Dodaj do ulubionych

Święta noc (cd)

18.12.22, 12:34
No więc...
Mój skład na Wigilię: mąż, który mnie zmanipulował; moherowa teściowa, matka karmiąca, która nigdy mnie nie zaakceptowała, persona non grata i... Moje dziecko w wieku na tyle dojrzałym, że mówi: Mama ja ci współczuję, masz najgorzej. To po tym, jak je uświadomiłam, żeby się niczym nie martwiło, bo wszyscy obecni co najmniej bardzo je lubią.
Jaki sens nadałybyście takiemu spotkaniu?
Ja póki co bardziej cieszę na spotkanie w gronie znajomych, związanych hobby. To jest moja odskocznia, nawet jak to nie będzie 24 grudnia 😊
A w domu... Cel to przetrwać bez psucia atmosfery. Dlatego potrzebuję mieć odpowiednią otoczkę w głowie i wszelkie propozycje mike widziane.
Mnie karma przychodzi do głowy.
Obserwuj wątek
    • powodzenia_juno Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 12:35
      Po zaakceptowała powinno być tak: ;
      To osoba nr 4
      • ajaksiowa Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 13:09
        Miej wywalone na to co Oni o Tobie myślą,Ty bądź miła,uśmiechnięta i staraj się każdemu nieba przyc hylić,
        Napisz, czy dałaś radę...🤝
        • powodzenia_juno Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 13:12
          To jest akurat ostatnie moje zmartwienie, co kto pomyśli - czytaj: obchodzi mnie wyłącznie dziecko.
    • chococaffe Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 13:08
      Pomijając już kogo, dlaczego itd zapraszamy na Wigilię - w Polsce mamy to szczęscie, że są co najmniej dwa "ważne" dni świąt: Wigilia i same święta Bożego Narodzenia.

"Oddaj" Wigilię innym (skoro i tak po ptakach i tak ma byc) , urządź sobie same świeta tak jak marzysz. I nawet kolejność dobra, bo ten z załozenia radosny dzień nie bedziesz myślała o tym "złym" następnego dnia.
      • powodzenia_juno Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 13:13
        Fakt! 🌲
        • ajaksiowa Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 13:15
          I bardzo dobrze,tak trzymaj👍👍👍
    • jkl13 Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 13:20
      Pomyśl,czego chce w tym dniu od ciebie twoje dziecko i mu to daj. Skoro to najważniejsza dla ciebie osoba, to spełnij jej marzenia odnośnie tego, jak ma wyglądać ten dzień. Taki prezent dla dziecka.
      A swoje marzenia spełnij w następne dni i ciesz się tym. Życie, jak mawia pewna forumkawink
      • powodzenia_juno Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 13:23
        😊
    • lilia.z.doliny Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 13:29
      Pierdol to.
      Masz dzieciaka po swojej stronie, a to oznacza, że masz wszystko.
      Ja bym.potraktowala ten wieczór jak spektakl, w którym MUSZE Zzagrac, bo wiąże mnie kontrakt, coś tam coś tam, ale NIKT mnie nie może zmusić do porzucenia własnej interpretacji roli.
      • powodzenia_juno Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 13:34
        Dziękuję.
      • stephanie.plum Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 16:35
        popieram!
    • hrabina_niczyja Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 13:53
      Pierdol to. Przywitaj z uśmiechem, przy stole się mało udzielaj. Usiądź z uśmiechem i zapytaj, a może turbota? Wspaniały turbot, prawda mężu? Komuś wina? Obejrzyj Listy do M w części jak była Małgorzata. Dokładnie zachowuj się jak Małgorzata, identycznie. Większe konwersacje uskuteczniaj z dzieckiem i odpowiadaj wyłącznie na dziecka potrzeby, bo to też jej święta i nie musi mieć zwalonych. A na docinki odpowiadaj, że są święta, dzień życzliwości i przebaczania. Możesz też zaśpiewać na tą okoliczność jest taki dzień, kiedy nikną wszelkie spory.
      • powodzenia_juno Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 15:36
        😊 Ok, przypomnę sobie Małgorzatę.
    • suki-z-godzin Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 14:04
      > Cel to przetrwać bez psucia atmosfery.

znowu wątek, w któym najlepszym rozwiązaniem będzie zaproponować ecstasy, to niewiarygodne ile problemów można rozwiązać za pomocą molly 🤡
      • hrabina_niczyja Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 14:26
        Dokładnie 🤣🤣🤣 A wystarczy dodać do barszczu, karpia już zjedzą w iście radosnym nastroju, może być nawet surowy 🤣
        • suki-z-godzin Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 14:43
          hrabina_niczyja napisała:

> Dokładnie 🤣🤣🤣 A wystarczy dodać do barszczu, karpia już zjedzą w iście rados
          > nym nastroju, może być nawet surowy 🤣

po ecstasy to będą woleli się z karpiem zaprzyjaźnić niż go zjadać 🤡
    • jednoraz0w0 Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 14:38
      > Dlatego potrzebuję mieć odpowiednią otoczkę w głowie i wszelkie propozycje mike widziane.

Zioło?
      • hrabina_niczyja Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 15:10
        Ja zioło to sobie bym chętnie zapodała w 2 dzień świąt🤣 Czeka mnie mile spotkanie z ludźmi od zwalonych wakacji z obrażona na mnie żona brata, która poczuła potwarz, że śmiałam na wakacje nie jechać 🤣 Obrażona jest od lipca 🤣
        • alexa0011 Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 15:13
          Koniecznie zdaj relację, wątkodajka takoż 😀
          • hrabina_niczyja Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 15:31
            Eee ja ją już widziałam nie raz. Reaguje jedynie wzruszeniem ramion 😀 Ale fakt, że na Wigilię ich nie zapraszaliśmy. Ja siedzialam cicho, chłop też się nie wychylił jakoś, młoda ma wywalone na wszystko oprócz makowca także luz. Trochę się nawet podsmiewamy, że trzeba będzie starego na tym spotkaniu pilnować, bo ferie mamy już zaplanowane i trzeba być czujnym, żeby się nie doczepili 😀
        • triss_merigold6 Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 15:56
          z ludźmi od zwalonych wakacji

a podobno mieszkasz z facetem, który tak wszystko zorganizował?
          • hrabina_niczyja Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 16:01
            Weź Triss, wyluzuj. Spokojnie, to tylko nazwa, żeby ematka zakumala o kogo chodzi. Toż wiadomo kto zawalił wakacje nie?
      • powodzenia_juno Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 15:34
        😁
      • bene_gesserit Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 15:55
        Gdyby autorka wątku po każdej wypowiedzi teściowej wpadała w chichot, mogłaby się zacząć awantura. Która z każdym chichotem eskalowałaby.
        • chatgris01 Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 16:00
          Jakby tesciowa tez jadla ciasteczka, to niekoniecznie cool
          Moglyby zgodnie chochotac razem.
          • jednoraz0w0 Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 17:22
            O No właśnie! Niech upiecze świąteczne ciasteczka! Z duża ilością lukru żeby zamaskować ten posmaczko-zapaszek.
        • hrabina_niczyja Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 16:03
          A to by było ciekawe. Ja bym zioła teściowej nie dała. Niech się pieni. Teściowa się pieni, mąż się pieni, matka się pieni, ciotka się pieni, a autorka rozkosznie się śmieje 😀
          • jednoraz0w0 Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 18:31
            To szalenie niechrześcijańskie! Ja bym dała, zawsze to szansa ze dzięki temu tesciowa przemowimludzkim głosem.
    • ichi51e Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 15:20
      Boze ile to spotkanie rodzinne trwa? Weź sobie książkę i usiądź w kacie. Ludzie to maja problemy. A potem siedzisz i starasz się żeby teściową cię jednak polubiła... big_grin po co to komu?
    • taje Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 15:25
      Matka karmiąca? Twoja matka?
      • chatgris01 Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 15:29
        Tesciowa to gatunek matka karmiaca, tak przynajmniej zrozumialam.
        • jednoraz0w0 Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 17:24
          A, w sensie matka gastronomiczna? Ja tez zrozumiałam ze chodzi o taka z dzieckiem przy piersi.
    • bene_gesserit Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 15:34
      Karty konwersacyjne jak z Monty Phytona, albo podobne. Dla każdej osoby na każde nieporozumienie, chcianą lub nie złośliwość, próbę jątrzenia lub docinki kilka pytań, zawracających rozmowę we właściwe miejsce. A co mamusia ostatnio w telewizji ciekawego oglądała? A ten sweter to gdzie kupiony, taki ładny? Jak ciocia dba o fiołki alpejskie, że ciągle cioci kwitną?

Sensu to ma wszystko niewiele, moim zdaniem - ale jeśli uważasz, że z tajemniczych powodów musisz, zaciśnij zęby i w najgorszych momentach powtarzaj sobie, że za parę godzin będzie po wszystkim.

