Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 6.0

• heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.01.23, 08:30
      "Vincenzo" się żeni! smile I łooooo matulu, z ełuropejkom, w cionży jest wywłoka! tongue_out wink Jak jego fanki to zniosą??? Pewnie wiecie ale na wszelki wypadek, gdy ktoś przegapił piszę wink
      www.allkpop.com/article/2023/01/song-joong-ki-announces-his-marriage-to-katy-louise-saunders
      Jak zwykle zleciało się stado hejterów w komentarzach uncertain
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.01.23, 08:50
        Się nawet już ożenił. A ból du.y mają, oj mają. Już przy Reborn Rich mówiłam, że czekali do końca emisji z newsem o europejskiej dziewczynie, co by mu pijaru nie psuć, a teraz to juz w ogóle.
        Swoją drogą nijak nie mogę pojąc tego ich małżeńskiego systemu: raz wystarczy podpisanie formularzy i już są małżeństwem, raz potrzebna jest prowadzona przez kogoś ceremonia i dopiero wtedy się liczy, czasami mają jedno i drugie, ale jednak wcale nie, bo ich dziadek do rejestru rodzinnego nie wpisał wink No, rozpierdzielnik straszny smile
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.01.23, 09:07
          Bo ty się nie znasz! To był przecież shotgun wedding! wink Zmusiła go jędza! Już w komentarzach uprzejmie pytają ile to potrwa i że przecież to tylko rejestracja a nie ślub. Albo, że on czekał ze ślubem aż wybranka w ciążę zajdzie żeby się upewnić co do niej. Bo on dziecko chciał mieć a co by było gdyby wziął ślub a ona się wypięła (w sensie zmieniła zdanie tongue_out )?! Ludzie to uwielbiają siedzieć innym pod łóżkiem.
          I tak jak patrzę na ten cały k-popowy świat to myślę sobie, że gdyby w następnym wcieleniu przyszło mi być zauważoną przez jakiegoś koreańskiego celebrytę to bym s.pieprzała jak Struś Pędziwiatr tongue_out Żadne pieniądze by mnie nie przekonały do życia na takim świeczniku i pod taką kontrolą i obstrzałem. W sumie to współczuję tym młodym BTS-om i im podobnym. Nie wierzę, że nie mają naturalnych potrzeb a weź je spokojnie zrealizuj suspicious Chyba, że im brom podają tongue_out
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 31.01.23, 12:51
            heca7 napisała:

W sumie to współ
            > czuję tym młodym BTS-om i im podobnym. Nie wierzę, że nie mają naturalnych potr
            > zeb a weź je spokojnie zrealizuj suspicious Chyba, że im brom podają tongue_out
            >

Oglądałam niedawno jakiś bardzo stary wywiad z Lee Junho (z samych początków 2PM, gdy w zespole był jeszcze Jay Park) i pytany o randkowanie odpowiedział, że w sumie to nie potrzebuje, bo ma dużo skinship z kolegami [jak sie robi emotke wielkich oczu na laptopie? wink].... Tak, że ten....
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.01.23, 13:43
              Jezusie maryjo, że co?! Nie znałam tego słowa ale wiem już o co chodzi.
              Tutaj Baekho z Renem na plecach
              i.pinimg.com/564x/d2/2f/a7/d22fa739333058b0cde244e72dbd1947.jpg
              i.pinimg.com/564x/82/9b/61/829b61ee5221b73df01938c8370f54ae.jpg
              Ren z Aronem na kolanach
              i.pinimg.com/564x/57/1a/d0/571ad0c309370ffbdd1373c6c39e3809.jpg

Mimo wszystko nie uwierzę, że to jest w stanie zastąpić seks tongue_out Bez względu na orientację.

Ps: nie wiem jak się robi emotkę wielkich oczu ale może któraś się zlituje i nam podpowie wink
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 31.01.23, 16:59
                No, seksu to na pewno nie zastąpi. Co najwyżej zaspokoi potrzebę dotyku, przytulania. Więc może właściwy jest ten trop z bromem wink

A i jeszcze w czasach szczególnie przed debiutem grupy chłopięce i dziewczęce z tej samej wytwórni często przebywają razem, czasem nawet mieszkają w jednym budynku. Spędzają ze sobą sporo czasu i przypuszczam, że nierzadko powstają tam pary, mniej lub bardziej tymczasowe. Dopóki nie staną się znani, to mogą pewnie też mieć związki z osobami spoza branży, później pewnie jest to trudniejsze organizacyjnie.
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.01.23, 17:10
                  Oni generalnie bardzo się boją różnych oskarżeń o gwałty. Wcale się nie dziwię bo takie fałszywe (o ile naprawdę fałszywe) pomówienie może skutecznie zakończyć karierę. Dlatego też wolą nie mieć żadnych relacji. Wtedy i czas na ćwiczenia i wyjazdy jest, gdyby była dziewczyna to by nie było... Dużo muszą ci młodzi ludzie poświęcić dla kariery. A przecież nie każdy zespół odnosi sukces...
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 18:00
        Kobiety Drogie, czy któraś z Was oglądała Good Casting? Warto? Szukam czegoś lekkiego, a to komedia ponoć. Gra w niej dziewczyna, którą w Mask i Crazy Love widziałam (i nie bardzo mnie zachwyciła), ciekawa jestem jak radzi sobie w komedii.
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 19:13
          Good Casting nie ogladalam, ale jesli chcesz cos lekkiego to polecam Crash Courrse in Romance. Wlasnie wczoraj obejrzalam ostatni odcinek.Jest na Netfliksie w calosci.
          Nie jest to stricte komedia, ale czesto jest zabawnie.Nie jest to tez typowy romans. Tresc to glownie sprawy okoloszkolne ale nie jest to rowniez teen drama. Nie bede nic wiecej mowic bo nie chce spojlerowac.

Na zachete dodam, ze glowna role gra Jung Kyung-ho, ktory stal sie ostatnio jednym moich ulubiencow.

Uprzedzam jednak, ze do arczydziel gatunku sie raczej nie zalicza i o ile do polowy jest interesujaco to po 10tym odcinku widac, ze scenarzyscie veny zabraklo a aktorom entuzjazmu,
          dwa ostatnie odcinki to raczej cringe. Ale co tam!
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 19:18
            senin1 napisała:

> Good Casting nie ogladalam, ale jesli chcesz cos lekkiego to polecam Crash Cour
            > rse in Romance. Wlasnie wczoraj obejrzalam ostatni odcinek.Jest na Netfliksie w
            > calosci.

Nie wiem, w jakim kraju oglądasz, ale na polskim Netfliksie jest dopiero do 10. odcinka włącznie. Ja czekam na całość, żeby obejrzeć. Serial ma podejrzanie dużo dobrych opinii wink
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 19:41
              UUpss! To sie troche wyrwalam wink

Ogladam w Australii. Na naszym netflixie sa na drugi dzien od koreanskiej emisji. Z pelnym tlumaczeniem oczywiscie - odcinek w koreanskie TV w niedziele wieczorem, u nas w poniedzialek rano, a wlasciwie juz ok 2-3 w nocy. Jak oni to robia? (domyslam sie jak, ale mimo wszystko...)
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 19:45
                senin1 napisała:

> Ogladam w Australii.

Abstrahując od k-dram - nie wiedziałam, że mamy tu Australijkę smile

Australia to jedno z niewielu miejsc na świecie, które jakoś mnie nie nęci (te pająki! i inne paskudztwa wink) Pewnie w rzeczywistości nie jest tak źle, co?

A z dramami macie fajnie, że tak szybciutko u was dodają.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 19:56
                  Nie jest tak zle. Ja tu jestem od 1990 roku i w roznych miejscach mieszkalam, rowniez w buszu. No i tam bylo troche tego dziadostwa. Jak sie trzyma porzaden wokol domu, to nawet tam nie ma sie czego bac, (ale uwaznym trzeba byc), W ciagu 5 lat w buszu widzialam zmije niedaleko domu moze ze trzy razy. Tupniesz noga i ucieka wink.

Najgorsze sa gecko - takie male jaszczurki, ktore lubia w domach mieszkac, a ze ja mam wszystko otwarte na osciez, bo to tropiki, to sie ich nazbieralo troche - no i obs..waja mi sciany. i to mnie irytuje.
                  A poza tym zyje sie niezle
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 19:54
              Na Kissasian sprawdziłam, że mają Crash Course In Romance w całości smile Z angielskimi napisami.
          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 20:11
            Crash Course oglądam ze względu na JKH. Dwa odcinki tygodniowo; w Polsce netflix wrzuca je w niedziele. Jestem po 10. odcinku właśnie i czekam na następne. Więc dalej będzie tylko gorzej? Szkoda.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 20:08
          oldrena1 napisała:

> Kobiety Drogie, czy któraś z Was oglądała Good Casting?

Ja oglądałam i polecę. Może nie wielkie arcydzieło, ale oglądało się dobrze. Lekko zabawne, 3 kobietki, niby nieudaczniczki z służb specjalnych robią akcję smile
          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 20:13
            Dzięki, jasnoklarowna. To zachęcające (plus główny całkiem przyjemny z wyglądu, w typie miłego chłopaka z sąsiedztwa).
          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 14:20
            Obejrzałam Good Casting. I komedia, i sensacja; dobrze się ogląda. Polecam smile
            Minusy: kilka niepotrzebnych retrospekcji (w dodatku powtarzających się), niemal ciągle jedna mina głównej agentki, gra "celebryty" (ale on młodziutki jest, może się wyrobi), niewiarygodna jest dla mnie fascynacja i wieloletnia miłość ML do jej obiektu.
            Z plusów: pomysł, intryga, trzy różne charaktery agentek, sympatyczna agentka ubezpieczeniowa wink, zabawne sceny komediowe, dobra gra leliji z Mask - Yoo In Young (IMO nadaje się do ról komediowych; a poza tym jej postać ma 10 lat mniej niż aktorka, w ogóle tego nie odczułam, szacun), dobra gra i uroczy uśmiech "chłopca z sąsiedztwa" Lee Sang Yeoba (chyba podążę jego śladem do innych dram) oraz kilku drugoplanowych.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 15:50
              Czyli kolejna drama do listy wink a właśnie jedną wykreśliłam po obejrzeniu wink To się nigdy nie skończy...

A ja ze swojej strony polecam Lawless Lawyer. Szybko się ogląda, główne postacie dają się lubić. Nie ma wielu głupot, akcja postępuje sprawnie. Jak ktoś oglądał Flower Of Evil to tutaj mamy tego samego ML tylko gra lepiej wink Jedynie rola matki FL bardzo słaba i aktorka chyba z łapanki, ot przechodziła kobieta koło planu zdjęciowego i ją zgarnęli tongue_out Ogólnie nie nudziłam się, zaskoczyło mnie, że to też trochę romans jest a ML i FL tak szybko doszli do porozumienia, że sprawdziłam czy nie przeskoczyłam jakiegoś odcinka big_grin
            • runny.babbit Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 17:42
              Na czym jest Good casting? Też chciałam obejrzeć. Mam jakąś posuchę w temacie dram, jakoś nic mi nie podchodzi.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 17:46
                runny.babbit napisał(a):

> Na czym jest Good casting? Też chciałam obejrzeć. Mam jakąś posuchę w temacie d
                > ram, jakoś nic mi nie podchodzi.

Można obejrzeć za free na Viki.com.
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 13.03.23, 01:44
        Jeśli lubicie słodko-gorzkie dramy, to polecam The One and Only z jedną z moich ulubionych utalentowanych aktorek młodego pokolenia Ahn Eun Jin (grała pielęgniarkę w Hospital Playlist).
        Drama ma urok mimo ciężkiego tematu (nieuleczalna choroba), nieśpieszne tempo, momenty zabawne , dramatyczne i wzruszające, urocze postaci kobiece (choć nie tylko), złych bohaterów drugiego planu, są tu też tajemnice i morderstwo, przyjaźń i miłość.
        Dla mnie jak najbardziej rewatchable. Jeśli któraś z Was się zdecyduje ją obejrzeć - jestem ciekawa wrażeń. Bo może ja przesadzam z zachwytem.
        • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 13.03.23, 13:16
          Sama sobie odpowiadam, ale dziwuję się, gdzież to się podpięłam. Nie powinnam pisać nocami.
          Jednakowoż The One and Only nieustająco polecam.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 02.02.23, 08:32
      When The Camelia Blooms
      nie wiem czy dobrze kojarzę, któraś pisała że nie bardzo.
      Ja skończyłam drugi odcinek właśnie i jak dla mnie na razie bardzo fajne. Popsuje się potem??
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 02.02.23, 08:44
        Możliwe, że ja. Przy czym ja dobrnęłam z trudem do tego drugiego odcinka właśnie i nie mam pojęcia co było dalej. Jak lubię Kang Ha Neula, tak nie mogłam go tam znieść z wiecznie otwartą gębą i ogólnie brakiem lotności wyrysowanym na twarzy. Plus za aktorstwo. Może gdybym się przemogła i oglądała dalej, to by poszło, a tak, to niestety nie pomogę.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 02.02.23, 11:22
          I ja nie przebrnęłam. Mnie chyba bardziej przeszkadzała główna, jakoś nie lubię tej aktorki - wiecznej cierpiętnicy i ofiary (przynajmniej z miny, choć tu i rola taka trochę...)

