Dodaj do ulubionych

Okap kuchenny?

24.08.22, 11:44
W moim wątku obok, zdecydowana większość jest za pozostawieniem okapu.
Czy pochłaniacz może być skuteczny?

Czy jest ktoś kto okapu nie ma i żyje mu się dobrze 😊 ...a najlepiej ktoś kto miał a teraz nie ma i nie czuje jego braku?😊

Po tych wpisach, żeby okap zostawić/ wymienić zaczynam się zastanawiać czy idę w dobrą stronę.

Czy dla ematki okap to must have.
Obserwuj wątek
    • tenjedennick Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 11:49
      Dawno temu mieliśmy okap z pochłaniaczem i filtrem węglowym, Po remoncie i rearanżacji kuchni podłączyliśmy nowy okap w końcu do kanału wentylacyjnego. Nieporównywalne.
      • profes79 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 11:51
        Co jest zabronione i jak sie tego dopatrzy kominiarz na okresowej kontroli przewodów wentylacyjnych to będziecie mieli ciepło.
        • mava1 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 12:32
          a nie słyszałeś o kratce dwudzielnej? U nas taka jest. I jakos kominiarz nigdy się nie przyczepił - a sprawdza, dokładnie.
          Oczywiscie, trzeba to dobrze podłączyć. Kiedy mąż, samodzielnie, wymieniał okap to sporo sie nameczył, żeby to działało prawidłowo bo powstawał 'ciąg wsteczny" czy coś. Nie bedę sie wymądrzać bo sie nie znam. Wiem że cos tam dodatkowo montował w samym kanale żeby działało poprawnie.
          Oczywiście, tylko wtedy kiedy kanał wentylacyjny jest dla jednego mieszkania a nie dla całego pionu - to wtedy właśnie jest zabronione.
      • anilorak174 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 11:57
        To jest nielegalne. Jesli nie ma odrebnego kanału okapowego to nie wolno podłączać do wentylacji bytowej.
        • tenjedennick Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 12:00
          Źle to nazwałam, oczywiście to osobny kanad dedykowany pod okap.
          • tenjedennick Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 12:00
            Kanał.
          • alicia033 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 12:04
            tenjedennick napisała:

> dedykowany pod okap.

że co?
      • maleficent6 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 17:27
        Nie mam okapu, gotuje na indukcji. Mam za to okna na całą ścianę i zawsze, nawet zimą, jedno jest uchylone. Nie mam też górnych szafek w kuchni. Niezmiennie uważam to za dobrą decyzję.
    • kachaa17 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 11:53
      Ja okap mam ale bardzo rzadko go używam. Właściwie mogłby go nie być. Jak coś smażę to otwieram po prostu okno.
      • majenkir Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 16:13
        Jak jest 30 albo -20 stopni to też otwierasz?
        • my_fair_lady Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 20:02
          majenkir napisała:

> Jak jest 30 albo -20 stopni to też otwierasz?
          >

Ja np. tak 👍 U mnie okna w kuchni sà często cały rok otwarte 🤷‍♀️.
        • kachaa17 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 21:52
          Tak ale prawdę mówiąc odkąd tu mieszkam to tylko jednej zimy było -27.
      • my_fair_lady Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 19:58
        kachaa17 napisała:

> Ja okap mam ale bardzo rzadko go używam. Właściwie mogłby go nie być. Jak coś s
        > mażę to otwieram po prostu okno.

To tak jak ja 👍
    • auksencja15 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 12:05
      Mam okap i nie używam. W nowym mieszkaniu nie będę robić
      • manala Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 12:08
        Też mam i nie używam. Za bardzo hałasuje ;P
    • 35wcieniu Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 12:07
      Nie mam. Przy czym nie mam też gazu a podobno na gazie się bardziej syf wytwarza.
    • mava1 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 12:40
      mam okap i bez okapu jakos sobie nie wyobrażam funkcjonowania, a juz szczególnie w kuchni otwartej.
      Niestety, ostatnio większosc ludzi jakos nie widzi potrzeby montowania okapów (i ich uzywania), uzywają tylko "otwartych okien" więc bywa, że w swojej sypialni mam zapachy cudzej smazonej cebuli czy gotowanej kapuchy. Powiem delikatnie, że dosyc mnie to denerwuje.
      Podstawą jest, że okap ma być cichy. I właśnie dlatego wymienilismy okap zamontowany przez firmę "od kuchni" bo nie dało sie z niego korzystać. Teraz mam cichy okap i oczywiście, że uzywam. Chociaż ostatnio czuje się zdemotywowana bo skoro wiekszośc nie widzi takiej potrzeby to ja też mogę im posmrodzić, a przy okazji zaoszczędzic na energii/prądzie.
      • tenjedennick Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 13:02
        Też musieliśmy sprowadzać drugi okap, bo ten pierwszy był zbyt głośny. Teraz mimo, że ten sam model, jest bardzo cichy, coś tam słychać na najwyższym biegu, ale tego używamy sporadycznie jak już jest naprawdę dużo gotowania z gatunku kapusta/ryba.
    • jkl13 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 15:33
      Mam okap,.mimo że przez 2 lata nie miałam. Jednak lepiej jest z okapem,moim zdaniem oczywiście. Gdy nie miałam okapu, korzystałam z okna kuchennego. Jednak okap lepiej pochłania zapachy podczas gotowania, niż samo okno. Team okap.
      • zwyczajnamatka Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 15:54
        Też jestem team okap. W poprzednim mieszkaniu miałam pochłaniacz czy jak się to tam nazywa. Teraz mam okap podłączony do wyciągu kominowego (nie do wentylacji) i jest bajka. Inne życie.
        • nicknanowyrok Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 16:24
          Co to jest team okap?
          • zwyczajnamatka Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 17:08
            Czyli, że jesteśmy w grupie osób, które wolą okapy od pochłaniaczy.
            • panna_lila Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 18:45
              To chyba nie tak jak piszesz - okap może być pochłaniaczem (ma filtry, nie ma wyprowadzenia do komina) lub okap wyciąg, czyli z wyprowadzeniem do komina.
              • nicknanowyrok Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 18:59
                Aha, drużyna/grupa osób. Ale dlaczego po angielsku? To był jakiś angielski okap?
    • profes79 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 16:02
      Ja mam okap z pochłaniaczem - najczęściej wykorzystuję przy smażeniu różnych rzeczy bo przy tym najwięcej dymu się robi (zwłaszcza, jak przesadzę) a wietrzenie przez zrobienie przeciągu grozi odpaleniem alarmu ppoż na klatce (co zresztą często ma miejsce bo do ludzi nie dociera, że otworzenie drzwi na korytarz jak coś sie przypali w kuchni to nie jest najrozsądniejsze wyjście...)
    • majenkir Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 16:22
      panna_lila napisała:
      > Czy jest ktoś kto okapu nie ma i żyje mu się dobrze 😊 ...a najlepiej ktoś kto
      > miał a teraz nie ma i nie czuje jego braku?😊

Mój tata. Mięli okap, przy remoncie kuchni zrobili szafki do sufitu, tam gdzie przedtem szła rura. Kupili pochłaniacz. Górne boczne szafki sa obklejone tłuszczem, więc to nie nasz ematkowy standard, ale tata zadowolony 🤷🏼‍♀️
      • zwyczajnamatka Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 17:05
        Ale rurę można ukryć w szafce? Nie wiedzieli tego? Nikt im nie doradził? Mogli mieć i okap i szafki do sufitu.
        • majenkir Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 17:41
          Ta rura szła w poziomie wzdłuż sufitu przez cała kuchnię, trzeba by było przycinać wszystkie szafki, a miało być zrobione szybko i w miarę tanio. A mamie to teraz i tak jest całkiem wszystko jedno.

Ja jestem z frakcji okap. U siebie mam bida rozwiazanie, bo wyciag jest w kuchence, ale jest. Przez to nawet nie możemy za bardzo wymienić na nowa 😭😭
          • thea19 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 19:53
            tanio by było, gdyby zrobili górne szafki krótsze i na górze zrobili cokół maskujący rurę
            • majenkir Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 19:58
              Wiesz, nie wiem, mnie przy tym nie było. Mama chciała mieć dużo miejsca na setki słoików i tysiace pudełek po margarynie 🤷🏼‍♀️
    • fredzia098 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 17:32
      Miałam, nie używałam bo hałasował, według mnie niewiele dawał, kłopotliwy do mycia. Obecnie od wielu lat nie mam, uchylam/otwieram okno przy gotowaniu, w każdą pogodę, o wiele łatwiej wyczyścić dół górnych szafek jesli stanowi jednä, gładką płaszczyznę, niż bawić się w czyszczenie zakamarków okapu. Jestem bardzo zadowolona, że się go pozbyłam.
      • zwyczajnamatka Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 17:39
        Jejku nie wyobrażam sobie. Nawet jak gotuję wodę to okap włączam, żeby mi ładnie tą parę wyciągnął, żeby nie szła na szafki
    • steel.tape Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 17:48
      miałam zwyczajny podłaczony do jednego z dwoch kanałów w kuchni.Halasował niemiłosiernie.Przy remoncie kuchni zainstalowałam na kominie zewnętrznym silnik.zostawiłam z kuchni obudowę okapu.w kuchni cichy szum powietrza .uzywam i jestem bbbb zadowolona.
      • panna_lila Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 18:41
        Co to za silnik na kominie zewnętrznnym?
        W jakim celu ta obudowa?
        • steel.tape Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 18:58
          silnik na kominie zasysa powietrze z kuchni. obudowa mi pasowała po remoncie więc została.prosze rzucić w google "cichy okap " lub globalo
          • steel.tape Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 19:01
            vilpe-wentylacja.com/systemy-wentylacyjne/cicha-kuchnia-vilpe/
            o to konkretnie ta firma
            ale zaczelam od globalo
            • panna_lila Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 21:17
              Nie znałam tego. A jak uruchamiasz ten silnik?
              • steel.tape Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 22:05
                zostawiłam obudowę dawnego okapu-pasuje do wnętrza.i uruchamiam tym samym przyciskiem co w starym systemie.elektryk wyprowadził kabel/zrzucił kominem wentylacyjnym z dachu do kuchni/ wkuł go w sciane .koszt niewielki tyle co kabel plus moze 100-200 za robotę trzy lata temu.
                Potem kominiarz zamontował silnik na kominie.dla mnie istotny jest brak hałasu.silnik sobie szemrze w oddali .naprawdę warte uwagi rozwiazanie.za ten silnik-wentylator dałam wówczas ok 1600zł
    • fibi00 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 17:49
      Mam i używam. Nie miałam okapu przez 2 tygodnie kiedy czekałam na nowe meble kuchenne (stary okap zdążyłam sprzedać) i dużo bardziej było czuć w domu zapachy z gotowania. Miałam wrażenie że jak wyjdę z domu wszyscy będą czuć co gotowałam (ciuchy i włosy).
    • panna_lila Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 18:48
      a jak często wymieniacie filtry? Czy taki wyciąg z wyprowadzeniem się czyści wewnątrz - no bo jak on tak wciąga ten cały tłuszcz, to gdzieś on się gromadzi, tylko gdzie?
    • thea19 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 19:57
      pochłaniacz jest bez sensu bo cała para zostaje w pomieszczeniu. Miałam w bloku bo w kuchni jeden przewód tylko był wentylacyjny. W domu mam normalny wyciąg osobno, żeby wentylacji nie smrodzić i tłuścić.
      • panna_lila Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 21:11
        i gdzie ten tłuszcz się zbiera/odprowadza?
        • thea19 Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 21:16
          w przewodzie do okapu zapewne, nie zaglądam tam
          • zwyczajnamatka Re: Okap kuchenny? 24.08.22, 21:23
            Teraz w blokach są dwie dziury w ścianie, jedna do wentylacji, a druga do okapu. W starym bloku miałam tylko jedna - wentylację, więc mógł być tylko ten masakryczny pochłaniacz, który nie wyciągał najważniejszego - pary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka