mialam 3 tygodnie w sierpniu.
    • zerlinda Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 16:16
      To zależy. Jeżeli twoja nieobecności nie wpływa na ciągłość pracy czy wykonane zadanie, to przecież możesz wziąć i miesiąc. Zależy co robisz, czy to praca zespołowa. No jest dużo czynników przecież.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 16:40
      Jak się wstrzelisz z urlopem w urlopy innych to mozesz i 4 tygodnie brać.
      • fandorina Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 16:43
        Zazdroszę Wam bardzo marzą mi sie 3 tygodnie, muszę mieć zastępstwo, przy dobrej woli kierownictwa myślę że dałoby się to zorganizować, a tak mam 12 dni urlopu zaległego i mszą być 2 tygodnie.
    • profes79 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 16:45
      Wszystko zależy od pracodawcy i organizacji pracy. Są sektory gdzie latem nawet dnia wolnego nie weźmiesz bo jest szczyt sezonu; sa takie, gdzie dostaniesz miesiąc bo akurat nic się nie dzieje i wiadomo, że dziać się nie będzie. Do tego dochodzą indywidualne układy w firmach.
    • kaki11 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 16:48
      Tyle ile jeszcze mam i chce, byle zamieniać termin urlopu z pracownikami z którymi się zastepujemy.
      Że ja akurat na urlop lubię wyjechać po sezonie, bo jeszcze mogę (dziecko nie w wieku szkolnym) to latem większość dni spędzam w pracy, biorę jakieś pojedyncze dni wolne, ale nie bardzo mi to przeszkadza.
    • igge Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 16:54
      Mojemu mężowi kiedyś w pracy szef powiedział, że jeśli ktoś bierze więcej niż tydzień urlopu ciurkiem i w pracy jest ok bez niego tzn, że nie jest potrzebny im w firmie w ogóle ( skoro są w stanie poradzić sobie PONAD 1 tydzień bez niego)
      W tamtej firmie nikt nie znikał na ponad 1tydzień, chyba, że po porodzie.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 17:19
        igge napisał:

> Mojemu mężowi kiedyś w pracy szef powiedział, że jeśli ktoś bierze więcej niż t
        > ydzień urlopu ciurkiem i w pracy jest ok bez niego tzn, że nie jest potrzebny i
        > m w firmie w ogóle ( skoro są w stanie poradzić sobie PONAD 1 tydzień bez niego
        > )
        > W tamtej firmie nikt nie znikał na ponad 1tydzień, chyba, że po porodzie.

Co za toksyczny dupek z tego szefa.
        Po takim tekście natychmiast szukałabym pracy.
      • anilorak174 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 20:25
        Ja bym natychmiast szukała innej roboty.
      • kandyzowana3x Re: Urlop wakacyjny 19.06.22, 06:37
        To było bardzo popularny w latach 90cytat z amerykańskich korporacji. Na szczęście czasy się zmieniają, niestety mentalność niektórych ludzi wolniej.
    • piszaca.zza.swiatow2 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 16:54
      W sumie dowolnie, bo muszę to obgadac z jedną koleżanką. Z nią akurat wszystko super pasuje, bo ja mam dziecko szkolne, a ona nie.
      Ja pracuję do tego na cześć etatu, jak biorę 3 tygodnie to jeszcze z tego przed urlopem mam od czwartku wolne więc robią się prawie 4.
    • agniesia331 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 17:12
      Ludzie biorą 3 lub 2 n.suerpien i tydzień w lipcu. Lub 2 i 2.
    • agniesia331 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 17:17
      A nie możesz wziąść 2 tyg I 3 dni np tak by z weekendem mieć 5 dni na krótszy wyjazd?
      • fandorina Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 17:24
        Tak pewnie zrobię bo do września urlop zaległy ma być wykorzystany. Bardziej mi chodzi o to że nie mogę wziąć ciągiem latem no ale trudno.
        • agniesia331 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 17:33

A 2,5 tyg? Albo 2,3 dni połączone z 15.08?
          • fandorina Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 17:49
            To jest jakaś myślsmile dzięki.
    • milva24 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 17:24
      Tydzień. Dwa tygodnie to ja mogę wziąć w lutym albo listopadzie.
    • sandy_cheeks Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 17:33
      Odkąd mam dzieci, czyli od 13 lat biorę 3 tygle ciurkiem w lecie i konkubin tez 3 tygle. Obecny pracodawca trochę na początku marudził, ale zawsze mi klepie urlop…
    • strumien_swiadomosci Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 18:23
      U nas jest cyrk z każdą dłuższą nieobecnością, niezależnie od pory roku. 2 tygodnie to max i to tylko dlatego, że pracodawcę prawo zmusza.
      Ilość roboty nie zmniejsza się podczas nieobecności pracownika, więc reszta zespołu musi się wtedy sprężać (w praktyce - brać nadgodziny).
      Optymalnie jest wybierać po 2-3 dni urlopu, no ale wyjazdowo to bez sensu.
      • angazetka Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 18:58
        Optymalnie dla kogo? Bo nie dla pracowników.
        Ilość roboty w żadnej firmie się nie zmniejsza pod nieobecność pracownika - ale co z tego?
        • strumien_swiadomosci Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 21:49
          Optymalnie dla firmy i współpracowników oczywiście. Dla samego urlopującego już mniej (ja jestem szeregowym pracownikiem, żeby nie było).
          A odnośnie pytania "co z tego" - jak zespół odpuści pracę za nieobecną osobę, to mamy niewykonaną robotę, zawalone terminy, tysiące telefonów od wkurzonych klientów. Zwolnić niby nie zwolnią z tego powodu, ale konsekwencje są dość konkretne.
          • angazetka Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 22:26
            Czyli macie złą organizację pracy w firmie. Bo to jest normalne, że ludzie chodzą na urlopy czy chorują.
    • tokyocat Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 18:26
      4 tygodnie
    • bassino22 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 18:26
      Koleżanka bierze od 20 czerwca do 16 sierpnia.
    • beataj1 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 19:05
      Nie mam ograniczeń. Nam taki układ z koleżanką, że ona woli sierpień a ja wolę lipiec. Zatem, nie ma problemu mogę wziąć cały miesiąc. W praktyce zwykle biorę około 15 dni.
    • palacinka2020 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 19:33
      3 tyg spoko. A 2 tyg jesli polaczone z weekendami to 16 dni, tez ok.
    • klementyna156 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 20:37
      ile chcę, zwykle latem 3 tygodnie-miesiąc, zimą tydzień + wiosną i jesienią krótkie wypady, ale dłuższe niż weekendy. Sporo, łącznie, kocham podróże.
      Ale ja nie mam pracodawcy i nie chcę już nigdy mieć, u siebie pracuję.
      • nenia1 Re: Urlop wakacyjny 19.06.22, 10:37
        klementyna156 napisał(a):

> ile chcę, zwykle latem 3 tygodnie-miesiąc, zimą tydzień + wiosną i jesienią kró
        > tkie wypady, ale dłuższe niż weekendy. Sporo, łącznie, kocham podróże.
        > Ale ja nie mam pracodawcy i nie chcę już nigdy mieć, u siebie pracuję.

u mnie bardzo podobnie, właściwie identycznie smile latem zazwyczaj jadę jednym ciągiem na trzy tygodnie/miesiąc, wtedy czuję że wypoczywam, dwa tygodnie dla mnie to mało. W pierwszym przestawiam się z trybu "praca" na "wypoczynek", w drugim/trzecim zaczynam czerpać pełnymi garściami a w czwartym przychodzi powoli ochota na powrót. Idealny reset. Prócz tego tak samo wiosna i jesień krótsze wypady, łącząc tydzień z weekendami zazwyczaj po 9 dni plus, przynajmniej tydzień zimą, najczęściej z sylwestrem. Jak u ciebie, własna działalność.
    • sol_13 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 22:15
      Odkąd mam dziecko szkolne, biorę 2x2 tygodnie.
    • jana111 Re: Urlop wakacyjny 18.06.22, 22:16
      Mam aktualnie ponad 40 dni. Chętnie wzięłabym miesiąc ciurkiem, ale po 1. mąż nie ma tyle a trzeba jakoś luki między babciami i obozami zapełnić a po 2. z roboty, która by mi się nawarstwiła w tym czasie wygrzebałabym się chyba na Boże Narodzenie. Plus moja długa nieobecność blokuje pracę mojego zespołu a zastępstwo nie jest możliwe.
      Po raz pierwszy biorę 3 tygodnie, łącznie w wakacje prawie 5. U mnie są dofinansowania do urlopu 2 tygodniowego, więc każdy tyle bierze a pracodawca w wakacje udziela. Jedna babka co roku bierze urlop we wrześniu, cały miesiąc albo prawie i chyba nie miała z tym nigdy problemu - zapewne dlatego, że to wrzesień.
      Koleżanki biorą co roku 4-5 tygodni, ale one pracują w innych działach i mogą, u mnie się nie da, chyba, że mnie ktoś częściowo zastąpi a aktualnie nie ma kto.
    • extereso Re: Urlop wakacyjny 19.06.22, 05:57
      Ja robię sobie miesiąc wolnego.
    • engine8 Re: Urlop wakacyjny 19.06.22, 06:04
      A gdzie to tak jest?
      Pewnie w Ameryce bo tam nie maja urlopow i ich dusza jak niewolnikow ale na pewno nie w Polsce?
      • bywalec.hoteli Re: Urlop wakacyjny 19.06.22, 18:15
        engine8 napisał(a):

> A gdzie to tak jest?
        > Pewnie w Ameryce bo tam nie maja urlopow i ich dusza jak niewolnikow ale na pe
        > wno nie w Polsce?

W Ameryce właściciele korporacji są potomkami właścicieli plantacji niewolników i przenoszą zwyczaje? 😀😀😀
    • enigma81 Re: Urlop wakacyjny 19.06.22, 10:09
      U mnie pracodawca nic nie narzuca, dogadujemy się między sobą w oddziale. Zasada jest taka, że dwie osoby ogarniające jeden obszar nie idą w tym samym czasie. No i jeśli ktoś chce dostać świadczenie urlopowe to musi iść na te 10 dni roboczych z rzędu.
      Kilka lat brałam po 3 tyg wolnego zawsze w sierpniu (przerwa w przedszkolu) i nigdy nie było z tym żadnego problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka