ichi51e 13.09.22, 16:39 nad zębem. 😳 Na wysokości 4 mniej więcej. Twierdzi ze go to nie boli. Dentystę umówię ale jakie ematka przewiduje dalsze kroki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
perspektywa Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 16:43 Usunięcie przewiduję. Mi w dorosłym życiu , byłam na studiach, wyrosła dodatkowa dolna czwórka od strony języka. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 16:44 Moja tak miała, oczywiście durny ortodonta chciał rwać. Koniec końców wszystko znalazło miejsce w szczęce. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 17:03 Czyli ma o dwa żeby stałe więcej niż inni ludzie? Zostawił te nadprogramowe? Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 21:15 nie, czasami zwykly (nie nadprogramowy) staly tak rosnie, jezeli w szczece jest malo miejsca. poogladaj sobie troche zdjec przed-po z gabinetow ortodontycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 16:46 Mój syn ma dodatkowe dwa zęby. Zrobiliśmy zdjęcia, konsultowaliśmy u kilku dentystów oraz ortodonty. Ponieważ zęby wyrosły poziomo, nie wystają i nie kolidują z korzeniami innych zębów, zdecydowaliśmy zostawić, jak jest. Może kiedyś te dodatkowe zęby się przydadzą 🤷♂️. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 16:56 Ale ze drugi stały? 😉 Bo jak wyrósł nad mleczakiem, to standardowo, wyrwać mleczaka i zrobić miejsce pod ząb stały. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 17:32 przyznam się ze nie wiem tak naprawdę wpadłam w panikę chyba mleczak bo ostatnio mu dolna 4 wypadła... Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 21:33 Eeee...ale serio nie odrozniasz mleczaka od stałego? Przeciez mleczaki w 6-7 roku zycia robia sie malutkie (szczęka tak rośnie). Do tego nowe zeby sa znacznie wieksze, czesto "pofalowane" na koncach. Zakładam, ze dziecko nie jest jednak rekinem i to jedyny staly zab w tym miejscu. Trzeba isc do dentysty i pozbyc sie mleczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 22:37 Ząb jak ząb dla mnie. Moje dziecko ma 168cm - żeby ma takie jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: dziecku wyrósł ząb 17.09.22, 05:52 Jak ma 168 cm, czyli wzrost dorosłej kobiety, to na pewno już dawno nie ma 7 lat i wymienił wszystkie mleczaki na stałe. Vide- udaj się do dentysty na prześwietlenie i wyrwanie nadprogramowego zęba. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: dziecku wyrósł ząb 17.09.22, 08:54 Jej dziecko ma zdaje się 10 lat, tyle co moje. Mój ma jeszcze prawie same mleczarki, tylko jedynki i dwójki wymienił na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 16:56 Dobra czyli najpierw zdjęcie i wcale to nie znaczy ze będzie cos do usunięcia? Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 16:59 To mleczak czy stały ząb, ten pierwszy? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 20:26 Po co zdjęcie? Jeśli nad mleczakiem, to się mleczaka usunie i już. Jeśli nad stały, to dentysta powie, co masz robić, wtedy może zdjęcie. Moje dziecko miało usuwane wszystkie mleczne jedynki i dwójki, za nic nie chciały wylecieć same. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 20:35 To zalezy czy mleczak czy stały Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 17:01 Jesli tem pierwszyvyo mleczak to rwac a później aparat ortodontyczny bo sam nie zejdzie jesli już jest 4mm nad pierwszym. Jesli to dwa stale to aparat ortodontyczny i przesuwanie w dobre miejsce. U mnie byl przypadek nr 1. U syna bardzo pilnowalam i rwalismy jak tylko byly oznaki ze cos rosnie, bo to ponoć rodzinne przynajmniej w rodzinie od strony mojej mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 21:17 Ta 4 to numer zęba a nie liczba milimetrów Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 17:02 Miałam przyjaciółkę z zębem nad zębem. Kieł na dziąśle. Po jakis 10 latach został usunięty, a ona do dziś ma promienny, nieszczerbaty uśmiech. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 20:20 Mialam tak samo, mi usunieto stala czworke, zeby kiel wszedl na jej miejsce (za pomoca aparatu orto.) Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 21:13 mi też. Lekką szparę mam po tym jak wyrwałam ósemkę z tej strony (chociaż widywałam szerszą szparę między jedynkami niż to co mam. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 17:17 to zalezy czy to nadprogramowy zab czy ktorys normalny zab ale w zlym miejscu i czy da sie zrobic w szczece miejsce na ten zab. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 19:48 Jak dodatkowy i nie da się ustawić, to 2 x zebuszka - za mleczaka i dodatkowy Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 19:50 Dalszy krok to konsultacja z ortodontą. Odpowiedz Link Zgłoś
busia1977 Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 21:04 Usuń, im szybciej tym lepiej. Starszakowi tak wyrywano jedynki i dwójki, górne i dolne. Potem stałe zęby musiały ustawiać się w zębodole, trochę to trwało. Usunięcie mleczaków to była dobra decyzja, bo ani myślały się ruszać. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 21:12 Ematka przewiduje prześwietlenie. Pantomogram, jeśli młode jeszcze nie miało robionego. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 21:17 Miałam tak „4”. Dentyści kazali zostawić ale stały ząb mam przez to krzywo wyrośnięty i zbiera mi sie tam więcej resztek niz przy innych zębach. Odpowiedz Link Zgłoś
falka108 Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 21:39 U mojej młodszej tak jedynki górne wychodziły. Jak mleczne wypadły, stałe wskoczyły na miejsce. Makabrycznie to na początku wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: dziecku wyrósł ząb 13.09.22, 21:50 Czekając az mleczne same wypadną, zwiekszamy szanse na to, ze stale beda krzywe. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: dziecku wyrósł ząb 17.09.22, 09:48 Usunięcie mleczaka - u mojego syna wyszedł od strony podniebienia - dentysta zalecił usunięcie mleczaka ( siedział mocno ), żeby nie było problemu z krzywymi zębami. Po usunięciu mleczaka - stały ładnie wszedł na swoje miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś