Dodaj do ulubionych

Spacery z psem a upały

21.08.22, 16:58
Czy Wasze psy chętnie chodzą na spacery przy tych temperaturach? Moja sunia po 10 minutach spaceru chcę już wracać. A chodzić musi, bo ma nadwagę, niedoczynność tarczycy - pani weterynarz kazała do następnego szczepienia chociaż trzy kilo zrzucić. Szczepienie pod koniec października. A sunia po prostu kładzie się na ziemi i nie chce iść dalej. Odpuścić czy nalegać?
Obserwuj wątek
    • zielone.pole Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 17:01
      Przy upałach mój pies wysiada po 5 minutach spaceru.
      • zielone.pole Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 17:02
        Odpuść. Za chwilę będzie chłodniej i zrzuci te kg.
    • mashcaron Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 17:01
      Nie, w ogóle nie ma ochoty na spacery.
      Jak jest gorąco, to wychodzimy wcześnie rano na dłużej, ok 14 na szybki sik i potem dopiero wieczorem, jak słońce zaczyna zachodzić.
    • sueellen Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 17:03
      Nie chodzę z psem w ciągu dnia. Wyłącznie wieczorami lub o świcie.
    • nie_ma_niebieskich Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 17:04
      Nic na siłę. Choć moim psom nigdy to różnicy nie robiło,ale też nie szłam w samo południe - w upały to rano lub wieczorem.
    • default Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 17:08
      Chodzą. Wybieram zacienione trasy, w gęstym lesie, często odpoczywamy, przysiadamy gdzieś w cieniu, a one same organizują sobie wtedy czas - mają chęć i siłę, to biegają, jak nie to spacerują powoli wkoło, albo leżą u gryzą patyki smile
    • berdebul Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 17:11
      Chcesz zabić psa? Pies z nadwagą, obciążone serce i spacery w upał. Pływanie, bieżnia wodna i przede wszystkim odpowiednia dieta (żadne shit karmy dietetyczne, tylko mięso+warzywa i suple).
    • majenkir Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 17:24
      Niestety tak 😅. Nawet moja staruszka dzielnie dotrzymuje kroku. Ale my po lesie chodzimy, zawsze to trochę chłodniej.
    • czarna_kita Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 17:38
      Mój chętnie idzie bo mieszkamy nad rzeką, to od razu się wykąpie.
    • gama2003 Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 17:44
      Odpuscić.
      Upał szkodzi zdrowym zwierzętom.
      Mam niestety chore i chodzimy tylko na szybkie sikupy. Nie wolno zmuszać, pies się kładzie nie z przekory a z dyskomfortu.
    • cosmetic.wipes Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 18:07
      Stara odmawia spacerów w upały, deszcz, śnieg i zimno. Więc ciężko z nią. Młodemu wszystko jedno, on generalnie ma wywalone i w każdą pogodę sobie powolutku czlapie.
    • liliawodna222 Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 18:48
      Moja jest juz starsza i zdecydowanie nie ma ochoty na dłuższe spacery. Absolutnie jej nie zmuszam. Źle znosi upaly, czy to w domu, czy nz spacerze.
      • agdzieztam Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 18:58
        U mnie to samo. Mam 2 stare wielkie psy, oba około dwunastoletnie. Kocham spać, ale specjalnie dla nich wstaje o 7 rano i od razu do lasu nad rzekę, kąpiel i powrót do domu. Wszystko razem, wraz z odpoczynkiem nad rzeka, trwa około godziny, mniej nawet. Idziemy powoli. Potem to już tylko do ogrodu na sikniecie wychodzą a jak jest już naprawdę nieznośnie to klimę włączam. Wtedy dopiero są skłonne coś zjeść. A i tak ledwo żyją w te upały.
        • steel.tape Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 19:16
          wpuszczam psa do ogrodu na sik.potem pakuje do auta i plywamy w jeziorze.stawy cwicza.pies stary wink) 11
    • iwles Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 19:58

Rano spacer około godz. 7.
      W dzień krotki 1 czasem 2 spacery po parę minut.
      Najdłuższy bardzo późno, zdarza się, że i około północy.
    • klementyna156 Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 19:59
      Chodzić, ale nie w upale. Czyli wcześnie rano/ wieczorem / w nocy. Nie męczyć psa chodzeniem w południe w słońcu, toż to zbrodnia.
    • princy-mincy Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 20:45
      W upaly odpuścić. Iść wcześnie rano lub/i wieczorem na dłuższy spacer, w ciągu dnia krótki.
    • pepsi.only Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 23:11
      W ciągu dnia- krótkie wyjście, które często psy kończą kąpielą, a potem uwalą się gdzieś w cieniu i polegują. Do domu wejść za bardzo nie chcą.
      Ale rano, wieczorem, a nawet w nocy o północy, normalne wybieganie, czyli wg potrzeby.
    • 3-mamuska Re: Spacery z psem a upały 21.08.22, 23:43
      Chodzę o 12 w nocy 1-1.5 godziny.
      W dzień tyle co na ogród na siku i śpią cały dzień w jakimś chłodnym miejscu. Pod drzwiami czy w łazience.
      W nocy wybiegają się ,wybawia zrobią co maja zrobić i tak mniej jedzą dopiero wieczorem.
    • eriu Re: Spacery z psem a upały 22.08.22, 07:46
      W ciągu dnia w upał wyjście z psem na dłużej niż kilka minut to zabicie go udarem cieplnym. Pies dostaje udaru już kiedy jest ponad 10 minut przy takich bardzo wysokich temperaturach na słońcu.

Druga rzecz: jak pies poparzy łapy od rozgrzanego chodnika (chodniki się rozgrzewają do 60 stopni) to traci możliwości termoregulacji.
    • montana41 Re: Spacery z psem a upały 22.08.22, 07:54
      odpuścić czy nalegać? serio pytasz? a nałóż kurtkę puchowa i pójdź na taki dluzszy spacer. Ciekawa jestem Twojego samopoczucia i komfortu.
      No odpowiedz chyba jest oczywista
      • ajaksiowa Re: Spacery z psem a upały 22.08.22, 08:16
        Moja śmiga i w upały,oczywiście wybieramy cień
    • babaodbiedy Re: Spacery z psem a upały 23.08.22, 06:50
      Pomyślałaś o tym że jak jest upal Ty masz buty a pies ma co?Jeszce parę dni będzie około 24 stopnie około.
    • aamarzena Re: Spacery z psem a upały 23.08.22, 09:56
      Jeśli Jeśli schudnąć to ogranicz jedzenie przede wszystkim. Zdrowsze dla otyłych psow od spacerow jest pływanie, bieżnia wodna.
      Nie zmuszam psa do chodzenia w upały, a i ona nie ma ochoty na łażenie po słońcu. Mamy druga polowe sierpnia, na dłuższy niz sikupa spacer mozna wyjsc wcześnie rano lub wieczorem, kiedy jest chłodniej.
      Nie piszesz tez co to za pies, są takie rasy, które ipaly znoszą dobrze, są takie, które sie "gotują". Szczególnie w upały trzeba zadbać o psy z futrem długim i gęstym, a także krótkim czarnym.
      • aamarzena Re: Spacery z psem a upały 23.08.22, 09:57
        Oczywiście o psy z krótka kufa też, to chyba oczywiste
    • nutella_fan Re: Spacery z psem a upały 23.08.22, 11:54
      Może dietę zastosuj? Ja odchudziłam mojego mopsa o ponad 1 kg ostatnio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka