taje Re: Słowa z ematki 03.12.22, 18:08 Nie z emamy, ale innego forum gazety - sRalon i zazdraszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Słowa z ematki 03.12.22, 18:37 O nastaraniu to tylko na ematce czytałam. I o naramkach. Nie znałam też wyrażenia "ograć coś" w sensie dobrania dodatków do jakiegoś ciucha. Trochę irytujące wyrażenie jak dla mnie. Ale gorsze jest (z innej beczki) - "starkowany", "tarkowanie", "starkować". No strasznie mnie denerwują. Zawsze wszystko się trze/ściera, czego efektem są produkty starte/utarte. A nie "starkowane" 🫤 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Słowa z ematki 03.12.22, 21:43 Zgadzam się, nie znoszę „tarkowania”. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Słowa z ematki 03.12.22, 23:38 panna.nasturcja napisała: > Zgadzam się, nie znoszę „tarkowania”. Tarkowanie uwielbiam, jest takie logiczne. Na Śląsku pierwszy raz je usłyszałam. Podobnie jak cukrować (np. herbatę) i zakluczyć drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Słowa z ematki 03.12.22, 23:56 Ja też całe życie tarkuję. Już tu nawet tłumaczyłam, tarkuje się na tarce (takiej mniejszej) a szatkuje na szatkownicy, takiej dużej do kapusty. Ściera się kurze, ścierką, się trze i trze, aż się zetrze. A uciera to się ciasto w makutrze ewentualnie jakieś zioła i przyprawy w moździerzu. Dopiero gdy pisałam coś w internecie (nie wykluczone, że na tym forum) to mi podkreśliło na czerwono, zaczęłam kombinować, co nie pasuje i odkryłam, że to musi być jakiś błąd albo mój słownik jeszcze tego słowa nie poznał Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Słowa z ematki 03.12.22, 18:45 Dziewczyny, a czy "bezdzietna lambardziara" jest wynalazkiem ematki? bo sąsiadka ostatnio oświadczyła beztrosko w rozmowie ze mną, że jest "bezdzietną lambadziarą"... hmmm... :~) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Słowa z ematki 03.12.22, 20:03 Nieee. To nie jest ematkowy zwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Słowa z ematki 03.12.22, 22:03 a już główka pracowała, która to emateczka mieszka po sąsiedzku. nie powiem, pasuje baaardzo do ogólnego rofilu. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Słowa z ematki 04.12.22, 11:11 To ją zaproś do nas. Na pewno potrzebuje czasem porady, jaką zrobić sałatkę albo jak sobie radzić z mężem. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Słowa z ematki 03.12.22, 23:37 ta napisała: > „Co tu się odjaniepawla” Raczej "co tu się odbergamocilo?" 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Słowa z ematki 04.12.22, 00:53 Tak! Odbergamociło, jest bardziej popularne od odjaniepawliło! Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Słowa z ematki 04.12.22, 00:59 Raczej: No teraz to przybergamocilas! Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Słowa z ematki 03.12.22, 21:25 Jajówa jakaś obrzydliwa taka jest. Tracę ochotę na jajecznicę, jak widzę to słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Słowa z ematki 03.12.22, 22:33 Ja uwielbiam slowa "bombelek" i "lambadziara", tak zamiennie mowie do swojej corki. Maz podlapal "lambadziare" i tego slowa uzywa w stosunku do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Słowa z ematki 03.12.22, 22:46 Eeee lambadziara jest tylko bezdzietna przecież. Hapać tykę (po same pomidory) Odjaniepawla Jajówa (brrr) Pazy (brrrr) Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Słowa z ematki 04.12.22, 04:41 Ja dziecko mam, ale zachowuje sie tak, jakbym byla bezdzietna Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Słowa z ematki 03.12.22, 22:47 To ja inaczej - nigdzie nie słyszałam słowa pieszczochac, znam je od mojej mamy. Uwielbiam i używam ( tutaj tez).I ostatnio ktoś z fejsbukowiczow na profilu radia nowy Świat użył tego określenia. To jest powszechnie znane slowo czy jakaś ematka ( albo.moja znajoma).tam się uaktywniła? Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Słowa z ematki 04.12.22, 00:32 nie widziałam tego nigdzie. ale nie znaczy, że ktoś inny nie wpadł na to samo słowo, którego używasz ty. język jest plastyczny. ludzie mają podobne skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Słowa z ematki 04.12.22, 00:44 Kurze cycki! Gdyby nie ematka nie wpadłabym na to, że tak można nazwać pierś kurczaka Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Słowa z ematki 04.12.22, 00:53 Kurze cycki znalam duzo wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Słowa z ematki 04.12.22, 00:55 W wersji kurzęce tez znalam wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
wisniowy_sad Re: Słowa z ematki 04.12.22, 10:55 Zdecydowanie przepyszny jagielnik wygrywa Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Słowa z ematki 04.12.22, 11:33 "Ciapaty" i "żydzić" - żeby nie było, nie używam, ale wcześniej takich słów nie znałam. Nastarana i kryjan też nie słyszałam, ale to nie są słowa w powszechnym użyciu, więc ciężko je słyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Słowa z ematki 04.12.22, 12:25 Nie z ematki ale z auto moto: waginosceptyk (na geja). Bardzo mnie to słowo bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Słowa z ematki 04.12.22, 12:45 Miesny jez. wiem, ze to skadinad, ale ja spotkalam na ematce. i kilka innych, wczesniej juz wymienionych. Odpowiedz Link Zgłoś