strumien_swiadomosci Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 08:41 Kraków, ale ja po prostu lubię mieszkać w ładnym miejscu. Wiele osób pisało, że zabytki nie liczą się na codzień, ale dla mnie akurat ma to znaczenie - na Wawelu jestem średnio raz w miesiącu (na dziedzińcu tylko, nie mówię o zwiedzaniu wnętrz), lubię też spacerować po klimatycznych dzielnicach (nie tylko Stare Miasto, ale też Podgórze czy stara Huta). Wkurzają mnie tylko koszty życia (nieruchomości!!) i fatalnie skomunikowane obrzeża - miala rozwijać się sieć kolei, ale na razie to kpina (pociąg na lotnisko jeździ raz na 30 minut, porównajcie to np z trójmiejską SKMką). Brakuje parkingów, nie tylko w centrum, ale przede wszystkim P+R dla tramwajów i kolejki - stąd wiele osób dalej próbuje się pchać autem do centrum. Katowice znam słabo, ale zrobiły na mnie dobre wrażenie - Muzeum Śląskie tworzy super przestrzeń, pod względem zieleni miejskiej też jest chyba fajnie. Przy wyborze miejsca do zamieszkania ważny jest też stosunek cen do zarobków, a ten może być dużo lepszy w Kato. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 11:08 tak zostawię: Smog w Krakowie i Katowicach na podobnym poziomie Porównując ze sobą jakość powietrza w poszczególnych miastach bierzemy pod uwagę wskaźnik PM2,5. Dotyczy on stężenia cząsteczek o maksymalnej wielkości 2,5 mikrometra, czyli tych najbardziej szkodliwych dla ludzkiego organizmu. W aglomeracjach, w których powietrze jest najczystsze, wskaźnik ten mieści się w granicach 3-4. W Europie takie miasta znajdziemy przede wszystkim w Skandynawii. Jeśli PM2,5 przekroczy granicę 100, oznacza to, że powietrze w danym mieście silnie zagraża ludzkiemu zdrowiu. W dominujących częściach Krakowa i Katowic średnie roczne stężenie PM2,5 mieści się w granicach 20,5-25,4, jak wynika z raportów Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska za rok 2019. Nie są to najgorsze statystyki, ale też pamiętajmy, że w chłodnych miesiącach smog jest zdecydowanie gęstszy, niż latem, a w niektórych rejonach Katowic i Krakowa również roczna średnia jest wyższa. Tak czy inaczej, w pierwszej kategorii naszego pojedynku Krakowa z Katowicami zapisujemy remis. Roczna skala zanieczyszczenia powietrza (PM2,5) Katowice Kraków 20,5 - 25,4 katowice 20,5 - 25,4 Tabela 1. Źródło: gios.gov.pl (stan na 2019 r.). Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 12:30 Moje odczucia po pobycie późną jesienią w Katowicach jest właśnie takie - zero różnicy na korzyść Katowic. Przy zgniłym wyżu powietrze fatalne, na pewno nie lepsze niż w Krakowie. Ale w wątku już są wpisy o atakach kaszlu po pobycie w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 14:30 Kraków górą jak dla mnie t-am jest atmosfera, historia, kultura, luz turystyczny, piękno, wiele mogę wymieniać. Korkami się nie martwię bo ja pociągiem tam a później w tramwaj Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:19 Tanebo. Rzuc porownanie Krakowa do no.czeskiej Pragi a Katowic do np. Kielc. Takie porownania maja sens. Bo porownanie Krakowa do Katowic to jakby porownywac orla do golenia. Golabki sa sliczne i sa symbolen pokoju. No ale umowmy sie. To jakby nie ta liga. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:21 jammer1974 napisała: > golenia Golebia a nie golenia oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:29 Ale czy ja coś porównuję? Ja tylko pytam gdzie lepiej się mieszka. Myślałem że będzie to wątek na 4 posty a wy zrobiłyście burzę w wannie z kisielem na 200 postów... Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:49 A co to az trzeba pytac gdzie lepiej sie mieszka czy tam gdzie ludzie stale naplywaja na nowo czy tam gdzie ludzie raczej predzej wyjezdzaja niz prxyjezdzaja. Az tak trudno wyciagnac logiczne wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 19:52 Oczywiście. Praca (a głównym powodem migracji jest zatrudnienie) nie oznacza z automatu lepszego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 09:43 Zabawna jestes. Praca to jedno z najwazniejszych czynnikow komfortu zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 02.07.22, 16:57 Może dla Ciebie. Brak środków do życia to taki czynnik, ktory komfort obniża do zera, ale jak się te środki po prostu ma, to praca jako taka nie jest dla wielu niezbedna. Migracja za pracą wiąże się czesto z pogorszeniem warunków do życia (jak na przyklad mieszkanie blisko rodziny, pomoc tej rodziny lub tej rodzinie, dostęp do placówek dla dzieci, rozdzielenie z przyjaciółmi, czasem konieczność adaptacji w zupełnie innej kulturze lub warunkach klimatycznych), no ale bez pieniędzy życ się nie da, więc czasem jest konieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 02.07.22, 22:13 To sa prywatne czynniki ktore powoduja ze ktos woli mieszkac w teoretycznie gorszym i brzydszym miejscu do mieszkanka. Nie maar to nic wspolnego z obiektywna rzeczywistoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:30 Jeśli porównujesz Katowice do Kielc, to z pewnością w przynajmniej jednym z tych miast nigdy twoja noga nie postanęła. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:50 sumire napisała: > Jeśli porównujesz Katowice do Kielc, to z pewnością w przynajmniej jednym z tyc > h miast nigdy twoja noga nie postanęła. To prawda. To byl przypadkowy przyklad. Chetnie sie dowiem do jakiego miasta mozna porownac. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:56 Do Szczecina chyba najbardziej. Czuje się tu wielokulturowość i dziedzictwo niemieckie. Choć jeszcze bardziej czuje się tą atmosferę w Gliwicach, Rudzie czy Bytomiu. Zresztą, to właśnie Śląsk może pochwalić się największą obecnością moderny i Bauhausu w obecnej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 18:12 Byc moze. nie bylam w Szczecinie. Tylko w Gdansku i Gdyni i to dawno. Jakos polnoc Polski mi byla nie po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 18:24 Akurat Szczecin znam od zawsze, bo mam tam masę rodziny. Naprawdę w klimacie podobny jest do Katowic. Ale mieszkać wolę na Górnym Śląsku. Zresztą, pytanie było o Katowice, A tak naprawdę, mieszkając tutaj, mieszka się w metropolii. I na krewetki się jedzie do Gliwic, na roladę do Rudy, na basen odkryty do Radzionkowa, Zabrza, Katowic, czy Gliwic, na operę/balet do Bytomia, na festiwal tańca współczesnego też. Popływać łódką pod ziemią do Tarnowskich Gór, mój syn jeździ tam też do klubów. I to wszystko jest na wyciągnięcie ręki, komunikacją miejską, czy taksówką. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 18:29 Pytanie bylo o Katowice i Krakow czyli dwie rozne ligi Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 18:42 To są po prostu inne miasta, z czego Katowice są częścią ogromnego skupiska miast - największego w Polsce. Rozpatrywanie Katowic w oderwaniu od pozostałych miast metropolitalnych jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 19:09 Zdaje się, że w niewielu miejscach poza Krakowem byłaś Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 19:21 m_incubo napisała: > Zdaje się, że w niewielu miejscach poza Krakowem byłaś : O to niech cie glowa nie boli. W jakis dziwny sposob mam pewnosc ze jakbys porownala moje podroze ze swoimi to znowu znalazlybysmy sie w dwoch diametralnie roznych ligach. Nie pytaj skad wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 19:56 Ależ ja wiem, skąd wiesz Wyciągnęłaś to z dupy, jak i resztę swoich wniosków w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:38 Praga to może się Wiedniem porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 17:53 mae224 napisała: > Praga to może się Wiedniem porównywać. Mozna i Prage do Wiednia i Krakow do Pragi. Zapewne na korzysc Wiednia i Pragi. W Wiedniu nie bylam ale Praga piekniejsze niz Krakow. Czy lepiej sie mieszka? Moze ktos moze porownac? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 13:56 mialam kiedys zamieszkac w Pradze, cudne miasto. Tylko ci Czesi eh, Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 01.07.22, 14:47 simply_z napisała: > mialam kiedys zamieszkac w Pradze, cudne miasto. Tylko ci Czesi eh, Ja tez kiedys rozwazalam. Ale tez znowu ze wzgledow osobistych a nie z powodu miasta. Ale od dawien dawna jestem fanka czeskiej Pragi. Zawsze z radoscia do niej wracam. Czuje sie tam jak u siebie. Nawet Czesi mi nie przeszkadzaja Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 02.07.22, 18:14 Komunikację ma boską. Jadąc do zoo w pewną niedzielę, z przerażeniem zauważyliśmy, że autobus właśnie odjeżdża nam spod nosa. Bylam załamana, bo jakoś tak spodziewałam się, że kolejny będzie za godzinę, w końcu to niedziela. A tu nie minęło 10 minut i podjeżdża kolejny... ZOO swoją drogą również cudne. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Katowice vs Kraków 02.07.22, 18:10 >Rzuc porownanie Krakowa do no.czeskiej Pragi a >Katowic do np. Kielc. >Takie porownania maja sens Kraków ma 2x tyle mieszkańców co Kielce, a Praga ma 2x tyle mieszkańców, co Krakow... Więc skoro "nie można" porównywać Kielc i Krakowa, bo są 2x mniejsze, to Krakowa do Pragi tym bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Katowice vs Kraków 02.07.22, 22:21 Skoro nie widzisz tych czynnikow z powodu ktorych mozna Krakow do Pragi porownywac a Kielc do Krakowa nie to coz moge poradzic? Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Katowice vs Kraków 30.06.22, 22:07 Kraków bardziej mi się podoba wizualnie, ale mieszkam niedaleko Katowic i nigdy się stąd nie wyniosę. Dobrze mi tu i wygodnie, a do Krk blisko Odpowiedz Link Zgłoś