Dodaj do ulubionych

Glapiński

09.12.22, 10:43
Kiedyś był wątek, o naszych największych rozczarowaniach życiowych. Ja pisałam wtedy, że mnie rozczesał poziom pracowników naukowych UW. Odsetek debili, kretynów, emocjonalnych popaprańców niewiele niższych niż w społeczeństwie.
No i właśnie słucham jakichś wypowiedzi Glapińckiego. On sprawia wrażenie strasznego tłuka, no kompletnego idioty. A to profesor nauk ekonomicznych .. podobno najlepszej polskiej uczelni ekonomiczne. Sposób mówienia, słownictwo ... jak człowiek bez wykształcenia i do tego o ograniczonych możliwościach intelektualnych. Jak to możliwe?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Glapiński 09.12.22, 10:47
      Normalnie. Jest bardziej politykiem realizującym linię, a nie ekonomistą. Skądinąd w standupie zrobiłby zayebista karierę.
      • gaskama Re: Glapiński 09.12.22, 10:53
        Nie, no to to ja wiem. Ale on bredzi głupoty. Właśnie opowiada, że jak ktoś wyjdzie do sklepu z kartką i długopisem i przejdzie się do sklepu, to zauważy, że nie ma inflacji i ceny nie są tak wysokie, jak mówią we wrogiej stacji. Już sama treść jest głupia, bo dość łatwo sprawdzalna, że kłamie. Ale sposób w jaki to mówi, z mlaskaniem, przerwami, powtarzaniem prostych słów, pytaniami retorycznymi. No teść tej wypowiedzi nie jest zbyt skomplikowana (mimo, że głupia) ale to sposób wypowiedzi mnie powalił. On jest politykiem i idiotą.
        • aqua48 Re: Glapiński 09.12.22, 10:57
          gaskama napisała:

> sposób w jaki to mówi, z mlaskaniem, przerwami, powtarzaniem prostych słów, pytaniami retoryczn
          > ymi. No teść tej wypowiedzi nie jest zbyt skomplikowana (mimo, że głupia) ale t
          > o sposób wypowiedzi mnie powalił. On jest politykiem i idiotą.