PS Jeśli mąż zmanipulował, to pora na Poważną Rozmowę. Bardzo pora.
      • taje Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 15:46
        Dokładnie, potraktuj jak grę albo występ w corpo. Udawaj zaangażowanie i nieświadomość tego, co się dzieje a na przyszłość nie przyjmuj zaproszeń w tym gronie.
        • bene_gesserit Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 15:54
          Ile razy mam do czynienia z toksykami, wyobrażam sobie, że jestem pokryta teflonem wink Generalnie nie wierzę w wizualizacje, ale ta akurat czyni cuda. Nic nie przywiera - najgorsza złośliwość z żałosnym klapnięciem spada na podłogę.
        • pade Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 17:27
          taje napisała:

> Dokładnie, potraktuj jak grę albo występ w corpo. Udawaj zaangażowanie i nieświ
          > adomość tego, co się dzieje a na przyszłość nie przyjmuj zaproszeń w tym gronie
          > .

Tak, to jest bardzo dobra taktyka. Sama z niej korzystam jak muszę.
    • 7katipo Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 16:05
      Ja bym myślała o pierogach 🥟🥟🥟🥟🥟
      To zawsze cieszy 🥰
    • panna.nasturcja Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 16:31
      Żaden. Kompletnie nie jestem w stanie zrozumieć po co sobie to robisz.
      Ja mam świadomość, że żyję tylko raz, tylko tu i teraz, jak ja nie zadbam o jakośc mojego życia to kto miałby to zrobić.
      • stephanie.plum Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 16:48
        jesteś tak zajebista, że się wcale nie dziwię iż w każdym niemal wątku musisz się pojawić by to podkreślić.
        • hrabina_niczyja Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 16:56
          🤣
    • stephanie.plum Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 16:58
      jeśli dochodzi do niesnasek rodzinnych, pomaga mi wyobrażanie sobie nagrobków.

nas wszystkich.

tylko imię, nazwisko, dwie daty. nie będzie tam stało: "wpychała na siłę żarcie", "dała się zmanipulować mężowi" itp. to wszystko są w sumie rzeczy bez znaczenia.

nie wiem w sumie jaki z tego morał, tylko piszę, że wizja nagrobków (są gustowne, szary kamień matowy, w trawie stoją, w raczej w brzozowym zagajniku) na mnie wpływa uspokajająco w chwilach, gdy coś mnie kusi by się przejmować zbytnio takimi sprawami.

o jedno zadbaj - żeby dziecior nie czuł, że powinno mu być Cię żal. baw się dobrze razem z nim, ktoś napisał mądrze, że wasza sztama jest najcenniejsza.

powodzenia!
      • asia_i_p Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 19:45
        Powiało Rodziną Addamsów.
        • stephanie.plum Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 20:34
          :~D

pisałam, że ładne te nagrobki sobie wizualizuję, wśród brzóz i w słońcu!!!
    • abecadlowa1 Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 17:29
      Po co sobie to robisz?
    • powodzenia_juno Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 19:15
      Dzięki, dziewczyny 😊 Wykorzystam podpowiedzi, z całą pewnością.
      I rozbawiłyście mnie wizją teściowej na haju 🤣

A "czemu to sobie robię"? Bo w tym roku nie udało mi się przeforsować swojej wizji. Zanim poskładałem układankę, zrobiło się za późno na zmiany. Nie ma w tym większej filozofii.

Ps
      Owszem, matkę gastronomiczną miałam na myśli. Pozajączkowało mi się.
    • berdebul Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 19:18
      Tabletki na przeczyszczenie do kompociku. Jak teściowa z syneczkiem będą walczyć o kibel, to Ty z dzieciątkiem będziecie się relaksować. tongue_out
      • stephanie.plum Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 20:35
        ej, a są takie, niewyczuwalne w smaku, i które zadziałają piorunująco?

bo mam kilka "świątecznych" pomysłów...
    • demodee Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 20:09
      Nie mogę się jakoś doliczyć tych osób na wigilii. Po parokrotnym przeczytaniu postu wydaje mi się, że będą:
      1. autorka
      2. mąż autorki, który nią manipuluje
      3. dziecko autorki
      4. teściowa autorki.

No i co za tragedia? Mieć nielubiana teściową, matkę męża i babcię dziecka na wigilii? Bo resztę to autorka chyba lubi? A jeśli teściowa moherowa, to raczej będzie uprawiać hipokryzję i udawać, że się czuje miłym gościem...
      • chatgris01 Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 22:11
        Jeszcze jest piata, osoba non grata, o ktorej jest osobny watek.
        • chatgris01 Re: Święta noc (cd) 18.12.22, 22:12
          persona, znaczy

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka