homohominilupus 01.09.22, 20:25 O matulu jakie to dobreeee Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 20:32 Mniam. Ja dziś się zebrałam i zrobiłam najprostsze ucierane ze śliwkami. I moje rozpieszczona wypiekowo rodzina, która normalnie takie ciasto przywitałaby: "Łeee, takie? Bez masy?" teraz, wyposzczona przez okres mojej choroby, przyjęła ciasto z dzikim zachwytem. A ja nawet nie tyle dla nich je zrobiłam, ile chciałam zużyć kiepskie śliwki, które na surowo nikomu nie smakowały. Nie trza miodu tylko głodu, jak mawiała moja babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 20:35 Ale to też oznacza że czujesz się już lepiej 🤗 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 20:42 Ooo, zdecydowanie. Przede wszystkim już mnie nosi kulinarnie i balkonowo. Jutro idę po jakieś nowe kwiaty na balkon i po figi, to machnę jeszcze jeden smak dżemu. Figowy z orzechami i sokiem pomarańczowym Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 21:59 Rzuć to prawo i pisz książki kucharskie😋 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 22:04 Jeszcze jedna obniżka stawek i może się tak stać 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 22:08 Mama ginekolog wydała dwie książki kucharskie i zarobiła kupę hajsu, a nie gotuje tak super, jak Ty🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 02.09.22, 15:36 No i jako się rzekło, byłam na zakupach. Hej ho, hej ho, do roboty by się szło Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 20:52 Ja jeżyny wykorzystałam do nalewki Zrobiłam cztery słoje trzy tygodnie temu. I czekam... aha, jeżyny uzbierałam sama Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 20:59 Też robię nalewki z jeżyn w tym roku. Wyjątkowo dużo owoców. Zbierane z lokalnego cmentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 22:03 Świetna ta nalewka cmentarna 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
gronostajka Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 02.09.22, 15:29 Profesjonalne etykiety Piękne Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 02.09.22, 16:31 magda.z.bagien napisała: > Też robię nalewki z jeżyn w tym roku. Wyjątkowo dużo owoców. Zbierane z lokalne > go cmentarza. wyciąg z trupa Twoim smakiem Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 02.09.22, 16:37 Dodam jeszcze, że nie jest to nalewka dla wegan, bo jeżyny były robaczywe. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 22:04 Ja też sama! Jutro znów idę na zbiory. Odkryłam świetne miejsce gdzie nikt chyba nie dotarł i jest tam ich mnóstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 20:55 Bo crumble jest przepyszne zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
hande Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 21:16 Najlepsze jest crumble ze śliwkami, cynamonem i sokiem pomarańczowym Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 22:37 Rozciaprane jeżyny i kruszonka?? A co w tym dobrego?? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 22:45 A jak się robi takie crumble? Danielo, cieszę się, że wracasz do zdrowia 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 23:08 Jezyny do tortownicy. Na to kruszonka z przepisu the White Plate. I już 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 01.09.22, 23:07 mamtrzykotyidwato5 napisała: > Rozciaprane jeżyny i kruszonka?? > A co w tym dobrego?? Cześć kociara! Dawno cię nie było! Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 02.09.22, 00:29 Trochę mi głupio wyrywać się do forumowych gigantek kulinarnych z moimi lilipucimi sukcesikami, ale rzecz napawa mnie dumą. Otóż nasz wakacyjny dom na istryjskim bezludziu, obsadzony, jak trzeba, winoroślą i z gajem oliwnym od frontu, tyłem przylegał do hektarów zachaszonych wysokimi na dwa metry krzakami jeżyn. I jak się już nawtranzalałyśmy najdorodniejszych okazów nazachwycalysmy ich uroda, uwieczniona na dziesięciu przynajmniej obrazkach w technice kredki światowej to pomyślałam, że może coś bym zrobiła bardziej kulinarnie zaawansowanego. No i wyszedł z tego ni to dżem, no to powidło, spory rondel owoców + jeden banan + kostka bardzo gorzkiej czekolady+ szczypta chilli. O bogowie, jakie to było dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Crumble z jeżynami zrobiłam 02.09.22, 11:36 Zestawienie brzmi bosko, Potworio! Odpowiedz Link Zgłoś