tanebo001 29.06.22, 08:15 W którym mieście wolałybyście mieszkać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 08:20 Oczywiście w Katowicach, i tu mieszkam. Mieszkałam w Krakowie dwa lata, nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 09:11 Dlaczego? Co jest nie tak z Krakowem? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 09:52 Ogólnie pewnie nic, dla mnie osobiście - absolutnie wszystko. Turyści, korki, powietrze, dojazdy, komunikacja(!), ceny, zima. Kraków jest świetny na weekend. I ani dnia dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:08 poprawilo sie jak wprowadzono zakaz palenia syfem. Niestety w pobliskich miejscowosciach nadal tak jest.. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 13:07 komunikacja jest akurat bardzo dobra (tylko droga). Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 13:28 może ona mieszka na Krowodrzy Górce, bo reszta Krakowa wydaje mie sie jednak bardzo dobrze skomunikowana. Ceny biletów są porównywalne ZTM : 20 minut 4 zł, 90 min 6 zł, 30 dniowy 99 zł (nie widze na wszystkie linie wiec nie wiem) MPK: 20 minut 4 zł, 60 minut 6 zł, 30 dniowy 80 zł, na wszystkie linie 30 dniowy 148 zł Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:02 W Poznaniu znacznie drożej, za 90min placisz 8zl. O ile kupisz bilet 90min, bo możesz dostać ofertę życia "mamy tylko 15 min po 4zl, proszę kupić 6, 24zl się należy- za 90min..." Chociaż teraz jest mobilet, ale przed mobiletem powyższe oferty były na porządku dziennym... Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 14:49 Nie mieszkam, mieszkałam kilka lat temu na Podgórzu. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:16 Dla mnie, mieszkającej w Warszawie) krakowska komunikacja jest fatalna, przede wszystkim jeździ za rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:37 zalezy gdzie, centrum Krk jest bardzo male, w porownaniu z Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:48 Nie wykluczam, że w ciągu ostatnich 7 lat coś się zmieniło, ja wspominam to dokładnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:26 Właśnie jestem na wakacjach w Krakowie, nie mam tu samochodu, chodzę po knajpach więc jeżdżę zbiorkomem i jestem zachwycona, 56 złotych bilet tygodniowy na wszystkie linie, niezmiernie rzadko się zdarza żebym musiała czekać na przystanku dłużej niż 5 minut. Parę razy się skusiłam na taksówkę jak się spieszyłem albo nie byłam pewna jak gdzieś dojechać na ogół żałowałam, bo one jeżdżą jakoś dookoła w okolicach centrum i stoją w korkach. Bardzo mi tego w USA brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 21:46 Dla mnie przystanki są za często. Porównuję z poznańską. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:57 Szczerze mówiąc- jak zazwyczaj mam super orientację w terenie i w kompletnie nieznanych miejscach wykonuję biegi na azymut, docierając na ślepo w miejsca, do których chcę dotrzeć - tak totalnie nie byłam w stanie ogarnąć Krakowa. Wiecznie byly jakieś remonty, objazdy, tramwaje wywoziły mnie w miejsca, do których teoretycznie w ogóle jechać nie powinny albo nie jeździły wcale, pamiętam też poczucie totalnego fuckupu, kiedy po analizie mapy papierowej oraz mapki z rozkladem jazdy mpk wyszło mi, że to musi być odbicie lustrzane, albo doszło do przebiegunowania i wschód jest na zachodzie... Dzisiaj pewnie byłoby inaczej - są googlemaps, jakdojade itd- ale w czasach przedsmartfonowych to była niekończąca się trauma... Co innego podczas zwiedzania, kiedy można sobie błądzić do woli i się tym cieszyć, ale kiedy spieszysz się w 1 dzień pracy, a tu tramwaj skręca w prawo, choć powinien teoretycznie w lewo i wywozi Cię Krak-wie-gdzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:04 > Szczerze mówiąc- jak zazwyczaj mam super orientację w terenie i w kompletnie nieznanych miejscach wykonuję biegi na azymut, docierając na ślepo w miejsca, do których chcę dotrzeć - tak totalnie nie byłam w stanie ogarnąć Krakowa. Mam tak samo jak tyyyyyyyyyy... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 08:25 Katowice znam tak sobie: man tam od ponad 30 lat rodzinę, czasem jeżdżę służbowo. Z samych służbowych powodów wolę Kraków 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 08:27 Kraków blokowisko w Nowej Hucie czy osiedla na południu Katowic? Bo wiesz, to spora różnica w ofercie wygody. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 09:48 krowodrza zalezy gdzie, moglabym mieszkac na Lea w kamienicy Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 10:30 Nowe mieszkanie 40 metrów na Lea kosztuje tyle, ile dom pod Katowicami. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:29 Lea, z tymi legendarnymi jamami w jezdni i brakiem miejsc do parkowania oraz menelami. A kamieczki, owszem, urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:38 meneli to chyba wiecej jest w podgorzu. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 00:08 W okolicach Lea też bytują a bywa, że uzbrojeni w noże. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 09:48 akurat nowa huta, ta stara czesc jest swietna do zycia. Dobrze zaprojektowana, zielona, przestronna. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 19:28 Akurat mieszkania na starej Hucie (mniej więcej Plac Centralny i okolice) są całkiem do rzeczy i mają klimat, podobnie jak cała okolica i jej starzy mieszkańcy. Blokowiska bez wyrazu to nowa Nowa Huta i tam jest trochę taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:39 tak, jeszcze Wandy jest ok ale dywizjonów, czyżyny..koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:57 No niestety, zwyczajne blokowiska, jakich wiele w różnych miastach w Polsce, nie uważam, że Kraków jest tu jakimś wyjątkiem. Na starej Hucie jest zupełnie inna architektura, jakiś koncept, szerokie monumentalne ulice, można poczuć klimat z "Człowieka z marmuru"😉. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 00:53 miasto idealne, dosłownie. Jeden z modelowych przykladów polskiej urbanistyki powojennej, Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 09:23 Jest super, zgadzam się. I dlatego kawalerka po remoncie - 26 m2 przy Placu Centralnym kosztuje 550 tysięcy. Mieszkać przy Alei Róż - fajna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:35 simply_z napisała: > miasto idealne, dosłownie. Jeden z modelowych przykladów polskiej urbanistyki p > owojennej, Założenia projektowe są w zasadzie renesansowe Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:45 A gdzie tam. Sięgają co najwyżej Karty Ateńskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 01:17 dokładnie, są renesansowe, o czym uczą na histori urbanistyki Odpowiedz Link Zgłoś
elieka Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 09:35 Błagam! W Nowej Hucie.."w" a nie "na" Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 09:44 A nie jest ona dzielnicą Krakowa? No to "na", jak na Białołęce czy na Jeżycach. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 15:58 Jest dzielnicą Krakowa od wielu lat, ale jest też wyjątkiem od reguły. Napisałam źle - poprawna forma to w Nowej Hucie, Elieka ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 09:16 Chyba jednak w Katowicach, choć wolałabym w Zagłębiu obok Pogorii III. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 09:44 Są na tyle blisko, że bez znaczenia. Katowice przeszły ogromną drogę w ostatnich latach i są bardzo fajnym miastem, Kraków jest "nieco" zgnuśniały, no i rządzi nim fan deweloperów, samochodozy i kostki brukowej, Majchrowski. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 09:49 to prawda, Majcher niszczy miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 09:45 I tu i tu odbywają się fajne mecze siatkówki Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bene0 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 13:02 Katowice, pomimo ogromnego postępu jaki tu się dokonał, jest jeszcze wiele do zrobienia. Kraków na krótki wyjazd, żeby kulturowo się wzmocnić nawet tak trochę z zadęciem. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 13:18 Od kiedy przeszła ustawa o ściąganiu banerów w Krakowie, bardziej mi się chce jednak mieszka w swoim mieście. W Katowicach byłam pare razy, ale chyba na tyle ktrótko że nic tam nie widziałam i ich rynek mnie troche zdezorientował. Nie do końca chwytam sens. Mówie jako osoba z Krakowa, z rodzina w Krakowie i z dachem nad głową, więc to inna perspektywa niz kogoś kto nie jest związany z żadnym z tych miast. Gdybym nie pochodziła z Krakowa pewnie wybrałabym Katowice (ceny nieruchomości nieporównywalne do Krakowskich) Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 13:39 nie, to pytanie z puli, jaki Kraków jest fe i jak sie da w ogóle w nim żyć, smuteczek i współczucie dla źle ... skomunikowanego Krakowa (na tle Paryskiego metra to moze się chować, ale ogólnie to Kraków ma dobrą komunikacje), współczucie dla Huty (a Huta jest świetnie zaprojektowanym osiedlem i nie ma czego się wstydzić), współczucie bo turyście (którzy chodzą ściśle wyznaczonymi szlakami i nawet w centrum spotkasz ich głównie przy atrakcjach, dookoła Rynku, a nie pod domem nawet jeśli mieszkasz w Sródmieściu). Turystami najbardziej zmęczeni są inni turyści i mieszkańcy pierwszej obwodnicy (których jest pewnie z dziesięciu) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 13:54 Huta tak, potworki na Czyzynach (Avia buhaha) itd.-juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 14:18 raczej pytanie z puli "jaki to Śląsk jest obrzydliwy". Zaraz się zlecą gwiazdy, którym bluzki zszarzały po przejściu z PKP w Kato na rynek Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 14:19 Katowice sa ladne, koszmarny jest np. Bytom, Myslowice. Odpowiedz Link Zgłoś
nojabrina88 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 14:35 Po prostu nikt nie pokazał Ci Bytomia, dlatego tak napisałaś - bardzo krzywdząco Odpowiedz Link Zgłoś
nojabrina88 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 14:49 Ojej, jaka celna riposta... Stereotypy, widzę, trzymają się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:06 zawsze moglas mieszkac w Sosnowcu , nie jest zle Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 14:41 cos tam widzialam, tylka nie urwalo. Rownie brzydka jest Czestochowa, o chryste jakie to miasto jest ohydne Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 14:56 Jedno z najładniejszych miast w Polsce. Ale ok, jestem z Bytomia, to mam zafałszowany obraz. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 18:30 Szczerze Gulcia to dobrze ze tak ludzie myślą. Bo jak się jorgną jaki Bytom jest naprawdę, to będzie jak z Nikiszem. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 07:09 A masz rację w sumie. Spacerki po Knajfeldzie jeszcze sprawiają wielką przyjemność. Na Żabich Dołach głównie moczykije, park Kachla pełen cichych zakamarków. Jak się połapią będzie źle. Odpowiedz Link Zgłoś
hummorek Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 10:25 Rozumiem miłość do swojego miasta, no ale nie - okropne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 21:22 Ja mieszkam niedaleko, pozdrawiam. Bytom dla mnie średni, wolę Tarnowskie Choć moje miasto jeszcze brzydsze niż Bytom ;p Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 08:22 Dla mnie najwięcej uroku mają części willowe. Knajfeld i okolice Oświęcimskiej/Orląt Lwowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ninanos Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 13:29 Mieszkałam w Krakowie 6 lat, to fajne miejsce do studiowania, do krótkich wypadów. Pracując tam człowiek musi przyzwyczaić się do wiecznych korków, stania w smogu, ścisku, braku oddechu. uwielbiam Kraków, ale nie jako miejsce do zycia i wychowywania dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
em_ka_krk Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:09 Mieszkam w Krakowie i wychowuję dziecko. Możesz mieszkać blisko miejsca pracy i nie musisz stać w korkach 😊a z dzieckiem spacerujesz od Nowej Huty, przez Bulwary az po Podgórze i Rynek, do wyboru do koloru 😊 6lat mieszkania w mieście nie świadczy, że udało Ci się je poznać dogłębnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:56 Akurat dzieci wychowuje się tu świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
titty1976 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 13:55 Ze względu na korki, jakość powietrza i ceny nieruchomości wybieram Katowice Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 14:04 titty1976 napisała: > Ze względu na korki, jakość powietrza i ceny nieruchomości wybieram Katowice Szok, że można wybrać z uwagi na jakość powietrza - i gratulacje dla Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 14:12 Jeszcze bardziej polecam Bytom. Dwa parki krajobrazowe na terenie miasta. Ja tam oczywiście z opcji metropolia, zwłaszcza, że bez problemu można mieszkać w którymś z ościennych miast, gdzie ceny nieruchomości są jeszcze lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 14:53 A dlaczego już nie chcesz mieszkać w Tychach? Ja bardzo lubię Tychy. Chyba, że pytasz dla kolegi. Odpowiedz Link Zgłoś
em_ka_krk Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:07 Katowice dużo tańsze niz Kraków? Nie sądzę. Duzo zabytków jest w Katowicach? Jakoś to umknęło uwadze w porównywaniu 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:30 em_ka_krk napisał(a): > Katowice dużo tańsze niz Kraków? Nie sądzę. Duzo zabytków jest w Katowicach? Ja > koś to umknęło uwadze w porównywaniu 😉 No Wawelu nie ma, ale pisać, że w Kato nie mają zabytków, to przesada w drugą stronę. A odpowiedź na pytanie z cyklu "gdzie się lepiej mieszka" i tak zależy od tego, jaki kto tryb życia chce prowadzić, jaką ma pracę itd. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:48 Ale przecież oczywistoscią jest, że mieszkańcy Krakowa co najmniej 2x w tygodniu zwiedzają Wawel na zmianę ze smoczą Jamą i że lokalne zabytki oraz liczba turystów/m2 rozstrzygają o walorach "mieszkalnych" miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:52 turystyka tez daje prace wielu ludziom. tzn, dawala, ten sezon jest fatalny niestety Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:56 Praca w usługach jest kiepsko płatna więc to żadna pociecha Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:05 o zdziwilbys sie. Oswiecim, Wieliczka, Wawel itd. mozna bylo wyciagnac ladne sumki. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:52 Do czego na co dzień są ci potrzebne zabytki? Bo mnie do niczego. Jeśli żyję w jakimś mieście, to jego zabytki są na ostatnim miejscu, ważniejsza jest szybka i mało zawodna komunikacja, czas, w jakim przejadę z jednego końca miasta na drugi i oferta kulturalna nie tylko w weekendy. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:17 ja tam lubie jak miasto jakos estetycznie wyglada w sumie. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:48 Jasne, że tak, ja odnoszę się do tego, że Kraków jest fajniejszy do mieszkania, bo ma więcej zabytków niż Katowice Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 19:18 Katowice mają dobrą jakość powietrza? Bywam tam jesienią (listopad, początek grudnia) i przy bezwietrznej wyżowej pogodzie powietrze jest FATALNE, klasyczny smog. Odpowiedz Link Zgłoś
titty1976 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 12:21 Mieszkam w centrum Katowic i nie narzekam na jakość powietrza. Za to każdorazowa wizyta w zimowym Krakowie wywołuje u mnie napady kaszlu. Czasami jak wjeżdżam od strony Olkusza, to widzę jakże uroczą pierzynkę nad miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 14:19 ani tu, ani tu. W obu miastach lubię spędzać czas od czasu do czasu, ale mieszkać bym w ich na stałe nie chciała. bez względu na dzielnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
em_ka_krk Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:05 Odzywa się dużo antyfanow Krakowa. Nie musicie czuć klimatu Podgórza, spacerować po Parku Lotników, codziennie móc rozkoszować się Rynkiem ani korzystać z uroków licznych knajpek na Kazimierzu, ale jak już wspominacie o smogu to wspomnijcie proszę zabytki i urocze miejsca, których żadne inne miasto nie ma 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:07 jak dla kogos szczytem urody jest Czestochowa lub Bytom to sie nie dziwie , Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:10 zabytki są wspaniałe, wiadomo, ale Kraków skończy jak Wenecja - tylko dla turystów, jeden wielki hotel, brak możliwości zamieszkania w centrum, będzie miastem nie do życia, a do oglądania. ktoś próbował coś załatwić w weekend parady smoków?! przejazd z jednego końca na drugi - 3 godziny, a przecież w mieście się normalnie żyje, nie wszyscy chodzą codziennie na Wawel i na Rynek, trzeba do sklepu, szkoły, urzędu Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:13 albo jak jest business run....to samo. Krakow i okolice robia sie przeladowane niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:14 I to jest wina samych władz, przyzwolenie na przekształcanie mieszkań w hostele. Jeśli przenosimy mieszkańców poza centrum, przenieśmy też uczelnie (tutaj UJ już to zrobił) i urzędy oraz szpitale (większość jest w pobliżu centrum). Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:37 akurat z tym przeniesiem poszczegolnych oddzialow..nie jestem taka pewna, czy to dobra decyzja. Kampus na Ruczaju..przeciez to horror dojazdowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:47 Ale do centrum jest podobny horror dojazdowy , co razem z turystami daje ciężkie problemy komunikacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:50 wiesz, generalnie wszedzie zaczyna sie stosowac zasade centrum bez samochodow i tzw. centrum 15 minutowego. Problemem jest brak parkingow w wielu miejscach, nawet tych dojazdowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:52 Ale jeśli w centrum jest szpital? Moja teściowa leżała na Kopernika, niepełnosprawna, jak dowieźć chorego? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:53 to fakt, chociaz czesc oddzialow z Kopernika przeniesli do tego nowego w Prokocimiu. Teraz sa plany zagospodarowania tych miejsc po szpitalu, nie wiem czy wiekszosc oddzialow juz nie jest "wysiedlona". Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:01 Większość. Na Kopernika już tylko kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:05 Oby w budynkach po szpitalu nie powstały... hotele. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:06 Majcher juz ma pomysl. Hotele wszedzie, tak jak zniszczono fajna miejscowka, jaka byly Dolne Mlyny.. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:54 Które szpitale są w pobliżu centrum? O ile się orientuję tylko Dietla. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:00 Dietla, Uniwersytecki, Bonifratrów, Narutowicza miewa problemy z parkingiem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:15 Uniwersytecki już nie. Narutowicza bym w życiu nie zaliczyła do centrum, może mam krakowskie zboczenie. Bonifratrów się zgodzę. Ale Żeromskiego, Uniwersytecki, Rydygiera,Jana Pawla II, Ujastek są poza centrum Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:57 Dzizas wystarczyło się nie pchać do centrum AKURAT jak jest takie wydarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 23:00 dzizas byłam umówiona, nie ja wybrałam porę i miejsce, 2,5 h spóźnienia, akurat nie śledziłam wydarzeń w centrum w ten dzień Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 23:08 No to już nie wina Krakowa. Myślisz ze w innych miastach nie ma wydarzeń w centrum? Biegów czy koncertów Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:21 >jak już wspominacie o smogu to wspomnijcie >proszę zabytki i urocze miejsca, których żadne >inne miasto nie ma Ale dlaczego mam wspominać coś, czego nie widzę? Park Lema był fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:23 Problem z tym, że nie ma jak podziwiać zabytków, bo zwyczajnie nie ma gdzie parkować nawet pół parkingu park and ride od północno-wschodniej strony, żeby szybko dotrzeć do centrum, na wystawę, żeby przejść się po Błoniach - tragedia. Jak jest mecz - to samo, stadiony w samym centrum? Kto to promune? Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:26 Ps. Mówię to jako wielka fanka centrum Krakowa, niestety kilka ostatnich wypraw samochodem skończyło się zawróceniem. Pociagi przeładowane, trzeba stać, ciężko naprawdę odnaleźć się w obecnym Krk. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 17:58 stadion Cracovii jest piękny (chyba nawet dostał jakieś nagrody i kibice raczej są z niego dumni, wątpię żeby chcieli go przenieś na obrzeża jak proponuje ematka) Półwsie zwierzynieckie nie jest ani po meczach zdewastowane, ani też nie słyszałam żeby coś się działo (jedna z droższych dzielnic). Chyba nie rozumiem dlaczego chciałbyś go przenieść na obrzeża (historycznie też jest związany z miejscem "Miejsce, w którym od 1912 roku stoi stadion, jest najstarszą nadal używaną ligowo lokalizacją stadionową w Polsce"). Parkować sobie możesz na podziemnym parkingu przy Muzeum Narodowym. To jest 20 metrów od tych Błoni, 200 od stadionu, i 20 od muzeum, miejsc do których nie możesz ponoć dojechać... a po których chcesz sobie pochodzić. Naprawdę próbuje zrozumieć po co miałby ktoś przyjeżdżać na Błoni żeby po nich chodzić (rozumiem jeździć , biegać dookoła, ale same Błonia to raczej służą do wybiegania psów i skracania sobie przez nie drogi) Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 19:47 Stadion ma 15 tys miejsc, a parking 150 i obsługuje muzeum, błonia oraz cały park jordana. Chodzi o tłum, tłum, tłum, a nie estetykę. Największa bolączka Krakowa: jak jest ładnie, to nie może być praktycznie o do życia. Wszystko, co robi się dla Krakowa, robi się dla miasta, nie dla jego mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 20:14 w powyższej wypowiedzi widać, jak się myśli w Krk, ważne, żeby było ładnie i na miejscu „nic nie ruszamy”, zaraz obok jest park, który razem z błoniami mógłby być Central Parkiem Krakowa, ale jak widać jest „dla psów”, mam nadzieję, że się pozmieniało, bo dziecko mi wyrosło, ale w parku jordana trudno było o kiosk z piciem dla dzieci i zwykłą toaletę. a kocham te krakowskie miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 20:46 z powyzszej wypowiedzi widać że osoba która kompletnie nie zna miasta, potrzeb mieszkańców i kompletnie nie liczy się z historią miasta (bo jej nie zna) chętnie by miasto przerobiła. Błonia nie są Central Parkiem, na Błoniach organizowane są duze imprezy plenerowe, więc twoje oburzenie że jest wybiegiem dla psów na co dzień jest dziwne... Nie wiem skąd ci się bierze "nie może być praktycznie o do życia. Wszystko, co robi się dla Krakowa, robi się dla miasta, nie dla jego mieszkańców." Mieszkałam obok Błoń, mieszka się świetnie. Wypowiadasz się zapewne jako osob przyjezdna, bo krakowianie nie maja problemów z dojazdem na Błonia, czy tam do twojego Central Parku. Te tłumy tłumy na Cracovii to tobie przeszkadzają? Bo serio, to nie jest cos co traumatyzuje mieszkańców, a sami kibice są bardzo dumni z estetyki ale też z historii miejsca. Więc postulując wyniesienie sie stadionu poza miasto raczej ani nie jesteś głosem mieszkańców ani kibiców. W Parku Jordana (już za PRL były) są miejsca z jedzeniem i piciem, jak również toalety. To że nie znasz miejsca i tego co oferuje to nie znaczy że tego nie ma czy nie było ... Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 20:50 Osoba przyjezdna płacę podatki na rzecz miasta Krakowa, co chcesz więcej wiedzieć? Tylko ty się możesz wypowiadać? Może nas różni to, że mieszkalam jeszcze w 7 innych miastach i umiem porównać? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:15 Wow aż w 7 miastach mieszkałaś (nikt poza tobą nigdzie nie był i nic w życiu nie widział, więc przyjmuję twój argument), to rzeczywiście masz rację: Powinniśmy zamienić Błonia w Centtral Park, w Parku Jordana postawić kioski bo nie ma tam ponoć ani jedzenia ani picia, ani ponoc toalet, a stadion Cracovii przenieść na obrzeża bo tak praktyczniej (wbrew mieszkańcom i kibicom). Tak to są wszystko twoje pomysły...jak kulą w płot... No ale skoro byłaś w Parku Jordana jak dziecko było małe to znaczy że się znasz na temacie na który się wypowiadasz . Szczególnie te 7 miast to mocy argument za przeniesieniem stadionu i zagospodarowaniem Błoń (są w rejestrze zabytków, ale co tam dla ciebie, to dowód na to jak myśli się w Krakowie) Obie wiemy że podatki na rzecz Krakowa płaca osoby z szeroko pojętego Krakowa (jednocześnie piszesz ze trudno co sie odnaleźć w Krakowie i do niego dojeżdżasz). Wypowiadać się mozesz, kto ci broni. Natomiast nie dziw się, że twoje pomysły dla mieszkańców moga byc dość dziwaczne. A twoja nieznajomość tematu na który się wypowiadasz razi (przeczysz faktom, nie znasz okolicy, najwyraźniej nie znasz też potrzeb mieszkańców ani historii miejsca - znasz swoje potrzeby turysty). Rozumiem ze dla osoby która dojeżdża z Zielonek na stadion fajniej byłoby go przenieść do Zielonek i przemianować na Zielonkovie, natmiast byłby to juz inny klub sportowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:39 nawet nie wiesz, jak bardzo się mylisz a już analiza szczegółów z mojego życia - uśmiałam się. może zamiast analizować mój życiorys i się na mim skupiać (co kompletnie nic nie wnosi do dyskusji ) przedstawiłabyś swoje pomysły na ulepszenie miasta Krakowa bądź też Katowic - czyli to, o czym jest dyskusja. bądź przykłady na dobre rozwiązania na miarę mieszkańca dla obu miast? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 23:02 Sama informujesz o 7 miastach, jakby to miało sprawic że twoje argumenty o zagospodarowianiu Błoń, przeniesieniu stadionu miały od tego nabrać sensu. Do niczego mi nie potrzebne szczegóły z twojego życia, to ty o nich piszesz, natomiast trudno mi uwierzyc ze ktoś kto pochodzi z Krakowa/wychował w nim dziecko i opowiada o wizytach Parku Jordana nie zauważył Okrąglaka, ani innych zabudowań gdzie serwują jedzenie/sprzedają wodę i postuluje też toalety, bo ponoc ich nie mamy... Stadion Cracovii powinien mieć swój podziemny parking co najwyzej (podejrzewam ze się nie opłacał, więc kibice radzą sobie z dojazdem komunikacją miejską, lub wspólnie dojeżdżają), Nie rozumiem dlaczego miałabym ulepszać Błonia albo Park Jordana - to ty uważasz że trzeba Do dyskusji nie wnosił również nic twój komentarz "w powyższej wypowiedzi widać, jak się myśli w Krk, ważne, żeby było ładnie i na miejscu „nic nie ruszamy”, zaraz obok jest park, który razem z błoniami mógłby być Central Parkiem Krakowa, ale jak widać jest „dla psów”, mam nadzieję, że się pozmieniało, bo dziecko mi wyrosło, ale w parku jordana trudno było o kiosk z piciem dla dzieci i zwykłą toaletę." opowiedz prosze jeszcze jak kochasz te krakowskie miejsca tak bardzo ze chcesz zagospodarowac Błonia i przenieść stadion na obrzeża. Do dyskusji nie wniosło równiz nic to ze informujesz mnie o płaceniu podatków w Krakowie, 7 miast twojego zamieszkania, ani to że nie potrafiłaś znaleźć toalety w parku, co ci juz chyba wyjaśniłam. To że nie ma park and ride w twojej okolicy i nie mozesz się przesiąść na komunikacje miejska/albo nie chcesz to nie oznacza że mamy przenieść na obrzeża miejsca do których chcesz dotrzeć. Ale cieszę się że się usmiałaś nad tym że informujesz mnie o faktach ze swojego życia, które mają byc niby argumentem w dyskusji nad wprowadzeniem toalet miejskich w Krakowie (są.. nie musisz ich wprowadzać). Mnie mniej śmieszy to jak jesteś niekonsekwentna, raz 7 miast to argument w dyskusji, innym razem juz się staje nieuprawnioną anlizą twojego niezwykle ciekawego zycia na przedmieściach Krakowa. Zawsze pozostaje ci wspomnienie tych 7 miast (argument żaden w dyskusji, biorąc pod uwagę twoja ignorancję na temat okolicy o której się wypowiadasz) Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 23:11 nic nie wiesz o architekturze i zagospodarowaniu miast, prawda? ale jesteś domorosłym psychologiem. oczywiście nie można kochać Krakowa i go krytykować, BO TO SIĘ NIĘ MIEŚCI W GŁOWIE? ja na tym kończę i nie prowadzę bezowocnej dyskusji, z której wyciągasz zupełnie nieprawdziwe wnioski. widzimy się w pt rano na błoniach? mam akurat wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 00:56 roślinka, to jest ta słynna krakowska pańcia. choć podejrzewam, że farbowana. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 10:22 ? chyba pierwszy raz się wypowiadam na temat Krakowa pańcia? No to pewnie wiekszosć krakowian to pańcie bo jakoś na zagospodarowanie Błoń się nie zanosi. Wychowałam się na Krowodrzy i tak pamiętam że zawsze w Parku Jordana była infrastruktura. Dla ciebie farbowanie (w sensie że niby nie jestem z Krakowa) miałoby być obrazą? Dla mnie nie jest (chociaż się tu urodziłam). Nie widze natomiast powodu żeby centrum Krakowa przystosowywać zamiast pod potrzeby mieszkańców, to pod pomysły osób przyjezdnych. Bo mea była aż w 7 miastach i na tej podstawie powinniśmy zagospodarować Błonia, a z Cracovię przenieść na obrzeża i przemianować na Zielonkovie. pewnie teraz mogłabym uderzyć w tony o tym że pewnie simply_z jest sfrustrowana bo ... i dlatego sobie pozwala na uwagi o pańciach (domyslam się dlaczego, po twojej wypowiedzi w watku na temata biletów) to jednak uważam ze jednak się nie posunę do tak krzywdzącej uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 11:37 frustracja raczej z ciebie wyziera, patrzac jak sazniste watki popelniasz. Co do cen biletow, nie rozumiem twojej uwagi, uwazam, ze sa wysokie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 11:38 btw tez sie urodzilam w Krakowie, chociaz w szpitalu w Hucie, wiec chyba huciara jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 11:43 acha nie mój wątek nie moje pomysły nie moje problemy bo ja z nie mam problemu ani z parkiem Jordana, Cracovia, Błoniami Szczęśliwie możesz się umówić z mea na Błoniach i sobie pogadacie o zagospadorowaniu Błoń na złosć pańciom z Krakowa. Przyjedzie w piątek rano Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 11:50 ale ja nie mam problemu z Bloniami, czy z parkiem Jordana, uwazam, ze Krakow tak jak piszesz ma inne powazniejsze problemy. Mnie tylko rozmieszyl ten autorytarny ton, nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 12:16 autorytarny? mea moze pisać sobie co chce i nawet organizować ustawki na Błoniach, natomiast musi brać pod uwagę że będe punktować to co sie mija z prawdą. Kraków ma od groma problemów, ale Błonia, Park Jordana czy Stadion Cracovii nimi nie są (no poza meą która brnie ze są problemem Krakowa, bo kiedyś tam była, więc wie) Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 10:08 mieszkanko 7 miast zdecyduj się czy kończysz dyskusje czy chcesz sie widzieć na Błoniach? Czy moze jesteś przeciwniczką analizy swojego życiorsysu (o który cię nikt nie prosił) czy moze wymyślasz o innych forumkach rzeczy wyssane z palca. Rzeczywiscie dyskusja z osobą która chce zagospodarowa Błonia, przenieść stadion na obrzeża i ma pretensje o nieistnienie infrastrukturay , która istnieje (toalety, restauracje, sklep w Parku Jordana) jest bezcelowa. Jak cię ktoś skrytykuje że wypowiadasz się bez znajomości rzeczy to napisałaś, że to ja się nie znam ale bez rzadnej argumentacji. W krakowie jest mase rzeczy do krytykowania, ale nie akurat te które tu wypisywałaś (wypisywałaś problemy ie mieszkańca a osoby która czasem przyjeżdza do Krakowa, raczej go nie zna i ma nieuzasadnione pretensje. Może nastepnym razem sobie wygooglaj, albo zapytaj ludzi gdzie co jest i to rozwiaże twoje problemy) Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 10:35 O curva, strach cię spotkać na tych Błoniach... Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 10:47 no właśnie ja nie rozumiem po co mi proponuje spotkanie na Błoniach ale rzeczywiście brzmi jak musicalowy pojedynek gangów na pstrykanie palcami Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:37 mae224 napisała: > w powyższej wypowiedzi widać, jak się myśli w Krk, ważne, żeby było ładnie i na > miejscu „nic nie ruszamy”, No, akurat w Krakowie bardzo się rusza i to na niekorzyść, zwłaszcza jeśli chodzi o tereny zielone - Zakrzówek, Obóz Płaszów, park Bednarskiego, w którym mimo uzgodnień z mieszkańcami dzielnicy rozpisano przetargi na wyłożenie ścieżek kostką. A o wprowadzaniu jeszcze większej liczby samochodów do ścisłego centrum miasta, które jest generalnie bardzo ciasne, już nawet nie będę pisać. Akurat Kraków powinien robić wszystko, by ich ruch tam ograniczać. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:40 dlaczego nie ma parkingów na obrzeżach przy przystankach tramwajowych?! z każdego kierunku? przy trasach wylotowych? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:42 proszę cię, teraz jest wielki bój o S7, ktora znacznie odciażyłaby miasto i nie tylko ale wątpię, żeby szybko się coś ruszyło Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 23:06 No przepraszam ale do Jordana łażę od swojego urodzenia i są tam dwa kioski i toaleta od ZAWSZE Odpowiedz Link Zgłoś
em_ka_krk Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:58 Odnośnie dojazdu do centrum najlepszą opcją jest mpk - wsiadasz gdzie chcesz, wysiadasz gdzie chcesz. Jeśli jedziesz do centrum dużego miasta samochodem to musisz liczyć się z tym, że zapłacisz za parking o ile znajdziesz miejsce parkingowe. Co do zabytków - oczywiście, że nie zwiedzasz codziennie, ale to miasto ma swój urok, nie znam osoby spoza Krakowa, która miałaby inne zdanie a odwiedziła to miasto i trochę je poznała. Dla mnie cudowną opcją jest móc spacerowac po Rynku, Kazimierzu, Podgórzu, jechać nad zalew nowohucki czy do na Błonia. Ktos nie lubi i nie potrzebuje? Ależ nikt nie każe mieszkać w Krakowie😊 tylko mówiąc o 2/3 punktach negatywnych trzeba rakze rozwazyc korzyści i plusy. W Krakowie każdy dzień jest piękny. Duuzo w naszym życiu zależy od podejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 00:12 "Ależ nikt nie każe mieszkać w Krakowie😊 tylko mówiąc o 2 > /3 punktach negatywnych trzeba rakze rozwazyc korzyści i plusy. > > W Krakowie każdy dzień jest piękny" A jakie maja wyjscie krytykantki? Krakow be bo nie maja mozliwosci w nim zamieszkac. Efekt tzw. Slodka ch cutryn i gorzkich winogron. Nie stac mnie i nie mam mozliwosci zamieszkac w Krakowie to przekonam siebie i sprobuje innych ze w Katowicach lepiej. Jakos Krakowianie nie wyprowadzaja sie do innych miast (poza mna) jak nie musza. Za to do Krakowa ciagle ludzie wala tlumami. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 07:42 >A jakie maja wyjscie krytykantki? >Krakow be bo nie maja mozliwosci w >nim zamieszkac. A co to za problem "zamieszkać w Krakowie"...? Byłam, mieszkałam, żaden wyczyn. Gdyby mi się zachciało, to co za problem znaleźć pracę i znów tam wyjechać? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 11:49 memphis90 napisała: > Byłam, mieszkałam, żaden wyczyn. Gdyby mi się zachciało, to co za problem znale > źć pracę i znów tam wyjechać? Taaak. A podobno tak drogo w Krakowie. Krytykantki twierdza na plus dla Katowic ze Katowice tansze. Skoro tak latwo i zaden problem to czemu tak trudno? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 11:54 Bo nie ma żadnego powodu, by chcieć mieszkać koniecznie tylko i wyłącznie w Krakowie, zwłaszcza gdy się go nie lubi? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 11:58 angazetka napisała: > Bo nie ma żadnego powodu, by chcieć mieszkać koniecznie tylko i wyłącznie w Kra > kowie, zwłaszcza gdy się go nie lubi? A zazwyczaj sie go "nie lubi" bo brak kasy na utrzymanie oraz przyjaciol nie pozwala na to lubienie. No ale to jakby nie wina miejsca jakie by nie bylo tylko zazwyczaj samego czlowieka Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 12:59 Nie, powodem, dla którego nie lubię Krakowa nie był brak kasy - skąd w ogóle taki pomysł...? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:00 memphis90 napisała: > Nie, powodem, dla którego nie lubię Krakowa nie był brak kasy - skąd w ogóle ta > ki pomysł...? Dosyc oczywisty pomysl. Prosty a takie sa naturalniejsze Albo "nie lubisz" czegos ladnego bo Cie na to nie stac i w sposob oczywisty probujesz sobie to zniechecic albo masz fatalny gust. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:06 Trzymasz się tego Krakowa, bo nie stać cię na Warszawę 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:11 m_incubo napisała: > Trzymasz się tego Krakowa, bo nie stać cię na Warszawę 🤷🏻♀️ Nawet nie wiem jakie ceny sa w Warszawie. Nie ibteresiwalam sie tym i nie zamierzam. Choc zapewne po sprzedaniu krakowskiego mieszkania i podkrakowskiej dzialki cos bym sobie w Warszawie znalazla. A tak w sumie to mieszkam na stale w Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:34 Mieszkasz w Holandii, bo najwyraźniej nie stać cię na USA. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:38 m_incubo napisała: > Mieszkasz w Holandii, bo najwyraźniej nie stać cię na USA. Mysle ze jest wiele miejsc na ktore mnie nie stac. Nawet nie na wszystkie miejsca czy chocby dzielnice w samej Holandii. Ale nie przekonuje siebie i innych ze to gdzie mieszkam jest lepsze od tego ktore jest piekniejsze i przy okazji mnie na niego nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 19:58 Za to przekonujesz innych, że wiesz lepiej od nich na co ich stać i gdzie wolą mieszkać. Macie tam upały w Holandii? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 20:29 >Prosty a takie sa naturalniejsze Prostacki nie jest tożsamy z prosty. >Albo "nie lubisz" czegos ladnego bo Cie >na to nie stac Nie dyskutujemy nad tym co "ładne", tylko gdzie chcemy mieszkac. Postrzeganie miejsca do życia przez pryzmat kilku zabytków w centrum i wyrokowanie na tej podstawie o wyglądzie całego miasta i warunkach życia w nim - to takie dość prymitywne i krótkowzroczne... >albo masz fatalny gust Na pewno z innej ligi, co do tego to nie mam wątpliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 13:16 Krakowa można nie lubić z masy powodów, naprawdę to, że kogoś nie stać na bywanie co tydzień w Starym Teatrze i stołowanie się w Bottiglierii nie jest jedynym z nich. Po prostu Kraków, jak każde duże miasto, ma swoje wady, już w tym wątku wymieniane wielokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:03 sumire napisała: > po prostu Kraków, jak każde duże miasto, ma swoje wady, już w tym wątk > u wymieniane wielokrotnie. Krakow ma dokladnie te same wady co wszystkie duze miasta. Taka specyfika duzych miast. Moze byc tylko gorzej. Jesli rzeczywiscie nie lubi sie duzych miast to zazwyczaj ucieka sie na Wies lub malego miasteczka a nie innego duzego miasta i opowiada dowcipy ze to inne fajniejsze. Choc jaki kon jest kazdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 12:58 Dlaczego uważasz, że mam odpowiadać na jakieś wydumane argumenty, ktorych sama nie podałam...? Powodem, dla którego nie przenoszę się do Krakowa jest to, że nie mam takiej potrzeby. Nie chcę. Gdybym chciała, to bym się przeniosła, jako ze już raz tak zrobiłam i nie było to czymś super trudnym. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:07 Memphis sobie mozesz wmawiac ze biale jest czarne a czarne jest biale. Mozesz nawet wierzyc ze ktos ci w to uwierzy. Ale kazdy widzi jaka jest prawda. Porownac to mozna Krakow i czeska Prage na korzysci tej drugiej. Ale porownywanie Katowic do Krakowa na korzysc Katowic pasuje jak piesc do nosa. Nawet nie ma co porownywac. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 20:32 >Memphis sobie mozesz wmawiac ze >biale jest czarne a czarne jest biale. Czyli lepiej ode mnie wiesz, że wolalabym mieszkac w Krakowie, tak...? W którym mieszkałam i z którego wyjechałam, bo mi się mieszkanie tam nie podobało...? Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 08:02 większy problem mają ci, co kupili 50 metrów na ruczaju, spłacają milionowy kredyt, patrzą sąsiadowi w okno całymi dniami i żadnej szansy na zmianę . Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 11:51 mae224 napisała: > większy problem mają ci, co kupili 50 metrów na ruczaju, spłacają milionowy kre > dyt, patrzą sąsiadowi w okno całymi dniami i żadnej szansy na zmianę . Moze sie myle ale zdajsie splacanie kredytu w ostatnim czasie to problem raczej nie tylko mieszkancow Ruczaju. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 10:36 > Krakow be bo nie maja mozliwosci w nim zamieszkac. Efekt tzw. Slodka ch cutryn i gorzkich winogron. Nie stac mnie i nie mam mozliwosci zamieszkac w Krakowie to przekonam siebie i sprobuje innych ze w Katowicach lepiej. A jak mieszkam w Warszawie (więc i na Kraków mnie stać), to już mogę krytykować? A winogrona były kwaśne, nie gorzkie Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 10:40 Bardzo ciekawie piszesz No ja mieszkałam w Krakowie, nie pod mostem, więc chyba jednak było mnie stać, i po dwóch latach z ulgą się wyniosłam, właśnie do Katowic. Mieszkałam też w innych miastach, w innych krajach, nawet na innych kontynentach, i mimo to, a może właśnie dlatego, do Krakowa nie zamierzam wracać inaczej, niż tylko turystycznie. To piękne miasto. Na weekend, nie do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 11:54 m_incubo napisała: > No ja mieszkałam w Krakowie, nie pod mostem, więc chyba jednak było mnie stać, > i po dwóch latach z ulgą się wyniosłam, właśnie do Katowic. Jasne jasne wyprowadzilam sie bo winogrona byly gorzkie a ja z ulga postanowilsm zjesc slodkie cytrynki. Przekonalas mnie. Hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:08 angazetka napisała: > Kwaśne. Te winogrona. tak tak widze bardzo kwasne. A cytrynka slodka jak miod. Tylko nie oczekujcie ze ludzie kupia te Wasze mechanizmy obronne. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:20 Ja ci frazeologizm poprawiam A mieszkam tam, gdzie chciałam, w Warszawie , droższej od Krakowa (skoro już trzymamy się tego dziwacznego konceptu, że Kraków krytykuja osoby, których nań nie stać), więc jakby... Kulą w ścianę, że tak się dostosuję. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:26 angazetka napisała: > A mieszkam tam, gdzie chciałam, w Warszawie , droższej od Krakowa Przeoczylas drugi powod poza finansowo towarzyskim rozczarowaniem o ktorym pisalam. Mozna miec najzwyczajniej w swiecie kiepski gust. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 09:52 jammer1974 napisała: > Mozna miec najzwyczajniej w swiecie kiepski gust. Ooo. Gust. Że tak spytam, kiedy ostatni raz w ogóle byłaś w Krakowie i czy uważasz, że Floriańska zapyerdolona całodobowymi monopolowymi, "muzeami" figur woskowych i szemranymi klubikami jest w dobrym guście? A może "zrewitalizowane" Zabłocie, jedno wielkie blokowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 12:53 to prawda, wstyd co robią z Grodzkiej, jakieś sklepiki z chińskim badziewiem, klub nocny z naganiaczami, chyba jakiś sklep całodobowy. Ale tu chyba o mieszkanie chodzi, a na Grodzkiej nikt nie mieszka od lat, Tyle tylko że jak przejeżdżasz przez Plac Wszystkich Świętych to widzisz to dziadostwo. Ale rzeczywiście ta ulica chyba najbardziej ucierpiała. Ja chętnie przytuliłabym mieszkanko na Zabłociu, nowoczesne blokowisko, ale przynajmniej blisko centrum, bezpieczne, tramwajem pewnie z 7 minut na Rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 02.07.22, 11:50 Kiedy ostatni raz bylam w Krakowie? Hahaha. Nawet sie do konca nie wyprowadzilam. Oficjalnie jestem mieszkanka Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 02.07.22, 13:06 Oficjalnie to możesz sobie być, jednakże twoje wypowiedzi świadczą o tym, że masz wspomnienia z tego miasta sprzed 20 lat. No chyba że po prostu Żabki, burdele i blokowiska tuż nad Wisłą to twój kanon piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 13:12 Ja myślę, że przemawia przez Ciebie gorycz i zazdrość, bo nie możesz mieszkac w Suwałkach. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:08 Ja podejrzewam, że mieszka w Krakowie w mieszkaniu komunalnym rodziców, dlatego nie ma opcji żeby z tego Krakowa wyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:13 m_incubo napisała: > Ja podejrzewam, że mieszka w Krakowie w mieszkaniu komunalnym rodziców, dlatego > nie ma opcji żeby z tego Krakowa wyjechać. Mieszkam w Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:12 memphis90 napisała: > Ja myślę, że przemawia przez Ciebie gorycz i zazdrość, bo nie możesz mieszkac w > Suwałkach. Tez tak mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 20:33 Że wolałbyś w Suwałkach, ale nie możesz...? Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 18:47 Kraków jest fajnym miejscem do mieszkania. Tylko ja piszę to jako krakowianka, w żadnym innym mieście nie mieszkałam dłużej niż miesiąc, czyli turystycznie. Tu wychowałam dziecko, korzystam z komunikacji, robię zakupy, chodzę do knajp, chodzę na mecze Cracovii, żyję, jestem zadowolona. Myślę, że każdy ma inne potrzeby, inny ogląd i inne miejsce na świecie. I dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 02.07.22, 11:46 dominika9933 napisała: "Myślę, że każdy ma inne potrz > eby, inny ogląd i inne miejsce na świecie. I dobrze" Potrzeby ksztaltuje tez wiek. Dzis nie przeprowadzilabym sie na stale do Krakowa bo mam juz inne potrzeby. Ale wciaz obiektywnie widze gdzie mieszka sie przecietnemu czlowiekowi lepiej. Choc nie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Katowice vs Kraków 02.07.22, 13:05 W wieku chyba jesteśmy bardzo podobnym Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 02.07.22, 15:33 >Ale wciaz obiektywnie widze gdzie >mieszka sie przecietnemu czlowiekowi >lepiej W sumie po tak dlugiej dyskusji dobrze ostatecznie przeczytać wniosek, że jestem na tyle nieprzeciętna, by chcieć mieszkac nie-w-Krakowie... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:20 Krakowa w ogóle nie czuję, nie rozumiem tego miasta, duszę oddałam Warszawie. Katowice znam za słabo, byłam tam raz i było spoko, ale to za mało, by coś wiedzieć na ich temat. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:23 Katowice. Mieszkałam w Krakowie i nie zapałałam miłością... Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:40 Kraków. Miasto na poziomie w skali światowej. Fakt nie ma metra jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:42 no i nie bedzie miec, bo Majcher byl w Sevilli i stwierdzil, ze maja podobne warunki i nie bedzie metra, igrzyska sa wazniejsze (lol). Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:29 Rozumiem, jakieś tam obawy przed naruszeniem fundamentów historycznego Centrum, ale właśnie Hiszpanie sobie poradzili, teraz pewnie już nie wyobrażaja sobie funkcjonowania bez metra No i jest to proekologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:37 Rzym juz kolejna nitke buduje...a jakie tam sa dopiero zabytki.. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:43 simply_z napisała: > Rzym juz kolejna nitke buduje...a jakie tam sa dopiero zabytki.. W Atenach jakoś też z metrem dali radę, część odkopanych przy budowie zabytków została nawet wyeksponowana w gablotach na stacjach, w okolicy których je znaleziono i jakoś to niczemu nie szkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:46 Rzym to duża liga, ale nawet w mniejszym Mediolanie jest i to na terenie czynnym sejsmicznie! Chciałoby się zakrzyknąć - odwagi panie Prezydencie! Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:58 Ale tu nie chodzi o zabytki a o to że przepływy pasażerów są za małe Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 17:14 mysmy takie analizy robili na studiach i wynikalo z nich cos zupelnie innego.. katedra transportu Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 15:48 Tak, miasto ma potencjał, niestety nie umie nim zarządzać Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:34 Kraków bezsprzecznie ma mnóstwo atutów i właśnie chodzi o trafny wybór celów - tak, by nie zatracić tożsamości lokalnej, a jednocześnie zadbać o wzrost konkurencyjności i lepszą jakość życia mieszkańców, a nie tylko wybranych grup interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 17:30 Fajnie by było nie pozostać skansenem. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 19:10 No ale właśnie z tą lokalną tożsamością skrewiono na całej linii. Stare Miasto to praktycznie same kluby go-go i Żabki, na Kazimierzu wiadomo co się stało, to samo dzieje się z Podgórzem. Kraków popełnił wielki błąd (to znaczy jego włodarze), decydując, że stanie się mekką dla budżetowych turystów. To był poważny kop w jego klimat i odbija się czkawką do dziś. Co nie zmienia faktu, że nadal jest to piękne miasto z bardzo bogatą ofertą kulturalną i dobrze się tu mieszka (tylko drogo). Na zbiorkom też absolutnie nie narzekam, ale mieszkam przy szybkim tramwaju 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
karmelkove_love Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 16:41 Katowice. Spędziłam 7 lat w Krakowie (czas studiów i pierwsza praca), od 12 mieszkam w Katowicach. Katowice są bardzo zielone, przystępne rowerowo, wszędzie jest blisko - są bardziej kompaktowe z jednej strony, z drugiej otoczone innymi miastami. W górki mamy blisko, Czechów też łatwo odwiedzić. Życie na pewno jest tańsze. Wydaje się, że ludzie, w sensie mieszkańcy, coraz bardziej szanują tutejsze dziedzictwo. Sporo się buduje umiejętnie wkomponowując historię w nowoczesną tkankę, np Muzeum Śląskie. Miasto ładnieje, ale jest dużo do zrobienia. Kraków jest Krakowem i to jest nie do podrobienia, wiadomo. Ale Katowice chyba nie mają takich aspiracji. Jak odwiedzam Kraków, zawsze wracam zachwycona. Codzienność jednak, jak dla mnie, nie rozbija się o ducha i klimat miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 17:25 Katowice - w każdą stronę autostrada (węzły nowe i nowoczesne) , dwa lotniska w 45 minut, to się naprawdę liczy dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:44 akurat Balice są moim zdaniem lepiej położone, Pyrzowice są daleko za Katowicami, z Balic do centrum Krk można na spokojnie i szybko dojechać pociągiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 23:14 Yyy.... Dla mieszkańców Krakowa? Przecież do Balic można dojechać z miasta w 20 minut. Pyrzowice są daleko od Katowic, a dojazd tam komunikacją publiczną jest praktycznie niemożliwy poza kilkoma autobusami w ciągu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 23:17 Pisałam o Katowicach, ogólnie o mieszkańcach metropolii, mają bezpośrednio autostradę. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 01:20 W Krakowie nie mają? Dziwne, zwinęli asfalt na południowej obwodnicy, odkąd wyjechałam na urlop? Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 06:16 chryste, weźcie czytajcie ze zrozumieniem: „Katowice - w każdą stronę autostrada (węzły nowe i nowoczesne) , dwa lotniska w 45 minut” Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 07:41 No i? Co w tym jest lepszego dokładnie? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 11:35 na Balice jest szybciej, te dla osob mieszkajacych pod Krakowem, 20-25 min czasem i jestesmy na lotnisku. Pyrzowice to jak Modlin w Wawie Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 11:48 na ten moment dojazd z centrum Krakowa na Balice 34 minuty, z centrum Katowic na Pyrzowice 32 i 47 na Balice. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 12:55 No. A teraz sobie sprawdź, ile zajmuje dojazd komunikacją publiczną, jeśli już tak się upierasz przy tym porównywaniu lotnisk (na których większość mieszkańców bywa ze 2 razy w roku może tak czy inaczej). Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 13:05 Nie doczytałaś. Porównuję dwa miasta i dostępność w nich usług i możliwości przemieszczania się z nich w każdym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 13:17 Tzn. jakich dokładnie usług? Bo widzę tylko opowieść o lotniskach. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 13:24 A oczywiście autostrady pominęłaś milczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:14 Balice ma tez wiecej fajnych ofert lotow, bo to drugi najwiekszy port lotniczy w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 17:41 Mieszkałam i tu i tu, w obu przypadkach w centrach. Wybieram Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 17:53 w Krakowie nie mieszkałam nigdy, ale z tego co widziałam kilka razy, to jeżdzi się po nim fatalnie... Nie chciałabym się musieć denerwować. Katowice nie są aż tak rozległe i korków potwornych nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 17:57 W Katowicach nie ma korków? Okulista? Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 20:03 portalkomunalny.pl/katowice-najmniej-zakorkowanym-miastem-w-polsce-432070/amp/ Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 21:01 Najlepsze są miasta powiatowe pomiędzy. Co nie, tanebo? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 10:45 No jeśli porównujemy Katowice z Krakowem, to tak, można powiedzieć, że w Katowicach nie ma korków. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:35 Wszystkie by chcialy w Katowicach podczas gdy w rzeczywistosci nie ustaje exodus na Krakow. Rowniez z Katowic. Nigdy odwrotnie. Jakos Krakowianie z Krakowa sie nie wyprowadzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
em_ka_krk Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 12:33 Dokładnie tak 😊 powtarzam, Kraków nie jest dla każdego 😊wolisz Warszawę czy Katowice? Nie ma problemu, ja tego miasta nie zamienię nigdy 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:40 Dokladnie tak. Tylko oni ciagle wszyscy ciagna do tego Krakowa. Robia halas i tlok. Dopiero jak sie nie uda to nagle palaja miloscia do Katowic, Bytomia czy Kielc(w zaleznosci gdzie sie im uda wyladowac). A mozna bylo juz wczesniej pozostawic Krakow w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 16:52 Ale co ty twierdzisz, że Katowice są miastem nieudaczników, którym nie powiodło się we wspaniałym Krakowie? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:16 Nie twierdze. Twierdze tylko ze osoby ktore wypowiadaja sie w tej sprawie pachna "nieudacznictwem" ktore probuja zrekompensowac sobie mechanizmami obronnymi. I te wlasnie mechanizmy obronne o tym swiadcza Jesli ktos z roznych powodow wraca do miejsca skad pochodzi po paru latach pobytu w Krakowie i tworzy sobie litanie rzekomych niedogodnosci Krakowa na korzysc Katowic to brzmi to niestety strasznie zalosnie. Ja tez wyjechalam z rodzinnego Krakowa ale nie twierdze ze miejsce w ktorym mieszkam jest lepsze od Krakowa. Tak sie po prostu ulozylo. Jest inne ale nie lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:22 Tak tak tak, cenienie jakiegokolwiek miasta wyżej niż Krakowa świadczy o żałosnym nieudacznictwie🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:31 potworia116 napisała: > Tak tak tak, cenienie jakiegokolwiek miasta wyżej niż Krakowa świadczy o żałosn > ym nieudacznictwie🤣 Mozna lubic golabki bo sa mile, szare, towarzyskie i sa symbolami pokoju ale upieranie sie jak dziecko w piaskownicy ze sa duzo lepsze od orlow jest dosc ekscentryczne. I trudno sie dziwic ze nie wzbudza wiary. I nie jakiegokolwiek tylko do Katowic. Nie ta liga. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 19:16 jammer1974 napisała: > potworia116 napisała: > > > Tak tak tak, cenienie jakiegokolwiek miasta wyżej niż Krakowa świadczy o > żałosn > > ym nieudacznictwie🤣 > > Mozna lubic golabki bo sa mile, szare, towarzyskie i sa symbolami pokoju ale up > ieranie sie jak dziecko w piaskownicy ze sa duzo lepsze od orlow jest dosc eksc > entryczne. > I trudno sie dziwic ze nie wzbudza wiary. > I nie jakiegokolwiek tylko do Katowic. Nie ta liga. Aha aha. I Kraków to ten orzeł, poniała. Ale dlaczego tak trudno ci uwierzyć, że komuś lepiej się żyje i pracuje w Gołębicach? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:37 A skąd pomysł, że ktoś z Krakowa rejteruje do miejsca, skąd pochodzi? Ja wyjechałam z ulgą z Krakowa do Katowic i mieszkam w Katowicach, ale stąd nie pochodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:46 Nie pochodzisz tez z Krakowa. Nie masz tam tez mozliwosci zamieszkaniaz z zapewne roznych powodow. "Wzruszajaca" jest ta ulga z ktora opuscilas Krakow ktory opuscic i tak musialas. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 18:01 Ej, ale tak w zasadzie dlaczego tak trudno ci zaakceptować, że ludzie mogą nie lubić Krakowa? Mam przyjaciółkę, która nie lubi Warszawy, chociaż w niej zyje. Serce mi krwawi, ale ogarniam to umysłem (jakoś). A ty ludziom, którzy Krakowa nie lubią, przypisujesz szereg dysfunkcji, jakby to był obowiązek go lubic. BTW Praga była spoko, Wiedeń mnie rozczarował. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 18:07 Droga angazetko. Mozna nie lubic Krakowa. Ale ocenianie negatywnie Krakow na korzysc Katowic jest po prostu zenujace. Golebie tez sa mile ale trudno je obiektywnie uznac za lepsze od orlow. Chocby nie wiem jak zapewnili nas o tym hodowcy golebi. Jedno z drugim nie jest w ogole porownywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 19:42 jammer1974 napisała: > Mozna nie lubic Krakowa. Ale ocenianie negatywnie Krakow na korzysc Katowic jest po prostu zenujace. Ani trochę nie jest, ponieważ każdy ma swoje preferencje. Dla niektórych Katowice są lepszym miejscem do życia i pracy, po prostu. Dla innych takim miastem będzie Białystok. Mówienie o "ligach", które uprawiasz, samo w sobie jest mocno wartościujące. Zatem co, można oceniać wyłącznie wtedy, gdy przyjmie się bezwzględny prymat Krakowa nad innymi miastami w Polsce? > Jedno z drugim nie jest w ogole porownywalne. No właśnie. Stąd zatem potrzeba zestawienia gołębi i orłów, jak to czynisz? Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 21:41 Ja tam nie wiem, jak można nie lubić Krakowa, bo go kocham. Ale wiem, że można kochać bardziej Katowice. Po co Twoje zacietrzewienie? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 20:33 Przecież to mila_mala, ona pod każdym nickiem tak samo w piętkę goni. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:51 Kurczę, nie wiem, do którego sortu się zaliczyć, bo, poza Bytomiem, mieszkałam w Kielcach, Gorzowie Wielkopolskim i w Rotterdamie. Z powodów rodzinnych wróciłam do Bytomia i jestem z tego powodu bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 18:02 O czym ty mowisz? Jakiego sortu? I co maja do rzeczy te wszystkie miasta w ktorych mieszkalas. Ja mieszkalam w dwoch miastach do ktorych rzucil mnie los. Ale zadnego nie oceniam przez pryzmat "mieszkam tu i dlatego tu jest lepiej niz tam gdzie faktycznie lepiej i piekniej". Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 18:10 Ale ja Ci bez problemu mogę powiedzieć, w jakiej kolejności lubię miasta, w których mieszkałam. Na pierwszym miejscu Rotterdam. Z Tarwewijk do portu, gdzie pracowałam, cudowny dojazd!!! Czystość godna pozazdroszczenia. Na drugim miejscu ex equo, Bytom i Gorzów. Najgorsze Kielce. Głównie z powodu...ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 18:28 Rotterdam i ta reszta to jak dwa swiaty i Twoj wybor pokrywa sie z preferencjami migracyjnymi ludnosci. Ludzie chetniej mieszkaja w Rotterdamie (wierz mi jak kazde duze miasto nie wolnym od bolaczek dnia codziennego) niz w Bytomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 20:02 Nawet nie próbuj, z całą pewnością nie jesteś z tej ligi, co naczelna krakowianka 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 20:18 Nie jesteś gulcia. Jak 37183000 Polaków cierpisz i zazdrościsz ze nie mieszkasz w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 01:18 ba, my zazdrościmy tego urokliwego Bytomia... Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 09:41 simply_z napisała: > ba, my zazdrościmy tego urokliwego Bytomia... Ja tez zazdroszcze Bytomia. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 22:48 Wolę Katowice, bo mam blisko jak chcę wyskoczyć na kawę do Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Katowice vs Kraków 29.06.22, 23:02 Kato bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Niemniej jednak w KRK mam przede wszystkim swoją wioskę czyli ludzi co jest wartością ogromna. Poza tym lubie Krakow rekreacyjnie i z dzieckiem a okolice to już w ogóle ach. Odpowiedz Link Zgłoś