skat_0 09.11.22, 10:19 1. odcinek oglądam i sama nie wiem, czy to przez przeziębienie i kiepskie samopoczucie, czy przez kolejną wymianę aktorów, jakoś mnie nuuuudzi na razie, no coś jest nie tak 😏 Które z Was będą oglądały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 10:21 Ja na pewno będę oglądać, ale dopiero w długi weekend, czyli od piątku. Zrobię sobie maraton. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 10:30 Ja mam w ogóle kilka zaległości Netfliksowych, bo świadomie sobie zostawiałam na listopad. Nawet "Wielkiej wody" jeszcze nie oglądałam. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: The Crown V 09.11.22, 19:57 Wielka woda super, polecam. My męczymy Ród Smoka ale jakoś szału nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
szybki-lisek Re: The Crown V 09.11.22, 22:10 Tak samo. Wielka woda mega, ród smoka eh... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: The Crown V 14.11.22, 20:20 Mi sie wielka woda nie podobala. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: The Crown V 09.11.22, 10:26 Zastanawiam się jaki wpływ miały ostanie wydarzenia na ostateczną wersję. Tak, jest taki nudniejszy ten pierwszy odcinek. Będę jednak kontynuować. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 10:29 A jeszcze- w sprawie zmiany aktorów: mnie się było trudno przestawić z Claire Foy (ależ świetna była) na Oliwię Colman. Chociaż to bardzo dobra aktorka, nie można zaprzeczyć. Człowiek się przywiązuje, cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: The Crown V 09.11.22, 10:42 Mam to samo, bardzo trudno mi się przyzwyczaić do zmian aktorów w tym serialu, mimo że wszyscy grający Elkę i Filipa są świetni. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: The Crown V 09.11.22, 10:52 daniela34 napisała: > A jeszcze- w sprawie zmiany aktorów: mnie się było trudno przestawić z Claire Foy (ależ świetna była) na Oliwię Colman. ja się nie przestawiłam. Elżbieta Claire Foy budziła moją sympatię, Oliwii - wyłącznie niechęć. Tak, jest doskonałą aktorką i jeśli twórcom chodziło o zagranie antypatycznego babska to świetnie jej się to udało. V serii jeszcze nie zaczęłam, wiec mogę mieć jeszcze nadzieję, że Elżbiecie Imeldy Staunton będzie bliżej do postaci granej przez Claire Foy, niż Colman. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: The Crown V 10.11.22, 09:08 Niestety, nie potrafię tutaj patrzeć na Imeldę Staunton inaczej, niż przez pryzmat Harrego Pottera. Nawet postawę, chód i wyraz twarzy ma taki jak Dolores Umbridge. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: The Crown V 15.11.22, 10:41 Ale dam szansę, oglądałam Komisarz Maigreta z Jasiem fasolaąw tytułowej roli i dopiero na koniec filmu przestałam go widzieć. A cały początek nieomal chichotałam. Może tutaj tez się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: The Crown V 09.11.22, 10:53 Mialam dokladnie to samo, do "nowych" Elzbiety i Filipa (z trudem) sie przyzwyczailam ale Margaret to byla dla mnie zupelnie inna osoba (mimo ze HBC uwielbiam). Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 10:58 Oooo, zgadzam się z opinią na temat HBC- też ją uwielbiam, ale też uważam, że jej Małgorzata, a Małgorzata zagrana przez Vanessę Kirby (bardzo lubię jej urodę) to 2 różne Małgorzaty. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: The Crown V 09.11.22, 10:57 Osądzając li i jedynie po trailerze, Staunton będzie mnie bardzo drażnić. Nie pasuje mi ta jej zezowatość, no nie, nie i jeszcze raz nie. Ale pewnie i tak będę oglądać Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: The Crown V 09.11.22, 10:58 Ja też, za to ten Filip drugi podobał mi się bardzo (outlandera oglądałam później) Odpowiedz Link Zgłoś
jasnozielona_roslinka Re: The Crown V 09.11.22, 23:58 Debicki, która gra Diane ma 1,9 wzrostu i na obcasach jest wyższa niż większość aktorów w tym serialu i dużo wyższa od serialowego Karola ( tak półtorej głowy), to się tak rzuca w oczy że aż sprawdziłam wzrost Diany i Karola - oboje mieli 177 w rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: The Crown V 10.11.22, 10:55 Też sprawdzałam właśnie, bo wygląda to wręcz komicznie w serialu. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: The Crown V 09.11.22, 10:37 To już? Będę oglądać, ale nie wiem kiedy Na razie priorytetem jest złapanie odrobiny snu, więc serial musi poczekać Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: The Crown V 09.11.22, 11:56 Zaczęłam i mnie telepie z nerwów. Ten ch..j złamany zakłamany… Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: The Crown V 09.11.22, 12:19 Bo to wszystko na faktach autentycznych, pani, wszyściusieńko! Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: The Crown V 09.11.22, 12:47 No właśnie Ten sezon potężnie mija się z prawdą w bardzo wielu miejscach (wcześniejsze też się mijały, ale nie aż tak znacząco). Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: The Crown V 09.11.22, 22:27 W latach, które pokazuje 5 sezon? Sądzę, że wątpię. Ale swoją drogą, aż dziwne, że Paulina Petarda nigdy się jeszcze do niego nie dop¡erdoliła. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: The Crown V 10.11.22, 09:32 Daj jej chwilę, kolejka jest! Śpi, to się jej zbiera... Odpowiedz Link Zgłoś
bye-bye Re: The Crown V 14.11.22, 14:20 Poczekaj az Karol w wywiadzie chlapnie coś o zdjęciach Diany na ścianach, wizytach synów podczas obecności Camilli, szacunku do byłej żony. Wtedy ma przerąbane chłop. Ale tak bez powodu to go nie zaatakuje😀 Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: The Crown V 09.11.22, 12:01 Na pewno będę oglądać, ale zacznę najwcześniej w długi weekend. Jestem ciekawa tego od jakiej strony przedstawią historię Diany, Karola i Kamili, i jak bardzo to zdominuje ten sezon. I jakie tym razem będą we mnie uczucia budzić wszystkie postacie. Na podstawie zwiastunów obawiam się obsady. To znaczy o ile Karol i Filip może mi nie do końca odpowiadają, ale to jest jeszcze do przeżycia, o tyle obawiam się Elżbiety. Mam nadzieję, że w trakcie oglądania się przestawię, ale teraz mam wrażenie, że cały czas patrzę na mniej różową Umbridge (i tak, wiem że aktorka grała w wielu rolach, ale ta jest dla mnie jakoś charakterystyczna i w zwiastunach nie potrafię wyrzucić tego odczucia.) Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: The Crown V 09.11.22, 13:41 Też się boję, że mi Umbridge będzie dominować. Może sobie najpierw obejrzę The Awekening jako detoks. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: The Crown V 09.11.22, 12:02 Pewnie obejrzę. Ale już ostatni sezon mnie potwornie wynudził. Nawet nie pamiętam, czy dałam radę do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: The Crown V 09.11.22, 13:42 Mnie się 4 sezon bardzo podobał. Dwa odcinki - Balmoral tests i Favourites - mam na liście ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: The Crown V 09.11.22, 12:43 Czekam bardzo. W sensie na długi weekend czekam, żeby mieć spokój przy oglądaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: The Crown V 09.11.22, 12:57 Obejrzę dla porządku, przynajmniej zacznę, ale bez entuzjazmu. Już poprzednia seria mnie znudziła. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: The Crown V 09.11.22, 17:08 Po pierwszym odcinku. Elżbieta jakaś taka babulinka, a książę Filip dziadunio, Karol przystojny i męski zupełnie jak nie Karol, Diana szkieletor wyższy o głowę od wszystkich mężczyzn, z dziwnie przekrzywioną główką zastraszonej czapli. No i raczej nudno i bezbarwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: The Crown V 14.11.22, 20:21 Akurat ona taka byla...glowe przekrzywiala Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 18:56 Złamałam się i nie wytrzymałam do piątku. Jestem po pierwszym odcinku i takie mam uwagi: Królowa-o dziwo, nie przeszkadza mi Imelda i nie widzę w niej Umbridge Karol-wygląda dużo lepiej niż w rzeczywistości, gdzie ma uszy??? Aktor moim zdaniem daje sobie radę. Zobaczymy co dalej Anna też ladniejsza. Póki co mało mogę ocenić grę. Małgorzata-w tej roli Lesley Manville (Mrs Harris goes to Paris)- spodziewam się, że będzie dobrze Królowa Matka-nie, zupełnie nie Diana-aktorka wydaje się być "one trick pony"- przyswoiła jedno spojrzenie Diany i to by było na tyle. Zobaczymy co dalej Nie pasuje mi Filip choć gra go Johnatan Pryce, którego bardzo cenię. Ale może się przekonam. John Major ucharakteryzowany świetnie, ale gra bez wyrazu A pierwszy odcinek NUDNY i przegadany Niemniej idę oglądać drugi. Się zobaczy Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 18:58 Aha, zgodzę się z przedmówczynią w jednym, jeśli chodzi o Elżbieta i Filipa- trochę za bardzo ich postarzyli na tym etapie Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: The Crown V 10.11.22, 09:07 No jak to, ta subtelna metafora o remontowaniu królewskiego jachtu vs kupno nowego oraz wymianie królowej vs jej stanowcze zaciskanie rąk na poręczach krzesła i POKAZANIE SIŁY - to do Ciebie nie przemówiło Podkreślili to i powtórzyli tylko siedemnaście razy, żeby nikomu nie umknęło! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: The Crown V 10.11.22, 09:41 No widzisz, nie przemówiło. Zaczęłam natomiast intensywnie ziewać. Współogladacz nie okazał się psychopatą, bo ziewał też. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: The Crown V 10.11.22, 09:52 Zawsze to jakaś korzyść Ja się tak źle nastawiłam po pierwszych recenzjach, że oglądało mi się bardzo miło, choć chęć strzelenia Spencerówny z plaskacza między łopatki, z solennym: "NIE GARB SIĘ" była przemożna Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: The Crown V 10.11.22, 09:57 A nie no, bo to się nadal oglada przyjemnie, w koncu obejrzalam 5 odcinków wczoraj 😃acz momentami jest nudnawe, momentami subtelne jak cep 😀 a momentami irytujące. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: The Crown V 10.11.22, 14:55 annaboleyn napisała: > choć chęć strzelenia Spencerówny z plaskacza mi > ędzy łopatki, z solennym: "NIE GARB SIĘ" była przemożna Garbi się, bo jest za wysoka. To już taki obyczaj w tym serialu. John Lithgow grał Churchilla, od którego był wyższy o ćwierć metra i też kazali mu się garbić. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: The Crown V 09.11.22, 20:27 Widziałam dzis komentarz, że obsadzić w roli Karola Dominika Westa (którego skądinąd wielbię) to największy komplement dla obecnego króla Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 20:44 Oglądam trzeci odcinek i powtórzę się: Królowa Matka nie, nie i jeszcze raz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: The Crown V 09.11.22, 20:45 Pierwszy taki se, ale rozkręci się. Dominika Westa nie znoszę od zawsze i źle mi się go ogląda. Umbridge nie widzę, ale w Jonathanie Pryce'u widzę cały czas papieża Franciszka i Wielkiego Wróbla Co do Diany, ona miała całe życie tylko jedno spojrzenie i jedną minę, więc trudno robić z tego zarzut wobec aktorki. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 20:49 Bez przesady, nie cały czas, owszem to było charakterystyczne dla niej, ale mimo wszystko czasem podnosiła tę głowę. A aktorka nie. Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: The Crown V 09.11.22, 23:41 Bo aktorka to żyrafa górująca nad wszystkimi i może dlatego kazano jej grac z przekrzywioną głową. Diana była wysoka ale nie aż tak. Dygresyjka, tak mi się przypomniało. W serii Powrót do przyszłości była duża różnica wzrostu miedzy Marty'm a doktorkiem i aktor grający doktora mial przykazane grać na lekko ugiętych nogach i nieco przygarbiony Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: The Crown V 10.11.22, 08:57 m_incubo napisała: > Co do Diany, ona miała całe życie tylko jedno spojrzenie i jedną minę, więc tru > dno robić z tego zarzut wobec aktorki. > no, nie. Diana Kristen Stewart była fantastycznie zagrana. Diana w "The Crown" - auć. Obejrzałam wczoraj pięć odcinków i jestem rozczarowana. Scenariusz rwany, bardziej zbiór scen niż porządna narracja, aktorzy też bez rewelacji. Imo najgorsza ze wszystkich dotychczasowych seria. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: The Crown V 10.11.22, 09:05 To jestesmy na tym samym etapie: obejrzałam 5 i początek szóstego. Dłużyzny, rwanie scenariusza, jakieś apologetyczne kawałki na temat Karola, szczegółowa relacja z odnawiania zaprzęgu i biografia Al Fayeda seniora. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: The Crown V 10.11.22, 09:13 Teraz zaprzęg?? Czego to będzie metafora, królewskich dzieci z byłymi i aktualnymi małżonkami? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: The Crown V 10.11.22, 09:46 annaboleyn napisała: > Teraz zaprzęg?? Tak, zaprzęg pojawił się na początku i teraz wrócił w szóstym odcinku. To chyba próba subtelnego przedstawienia pozamałżeńskich zainteresowań Filipa 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: The Crown V 10.11.22, 09:49 Nawiasem mówiąc aktorka do roli Penelope Knatchbull trafiła im się jak złoto. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: The Crown V 10.11.22, 09:54 Uwielbiam Natashę W pierwszym odcinku przejęła cały ekran sekundę po pojawieniu się, Diany tam w ogóle nie było Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: The Crown V 10.11.22, 09:15 Dodam jeszcze, że dla mnie za mało odniesień do polityki, szczególnie międzynarodowej. Skupili się bardziej na skandalach życia królewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: The Crown V 10.11.22, 09:17 Ja juz skończyłam i niestety moje "coś jest nie tak" się utrzymalo do końca, a jednak nie potrafiłam przerwać 😐 Moze w montażu pocięli co lepsze momenty po 8wrzesnia, stąd takie dziury, I niby wojna między Karolem a Diana byla ostra, a w serialu zero piorunów Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: The Crown V 10.11.22, 09:44 W serialu w ogóle ich nie ma razem-sa na początku pierwszego odcinka i potem w scenie rozmowy z królową (ale nic do siebie nie mowią, tylko mamy "spojrzenie Diany numer jeden i jedyny" oraz "spojrzenie Karola z gatunku "no taki już jestem i co poradzę" Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: The Crown V 11.11.22, 20:19 Królową matkę powinna grać Hiacynta Bukiet! Pasowałaby idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawojtuska79 Re: The Crown V 09.11.22, 19:35 Nie mogłam się doczekać. Dziś obejrzymy pierwszy odcinek wspólnie z mężem. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: The Crown V 09.11.22, 20:20 Obejrzałam trzy odcinki. Elżbieta, Małgorzata i Anna mogą być. Karol, Diana, Filip - 👎 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: The Crown V 09.11.22, 20:56 O super, że już jest. Właśnie skończyłam 5. sezon Opowieści podręcznej, więc znowu mam wolne moce przerobowe 😁. Z innych nowości bardzo polecam na Primie The Peripheral na podstawie Gibsona, bardzo wciągające ale trzeba lubić s-f. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: The Crown V 09.11.22, 23:34 Włączyłam właśnie drugi odcinek i zgluplam bo po polsku gadajo 😅. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: The Crown V 10.11.22, 11:40 Miałam to samo. Myslałam "kto mi k!@#@@wa na dubbing przestawił" Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: The Crown V 10.11.22, 00:28 Obejrzałam bardzo nastroszona wstępnie, ale jest dobrze Nie przepadam za nową Elżbieta, nowy Filip zdecydowanie zbyt jowialny, ale jest dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: The Crown V 10.11.22, 09:21 Obejrzelismy trzy odcinki. Dzis pewnie kolejne trzy, chyba ze zasne wczesniej. Jak na razie uwazam ze jest podobny do reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: The Crown V 10.11.22, 09:58 Dla mnie Diana do niczego, Charles też ( chociaż Diana już trochę lepsza), Dolores Umbridge zostanie nią już na zawsze. Filip ok. Oglądając ma się ochotę by Diana wręcz zmieniła się w takie wredne suczysko jakie z niej próbowano zrobić i zamiast płakać i błagać, zaczęła stawiać warunki i szantażowac 😅 . Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: The Crown V 10.11.22, 10:37 Najgorszy sezon. Plytki taki. Tampongate pokazana tylko z perspwktywy Karola. Nie pokazano reakcji społeczenstwa. Przeszkadzają mi kadrowania Diany, aktorka ma 190 cm i to widac. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: The Crown V 10.11.22, 11:46 No dobra, po sześciu odcinkach. Staunton mnie przekonała całkowicie, w ogóle mi się nie przypomina Umbridge a brzmi dokładnie jak Claire Foy z pierwszego sezonu, naśladuje tez trochę jej np. pozy przy spaniu - widać, że się bardzo przygotowała. Konflikt Diana - Karol trochę chyba uproszczony jeśli idzie o stronę Diany. Ja za nią nie przepadam tak jakoś szczególnie, ale te sceny, kiedy się zwierza Williamowi, że ma friend friend, który się zaraz przekształci w special friend, to chyba jednak inwencja scenarzystów? Bo tutaj już królowa jest dla tego Williama bardziej macierzyńska niż Diana, a ona chyba akurat matką była bardzo dobrą. Bardzo fajnie zrobione Anna i Małgorzata, zwłaszcza sceny między Anną a Karolem, w zasadzie jedyne normalne chyba relacje w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: The Crown V 10.11.22, 11:47 Aha - i Camilla świetna - poza dialogami z Karolem prawie nic nie mówi i ma minę "I co ja robię tu?", co podejrzewam może się pokrywać z odczuciami w sumie rozsądnej babki w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: The Crown V 10.11.22, 13:18 John Major cudowny. a Timothy daltona z profilu poznałam od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: The Crown V 10.11.22, 14:49 im dalej w las... Obejrzałam odcinek 9, "The Couple 31" i stwierdzam całkowity brak pomysłu scenarzystów na tę historię. Rozmowa między Dianą a Karolem - co to w ogóle miało być??? To wszystko się tak nie klei, że jestem gotowa serio uwierzyć, że nakręcili ten odcinek po śmierci Elżbiety, gdy Karol został Karolem III. Odpowiedz Link Zgłoś