Zaczerpnął ze źródła. Nie znasz aby innego polityka i idioty mlaskającego i mówiącego w identyczny sposób?
        • runny.babbit Re: Glapiński 09.12.22, 10:58
          Propaganda nie musi być skomplikowana, nawet lepiej jak jest prosta, bo dotrze do odbiorcy. Ty myślisz że osoby do których on mówi będą coś weryfikować? Nawet jeśli, to też odpowiedź jest prosta - ceny są wyższe bo (wina Tuska lub cokolwiek innego).
          • gaskama Re: Glapiński 09.12.22, 11:02
            Xuj, nie wiem. Zarabiam wielokrotność pensji minimalnej i WYRAŹNIE odczuwam inflację i wzrost cen. No chyba każdy Janusz i każda Grażyna też muszą ją odczuwać. Glapiński nie zwalał winy za inflację na Tuska. On mówił, że jej w sumie to nie ma.
            • iwoniaw Re: Glapiński 09.12.22, 11:24
              No przyznam, że mnie ta treść wypowiedzi też zafascynowała. To nie chodzi nawet o to, jak on mówi (dykcja, slownictwo) ani czy mowi prawdę i czy ma to w ogóle jakis sens - ale że te oczywiste nonsensy i klamstwa wygłasza na temat, który każdy obserwuje i weryfikuje chcąc nie chcąc tak po prostu, na co dzień. No zdecydowana wiekszość, o ile nie wszyscy, chodzi przeciez do sklepu i nie musi robić badań, wystarczy że robi zakupy, by zauważyć, czy kwota x styka czy nie styka. Bez względu na to, czy są to ludzie sklonni uwierzyć, że wzrost cen to winatuska, spisekunii, wredniniemcy itd, to przecież nie mogą nie zauważyć, ile masła, pasztetowej czy innego śledzia mogli kupić jeszcze rok temu, a ile teraz. Zastanawiam się więc, po co i dla kogo jest ta wypowiedź, bo o ile winątuska można przekierowywać pretensje i niemawiść w wiadomym kierunku, o tyle taki denializm to w ogóle może wywołać jakieś pożądane skutki dla obozu p. G?
              • arthwen Re: Glapiński 09.12.22, 12:38
                Moźe to taki wyrafinowany papierek lakmusowy dla betonowego elektoratu. Sprawdzają jakie gówno łyknie i poprosi o jeszcze.
            • aqua48 Re: Glapiński 09.12.22, 13:56
              A Glapiński nie odczuwa żadnej inflacji i nie ma Twojego płaszcza. I co mu zrobisz? Znajoma ze wsi pytała mi się tego lata czy w mieście też tak wszystko podrożało, bo u nich bardzo...Miałam ochotę jej odpowiedzieć że nie, w mieście to nam do zakupów jeszcze dopłacają. No i dla takich prostych ludzi to są wypowiedzi. U nich w sklepie w Psiej Wólce może i zdrożało ale w całym kraju NIE, CO TO TO NIE. Czyli jest nadzieja, że się poprawi, a na razie to wina Tuska i właściciela sklepu, tego zdziercy.
              • gaskama Re: Glapiński 09.12.22, 14:09
                Trzeba było powiedzieć, ze w miastach samorządy są niePiSowskie i mamy lepiej, mniejszą inflację, tańsze masło.
                • aqua48 Re: Glapiński 09.12.22, 14:15
                  Wiesz szkoda gadać. To osoba która z dumą mówi, że na wybory z każdego domu to idzie JEDNA osoba z rodziny i wrzuca kartki za wszystkich. A ponieważ to wieś w której wszyscy się znają i/albo są w jakiś sposób spowinowaceni lub spokrewnieni więc uchodzi na sucho. W autobusie kierowca jest tubą propagandową TVPis. Taka to Polska B albo C..
                  • alicia033 Re: Glapiński 09.12.22, 15:00
                    aqua48 napisała:

> A ponieważ to wieś w której wszyscy się znają i/albo są w jakiś sposób spowinowaceni lub spokrewnie
                    > ni więc uchodzi na sucho.

podaj nazwę tej wsi, to przy następnych wyborach podeślemy tam męża zaufania.
                    • niemcyy Re: Glapiński 09.12.22, 15:04
                      Rejon jest już z grubsza identyfikowalny.
                    • aqua48 Re: Glapiński 09.12.22, 15:09
                      alicia033 napisała:

> podaj nazwę tej wsi, to przy następnych wyborach podeślemy tam męża zaufania.

To limanowskie. Podejrzewam, że tam w każdej mniejszej wsi jest podobnie.
              • runny.babbit Re: Glapiński 09.12.22, 14:23
                aqua48 napisała:

> ACzyli jest nadzieja, że się poprawi, a na razie to wina Tuska i właścic
                > iela sklepu, tego zdziercy.
                Dokładnie, to wina wrogów narodu i spekulantów. No proszę was przecież już to kiedyś przerabialiśmy, dawno temu.... A do dziś jest mnóstwo zwolenników PRL, którzy wierzą że system był dobry, tylko ludzie nie tacy.
            • runny.babbit Re: Glapiński 09.12.22, 14:21
              No to co że są ceny wyższe. Inflacji nie ma wg niego, a skoro ceny masz wyższe, to pewnie dlatego że sklep chce zdzierać z klientów 😏
    • kropkaa Re: Glapiński 09.12.22, 10:51
      Równeż się nad tym zastanawiam. On się wypowiada, jakby prowadził pogadankę dla kumpli od piwa przy schodach do GSu. Do tego te za duże garnitury, komiczne picie kawy z filiżanki, która przy jego posturze wygląda, jakby ją zwędził z domku dla lalek. Zjeżdża do poziomu zbawcy narodu, wiek i początki demencji chyba, bo nie wiem, ja to inaczej można tłumaczyć.
      • gaskama Re: Glapiński 09.12.22, 10:54
        "On się wypowiada, jakby prowadził pogadankę dla kumpli od piwa przy schodach do GSu. "

Oto mi chodzi. W wiejskim "intranecie" pod jedynym sklepem z alko i wśród czerwononosych mógłby uchodzić za inteligenta.
        • gaskama Re: Glapiński 09.12.22, 10:55
          O to ...
        • daszka_staszka Re: Glapiński 09.12.22, 11:23
          On dobiera poziom komunikacji do odbiorcy
        • langsam Re: Glapiński 09.12.22, 14:45
          Pamiętasz ten dziki najazd na Trzaskowskiego z powodu francuszczyzny i Geremka?
          Mi się generalnie wydaje, że kiedyś suweren chciał być jak elity - poniekąd o tym jest kariera Nikodema Dyzmy - i doceniał cechy tych grup. Pamiętam jakiegoś warszawskiego inteligenta, który +- 60 lat temu zapytał wynajmującego pokoje gazdy, co podoba mu się w Kabarecie Starszych Panów (cała gospodarska rodzina zachwycona siedziała przed TV), i uwiecznił odpowiedź "a bo one som takie gzecne".
          Ale z czasem, w ramach generalnej demokratyzacji, oraz szczególnie w efekcie pisizacji, klasy ludowe doszły do wniosku, że kulturowe wyróżniki elit, te dykcje i erudycje są im doskonale zbędne. Może nawet ktoś dysponujący takimi przymiotami wydaje im się podejrzany i wrogi?
          • niemcyy Re: Glapiński 09.12.22, 15:01
            Fatalnie dobrane garnitury-mimo że stać go na najlepszych krawców i ma lustro w domu- i look jakby był na diecie salcesonowej dobrze się w to wpisują. Taki swój, po pracy G. może jest jak Ferdynand Kiepski (bo pieniędzy, w jakich się pławi z otoczeniem, suweren nawet sobie nie wyobraża), a w półmaratonach czy maratonach to Tusk może biegać, jak Niemcy mu każą.
            • langsam Re: Glapiński 09.12.22, 15:16
              No więc właśnie. Zresztą, już w jakiejś ramocie z dwudziestolecia jakiś związkowiec, PPS-owiec czy inny lewak pogardliwie wypowiada się o agitatorach ludowych, którzy na wiec jadą pierwszą klasą i dopiero na ostatniej stacji przesiadają się do trzeciej.
              • triss_merigold6 Re: Glapiński 09.12.22, 15:53
                Pewnie Daszyński.
          • kropkaa Re: Glapiński 09.12.22, 21:00
            Kiedyś równanie w dół to był Polsat i disco-polo. Dziś prymityzm kosztuje miliardy i jest podstawą tv kiedyś publicznej.
            Szkoda jednak, że nawet tytuły profesorskie się dewaluują w takim tempie.
      • niemcyy Re: Glapiński 09.12.22, 14:29
        Absolutnie żadna demencja. Część łykających te bzdury pewnie nawet myśli, że starszy pan to wiadomo, że dziwnie mówi, więc trudno, niech mówi, może w Warszawie akurat rzeczywiście nie jest drogo, bo i sklepów więcej, a krzywda się nikomu nie dzieje od tego, że coś tam powie na konferencji prasowej. No i 500plus jest, i trzynastka, i piętnastka.
    • yannefer Re: Glapiński 09.12.22, 11:06
      Ten człowiek nie jest idiotom. To dobrze ustawiony cham i prostak, ktory ludzi ma za idiotów.

Jak ktoś, kto zarabia w milionach może poczuć różnice w cenie chleba? chyba, że wzrósłby mu o trzy zera, zamiast 10 zł na 1000.
      • yannefer Re: Glapiński 09.12.22, 11:11
        *idiotą wink
      • gaskama Re: Glapiński 09.12.22, 11:13
        Gdyby nie był idiotą, to by wiedział, że ludzie, którzy żyją z minimalnej inaczej odbierają ceny. Na tym polega inteligencja.
        • niemcyy Re: Glapiński 09.12.22, 11:19
          On to wie, tylko mówi, jakby nie wiedział.
        • triss_merigold6 Re: Glapiński 09.12.22, 11:24
          On wie. Wie również, że ludzie jakoś sobie poradzą.
          • iwoniaw Re: Glapiński 09.12.22, 11:28
            triss_merigold6 napisała:

> On wie. Wie również, że ludzie jakoś sobie poradzą.

No ok, ale po co w ogóle mówi w takim razie? Gdyby poprzestał na tych frazesach o przejsciowych trudnościach i zrobieniu nad tą przepaścią kroku w przód, to co by sie stało? Do kogo jest i po co wypowiedź o tym, że wcale aż tak nie zdrożało i to w kontekście takich zakupów, które każdy robi codziennie?
          • gaskama Re: Glapiński 09.12.22, 11:29
            Czyli ja po prostu nie jestem jego targetem. Jego odbiorca jest zadowolony z tych bredni?
            • triss_merigold6 Re: Glapiński 09.12.22, 14:07
              Nie wiem ale jak chcesz posłuchać suwerena to jest taki program reportażowy Super Expressu na Youtube, tytuł Komentery.
    • maeve_binchy Re: Glapiński 09.12.22, 11:27
      Daj spokoj, jestem po sgh. Glapa uczyl tam... historii mysli ekonomicznej. Ktory dobry ekonomista bierze taki przedmiot?
      • gaskama Re: Glapiński 09.12.22, 11:31
        Hmm no niby tak. Ale ... to jakiś podpoziom.
        • maeve_binchy Re: Glapiński 09.12.22, 11:37
          Wtedy pewnie jeszcze sie kryl. Mierny, ale doktorat zrobil (patologia, ale znam tylu idiotow z dr przed nazwiskiem), wiec dali mu to, czego nikt nie chcial. Juz wtedy lubil studentki, tak poza tym...
          • gaskama Re: Glapiński 09.12.22, 11:40
            Oj tak. Z tymi dr powinni porządek zrobić. Te tytuły się normalnie kupuje (p. Ogórek).
            • arthwen Re: Glapiński 09.12.22, 12:40
              Chciałabym zauważyć, że Adrian Pierwszy Tego Imienia, też ma doktorat.
      • gaskama Re: Glapiński 09.12.22, 11:34
        No właśnie.
    • conena Re: Glapiński 09.12.22, 11:37
      największy poziom bucostwa i niekompetencji jaki obserwuję, to wśród profesorów ekonomicznych mojej alma mater. o mizoginii, intryganctwie, kolesiostwie nie wspominając.
      i tak jak kiedys straszliwie żałowałam, że nie robię doktoratu, tak teraz cieszę się, że jestem w higienicznej odległości od tego towarzystwa.
    • bzdety2019 Re: Glapiński 09.12.22, 11:37
      Mój znajomy zna ministra CZarnka. Twierdzi ze to nie jest idiota, tylko fanatyk. Oni tak maja w PIS, popatrz na CZarnka, Glape , zybertowicza….ta sama narracja
      • purchawka2020 Re: Glapiński 09.12.22, 14:54
        Znam kilku kolegów Czarnka naukowo zajmujących się m.in. historią na różnych uniwersytetach.
        To fanatycy - rycerze niepokalanej, codziennie cytują Nowy Testament, kompletny odpał religijny.
        A co najgorsze - czują misję.
        Talibowie.
        Ciężko odklejeni od rzeczywistości poza swoja bańką.
    • silenta Re: Glapiński 09.12.22, 11:42
      I po Batorym 😀
    • woman_in_love Re: Glapiński 09.12.22, 12:24
      Ten człowiek przemawia do wyborców PiS a nie do ciebie.

Przemawia tak, by zrozumieli i tak by głosowali nadal na PiS. A ty się nie liczysz.
      • feniks_z_popiolu Re: Glapiński 09.12.22, 12:42
        A ci wyborcy PIS nie bywają w sklepach? Nie kupują chleba ani masła? Nie znają bieżących cen tylko pan Glapiński musi ich uświadamiać na temat cen tychże produktów?
        • woman_in_love Re: Glapiński 09.12.22, 13:10
          zapytaj starców głosujących na PiS, także twoich, czyja to wina. Usłyszysz, że:
          1) Tuska
          2) putinflacji
          3) UE bo np. zmusiła nas do podwyżek VAT za energię i nie pozwoliła na obniżone stawki które zrobił PiS
          4) a tak w ogóle to wszędzie rośnie
          • gaskama Re: Glapiński 09.12.22, 13:47
            Ale on nie powiedział, że jest źle i że to wina Tuska, putinflacji itp
            On powiedział, że jest dobrze.
          • feniks_z_popiolu Re: Glapiński 09.12.22, 13:55
            Z wypowiedzi Pana Glapińskiego wynikało, że jest dobrze. Lustracja sklepu wykazała, że chleb i masło tak dużo nie podrożało. Dziwię się, że wybrał akurat taki argument. Przecież ceny w sklepach ludzi znają, myślę, że także wyborcy PIS.
        • hungaria Re: Glapiński 09.12.22, 13:21
          To wszystko przez Tuska i jego wraże zakulisowe knowania z Niemcami, przez to nie ma KPO.
    • taje Re: Glapiński 09.12.22, 13:59
      Ja pamiętam, jakie zdziwienie przeżyłam 10 lat temu, kiedy trafiłam na wykład i debatę z udziałem Balcerowicza. Pomijam już jego bardzo średni angielski (rzecz dzieje się za granicą, wszystko po angielsku), ale sposób argumentacji i prowadzenia dyskusji - bardzo mało wyrafinowane, by nie rzec prostackie. Nie to, że byłam kiedykolwiek fanką Balcerowicza ale przeżyłam autentyczny szok - w żaden sposób nie był to poziom, którego można oczekiwać od wykładowcy uniwersyteckiego, a co dopiero od profesora i rzekomo gwiazdy polskiej ekonomii.
      • gaskama Re: Glapiński 09.12.22, 14:11
        Mówcą to one jest wyjątkowo słabym. Ale logiki nie można mu odmówić.
        • taje Re: Glapiński 09.12.22, 15:36
          Może wtedy miał słaby dzień. Ale argumentacja i logika twierdzeń były na poziomie konfederackich mądrości - upraszczanie, upraszczanie i wyśmiewanie pytań, do których nie umiał się odnieść bo nie wiedział o co chodzi. Minister finansów Luksemburga zadał mu pytanie dotyczące jakichś twierdzeń Picketty’ego a ten zasadniczo odpowiedział, że nie chciało mu się czytać bo to lewak i haha, w ten deseń.
      • niemcyy Re: Glapiński 09.12.22, 14:14
        Glapa to jednak inna liga.
    • bywalec_hoteli Re: Glapiński 09.12.22, 14:20
      Słyszałem taką opinię, że Glapa wcale nie jest głupi. Nam się wydaje, że jest durniem, ale musi gadać takie rzeczy żeby wszystkie strony jakoś zadowolić. Pomijam panny glonojady które nazatrudniał po 40 koła miesięcznie.
    • wapaha Re: Glapiński 09.12.22, 15:03
      odkąd co jakiś czas Krysia Pawłowicz wyskakuje z jakimś swoim gagiem-przestałam sie dziwić
    • asfiksja Re: Glapiński 09.12.22, 16:49
      >Sposób mówienia, słownictwo ... jak człowiek bez wykształcenia i do tego o ograniczonych możliwościach intelektualnych. Jak to możliwe?
      Akurat to da się wyjaśnić - IQ składa się m.in. z komponentu matematycznego i słowno-pojęciowego. Można mieć np. ten pierwszy wystrzelony w kosmos (co oczywiście nie jest udziałem Glapińskiego), a ten drugi poniżej średniej.
      A co do pracowników naukowych to ze względów rodzinnych wiedziałam to już w dzieciństwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka