mc.dongs 03.07.22, 21:28 Czy czując podczas ataku paniki kołatanie serca, duszności, mając uczucie, że się zaraz zemdleje drętwienie rak i nóg, drżenie ciała, klopoty z widzeniem czy to jest naprawdę? Naprawdę to się dzieje w organizmie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zerlinda Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 21:35 Ja w takiej sytuacji, kiedy miałam duszność, to sprawdzałam saturację. Wynik 99 upewniał mnie, że jest ok i kładłam się spać. Więc to raczej nie jest naprawdę, ale odczucia są prawdziwe, jak najbardziej. Obecnie u mnie wszystko minęło, oby na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 21:35 Tak. Usiądź sama bo zemdlejesz i zaliczysz uraz głowy lub/i pleców. W czasie ataku paniki zwężają sie oskrzela, wiec jest sie lekko niedotlenionym, do tego stres i adrenalina powodują powyższe problemy z sercem i ciśnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mc.dongs Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 21:37 Czy te problemy z serce są groźne? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 21:42 mc.dongs napisała: > Czy te problemy z serce są groźne? Jeżeli drętwieją ręce, a nie ma innych objawów, żadnego bólu w klatce piersiowej, w głowie i podobnych, tylko stres, przyspieszenie oddechu i taki brak oddechu przez ściśnięcie, to chociaż wiesz, że to nerwica. Przejdzie, ale dobrze jest znaleźć własną metodę, żeby to kontrolować i żeby szybko przechodziło Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 21:50 Jeśli są związane tylko z atakiem paniki a poza tym masz zdrowy układ krążenia to nie. Ale długofalowo, jesli się jest w stresie i napieciu to problemy z sercem mogą się rozwinąć. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 23:00 A czy masz dobrze przebadane serce? Znam przypadek młodego młodego człowieka, którego przez dwa lata leczono na zabirzenia lękowo-depresyjne. POnieważ nic nie działało, jak skończył 18 zaproponowano mu udział w badaniach klinicznych nowego antydepresanta. Wtedy okazało się, że ma uszkodzony mięsień sercowy (powikłania po grypie przebytej w weiku 13 lat) i to było przyczyną. Odpowiedz Link Zgłoś
mc.dongs Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 07:45 Miałam badane przez kardiologów między 2016-2020 rokiem kilka razy. EKG, echo, holter. Nic nie wykryto oprócz wypadania płatka zastawki mitralnej. Dzisiaj bede dzwonić żeby znowu pójść na wizytę do kardiologa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 10:10 z pierwszego lepszego serwisu internetowego: "- U osób z wypadaniem płatka zastawki mitralnej często występują różne, nierzadko bardzo uciążliwe objawy sugerujące poważną chorobę serca. Chorzy skarżą się na nietypowe bóle w klatce piersiowej, duszności i kołatania serca. Często jest im słabo, mają skłonność do zawrotów głowy i omdleń. Dość typowa jest także nadpobudliwość emocjonalna i napady lęku. Dlatego właśnie osoby z wypadaniem płatka na ogół poszukują porady lekarskiej. " Masz typowe objawy wypadania płatka zastawki, dlaczego twierdzisz, że to co odczuwasz, to są napady paniki?? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 10:36 Bo to chyba jest tak, że objawy wypadania, które są podobne do ataku paniki, budzą panikę. Jedno się miesza z drugim i trudno się rozeznać. Też mam wypadanie płatka i dopóki nie zaczełam brać leków, serce zaczynało wariować, kiedy po długim czytaniu w pozycji półleżącej odkładałam książkę i po prostu się kładłam, żeby zasnąć. Lekarze sugerowali nerwicę, chociaż mówiłam, że te ataki kołatania, budzące lęk, pojawiają się zawsze w tej samej sytuacji i nie mają nic wspólnego ze stresem. Z powodu tachikardii dostałam maleńką dawkę betablokera i przeszło jak ręką odjął. Odpowiedz Link Zgłoś
beznadzieisensu_11 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 23:44 Tak .Uważaj na siebie Odpowiedz Link Zgłoś
mc.dongs Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 07:45 Co mam robić? Już sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 08:03 >Co mam robić? Już sama nie wiem. A możesz opisać, co robisz, gdy masz atak paniki? Jakich technik używasz? Odpowiedz Link Zgłoś
mc.dongs Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 06.07.22, 12:14 Biorę ziołowe tabletki na uspokojenie. Nie zawsze działają Odpowiedz Link Zgłoś
beznadzieisensu_11 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 16:22 Regularny sen i wsparcie terapeuty. I badania kardiologiczne . Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 10:11 Zapytaj o to lekarza, a także o to, co wtedy robić. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 21:59 Przeciwnie, podczas ataku paniki jest się na ogół przetlenionym, hiperwentylacja. Małe szanse na zemdlenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mc.dongs Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:01 Ciśnienie 130/80 Puls ponad 100-110 Saturacja 99 A ja mam wrażenie ze zemdleje bo słabo w nogach Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:14 Bo ciało pompuje krew do organów kluczowych dla przetrwania. Nie zemdlejesz. Poczytaj sobie o tym mechanizmie, jego zrozumienie ogromnie dużo ułatwia w zmaganiach z atakami paniki. Been there, done that. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 10:17 To skutek twojej choroby: wypadania płatka zastawki, a nie napadu paniki z powodu nerwicy. Tak możesz zemdleć, bo masz wadę serca, która omdlenia może powodować. Lęk i panika to sprawa wtórna: odczuwasz dolegliwości, to cię to stresuje i się boisz. Idź do dobrego kardiologa i z nim omów, co masz wtedy robić, jak się tak źle czujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 10:21 Ale wiesz, że robisz bardzo złą robotę, wmawiając osobie odczuwającej lęki chorobę, której może wcale nie mieć? Po co tak robić? Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 10:28 Przecież napisała, że stwierdzili jej wypadanie płatki zastawki, więc ma chorobę, która powoduje te objawy. Jeśli będzie uważała, że to tylko ataki paniki, to pewnego dnia zejdzie w czasie takiego ataku, bo nikt nie wezwie karetki. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 10:33 I uważasz, że w czym dokładnie ma jej pomóc straszenie jej nagłą śmiercią? JPRDL, ludzie są niesamowici... Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 10:51 W tym, że wreszcie poszuka kardiologa i zacznie leczyć to, na co jest chora zamiast chodzić po psychiatrach i brać antydepresanty. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 12:27 No, ale przecież była już konsultowana przez kardiologów i ma zamiar znowu się do niego udać. Sama też nam wypadanie płatka, ale kardiolog nie stwierdził potrzeby leczenia. Ale moje ataki paniki zdecydowanie nie były spowodowane tą akurat przypadłością. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 13:19 Po wykluczeniu innych przyczyn diagnozuje się napady lękowe i tu pomaga psychiatra i psycholog, a nie kardiolog. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 13:22 W większości przypadków wypadania płatka się nie leczy, a jak leczy to magnezem czy lekkimi środkami uspokajającymi, czasem minimalne dawki beta blokerów. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:08 Akurat. Następuje zmniejszenie dwutlenku węgla we krwi, zsadowica i jak najbardziej może dojść do utraty przytomności. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 21:31 Adrenalina to akurat rozszerza oskrzela... Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 22:17 1. Chodzi mi o serce; 2. Miałam ataki paniki i oskrzela sie zwężają, nie jestes w stanie nabrać powietrza do płuc, co generuje ogromny stres. Stres i ten brak powietrza powodują mroczki, jeśli sie tego w tym momencie nie ogarnie, mozna zemdleć. Sama byłam blisko kilka razy. Skad wiem? Bo omdlewalam regularnie ( z innych powodów) i potrafię rozpoznać kiedy padnę. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 05.07.22, 05:04 Nie, w ataku paniki żadne oskrzela się nie zwężają. Mroczki i poczucie omdlenia w ataku paniki występuje na skutek hyperwentylacji, gdy spada poziom dwutlenku węgla we krwi. Poczytaj sobie tutaj porównanie między atakiem astmy, gdy faktycznie występuje zwężenie dróg oddechowych, a atakami paniki (niestety po angielsku) asthma attacks and panic attack Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 21:35 Naprawdę serce kołacze i nogi drętwieją np. ale ponieważ nie ma to podłoża fizycznego np. w postaci przepukliny w kręgosłupie czy zatoru w żyle to nie rozwija się jak choroba tylko mija wraz z atakiem paniki. To mózg wysyła taki sygnał inaczej niż być powinno tzn. najpierw ucisk na nerw potem objaw. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 20:49 Mnie atak paniki minął dopiero po farmakologicznym uśpieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 21:36 Tak to się dzieje podczas silnego ataku. Trzeba nad tym zapanować, najlepiej spokojnie oddychając. Czasem pomaga coś ciepłego np powoli pita ciepła herbata, a czasem jak ktoś mocno obejmie. Trzeba znaleźć swój sposób. Ważne by się "zakorzenić w rzeczywistości" aż atak nie minie. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 08:29 Mnie psychiatra kazała odczuwać wtedy gniew. Przekuć panikę w złość, której jej zdaniem nie umiem z siebie wydobyć. Czyli - pomyśleć o tym, co mnie wkrwia i rani, co jest podłozem tej paniki. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 11:53 Każdy ma swój sposób i masz rację to zależy od tego co jest powodem napadu. Odpowiedz Link Zgłoś
mc.dongs Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 21:38 Czy dziwne uczucie ciepła w ramionach i nogach to tez od ataku? Ucisk w gardle? Odpowiedz Link Zgłoś
bominka Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:01 Tak, naprawdę takich objawow doświadczyłam. Minęło parę godzin i objawy nie odpuściły. W drodze do domu z korpo musiałam położyć się na trawie i mąż wzywał karetkę. Diagnoza to hiperwentylacja. Dali zastrzyk i powoli odpuściło.choc serce bolało jeszcze 2 tygodnie. Stres na tle nerwicowym to nie żarty,on tez prowadzi do tragedii. Nie bagatelizuj, przebadaj się, skonsultuj z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:13 I jak efekty? Odpowiedz Link Zgłoś
bominka Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:40 Leczę, jestem w tym od 3.5 roku. Biorę farmakologię, co jakiś czas odstawiam. Leki jak się bierze są b. skuteczne,wtedy tego typu akcji nie mam. Nie mam też problemu z tym,aby je zażywać. Dają ulgę i to się liczy. Chodzę na psychoterapie,choć nie jest to opcja,która mogłaby wyeliminować problem. Żeby podjąć się leczenia farmakologia trzeba się przebadać, a więc jeśli boli serce to Ekg zrobić,morfologię, badania wykluczające inna chorobę. Aby dowieść,że opisanie objawy w wątku przewodnim są objawami somatycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mc.dongs Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:46 Umówię się do kardiologa na wizytę. Lipidogram, morfologia, enzymy mam ok. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 23:51 Najlepiej nie doprowadzać do sytuacji, kiedy zaczyna sie hiperwentylacja a ty juz nie jestes w stanie sama tego opanować. Dlatego psychoterapia jest ci potrzebna. Jak czujesz, że zaczynasz panikować, trzeba mieć mechanizm obrony i umiejetność ucięcia takich sytuacji. Jak mi przyspieszał oddech, szukałam pierwotnej przyczyny lęku. Odpowiedz Link Zgłoś
babie.lat0 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 07:50 > Jak mi przyspieszał oddech, szukałam pierwotnej > przyczyny lęku. Czy udało Ci się ją zlokalizować i nazwać? Ja nigdy nie brałam leków przeciwlękowych (ani tych na depresję). Psychoterapia - tak. Nawet hipnoza. Podobno pomaga głośne wypowiedzenie czego się boimy - mi to nie pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 13:01 A dlaczego miałaś te napady? Bo ja przez natłok obowiązków, presję czasu i tego typu pierdy. Wiec nauczyłam się „mieć to w dupie” a z drugiej strony załatwiać rzeczy od razu, nie czekać do jutra, nienodkladac na potem, mowić innym ze nie dam rady, nie mam czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
beznadzieisensu_11 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 16:16 Napisz jakie wyniki . Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:51 I tak regularnie, latami, chodzisz? To by się nie zgadzało z poniższym (3.07, 22.20) wpisem figi. Odpowiedz Link Zgłoś
mc.dongs Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:02 Minęły 2 lata jak odstawiłam tabletki (aciprex, sympramol i doraźnie afobam) Czyżby wszystko wróciło? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:04 To jest naprawdę, ale to nie jest niebezpieczne - to jest reakcja "fight or flight", taka sama, jaką by twój organizm zastosował w sytuacji realnego zagrożenia. Do szpitala nie trafisz z tego powodu. To jest nieprzyjemne, ale z "technicznego" punktu widzenia wszystko jest w porządku. Da się nauczyć nad tym panować. Odpowiedz Link Zgłoś
mc.dongs Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:05 Tylko jak nad tym zapanować? Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:20 Dotrzeć do źródła stresu, 20 lat temu miałam ataki paniki i brałam xanax. Tabletki uzależniają i za jakiś czas będziesz musiała je brać, bo ataki będą jeszcze większe, gdy ich nie weźmiesz. Nie poddawać się atakowi, tłumaczyć sobie realnie sytuację. Gdy dotrzesz do siebie, do źródła swoich lęków, ataki miną. Z doświadczenia wiem, że to próbuje wracać, gdy w życiu pojawiają się problemy, ja już olewam i nie mam z tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 23:19 Leki na ataki paniki są po to żeby ludziom pomóc sobie z nimi radzić i dać czas na znalezienie problemu. W temacie obawy przed uzależnieniem polecam porozmawiać z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 23:36 Xanax, benzodiazepina, uzależnia po miesiącu regularnego brania, szczególnie kogoś, kto jest podatny na stany lękowe. Bujałam się z tym szitem około 10 lat, ludzie nie wychodzą z tego uzależnienia. Po odstawieniu miałam jeszcze większą masakrę, niż na początku ataków paniki. Dużo wiem na ten temat, gdybym nie szukała informacji i rozwiązania, do dziś faszerowaliby mnie prochami. Powinni go dawać jedynie w warunkach szpitalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 23:43 A na lęki nie zapisują niczego innego? Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 00:56 Są leki antydepresyjne, ale one działają wolniej i nie tak spektakularnie jak xanax, mi pomogła asentra, na początku brałam większe dawki, później tylko przypominającą. Brałam ją około 5 lat. Dziś radzę sobie sama, ale wcześniej byłam na dwóch terapiach. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 10:21 Ja kiedyś brałam Doxepinę. Lek starej generacji ale mi pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 23:54 Mnie to zapisali ale wyładowało w koszu. Nie brałam niczego na lęki. Trzeba nauczyć się odnajdywać przyczynę lęku. A także inaczej zorganizować życie- nie zostawiać nie załatwionych spraw na pózniej. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 00:25 Są przeciwlękowo działające antydepresanty. Nie wszyscy mogę dotrzeć do źródeł występowania leków. To jak depresja. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 01:20 Co masz na myśli pisząc "regularne branie"? Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 05.07.22, 05:09 eriu napisała: > Co masz na myśli pisząc "regularne branie"? Codzienne? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 04:12 A jakich technik używasz? Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 05.07.22, 09:00 Na terapii pokazywali technike relaksacji Jacobsona chyba, ale ja nie umiem się w tym odnaleźć, mi pomaga sport. Po treningu wyrzucam z siebie cały stres I ważne jest pogodzenie się z życiem. Jak miałam atak paniki i wariowałam, że umieram, to mówiłam sobie, no to umrę,, kiedyś trzeba będzie. I trzeba dotrzeć do własnego "ja", jak będziesz czuła siebie i robiła coś dla siebie, ciało i psychika przestaną się buntować. Oczywiście są choroby psychiczne, w których ataki paniki trzeba leczyć farmakologicznie, piszę o ludziach zdrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 10:25 mc.dongs napisała: > Tylko jak nad tym zapanować? Wypadanie płatka zastawki można i trzeba leczyć, bo może się to w skrajnym przypadku skończyć śmiercią. Sama nad tym nie zapanujesz. To, co się z tobą dzieje, to nie jest nerwica i atak paniki nią spowodowane, to realna organiczna choroba, która wywołuje takie objawy, lęk jest wtórny, bo jak masz objawy, to zaczynasz się bać. Objawy są realne i mogą się źle skończyć. Idź do kardiologa i się lecz. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 21:38 Rany boskie, przestań Odpowiedz Link Zgłoś
montana41 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 05.07.22, 07:32 da się nauczyć pewnych technik i zmniejszyć uczucie "dyskomfortu" w czasie takiego ataku. Mam ataki paniki od lat i nauczyłam się z nimi radzić ale to wymaga czasu, i metody prób i błędów, na każdego działa co innego. Leki brałam 4 lata, nie uzależniłam się od nich. Sa leki które nie uzależniają. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 05.07.22, 08:07 No mnie zabrał ambulans do szpitala, bo miałam atak paniki. W ogóle nie mogłam się uspokoić. A że w szpitalu od razu pobrali krew i okazało się, że mam fatalne wyniki (które powtórzyli dla pewności), a przez mój atak paniki nie mogli mnie zbadać tomografem, drugie badanie krwi potwierdziło to pierwsze, zakwaszenie organizmu było bardzo wysokie i różne organy po kolei przestały pracować, to mnie uśpili. Różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
jest.sobota Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 05.07.22, 08:40 Co spowodowało aż takie zakwaszenie organizmu? Nerki? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 05.07.22, 15:28 Nerki. Przez cały ten czas, gdy spałam to miałam robione dializy. Wysiadła mi też wątroba i trzustka, płuca zajęły pneumokoki i wyrwali mi zęby (które były do wyrwania i jeden był zainfekowany), żeby nie dopuścić do sepsy. Generalnie było wysokie prawdopodobieństwo, że nie obudzę się z tej śpiączki, na co lekarze przygotowywali moją rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:32 Raz miałam taki prawdziwy atak paniki, bylo mi słabo,serce kolatało, myslałam że umieram. Mam opaskę sportową, zmierzylam tętno i saturacje i bylo oki - a czulam się fatalnie, taki stres na maxa, wkurw i bezradność. I na nic pozytywne myslenie i teoretyczne wyluzowanie bo moje niezawodne, wytrzymale serce szalało - nie wiem czy w ekg byloby to widać, ale ja bylam tym wystraszona. Przeszlo po godzinie jak ogarnęłam to co kiałam zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:37 Dodam, że zanm mialam ten atak paniki to myślalam już nie raz, że mialam atak paniki - no nie, jednak nigdy wczesniej nie miałam - nie dxiwie się, że ludzie dzwonią po karetkę, że mają atak serca. Wczesniej to musialy być jakieś drobne stany lękowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 10:24 Ja też kiedyś, dawno temu jak chodziłam na mitingi i słyszałam jak ktoś mówił o lęku albo o atakach paniki to myslam sobie: No ja też się czegoś boję ale jak człowiek tego nie doświadczy to tak naprawdę nie wie co to jest a jak już doświadczy to wtedy się na pewno. Coś jak z orgazmem . Odpowiedz Link Zgłoś
babie.lat0 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 03.07.22, 22:58 Nie mam pojęcia co się naprawdę dzieje. W silnym stresie dygoczę z zimna... Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 07:56 Ja tez dostaję trzesiawki w stresie. Taki dygot całego ciała, nie do opanowania. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 08:23 Współczuję wam wszystkim, czytając takie wątki od samego czytania robię się zmęczona i niespokojna, to musi być okropne regularnie przeżywać takie sytuacje Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 04.07.22, 10:05 A skąd masz pewność, że to są ataki paniki? Odpowiedz Link Zgłoś
montana41 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 05.07.22, 07:28 uwierz jak przejdziesz jeden będziesz wiedziała ze to to a nie coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
mc.dongs Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 06.07.22, 12:18 Teraz już sama nie wiem co mi jest Odpowiedz Link Zgłoś
montana41 Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 05.07.22, 07:27 tak to są klasyczne objawy ataku paniki. Mam je dość często, fatalne uczucie. Nauczyłam się już trochę sobie z nimi radzić, grunt to nie dopuszczać do hiperwentylacji bo wtedy pozamiatane. Odpowiedz Link Zgłoś
mc.dongs Re: Ataki paniki - pytanie techniczne 06.07.22, 12:19 Robiłam badania, morfologia, lipidoragam, aspat, alat. Wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś