Dodaj do ulubionych

16 latek sam w Energylandii

08.08.22, 23:51
16,5 z rówieśnica, chcą jechać sami, z Krakowa dadzą radę (pociąg jedzie, może autobus), jest wystarczająco ogarnięty, nikt dorosły pojechać nie może. W ogóle można ich puścić samych? Park wpuści bez dorosłego? I w ogóle? No, owszem, ja w liceum (ale chyba już pełnoletnia) pojechałam sama na festiwal gdzie znalazłam namiot koleżanek i tak dalej, no ale to dawno było i to ja. Przesadnie kwocze i to nic takiego, niech jadą, czy wręcz przeciwnie?
Obserwuj wątek
    • anatewka11 Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 00:02
      Obawiasz się o drogę czy o pobyt? Z Krakowa jeżdżą specjalne autobusy do E. A na miejscu i tak 16 latek nie chodziłby z rodzicami tylko poruszał się sam (że swoim towarzystwem) . Co najwyżej spotkałby się z nimi na obiedzie 😛
    • raphidophora_tetrasperma Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 00:10
      Puścić, nie panikować, zarządać bieżacej fotorelacji, ćwiczyć wdechy i wydechy. Napić się wina
      • raphidophora_tetrasperma Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 00:15
        Dla własnego spokoju: wziąć nr tel.do rówieśnicy i jej rodziców
    • mia_mia Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 05:01
      Przecież do aquaparku czy do wesołego miasteczka w okolicy też poszedłby sam ze znajomymi, a dojazd bez problemu powinien ogarnąć.
    • aagnes Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 06:24
      Z Krakowa jedzie fajny pociąg do zatoru, za kilkanaście zł, o 9 rano z tego co pamiętam. Pociąg jest chyba z lat 60ych.
    • droch Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 08:46
      Niech jadą, podróż i atrakcje ogarną.
      Jeśli obawiasz się, że będzie alko... no, kiedyś i tak będzie.
    • slonko1335 Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 09:00
      Rany to tylko park rozrywki a nie wycieczka na księżyc...
    • lannnnntana Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 09:07
      Zależy, jaki szesnastolatek. Znam takich, co bez problemu ogarniają podróż między kontynentami i takich, co nie potrafią zrobić zakupów z kartką w ręku - hit ostatnich dni w pracy -syn jednej z pracownic wysłany do sklepu (wiek: trzy miesiące po ukończeniu szesnastego roku życia) pomylił pora ze szczypiorem, który miał kupić. Więc tego...
      • volta2 Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 10:05
        ale wiesz, że są tacy co ogarną bez problemu lot międzykontynentalny a jednocześnie pomylą pora ze szczypiorem?
      • szare_kolory Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 11:07
        Pora ze szczypiorem myli mój 45letni partner. Poza tym daje sobie radę w życiu i sam umie wsiąść do pociągu.
      • aghula Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 11:11
        zupełnie mnie pomylenie pora ze szczypiorem nie dziwi
        i nie widzę przełożenia na samodzielność podróżniczą i życiowe ogarnięcie
    • jana111 Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 11:19
      Dojazdowo i organizacyjnie na miejscu to on sobie da radę, nie mam obaw. Bardziej o to, co się może wydarzyć kiedy on tam a ja tu i nie mam możliwości reakcji. Ale macie rację, że gdyby to było w Krakowie, to ok. I że gdybyśmy tam byli razem, to też chodziłby sobie a ja sobie. A kwestia dojazdu mnie nie niepokoi , czyli morał taki, że przesadzam.
      Przy okazji: wiecie czy tam trzeba niepełnoletniemu podpisać jakiś kwit zgody? Go Jump wymaga, czy idą sami czy z nauczycielem (w podstawówce, wyjścia klasowe).
      • stasi1 Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 11:54
        Ale nawet jak tam się coś wydarzy to i tak na miejscu nie wiele pomożesz. Jeśli są tam na porządku dziennym większe wypadki to są od tego fachowcy. Jeśli wypadki nie zdarzają się to raczej nie ma czym się martwić. Mój kolega zabił się w domu,wypadek. Wtedy był młodszy niż ja teraz. Oczywiście bez alkoholu
    • dni_minione Re: 16 latek sam w Energylandii 09.08.22, 11:46
      Wycieczki z krakowskich szkół do E. wyglądają tak, że nauczyciele dowożą i wpuszczają, a za bramą mówią: zbiórka za 7 godzin tu i tu. I tyle opieki. Dzieciaki 13-14 lat. Gdy mi młode opowiedziało, przez chwilę mnie zatkało, ale po chwili uznałam, że inaczej byłoby naprawdę trudno to zorganizować, żeby wszyscy byli choć w miarę zadowoleni z wycieczki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka