Dodaj do ulubionych

A co z czereśni

24.07.22, 14:44
Mam takie przekonanie, że nie lubię czereśni, ale kupuję po pół kilograma dla męża, zjadłam kilka sztuk no i jednak są niezłe. Co robicie z czereśniami? Bo z wiśni jadłam przepyszne konfitury ( by mamusia), pierogi ( sama sklecilam), muffinki. Ale czereśnie? Nic mi do głowy nie przychodzi, takie za słodkie mi się wydają do tego co powyżej?
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: A co z czereśni 24.07.22, 14:47
      Czereśnie smakują świetnie tylko na surowo, moim zdaniem nie nadają się na przetwory, ale to tylko moje zdanie. Z wiśni przetwory są świetne, choć nigdy nie robiłamsmile
      • daniela34 Re: A co z czereśni 24.07.22, 14:50
        Tak, wiśnie same, z cynamonem, rumem, whisky, czekoladą, chili.
      • bene_gesserit Re: A co z czereśni 24.07.22, 15:18
        No właśnie - czereśnie przetworzone tracą sens, czyli fantastyczną konsystencję i aromat. Trzeba napchać się surowymi na cały rok i czekać na kolejny smile
    • daniela34 Re: A co z czereśni 24.07.22, 14:50
      Moim zdaniem czereśnie najlepsze są świeże, w przetworach jednak lepiej sprawdzają się wiśnie. Ale np.pierogi z czereśniami są super. A jeśli robię przetwory to łączę: z truskawkami, z porzeczką, z wiśniami itd.
      • mia_mia Re: A co z czereśni 24.07.22, 14:55
        Ja nie lubię pierogów z owocami, czy to czereśnie, wiśnie, jagody, truskawki czy inne owoce, nie i jużsmile
        • extereso Re: A co z czereśni 24.07.22, 15:26
          Ja lubię, skoro Daniela poleca to zrobię.
          • daniela34 Re: A co z czereśni 24.07.22, 15:39
            Tak, pierogi robimy często w sezonie i lubimy. Nie słodzę czereśni, tylko przygotowuję śmietanę na słodko do polania pierogów.
            • extereso Re: A co z czereśni 24.07.22, 15:43
              Ja nie słodzę owoców, wiśnie minimalnie już z wierzchu, na pierogach, czereśni na pewno nie posłodzę, ale dzięki smile
    • jkl13 Re: A co z czereśni 24.07.22, 14:53
      Kiedyś robiłam kompot czereśniowy, gdy brat miał klęskę urodziny na działce. Wyszło super, czereśnie pozostały jędrne, lepsze niż wiśnie w kompocie. Ale kupować czereśnie i je przerabiać to nie ma sensu, najlepsze są surowe.
    • m_incubo Re: A co z czereśni 24.07.22, 14:56
      Nic.
      Czereśnie się je, tak po prostu.
    • triismegistos Re: A co z czereśni 24.07.22, 14:57
      Czereśnie najlepsze są na surowo. Najbardziej chyba lubię zjeść tak po prostu. Robię czasem kanapki z masłem orzechowym na waflu ryżowym i do tego czereśnie. Albo pankejki z czereśniami i sosem jogurtowym.
      Lubię też sos że zblendowanych papryczek chili, czereśni, mięty, kolendry czy coś w tym stylu do pierożków
    • myelegans Re: A co z czereśni 24.07.22, 14:59
      Tylko na surowo, najlepsze sa prosto z drzewa w domu rodzicow
    • misterni Re: A co z czereśni 24.07.22, 15:05
      Pierogi, frużelina, kompot.
      Ale surowe oczywiście najlepsze.
    • malenka9 Re: A co z czereśni 24.07.22, 15:10
      Jeżeli nie jestście abstynentami, zalej alkoholem max 70% czereśnie na miesiac. Po miesiacu przecedź czereśnie, zasyp je cukrem. Powstaly syrop dodaj do nalewki, posmakuj, dodaj miodu wedle smaku i masz pyszną nalewkę jako efekt koncowy. oczywiscie czeresnie z pestkam.
    • ichi51e Re: A co z czereśni 24.07.22, 15:13
      ciasto
    • andaba Re: A co z czereśni 24.07.22, 15:19
      Nic. Czereśnie na przetwory się nie nadają. Jak jest za dużo (często) dodaję dla koloru do innych owoców, głównie do malin i agrestu, bo te najbardziej się zgrywają czasowo.
      • extereso Re: A co z czereśni 24.07.22, 15:27
        Dzięki za wszystkie rady. Zrobię pierogi i już.
      • misterni Re: A co z czereśni 24.07.22, 16:17
        Nadają się nadają. 🙂
        Tylko nie wszyscy lubią po prostu. 🤷
    • mamtrzykotyidwato5 Re: A co z czereśni 24.07.22, 15:39
      Ale wy wszystkie jesteście gupie!
      Czereśnie z kompotu są najpyszniejsze na świecie.
      Trzeba wziąć słoik po dżemie 330 ml, włożyć surowe czereśnie z pestkami, takie bez robaków, chyba że ktoś lubi z, wsypać 2-3 łyżeczki cukru, albo inną ilość, jak się chce, zalać gorącą wodą, zamknąć i pasteryzować. Jeść zimne, prosto z lodówki, a potem wypić kompot.
      Dżem z czereśni też jest pyszny, ale tu już trzeba się trochę narobić, bo z pestkami nie przejdzie. No i nasmażyć się trochę trzeba, bo tylko metoda tradycyjna daje dobry wynik, nie jakieś tam żelfiksy.
      • misterni Re: A co z czereśni 24.07.22, 16:18
        Zgadzam się - kompot z czereśni jest pyszny!
        • kochamruskieileniwe Re: A co z czereśni 24.07.22, 16:40
          Do dzisiaj pamiwtam kompot czeresniowy z Wegier firmy Globus. Ale byl dobry. Fakt, w czasach kryzysu to bylo.. Ale odpowiedni gatunek czeresni musi byc. Inaczej zachowają się kordie a inaczej poznańskie (przyklad)
          • chatgris01 Re: A co z czereśni 24.07.22, 21:20
            W Lidlu są niezłe czereśnie w syropie, w takich wielkich słoikach.

            https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/qOqk9kpTURBXy9mZjI3NTUxY2M1MTc2ZWU4Yzg1NDkzN2ZhMDM5MWQzNi5qcGeWlQLNAxQAwsOVAgDNAvjCw5QGzP_M_8z_lAbM_8z_zP-UBsz_zP_M_5QGzP_M_8z_gaEwBQ
    • chatgris01 Re: A co z czereśni 24.07.22, 15:55
      Pierogi, mniam.

      Albo zamrozić i dodawać do porannych płatków owsianych z jogurtem.
    • aurinko Re: A co z czereśni 24.07.22, 16:09
      Dżem - czereśnie z truskawkami z odrobiną soku z cytryn skórki cytrynowej, z dodatkiem pieprzu smile
    • tokyocat Re: A co z czereśni 24.07.22, 16:24
      Calfoutis
      • tokyocat Re: A co z czereśni 24.07.22, 16:26
        Clafoutis.
    • mysiulek08 Re: A co z czereśni 24.07.22, 17:52
      ciasta
      konfiture
      mroze wydrylowane

      u mnie nie ma wisni ale czeresnie sa fantastyczne, w kilku odmianiach i do ciast/konfitury uzywam odmian ciemnych (cereza negra) jest mocniej 'czeresniowa' niz inne, nie 'rozciapuje' sie w ciastach i przetworach i trzyma smak smile
    • primula.alpicola Re: A co z czereśni 24.07.22, 19:48
      Nic, po co psuć czereśnie. Na surowo zjadać.
    • lot_w_kosmos Re: A co z czereśni 24.07.22, 19:49
      Ja mam mnóstwo czereśni.
      Co nie zjemy my, znajomi i ogrodowe kosy - mrożę z pestkami na kompot. Plus mrożę bez pestek do ciasta kruchego.
    • kaki11 Re: A co z czereśni 24.07.22, 19:57
      Z czereśni smaczny jest kompot, o ile ktoś pija. Można też dać do ciasta-ja akurat wolę wiśnie, a też wiśnie mam ale ciasto z czereśniami też spoko. Nie kojarzę, żebym kiedykolwiek robiła lub jadła z czereśni jakiekolwiek pierogi czy dżemy, choć nie wykluczam, że też mogą być pyszne.
    • lea_233 Re: A co z czereśni 24.07.22, 20:03
      Bardzo dobry jest kompot z czereśni. Owoce pozostają jędrne i smaczne. Mam znajomą, która ma kilka drzew i w latach urodzaju dostaję od niej spore ilości. W tym roku też zrobiłam kilka słoików.
    • stephanie.plum Re: A co z czereśni 24.07.22, 21:00
      robię pieczonego kurczaka z czereśniami
      • extereso Re: A co z czereśni 24.07.22, 21:12
        Ooo. Ja wczoraj wrzuciłam konfiturę wiśniowa na karkówkę, wyszło bdb. Tego też spróbuję.
    • agusiah Re: A co z czereśni 24.07.22, 22:27
      Mrożę czereśnie i używam jako wyszukanych kostek lodu do białego wina/szprycera/prosecco przez całe lato. Zima tez w sumie. Maja te przewagę nad kostkami lodu, ze nie zamieniają się w wodę i nie rozcieńczają. Wyglądają bardzo ładnie

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka