Dodaj do ulubionych

Bezinteresowne chamstwo

21.06.22, 16:10
Jak reagujecie na bezinteresowne chamstwo? Ktoś atakuje was personalnie, docinki poniżej pasa. Nie mówię o relacjach w rodzinie, ale raczej o pracy.
Miałam dziś przykrą sytuację - osoba wyznaczona mi do pomocy w pracy, odmówiła mi niemal z krzykiem, wytykając mi przy okazji, że spóźniłam się o 12 minut ( praca miała być wykonana wcześniej, ale inne moje obowiązki się przedłużyły, co wytłumaczyłam jej bardzo grzecznie). Osoba niższa ode mnie stanowiskiem i wiekiem ale podobnie stażem pracy( 2 mies dłużej pracuje). Powiedziała też że wcześniej ( gdy jeszcze ja nie pracowałam) wszystko było zrobione na tip top do wyznaczonej godziny. Skonfrontowałam tą informację z innymi pracownikami i wyszło, że nigdy nie było to zrobione na czas, lub co gorsza w ogóle nie było nigdy robione. Poskarżyłam przełożonemu i osoba ta przyszła niby się dogadać, ale powiedziałam, że nie ma o czym. Próbowała odwracać kota ogonem, że ona dziś pracuje tylko 4 godziny i nie ma czasu ( nic mi o tym nie mówiła wcześniej)
Postanowiłam nie prosić więcej o pomoc ( mimo że ta osoba jest mi wyznaczona) ale będę robić co muszę sama. Nie chce mi się błagać o pomoc i jeszcze dostawać opierdol od dwudziestolatki.
Lubię swoją pracę i jestem doceniona przez przełożonych. Nie wiem, co ludziom jest że są tak wredni face to face.
Czy tylko w Polsce można spotkać takie sytuacje? Czy za granicą ludzie bardziej się szanują?
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 16:15
      Rany, jakbym słyszała gadki pomiędzy babkami w sklepie osiedlowym "Gniazdo Zmij".
      Pracują tam od 20 lat i cały czas klienci słyszą ich dyskusje kto komu czego nie zrobił, zrobił itd.
      Obstawiam, że to jest nagorszy element tej pracy, żadne wykładanie towaru na półki czy siedzenie na kasie się z tym nie równa jak sądzę.
    • triss_merigold6 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 16:17
      Obejrzyj "Zmywaka" na YouTube, dużo mówi o relacjach pracowniczych w UK😂
      • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 16:39
        Zmywak mnie średnio interesuje. Zastanawiam się raczej jak wygląda sytuacja w podmiotach leczniczych, nie domach opieki, ale w szpitalach i przychodniach.
        • ichi51e Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 16:45
          bezinteresownie złośliwi frustraci trafiaja się wszedzie
        • kamin Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:25
          W podmiotach leczniczych jest feudalizm. Wszyscy liżą tyłek ordynatorowi, lekarze jeżdżą po głowach pielęgniarkom, pielęgniarki salowym i pacjentom.
          • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:42
            Z tego co widzę, młodzi lekarze mają bardzo fajne podejście do niższego personelu. Dotyczy to mężczyzn lekarzy. Ogólnie kobiety są gorsze we współpracy. Poza małymi wyjątkami oczywiście, bo np. przełożonych mam świetnych i bardzo inteligentnych. Dotyczy to także fizjoterapeutów, pielęgniarek ( nie wszystkich)
        • alicia033 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 19:03
          panipoczterdziestce napisała:

> Zmywak mnie średnio interesuje.

a jak najbardziej powinien. Bo w przybytkach, w które celujesz, pracują dokładnie ci, którzy pracują na zmywaku, czyli osoby, które nie mogą znaleźć lżejszej i lepiej płatnej pracy..
          • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 19:16
            Rozumiem, że wiesz dużo na ten temat. Dziękuję że podzieliłaś się swoimi życiowymi doświadczeniami. Przykro mi, że nie wyszło ci w ochronie zdrowia i musisz zapieprzać na zmywaku.
            • alicia033 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 19:58

> Przykro mi, że nie wyszło ci w ochronie zdrowia i musisz zapieprzać na zmywaku.

