igge Re: Letnie loty 03.07.22, 19:05 Ostatnio koleżanka z synem tanimi liniami leciała z UK do Pl. I z powrotem. Bez problemu i bez opóźnień. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Letnie loty 04.07.22, 22:15 A w lipcu mąż się zdecydował i tak wracać z Salzburga pociągiem. Samolotem z Wiednia nawet bez opóźnień wyszłoby w jego sytuacji dłużej. Potrzebowałby więcej czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Letnie loty 17.07.22, 08:23 Ja na wakacje poleciałam, dzis mialam wracać ob15. O 6 rano przyszedł sms, że lot odwołany Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 09:28 update - oba loty o czasie co do minuty (LOT, Europa) Zero chaosu na lotniskach (Okęcie i CDG) atmosfera niemal chillotowa (chyba, ze wkurzonych przetrzymywali w piwnicy) p.s. bagaz tylko podręczny Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 10:23 A dotyczy was to? Tacy tu eko wyszczekane niektórzy, a tu mordowanie planety lotami ? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Letnie loty 17.07.22, 11:02 Planetę bardziej mordują idioci betonujący miasta. Idź sobie lepiej usiąść na rynku w Leżajsku, pisi trollu, zamiast w kółko męczyć tę samą śpiewkę o lotach. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 11:27 Loty planecie pomagają i z autka też nie zrezygnujesz eko ratlerku? Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Letnie loty 17.07.22, 11:46 U nas akurat samoloty i auto związane są z pracą zawodową i z niepełnosprawnością czyli z czymś na co nie bardzo mam wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 17:25 Spróbuję jeszcze raz chociaż wiem, że masz problemy ze zrozumieniem i chcesz ośmieszyć ekologie jako taką (broniąc ruskiej dezinformacji i OI). Przez sam fakt, że żyję niszczę planetę - bardziej niż przez same loty jako takie. Żaden "ekolog" poza ekologicznymi świrami, nie proponuje, żeby mieszkać na golasa (i w celibacie) w jaskini czy pod drzewem w lesie. Chodzi o ograniczanie rzeczy szkodliwych dla planety tam gdzie to możliwe i gdzie to zło wyrządzane przez nas jest bezsensownymi nawykiem, lenistwem. Nie wtedy kiedy rozsądniej jest "zaśmiecać". Nikt normalny nie sugeruje rodzicowi codziennej podróży tramwajami i autobusami z przesiadkami, żeby po drodze do pracy odstawic jedno dziecko do przedszkola pod adresem X, drugie dziecko do podstawówki pod adresem Y, w dodatku z dodatkową torbą sportową i własnym laptopem oprócz torebki. Albo jeśli ktoś mieszka na wsi, żeby nie podjechał 10 km do Biedronki po zakupy bo to najbliższy sklep tylko dyrdał na piechotę z zakupami. Nikt też nie poleca kupowania polskich cytryn, ale ziemniaki już tak. Po prostu chodzi o wybór z MOŻLIWYCH opcji. Jeżeli chodzi o podróże lotnicze. Jeszcze w latach 90. była dobra komunikacja kolejowa w ramach Europy. Potem zaczęto likwidować połączenia. W latach 80. można było wejść do pociągu w Warszawie i wyjść w Paryżu. Teraz jest kilka przesiadek, często ze zmianą dworca w mieście przesiadkowym. Na szczęscie zaczęło się przywracanie starych połączeń (w przyszłym roku ma wrócić połączenie Warszawa Bruksela), a więc ludzie będą mieli faktyczny wybór. Ja, kiedy wybór mam, wybieram mniej szkodliwy środek np ostatnio, jak wiele razy wczesniej, zamiast przesiadać się w Paryżu na kolejny samolot wybrałam dalszą podróż pociągami ( co wyszło drożej i dłużej, ale naboga nie 3 dni). Bo miałam wybór - proste jak drut. Mogę się założyć, że będziesz wracała jeszcze sto razy do tematu samolotów, bo twoje zaangażowanie w obronę "wartości" putinowskich i próby ośmieszania tych, którzy się temu przeciwstawiają w wielu wątkach jest aż nadto widoczne. Nie obchodzi mnie czy jesteś trollem czy aktywistą z zamiłowania, ale nie łudź się, że to co piszesz nie jest czytelne. I ohydne w kontekscie dziejącej się historii. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 17:28 żeby nie podjechał 10 km do Biedronki po zakupy bo to najbliższy sklep tylko dyrdał na piechotę z zakupami. Dodam - ale warto, żeby pomyślał chwilę nad listą zakupów zamiast 5 razy w tygodniu jechac a to po marchewkę a to po cukier bo wczesniej 'zapomniał" (owszem zdarza się , jesteśmy tylko ludźmi, ale nie jako codzienna praktyka) Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 17:59 To ekosekta proponuje-niemal jak w memów z jaskinia Dziadku czemu głosowałeś na zielonych? Droga wolna, ale beze mnie i taki świat chcą wam urządzić. To co piszesz mocno zaś przypomina podejście pt - jak chce planetkę i klimat chronić tylko tak by samemu się nie umartwiać (=nic nie zmienić). Cóż:😁 Jeżeli obrona OI polega na tym, że na etapie dowodu (?) "ptaszki ćwierkają" pytam skąd były przekazane informacje -to tak. Pytałam też przy okazji Lisa i pytać będę bo to dla mnie żaden dowód. Pokażesz mi obronę ruskiej dezinformacji czy to kolejny temat gdzie będzie z tym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 18:15 Twoja obrona OI polega na tym, że tylko ich w ten sposób broniłaś. Wszelkie inne 'ptaszki ćwierkają" jezeli tobie pasowało z uśmiechem lansowałas dalej, łącznie z ośmieszaniem ekologii. I wiem, że masz trudności z czytaniem ze zrozumieniem, ale powtórzę - tam gdzie to możliwe wybieram drożej i dłużej, jeżeli to lepsze dla planety. I mam nadzieję, że dzięki wiekszej świadomosci ekologicznej ten wybór będzie coraz szerszy - w zasadzie to nie tylko nadzieja, tylko obserwacja tego co się dzieje dzięki temu, że o problemie się mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:19 Zacytujesz te inne? Bo o to samo pytałam niedaleko szukając w sprawie Lisa. Wiesz, wakajki nie są obowiązkowe. Dzieci też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 18:23 Nic nie jest obowiązkowe. Nawet życie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 18:25 p.s. bardzo broniłaś katolickiej szkoły gdzie wszyscy uczniowie oblali maturę.. Teraz możesz dla uwiarygodnienia swojego nicka "bronić" Tuska, ale mało kto uwierzy w twoje intencje. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:28 A, czyli już nie tylko. No proszę. Co do szkoły zapytałam skąd wiadomo, że były tak świadectwa z paskiem. Zacytujesz te obronę? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 18:36 Ależ ja wiem, ze ty "tylko pytasz" . Istotne jest to o co pytasz i gdzie wyrażasz "wątpliwości". I możesz mnie nazywac do upęku "ekosreko" ale to pokazuje tylko twoją słabość. pa Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:41 Nie tylko w jednym miejscu. Tak, gdzie nie ma źródła. Np jak "ptaszki ćwierkają". Googlałam i innych danych nie było. O tych świadectwach z paskiem. Nie znalazłam takich danych w necie. Co do Lisa (informacje z anonimowych źródeł) itp itp. przeciętnej jematusi nie mieści się w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Letnie loty 17.07.22, 18:22 Kolejny przykład poza podróżami - dzięki temu, że mówi się o problemie, od ładnych paru lat na rynku jest coraz więcej WIELORAZOWYCH siatek, torebek a plastik jest OGRANICZANY. Mam wybór czy jabłka wrzucę do torby plastikowej, papierowej czy "materiałowej" wielorazowej. Dzięki temu, że się o tym mówi, zwracam uwagę skąd pochodzą produkty, które kupuję (ale nie łudzę się, że kupię "polskie cytryny"). Dzięki temu, że o tym się mówi jem o wiele mniej mięsa, które w sumie bardzo lubię. Pomijam już brak samochodu - bo w mojej sytuacji (brak prawa jazdy i doskonała komunikacja przy wyskokich kosztach parkowania - o ile znajdzie się miejsce) to raczej efekt zwykłej racjonalności a efekt pro- ekologiczny jest raczej efektem ubocznym. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:30 Poczytaj sobie ile zasobów zżera produkcja torby bawełnianej i za jaki To światowej emisji odpowiada UE. Tylko wcześniej usiądź. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:42 Różnie z tym bywa. Kilkunastoletnie plastikowe sama mam. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Letnie loty 18.07.22, 09:35 vivi86 napisał(a): > Poczytaj sobie ile zasobów zżera produkcja torby bawełnianej i za jaki To świat > owej emisji odpowiada UE. Tylko wcześniej usiądź. a ty wiesz ile prądu zżera twoje korzystanie z urządzeń elektronicznych ? nie wspomnę o szkodliwości wysrywów które ponosza wszyscy czytający Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Letnie loty 18.07.22, 10:14 To nie czytaj. po co w ogóle tu piszesz jak taka eko jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Letnie loty 17.07.22, 18:46 Doleciałem bez problemow z Genewy do Turcji. Leciałam tydzień temu. Wczoraj tez ze Szwajcarii przyleciała siostra męża. Żadnych opóźnień. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Letnie loty 17.07.22, 18:59 leyla76 napisała: > Doleciałem bez problemow z Genewy do Turcji. Leciałam tydzień temu. Wczoraj tez > ze Szwajcarii przyleciała siostra męża. Żadnych opóźnień. Tak mi mow…. Śledzę po obu stronach wody, tydzień temu British airways odwolalo 10300 lotow (sic), lepiej chyba budzetowkami latac….wewnetrznie… ruska ruletka Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Letnie loty 17.07.22, 20:58 Ruska niestety, balam się, że mi lot na wakacje odwołają i wszystko przepada. Odwołali za to powrotny. Wracam do Polski flixbusem. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Letnie loty 18.07.22, 09:49 Leciałam Turkish Airlines , tych nie odwołują Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Letnie loty 18.07.22, 10:03 Dolecialam wizzarem do Czarnogory bez problemow. 14.07.jutro wracam. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Letnie loty 18.07.22, 09:36 nie chcę czytać ale czytam może zaczaruje to rzeczywistośc i jak wyrażę obawę to wszystko bedzie ok.. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Letnie loty 18.07.22, 20:47 1 lot w maju planowo, w lipcu 1 opozniony i 1 planowo. Lotnisko Chopina. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Letnie loty 18.07.22, 20:50 A tym czasem w UK, loty odwolane bo im sie pasy startowe na lotniskach topia.... co nastepne... plaga ptakow jak u Hitchcock zatykajacych silniki... oszalec mozna Odpowiedz Link Zgłoś