21mada 31.10.22, 13:23 Pytanie do szczupłych emam - gdzie kupujecie ubrania? W wielu sklepach online rozmiary zaczynają się od 10 (!!!). To gdzie mam kupować odzież mając rozmiar 6? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
21mada Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:29 Uważasz, że twój body shaming jest zabawny? Czy dorosła kobieta, która nie jest gruba, musi kupować ubrania w sklepie dla dzieci? Bo w wielu sklepach dostępne rozmiary to duży, wielki i ogromny. Właśnie patrzyłam na Bonprix - najmniejszy rozmiar to 10/12. Weżmy jeszcze pod uwagę vanity sizing i to 10/12 jest olbrzymie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:32 W moim Bonprix najmniejszy rozmiar to 32/34 czyli brytyjskie 6/8. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:33 Ale czemu Ty szukasz w Bonprixie, gdy ten Bonprix zawsze jest polecany jako sklep z ciuchami w dużych rozmiarach? Bez sensu. A moda młodzieżowa faktycznie teraz skręca w stronę oversize, bluzy, zwetrzyska, koszule, spodnie, wszystko dużo za duże. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:44 Dlatego pytam - GDZIE mam szukać, bo w wielu sklepach jest podobnie. Nie ma w ogóle małych rozmiarów. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:46 miniaturowa.pl/ubrania-dla-niskich-osob/ Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:54 Może jeszcze w "Pięknie w rozmiarze XXXXXXL" zobacz? Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:50 No tak, pośmiejmy się z ludzi cierpiących na niskorosłość. Kosz. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:57 Karzeł, ale dobrze ubrany. Gdzie tu śmiech? Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Małe rozmiary 31.10.22, 17:28 Nie trzeba się rzucać. Jak ważyłam 46 kg, kupowałam czasem w 5-10-15. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Małe rozmiary 31.10.22, 17:33 jest dużo fajnych brandów dla dzieci - nuunuu molo kids petit bateau - tyle ze żeby się tam ubierać trzeba być bardzo drobnym bo ubrania pod pachami i w rękawach mogą być uszyte na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:30 Ale tam też są same wielkie (oversizowe) ciuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:11 To szukaj w butikach Prady, czy innych Chaneli. Tam rozmiary zawsze były bardzo skąpe, a rozmiar 0 dla celebryckich aspirantek ideałem. A od sieciówek dla młodzieży się odwal. Nie czujesz mody, nie rozumiesz pokolenia, nie szkodzi, ale nie musisz narzucać młodzieży co ma nosić. Ja tam lubię modę oversize i chętnie kupuję tam gdzie nastolatki. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 17:01 ale nie musisz narzucać młodzieży co ma nosić. Tu masz rację. By zobaczyć, jakie są najnowsze trendy, wystarczy spojrzeć na nastolatki. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:29 To zależy - od długości rąk i nóg. Oczywiście nieustająco " moda azjatycka" - tu asortyment - w pełnym wachlarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:30 Czyli jakieś Shein itp? Jakość taka niezbyt. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:39 Produkcja na rynek azjatycki (chodzi o budowę Azjatów), nie no - możesz sobie wybrać coś z kolekcji Kawakubo, Yamamoto, Kenzo, Eudon, Bajowoo, Jisun, Choi, Koo... Pooglądaj sobie taki Seoul Fashion Week to zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:32 Co to za rozmiarówka? Amerykańska? Ja mam wręcz odwrotne spostrzeżenia- 36 i 38 znikają najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:45 nostalgia81 napisała: > Trollujesz? Pełno tego > > 32 i 34 Trolluje i zapragnela uzyc hasla "body shaming" jak jej ktos niewystarczajaco powaznie podejdzie do tematu. Do tej pory nie miala sie gdzie ubrac, a tu zima idzie Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:54 W każdej sieciowe, na Zalando, w Bonprix. Czego ty konkretnie szukasz? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Małe rozmiary 31.10.22, 14:59 Czego szukasz Mada? I w jakim kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:41 www2.hm.com/pl_pl/ona/nowosci/view-all.html?sort=stock&sizes=88_32_1_womenswear,94_34_1_womenswear&image-size=small&image=model&offset=0&page-size=36 Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:42 www.zalando.pl/odziez/__rozmiar-32.34/ Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:49 Super, ale te wszystkie ubrania i tak są oversizeowe czyli za duże. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:53 Weszłaś w link z Zalando? Np. to jest bardzo oversize 🤣 www.zalando.pl/stradivarius-mit-superhohem-bund-spodnie-materialowe-black-sth21a03p-q11.html?selectedsizes=32,34 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:58 Proszę, wszystkie w rozmiarze 32 i 34 www.zalando.pl/kobiety/__rozmiar-32.34/?q=sweter Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Małe rozmiary 31.10.22, 17:26 Bershka kompletnie nie moja bajka, ale obcisłych sweterków do wyboru, do koloru. www.bershka.com/pl/kobieta/odzie%C5%BC/swetry-i-kardigany-c1010193223.html?size=XS-S%7C%7CXS Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Małe rozmiary 31.10.22, 13:57 Zajrzyj do Uniqlo. Mają też małe sweterki w pierdylionie kolorów i że świetnym składem (ale czytaj opinie o poszczególnych produktach). Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 14:02 Cóż ty pierdolisz? Pierwszy link i masz sweterki xs: www.bershka.com/pl/kobieta/odzież/swetry-i-kardigany-c1010193223.html Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Małe rozmiary 31.10.22, 14:41 Mada jest elegantką. Do spódnicy ołówkowej nie bardzo pasuje sweter z Bershki.🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:00 Prosz bardzo, sklep dla elegantek na miarę Mady, nawet tego samego właściciela: www.massimodutti.com/pl/sweter-ze-100-szlachetnej-weny-merynosow-l05715653 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:09 No! Szlachetna wełna merynosów brzmi znacznie lepiej. Szkoda tylko, że nie dziewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:54 Elegantką to była jak nie dawała rady napisać postu bez wsadzenia tam czegoś o swojej fiksacji w temacie "spódniczek". Potem trochę ochłonęła. Te obecne "sweterki" to już marne popłuczyny bo tej rozkosznej, malutkiej dziewuszce. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:38 W sieciówkach XS przypomina bardziej 36/38, przy drobnej budowie wygląda się jak w worku... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:58 szara.myszka.555 napisała: > W sieciówkach XS przypomina bardziej 36/38, przy drobnej budowie wygląda się ja > k w worku... Ta, a S to 40/42, M to 44/46, a L to na słonia. Opary absurdu. Nigdy nie mam z czymś takim problemów, powiedziałabym, że nawet w drugą stronę, bo by zmieścić mój biust, aktualnie jakieś 96cm, muszę w Esprit kupować tshirty w rozmiarze XL, choć z tabeli wystarczyłoby niby L. I za duże te XL wcale nie są. Nie widzę też na ulicach wiele Liliputanek, większość kobiet jest solidniej zbudowana ode mnie, każdy sklep proponuje już plus size. W takich wątkach czuję się więc jak w równoległym uniwersum. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 16:55 "W takich wątkach czuję się więc jak w równoległym uniwersum." Wiesz co, jeszcze parę lat temu kupowałam 36/38. Do tej pory te ciuchy (tzn. te które przetrwały lata noszenia, prania, prasowania) wyglądają na mnie świetnie. Wciąż ważę i mierzę tyle samo, sylwetka mi się nie zmieniła. Ale - jak przymierzam nową odzież (szczególnie górę: tshirty, koszule, swetry, bluzy, marynarki), to w 34 zmieściłabym się dwa razy. Nic już nie jest taliowane, wszystko szyją w stylu a la "worek". Czasem uda mi się coś upolować w lumpeksie (ze "starych, dobrych czasów"), albo kumpela mi przerabia na maszynie. Sama piszesz, że musisz kupować większy rozmiar, aby zmieścić biust - ale jak już go zmieścisz, to pewnie w talii masz mega luzy? A przecież nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Małe rozmiary 31.10.22, 17:23 szara.myszka.555 napisała: > Ale - jak przymierzam nową odzież (szczególnie górę: tshirty, koszule, swetry, > bluzy, marynarki), to w 34 zmieściłabym się dwa razy. Problem nr 1. Niezrozumienie fasonu. Ciuch, który na modelce w rozmiarze S wygląda na obszerny, będzie w rozmiarze S obszerny i nie będzie podkreślał talii, biustu, czy czegokolwiek. To JEST TAKI FASON. Oversisze się nazywa. Jest akurat modne. Problem nr 2. Niezrozumienie rynku Jeżeli sklepy na vanity sizing i plus size lepiej zarabiają, to nisza kobiet w dolnej granicy normy nie będzie się tam czuć zaopiekowana. Szuka się więc gdzie indziej. Czasem będze trudniej i drożej. Jako osoba relatywnie szczupła, ale z większym biustem też nie jestem w wieku skłepach zaproszona do konsumpcji. Life. Problem nr. 3. Skopane estetyczne wyobrażenie Wiele kobiet nosi ciuchy za małe, tak jakby bały się, że dodatkowy centymetr szmaty je ugryzie. Niemiłosiernie poobciskane, powyciągane, za krótkie i za ciasne, z pękającymi guzikami. Jak z młodszej siostry. Mogą mieć taki kaprys, ale nie mogą oczekiwać, że ciuchy dopasowane według tabeli do ich rozmiaru będą wyglądać jak one tego oczekują. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Małe rozmiary 31.10.22, 19:19 Dobre podsumowanie Snake, mozna tylko dodac w bonusie nr. 4. wiecej luzu Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 14:18 wszedzie, moja nastolatka nie ma problemow od kilku lat, zeby sie ubrac i nie musza to byc oversizowe i typowo mlodziezowe ciuchy, bo moja akurat juz takich nie nosi i z napisow itp. tez juz zrezygnowala. Male ciuchy sa wszedzie a na wyprzedazach tez zazwyczaj te male zostaja najdluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
picathartes Re: Małe rozmiary 31.10.22, 14:37 Spróbuj amerykańskie J Crew albo ich firmę córkę (tańszą i bardziej młodzieżową) Madewell. J Crew ma lepszą jakość od Madewell, ale Madewell też jest ok. Od niedawna dostarczają do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Małe rozmiary 31.10.22, 14:53 Ty nie mieszkasz w Polsce - prawda? To tłumaczyłoby niezrozumienie problemu przez mieszkanki naszego kraju. W Polsce w każdym sklepie odzieżowym (poza takim, który jest „dla puszystych”) jest praktycznie wszystko w rozmiarze 32. Moje obie córki nie mają najmniejszych problemów z kupnem ciuchów w jakimkolwiek stylu (obie noszą małe 32). Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:08 W żadnym z krajów europejskich nie ma najmniejszego problemu z kupnem ciuchów w małych rozmiarach. Potwierdzone przez moją przyjaciółkę, która po wyjściu z anoreksji nosi rozmiar 30. Samo Zalando pokazuje mi ponad 2100 sweterków w rozmiarze 30. Dla porównania - w rozmiarze 56 690 sweterków. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: Małe rozmiary 31.10.22, 14:55 Niestety. Tylko ty jesteś zadbana, szczupła i śliczna i możesz mieć każdego - wszędzie wokół same walenie, które dawno złapały męża i myślą, że już nie muszą się starać. Ja mam rozmiar 40, góra nawet 42 i cieszę się, że jeszcze chociaż na takie wielkie krowy jak ja coś jest, gdybym była odrobinę chociaż mniej zatuczona, to już bym nie miała szans się ubrać nigdzie! 36 po prostu nie widuje się, no nigdzie, absolutnie. Jesteś bardzo biedna. No ale pomyśl, jak dobrze, że chociaż taka jedna atrakcyjna w morzu pasztetów! Pozdrowienia znad halloweenowych czekoladek. Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:05 Ten wątek to chyba pod tytułem pochwalę się, że jestem szczupła. Wystarczy wejść na zalando, czy jakąkolwiek sieciowka., często firmy mają linie slim fit. A nawet ten nieszczęsny bonprix na przecież rozmiary 32 i 34. Jakiego konkretnie swetra szukasz, rozpinany z golfem? Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:10 Szuka draki i możliwości użycia słowa body shaming. Odpowiedz Link Zgłoś
picathartes Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:37 > Ten wątek to chyba pod tytułem pochwalę się, że jestem szczupła. Wystarczy wejść na zalando, czy jakąkolwiek sieciowka., często firmy mają linie slim fit. Nieprawda. Próbowałaś kiedyś pomierzyć te slim fit w rozmiarze xs czy xxs będąc jednocześnie szczupłą i niewysoką? Ja jestem za wysoka na petite, bo mam 162cm wzrostu i rozmiar 34, żadne 32. Prawie nic nie mogę na siebie znaleźć, wszystkie sieciówki szyją, owszem, na szczupłe dziewczyny, ale wysokie! Nawet w najdroższych sklepach z dżinsami, gdzie modele zaczynają się od 300CHF za sztukę w górę nic nie znajdę. Bo kieszenie leżą kilka centymetrów niżej niż powinny, bo kolana są wytarte nie tam gdzie trzeba, wyglądam w tym wszystkim jak pół d..y zza krzaka. Sprzedawczynie wprost mi mówią, żebym na dziecięce działy szła. Ostatnio na Zalando zamówiłam 18 artykułów. Szukając spódnicy, sukienki i golfu. Wydałam grubo ponad 1.5k. Zatrzymałam 3 rzeczy, dodatkowe obok tych sukienek spódnic i golfów: piżamę, kurtkę sportową i polar. Wszystkie co do wyjątku sukienki, spódnice, golfy poszły w powrotem 🙈 Nic nie jest na mnie uszyte, kompletnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:50 picathartes napisał(a): >🙈 Nic nie jest na mnie uszyte, kompletnie nic. Większość kobiet na te planecie ma ten sam problem, bo wzrost pasujący do tabeli jeszcze o niczym nie świadczy. Zawsze coś tam jakoś źle leży i układa się nie tak, nie jesteś więc aż tak osamotniona. Ze wzrostem 162 możesz też spokojnie sięgać po pettit, wcale nie jesteś za wysoka. Pettit jest zwykle do 164cm. Normalna rozmiarówka też musi zadowolić kobiety pomiędzy 165 a 175, a często nawet wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
picathartes Re: Małe rozmiary 31.10.22, 16:13 Petite to do 158. Fajnie się teoretyzuje, spróbuj kupić coś na żywo. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 17:10 Jak osoba petite ze 157 wzrostu chciałam powiedzieć, ze niektóre ciuchy petite muszę zanosić do skrócenia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Małe rozmiary 31.10.22, 16:01 > 🙈 Nic nie jest na mnie uszyte, kompletnie nic. No to idzie sie do krawcowej i uszyje ci na miare. Jak mus to mus Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Małe rozmiary 31.10.22, 16:13 "Ostatnio na Zalando zamówiłam 18 artykułów. Szukając spódnicy, sukienki i golfu. Wydałam grubo ponad 1.5k. Zatrzymałam 3 rzeczy," 😹 No ja robię dokładnie tak samo a szczupła to byłam dawno temu większość kobiet ma ten sam problem, spodnie albo za krótkie albo za długie, albo opinają uda i odstają w pasie, albo na odwrót, nie ma lekko Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 17:09 picathartes napisał(a): > Ostatnio na Zalando zamówiłam 18 artykułów. Szukając spódnicy, sukienki i golfu > . Wydałam grubo ponad 1.5k. > Zatrzymałam 3 rzeczy, dodatkowe obok tych sukienek spódnic i golfów: piżamę, ku > rtkę sportową i polar. Wszystkie co do wyjątku sukienki, spódnice, golfy poszły > w powrotem 🙈 Nic nie jest na mnie uszyte, kompletnie nic. Ale to chyba w miarę normalne, ja tez zatrzymuje nie większy procent z tych, które zamawiam online. Tak, jak nie kupuje wszystkich ciuchów, które zabieram do przymierzalni. Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowatowe Re: Małe rozmiary 31.10.22, 19:35 picathartes napisał(a): > > Nieprawda. > Próbowałaś kiedyś pomierzyć te slim fit w rozmiarze xs czy xxs będąc jednocześn > ie szczupłą i niewysoką? > Ja jestem za wysoka na petite, bo mam 162cm wzrostu i rozmiar 34, żadne 32. > Prawie nic nie mogę na siebie znaleźć, wszystkie sieciówki szyją, owszem, na sz > czupłe dziewczyny, ale wysokie! > > Nawet w najdroższych sklepach z dżinsami, gdzie modele zaczynają się od 300CHF > za sztukę w górę nic nie znajdę. A ja mam calkiem inne doswiadczenia. Mam 163 cm i jstem szczupla. I nie mam zadnych problemow z ciuchami. Dzinsy zazwyczaj Lewis'y kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 19:43 budyniowatowe napisała: > > A ja mam calkiem inne doswiadczenia. Mam 163 cm i jstem szczupla. I nie mam zad > nych problemow z ciuchami. Dzinsy zazwyczaj Lewis'y kupuje. Może po prostu zależy jeszcze jakie ciuchy. Lewis'y kupisz bez problemu. Podobnie odzież sportową. Gorzej, według mnie z płaszczami, marynarkami, swetrami i ogólnie bardziej elegancką odzieżą. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 16:42 Ten wątek to chyba pod tytułem pochwalę się, że jestem szczupła. Wystarczy wejść na zalando, czy jakąkolwiek sieciowka., często firmy mają linie slim fit. A nawet ten nieszczęsny bonprix na przecież rozmiary 32 i 34. Taaa... sieciówki i internety rozmiary mają, ale co z tego? 32 i 34 są teraz bardzo duże. Przed laty kupowałam rozmiar 36 (czasem 38) i pasował idealnie. Do dzisiaj te stare ciuchy (36 i 38) wciąż dobrze na mnie leżą. Ale jak przymierzam nową odzież w rozmiarze 32 lub 34, to są to smutne, wielkie worki - nawet gdy są oznaczone jako "slim". Dżinsy i spodnie jeszcze spoko, ale "góra" - dramat. Nie wiem czy po prostu pozmieniali rozmiarówkę (tzw. vanity sizing), czy wszystko szyją w workowym, oversizowym stylu... Dziecięce ciuchy są do bani, bo za krótkie. Na szczęście koleżanka ma maszynę do szycia i mi przerabia. I nie, nie "chwalę się" szczupłością - po prostu wyglądam normalnie, BMI w dolnej granicy normy - ale wciąż normy. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 19:38 szara.myszka.555 napisała: > Dżinsy i spodnie jeszcze spoko, ale "góra" - dramat. Nie wiem czy po prostu poz > mieniali rozmiarówkę (tzw. vanity sizing), czy wszystko szyją w workowym, overs > izowym stylu... Dziecięce ciuchy są do bani, bo za krótkie. Na szczęście koleż > anka ma maszynę do szycia i mi przerabia. > szyją, szyją i coraz bardziej odlatują. Nawet na modelkach nie wygląda to dobrze dlatego coraz częściej pozują ze swetrami podnosząc ręce do góry (że niby poprawiają włosy) albo trzymają ręce w kieszeniach itp. tricki bo rękawy jak opuścisz rękę sięgają sporo za palce. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:18 W sieciówkach typu H&M, Reserved, C&A się zdarzają. Ale trzeba mocno patrzeć na wymiary jak kupujesz online. Bo czasami 34 jest zaskakująco duże (nie jestem anorektyczką, tylko normalnie szczupła i ze spodniami mam problem) Odpowiedz Link Zgłoś
aglibaba Re: Małe rozmiary 31.10.22, 15:42 Superdry ma zaniżoną rozmiarówkę. Bluza na XXS pasowała na dziecko już w wieku 10 lat. Swetry też mają. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 19:23 aglibaba napisała: > Superdry ma zaniżoną rozmiarówkę. Bluza na XXS pasowała na dziecko już w wieku > 10 lat. Swetry też mają. superdry według mnie to jedna z tych firm, która ma pewną rozmiarówkę i ją trzyma od lat. Mam kilka bluz w swoim rozmiarze i są idealne jako sportowy oversize. Do tego fajne kolorki i jakość. To samo partner, kupuje w ciemno i zawsze leży jak ulał. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 17:06 Ostatnio byłam w mohito, monnari, reserved, medicine, top Secret, h&m, sinsay - ubrania były tak małe, że zapytałam ekspedientkę, czy mają ubrania dla kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Małe rozmiary 31.10.22, 17:08 A to ciekawe, bo dziś byłam i absolutnie wszystko było za duże, nawet najmniejsze rozmiary. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 17:13 Się iowki mają to do siebie ze mają na ogół proste kroje, które niesprawne rączki dzieci z Bangladeszu mogą bez problemu i szybko uszyć, więc nawet jak coś jest teoretycznie odpowiednim i nie najmniejszym rozmiarze to na ogół nie dopina się w biuście. Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 17:11 Małych rozmiarów brak? Co ty gadasz? Wydaje mi się, że tylko takie są. Ja mam problem odwrotny - spróbuj kupić coś ładnego na prawie 190cm babę, o typowo męskiej budowie ( trójkąt, szerokie bary, wąskie biodra) o wadze 78 kg, same mięśnie, długie nogi, but 44. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Małe rozmiary 31.10.22, 17:17 Może ci bywalec.hoteli coś pożyczy. On też cały, taki drobniutki... Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Małe rozmiary 31.10.22, 19:09 Ja sporo kupuję na Zalando i radzę sobie w ten sposób, że zwracam uwagę na komentarze kupujących. Zalando samo zresztą dodaje swoją uwagę do ciucha, jak takich komentarzy (i pewnie zwrotów) jest więcej "Rozmiarówka jest zawyżona – zalecamy wybór mniejszego rozmiaru". Polecam czytać. Są firmy, które w tym celują, np. Marco Polo, czy Max Mara, szczególnie kurtki/płaszcze/swetry. W latach świetności byłam na pograniczu 34/36 teraz jestem solidne 36, raczej z wiekiem nie chudnę. A w Marco Polo zdarza się, że kupuję rozmiar 32...i wszystko można powiedzieć, ale z pewnością nie to, że jest to ciuch obcisły. Na szczęście takie firmy mają najczęściej rozbudowane rozmiarówki i w górę i w dół. Problem chyba bardziej z elegancką odzieżą, są firmy, które wcale nie mają małych rozmiarów, albo niewielki wybór. Przykładowo w Hexeline sporo fajnych ciuchów startuje od S, ale też właśnie takiego już trochę na pograniczu M. Przy drobnej budowie nie wygląda to za dobrze. Spódnice jeszcze ujdą, zwłaszcza z gumką w pasie, ale właśnie swetry czy płaszcze, no tu jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś