manala Re: Wymarzone wakacje 24.06.22, 20:04 Chyba jednak Stany. Szczególnie południe i zachód, bo na wschodzie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
lannnnntana Re: Wymarzone wakacje 24.06.22, 20:20 Do Kanady. To moje wymarzone miejsce - mało ludzi, bezkresne lasy, czyste jeziora. No i objazdówka po Stanach. Miesiąc trochę mało, ale ze trzy... Odpowiedz Link Zgłoś
golf_pod_brode Re: Wymarzone wakacje 24.06.22, 20:20 O, wątek dla mnie 😎 Południe Francji, wynajęty dom, wycieczki nad morze, powrót przez Paryż. Z mężem. Byłoby wspaniale. Jest jeden problem - nie znamy francuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Wymarzone wakacje 24.06.22, 21:39 mogła by być podróż Venice Simplon-Orient-Express albo podobnymi na paru trasach z nocowaniem w miejscu docelowym i dalsza podróżą. Oczywiscie w najlepszej kabinie . Miało być tu zdjecie kabiny ale wykryło spam i mi nie pozwoliło dodać Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Wymarzone wakacje 24.06.22, 21:44 Bede nietypowa - tego w tym watku jeszcze nie bylo. Hunza Valley i Baltistan. Ale nie potrzebuje to tego marzen. Jak swiat ochlonie to jest to do zrobienia w ramach normalnego urlopu. Akurat pieniadze tutaj nie musza byc duze, bo taki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Wymarzone wakacje 24.06.22, 22:32 Pogooglałam zdjęcia. Pięknie. Jakie aktywności tam planujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 22:12 Jak to jakie? Trekking of course. Na razie nie planuje. Mam na liscie i czytam rozne blogi w celu zalatwienia wizy. Poza tym bardzo chcialabym zobaczyc jak smakuja te dosyc ubogie pilawy na oleju morelowym (bo to jedyny jaki tam maja zdaje sie). Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 21:22 Ty jestes od zawsze moja forumka od ktorej zgapilabym wiekszosc wyjazdow 💚 Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 22:13 A to polecam moja liste the best: Oman Iran Kirgistan Tyle ze to dla takich co lubia gory, wloczege w namiotach albo 4 x 4 plus interakcje z lokalna spolecznoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 22:47 No wiadomo. Iran- marzenie, wszystko mi sie zgadza! Choc w Iranie zwiedzilabym i cywilizacje. Opowiedz cos, kiedy bylas? Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Wymarzone wakacje 26.06.22, 09:03 W Iranie zwiedzalam na razie wlasnie cywilizacje (mam odpal na punkcie islamskiej architektury, a juz szczegolnie tych niebieskich meczetow). Bylam w 2013 roku wiec juz dosyc dawno temu. Trasa: Teheran, Shiraz, Yazd, Isfahan, Kashan. Jakies 15 dni. Przy czym jechalam z zamiaraem zachwycenia sie zabytkami, a wrocilam zachwycona ludzmi. Tak bezpiecznie nie czulam sie jeszcze w zadnym kraju. Lokalsi sie toba zaopiekuja i pomoga we wszystkim. Zaprosza do domu, dadza prowiant na droge, dzieciom beda wreczac prezenty, nas zapraszali na herbate przypadkowo spotkani ludzie na ulicy, bo po prostu chcieli porozmawiac. To co mnie zaskoczylo to poziom wyksztalcenia ludzi. Z przypadkowo spotkana osoba na ulicy mozna dyskutowac o historii starozytnej Persji, podbojach Aleksandra Wielkiego, rewolucji, Chomeinim etc. Chce wrocic na druga czesc Iranu, czyli tym razem bardziej przyroda: wyspy w Zatoce Perskiej, pustynie na poludniu, moze troche gor (chociaz u nich gory dzikie bardzo, bo ani szlakow ani zadnych chatek po drodze, zdarzaja sie namioty ediuinskie ale to jest maks). Tylko znowu: proces wizowy dlugi, zmudny i z rezultatem na dwoje babka wrozyla. W 2013 roku dostalismy bez problemu wize na lotniku (VOA), ale od tamtych czasow sytuacja polityczna mocno sie zmienila. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wymarzone wakacje 26.06.22, 16:26 Piekny opis zrobilas, dzieki. A jak bylo jezykowo z ludzmi? Tez bym porozmawiala. Mam nadzieje, ze uda ci sie z wiza i wrocisz tam jeszcze. To nie przyroda, ale wklejam bo piekne z perskich klimatow: Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Wymarzone wakacje 26.06.22, 16:31 Pergamon muzeum? Czy cos innego? Jezykowo w porzadku - niektorzy mowia bardzo dobrym EN (ci z wyzszym wyksztalceniem glownie), podstawowym duka bardzo wielu Iranczykow szczegolnie w miejscach turystycznych, reszta bardzo zyczliwa i chcaca sie dogadac nawet na migi. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wymarzone wakacje 26.06.22, 18:44 To Luwr- spedzilam dzien na czym innym i tylko przebieglam przez czesc orientalna bo juz zamykali muzeum, ale w perskich salach po prostu nie da sie nie zatrzymac. Na migi tez ide. Eh narobilas mi znowu ochoty. Tak sie sklada, ze moj nowy szef jest Iranczykiem, zwial do Francji w latach 70-tych i jest w nim wlasnie taka ekhem niefrancuska zyczliwosc i spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Wymarzone wakacje 24.06.22, 21:49 Włochy, kulinarna wyprawa kabrioletem. Oczywiście z mężem. Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: Wymarzone wakacje 24.06.22, 21:54 Toskania i kawałek Ligurii. Czyli nasze zwyczajowe wakacje przed kryzysem i covidem. Samolotem do Pizy, tam zwyczajny hotelik w kamienicy, z zaprzyjaźnioną właścicielką i podróże pociągiem po miastach mniejszych i większych w Toskanii oraz po Cinque Terre. Po jakimś czasie można by się przenieść nad morze, np. do Viareggio, mamy tam fajną kwaterę - kamienicę z mieszkaniami na wynajem latem, ostatnio mieliśmy dwie sypialnie, kuchnię z jadalnią i dużą łazienkę. Tym sposobem jest czas na łażenie i zwiedzanie, dość męczące bo nawet 30-40 tys kroków dziennie, ale jest też czas na relaks i pływanie w morzu. Wakacje idealne, jak dla mnie. Mogę jechać z mężem i dziećmi, też im pasuje taki sposób, więc jest względna harmonia. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Wymarzone wakacje 24.06.22, 22:03 Od paru lat odkładana Islandia kamperem. Z córeczką oczywiście, może jeszcze przyjaciółkę bym wzięła. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Wymarzone wakacje 24.06.22, 22:46 A z mamą luksusowy kurort na Hawajach. I domek nad jeziorem z tatą. Może być ten sam, co zawsze 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
szybki-lisek Re: Wymarzone wakacje 24.06.22, 23:01 Alpy. Alpy. Austiackie i Italiańskie. Alpy. Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Wymarzone wakacje 24.06.22, 23:42 Japonia? Indonezja i Bali? Islandia? Finlandia. Rejs żaglówką po ciepłym morzu... Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Wymarzone wakacje 24.06.22, 23:55 Może nie wymarzone, ale jeśli to miałoby być np.za tydzień to chętnie wyskoczę do Miami z koleżankami. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 00:52 Japonia pociągami, treking na Islandii, szlak wellingtona, pacific crest- chociaż kawałek po oregonie i Waszyngtonie, Antarktyda. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 11:59 Wietnam jest w porządku. Sajgony, Hanoje i przede wszystkim Phu Quoc. Nie polecam Mui Ne. Do Odessy bliżej. Kambodża to Siem Reap, i ewentualnie jeden, dwa dni w Phnom Penh, Sihanoukville można zapomnieć. W Japonii nie byłem i specjalnie mnie nie ciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 14:12 Skoro już budżet bez ograniczeń, to biorę najluksusowszy luksus, niech będzie Cheval Blanc na wyspie St-Barth. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 14:35 Chciałabym poleciec na Karaiby. Zwłaszcza na Saint Lucia. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkate Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 19:54 W obecnej sytuacji politycznej mogloby byc trudne, ale zakladam, ze magicznie sie poprawia, to bierzemy samochod i off road na Jedwabny Szlak. Azerbejdzan, Kirgistan, Turkmeniztan itp az do Mongolii. Moze kiedys sie zdarzy Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 19:59 Do Anglii, instaluję się na stałe w wynajętym na miesiąc domku na wrzosowisku w Yorkshire (da się) i z takiej bazy zwiedzam z taką intensywnością na jaką mam ochotę, nocując w hotelach, jeśli trzeba (bo nieograniczony budżet). Z mężem i dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 20:01 Druga opcja: Mashpi Lodge w Ekwadorze. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 20:16 Zwiedzam Stany. Oczywiście miesiąc to za mało ale ile się da. Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 20:29 Tydzień na Islandii, kolejny na Wyspach Owczych. Potem dwa tygodnie pałętam się po greckich wyspach. Odpowiedz Link Zgłoś
em_ka_krk Re: Wymarzone wakacje 25.06.22, 20:40 Suuper wątek 1.Hiszpania - Cordoba, Grenada, Sewilla, powrót do Malagi + Ibiza i Majorka (czyli spokojnie 1-1.5miesiaca) 2. Włochy - północ lub południe 3. Stany Zjednoczone 4. Londyn - wisienka na torcie, nie byłam jeszcze, ale pewnie 2 tygodnie starczyłyby Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Wymarzone wakacje 26.06.22, 16:34 aż mnie zaciekawiłaś co robisz przy nieograniczonym budżecie w Rumunii. Zawsze mi się wydawało że jest dość tania do podróżowania. Na co takiego sobie pozwolisz, czego przy zwykłym budżecie nie możesz robić? Odpowiedz Link Zgłoś