Noi pudło. Akurat w ochronie zdrowia bardzo mi wyszłosmile.
              A ty w niczym nie jesteś lepsza od tych, którzy pracują "na zmywaku".
    • bablara Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 16:48
      Wiesz co robiąc wszystko sama i nie zgłaszając tego nikomu , to komu robisz na złość ? Tylko sobie. Gówniara krzykiem osiągnęła to co chciała , czyli nie będzie musiała robić a Ty się więcej nie poskarżysz. JA bym jej nie odpuściła. Grzecznie bez krzyków wytłumaczyłabym co o tym myślę. Poza tym nie mogła się zająć sama tą pracą a Ty byś do niej dołączyła? Skoro Ty dasz radę sama to ona również.
      • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:02
        Nie mogła sama się zająć, bo to ja decyduję do którego pacjenta iść i co trzeba konkretnie zrobić. Masz rację, robienie wszystkiego samej to też nie wyjście. Dzięki Bogu mam bardzo inteligentnych przełożonych, ale coraz dłużej w ochronie zdrowia to klapki z oczu spadają. Personel medyczny średniego i niższego szczebla jest po prostu najczęściej wredny. W takim babińcu gotuje się nieraz jak w kotle, jakoś mnie to omijało, tylko byłam obserwatorem, aż i mnie się przytrafiło.
        Ciekawa jestem opinii jak ematkom pracuje się w podmiotach leczniczych za granicą. Czy któraś pracuje w UK jako flebotomistka na przykład? Albo w Stanach? Jak to wygląda?
        • zerlinda Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:08
          Akurat w stanach czekają na ciebie żebyś krew pobierała 🤣🤣🤣. Szczególnie że om nie ma takich uprawnień póki co.
          • panipoczterdziestce [...] 21.06.22, 17:16
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • magdallenac Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:20
          Nie polecam Ci Stanów, bo kiedy ostatnio byłam na badaniach, to pielęgniarka nie dość, że miała odrost, to jeszcze uniform był nie do pary. Spodnie z jednego kompletu, a góra z innego. W dodatku miała podwójnie przebite ucho. Zero klasy.
          • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:47
            Ale czy miła była i jakie miała stosunki z pozostałym personelem? Wątek modowy zakończony.
            A propos - Czy ta pielęgniarka miała kowbojki? 😂
            Bo uniform nie od kompletu to norma.
            • iwles Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:54

> Wątek modowy
              > zakończony.

Po czym można to poznać?
            • magdallenac Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:57

> Wątek modowy
              > zakończony.
              >

Hmmm…Poważnie? Ja widzę, że ciągnie się za tobą od zeszłego tygodnia i końca wcale nie widać.🤷🏻‍♀️
              • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 19:03
                To ciągną za mną obrażone, źle ubrane ematki. Zgrzytają zębami ze złości a mi wisi i powiewa kto jest jak ubrany, co nie znaczy, że widzę, że większość niestety wygląda źle.
                Na pocieszenie tym frustratkom modowym dodam, że dziś obcowałam, że tak powiem z kobietą 120 kg, w pięknej wzorzystej sukience, zadbana trochę jak Gelner. To była przyjemność. Lubię schludnie u danych ludzi.
                • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 19:04
                  Ubranych, nie udanych.
                • grazyny Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 19:04
                  A nam wiszą i powiewają twoje tłumaczenia, jesteś dla nas obcym cżłowiekiem, wali nas, co myślisz. Po prostu odpowiadamy na twoje bezinteresowne chamstwo.
                  • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 19:20
                    Jak miło, że mnie cytujesz. Prawdziwa fanką.
                    Be my guest. Ulżyj se grażka. Tylko tutaj możesz.
                    • bguslawko_1 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:05
                      Pisze pod innym nickiem i trolluje .Przy akceptacji adminów .
                      • grazyny Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:13
                        Oo, cześć, taniarada, pod iloma nickami tu pisałeś? Tak z dyszka będzie, co?
                        • bguslawko_1 Re: Bezinteresowne chamstwo 22.06.22, 00:00
                          Kotek w serialach koreańskich mnie nie było wybacz 😊
    • eriu Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 16:57
      Masz osobę, która jest wyznaczona Tobie do pomocy, ona nie chce Ci pomagać a Ty się obrażasz i chcesz robić wszystko sama? A ta laska nadal kasę dostaje? Ale ma deal życia!

Ona ma polecenie służbowe Ci pomagać a Ty korzystać z jej pomocy. Macie naprawdę taki sam staż pracy? Ty w swoim wieku a ona mając 20 lat? Czy po prostu w tym samym miejscu? Zresztą nieważne. Układ jest jasny: ona ma pomagać Tobie. Więc idziesz następnym razem że ma Ci pomóc, jak odmawia zgłaszasz przełożonemu. Jak nie wykonuje swojej pracy to nie powinna pracować. Krótka piłka.
      • zerlinda Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:00
        eriu napisała:

> Masz osobę, która jest wyznaczona Tobie do pomocy, ona nie chce Ci pomagać a Ty
        > się obrażasz i chcesz robić wszystko sama? A ta laska nadal kasę dostaje? Ale
        > ma deal życia!
        >
        > Ona ma polecenie służbowe Ci pomagać a Ty korzystać z jej pomocy. Macie naprawd
        > ę taki sam staż pracy? Ty w swoim wieku a ona mając 20 lat? Czy po prostu w tym
        > samym miejscu? Zresztą nieważne. Układ jest jasny: ona ma pomagać Tobie. Więc
        > idziesz następnym razem że ma Ci pomóc, jak odmawia zgłaszasz przełożonemu. Jak
        > nie wykonuje swojej pracy to nie powinna pracować. Krótka piłka.
        >
        Daj spokój. To albo troll albo zaburzona psychicznie osoba.
      • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:08
        Oczywiście, chodzi o miejsce pracy. Mam staż pracy wyższy niż ona, ale w tym szpitalu to ona pracuje dwa miesiące dłużej niż ja. Właściwie to nawet w tym szpitalu patrząc obiektywnie mam dłuższy staż, bo wcześniej pracowałam w innej placówce podlegającej pod ten szpital.
    • panna.nasturcja Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 16:58
      Poczytaj reakcje na większość swoich postów to będziesz wiedziała jak ludzie reagują na chamstwo i tartaki.
      • alpepe Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:05
        A gdzie ona pisała o tartakach?
      • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:09
        Spodziewałam się takiej odpowiedzi. Nie jestem chamska face to face. Nikomu nie mówię przecież, że źle się ubrał, nie obcinam wzrokiem. Czekam jeszcze na przytyki dotyczące mojego życia osobistego.
        • iwles Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:22

> Spodziewałam się takiej odpowiedzi. Nie jestem chamska face to face.

Czyli jesteś załamaną dwulicową glistą?

• panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:34
            Chyba nie uważasz, że w miejscu pracy rozmawiam o modzie ulicznej?
            Logując się na ematce widzę wpis mówiący: tu się możesz wygadać, wyżalić itp. Więc to jest chyba odpowiednie miejsce, żeby powiedzieć szczerze, co się myśli.
            • panna.nasturcja Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:26
              A jest napisane: tu możesz bezkarnie obrazić pół forum?
              • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:36
                Mogę bezkarnie napisać co myślę. Polki w większości są beznadziejnie ubrane.
                • ichi51e Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:41
                  uważam ze po takiej deklaracji powinnaś pokazać swoją szafę.
                  wszyscy się lubimy pośmiać...
                  • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:49
                    Nie muszę nic pokazywać.
                    • georgia.guidestones Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:33

> Nie muszę nic pokazywać.
                      No dobra, masz tak beznadziejna zawartosc szafy, że aż z tego powodu zapitalasz pol miasta zbiorkomem w poliestrowym scrubsie/mundurku roboczym, ktory wali na dziesiec mil skiśniętą surykatką oraz ma żółte plamy od potu. Pisalas o powrocie/dojezdzie z pracy w zapoconej górze od mundurka. Zawartosc glowy masz gazzzzyliard razy gorszą i bardziej beznadziejną od szafy, co juz wielokrotnie na forum udowodniłaś. Szach-mat! big_grin
                • iwles Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:43

> Mogę bezkarnie napisać co myślę. Polki w większości są beznadziejnie ubrane.

Chyba jednak nie bezkarnie 🤣🤣🤣
                • chococaffe Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:45
                  Możesz pisać nie tylko co chcesz ale JAK chcesz wink
        • potworia116 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:45
          Nie, ty tylko produkujesz obraźliwy, wyższościowy uogólniony obraz ubierania się Polek, publikujesz go na forum, na którym piszą Polki, a kiedy - cóż za zaskoczenie - dostajesz zbiorowe bęcki, rozdzierasz się jak przekupa.
          • klaramara33 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:09
            O tak, pyta tu jak jest w zagranicznych firmach. Może niech najpierw napisze tam jak słabo się ubierają tamtejsze kobiety, i zobaczy co jej odpiszą.
        • imponderabilia22 Re: Bezinteresowne chamstwo 11.12.22, 01:56

> Spodziewałam się takiej odpowiedzi. Nie jestem chamska face to face. Nikomu nie
          > mówię przecież, że źle się ubrał, nie obcinam wzrokiem. Czekam jeszcze na przy
          > tyki dotyczące mojego życia osobistego.

Czyli wg. mnie jesteś po prostu fałszywa. Wszystko robisz po cichu, za plecami, bo nie masz odwagi.
    • zerlinda Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 16:59
      Podobno jesteś opiekunem medycznym? Kogo niby niższego stażem przydzielono ci do pomocy? Panią salową? Kłamać trzeba umieć. Po tych bzdurach podejrzewam, że piszesz z oddziału psychiatrycznego. Oczywiście jesteś tam pacjentką a nie żadnym opiekunem medycznym.
      • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:28
        A nie przyszło ci do głowy, że są jeszcze stażyści/ praktykanci?
        • iwles Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:36

> A nie przyszło ci do głowy, że są jeszcze stażyści/ praktykanci?

Napisałaś że nizsza od ciebie stanowiskiem.
          Stazysta/praktykant to nie jest stanowisko pracy.

🤣
        • taje Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:24
          Stażyści/praktykanci o dłuższym stażu pracy niż ten, kto ich nadzoruje?
          • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:59
            Nie nadzoruje. Jest to osoba wyznaczona do pomocy. Zamiast tłumaczyć się co z kim i jak , możesz odpowiedzieć zgodnie z tematem? Tak laska ma 20 kilka lat. Jest wyznaczona mi do pomocy i ma na to wywalone. Po upomnieniu od przełożonych udaje niewiniątko i idzie do mnie że chce się dogadać. Jutro jestem z nią i nie mam ochoty ani na jej pomoc ani na to żeby prosić uprzejmie o pomoc. Chcesz się do tego jakoś odnieść? Doradzić coś? Czy prowadzić śledztwo?
            • taje Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 19:20
              Szacun za konsekwencję w trollingu. Nie każdy to potrafi. Za grosz nie wierzę, że jesteś prawdziwa. Dobrej zabawy.
        • panna.nasturcja Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:27
          I ten praktykant lub stażysta ma staż pracy dłuższy niż Ty?
          Coś ci się kupy nie trzymają te opowieści.
          • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 19:09
            Przeczytaj jeszcze raz - w tej placówce pracuję krótko, obiektywnie dłużej od niej bo wcześniej w innej placówce podległej głównemu szpitalowi. Poczytaj ile godzin praktyk jest w 1 roku, 2 roku czy 3 pielęgniarstwa na przykład. Więcej nie odpowiadam na chore insynuacje. Kryminały za mocno weszły czy to jakaś obsesja!? Wszędzie trolle i kłamcy.
    • abecadlowa1 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:06

> Postanowiłam nie prosić więcej o pomoc ( mimo że ta osoba jest mi wyznaczona) ale będę robić co muszę sama. Nie chce mi się błagać o pomoc i jeszcze dostawać opierdol od dwudziestolatki.

I to jest bardzo obrazowa odpowiedź na pytanie dlaczego niskie kompetencje społeczne utrudniają sukces zawodowy.
      • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:26
        A jak zyskać wysokie kompetencje społeczne? Pytam serio. Coś mogłabyś polecić?
        • abecadlowa1 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 21:59
          Właściwie to chyba nie umiem Ci doradzić. Dzieci z takimi deficytami kieruje się na socjoterapię. Czterdziestoletnia kobieta musiałaby mieć dużą gotowość do pracy nad sobą. Każda interakcja z ludźmi jest okazją do nauki. Tylko taka zmiana zachowań wymaga dużego wysiłku. Może są dla dorosłych jakieś treningi umiejętności interpersonalnych. Nie wiem. A może to jakiś głębszy problem, że nie próbujesz szukać konstruktywnych rozwiązań, które poprawiłyby Twoją sytuację, tylko strzelasz focha z gadziego poziomu i obrażona wycofujesz się z interakcji z nią. Przecież ta dziewczyna jest o połowę młodsza od Ciebie, doświadczenie zawodowe też ma niższe. Masz przewagę, a nie potrafisz sobie z nią poradzić, tylko poddajesz się. Ty mnie masz jej błagać tylko wymagać od niej, skoro jej rolą jest pomoc Tobie. W ogóle Twoje wyobrażenie, że miałabyś tą dziewczynę o coś błagać, pokazuje jak widzisz się w relacji z nią - jako całkowicie bezradną. Słabe.
          • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 22:52
            Dziękuję za odpowiedź.
            W konfrontacji face to face stawiam na pierwszym miejscu cudzą rację, z łatwością wczuwam się w drugą osobę i jej pobudki. Czuję się zażenowana, że o coś proszę/pytam czy wymagam. Po zdarzeniu byłam wściekła, poszłam do przełożonego, ale wcześniej wytłumaczyłam dziewczynie czemu nie mogłam być na czas. Także nie byłam bezradna, choć wściekła nie ukrywam. Nic nie usprawiedliwia chamstwa, ale po przemyśleniu sprawy wiem, że ona też miała dodatkowe inne zajęcia, stąd ta jej reakcja. Powinno mnie to nic nie obchodzić, tak jak jej nie obchodzą moje inne obowiązki. O tym błaganiu, to oczywiście przesadzone.
            Nie umiem pogodzić się w ogóle ze złem, które jest dziełem człowieka, ale ono jest i przejawia się na różne sposoby.
            Tak na marginesie Ematki to ciekawe doświadczenie. Jest tu mnóstwo bezinteresownie wrednych ludzi.
            • abecadlowa1 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:06

> Tak na marginesie Ematki to ciekawe doświadczenie. Jest tu mnóstwo bezinteresownie wrednych ludzi.

To widocznie pasujesz do tego towarzystwa
              • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:15
                Raczej skłaniam się ku tym niewrednym, ponieważ ,, mnóstwo " nie oznacza wszystkie.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:07
      Bezinteresone chamstwo - to takie, jak Ty zaprezentowałaś tutaj w wątku obok?
      • zielonazaba9999 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:19
        10/10
    • anorektycznazdzira Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 17:17
      Matko, jaka gimbaza. I tej panny wyskoki i twoje reakcje czyli foch.
    • angazetka Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:43
      Ty chyba bezinteresownego chamstwa nie widziałaś, nawet zazdroszczę.
      • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 19:25
        Podasz jakiś przykład?
    • grazyny Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:56

> Jak reagujecie na bezinteresowne chamstwo? Ktoś atakuje was personalnie, docink
      > i poniżej pasa.

Matko kochana, cóż to się wydarzyło? Nie dość, że spojrzałaś w lustro, to jeszcze usłyszałaś, co i jak mówisz do ludzi?
      Odpowiadając na Twoje pytanie - zwykle ludzie reagują tak, jak zareagowała ta dwudziestolatka. Chamstwem, docinkami i agresją na agresję.
      Dla nas wszyscy w pracy i poza nią są milusi, szczególnie dla jednej grazyny, tej sympatycznej. Ja to znowu jestem taka więcej zimna i neutralna, więc dostaję od ludzi to samo, co mi bardzo odpowiada.
      Już wyciągnęłaś wnioski? Czy jeszcze trzeba pomóc?
      • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 19:32
        Jeśli pytanie - czy możesz mi pomóc? Jest agresywne według ciebie, to rozumiem, że trzeba było ukłonić się, pocałować w stopy rzeczoną pomoc i jeszcze dopłacić z własnej kieszeni, żeby łaskawie zechciała pomóc, lub błagać o przebaczenie za 12 minut spóźnienia?
        No rzeczywiście wtedy zdecydowanie inaczej by się do mnie odniosła 😄
    • kachaa17 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 18:58
      Co to jest bezinteresowne chamstwo? To jakiś niefortunny dobór słów.
      • angazetka Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 19:20
        Akurat całkowicie fortunny. Tak się mówi, a oznacza to chamstwo bez żadnego powodu.
        • kachaa17 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 19:46
          Poważnie? Rozumiem bezinteresowną pomoc ale chamstwo? Nie zetknąłam wiesz takim wyrażeniem. Wiem, że to nie ba główny temat ale jak chamstwo może być bezinteresowne kiedy to słowo ma pozytywne znaczenie. Oczywiście językoznawcą nie jestem ale jakoś nie kupuję tego.
          • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 20:15
            Kiedyś mówiło się nawet - okropnie fajny/ładny
          • angazetka Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 22:29
            Oksymoron. Znany od baroku środek stylistyczny.
    • zerlinda Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 20:42
      Ale w sumie to fascynujące. Mąż traktuje cię jak pomietło i idiotkę. Dwudziestolatka w pracy tak samo. No gdzie się nie obrócisz, tam tobą pomiatają i traktują jak półgłówka. Może czas wyciągnąć wnioski? Widocznie problem leży w tobie a nie w otoczeniu.
      • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 21:30
        Jestem prawdomówna, uczynna, pomocna, obowiązkowa i sumienna, na ogół uśmiecham się i lubię słuchać ludzi ( nie dotyczy niektórych sfrustrowanych ematek). Nie narzucam się, umiem czekać, nie plotkuję i wykazuję się wysoką empatią w stosunku do starszych ludzi. Zawsze ( jak dotąd)mam szacunek i wsparcie przełożonych. Jeszcze jestem wielkoduszna, hojna i otwarta na uwagi dotyczące wykonywania mojej pracy. Jeśli wziąć pod uwagę wszystkie te cechy, to faktycznie daleko mi zapewne do ciebie.
        • alicia033 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 21:41
          Samochwała w kącie stała
          I wciąż tak opowiadała:

"Zdolna jestem niesłychanie,
          Najpiękniejsze mam ubranie,
          Moja buzia tryska zdrowiem,
          Jak coś powiem, to już powiem,
          Jak odpowiem, to roztropnie,
          W szkole mam najlepsze stopnie,
          Śpiewam lepiej niż w operze,
          Świetnie jeżdżę na rowerze,
          Znakomicie muchy łapię,
          Wiem, gdzie Wisła jest na mapie,
          Jestem mądra, jestem zgrabna,
          Wiotka, słodka i powabna,
          A w dodatku, daję słowo,
          Mam rodzinę wyjątkową:
          Tato mój do pieca sięga,
          • lily_evans011 Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 21:48
            Alicia, ubiegłaś mnie big_grin.

Autorko, powiedz proszę wreszcie, że trollujesz, bo strasznie smutno się to czyta.
          • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 22:06
            Czyli w cenie jest jednak bezinteresowne chamstwo.
            • iwles Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 22:17

Ale wiesz, że bezinteresowność to zaleta? 🤣🤣🤣
              • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:02
                Bezinteresowność w zestawieniu z chamstwem to nie jest zaleta.
            • grazyny Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 22:39
              Dla ciebie klasyka literatury dziecięcej to chamstwo? Aha. To wiele mówi o tobie.
              • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:03
                Pomietło, takie słowo Grażynko, miłośniczko literatury dziecięcej, nie występuje w języku polskim.
                • iwles Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:07

> Pomietło, takie słowo Grażynko, miłośniczko literatury dziecięcej, nie występuj
                  > e w języku polskim

sjp.pwn.pl/doroszewski/pomiet%C5%82o
                • grazyny Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:15

> Pomietło, takie słowo Grażynko, miłośniczko literatury dziecięcej, nie występuj
                  > e w języku polskim.

Uuu, znów się skompromitowałaś.
                  • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:20
                    Ależ dla mnie to nie jest kompromitacja. To, że ty nie potrafisz przyznać się, że czegoś nie wiesz, to nie znaczy, że każdy tak ma. Wróć do wierszyka o samochwale. Dedykuję ci go. Regionalizmy poznańskie, czy inne mnie nie interesują, bo na co dzień używam normalnego języka polskiego.
                    • grazyny Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:25
                      Ale czego nie wiem, trollico? Że w języku polskim istnieje słowo "pomietło"? To ty tego nie wiedziałaś. Co ty bredzisz w ogóle, upiłaś się? Skąd ci sie to pomietło wzięło? Dlaczego nagle o tym do mnie piszesz? Ogarnij się, w twojej sytuacji tak się upadlać to trochę za dużo. Co do języka polskiego, to strzelasz błąd za błędem, ewidentnie jesteś niedouczona.
                      • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:32
                        Zauważ, że ani razu cię nie obraziłam. A ty zaraz zapaści dostaniesz od tych emocjonalnych rzygów. Jesteś w amoku emocjonalnym. Ostra psychoza.
                        • grazyny Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:39
                          Ja cię nie obrażam, ja stwierdzam fakty smile)) Widać trafnie cię podsumowałam, skoro tak się pienisz smile))
                          • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:46
                            To są twoje fakty, które nijak się mają do rzeczywistości.
                      • grazyny Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:33
                        Hahahaa. Już wiem, o pomietle napisała zerlinda, a paniusia sie zwyczajnie nie orientuje, kto i co do niej pisze. Hahahha. Ale wstyd. Ochłoń trochę bo ci wkurw oczy przysłania smile))
                        • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:36
                          Może i żer napisała. Mało mnie to interesuje. Gdybyś napisała coś mądrego, to może bym cię zapamiętała. A tak, sorry, giniesz w tłumie.
                          • grazyny Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:38
                            Hahahha ale popłynęłaś smile)) Ale bzdury, jak się tłumaczy nieudolnie smile)
                    • angazetka Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:26
                      Laska, do wszystkich swych innych grzechów chcesz jeszcze dołożyć nielubienie regionalizmów?
                      • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:34
                        To twoja definicja grzechu. Nie moja. Laska😄
        • grazyny Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 22:41
          Nie, nie jesteś. Jesteś chamska, wulgarna, prostacka, zaburzona, masz empatię betonowego kosza na śmieci, mentalność przekupy i plotkarski jęzor. Poza tym jesteś małoduszna, mściwa, małostkowa i masz odklepane pod deklem.
          Buziaczki!
          • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 22:58
            No, no. Już te rzygi emocjonalne wylałaś z siebie? To na zdrowie.
    • georgia.guidestones Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:35
      Karma wraca, i bardzo dobrze. Jestes i na forum, i zapewne w życiu wyjatkowo bezinteresownie zlosliwa, i nikt nie ubolewa nad tym, ze raz ktoś Ci zademonstrował, jak to wyglada od drugiej strony.
      • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:37
        ,, zapewne". Halucynacje i projekcje można zwalczyć. Na pewno jest jakiś sposób.
        • georgia.guidestones Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:45
          Na forum jednak bezdyskusyjnie złośliwa. Daruj sobie ewidentnie resztę pieniactwa, analfabetko funkcjonalna.
          Na szczęście nic w przyrodzie nie ginie i wkrotce znow bedziesz jeczec, ze jakas dziewczyna w wieku twoich dzieci jezdzi po tobie w pracy, a wcale sobie na to nie zasłużyłaś 🤣
          • panipoczterdziestce Re: Bezinteresowne chamstwo 21.06.22, 23:52
            Widzę same ,,estetki" modowe będą tu walczyć na śmierć i życie o palmę pierwszeństwa najgorzej ubranej/umalowanej Polki 😄
            Niestety, nie jestem w stanie cię zapamietać dłużej niż pisze odpowiedź, za to ty widzę kolejna fanka. Ty mnie zapamiętasz, ja ciebie nie 😚
            Dobranoc sfrustrowane Polki
          • bguslawko_1 Re: Bezinteresowne chamstwo 22.06.22, 00:04
            georgia.guidestones napisała:

> Na forum jednak bezdyskusyjnie złośliwa. Daruj sobie ewidentnie resztę pieniact
            > wa, analfabetko funkcjonalna.
            > Na szczęście nic w przyrodzie nie ginie i wkrotce znow bedziesz jeczec, ze jaka
            > s dziewczyna w wieku twoich dzieci jezdzi po tobie w pracy, a wcale sobie na to
            > nie zasłużyłaś 🤣
            Serio .Patrz jak boli prawda .A ile ich jest ? Jak myślisz .Chamstwa to Ty jeszcze w życiu nie widziałaś .
    • imponderabilia22 Re: Bezinteresowne chamstwo 11.12.22, 01:47
      Nie ma takiej kolokacji jak ''bezinteresowne chamstwo''.
    • emateczka Re: Bezinteresowne chamstwo 11.12.22, 03:50
      Nigdy w życiu nie spotkałam wredniejszych ludzi, niż w domu opieki w UK. Donosy, pisanie anonimów do dyrekcji, podkładanie komuś świni typu "zamień się ze mną na dyżur" a potem nieprzychodzenie w "swoim" terminie... Ech. Fatalnie było.
      Nie wiem, skąd pomysl, że Polska jest jakaś wyjątkowa pod tym względem.
      • joana012 Re: Bezinteresowne chamstwo 11.12.22, 08:22
        Takie zachowanie jakie ta dziewczyna zaprezentowała to brak profesjonalizmu. Ty zachowaj profesjonalizm, zachowaj spokój i rób swoją pracę na najlepszym poziomie, nie wdawaj się w słowne potyczki i tłumacz cierpliwie pannie czego oczekujesz. W razie niewykonania obowiązków zgłaszasz przełożonym
        Są ludzie od których trudno wymagać wysokich standardów w pracy bo oni sami nic od siebie nie wymagają a jak zaczynają przy tym manipulować to w ogóle trzeba być ostrożnym żeby nie dać się wciągnąć w taką grę
    • marcelinasok1 Re: Bezinteresowne chamstwo 11.12.22, 09:15
      I miała rację małolata 🤣
      • taki-sobie-nick Re: Bezinteresowne chamstwo 11.12.22, 22:23
        marcelinasok1 napisała:

> I miała rację małolata

Klasyczny przykład bezinteresownej wredoty.
    • kaktusowepole Re: Bezinteresowne chamstwo 11.12.22, 10:50
      Idziesz do ,, gówniary" i mówisz:
      Byłam u szefa powiedzieć że nie wykonujesz jego polecenia służbowego i do tego podnosisz na mnie głos. Takie zachowanie nie jest akceptowalne ani z mojej strony ani szefa. Każdorazowo będę to zgłaszać. Więc albo się ogarniesz albo masz kłopoty . Twój wybór.

A Ty oczywiście ogon pod siebie i będziesz sama ta czynność robić.
      Postaw się bo pracownicy wyczują że jesteś popychadłem i będą to chętnie wykorzystywać.
      • imponderabilia22 Re: Bezinteresowne chamstwo 11.12.22, 12:38
        Jasne, już widzę, jak się stawia gówniarze, skoro własny mąż robi z nią co chce.
        • kaktusowepole Re: Bezinteresowne chamstwo 11.12.22, 12:40
          To widać ona ma jakiś większy problem ze sobą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka