Dodaj do ulubionych

Letnie loty

• igge Re: Letnie loty 03.07.22, 19:05
      Ostatnio koleżanka z synem tanimi liniami leciała z UK do Pl. I z powrotem. Bez problemu i
      bez opóźnień.

• igge Re: Letnie loty 04.07.22, 22:15
        A w lipcu mąż się zdecydował i tak wracać z Salzburga pociągiem. Samolotem z Wiednia nawet bez opóźnień wyszłoby w jego sytuacji dłużej. Potrzebowałby więcej czasu.
    • przepio Re: Letnie loty 17.07.22, 08:23
      Ja na wakacje poleciałam, dzis mialam wracać ob15. O 6 rano przyszedł sms, że lot odwołany
    • chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 09:28
      update - oba loty o czasie co do minuty (LOT, Europa) Zero chaosu na lotniskach (Okęcie i CDG) atmosfera niemal chillotowa (chyba, ze wkurzonych przetrzymywali w piwnicy)

p.s. bagaz tylko podręczny
    • vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 10:23
      A dotyczy was to? Tacy tu eko wyszczekane niektórzy, a tu mordowanie planety lotami suspicious ?
      • sumire Re: Letnie loty 17.07.22, 11:02
        Planetę bardziej mordują idioci betonujący miasta. Idź sobie lepiej usiąść na rynku w Leżajsku, pisi trollu, zamiast w kółko męczyć tę samą śpiewkę o lotach.
        • vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 11:27
          Loty planecie pomagają i z autka też nie zrezygnujesz eko ratlerku?
          • igge Re: Letnie loty 17.07.22, 11:46
            U nas akurat samoloty i auto związane są z pracą zawodową i z niepełnosprawnością czyli z czymś na co nie bardzo mam wpływ.
          • sumire Re: Letnie loty 17.07.22, 11:48
            Nie mam autka, pisi trollu.
            • vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 12:01
              Ale samolotem lecisz ratlerku?
      • chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 17:25
        Spróbuję jeszcze raz chociaż wiem, że masz problemy ze zrozumieniem i chcesz ośmieszyć ekologie jako taką (broniąc ruskiej dezinformacji i OI).

Przez sam fakt, że żyję niszczę planetę - bardziej niż przez same loty jako takie. Żaden "ekolog" poza ekologicznymi świrami, nie proponuje, żeby mieszkać na golasa (i w celibacie) w jaskini czy pod drzewem w lesie. Chodzi o ograniczanie rzeczy szkodliwych dla planety tam gdzie to możliwe i gdzie to zło wyrządzane przez nas jest bezsensownymi nawykiem, lenistwem. Nie wtedy kiedy rozsądniej jest "zaśmiecać". Nikt normalny nie sugeruje rodzicowi codziennej podróży tramwajami i autobusami z przesiadkami, żeby po drodze do pracy odstawic jedno dziecko do przedszkola pod adresem X, drugie dziecko do podstawówki pod adresem Y, w dodatku z dodatkową torbą sportową i własnym laptopem oprócz torebki. Albo jeśli ktoś mieszka na wsi, żeby nie podjechał 10 km do Biedronki po zakupy bo to najbliższy sklep tylko dyrdał na piechotę z zakupami. Nikt też nie poleca kupowania polskich cytryn, ale ziemniaki już tak. Po prostu chodzi o wybór z MOŻLIWYCH opcji.

Jeżeli chodzi o podróże lotnicze. Jeszcze w latach 90. była dobra komunikacja kolejowa w ramach Europy. Potem zaczęto likwidować połączenia. W latach 80. można było wejść do pociągu w Warszawie i wyjść w Paryżu. Teraz jest kilka przesiadek, często ze zmianą dworca w mieście przesiadkowym. Na szczęscie zaczęło się przywracanie starych połączeń (w przyszłym roku ma wrócić połączenie Warszawa Bruksela), a więc ludzie będą mieli faktyczny wybór. Ja, kiedy wybór mam, wybieram mniej szkodliwy środek np ostatnio, jak wiele razy wczesniej, zamiast przesiadać się w Paryżu na kolejny samolot wybrałam dalszą podróż pociągami ( co wyszło drożej i dłużej, ale naboga nie 3 dni). Bo miałam wybór - proste jak drut.

Mogę się założyć, że będziesz wracała jeszcze sto razy do tematu samolotów, bo twoje zaangażowanie w obronę "wartości" putinowskich i próby ośmieszania tych, którzy się temu przeciwstawiają w wielu wątkach jest aż nadto widoczne. Nie obchodzi mnie czy jesteś trollem czy aktywistą z zamiłowania, ale nie łudź się, że to co piszesz nie jest czytelne. I ohydne w kontekscie dziejącej się historii.
        • chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 17:28
          żeby nie podjechał 10 km do Biedronki po zakupy bo to najbliższy sklep tylko dyrdał na piechotę z zakupami.

Dodam - ale warto, żeby pomyślał chwilę nad listą zakupów zamiast 5 razy w tygodniu jechac a to po marchewkę a to po cukier bo wczesniej 'zapomniał" (owszem zdarza się , jesteśmy tylko ludźmi, ale nie jako codzienna praktyka)
        • vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 17:59
          To ekosekta proponuje-niemal jak w memów z jaskinia Dziadku czemu głosowałeś na zielonych? Droga wolna, ale beze mnie i taki świat chcą wam urządzić. To co piszesz mocno zaś przypomina podejście pt - jak chce planetkę i klimat chronić tylko tak by samemu się nie umartwiać (=nic nie zmienić). Cóż:😁 Jeżeli obrona OI polega na tym, że na etapie dowodu (?) "ptaszki ćwierkają" pytam skąd były przekazane informacje -to tak. Pytałam też przy okazji Lisa i pytać będę bo to dla mnie żaden dowód. Pokażesz mi obronę ruskiej dezinformacji czy to kolejny temat gdzie będzie z tym problem?
          • chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 18:15
            Twoja obrona OI polega na tym, że tylko ich w ten sposób broniłaś. Wszelkie inne 'ptaszki ćwierkają" jezeli tobie pasowało z uśmiechem lansowałas dalej, łącznie z ośmieszaniem ekologii.

I wiem, że masz trudności z czytaniem ze zrozumieniem, ale powtórzę - tam gdzie to możliwe wybieram drożej i dłużej, jeżeli to lepsze dla planety. I mam nadzieję, że dzięki wiekszej świadomosci ekologicznej ten wybór będzie coraz szerszy - w zasadzie to nie tylko nadzieja, tylko obserwacja tego co się dzieje dzięki temu, że o problemie się mówi.
            • vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:19
              Zacytujesz te inne? Bo o to samo pytałam niedaleko szukając w sprawie Lisa.

Wiesz, wakajki nie są obowiązkowe. Dzieci też nie.
              • chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 18:23
                Nic nie jest obowiązkowe. Nawet życie.
                • vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:31
                  A jaka ulga dla planety mości ekosekto suspicious
              • chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 18:25
                p.s. bardzo broniłaś katolickiej szkoły gdzie wszyscy uczniowie oblali maturę.. Teraz możesz dla uwiarygodnienia swojego nicka "bronić" Tuska, ale mało kto uwierzy w twoje intencje.
                • vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:28
                  A, czyli już nie tylko. No proszę. Co do szkoły zapytałam skąd wiadomo, że były tak świadectwa z paskiem. Zacytujesz te obronę?
                  • chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 18:36
                    Ależ ja wiem, ze ty "tylko pytasz" . Istotne jest to o co pytasz i gdzie wyrażasz "wątpliwości".

I możesz mnie nazywac do upęku "ekosreko" ale to pokazuje tylko twoją słabość.

pa
                    • vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:41
                      Nie tylko w jednym miejscu. Tak, gdzie nie ma źródła. Np jak "ptaszki ćwierkają". Googlałam i innych danych nie było. O tych świadectwach z paskiem. Nie znalazłam takich danych w necie. Co do Lisa (informacje z anonimowych źródeł) itp itp. przeciętnej jematusi nie mieści się w głowie.
                    • vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:42
                      Czyli nie zacytujesz.
            • chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 18:22
              Kolejny przykład poza podróżami - dzięki temu, że mówi się o problemie, od ładnych paru lat na rynku jest coraz więcej WIELORAZOWYCH siatek, torebek a plastik jest OGRANICZANY. Mam wybór czy jabłka wrzucę do torby plastikowej, papierowej czy "materiałowej" wielorazowej. Dzięki temu, że się o tym mówi, zwracam uwagę skąd pochodzą produkty, które kupuję (ale nie łudzę się, że kupię "polskie cytryny"). Dzięki temu, że o tym się mówi jem o wiele mniej mięsa, które w sumie bardzo lubię. Pomijam już brak samochodu - bo w mojej sytuacji (brak prawa jazdy i doskonała komunikacja przy wyskokich kosztach parkowania - o ile znajdzie się miejsce) to raczej efekt zwykłej racjonalności a efekt pro- ekologiczny jest raczej efektem ubocznym.
              • vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:30
                Poczytaj sobie ile zasobów zżera produkcja torby bawełnianej i za jaki To światowej emisji odpowiada UE. Tylko wcześniej usiądź.
                • chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 18:34
                  Poczytaj sobie ile TRWA taka torba
                  • vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:42
                    Różnie z tym bywa. Kilkunastoletnie plastikowe sama mam.
                • wapaha Re: Letnie loty 18.07.22, 09:35
                  vivi86 napisał(a):

> Poczytaj sobie ile zasobów zżera produkcja torby bawełnianej i za jaki To świat
                  > owej emisji odpowiada UE. Tylko wcześniej usiądź.

a ty wiesz ile prądu zżera twoje korzystanie z urządzeń elektronicznych ?
                  nie wspomnę o szkodliwości wysrywów które ponosza wszyscy czytający
                  • vivi86 Re: Letnie loty 18.07.22, 10:14
                    To nie czytaj. po co w ogóle tu piszesz jak taka eko jesteś?
    • leyla76 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:46
      Doleciałem bez problemow z Genewy do Turcji. Leciałam tydzień temu. Wczoraj tez ze Szwajcarii przyleciała siostra męża. Żadnych opóźnień.
      • myelegans Re: Letnie loty 17.07.22, 18:59
        leyla76 napisała:

> Doleciałem bez problemow z Genewy do Turcji. Leciałam tydzień temu. Wczoraj tez
        > ze Szwajcarii przyleciała siostra męża. Żadnych opóźnień.

Tak mi mow…. Śledzę po obu stronach wody, tydzień temu British airways odwolalo 10300 lotow (sic), lepiej chyba budzetowkami latac….wewnetrznie… ruska ruletka

• przepio Re: Letnie loty 17.07.22, 20:58
          Ruska niestety, balam się, że mi lot na wakacje odwołają i wszystko przepada. Odwołali za to powrotny. Wracam do Polski flixbusem.
        • leyla76 Re: Letnie loty 18.07.22, 09:49
          Leciałam Turkish Airlines , tych nie odwołują
        • fogito Re: Letnie loty 18.07.22, 10:03
          Dolecialam wizzarem do Czarnogory bez problemow. 14.07.jutro wracam. Zobaczymy.
    • wapaha Re: Letnie loty 18.07.22, 09:36
      nie chcę czytać ale czytam
      może zaczaruje to rzeczywistośc i jak wyrażę obawę to wszystko bedzie ok..
    • bywalczyni.hosteli Re: Letnie loty 18.07.22, 20:47
      1 lot w maju planowo, w lipcu 1 opozniony i 1 planowo.
      Lotnisko Chopina.
    • myelegans Re: Letnie loty 18.07.22, 20:50
      A tym czasem w UK, loty odwolane bo im sie pasy startowe na lotniskach topia.... co nastepne... plaga ptakow jak u Hitchcock zatykajacych silniki... oszalec mozna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka