Dodaj do ulubionych

The Crown V

09.11.22, 10:19
1. odcinek oglądam i sama nie wiem, czy to przez przeziębienie i kiepskie samopoczucie, czy przez kolejną wymianę aktorów, jakoś mnie nuuuudzi na razie, no coś jest nie tak 😏
Które z Was będą oglądały?
Obserwuj wątek
    • melikles Re: The Crown V 09.11.22, 10:20
      Korona?
      • m_incubo Re: The Crown V 09.11.22, 10:59
        Ja będę, ale na razie nie mam czasu.
    • pasquda77 Re: The Crown V 09.11.22, 10:20
      Ja! Zacznę jak tylko wrócę z pracy 😊
    • daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 10:21
      Ja na pewno będę oglądać, ale dopiero w długi weekend, czyli od piątku. Zrobię sobie maraton.
      • lilia-anna Re: The Crown V 09.11.22, 10:28
        Tak samo. Rodzina wyjeżdża, a ja... wink
        • daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 10:30
          Ja mam w ogóle kilka zaległości Netfliksowych, bo świadomie sobie zostawiałam na listopad. Nawet "Wielkiej wody" jeszcze nie oglądałam.
          • sol_13 Re: The Crown V 09.11.22, 19:57
            Wielka woda super, polecam.
            My męczymy Ród Smoka ale jakoś szału nie ma.
            • szybki-lisek Re: The Crown V 09.11.22, 22:10
              Tak samo. Wielka woda mega, ród smoka eh...
            • princesswhitewolf Re: The Crown V 14.11.22, 20:20
              Mi sie wielka woda nie podobala.
    • kropkacom Re: The Crown V 09.11.22, 10:26
      Zastanawiam się jaki wpływ miały ostanie wydarzenia na ostateczną wersję. Tak, jest taki nudniejszy ten pierwszy odcinek. Będę jednak kontynuować.
    • daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 10:29
      A jeszcze- w sprawie zmiany aktorów: mnie się było trudno przestawić z Claire Foy (ależ świetna była) na Oliwię Colman. Chociaż to bardzo dobra aktorka, nie można zaprzeczyć. Człowiek się przywiązuje, cholera.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: The Crown V 09.11.22, 10:42
        Mam to samo, bardzo trudno mi się przyzwyczaić do zmian aktorów w tym serialu, mimo że wszyscy grający Elkę i Filipa są świetni.
      • alicia033 Re: The Crown V 09.11.22, 10:52
        daniela34 napisała:

> A jeszcze- w sprawie zmiany aktorów: mnie się było trudno przestawić z Claire Foy (ależ świetna była) na Oliwię Colman.

ja się nie przestawiłam. Elżbieta Claire Foy budziła moją sympatię, Oliwii - wyłącznie niechęć. Tak, jest doskonałą aktorką i jeśli twórcom chodziło o zagranie antypatycznego babska to świetnie jej się to udało. V serii jeszcze nie zaczęłam, wiec mogę mieć jeszcze nadzieję, że Elżbiecie Imeldy Staunton będzie bliżej do postaci granej przez Claire Foy, niż Colman.
        • iwles Re: The Crown V 10.11.22, 09:08

Niestety, nie potrafię tutaj patrzeć na Imeldę Staunton inaczej, niż przez pryzmat Harrego Pottera. Nawet postawę, chód i wyraz twarzy ma taki jak Dolores Umbridge.
          • kanna Re: The Crown V 15.11.22, 10:39
            Mam tak samo uncertain
            • kanna Re: The Crown V 15.11.22, 10:41
              Ale dam szansę, oglądałam Komisarz Maigreta z Jasiem fasolaąw tytułowej roli i dopiero na koniec filmu przestałam go widzieć. A cały początek nieomal chichotałam.
              Może tutaj tez się uda.
      • azalee Re: The Crown V 09.11.22, 10:53
        Mialam dokladnie to samo, do "nowych" Elzbiety i Filipa (z trudem) sie przyzwyczailam ale Margaret to byla dla mnie zupelnie inna osoba (mimo ze HBC uwielbiam).
        • daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 10:58
          Oooo, zgadzam się z opinią na temat HBC- też ją uwielbiam, ale też uważam, że jej Małgorzata, a Małgorzata zagrana przez Vanessę Kirby (bardzo lubię jej urodę) to 2 różne Małgorzaty.
      • swinka-morska Re: The Crown V 09.11.22, 10:57
        Osądzając li i jedynie po trailerze, Staunton będzie mnie bardzo drażnić.
        Nie pasuje mi ta jej zezowatość, no nie, nie i jeszcze raz nie.
        Ale pewnie i tak będę oglądać wink
      • skat_0 Re: The Crown V 09.11.22, 10:58
        Ja też, za to ten Filip drugi podobał mi się bardzo (outlandera oglądałam później)
      • jasnozielona_roslinka Re: The Crown V 09.11.22, 23:58
        Debicki, która gra Diane ma 1,9 wzrostu i na obcasach jest wyższa niż większość aktorów w tym serialu i dużo wyższa od serialowego Karola ( tak półtorej głowy), to się tak rzuca w oczy że aż sprawdziłam wzrost Diany i Karola - oboje mieli 177 w rzeczywistości.
        • atenette Re: The Crown V 10.11.22, 10:55
          Też sprawdzałam właśnie, bo wygląda to wręcz komicznie w serialu.
    • rb_111222333 Re: The Crown V 09.11.22, 10:37
      To już? Będę oglądać, ale nie wiem kiedy Na razie priorytetem jest złapanie odrobiny snu, więc serial musi poczekać
    • shellyanna Re: The Crown V 09.11.22, 11:56
      Zaczęłam i mnie telepie z nerwów. Ten ch..j złamany zakłamany…
      • m_incubo Re: The Crown V 09.11.22, 12:19
        Bo to wszystko na faktach autentycznych, pani, wszyściusieńko!
        • hungaria Re: The Crown V 09.11.22, 12:47
          No właśnie uncertain Ten sezon potężnie mija się z prawdą w bardzo wielu miejscach (wcześniejsze też się mijały, ale nie aż tak znacząco).
          • angazetka Re: The Crown V 09.11.22, 15:59
            Ale to jest fikcja.
        • shellyanna Re: The Crown V 09.11.22, 19:52
          No generalnie Karol szczery nie był
          • m_incubo Re: The Crown V 09.11.22, 22:27
            W latach, które pokazuje 5 sezon? Sądzę, że wątpię.
            Ale swoją drogą, aż dziwne, że Paulina Petarda nigdy się jeszcze do niego nie dop¡erdoliła.
            • annaboleyn Re: The Crown V 10.11.22, 09:32
              Daj jej chwilę, kolejka jest! Śpi, to się jej zbiera...
            • bye-bye Re: The Crown V 14.11.22, 14:20
              Poczekaj az Karol w wywiadzie chlapnie coś o zdjęciach Diany na ścianach, wizytach synów podczas obecności Camilli, szacunku do byłej żony.

Wtedy ma przerąbane chłop. Ale tak bez powodu to go nie zaatakuje😀
    • kaki11 Re: The Crown V 09.11.22, 12:01
      Na pewno będę oglądać, ale zacznę najwcześniej w długi weekend.
      Jestem ciekawa tego od jakiej strony przedstawią historię Diany, Karola i Kamili, i jak bardzo to zdominuje ten sezon. I jakie tym razem będą we mnie uczucia budzić wszystkie postacie.
      Na podstawie zwiastunów obawiam się obsady. To znaczy o ile Karol i Filip może mi nie do końca odpowiadają, ale to jest jeszcze do przeżycia, o tyle obawiam się Elżbiety. Mam nadzieję, że w trakcie oglądania się przestawię, ale teraz mam wrażenie, że cały czas patrzę na mniej różową Umbridge (i tak, wiem że aktorka grała w wielu rolach, ale ta jest dla mnie jakoś charakterystyczna i w zwiastunach nie potrafię wyrzucić tego odczucia.)
      • asia_i_p Re: The Crown V 09.11.22, 13:41
        Też się boję, że mi Umbridge będzie dominować. Może sobie najpierw obejrzę The Awekening jako detoks.
    • gaskama Re: The Crown V 09.11.22, 12:02
      Pewnie obejrzę. Ale już ostatni sezon mnie potwornie wynudził. Nawet nie pamiętam, czy dałam radę do końca.
      • asia_i_p Re: The Crown V 09.11.22, 13:42
        Mnie się 4 sezon bardzo podobał. Dwa odcinki - Balmoral tests i Favourites - mam na liście ulubionych.
    • angazetka Re: The Crown V 09.11.22, 12:43
      Czekam bardzo. W sensie na długi weekend czekam, żeby mieć spokój przy oglądaniu.
    • feniks_z_popiolu Re: The Crown V 09.11.22, 12:57
      Obejrzę dla porządku, przynajmniej zacznę, ale bez entuzjazmu. Już poprzednia seria mnie znudziła.
    • aga.doris Re: The Crown V 09.11.22, 17:08
      Po pierwszym odcinku. Elżbieta jakaś taka babulinka, a książę Filip dziadunio, Karol przystojny i męski zupełnie jak nie Karol, Diana szkieletor wyższy o głowę od wszystkich mężczyzn, z dziwnie przekrzywioną główką zastraszonej czapli. No i raczej nudno i bezbarwnie.
      • princesswhitewolf Re: The Crown V 14.11.22, 20:21
        Akurat ona taka byla...glowe przekrzywiala
    • daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 18:56
      Złamałam się i nie wytrzymałam do piątku. Jestem po pierwszym odcinku i takie mam uwagi:
      Królowa-o dziwo, nie przeszkadza mi Imelda i nie widzę w niej Umbridge
      Karol-wygląda dużo lepiej niż w rzeczywistości, gdzie ma uszy??? Aktor moim zdaniem daje sobie radę. Zobaczymy co dalej
      Anna też ladniejsza. Póki co mało mogę ocenić grę.
      Małgorzata-w tej roli Lesley Manville (Mrs Harris goes to Paris)- spodziewam się, że będzie dobrze
      Królowa Matka-nie, zupełnie nie
      Diana-aktorka wydaje się być "one trick pony"- przyswoiła jedno spojrzenie Diany i to by było na tyle. Zobaczymy co dalej
      Nie pasuje mi Filip choć gra go Johnatan Pryce, którego bardzo cenię. Ale może się przekonam.
      John Major ucharakteryzowany świetnie, ale gra bez wyrazu
      A pierwszy odcinek NUDNY i przegadany

Niemniej idę oglądać drugi. Się zobaczy
      • daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 18:58
        Aha, zgodzę się z przedmówczynią w jednym, jeśli chodzi o Elżbieta i Filipa- trochę za bardzo ich postarzyli na tym etapie
        • annaboleyn Re: The Crown V 10.11.22, 09:07
          No jak to, ta subtelna metafora o remontowaniu królewskiego jachtu vs kupno nowego oraz wymianie królowej vs jej stanowcze zaciskanie rąk na poręczach krzesła i POKAZANIE SIŁY - to do Ciebie nie przemówiło wink Podkreślili to i powtórzyli tylko siedemnaście razy, żeby nikomu nie umknęło! wink
          • daniela34 Re: The Crown V 10.11.22, 09:41
            No widzisz, nie przemówiło. Zaczęłam natomiast intensywnie ziewać. Współogladacz nie okazał się psychopatą, bo ziewał też.
            • annaboleyn Re: The Crown V 10.11.22, 09:52
              Zawsze to jakaś korzyść smile Ja się tak źle nastawiłam po pierwszych recenzjach, że oglądało mi się bardzo miło, choć chęć strzelenia Spencerówny z plaskacza między łopatki, z solennym: "NIE GARB SIĘ" była przemożna wink
              • daniela34 Re: The Crown V 10.11.22, 09:57
                A nie no, bo to się nadal oglada przyjemnie, w koncu obejrzalam 5 odcinków wczoraj 😃acz momentami jest nudnawe, momentami subtelne jak cep 😀 a momentami irytujące.
              • al_sahra Re: The Crown V 10.11.22, 14:55
                annaboleyn napisała:

> choć chęć strzelenia Spencerówny z plaskacza mi
                > ędzy łopatki, z solennym: "NIE GARB SIĘ" była przemożna wink

Garbi się, bo jest za wysoka. To już taki obyczaj w tym serialu. John Lithgow grał Churchilla, od którego był wyższy o ćwierć metra i też kazali mu się garbić.
      • angazetka Re: The Crown V 09.11.22, 20:27
        Widziałam dzis komentarz, że obsadzić w roli Karola Dominika Westa (którego skądinąd wielbię) to największy komplement dla obecnego króla wink
        • daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 20:35
          Nie da się ukryć 🙂
        • daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 20:44
          Oglądam trzeci odcinek i powtórzę się: Królowa Matka nie, nie i jeszcze raz nie.
      • m_incubo Re: The Crown V 09.11.22, 20:45
        Pierwszy taki se, ale rozkręci się.
        Dominika Westa nie znoszę od zawsze i źle mi się go ogląda.
        Umbridge nie widzę, ale w Jonathanie Pryce'u widzę cały czas papieża Franciszka i Wielkiego Wróbla wink
        Co do Diany, ona miała całe życie tylko jedno spojrzenie i jedną minę, więc trudno robić z tego zarzut wobec aktorki.
        • daniela34 Re: The Crown V 09.11.22, 20:49
          Bez przesady, nie cały czas, owszem to było charakterystyczne dla niej, ale mimo wszystko czasem podnosiła tę głowę. A aktorka nie.
          • veryvery Re: The Crown V 09.11.22, 23:41
            Bo aktorka to żyrafa górująca nad wszystkimi i może dlatego kazano jej grac z przekrzywioną głową. Diana była wysoka ale nie aż tak.

Dygresyjka, tak mi się przypomniało. W serii Powrót do przyszłości była duża różnica wzrostu miedzy Marty'm a doktorkiem i aktor grający doktora mial przykazane grać na lekko ugiętych nogach i nieco przygarbiony
        • alicia033 Re: The Crown V 10.11.22, 08:57
          m_incubo napisała:

> Co do Diany, ona miała całe życie tylko jedno spojrzenie i jedną minę, więc tru
          > dno robić z tego zarzut wobec aktorki.
          >

no, nie.
          Diana Kristen Stewart była fantastycznie zagrana. Diana w "The Crown" - aućsad.

Obejrzałam wczoraj pięć odcinków i jestem rozczarowana. Scenariusz rwany, bardziej zbiór scen niż porządna narracja, aktorzy też bez rewelacji. Imo najgorsza ze wszystkich dotychczasowych seria.
          • daniela34 Re: The Crown V 10.11.22, 09:05
            To jestesmy na tym samym etapie: obejrzałam 5 i początek szóstego. Dłużyzny, rwanie scenariusza, jakieś apologetyczne kawałki na temat Karola, szczegółowa relacja z odnawiania zaprzęgu i biografia Al Fayeda seniora.
            • annaboleyn Re: The Crown V 10.11.22, 09:13
              Teraz zaprzęg?? Czego to będzie metafora, królewskich dzieci z byłymi i aktualnymi małżonkami? wink
              • daniela34 Re: The Crown V 10.11.22, 09:46
                annaboleyn napisała:

> Teraz zaprzęg??

Tak, zaprzęg pojawił się na początku i teraz wrócił w szóstym odcinku. To chyba próba subtelnego przedstawienia pozamałżeńskich zainteresowań Filipa 😄
                • daniela34 Re: The Crown V 10.11.22, 09:49
                  Nawiasem mówiąc aktorka do roli Penelope Knatchbull trafiła im się jak złoto.
                  • annaboleyn Re: The Crown V 10.11.22, 09:54
                    Uwielbiam Natashę smile W pierwszym odcinku przejęła cały ekran sekundę po pojawieniu się, Diany tam w ogóle nie było big_grin
                    • daniela34 Re: The Crown V 10.11.22, 10:00
                      Zgadza się smile
                • annaboleyn Re: The Crown V 10.11.22, 09:50
                  Awwww! big_grin
            • iwles Re: The Crown V 10.11.22, 09:15

Dodam jeszcze, że dla mnie za mało odniesień do polityki, szczególnie międzynarodowej.
              Skupili się bardziej na skandalach życia królewskiego.
            • skat_0 Re: The Crown V 10.11.22, 09:17
              Ja juz skończyłam i niestety moje "coś jest nie tak" się utrzymalo do końca, a jednak nie potrafiłam przerwać 😐
              Moze w montażu pocięli co lepsze momenty po 8wrzesnia, stąd takie dziury,
              I niby wojna między Karolem a Diana byla ostra, a w serialu zero piorunów
              • daniela34 Re: The Crown V 10.11.22, 09:44
                W serialu w ogóle ich nie ma razem-sa na początku pierwszego odcinka i potem w scenie rozmowy z królową (ale nic do siebie nie mowią, tylko mamy "spojrzenie Diany numer jeden i jedyny" oraz "spojrzenie Karola z gatunku "no taki już jestem i co poradzę"
      • novembre Re: The Crown V 11.11.22, 20:19
        Królową matkę powinna grać Hiacynta Bukiet! Pasowałaby idealnie.
    • mamawojtuska79 Re: The Crown V 09.11.22, 19:35
      Nie mogłam się doczekać. Dziś obejrzymy pierwszy odcinek wspólnie z mężem.
    • alicia033 Re: The Crown V 09.11.22, 20:20
      Obejrzałam trzy odcinki.
      Elżbieta, Małgorzata i Anna mogą być.
      Karol, Diana, Filip - 👎
    • taje Re: The Crown V 09.11.22, 20:56
      O super, że już jest. Właśnie skończyłam 5. sezon Opowieści podręcznej, więc znowu mam wolne moce przerobowe 😁. Z innych nowości bardzo polecam na Primie The Peripheral na podstawie Gibsona, bardzo wciągające ale trzeba lubić s-f.
    • sueellen Re: The Crown V 09.11.22, 23:34
      Włączyłam właśnie drugi odcinek i zgluplam bo po polsku gadajo 😅.
      • katie3001 Re: The Crown V 10.11.22, 11:40
        Miałam to samo. Myslałam "kto mi k!@#@@wa na dubbing przestawił"
    • annaboleyn Re: The Crown V 10.11.22, 00:28
      Obejrzałam bardzo nastroszona wstępnie, ale jest dobrze smile Nie przepadam za nową Elżbieta, nowy Filip zdecydowanie zbyt jowialny, ale jest dobrze smile
    • ritual2019 Re: The Crown V 10.11.22, 09:21
      Obejrzelismy trzy odcinki. Dzis pewnie kolejne trzy, chyba ze zasne wczesniej. Jak na razie uwazam ze jest podobny do reszty.
    • sueellen Re: The Crown V 10.11.22, 09:58
      Dla mnie Diana do niczego, Charles też ( chociaż Diana już trochę lepsza), Dolores Umbridge zostanie nią już na zawsze. Filip ok.

Oglądając ma się ochotę by Diana wręcz zmieniła się w takie wredne suczysko jakie z niej próbowano zrobić i zamiast płakać i błagać, zaczęła stawiać warunki i szantażowac 😅 .
    • katie3001 Re: The Crown V 10.11.22, 10:37
      Najgorszy sezon. Plytki taki. Tampongate pokazana tylko z perspwktywy Karola. Nie pokazano reakcji społeczenstwa. Przeszkadzają mi kadrowania Diany, aktorka ma 190 cm i to widac.
    • asia_i_p Re: The Crown V 10.11.22, 11:46
      No dobra, po sześciu odcinkach. Staunton mnie przekonała całkowicie, w ogóle mi się nie przypomina Umbridge a brzmi dokładnie jak Claire Foy z pierwszego sezonu, naśladuje tez trochę jej np. pozy przy spaniu - widać, że się bardzo przygotowała.
      Konflikt Diana - Karol trochę chyba uproszczony jeśli idzie o stronę Diany. Ja za nią nie przepadam tak jakoś szczególnie, ale te sceny, kiedy się zwierza Williamowi, że ma friend friend, który się zaraz przekształci w special friend, to chyba jednak inwencja scenarzystów? Bo tutaj już królowa jest dla tego Williama bardziej macierzyńska niż Diana, a ona chyba akurat matką była bardzo dobrą.
      Bardzo fajnie zrobione Anna i Małgorzata, zwłaszcza sceny między Anną a Karolem, w zasadzie jedyne normalne chyba relacje w rodzinie.
      • asia_i_p Re: The Crown V 10.11.22, 11:47
        Aha - i Camilla świetna - poza dialogami z Karolem prawie nic nie mówi i ma minę "I co ja robię tu?", co podejrzewam może się pokrywać z odczuciami w sumie rozsądnej babki w takiej sytuacji.
    • katie3001 Re: The Crown V 10.11.22, 13:18
      John Major cudowny. a Timothy daltona z profilu poznałam od razu.
    • alicia033 Re: The Crown V 10.11.22, 14:49
      im dalej w lassad...
      Obejrzałam odcinek 9, "The Couple 31" i stwierdzam całkowity brak pomysłu scenarzystów na tę historię. Rozmowa między Dianą a Karolem - co to w ogóle miało być???
      To wszystko się tak nie klei, że jestem gotowa serio uwierzyć, że nakręcili ten odcinek po śmierci Elżbiety, gdy Karol został Karolem III.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka