Dodaj do ulubionych

Mała imprezka

21.10.22, 19:58
Jutro mamy kilkoro gości. Planuje podać kaczkę, buraczki, pieczone jabłka, sałatkę z gruszką i serem pleśniowym. Jako słodka przekąska sernik na zimno z malinami i galaretką. Co byście dodaly? Wydaje mi się, że menu jakoś dziwnie sklejone, ale miałam trudny tydzień, jutro chce przed gośćmi odpocząć więc wymyśliłam ( i kupiłam kaczki) coś co wydawało mi się łatwe a teraz myślę że trochę dziwne.
Obserwuj wątek
    • kotejka Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:00
      a ile tej kaczki?
      1 kaczka na kilkoro gosci?
      • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:04
        Na 5 gości 2 kaczki i jeszcze dwie nogi, bo syn też pewno przyjdzie po swoją porcję.
          5 osób, gości troje
    • juztubylam Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:03
      Smaczne ale wszystko chyba ciężko-tłuste?
      kaczka, jabłka, ser pleśniowy, sernik? chyba bym musiała po tym coś na lepsze trawienie wziąć.
        Racja, racja. To co do kaczki, bo ona już być musi?
      • kamin Re: Mała imprezka 21.10.22, 22:32
        Jabłka tłuste? Sernik na zimno?
        Pieczone mięso?
        Jak dla mnie spoko obiad z niskim IG (może poza tą gruszką).
      • taki-sobie-nick Re: Mała imprezka 22.10.22, 01:11
        Toteż do tego albo mocne wino, albo, przeciwnie, dzban ziółek na trawienie. tongue_out
    • memphis90 Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:04
      Z pieczonych jabłek zrób crumble z lodami waniliowymi, wywal sernik na zimno, bo nie pasuje do jesiennego menu.
      • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:06
        Ok! Już lepiej to wygląda!
    • koko8 Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:13
      Węglowodanów żadnych nie podasz? Ja bym uipekla jakieś ziemniaki, jak już jabłka bedziesz piekła, przy okazji. Albo kopytka, gnocci?
      • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:16
        Brzmi dobrze, lepiej niż mój pomysł. Chciałam wyrobić trochę drożdżowego i wrzucić na parę ( takie pyzy małe).
        • koko8 Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:23
          Możesz upiec też białą fasolę z jabłkami. U mnie to przebój każdej jesienno- zimowej imprezy.
          • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:24
            O! Poczytam co to
            • koko8 Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:51
              Ja przyrządzam eg tego przepisu, dużo majeranku, dużo jabłek i zamiast śliwek wędzonych (nie lubię) zwykłe suszone. Fasola jest przepyszna.
              www.wegannerd.com/2017/11/daj-spokoj-gesi-fasola-pieczona-z.html
              • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:56
                Brzmi super, ale nie kupiłam fasoli, a jutro rano to byłoby wszystko na ścisk. Obiecałam synowi pojechać z nim do Ikei, chce odpocząć, przejść się po lesie goście na szóstą, chcę przygotować wcześniej kaczkę a za resztę zabrać się koło czwartej, wpol do piątej ( to najbliżsi przyjaciele, więc jak nie wyceluję z czasem nic się nie stanie). Ale w tygodniu na pewno tę fasolę zrobię, bo wygląda super
              • karpie_gdyjem Re: Mała imprezka 22.10.22, 09:59
                Bardzo podobne kresowe danie wigilijne robiła moja babcia, mama, wszystkie ciotki, a teraz i ja.
      • malenka9 Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:42
        Węglowodanów żadnych nie podasz?

Poda ogrom., buraczki, jabłka i slodka przekąska. Ja bym podała szarlotkę z bitą śmietaną. A do kaczki oczywiście buraczki, ale tez puree z brukwi.
        • malenka9 Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:44
          beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/co-zrobic-z-brukwi-przepisy-na-puree-i-surowke-aa-58Q6-Bn3M-Royx.html
          • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:50
            Nigdy nie jadłam. Na pewno wypróbuję, choćby przy innej okazji
      • agniesia331 Re: Mała imprezka 21.10.22, 23:11
        Kasza gryczana jest też ok do kaczki
        • memphis90 Re: Mała imprezka 22.10.22, 10:46
          Do kaczki tylko pyzy albo kluski szare!
          • extereso Re: Mała imprezka 22.10.22, 11:09
            Byłoby najlepiej ale mi się nie chce 😊
    • hrabina_niczyja Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:15
      Daj przepis na sałatkę z gruszka. Jutro też mam gości i właśnie sałatki mi brakuje. No i deseru mi brakowało, ale zrobię ten twój 😀
      • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:18
        smile rukola, cebula w piórkach malo, orzechy, gruszki w bardzo cienkich paseczkach, sos balsamiczny
        • hrabina_niczyja Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:19
          Dzięki no i ser pleśniowy 😉
          • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:20
            Tak, pokruszony na wierzchu 😁
            • taje Re: Mała imprezka 21.10.22, 23:24
              Darowałabym sobie ser pleśniowy. Wcale nie pasuje do tej sałatki mimo polskiej konwencji: sałatka z gruszką + ser pleśniowy.
        • bylam.stara.mostowiakowa Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:21
          Czad imprezka, Czad imprezka!! To nie żadna imprezka tylko kameralna posiadówka!
          • bylam.stara.mostowiakowa Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:24
            Tak mi się przypomniał Fineasz i Ferb.
            • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:25
              😁 racja
            • black_magic_women Re: Mała imprezka 22.10.22, 12:13
              A Pan Dziobak to gdzie?
        • panna.nasturcja Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:25
          Do tego świetnie psuje ten balsamiczny malinowy, sprawdzałam. I figa może być też.
          • panna.nasturcja Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:25
            pasuje nie psuje
            • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:28
              Dzięki, zobaczę czy będzie w jakimś sklepie blisko mnie.
    • panna.nasturcja Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:24
      Zupę. Krem z dynii albo z papryki lub może cebulowa z grzanką.
      • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:26
        Może rzeczywiście jeszcze krem z papryki, żeby po kilku godzinach można było sobie łyknąć. Z dyniową nie zaryzykuję, bo to hit przyjaciółki, która przychodzi.
        • piataziuta Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:52
          nie pierdol się z zupami - to będzie za dużo i mało efektowne

jak miałaś w planach jakieś zawijasy drożdżowe, to podaj do sałatki
          albo zamiast drożdżowych, francuskie
          albo po prostu bagietkę z masłem czosnkowym

i wystarczy
          • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:57
            Może rzeczywiście zrobię paluchy z francuskiego, to będzie można potem przegryźć z sałatką, a z zupy zrezygnuję.
    • piataziuta Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:45
      Wszystko do siebie pasuje.
      Dodałabym wino i pieczone ziemniaczki.
      • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:50
        Wino wiadomo. A ziemniaczki może rzeczywiście lepsze niż te pyzy. Dzięki, dziewczyny!
        • piataziuta Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:53
          ziemniaczki pieczone z rozmarynem
          • extereso Re: Mała imprezka 21.10.22, 20:58
            Tak jest, też dodaję 😊
            • memphis90 Re: Mała imprezka 22.10.22, 10:47
              Pyzy! Tylko pyzy!
              • piataziuta Re: Mała imprezka 22.10.22, 12:07
                Fujki. Tylko ziemniaczki!
                • stephanie_harper2 Re: Mała imprezka 22.10.22, 13:35
                  Też jestem za pieczonymi ziemniakami, pychotka do kaczki.
    • taki-sobie-nick Re: Mała imprezka 21.10.22, 23:21
      Mniam mniam. Buraczki mi tu jakos nie pasują, ale zjeść bym zjadła.
    • sol_13 Re: Mała imprezka 21.10.22, 23:58
      Ziemniaki pieczone jeszcze i git
    • sasha_m Re: Mała imprezka 22.10.22, 00:07
      Sernik na zimno zastąpiłabym crumble jabłkowym lub śliwkowym podanym na ciepło.
      • snakelilith Re: Mała imprezka 22.10.22, 00:55
        Crumble osobiście uważam za paskudztwo. Takie niewiadomo co - ani ciasto, ani owoce, a wygląda jak już zjedzone. Do tego ciepły deser po tak obfitym jedzeniu to jest już chyba za wiele. Właśnie kontrast z zimnym sernikiem jest super, biorąc szczególnie pod uwagę, że sernik lubi większość ludzi. Sernik ma też tą zaletę, że wyciąga się z lodówki i gotowe.
    • extereso Re: Mała imprezka 22.10.22, 09:08
      Ostatecznie będzie: sałatka z gruszką bez pleśniowego (żeby było lżej i wzięłam pod uwagę słowa taje), paluchy z francuskiego z kminkiem i żółtym serem startym żeby ew. ktoś wziął na przegryzkę później , kaczka, buraczki, pieczone jabłka (jako dodatek, zamiast ziemniaków ), niewielka porcja pieczonych ziemniaczków (ja nie jem bo dieta, mąż bo keto ), babeczki crumble ze śliwkami i sernik na zimno (bo zawsze schodzi). Syn zmienił plany, bo jego dziewczyna go gdzieś tam wyciągnęła, nie ma Ikei, więc na spacer i to przygotowanie kolacji mam dużo czasu, nawet jeśli wstanę o 12smile Dzięki za pomoc.
      • taje Re: Mała imprezka 22.10.22, 09:17
        Podziwiam, że wszystko dasz radę dzisiaj ogarnąć. Crumble ze śliwkami brzmi bardzo apetycznie!
        • extereso Re: Mała imprezka 22.10.22, 09:19
          smile Dla mnie to nie jest dużo pracy (trening z wielodzietnej wielozadaniowości robi swoje). Ale dziękismile
      • piataziuta Re: Mała imprezka 22.10.22, 13:25
        Zależy jaki ser.
        Mocny, we francuskim stylu pasował nie będzie, ale jego polski odpowiednik wink już ale najbardziej.
        Ja bym dodała.
    • picathartes Re: Mała imprezka 22.10.22, 12:46
      Brakuje mi sałaty na przystawkę.
      Roszponka już jest w sklepach, z odrobiną cebuli, polana winegretem (ocet z białego wina, odrobina soli, musztarda dijon, olej rzepakowy), posypana prażonymi orzeszkami piniowymi. Zaserwuj z bagietką lub bez.
      • extereso Re: Mała imprezka 22.10.22, 13:19
        Nie chce mi się już wychodzić. Ale mam sałatę, może zrobię taka klasyczną z vineigretem.N jeśli zdążę, bo po przygotowaniu kaczki teraz do czwartej odpoczywam 😊
      • taje Re: Mała imprezka 23.10.22, 12:48
        O, uwielbiam roszpunkę. Jedna z moich ulubionych sałatek to roszpunka, liście kolendry i mięty z ogórkiem krojonym w ukośne kliniki i czarnuszką, dressing z jogurtu naturalnego, z tartym imbirem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Przez czarnuszkę wygląda do tego malowniczo. Do kaczki może nie ale ogólnie bardzo polecam.
        • extereso Re: Mała imprezka 23.10.22, 13:09
          A czym zastąpić jogurt? Muszę poszukać zastępnikow mleka dobrych
          • taje Re: Mała imprezka 23.10.22, 13:12
            Może jogurt bezlaktozowy? Czy ogólnie wszystkie pochodne mleka odpadają?
            • extereso Re: Mała imprezka 23.10.22, 13:29
              Niestety u mnie nie chodzi o laktozę a białko
    • szmytka1 Re: Mała imprezka 23.10.22, 13:25
      Coś dla niejedzacych kaczki i serów plesniowych, bo jak trafi się taki wybredny gość jak ja, to wyjdzie głodny i będzie wątek pt gość strzelił focha i nic nie jadł 😆 No dobra, deserek bym jadła i buraczki. Może jak będziesz już piekła, to mogłyby też być udka kurczaka? Nie trudne, roboty dużo nie doda, a będzie wybór. No chyba, że wiesz, że wszyscy goście jedzą mięso kacze.
      • extereso Re: Mała imprezka 23.10.22, 13:29
        😁 to nasi najstarsi przyjaciele, znam ich gusta. A w ogóle wszystko się super udało, dzięki 😊
        • szmytka1 Re: Mała imprezka 23.10.22, 15:49
          To super, aż też.mi się zachciało.imprezki 😆
          • extereso Re: Mała imprezka 23.10.22, 17:31
            😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka