Dodaj do ulubionych

Zamek Książ

03.08.22, 19:30
Urlopujemy w Karkonoszach. Planujemy zwiedzić w piątek zamek Książ. Czy sytuacja z biletami jest bezproblemowa? Czy jak pojadę w piątek, to dostanę bilety na ten sam dzień? Czy to jest może tak samo jak na Wawelu? Kiedyś pojechaliśmy o 9.00, to biletów już nie było.
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: Zamek Książ 03.08.22, 19:34
      zwiedzanie jest z audioguide więc wchodzisz o której chcesz, nie ma godzin.
      na godziny jest zwiedzanie podziemi pohitlerowskich.
      na zamek jak chcesz wszystko odsłuchać i na luzie musisz mieć minimum 2,5 godziny.
      polecam obejrzeć dokłądnie wystawę zdjęć kucharza i wszystko posłuchać na tej wystawie.

w ramach ceny możesz dokupić palmiarnie. palmiarnia to maks godzina i jest niedaleko.

jak zaplacisz za parking i chcesz np jechać do palmiarni ale wieczorem wrocic na podziemia umow sie z parkingowym ze wrocisz, to zaplacisz raz za parkowanie. drugi parking na powstańców jest tańszy.

co do żarcia polecam knajpke schabowy prosto z patelni i pierogarnia, jest blisko (autem jednak trzeba) i bardzo smaczne i szybkie jedzenie. w poniedzialki nieczynna.
      • b.bujak Re: Zamek Książ 03.08.22, 20:05
        albo zostawić auto w Świebodzicach i przejść się Ścieżką Hochbergów albo prościej wejściem od bramy z lwami - po drodze odwiedzając stadninę koni;
        ja polecam na obiad pstrąga ze smażalni u Dudka smile
      • iza232 Re: Zamek Książ 03.08.22, 20:09
        A warto zwiedzać podziemia, palmiarnię i ogary?
        • b.bujak Re: Zamek Książ 03.08.22, 20:15
          iza232 napisała:

> A warto zwiedzać podziemia, palmiarnię i ogary?

tak samo, jak zamek - w zależności o tego co kto lubi;
          zamiast ogarów spodziewajcie się raczej ogierów smile
          • abecadlowa1 Re: Zamek Książ 03.08.22, 20:48
            W podziemiach z inscenizacją byłam bliska zawału.
        • bib24 Re: Zamek Książ 03.08.22, 20:19
          ogiery mnie rozczarowały bo ich nie było, widzialam tylko puste stajnie i jaskólki w gniazdach, więc nie polecam
          palmiarnia mi się podobała, ale trzeba trochę posluchać wcześniej o tym kamieniu z etny
          podziemia też ciekawe, chociaż to tylko wybetonowane korytarze
          • b.bujak Re: Zamek Książ 03.08.22, 20:31
            bib24 napisała:

> ogiery mnie rozczarowały bo ich nie było, widzialam tylko puste stajnie i jaskó
            > lki w gniazdach, więc nie polecam

jak nie ma koni w stajni to są na wybiegu

> palmiarnia mi się podobała, ale trzeba trochę posluchać wcześniej o tym kamieni
            > u z etny
            > podziemia też ciekawe, chociaż to tylko wybetonowane korytarze

jeśli chodzi o podziemia to polecam pozostałe obiekty Riese
        • bib24 Re: Zamek Książ 03.08.22, 20:20
          generalnie ten zamek njapierw zmienili niemcy a potem rozkradli rosjanie, niewiele tam jest oryginalów, głownie sufity, czasem podłoga lub kominek
    • hanusinamama Re: Zamek Książ 03.08.22, 20:19
      Tak to jest chyba tylko na Wawelu. Sporo po "zamkach" jeździmy i tylko tam kolejka od rana i strach czy bilety bedą.
      • milva24 Re: Zamek Książ 03.08.22, 21:54
        Podpowiedzcie coś o Wawelu proszę. Wybieramy się być może w drodze powrotnej z wypoczynku, myśleliśmy że sobie tak po prostu wskoczymy i pozwiedzamy. Nie ma szans? Trzeba się rano w kolejki ustawiać?
        • nie_ma_niebieskich Re: Zamek Książ 03.08.22, 23:33
          Trzeba kupić bilety online, bo wtedy się ominą kolejkę.
    • wkswks Re: Zamek Książ 03.08.22, 20:51
      Jest tam teraz festiwal tajemnic? Bo jak tak to bedzie więcej ludzi ale i więcej do oglądania.
      Zwłaszcza dla dzieci.
      • raczek47 Re: Zamek Książ 03.08.22, 21:17
        Ja w tamtym roku kupiłam sobie bilet na nocne zwiedzanie oprócz normalnego,z audioguidem.
        ( przewodnik opracowany doskonale.
        Sporo zwiedzam,więc mam porównanie.
        Zamek Książ to perełeczka.)
        Polecam to nocne zwiedzanie.
        Kupa śmiechu i miło spędzony czas.
    • maja0026 Re: Zamek Książ 03.08.22, 21:25
      Bez problemu można kupić bilety, fajne audioguide dla dzieci, w niektóre dniu o wyznaczonych godzinach jest zwiedzanie takie pod dzieci zrobione z przewodnikiem. Dla mnie wizyta w Książu nie liczy się bez odwiedzin w stadzie ogierów, uwielbiam klimat tam panujacy, konie piękne. Palmiarnia w upalny dzień tragedia, nie polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka