saszanasza Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 10:54 Odstaw mocznik i tarki. Ja mam kupiony w rossmanie pumeks wulkaniczny, o ten: www.rossmann.pl/Produkt/Akcesoria-do-stop/Arganove-pumeks-Hammam-1-szt,258388,8648 Uważam że jest rewelacyjny, delikatny i nie niszczy stóp. Po pumeksie zrób sobie peeling stóp. Używaj wyłącznie kremów do stóp nawilżających. Bardzo sobie chwalę kremy/peelingi natura eko. super jest ten krem: www.drogerienatura.pl/natura-eko-nawilzajacy-krem-koncentrat-do-stop-lawenda-i-kwasy-aha-100-ml.html, jest też peeling, ale peelingów używam różnych, również tych do ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 15:16 U mnie też pumeks markonański od lat jest jedynym Odpowiedz Link Zgłoś
agaagaaga123 Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 11:37 Jak zwykle na ematce, całkowite niezrozumienie, że ktoś może mieć inaczej. Ja mam tak, że jak nic nie robię z piętami, albo tylko smaruje kremikiem, np. zimą, to mam zgrubiałe kopyta, które drą każde rajstopy i jakbym z nimi wyszła w sandałach, to ematka by wezwała policję. Jeżeli przy "normalnej" pielęgnacji, jaką tu proponujecie pojechałabym latem gdzieś, gdzie się dużo chodzi boso i po piasku, za 3 dni mam pięty popękane do krwi. Tak po prostu mam, całe życie, niezależnie od wagi, wieku, diety, niczego. Jedyne co mnie ratuje, to właśnie bardzo intensywna pielęgnacja, pumeks, maści, złuszczanie, spanie z kremem w silikonowych skarpetkach i niespuszczanie ich z oka, bo chwila nieuwagi i znowu zarastają grubym pancerzem jak papier ścierny. Wtedy jestem w stanie utrzymać pięty latem w stanie dopuszczalnym do pokazania w sandałach. Dlatego łączę się w bólu z autorką i podpatruję porady. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 11:47 agaagaaga123 napisała: > Jeżeli przy "normalnej" pielęgnacji, jaką tu proponujecie pojechałabym latem gd > zieś, gdzie się dużo chodzi boso i po piasku, za 3 dni mam pięty popękane do kr > wi. A to akurat jest normalne. Jak chodzisz boso to siłą rzeczy ta skóra twardnieje i dostosowuje się do podłoża. Też tak mam. Po pobycie na działce zazwyczaj przez tydzień swoje stopy domywam🙈 no i nawilżam, bo skora twardnieje. W ogóle latem ta skóra wydaje się być twardsza, bo w letnim obuwiu jest bardziej narażona na czynniki zewnętrzne. Zimą powinna wrócić do siebie. > Tak po prostu mam, całe życie, niezależnie od wagi, wieku, diety, niczego. > > Jedyne co mnie ratuje, to właśnie bardzo intensywna pielęgnacja, pumeks, maści, > złuszczanie, spanie z kremem w silikonowych skarpetkach i niespuszczanie ich z > oka, bo chwila nieuwagi i znowu zarastają grubym pancerzem jak papier ścierny. > Wtedy jestem w stanie utrzymać pięty latem w stanie dopuszczalnym do pokazania > w sandałach. > > Dlatego łączę się w bólu z autorką i podpatruję porady. Odpowiedz Link Zgłoś
bakis1 Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 12:21 Mi ostatnio skończył się Scholl n pękające pięty. Z braku laku posmarowałem kremem Dove, takim W zwykłym w okrągłym pudełeczku, którego nie miałam do czego zużyć, a dostałam w prezencie. I bingo! Pięty się wygładziły , pęknięcia zniknęły po kilku użyciach. Teraz są szorstkie jak nic z nimi robię, ale przestały pękać. Supelememtuje tez regularnie witaminę D i wiesiołek, co tez mogło pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 15:52 bakis1 napisała: > Mi ostatnio skończył się Scholl n pękające pięty. Z braku laku posmarowałem kre > mem Dove, takim > W zwykłym w okrągłym pudełeczku, którego nie miałam do czego zużyć, a dostałam > w prezencie. I bingo! Pięty się wygładziły , pęknięcia zniknęły po kilku użycia > ch. No bo dove jest nawilżający. Stopy powinno się nawilżać a nie „złuszczać”. Teraz są szorstkie jak nic z nimi robię, ale przestały pękać. Supelememtuje > tez regularnie witaminę D i wiesiołek, co tez mogło pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Ładne pięty- help 22.12.22, 22:28 Olej wszystkie rady od dziewczyn które nie mają tego problemu, po 5 tygodniach bez tarki miałabym (zakladam że Ty tez) krwawiące, popękane rany zamiast pięt. Prawdopodobnie masz ten sam problem, co ja - po prostu zle stawiasz stopy i przez to skóra nadmiernie rogowacieje. Mdro bardzo fajnie opisała co trzeba robić z takimi piętami Dodam od siebie: gigantyczna różnice widzę po zmianie obuwia na mocno amortyzowane (wszystkie balerinki, drewniaki, szpilki - won), oraz po zakupie wyprofilowanych kapci na miękkiej gumie do chodzenia po domu. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Ładne pięty- help 31.03.23, 09:53 Witamina A plus E. Czyni cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Ładne pięty- help 31.03.23, 09:55 W kapsułkach, nie żadne kremy ani maści. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Ładne pięty- help 31.03.23, 11:02 Przecież to jakaś spamiara wyciąga starocie... Widać, że wiosna się zaczęła. Swoją drogą, dziwi mnie, że takie wpisy mogą się normalnie pokazywać mimo ewidentnego i chamskiego spamu. No chyba, że gazeta ma płacone. Odpowiedz Link Zgłoś