Zmęczyło mnie to, znudziło, i stwierdziłam, że co się będę męczyć....

Za to zaczęłam odkładany wciąż "Misaeng" i no no, po pierwszym odcinku bardzo pozytywnie.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 02.02.23, 11:29
        > When The Camelia Blooms<

Ja obejrzalam bez problemu. Lubie aktorke,ktora grala glowna i nie pamietam, by mnie cos szczegolnie odrzucilo. Drama jak drama, widzialam wieeelleee gorszych. (przyznam sie - mnie sie podobala, ale ciii..)
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 02.02.23, 11:38
          dodam jeszcze:

to jest tak: jak posucha to kazdy gniot aspiruke do oskara tego forum wink
          a jak sie pare fajnych pokaze, to zaczynamy wybrzydzac, przebierac.... No nie dogodzisz wink
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 02.02.23, 11:40
            * aspiruje
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 02.02.23, 12:36
            No, nie dogodzisz wink Człowiek sam nie wie, co mu w danym momencie podejdzie, a co dopiero innej osobie.
            Miałam parę takich podejść do seriali, nie tylko koreańskich, przy których uznawałam, że no f.. way. Po czym gdzieś mi tam znowu w oko wpadały, zaczynałam ponownie, i olśnienie, awansowały na jedne z ulubionych.

Więc nasze polecajki/antypolecajki tutaj są super i pomagają, ale przekonać się i tak trzeba samemu. A później wymienić uwagami.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 02.02.23, 13:55
              A ja odwrotnie. Przeważnie, jesli coś mi nie podpasowało po 2-3 odcinkach, to juz nie chwyci. Czasem stwierdzałam, że tyle dobrych opinii nie może sie mylić i zmuszałam się do obejrzenia całości, po to tylko, żeby na koniec stwierdzić, że nie, jednak nie smile Do Hwarang zabierałam się 3 razy, bo miałam problem z przebrnięciem przez okropny pierwszy odcinek, ale po drugim juz chwyciło na dobre, dlatego daję sobie te 2-3 odcinki na wyrobienie zdania (są jednak dramy tak okropne, że odpuszczam po 20 minutach).

Do "When Camelia..." nastawiona byłam pozytywnie, serial zresztą nagradzany, ale nie byłam w stanie strawić przede wszystkim postaci kobiecej, a i postać Kang Ha Neula była zbyt przerysowana (nie jest moim ulubionym aktorem, z wyglądu mi nie pasuje, ale aktorem jest dobrym).
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 02.02.23, 14:18
                kurt.wallander napisała:

> A ja odwrotnie.

Tak samo, tylko się nie zrozumiałyśmy 🙂. Pisałam o paru przypadkach, kiedy coś zażarło dopiero po którymś podejściu, ale najczęściej mam dokładnie tak jak ty. Mogłabym się podpisać pod tym co napisałaś.

Zresztą rzadko robię kilka podejść. Zazwyczaj jeśli serial znany i lubiany, na dodatek akurat na topie, więc ciągle gdzieś coś o nim słyszę lub czytam. Ale takiemu na przykład Goblinowi albo Scarlet Heart nie dałam drugiej szansy 😉
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.02.23, 23:47
                >Przeważnie, jesli coś mi nie podpasowało po 2-3 odcinkach, to juz nie chwyci<

moje ostatnie doswiadczenie (The Interest of Love) pokazalo, ze jednak moze chwycic.

w sumie drama baardzo powolna (troche jak My Liberation Notes), co jakby podkreca nastroj, ale czesciej jest bardzo denerwujace. Nawet nie wiem jak dobrnelam do 12 odcinka. Pewnie przez ML ,Yoo Yeon Seok, Krory pokazal sie aktorsko z jak najlepszej stony Przez pierwsze jedenascie naprawde byla meka, a jednak sie rozkrecilo. Teraz czekam na ostatnie dwa w pewnym napieciu. Mam nadzieje, ze nie sp...rza zakonczenia.

W sumie drama z takich, ktore mi nigdy nie podchodzily, ale cos w niej jest takiego, ze jednak zazarlo. Gdyby tylko glowna nie kazala widzom czekac, az cos z siebie wydusi! nomogliby troche poucinac to jej dlugasne namyslanie sie nad odpowiedzia.

Mam troche nadzieje, ze jednak ktos obejrzy i tez podzieli sie wrazeniami. Moze innymi niz moje.

• kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 03.02.23, 23:55
                  Ja się za to wezmę, ale jak pokończę, to co mam zaczęte.

Z koreańskich to "May I Help You" i "Misaeng. Incomplete Life". Oba trochę siadły, szczerze mówiąc. Z "Misaeng" zaczyna się robić zwykła korpo drama... W "May I Help You" sposób "gry aktorskiej" Lee Hye Ri przypomina jakością grę Bae Suzy w "Uncontrollably Fond", czyli jej główną formą ekspresji jest wrzask.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 04.02.23, 00:16
                  Ja zacznę jak pojawi się cały. Nie lubię czekać na odcinki tylko oglądać w swoim tempie. Mam dodane do listy.
                  Na razie zaczęłam 12 odcinek Kamelii i podoba mi się bardzo. Nie przeszkadza mi ani przerysowanie głównego, ani westchnienia głównej. Nawet kilka momentów mnie rozbawiło. Poza tym odpadły po kolei 3 kandydatury które typowałam kolejno na mordercę. Jestem ciekawa kto to.
                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.02.23, 04:42
                    Ja zacznę jak pojawi się cały. Nie lubię czekać na odcinki tylko oglądać w swoim tempie<

Ja tez tak mam, ale czasami cos mnie podkusi i: "tylko troszke..., zobacze o czym'", no i wpadlam crying
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 02.02.23, 14:40
        Mnie znudziło. FL jakby ją wiecznie coś bolało, przerysowane postacie i ML nie zrobił na mnie dobrego wrażenia. Porzuciłam dramę i na pewno do niej nie wrócę.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 02.02.23, 20:19
      Skończyłam właśnie tajwańską dramę No Regrets In Life. Z popularną na Tajwanie Annie Chen. Już widziałam z nią kilka dram w tym Inborn Pair- nie oglądajcie to jedna z najgorszych oper mydlanych, Janie wiadro!
      W każdym razie No Regrets polecam, ze względu na 10 głównych bohaterów. Wszyscy mają około 30. Widać, że fajnie się bawią, są naturalni i wyluzowani. Polecam choćby dla kilku scen awantur i bójek wink Sam plot też bardzo ok. Kilka słabych momentów jest, ale mało. Jak na Tajwan to super im wyszło.
      Ale polecam też z jednego, najważniejszego powodu...Najbardziej nieprawdopodobnej odpowiedzi na wyznanie miłości wink FL- I love You! ML- (długa chwila ciszy). FL- powinieneś coś teraz odpowiedzieć. ML- a mogę się zastanowić trzy dni? big_grin big_grin big_grin Jak możecie się domyślić, nie była to dobra odpowiedź tongue_out
      • jofin Re: Koreańskie seriale 6.0 03.02.23, 22:49
        Melduje tylko, ze wlasnie wrocilam z kina z koncertu BTSu Yet to come. Bardzo polecam. Zdecydowanie lepszy niz ten ostatni i tylko niecale 2 godziny nie 4. Bardzo emocjonalny wystep, z ostatniego ich koncertu w Busan i... ostatniego jak do tej pory i nie wiadomo na jak dlugo Jeszcze jutro mozna obejrzec, o ile jest ktos zainteresowany. Polecam.
        • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 05.02.23, 22:06
          Ja byłam na BTS w kinie już w środę.
          Widziałam trzeci raz, więc nie było uroku nowości, ale za to na dużym ekranie a nie na laptopie/tv, więc doznanie większe. Jak ktoś się w tym tygodniu nie wyrobił, to multikino dodało jeden termin w przyszły weekend
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.02.23, 16:13
      Obejrzałam Podejrzaną i, kurczę, strasznie się zawiodłam. Film wydał mi się bardzo przekombinowany i najzwyczajniej w świecie nudny. Przyznaję, że nie rozumiem za co te nagrody, chyba po prostu nie dorosłam do tego, co Park Chan Wook chciał przekazać. Właściwie może bardziej do formy, w jakiej to zrobił. Właściwie tylko kilka scen zrobiło na mnie wrażenie.
      Swoją drogą sam oryginalny tytuł Decyzja o rozstaniu był chyba dosyć symboliczny i zmiana na Podejrzaną przez polskiego dystrybutora trochę bez sensu.

Widziałyście? Jak wasze wrażenia?
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.02.23, 16:29
        Nie widziałam ale właśnie ze zdziwieniem odkryłam, że wyświetlają to zaledwie kilometr ode mnie w studyjnym kinie na moim osiedlu surprised Nie zdążę obejrzeć przed wyjazdem więc zaczekam aż będzie dostępne w internecie.
        Tytuł Decyzja O Rozstaniu brzmi dużo lepiej, Podejrzana od razu sugeruje widzowi pewne spojrzenie jak mniemam na główną bohaterkę wink
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.02.23, 16:35
          Już jest dostępny. Na kissasian oglądałam. Tłumaczenie ok, jakość taka sobie i to mogło mieć wpływ na mój odbiór. No ale lenistwo przeważyło, nie chciało mi się zwlec do kina.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.02.23, 22:16
            O, a pod jakim tytułem? Bo jakoś chyba słabo szukałam.
        • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 05.02.23, 22:14
          U mnie też jest w kinie a nie multiplexie, 10 minut spacerkiem od domu. Ale chyba mi się nie chce iść... to jest film polecany przez lidera BTS, a jego polecanki zwykle są dalekie od tego co ja lubię, przetestowane na książkach... Widocznie te wszystkie artystyczne znaczenia są dla mnie za głębokie jak ja prosty człowiek, do tego umysł ścisły
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 05.02.23, 20:58
        otia5 napisała:

> Obejrzałam Podejrzaną i, k

Ja mam dopiero w planach.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 15.02.23, 21:57
        Skończyłam Podejrzaną. Podzieliłam sobie ten film na kilka kawałków. W całości za jednym razem bym umarła z nudów tongue_out Tzn sam pomysł na historię dobry, intryga trzyma się kupy. Nawet jest ciekawie zaskakująca w wątku z mężem i basenem. Zgadzam się co do FL i "jej" zakończenia. Robi wrażenie. Natomiast kompletnie nie porwały mnie dziwne przeskoki akcji. Brakowało kompletnie kluczowych dla relacji między ML i FL scen. Nagle ciach i jesteśmy rok później tongue_out Męczył mnie brak światła. Wiem, że miał podkręcać atmosferę ale po jakimś czasie zaczął mnie zwyczajnie irytować.
        Aktorzy faktycznie dobrzy tylko całość za długa.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 06.02.23, 14:31
      Zapowiedzi na ten rok. Ciekawa jestem szczególnie tych 2 z akcją w 1 połowie 20 wieku.
      www.ppe.pl/publicystyka/312967/dziesiec-najciekawiej-zapowiadajacych-sie-koreanskich-seriali-ktore-pojawia-sie-na-netflixie-w-2023-roku.html
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.02.23, 15:34
        Na pewno spróbuję Bloodhounds ze względu na Woo Do Hwana, za którym się stęskniłam bardzo wink
        Celebrity może, może bo ten sam reżyser co Flower Of Evil a Daily Dose Of Sunshine raczej nie bo medyczny wink
        Potwór z Gyeongseong... zobaczymy
        Dziewczyna w masce... może być ciekawe ale podejrzewam, że będzie przekombinowane.
        Co do reszty nie mam za bardzo przekonania. Ale podoba mi się ostatnie zdanie artykułu- seria ma liczyć szesnaście odcinków wink Przecież to standardowa długość koreańskich dram.
        • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 06.02.23, 15:53
          K-dramy dla Netflixa miewały mniej niż te 16 odcinków.
          Mnie rozbawił wpis
          "młode koreańskie gwiazdy serialowe, takie jak Park Seo-joon"
          gdzie Seo-joon ma 34 lata i dekadę kariery za sobą
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.02.23, 16:07
            To pisał ktoś kto z dramami ma niewiele wspólnego wink
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 06.02.23, 21:17
        "Black Knight" mnie ciekawi, lubię SF. "Goodbye, Earth" ma nieciekawy opis, ale zerknę.

"Daily Dose of Sunshine" zobaczę ze względu na Park Bo Young, choć dram medycznych za bardzo nie lubię.

"Potwór z Gyeongsong" - ze względu na czasowe umiejscowienie za japońskiej okupacji. Tak samo "Bandycka pieśń".

A przy okazji, "Mr. Queen" wchodzi wkrótce na Netflix.

A najbardziej to chciałabym na normalnych stronach nowe dramy Hyungsika i Junho smile
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 06.02.23, 23:56
      Nie lubię japońskich seriali, ale "The Makanai: Cooking for the Maiko Hause" chyba muszę dać szansę wink Ujęcie z tego serialu:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRNXcOFgzZuUSoBKeH9xbieF6sdDBGO6npcPS70031nEw&s

kbizoom.com/why-does-hyun-bin-appear-in-hirokazu-kore-edas-new-work-the-makanai-cooking-for-the-maiko-house/
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 09.02.23, 14:32
        Zajrzalam tam.Ta scena na zdjeciu to z pierwszego odcinka. I ta starszawa Japonka sie wlasciwie do tego plakatu modli. smile
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 09.02.23, 15:15
          i jeszcze podziel sie wrazeniami z.... uwaga!...Yes, Boys over Flowers!

Eh, co to byla za drama! (przewijalam tak ze z 25 zrobilo sie jakies 15 godzin)
          Na poczatku smialam sie do rozpuku. Zwlaszcza jak doszlo do pokazywania rezydencjii glownego. Kolo 12 odcinka nawet mnie troche zainteresowala, ale w ogole to...schody.Niemniej jednak skonczylam. Uff!

i tak sie wciaz zastanawiam nad pokreconym przekazem w tej dramie. Ona sie w nim 'zakochuje' bo on jej powiedzial ze ma byc jego 'girlfiend''. Nawet nie wiadomo jak sie w nim zakochuje i dlaczego. Wyglada na to, ze glownie z powodu bycia traktowana jak g..no - jak bije to znaczy kocha wink. On, ludzki pan, nawet je kolacje w jej domu (tak, tak, rozumiem zaniedbany emocjonalnie itd.) a potem zatrudnia ja jako osobista pokojowke (no dobra, babcia, nie on) bo wciaz kocha ale wciaz traktuje jak sh.t.

Ona: do ostatniej kropli krwi , w sumie nie wiadomo dlaczego... och duzo tych glupot bylo.

Dociagnelam do konca, bo wciaz mialam nadzieje, ze glowna wybierze Ji Hoo - muzyka. Podobal mi sie i aktor i jego rola, ale szkoda, ze taki troche bez jaj (chociaz sliczny). Ale w sumie to i tak szkoda go dla niej.
          Podobala mi sie narzeczona z Makau.

Min Ho dokladnie taki sam jak w Heirs

ogolnie to przekaz chyba taki: kochajmy cheboli, bo maja trudne zycie

o fryzurach i 19-to wiecznych ciuchach Min ho nawet nie chce wspominac.

Chyba powinnam przeprosic za rozpisywanie sie o czyms, co powinno sie wylaczyc po 4 odcinkach, ale wk..la mnie ta drama

Prosze o zrozumienie
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 09.02.23, 16:13
            Ja oprócz głównych scen z Lee Min Ho tej dramy nie oglądałam wink Wystarczy, że widziałam Heirs. W obu seriach Lee Min Ho wygląda za poważnie do roli ( tutaj miał 22 lata). Ale z tego co czytam to podobny wątek, jak z Kopciuszka tongue_out I jest SML przy którym ma się SLS wink A Główna dlatego się zakochała , że jej ktoś wpoił szkodliwą tezę iż "łobuz kocha mocniej". Dla mnie często te związki (a już szczególnie w dramach japońskich) są klasycznie przemocowe.
            W sumie możesz się cieszyć, że obejrzałaś, zaliczyłaś i masz to za sobą wink
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 09.02.23, 16:35
            Gratuluję wytrwałości. Ja przebrnęłam tylko przez pierwszy odcinek i parę scen z kolejnych i to było tak złe, tak strasznie złe, że The Heirs przy tym to arcydzieło 😉. Przy czym fryzury i futrzane kołnierze to był najmniejszy problem tej dramy. No ale, mimo upływu lat, nadal jest na topie. Nie jestem w stanie tego pojąć.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 09.02.23, 17:01
              I tak jesteś wytrwała. Ja po kilku minutach wyłączyłam z wielkim WTF?!

Kończę "May I Help You" z Lee Jinyoungiem i Hyeri. Nie wiem, czy was to zachęci, ale wrażenie mam takie, że to mieszanka "Just Between Lovers", "Tomorrow" i "Move to Haeven", tylko słabsza od tej pierwszej i ostatniej. Ale w sumie polecam (jeszcze 2 odcinki mi zostały, zakładam, że na koniec nie będzie jakiejś spektakularnej klapy). Parę motywów z dudy - np. wujek ksiądz.
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 09.02.23, 20:05
              >No ale, mimo upływu lat, nadal jest na topie. Nie jestem w stanie tego pojąć<

A ja juz moge wink.

Bo zaczelam toto oglodac na Viki. I mialam wlaczone kpmentarze widzow. No i czasami zamiast czytac napisy jak czlowiek, to sobie te komentarze podczytwalam. To glownie jakies dzieciaki ogladaly, fanki Min ho i ladnych chlopcow. Zachwytom i serduszkom nie bylo konca.
              No to jakie mialy byc 'ratings'?!
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 09.02.23, 20:19
                Z tymi komentarzami na Viki niestety różnie bywa. Czasem widzę, że jakaś drama ma ciekawy plot a jakoś niskie oceny. Wchodzę w komentarze a tam- dałem 3 bo nie było napisów po hiszpańsku! No ludzie! Niektórzy zaniżają w ten sposób ocenę dramy bo nie było jeszcze podpisów w ich języku. To jakiś absurd i niezrozumienie zasad komentowania! Nie dają oceny za treść tylko za brak tłumaczenia... to niech sami zakaszą rękawy i przetłumaczą tongue_out A druga sprawa to to o czym wspomniałaś. Wysokie nienaturalnie oceny za ulubionego aktora. No sorry, widzę to właśnie w przypadku Lee Min Ho. Ale i pomniejsi lubiani aktorzy mają swoje "fancluby" na Viki. Choćby lubiany przeze mnie Dylan Wang. O ile rozumiem, że dobrze wypadł w dramach współczesnych. Ale te kostiumowe są straaaasznie nudne tongue_out A dostają oceny wywalone w kosmos. A teraz wyobraziłam sobie, że któryś z członków BTS gra w dramie... przerażające wink Ta drama miałaby miliony opinii i wszystkie 10! Za danie dziewiątki widz musiałby zmieniać nicka żeby się ukryć przed hejtem tongue_out
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 09.02.23, 21:06
                  Swoją drogą, teraz, kiedy czasy BTS jako całości chyba mamy za sobą, może chłopaki indywidualnie zainteresują się aktorstwem? Sama chętnie bym ich zobaczyła w nowych (nomen omen) rolach. V całkiem spoko wypadł w "Hwarang".
                • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 09.02.23, 23:39
                  Oceny na Viki to jakieś nieporozumienie. Większość seriali ma minimum 9, więc trzeba patrzeć na to co po przecinku wychodzi. Ja z moją niechęcią do dawania 10 czuję się tam dziwnie. Ale stawianie 10 każdemu serialowi, który obejrzałam do końca jest wg mnie bez sensu
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 09.02.23, 21:04
                senin1 napisała:

T
                > o glownie jakies dzieciaki ogladaly, fanki Min ho i ladnych chlopcow.

Jestem fanką "ładnych chłopców" (co wyklucza LMH, bo jemu daleko do ładnego), choć absolutnie nie jestem dzieciakiem. Szczerze, ta drama tak trąci myszką, że ciężko mi uwierzyć, że małolatom się podoba. Z drugiej strony, może są mniej wymagające? wink

Zachwytom
                > i serduszkom nie bylo konca.

Niepojęte....
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 09.02.23, 21:42
                  > Jestem fanką "ładnych chłopców"<

No ja tez przecie wink.
                  I nie ma w tym nic bulwesujacego. Ale tylko za 'ladnosc' dawac dziesiatki, to zbojnia! Bo ja jak widze 9.4, to sobie mysle "wejde, a co!", a potem wstyd, ze weszlam. I nawet dociagnelam do konca crying.
          • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 09.02.23, 23:12
            Boys over flowers to drama, po której zaczęłam wybierać dramy pod względem istnienia wrednej teściowej. A raczej jej braku. Tam "teściowa" z tego co pamiętam nie tylko chciała się pozbyć dziewczyny, ale i jej rodzinie i znajomym groziła
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 13.02.23, 00:05
              Wlasnie taka bez tesciowych obejrzalam ostatnio.

Przyjemna Romantic comedy. Najogolniej o problemach celebrytow za wzgledu na ich fanow. Jest tez silny motyw "women power", troche nawalanek i dwie przyjemne meskie buzki. Jedenn z nich to Denver z Money Heist, drugi to Teo Yoo, nany glownie z filmow, malo gral w dramach.

Jest troche scen erotycznych, nie tak doslownych jak w filmach, ale bardzo normalnych i jednak odwaznych jak na k dramy.

tylko10 odcinkow ok 40 minutowych.

tytul: Love to Hate You - jest na Netfliksie

nie jest to arcydzielo, ale przyjemnie sie ogloada, w sumie fajny przerywnik
              • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 13.02.23, 11:37
                Opis brzmi fajnie, dodam na listę.
                Teraz oglądam Behind Every Star - o pracownikach agencji, która zajmuję się aktorami, wyjątkowo mało wątków romantycznych, ale akcja ciekawa, każdy odcinek to zwykle problem z kolejnym aktorem/aktorką. I żadnych wrednych teściowych smile Tylko 12 odcinków, bo też netflixowa jak Love to Hate You, a zauważyłam, że Netflix nie trzyma się ściśle liczby 16 i często daje krótsze serie.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 13.02.23, 13:35
                  Jeśli podoba ci się "Behind Every Star", to i "Love to Hate You" powinnaś polubić. Tematyka w sumie podobna - życie gwiazd i ludzi z ich otoczenia (managerów, agencji, prawników) "od kuchni". Tylko forma lżejsza, taka bardziej komediowa - jakies wstawki w postaci napisów, "śmiesznych" czy ilustracyjnych dźwięków itp., trochę jak w koreańskich programach rozrywkowych. Ja nie jestem fanką tego typu efektów, ale nie ma ich na tyle dużo, by były nie do zniesienia.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 13.02.23, 12:33
                Też mam to w planach, tzn. Love to Hate.
                Na razie poszłam w klasykę 🙂 i jestem gdzieś w połowie That Winter the Wind Blows. Pod koniec pewnie pożałuję, że się w to wciągnęłam, ale na razie dobrze mi idzie. Główny aktor jakoś mi przypomina tego z Alchemii, zupełnie nie w moim guście, ale coś w sobie ma. I, matko, jak oni się lubują w motywie nawracających się bad boyów. Chyba władze chcą jakoś upchnąć tym biednym Koreankom te stada nienadających się do związków chłopów i w ten jakże subtelny sposób pokazują im, że warto 😉.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 13.02.23, 14:06
                  A to In Sung. Mnie nie kojarzy się z Alchemię. Ale pamiętny kochanek króla i królowej w Frozen Flower to właśnie on.
                  Oglądałam też z nim serial o problemie schizofrenii It's Okay, That's Love. Nawet niezły, choć nie wszyscy lubią główna aktorkę. To ta z Kamelii. Ja akurat lubię. Jak nie widziałaś to polecam.
                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 13.02.23, 21:15
                    jasnoklarowna napisała:

> A to In Sung. pamiętny kochanek króla i kr
                    > ólowej w Frozen Flower to właśnie on.

O, no faktycznie. Byłam pewna, że go pierwszy raz na oczy widzę. I nawet zauważyłam ten Frozen Flower w jego filmografii, ale uznałam, że pewnie jakąś drugoplanową rolę miał i dlatego go nie kojarzę. Dzięki za oświecenie, aż muszę sobie chociaż parę scen odświeżyć i zobaczyć jak on tam wyglądał.
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 14.02.23, 21:56
                      Dobra, skończyłam smile Ale krótka drama! Zaskakująco nie było tutaj dłużyzn i w rezultacie z klasycznych 16 odcinków wyszło im 10 wink Żadnych rodziców i złych teściowych z kopertą. Pojawiające się z przeszłości kontrkandydatki były słabymi zawodniczkami. Zarówno była ML jak i cicha wielbicielka SML. Główny tym razem nie szczypiorek na progu kariery tylko zbliżający się do czterdziestki aktor ( jak Hyun Bin!). Wydaje mi się, że go nigdzie wcześniej nie widziałam. Nie liczę Vagabond bo to było baaardzo dawno. Wygląda mi znajomo bo jak dla mnie to Dylan Wang dwadzieścia lat później. Nic nie poradzę, ma ten sam typ urody wink
                      W każdym razie drama lekka, zaskakujące elementy, dużo pocałunków, FL nie próbuje wchodzić w de swojemu ojcu (bo to przecież ojciec!)a do tego została zraniona i ma bliznę!
                      Jedynie para drugoplanowa trochę sztywno wypadła- przez 3/4 serialu mówili do siebie jakby w innych językach tongue_out
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 15.02.23, 13:36
                        Poczytałam o głównym, bo zdziwiło mnie, że dobrze mówił w filmie po angielsku, no i okazuje się, że do Seulu przeprowadził się dopiero w 2009 roku, urodził się i wychował w Kolonii w Niemczech, a później studiował w Stanach i Londynie. Miałam napisać, że w niczym go wczesniej nie widziałam, ale po sprawdzeniu filmografii okazuje się, że grał główną rolę w filmie "Seoul Searching" - całkiem fajnym filmie zresztą, o nastolatkach z rodzin emigranckich, wysłanych na obóz do ojczyzny, a smaczku dodaje fakt, że akcja dzieje się w latach 80'. Polecam, jesli nie widziałyście.
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 15.02.23, 13:46
                          Mnie też to zdziwiło. Że w Kolonii?! Ale grał bardzo dobrze, nie mój typ urodowy ale aktorsko swietny 💪
                          Teraz oglądam Podejrzaną, jak dam radę to skończę dziś. I rzeczywiście, dla kogoś nieobeznanego z kinem koreanskim to tam się wszystko wlecze niemiłosiernie. To powinna byc krótka drama a nie jeden film. Obejrzałam już godzinę, sama drama taka mroczna, bez upiększeń ale ponad 2 godziny??? I to w kinie gdzie trzeba do tego dodać 25 minut reklam? To brak szacunku dla widza 😛
                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 15.02.23, 14:47
                            Przeczytałam, że taka długa, i stwierdziłam, że do kina nie idę. Obejrzę na jakiejś platformie VOD.

Tak, ten Yoo Teo równiez nie bardzo w moim typie, ale doceniam aktorstwo i chętnie znów go w czymś zobaczę. Z kolei Kim Ji Hoon bardziej w moim typie, ale gra wszędzie w podobny sposób i przez to nudzi. I o ile w Money Heist Korea ten styl świetnie pasował, o tyle styl cwaniaczka nie pasował mi w "Love to Hate You" do roli, jaką grał.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 13.02.23, 13:30
                I ja wchłonęłam ten serial, w 3 dni. Całkiem przyjemny, choć przedostatni odcinek (motyw skandalu i sposób wybrnięcia z niego, oraz tematyka toksycznych fanów i ogólnie opinii publicznej w Korei) nieco mi podniosły ciśnienie. Tak że w mojej ocenie końcówkę popsuli, aczkolwiek pewnie jest to realistyczne. Nie będę rozwijać, żeby nie spojlerować.

Ogląda się lekko, nie nuży zbytnio. Główny nie w moim typie, ale nie odrzuca, na osłodę jest śliczniusi Kim Ji-Hoon. Główna spoko. Jako przerywnik pomiędzy dłuższymi dramami idealne.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 13.02.23, 16:08
                Właśnie jestem w trakcie Love To Hate You. Nawet, nawet. FL bardzo odważna związkowo suspicious Całkiem dobrze pasuje do ML. Jak dotąd mam wrażenie, że serial ma podobny klimat do Business Proposal. Tzn temat inny ale...nie wiem... sposób kręcenia? przedstawienie postaci? Na plus- ML i jego menadżer nie wyglądają na zaszpachlowanych na twarzy wink
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 09.02.23, 23:06
      Hej .
      I ja już Podejrzana mam za sobą.
      Mnie się nawet podobał.
      I choć nie było spodziewanej roz.....uchy na koniec, to to co zrobiła główna też mnie wbiło w fotel. Trzyma się konwencji. Fakt, mogli troszkę skrócić ale generalnie dla mnie na plus.
      A i jeszcze przez pół filmu zastanawiałam się skąd ja ją znam. I nagle mnie olśniło. Trafiłam kiedyś na YT film gdzie grała z Hyun Binem.
      Late Autumn chyba miał tytuł. Tam też grała Chinkę. Troszkę starsza ale niewiele się zmieniła. A na plakacie i na poczatku filmu jej nie poznałam. Dopiero jak film już trwał i w którymś momencie włosy inaczej uczesała to zajarzyłam.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 16.02.23, 14:39
      Poratujcie pomysłami smile Tym razem kulinarnie.
      Mam trawę cytrynową, nie wiem w sumie po co kupiłam tongue_out Ale już mam... jest jakiś przepis koreański, który ją zawiera?
      I drugie pytanie. Co to na litość boską jest makaron dangmyeon?! Jak wpisuję w google to mi wyskakuje makaron z batatów. Robiłyście coś z niego? I gdzie kupiłyście? Mam straszną ochotę na pikantną zupę z wołowiną z książki Wioli ale bez tego makaronu nie ruszę uncertain
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 16.02.23, 17:49
        Tak, to makaron z batatów. Ja kupuję taki, wawamart.pl/pl/p/Ottogi-Makaron-z-batatow-Dangmyeon-500g/2485
        Kupuję zazwyczaj właśnie w wawamart (albo mi któraś z córek kupuje stacjonarnie, albo biorę z wysyłką, jak mi się uzbiera większe zamówienie).

Używam go do japchae i do jjimdak
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 16.02.23, 17:53
          O super! Dzięki smile Szukałam w okolicznych sklepach gdzie mają dużo różnych makaronów ale nic takiego nie było. Jak tylko kupię to dojdą mi co najmniej trzy nowe przepisy do wypróbowania. Już widzę tą panikę w oczach męża big_grin
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 16.02.23, 20:30
        To chyba jest tzw glassnudle/nud, stosowany m.in do japche, faktycznie z batatów, kupowałam na allegro. Mięknie od zalania wrzątkiem. np ja miałam taki allegro.pl/oferta/makaron-z-batatow-koreanski-glassnoodle-500g-ottog-13181315942?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:query&bi_c=ZjM3YTQxODktMTI4ZS00MjNjLTkxMTUtYzk0NDVmNmRlN2YxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=129dff49-2a26-4455-b4b8-f38d0d669376
        trawa cytrynowa to bardziej chyba tajska sprawa, choć ostatnio w przepisie na chiński marynowany boczek sie też do zalewy dodawało. Służy głównie do aromatyzowania, sama w sobie smaczna nie jest, jak siano smakuje. Ale pachnie ślicznie cytrynowo
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 16.02.23, 23:18
          No wlasnie, trawa cytrynowa wystepuje jako jeden ze skladnikow w kuchni tajskiej, malayskiej, wietnmskiej, indonezyjskiej. Czyli tam gdzie rosnie, na poludniu Azji. Ale teraz pewnie te granice zanikaja.

Jest z nia troche roboty, bo trzeba drobno pokroic i rozbic na miazge, jesli chce sie uzyc do past/sosow. Latwiej z zupami, , mozna wrzucic w calosci a potem wyjac.

Wg mnie zawsze bedzie pasowac do potraw z ryb i owocow morza. Ale swietna tez jest w daniach z kurczaka albo wieprzowiny.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 17.02.23, 11:48
            Znalazłam w książce biedronkowej (Czas na Azję) przepis na pikantną zupę z krewetkami i ...jedną łodygą trawy cytrynowej wink Tak jak piszecie przepis jest tajski. Trawę kupiłam z rozpędu w Stokrotce bo zaczęła się tam akcja Azja Od Kuchni. Jak na razie najwięcej na półkach mają błyskawicznych zupek ze sławnym kurczakiem wink
            Donoszę też, że właśnie kończymy nasze pierwsze, domowe kimchi. Spokojnie dotrwało do teraz w lodówce, ma obłędny smak i wczoraj zjedliśmy z nim smażony ryż. Jeszcze raz dziękuję za przepis smile Świeża kapusta już czeka...
    • kurt.wallander Polecam dramę 16.02.23, 19:24
      "The Light in Your Eyes"

określiłabym ją jako komediodramat z plot twistem (no, zaskoczyli mnie!). Naprawdę ciekawie się rozwija. Drama z przesłaniem, ale bardzo fajnie przekazanym. Nie chcę za dużo pisać, żeby nie zaspoilerować, ale szczerze polecam. Nawet, jesli wydaje się dziwna, to zachęcam do nieprzerywania jej. Wzruszająca i momentami zabawna.
      • kurt.wallander Re: Polecam dramę 16.02.23, 19:40
        Dodam, że scenariusz tak mnie zauroczył, że teraz patrzę, jakie inne dramy tych scenarzystów mogę obejrzeć smile
        • heca7 Re: Polecam dramę 16.02.23, 19:44
          Trochę mnie przeraża zarys tej historii. Chyba jestem w wieku kiedy myśl o nagłej starości jest dołująca...
      • senin1 Re: Polecam dramę 16.02.23, 23:06
        Wlasnie ogladam "The Light in Your Eyes". Jestem w polowie, ale przyznam, ze troche przewijam (glownie tzw. poboczne watki obyczajowe, czyli te o przyjaciolkach). Byl nawet moment ze chcialam to zostawic.

Swietna obsada, Braciszek super odjechany. Lubie tego aktora.
        • kurt.wallander Re: Polecam dramę 17.02.23, 12:07
          Dla mnie rola braciszka meeega wkurzająca. Tzn nie wytrzymałabym takiego człowieka w swoim otoczeniu...Pamiętajcie, w tym serialu nic nie jest tym, czym się wydaje wink i warto dotrwac do końca 10 odcinka. Reszta dla chętnych, choć ja polecam.
          • senin1 Re: Polecam dramę 17.02.23, 20:08
            >Dla mnie rola braciszka meeega wkurzająca.<

No i wlasnie o to chodzi wink. Ja lubie jak mi cos podnosi cisnienie i jak moge sobie pomyslec " takich kretynow to chyba nie ma na swiecie"
    • kurt.wallander Korean Odyssey 17.02.23, 12:11
      Jeśli nie lubie koreańskich fantasy, to jest sens próbowac oglądać? Wiem, że dla wielu osób to niemal kultowy serial, ale ja jestem z tych nielicznych, których znudziło "Alchemy of Souls".
      KO znika z Netfliksa w marcu i pomyślałam, że dam dramie drugą szansę (juz raz rzuciłam po kilkunastu minutach wink), ale jestem w połowie 1. odcinka i nudzi. Kontynuować?
      • otia5 Re: Korean Odyssey 17.02.23, 19:36
        Kurt, spróbowałabym na twoim miejscu chociaż ze 3 odcinki, chyba że czujesz, że to absolutnie nie to. Ja głównej właściwie nie pamiętam, fabuła też praktycznie gdzieś na drugim planie, ale duet Lee Seung Gi i Cha Seung Wona jest boski. Małpiszon, Krowa i spółka komediowo mi podeszli, no i baardzo polubiłam Lee Se Young jako zombie. A na początku też się wahałam, bo mi się to strasznie głupie wydawało, zresztą tak, jak i Alchemia. Przemęczyłam parę pierwszych odcinków, a potem poszło. Ma swój urok 🙂
      • heca7 Re: Korean Odyssey 17.02.23, 19:47
        Korean Odyssey jest... dziwne wink FL jest słaba. Na początku zapowiada się sensownie a potem siada. Jakaś taka strachliwa się robi. Za to pozostałe postacie są fajne i aktorzy dobrze do nich dobrani. Krowa, pies i świnia którą gra mój ulubiony piosenkarz Lee Hong Ki wink Całość trochę przekombinowana jak to koreańska fantastyka ale obejrzeć się da.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 17.02.23, 17:12
      Dziewczyny zgubiłam dramę.
      Tzn planowałam ją obejrzeć czytając kilka dni temu oipis, nie zapamiętałam tytułu i teraz nie mogę namierzyć.
      Morz wy coś skojarzycie?
      Z opisu pamiętam że kobieta - może jakaś agentka czy coś - musi udawać z jakimś autorem czy aktorem parę. Nie chodzi o "W cieniu gwiazd", drama względnie nowa, niedawno zakończona emisja i nie pamiętam na jakiej stronie była dostępna, ale którejś polskojęzycznej, bo opis po polsku czytałam.
      Świta wam coś może????
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 17.02.23, 17:26
        Może "Love to Hate You"?
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 17.02.23, 19:52
          Też mi to przyszło do głowy. Ona prawniczka , on aktor i udają parę.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 17.02.23, 20:00
        Ja stawiam na "Love to Hate You" - calkiem fajna drama. Niektore z nas maja juz za soba, pisalysmy o niej chyba tydzien temu.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 17.02.23, 21:15
          Tak, to to. Dzięki kobitki.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 17.02.23, 21:34
            jasnoklarowna napisała:

> Tak, to to. Dzięki kobitki.

Obejrzyj koniecznie. Mimo kilku zastrzeżeń uważam, że to bardzo przyjemna drama. Przy czym postać FL jest ciekawa, nie lelija, nie niewinna dziewica, nie uzależniona od rodziców młoda kobieta. Między nią a ML jest zdecydowana chemia. Nie mogą oderwać od siebie rąk tongue_out Za to jak pisałam wyżej SML z wyglądu apetyczny (ulubieniec z Money Heist) ale odniosłam wrażenie, że w tej dramie jedzie tylko na wyglądzie tongue_out Rolę ma słabą, jego kontakt z nazwijmy ją SFL jest niedopracowany. W sumie cały czas jak rozmawiali to miałam ochotę zapytać- o co wam do cholery chodzi?!
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 20.02.23, 21:53
              I ja obejrzałam Love to Hate You.
              Z jednej strony oglądało się szybko i dobrze wchodziło, ale z drugiej to był dla mnie taki fan service na zasadzie pozbierania do kupy wszelkich życzeń fanek komedii romantycznych i sklejenia tego w, na szczęście, niezbyt długi scenariusz. FL niby silna i niezależna kobieta, ale coś mi w tych jej wiecznych popisach umiejętności różnych nie pasowało. Ogólnie jednak na plus: chyba jedna z niewielu, co i ojcu umie odpyskować i nie wstydzi się bogatego życia seksualnego. Na tle tych wszystkich niewinnych lelij niewątpliwie się wyróżnia.
              ML średnio mi podszedł, taki mamlasowaty trochę, ale aktorsko ok. Tyle, że jego bohater niby dobry, miły, zakochany, a tak naprawdę mizogin nienawidzący kobiet, a FL kochający tylko dlatego, że jest inna niż reszta kobiet. I nawet traumy się biedaczek nabawił, bo go aż jedna w przeszłości rzuciła.
              SML - nie wiem, co ja mam z tym aktorem, ale on mi się tylko w Money Heist podobał. Tzn. obiektywnie bardzo przystojny mężczyzna, ale we Flower of Evil coś miał wg mnie nie tak z twarzą i tu podobnie. Tu miałam wrażenie, że ma tę twarz taką nalaną jak alkoholik. Aż muszę chyba w końcu drugi sezon MH obejrzeć, żeby zobaczyć czy tam nadal jest ok.
              No, to ponarzekałam sobie jak zwykle, ale ogólnie zgadzam się, że serialik na zresetowanie się całkiem, całkiem.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 20.02.23, 22:02
                No ale jak już FL miała bogate życie seksualne to tak na wypasie wink Od razu jej dali ponad 100 relacji (albo ONS albo krótkich związków) tongue_out
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 20.02.23, 22:13
                  Jak szaleć to z fasonem. Swoją drogą w ten wielki skandal pod koniec jak najbardziej wierzę. Oni jako społeczeństwo są jednak bardzo toksyczni. Jeśli ta drama chociaż trochę ociepli u nich wizerunek "takich" kobiet tongue_out, to chwała im za to.
                • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 20.02.23, 22:29
                  A propos bezpruderyjnych FL, oglądałyście "Nothing serious"? Widziałam na sflix. Wprawdzie nie drama, lecz film, ale polecam. Jako ML - Mr. Gu z "My liberation notes".
                  Przyznaję niniejszym, że Was podczytuję i postanowiłam się ujawnić wink
                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 20.02.23, 22:48
                    A, to witamy 🙂
                    Ja akurat Nothing Serious nie widziałam, ale w filmach bezpruderyjne FL to nie jakieś dziwo. To tylko w dramach tak niewinnie mną sukienusie 😜
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 20.02.23, 22:48
                    Zapraszamy smile
                    Nothing Serious nie widziałam. Sprawdziłam, że jest na Kissasian więc dopisuję do listy.
                    Gdzieś tu nawet miałyśmy listę dram dla dorosłych suspicious
                    Mogłybyśmy w sumie ją znowu odtworzyć to bym wrzuciła ją na początek następnej części wink
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 20.02.23, 23:53
                    A witamy, witamy.
                    Udzielaj się częściej 😀

Swoją drogą ciekawe czy mamy więcej podczytywaczek? Dziewczyny jak jesteście to ujawnijcie się
                    • marjari_cat Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 22:26
                      Hej, to ja się ujawnię nieśmiało... Podczytuję i dziękuję - jesteście skarbnicą wiedzy. Daleko mi do Was, ale kilka dram mam za sobą, chociaż wciąż czuje się nowicjuszką 😀
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 22:35
                        Myślę, że wszystkie jesteśmy (pozytywnie) zaskoczone iż są ciche fanki wśród nas wink Ja przynajmniej jestem smile
                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 22:49
                          Hej nowicjuszki napiszcie coś więcej. Np jakie dramy lubicie, jakie wam bardzo podeszły, a jakie wprost przeciwnie. Bez krępacji.
                          Tu odmienne gusta są jak najbardziej akceptowalne i pożądane.
                          Możecie też dorzucić 3 grosze do listy ulubionych bądź znienawidzonych aktorów 😀
                          Fajnie ze jesteście.

A zmieniając temat to Heca ty trochę w chińskich się lubujesz, Tears in Heaven widziałaś? Ja ostatnio w odtrutce do koreańskich sobie obejrzałam. Niezgorszy.
                          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 23:24
                            jasnoklarowna napisała:

> Możecie też dorzucić 3 grosze do listy ulubionych bądź znienawidzonych aktorów

A mogą być aktorki na początek? Ulubione to Park So Dam i Kim Go Eun (młode i zdolne; ta druga chyba zagra wszystko i zawsze będzie dla mnie wiarygodna, jedynie w Goblinie nie zachwyciła), Jung So Min (po The Smile Has Left Your Eyes), Ahn Eun Jin, Kim Min Jung (po Mr. Sunshine), Ra Mi Ran, Jin Kyung, Lee Mi Sook. Znalazłyby się jeszcze ze 2-3 średniego pokolenia.
                            Z pewnością nie lubię dwóch; i mam świadomość, że to zwykłe uprzedzenie, bo przyznaję, że potrafią grać nieźle. Przez to porzuciłam dwie dramy: dobrą It's OK, That's Love z Gong Hyo Jin (po 7. odcinku, naprawdę się starałam) i niezłą Degree of Love (aka Temperature of Love) z Seo Hyun Jin (mimo dekoracyjnego Kim Jae Wooka). Ulżyło mi po tym wyznaniu wink
                            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 23:51
                              Nowicjuszka, mówisz suspicious? A ja musiałam wszystkie te nazwiska wygooglać, no dobra, dwie panie skojarzyłam po tytułach. Dwóch czy trzech w ogóle w niczym nie widziałam. Tak że, szacun smile Te, które znam, powiedziałabym, że dla mnie neutralne. W niektórych rolach mi się podobały, w innych niekoniecznie, ale do żadnej nie mam jakiegoś większego 'ale'.
                              • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 23:55
                                Ha! sprytna jestem, na viki mam listę filmów z ulubionymi aktorkami, wypisałam je sobie w opisie. Na pamięć nie mogę liczyć.
                            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 00:26
                              (mimo dekoracyjnego Kim Ja
                              > e Wooka).
                              >
                              >
                              O, miło widzieć że nie tylko ja lubię Kim Jae Wooka.
                              Od czasów Voice uważam że jest w stanie zagrać wszystko.
                              Dlatego oglądam z nim wszystko co znajdę.
                              Jak znajdziesz gdzieś film Another Way z nim to polecam serdecznie. Grał też rolę męża z Ostatniej Ksiezniczki, to film na faktach. Plus oczywiście dramy z nim. Ja Degree of love skończyłam 😀.

A lee Mi Seok to od czasu Money Flower jest moją idolką. Fajna też była w Jealousy Incarnate, ale tam znowu główna to Gong Hyo Jin więc może nie podejść.
                              Co do Kim Go Eun mam podobnie, Goblin to jedyna jej rola, która mi nie pasowała. Reszta super. Cheese in the Trap z nią widziałaś? Ma skrajne opinie, ale mnie się podobał.

• oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 00:47
                                Cheese in the Trap widziałam. Chyba dzięki polecajce którejś z Was lub liscie dram. Nie jestem fanką dram "szkolnych", więc bez zachwytu. Ale zapamiętałam sobie twarze (bo nie nazwiska przecież) Kim Go Eun i Seo Kang Joona, i szłam dalej ich tropem. smile
                                Lee Mi Seok była drugim plusem jeśli chodzi o Deegree of Love, ale cóż...
                                Poszukam Another Way, dzięki wielkie.
                              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 00:48
                                Muszę przyznać, że zdecydowanie bardziej jestem w temacie aktorów niz aktorek. Wśród tych ostatnich mam tez chyba więcej takich, które rozpoznaję z powodu antypatii do nich wink

Jest kilka takich, które uważam za śliczne np. Kim Yoo Jung (m. in. Backstreet Rookie) czy Park Eun Bin (Extraordinary Attorney Woo), kilka takich, których aktorstwo lubię np. Lee Jung Eun (Strangers from hell, Our Blues, The Light in Your Eyes) czy wspomniana wyżej Park Eun Bin.

I całkiem sporo irytujących, często głosem (Hwang Jung Eum, Kil Hae Yeon) czy minami albo manierą grania (Jung So Min, Gong Hyo Jin, Park Min Young)
                              • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 09:57
                                Co do Kim Go Eun mam podobnie, Goblin to jedyna jej rola, która mi nie pasowała.

Ja przerwalam Goblina wlasnie ze wzgledu na nia, Naprawde nie widzialam zadnego uzasadnienia dla tej kreacji "cute pie" i ciaglego "panie sulku kocham pana" . Odstawilam chyba po 5 odcinkach ( chociaz panowie w dlugich plaszczach robiacy zadyme , czy tez nawalanke - juz nie pamietam - to byla zapowiedz czegos fajnego, a potem nadszedl flop)

Reszta super. Cheese in the Trap z nią widziałaś? Ma skrajne opinie, ale mnie się podobał
                                • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 10:09
                                  > Reszta super. Cheese in the Trap z nią widziałaś? Ma skrajne opinie, ale mnie się podobał<

za wczesnie sie wyslalo

No wlasnie Cheese..., Wiem ze zaczelam, ale nie moge sobie przypomniec, czy dokonczylam, czy przerwalam w polowie. Juz mi sie wszystko mieszac zaczyna wink

ktos wspominal o teens dramas - ja tez nie lubie, ale wlasnie zaczelam dosc typowa - True Beauty (nawet nie wiem dlaczego wink ) - i nawet dobrze sie oglada, malo klisz i jakis taki wciagajacy sposob narracji, nawet za duzo nie przewijam.
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 08:34
                            jasnoklarowna napisała:

> A zmieniając temat to Heca ty trochę w chińskich się lubujesz, Tears in Heaven
                            > widziałaś? Ja ostatnio w odtrutce do koreańskich sobie obejrzałam. Niezgorszy.

Jeszcze nie widziałam. Mam na liście. Właśnie wczoraj ledwo skończyłam Meet Yourself z Li Xianem (Go, Go Squid!). Czterdzieści odcinków. Nowość z 2023. Li Xian gra po prostu cudownie młodego mężczyznę, który właśnie się zakochał. Ale gra tak ...nie dramowo... naturalnie. Tak po prostu jak zwykle ludzie to robią. Przy tym w porównaniu z Go Go Squid tutaj cały czas się śmieje. Między nim a FL nie ma żadnej sztywności znanej z koreańskich seriali, nie ma tej pruderyjności nadmiernej. Jest taka scena w ostatnich odcinkach kiedy śpią w hotelu. Była mała katastrofa i musieli polecieć do jej mieszkania. Zmęczeni zasypiają po prostu w łóżku bez zbędnych ceregieli- ty śpij na łóżku ja na kanapie!, połóżmy wałek na materacu! itd tongue_out Mimo, że jeszcze nie było "konsumpcji związku wink Po prostu położyli się spać po ciężkim dniu i locie z przesiadką. Jedna wielka wada to 40 odcinków, czasem w odcinku nic się nie dzieje albo dwie, trzy sceny są warte zapamiętania. Powinni to skrócić. Za to jak ktoś jest fanem Li Xiana to może się napatrzeć do woli wink
                            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 10:24
                              Dzięki za polecenie, chyba będę miała chiński tydzień. Bo ten Li Xian nawet fajnie gra, widziałam go w 2 czy 3 dramach i aktorsko daje radę. To chyba też ty polecałaś z nim nie pamiętam tytułu taką dramę gdzie główna coś szyła chyba, jakieś ubrania. Tam też fajnie grali.

A ja teraz na fali Tears ... oglądam kolejny film z głównym - kamienną twarzą. Tzn taką ma mimikę, że rusza głównie dolną częścią twarzy i ma śliczny uśmiech. Reszta sprawia wrażenie kamiennej twarzy. Ale jakoś dobrze się ogląda. To drama gdzie akcja dzieje się w początkach wieku, Love in Flames of War
                              • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 15:36
                                Na zdrowie wink
                                On (Li Xian) chyba nie grał w niczym takim. To Deng Lun grał w dramie gdzie FL była hafciarką -Because Of Meeting You. Pokręcona historia, ale ML wypadł fajnie. Można obejrzeć z przewijaniem wink Natomiast w Mr. Fighting masakra, nie warto odpalać nawet jednego odcinka. ABS= absolutny brak sensu wink Deng Lun ma bardzo plastyczną twarz. Jak się spodoba to jeszcze warto zobaczyć My True Friend.
                                Li Xian grał też w Only Side By Side With You. Ale oni tam nie szyli ubrań tylko budowali drony wink
                                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 17:32
                                  Oj, no widzę błąd.
                                  Pomyliłam go z Johnny Huang, a film to Love Designer.
                                  Faktycznie aktor nie ten, nie wiem czemu mi się pomylili.
                                  Jednak film dość lekko i fajnie się oglądało.
                                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 21:52
                                    jasnoklarowna napisała:

> Oj, no widzę błąd.
                                    > Pomyliłam go z Johnny Huang, a film to Love Designer.

Love Designer to jedna z moich ulubionych dram chińskich. Przede wszystkim między Dilrabą Dilmurat a JH była chemia. Fajnie się ze sobą zgrywali. A i scenariusz całkiem spoko.
                        • marjari_cat Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 19:33
                          Pewnie sporo jest podczytywaczek takich jak ja smile. Wpadłam tutaj pierwszy raz po Squid game. Wcześniej tylko jakieś filmy Parka Chan -wooka widziałam z produkcji koreańskich. No, ale dzięki Wam poznałam Hyun Bina, więc poleciało wszystko w komplecie, a potem Stranger i chyba to jest mój numer 1 na teraz, mimo że bez niego. Ale jeszcze długa lista dram przede mną, więc mam sporo do nadgonienia. Fajnie, że jesteście smile
                          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 22:57
                            Jak miło, że nie tylko ja się ujawniłam smile.
                            Widzę, że tu się zebrała silna grupa fanek Hyun Bina. Pozostanę jednak przy Kim Jae Wooku.

Park Chan Wook to dla mnie Oldboy i Pani Zemsta. Trzeba nadrobić.
                            Całkiem niedawno się zorientowałam, że pani Zemsta to teraz inspektor Koo wink

Stranger mnie również się podobał. Główna ogólnie dobrze gra IMO. We wspomnianym tu filmie (Baby) Broker też grała.
                            • marjari_cat Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 10:44
                              O, też się cieszę 🙂. Tak, Doona Bae super wg mnie. To kolejna drama mi doszła do listy...
              • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 20.02.23, 23:15
                Ja Love to Hate You jeszcze nie skończyłam, ale 7 odcinków wystarcza, żeby potwierdzić twoją opinię, że to zlepek elementów z kilku innych seriali rom-com. Ale zlepek całkiem przyjemny. Do tego pierwszy raz od dawna oglądam k-dramę bez napisów angielskich. Polskie tłumaczenie wydaje mi się nieco toporne, ale lektor czyta całkiem fajnie
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 20.02.23, 23:50
                Może zobacz Goddess of Marriage. Tam inaczej trochę wygląda, rola raczej pozytywna. Za to w Babel gra suki.syna. Jeszcze w czymś go widziałam. Na szybko nie pamiętam. Ale jak by tam zachwycił to bym zapamiętała 😀
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 21:35
      No dobra. Straciłam cierpliwość. Już siódma drama, której nie mogę zapisać na TvTime bo nie ma takiego tytułu. Bez znaczenia czy to Netflix czy Viki. Próbowałam wpisać na wszelkie sposoby łącznie z koreańskimi i chińskimi oryginalnymi tytułami. I nic. Dajcie mi namiar na jakąś łatwą stronkę do zapisywania obejrzanych seriali wink
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 21:45
        Ja korzystam z MyDramaList, ale ja to newbie w temacie jestem.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 22:05
          Oldrena, Otia dziękuję smile Muszę przenieść swoje ponad dwieście dram gdzieś gdzie mogę je wszystkie zapisać. Na TvTime (syn mnie namówił) nie mogę sama dodać tytułu skoro strona go z góry nie zna. Nie wiem jak to działa. Ale coraz bardziej robi mi się burdel.
          Oldrena smile Jeśli będziesz potrzebowała polecenia to nie wahaj się pytać. Każdemu coś dobierzemy wink
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 22:10
            Heca, sprawdź najpierw czy te, których tam nie masz są na MDL, bo jak jest z samodzielnym dodawaniem to nie wiem. Zawsze wszystko było 🤷. Żebyś nie wpadła z deszczu pod rynnę.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 22:13
              Ok wink Jutro zobaczę. Bo, że Netflix czasem zmienia tytuły to wiem ale i z Viki nie wszystko mogę znaleźć uncertain
              • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 22:18
                MDL w opisach podaje warianty tytułu (also known as).
          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 22:15
            heca7 napisała:
            > Oldrena smile Jeśli będziesz potrzebowała polecenia to nie wahaj się pytać.
            > Każdemu coś dobierzemy wink

Dzięki, dużo skorzystałam, podczytując Was. Sama też znalazłam na yt interesujące mnie filmy z serii Drama Special KBS. Fajne, bo krótkie wink - mają ok. godziny.
            Moja lista 'plan to watch' ma około 100 tytułów, ale jak znam życie, to dość szybko mi to pójdzie. Jak drama nie zażre po 2-3 odcinkach, to ją porzucam. Zdarzało się mi się i w połowie rzucić. Wszystko przez brak cierpliwości albo nastroju.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 22:20
              oldrena1 napisała:
              >
              > Moja lista 'plan to watch' ma około 100 tytułów, ale jak znam życie, to dość sz
              > ybko mi to pójdzie. Jak drama nie zażre po 2-3 odcinkach, to ją porzucam.

Moja ma od dawna ok. 120 i nijak nie chce być mniej, mimo że też dużo rzucam. Co jedna wypadnie to dochodzi z 5 innych i tak ad infinitum. W życiu nie wyjdę za zero 🙂
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 22:45
              Też tak robię. Początkowo starałam się walczyć, wręcz miałam poczucie winy, że zamiast oglądać solidnie to przewijam albo mam ochotę porzucić big_grin Ale gdzieś po 150 obejrzanych i kilometrowej kolejce oczekujących zrobiłam się bezwzględna tongue_out I jak drama mi nie idzie to ją bez żalu porzucam bo wiem , że ten czas mogę przeznaczyć na coś co mnie bardziej zainteresuje. No i wiele właśnie zależy od nastroju. Czasem lekka drama jest mi potrzebna a czasem pożądam trupa tongue_out suspicious
              Natomiast co do tego, że szybko pójdzie to obawiam się, że lista będzie Ci się prędzej powiększać niż zmniejszać wink Co odhaczę parę dram to mi nowe przybywają. Tym bardziej, że oglądam też chińskie i tajwańskie.
              • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 01:18
                Może jestem optymistką, ale twardo sobie powiedziałam: żadnych nowych dram. Ewentualnie filmy (koreańskie i japońskie).
                Wyjątek zrobiłam Crash Course in Romance, bo grają w nim Jung Kyung Ho (szukam dram z nim po Prison Playbook), Jeon Do Yeon, Lee Bong Ryun i Kim Sun Young.
                A propos Prison Playbook, tu znalazłam 3 z kilku aktorów ulubionych. Wspomnianego wyżej JKH, Lee Kyu Hyunga (był tam doskonały) i Jung Hae Ina.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 01:31
                  Jung Kyung Ho zdecydowanie jego najlepsza rola to Heartless City. Jest na wiki. A na drugim miejscu When the Devil Calls Your Name gdzie gra starca i młodzieńca. Choć to już nie dla wszystkich konwencja bo z lekkim wątkiem fantasy. Oczywiście Hospital Playlist i kilka innych. Też miałam fazę na niego. Ja w ogóle oglądam fazami na wykonawców
                  • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 15:07
                    Heartless City mam na liście. Nad When the Devil ciągle się zastanawiam. Waham się, bo lubię motywy muzyczne w dramach (netfliksowy japoński Kwartet mi podszedł, choć nie tylko z tego powodu), ale z wątkami fantasy w koreańskich dramach nie bardzo mi po drodze.
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 17:44
                      Devil ten wątek fantastyhny ma nienachalny, nie jest główną treścią no ale jest.
                      Za to jak lubisz klimat balladowy muzycznie, to z tego filmu piosenka Sondii wymiata.
                      www.youtube.com/watch?v=9IzaqJYa1So

Za to Heartless no tam był wg mnie świetny. Zrobiony na czarno (chyba mu oczy, linię wody przyciemnili, włosy też czarne choć zwykle rozjaśniane w serialach ma lekko). W ogóle konwencja filmu trochę mroczna, dużo scen w sztucznym świetle, półświatek, nie wiadomo czy główny to czarny charakter czy jednak może nie, wątek niby miłosny ale bez tradycyjnego podrywu tylko na zasadzie spojrzeń, niedopowiedzeń, ogólnego wrażenia bo to nie jest wątek główny.
                      Naprawdę podobało mi się.

Jak masz viki i lubisz kryminały to polecę też już z inną obsadą Misty. Niby kryminał bo morderstwo jest, ale trochę też thriller/psychologiczny, sama nie wiem jak zakwalifikować. O uczuciach.
                      Fakt akcja rusza dopiero na przełomie 2/3 odcinka, wcześniej o mało nie rzuciłam. Może ci podejdzie.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 18:17
                        "Misty" jest też na Netfliksie, z angielskimi napisami.
                      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 18:46
                        Mam viki i lubię kryminały. Dodałam Misty do listy wink Dziękuję.
                        No dobrze, pora na wyznanie numer 2: płacę za viki, odkąd nie mogłam obejrzeć za darmo jakiejś dramy (z polskimi napisami) w całości. Co gorsza, nie pamiętam już, która to była.
                        Zaraz zabiorę się za Heartless City. Rozbudziłaś moją ciekawość.
                        Wyguglałam Sondię, w OST-ach kilku dram się pojawia, w tym w My Mister (też w planach, ale gdy już zima minie).
                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 19:16
                          My Mister to jeden z lepszych filmów jakie widziałam.
                          Choć mam świadomość że nie wszystkim spodoba się niecukrowany świat, nie piękni bohaterowie.
                          Porażki życiowe pokazane najnormalniej w świecie (choćby wątek braci głównego), czasami wręcz dosadnie.
                          Ale mimo dołujących momentami zdarzeń i beznadziejnej wydawałoby się sytuacji głównej jakimś takim optymizmem na koniec wieje. Zdecydowanie nie oglądać w czasie jesiennych depresji smile
                          IU powinna za tą rolę Oskara dostać.
                          No i Sondia też daje radę www.youtube.com/watch?v=f2Pee5hnO-E
                          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 19:49
                            jasnoklarowna napisała:

> My Mister to jeden z lepszych filmów jakie widziałam.
                            (...)
                            > IU powinna za tą rolę Oskara dostać.

IU zdolna dziewczyna jest. W Baby Broker mi się podobała. Czyli są trzy powody, by obejrzeć My Mister: temat, IU i Lee Seon Gyun.
                            Wracam do Cruel/Heartless City, dobrze się zaczyna. Cierpię na dystrakcję dziś, pora z nią skończyć.
                            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 20:28
                              Baby Broker obejrzałam w kinie. I wyszłam zachwycona. Jakim cudem o tak poważnym i trudnym przecież temacie można opowiedzieć w pozytywny sposób. Bez zdołowania ogólnego. Kto nie widział to polecam.
                              • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 21:05
                                Prawda? Hirokazu Koreeda jest spoko wink
                            • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.02.23, 00:46
                              Uprzejmie donoszę, że jestem po szóstym odcinku Heartless City i ogólnie podoba mi się do tej pory. Jung Kyung Ho wygląda i gra bosko smile. Lubię w filmach takich chłodnych drani.
                              O szczegółach to może napiszę, gdy skończę.
                              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 24.02.23, 07:27
                                No, wcześniej go nie lubiłam jakoś specjalnie, a ten film mi go odczarował.

To potem możesz sobie Tunnel obejrzeć. Tam gra drugi z Heartless, Yoon Hyun Min i też super.
                                • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.02.23, 12:14
                                  Coś widzę, że i u mnie następne będzie Heartless City, jak tak was czytam. Głównie dlatego, że nijak nie mogę wyobrazić sobie Jung Kyung Hona jako chłodnego drania wink. On ma wg mnie urodę takiego bawidamka łamanego przez grzecznego chłopca z sąsiedztwa. Na dodatek pamiętam go z Time Between Wolf and Dog, gdzie był jeszcze młodziutkim wypłoszem z krzywymi ząbkami, licówki najwyraźniej wjechały później smile. A teraz z doskoku oglądam Prison Playbook i tu ma rolę idealnie po warunkach.

Nawet bym do ciebie, Oldrena, teraz dołączyła, ale już zaczęłam Bali i zainteresowało mnie. Tylko strasznie drażni mnie gra tej z Empress Ki, choć pewnie adekwatna do roli. Niestety wiem, jak się skończy, co nie sprzyja oglądaniu, ale nie mam pojęcia czym zapełnią te aż 20 odcinków.
                                  • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.02.23, 07:54
                                    Skończyłam Heartless City. Okazało się, że Kyung Ho to nie do końca zimy drań, uczucia ma i emocje też czasem pokazuje, a poza tym tęga głowa.
                                    To podobno była pierwsza jego rola po wyjściu z wojska. Widać, że chłopak był wtedy sprawny fizycznie i nieźle zbudowany jak na takiego szczypiorka. Wprawdzie nie było sceny pod prysznicem, ale wystarczyło podciąganie się na drążku wink.

Ogólnie oceniam dramę na 9/10. Sprawnie zrobiona, ciekawa historia, interesujący protagoniści. Kilka drobnych błędów "w produkcji" wyłapałam, no i ostatni odcinek zrobił na mnie wrażenie pisanego trochę na kolanie, więc nie mogę dać 9,5.
                                    Natężenie zwrotów akcji w ilości, do jakiej nie nawykłam. Niektóre z nich odebrałam jako wymyślone na siłę. W każdym razie serial gęsty od wydarzeń, trudno się nudzić. Nawet nienachalne wątki romansowe tu się znalazły.
                                    Trochę mnie irytowała zmienność sojuszy w pierwszej połowie serii, dopóki nie uznałam, że są konieczne, by przeżyć w tym okrutnym świecie smile.
                                    Granice między dobrymi i złymi są zatarte. Nic nie jest takim, jakim się wydaje. Do czasu.
                                    Podobała mi się też gra aktorów (ale madame Lee nieco sztywna), sposób filmowania, umiejętne oddawanie napięcia (rozmaitego), niepokoju, czasem grozy, aury nocnego miasta.
                                    OST, powiedziałabym, niebogaty, ale wpada w ucho.

Dzięki za polecenie, jasnoklarowna, to był dobrze spędzony czas.

Na marginesie - co oni mają z tym cenzurowaniem ostrzy noży podczas walki? To ma być sygnał "nie próbujcie tego w domu"? Pistoletów nie zmazywali.
                                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 27.02.23, 09:17
                                      Z tymi nożami nie do końca rozumiem, bo w części seriali zamazują a w części nie. Może chodzi o czas emisji w tv, jak wcześniejszą godzina to trzeba cenzurować?

Cieszę się że Heartless się podobało, to jeden z filmów który będę polecać bo podobał mi się bardzo.
                                      To teraz na fali polecę Tunnel - z minimalnym wątkiem fantasy ale nie rzutującym na akcję za bardzo, za to z wplecionymi prawdziwymi wydarzeniami (jedna z najgłośniejszych w Korei spraw seryjnego mordercy, w kilku dramach spotkałam nawiązania). I fajna rola obydwu głównych.

Albo Misty, które też będę polecać zawsze bo dla mnie to bardziej film o uczuciach niż kryminał.

Oba są na viki.
                                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.02.23, 09:38
                                      Noże zamazują i czasem też rany. Za to jak się zabijają przy pomocy kijów bejsbolowych to nic nie jest zamazane tongue_out
                                      Ja jestem dopiero na etapie Falling For Innocence smile Obecnie w połowie 15 odcinka. Zasłużenie ta drama (przynajmniej na razie) ma wysokie oceny na Viki. Trochę mnie irytuje ML, który odkąd się zakochał to przysiadł. Zrobił się taki jak robią się niektóre FL -na początku dramy ogarnięte i sensowne. Jak tylko się zakochają to stają się bezwolne, bojaźliwe, wahające... Przykładem jest FL z A Korean Odyssey. No i przez to (oraz przez fryzurę na garnek) Jung Kyung-Ho wydaje się młodszym bratem dla FL.
                                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.02.23, 17:06
                                        Jeszcze dodam, bo właśnie skończyłam Falling For Innocence, że Wy tutaj poszłyście w Heartless City a ja w tajwańską dramę Memory Love wink W komentarzach przeczytałam, że to wersja tajwańska tej historii. Na razie jestem na samym początku i widzę duże różnice. Zobaczymy co dalej.
                                      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.02.23, 20:08
                                        > No i przez to (oraz przez fryzurę na garnek) Jung Kyung-Ho wydaje się młodszym bratem dla FL.

Wydaje mi się, że to kwestia typu urody FL. Chłopak-policjant też wydawał się (wizualnie) kilka lat młodszy od niej.
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 21:50
                            My Mister obejrzałam wreszcie z waszego polecenia. Bo długo omijałam tą dramę. I była rzeczywiście bardzo dobra. Jedynie mocno irytowali mnie bracia-nieroby ML. No nie mogłam uwierzyć, że dwa dorosłe chłopy siedzą u mamusi nie mogąc zarobić na własne utrzymanie. I mają jakieś (szczególnie jeden) wyimaginowane problemy sercowe. Sama IU świetna. Ale. Grała tak bardzo... zamkniętą osobę dla innych pracowników firmy, że aż wydawało mi się to nierzeczywiste, że ją w ogóle przyjęto. Po prostu nie była małomówna, nie była zamknięta. Ona była wręcz odpychająca. Miałam wrażenie, że w rzeczywistości nie dostałaby nawet takiej pracy (ale może się mylę). Za to doceniłam grę jej stalkera,bo to chyba jego najlepsza rola tongue_out Bohater, który przez swoją rozpacz i obsesję zmarnował kilka lat życia sobie, FL, jej chorej babce za śmiecia, którym był jego ojciec. Gdyby nie on, życie FL potoczyłoby się o wiele łatwiej.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 11:17
                  Jeśli nie widziałaś jeszcze "Escape from Mogadishu", to polecam. Dobry film.
                  • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 15:11
                    Widziałam. Wybrałam się w tamtym roku na festiwal filmów koreańskich, żeby zobaczyć 3 filmy: Mogadishu, Baby Broker (ze względu na reżysera) - bardzo w stylu Złodziejaszków (Shoplifters) - i Special Delivery (z Park So Dam). Nie wiem co mnie skłoniło do pójścia również na Spiritwalker. Bardzo nie moja bajka.
                    • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 19:07
                      A, zapomniałam dodać, że Escape from Mogadishu mi się bardzo podobało. Sposób opowiadania, zdjęcia, aktorzy. Fajne. Miałam dalekie skojarzenia z amerykańskim Operacja Argo (ponoć też na faktach, dla odmiany Teheran).
                      BTW czy Wy też w jakimś momencie poczułyście przesyt amerykańskimi produkcjami?
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 19:51
                        Zdecydowanie. Ale lubię sobie robić płodozmian i zazwyczaj przeplatam produkcje koreańskie filmami i serialami z innych krajów, nie tylko amerykańskimi.

Aktualnie np. oglądam równolegle z trzema serialami koreańskimi bardzo dobry "The Man in the High Castle" oraz słabszy "The Expanse".
                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.02.23, 22:10
                        Dziewczyny, chciałam podziękować za polecenie Escape from Mogadishu. Bardzo dobry film. Podobał mi się bardziej niż Operacja Argo, z którą słusznie Oldrena go porównała. Chociaż Argo oglądałam lata temu, więc może nie powinnam oceniać, bo mało pamiętam.
                        W każdym razie Mogadishu świetny, miejscami wstrząsający (te dzieciaki z bronią w ręku) i dla mnie bardzo smutny. Przywiódł mi na myśl też Joint Security Area - zwykli ludzie z dwóch stron barykady w obliczu szalejącego wokół nich konfliktu.
                        Nie orientuję się niestety na ile trzymali się faktów, a na ile popuścili wodze fantazji, ale niezależnie od tego podobało mi się.
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 01.03.23, 00:27
                          Chyba dość wiernie przedstawia fakty. Tutaj znalazłam opis wydarzeń i na ile film odbiega od nich: www.koreaherald.com/view.php?ud=20210811000882
                          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 01.03.23, 09:30
                            Dzięki. Ciekawe podsumowanie. Odniosłam wrażenie, że pan ambasador jest dosyć rozżalony faktem, że część jego zasług w organizacji wspólnej ucieczki przypisano fikcyjnej postaci. Z jednej strony zrozumiałe, bo to były pewnie najbardziej traumatyczne wydarzenia w jego życiu, które przeżywa nawet po 30 latach, ale z drugiej, to fabuła, nie dokument. Oczekiwanie, że w filmie fabularnym fakty nie zostaną podrasowane jest trochę naiwne. W każdym razie zrobił wtedy kawał dobrej roboty i chwała mu za to.
                            • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 01.03.23, 10:05
                              przepraszam, ze ja tak niz gruszki ni z pietruszki - ten tytul, po polsku, czyli "Ucieczka z Mogadiszu" tlucze mi sie po glowie jako cos zakodowanego od wielu lat (a ja dosc stara juz jestem.
                              Czy byl jakis inny, duzo starszy film po takim tytulem? (jakies lata 70 te- 80-te) googlalam ale nic nie wyskakuje.
                              • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 01.03.23, 10:55
                                Nie pomogę, niestety. Filmowo z Mogadiszu kojarzę w tej chwili tylko Helikopter w ogniu, ale to mniej więcej te same lata co koreański film. Tzn. akcja rozgrywa się w tym samym czasie.
                                Może to nie był film tylko na przykład jakiś reportaż Kapuścińskiego?
                              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 01.03.23, 21:25
                                Mogadiszu nie oglądałam jeszcze ale tytuł i tematyka trochę z Operacją Samum
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.02.23, 21:56
        Team MDL - My Drama List. Już tu nieraz pisałam, że funkcjonalna, prosta i przyjemna. Ratuje mnie przy mojej sklerozie.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 00:37
          Potwierdzam. Tylko MDL smile I na plus, że wynajduje dramy po alternatywnych tytułach.

Na liście "Plan to watch" mam "tylko" 93 pozycje smile
    • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 15:25
      Może któraś z Was wie, gdzie mogę obejrzeć A Wife’s Credentials z 2012 roku? Na viki jest niedostępna dla naszego kraju (tak piszą). Interesuje mnie ze względu na temat i FL (po Secret Love Affair). Z angielskimi napisami jakoś przebrnę te 20 odcinków. Na polskie nie ma co liczyć chyba; przeszukałam DQ i DramaOnline.
      TIA
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 15:30
        Po angielsku jest na dramacool i kissasian.
        • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 15:32
          O! dzięki, sprawdzę.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.02.23, 22:34
      Pytanie mam, bom głupia, jak się okazuje, jak but. Spojler na temat zakończenia That Winter The Wind Blows poniżej, więc kto nie chce czytać proszę omijać wzrokiem, a kto oglądał niech mnie oświeci.

Czy ML w końcu umarł czy żyje? Mnie wyszło, że nie żyje, a te ostatnie sceny to marzenia FL, tak na osłodę dla widzów. Po czym poczytałam komentarze i wszyscy zgodnie twierdzą, że on oczywiście żyje i to happy end jest. No więc obejrzałam tę końcówkę ponownie i faktycznie z ich rozmowy wynika, że to rzeczywistość i ML żyje.
      Ale dla mnie to jest tak głupie, że nie mogę uwierzyć. Wam uwierzę smile Więc jak to jest?
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 18:47
        Ej no, dziewczyny, naprawdę żadna nie oglądała That Winter... i zostanę z taką nierozwiązaną zagadką w życiu? wink

No trudno, to drugie pytanie. Chcę obejrzeć coś jeszcze z Zo In Sungiem, bo w That Winter grał bardzo nierówno, raz świetnie, a raz beznadziejnie i chcę się przekonać, czy z niego jednak jest dobry aktor, czy tylko mu się tak we Frozen Flower udało. Tam nie pamiętam słabych aktorsko momentów. A więc: It's Okay, That's Love czy What Happened in Bali?

Doczytałam, że w Escape from Mogadishu, o którym dopiero co pisałyście, też gra, ale w filmach oni generalnie lepiej grają. Drama do porównania mi potrzebna.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 19:07
          otia5 napisała:

> Ej no, dziewczyny, naprawdę żadna nie oglądała That Winter... i zostanę z taką
          > nierozwiązaną zagadką w życiu? wink
          >
          Nie oglądałam tej dramy. Ale na Viki są komentarze, niektóre ze spoilerami. Nie znam historii ale może coś wyczytasz z tych wypowiedzi smile

TO FRAGMENTY SPOILERÓW! tłumaczone w google wink

Ta para musiała rozstać się na jakiś czas, a ich łzawe i płynące z serca pożegnania wraz z obietnicą, że pewnego dnia dadzą sobie drugą szansę, były jedną z najbardziej emocjonalnych i najpiękniejszych scen, jakie widziałem uchwycone na filmie w jakimkolwiek koreańskim dramacie, jaki mam kiedykolwiek oglądałem. Połącz kilka ostatnich odcinków z epicką piosenką przewodnią artysty The One------Song zatytułowaną „A Winter Story”, a poczujesz dreszcze przechodzące w górę iw dół kręgosłupa i przez całe ciało. Słowa piosenki tak przedstawiają całą historię, że jest to nieopisane dzieło sztuki i słodko-gorzkie uczucie, które będziesz mieć.

Ostatecznie dramat jest tak przeszywający i zapadający w pamięć, że poczujesz, że właśnie obejrzałeś dzieło sztuki, które pewnego dnia zostanie nazwane klasykiem. Końcówka była przyjemna i dała nadzieję, ale nie było to bajkowe zakończenie, bo ta historia na pewno nie była bajką. Pod koniec swojej ciężkiej i trudnej podróży Oh Soo i Oh Young odnajdują spokój i miejmy nadzieję, prawdziwą i trwałą miłość do siebie nawzajem.

INNY

I'm glad it had a nice ending😍

NASTĘPNY

Już nastawiałem się na smutne zakończenie z pocieszeniem w świetnej grze aktorskiej i niezłym zestawieniu postaci, ale ostatnie minuty były niespodzianką, która pozwoliła mi z uśmiechem na sercu dać temu pełną 10! Nie ma to jak szczęśliwe zakończenie
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 19:17
            Dzięki, Heca. Komentarze to mi właśnie zmieniły optykę, ale nadal nie jestem do końca przekonana. Potwierdzenia ematki wąskiej specjalistki dramowej chciałam 🙂
        • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 19:48
          Nie oglądałam What Happened in Bali, więc polecę It's Okay, That's Love. Z powodu tematyki, bo główna mnie odrzuca, jak już tu pisałam. Te 7 odcinków, które obejrzałam, było OK .
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 19:49
          >Chcę obejrzeć coś jeszcze z Zo In Sungiem....A więc: It's Okay, That's Love czy What Happened in Bali?<

Nie ogladalam 'It's Okay", ale w "Something Happened in Bali " jest swietny. Mimo, iz So Ji Sub to jeden z moich ulubiencow i zawsze daje mu preferencyjne oceny, to tutaj Zo In Sun wg mnie naprawde zaoral . Ogladalam dosc dawno, ale juz po "Winter" bylam i wstyd przyznac, nie nawet skojarzylam go z "Winter", ale jego gra mnie naprawde powalila. I w ogole to swietny serial.

Ale wiesz otia, moje oceny nie zawsze zgadzaja sie z Twoimi wink
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 20:15
            senin1 napisała:

> w "Something Happened in Bali " jest swietny. Mi
            > mo, iz So Ji Sub to jeden z moich ulubiencow

O, widzisz, jeśli gra tam też So Ji Sub, to chyba przeważy. Moim ulubieńcem może nie jest, ale jednak należy do tych bardziej lubianych.

> ny, to tutaj Zo In Sun wg mnie naprawde zaoral . Ogladalam dosc dawno, ale juz
            > po "Winter" bylam i wstyd przyznac, nie nawet skojarzylam go z "Winter"

Ha, ha. Ja go z Frozen Flower nie skojarzyłam póki mnie chyba Jasnoklarowna nie uświadomiła. A niewątpliwie rzucał się tam w oczy wink

> Ale wiesz otia, moje oceny nie zawsze zgadzaja sie z Twoimi wink

E tam, raz tak, raz nie, ale czasami idziemy łeb w łeb smile Zobaczymy jak tym razem.
            • jofin Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 21:07
              That winter the wind blow ogladalam bardzo dawno i nieszczegolnie pamietam cala drame, a tym bardziej zakonczenie. Moze dlatego, ze nie poruszyla mnie ta drama. W sumie nie wiem dlaczego.

Something happened in Bali bardzo polecam. Jest to nieco starsze drama, jakosc na drama cool nienajlepsza, ale gra wszystkich glownych aktorow pierwszorzedna. Zo In Sung, HA Ji won, So Ji sub wsyscy sa fantastyczni. Obejrzalam drame do przedostatniego odcinka. I glupia zaczelam czytac komentarze pelne spojlerow i .... nie zdecydowalam sie na obejrzenie ostatniego odcinka. Ano tak. Ale drame zdecydowanie polecam.

W tamtym tygodniu skonczylam inna klasyczna drame Autumn in my heart. Tez piekna. Te dokonczylam. Tutaj mamy tez dwoch swietnych ML Song Seung-heon i Won Bin, ktory przestal grac 12 lat temu. A szkoda bo dobry z niego byl aktor. I jest tez mlodziutka Song Hye-kyo, ktora bardzo dobrze zagrala swoja role. Jak za nia nie przepadam , to tutaj mi sie podobala.

Co zauwazylam, ze w starszych dramach, aktorzy ,choc byli bardzo mlodzi wygladali na znacznie starszych i dojrzalszych w porownaniu do mlodych aktorow z najnowszych wspolczesnych dram. Nie wiem, czy to fryzura, czy zarost, czy sposob gry, czy to wszystko razem wziete.

W starszych dramach tez jest zupelnie inny podklad muzyczny, albo jakas muzyka klasyczna, albo cos z zachodniego popu, ale naczesciej przewija sie jedna i ta sama melodia. Ciekawe, kiedy to zmienili i zaczeli wprowadzac do dram podklad koreanskich piosenkarzy.

Kolejna rzecz w klasycznych melodramach to ta , ze sporo z nich swoj scenariusz wzoruje na filmie Love story. Mlodzi sie kochaja, i na drodze ich milosci staje nieuleczalna choroba najczesciej kobiety. Ten motyw mamy w Winter Sonata w Autumn in my heart.
              Teraz wyczytalam, ze zarowno Winter sonata i Autumn in my heart naleza do serii 4 dram rezyserowanych przez tego samego rezysera Yoon Seok-ho. Seria jest zatytulowana Endless love. Kazda z dram ma w tytule jedna z por roku. Ciekawe. Za jakis czas siegne po nastepne dwie, chyba nieco mniej znane Summer scent i Spring Waltz i zdam wam relacje.
              • jofin Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 21:18
                Rozpisalam sie na temat starszych dram, ktore lubie ogladac i nie moge nie napomknac o Kain i Abel, ktora ktoras z was tutj polecala. Poniewaz jest tam watek polnocnej Korei, wpisalam to na swoja liste i .....10 pierwszych odcinkow bardzo dobra i trzyma w napieciu. W kolejnych10 drama lekko siada, ale generalnie nie jest zla. Ze wszystkich rol w jakich widzialam So Ji-sub, w tej dramie najbardziej mnie ujal , szczeglonie w pierwszych odcinkach, kiedy gra bardzo pogodnego i usmiechnietego , pelnego energii mlodego chlopaka. Czemu on tak malo gral tego typu rol? I tez mamy tutaj mlodziutka Han Ji-min ( glowna z Hyde and Jekyl albo z One Spring Night). Wg mnie z pewnoscia jest to drama warta obejrzenia. Nie pisze wiecej, bo nie chce spojlerowac.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 21:53
                  > nie moge nie napomknac o Kain i Abel, ktora ktoras z was tutaj polecala.<

Ja polecalam ale wczesniej ktos inny tez. Chyba jasnoklarowna albo kurt. Wg mnie to bardzo dobra drama. I So Ji Sub zagral tam swietnie.

Ja lubie te starsze dramy, sa mniej kliszowe.
                  • jofin Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 21:59
                    senin1 napisała:

> > nie moge nie napomknac o Kain i Abel, ktora ktoras z was tutaj polecala.&
                    > #60;
                    >
                    > Ja polecalam ale wczesniej ktos inny tez. Chyba jasnoklarowna albo kurt. Wg mni
                    > e to bardzo dobra drama. I So Ji Sub zagral tam swietnie.
                    >
                    > Ja lubie te starsze dramy, sa mniej kliszowe.

No wlasnie, nie tylko mniej kliszowe, ale tez takie bardziej.....tresciwe. Moze obraz nie najlepszy, muzyka, tak jak pisalam, z wciaz powtarzajacym sie motywem, mniej efektow specjalnych, , ale zdecydowanie wiecej jest tam tresci i bardziej zapadaja w serce.
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 22:08
                    Tak, możliwe że ja też polecałam Kaina i Abla. Byłam zachwycona Han Ji Min w tym serialu. Zagrała świetnie, ja naprawdę słyszałam odmienny akcent w sposobie jej mówienia, chyba naśladowała sposób mówienia północy.
                    Faktycznie serial nie kliszowy, podobał mi się jako całość. Za to nie pamiętam za bardzo muzyki więc mnie chyba nie ujęła.
                    • jofin Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 22:30
                      jasnoklarowna napisała:

> Tak, możliwe że ja też polecałam Kaina i Abla. Byłam zachwycona Han Ji Min w ty
                      > m serialu. Zagrała świetnie, ja naprawdę słyszałam odmienny akcent w sposobie j
                      > ej mówienia, chyba naśladowała sposób mówienia północy.
                      > Faktycznie serial nie kliszowy, podobał mi się jako całość. Za to nie pamiętam
                      > za bardzo muzyki więc mnie chyba nie ujęła.

Tez slyszalam,te roznice akcentow choc koreanskiego nie znam. Muzyka w tej dramie nie byla chyba bardzo istotna i nie zapadala w ucho, bo tez jej nie pamietam.
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 22:19
                  Oglądałam Kain&Abel. Dobre to było. Tam nie tylko poruszano kwestię Korei Północnej ale też zahaczano o Chiny. Bo wielu uciekinierów ukrywa się właśnie w Chinach, kupują fałszywe dokumenty i próbują się przedostać do Południowej. Było kilka płycizn w dramie ale ogólnie bardzo dobra. Polecam. ML i FL fajnie ze sobą współgrali.
                  • jofin Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 22:26
                    heca7 napisała:

Tam nie tylko poruszano kwestię Korei Półno
                    > cnej ale też zahaczano o Chiny. Bo wielu uciekinierów ukrywa się właśnie w Chin
                    > ach, kupują fałszywe dokumenty i próbują się przedostać do Południowej.

Tak, ten watek pojawia sie w dramie z 2022 Curtain Call, o ktorej juz chyba pisalam wczesniej. W nieco inny sposob jest tam to ujete, ale drame tez polecam, bo zwrot akcji jest bardzo nieoczekiwany. Podobalo mi sie, jak bardzo trudny temat unifikacji Korei zostal tutaj pokazany. Drama z pewnoscia daje do myslenia.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.02.23, 13:12
            To teraz ja ze sprawozdaniem prosto z Bali. Senin, myślę, że tym razem gust się nam w ogólnym odbiorze pokrył i tylko trochę rozjechał w szczegółach 😊.
            Obejrzałam te 20 odcinków w 3 dni, co już samo w sobie świadczy, jak mnie wciągnęło. Wiedziałam jaki będzie koniec, w sensie czy happy czy sad ending, ale nie znałam żadnych szczegółów, więc jednak zaskoczenie było. Historia relacji tego toksycznego czworokącika była bardzo wciągającą, emocjonalną jazdą bez trzymanki.
            Natomiast co do szczegółów, to już gorzej. Przede wszystkim, jak to zwykle bywa, ze 12 odcinków spokojnie by starczyło. W końcu ile można tasować te same 4 karty? Wprawdzie twórcom udało się utrzymać moją uwagę, ale takie przedłużanie sprawia, że w pewnym momencie zaangażowanie w losy bohaterów gwałtownie mi spada. Obeszłoby się bez części scen przeżywania/wspominania/rozpaczania/rozkminiania itp.
            I konwencja w jakiej to było kręcone i grane. Wyjątkowo mnie drażni taki styl, którego nie umiem właściwie sprecyzować, ale jest obecny w ogromnej większości starszych i dużej części nowych dram. Te wszystkie teatralne sceny upadków, walenie głową w co popadnie, zakrywanie twarzy dłonią, bo przecież wtedy nikt nas nie zauważy, do bólu sztuczne bijatyki i jeszcze bardziej do bólu durne postaci poboczne (wątek braciszka i byłego szefa z Bali, bleh). I gra aktorska w tej właśnie konwencji utrzymana. No, nie lubię. Jedyną, która grała naturalnie, była SFL, ale ona postrzegana jest chyba bardziej jako postać drugoplanowa. Ha Ji Won podpadła mi w pierwszych odcinkach, które w całości ograła wydymaniem lub zagryzaniem warg, potem było już lepiej, ale dystans do jej bohaterki mi pozostał.
            Przykro mi to pisać, ale So Ji Sub całość zagrał jak drewniana kukła. Nie wiem czemu to przypisać, bo to przecież dobry aktor, ale moim zdaniem od początku do końca nie wykrzesał z siebie nawet krztyny emocji (sorry, Jofin, tu nam z kolei rozjeżdża się ocena).
            No i last but not least, Jo (Zo) In Sung. Biorąc pod uwagę tę irytującą mnie konwencję, której się cały czas trzymał, zagrał zadziwiająco dobrze. Zagrać żałosnego, niedojrzałego, zaborczego i obsesyjnego dupka, tak żeby wzbudzić sympatię i współczucie, to jest jednak sztuka. Podobało mi się też, że jego bohater jest zupełnie inny niż zazwyczaj męskie główne postaci. Z zakończeniem włącznie. Pasowało mi do niego 😉
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.02.23, 18:46
              >Jo (Zo) In Sung. Biorąc pod uwagę tę irytującą mnie konwencję, której się cały czas trzymał, zagrał zadziwiająco dobrze<

Uff, no to sie zgadzamy. Postac w sumie tragiczna, ale zagrana rewelacyjnie.

>Przykro mi to pisać, ale So Ji Sub całość zagrał jak drewniana kukła.<

I tu tez zgoda - choc moze nie kukla, ale bez fajerwekow.Jak do tej pory So jJ Sub najlepiej mi sie podobal w Kain and Abel.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 27.02.23, 19:25
                senin1 napisała:
                Jak do tej pory So jJ
                > Sub najlepiej mi sie podobal w Kain and Abel.

Fakt, fajny był, ale mnie chyba jeszcze bardziej podobał się w Terius.
                Taki kamienna twarz na początku a potem coraz sympatyczniej było. No i kawałek warszawskiej starówki pokazali a tam mignął na ułamek ....Grucha z Chłopaków co nie płaczą. I jeszcze ze dwie polskie twarze 🙃
                Fajne to było.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.02.23, 20:16
                  I jeszcze panorama Krakowa tam byla, Na samym poczatku.
                • jofin Re: Koreańskie seriale 6.0 27.02.23, 21:03
                  jasnoklarowna napisała:

> senin1 napisała:
                  > Jak do tej pory So jJ
                  > > Sub najlepiej mi sie podobal w Kain and Abel.
                  >
                  > Fakt, fajny był, ale mnie chyba jeszcze bardziej podobał się w Terius.

Terius byl chyba moja pierwsza drama z So Ji Sub. Zwrocilam wtedy na niego nawet uwage, ale nie na tyle, abym szukala z nim innych dram. Pozniej ogladalam go i w Master Sun i Oh my Venus i tez tam mnie nie zachwycil. Za to w Bali , choc rzeczywiscie sztywny ( ale dla mnie on jest taki w wiekszosci tych dram) gral postac, ktora nawet dalo sie polubic. Moze dlatego , ze rywalizowal z drugim ML ( wzbudzjacym mniej pozytywnych uczuc).
                  Tez tak jak Senin, uwazam, ze z tych wszystkich dram najlepiej zagral w Cain and Abel, tym bardziej, , ze gral tutaj jakby dwie zupelnie rozne role. W tej pierwszej, gdzie sie usmiechal, znacznie bardziej przekonal mnie do siebie. Ale ogolnie w Cainie gral bardzo zlozona postac i zagral to wg mniei swietnie.
                  Zauwazylam teraz, ze w tamtym roku pojawil sie w nowej dramie Doctor Lawyer. Wpisuje to sobie na liste i wkrotce obejrze. I lekarz i prawnik w jednym - moze to byc bardzo ciekawe.
                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.02.23, 07:56
                    > Terius byl chyba moja pierwsza drama z So Ji Sub. Zwrocilam wtedy na niego nawet uwage, ale nie na tyle, abym szukala z nim innych dram. Pozniej ogladalam go i w Master Sun i Oh my Venus i tez tam mnie nie zachwycil.<

Mnie aktorsko, we wszystkich przez Ciebie wymienionych, tez wlasciwie nie zachwycil. Zwrocilam natomiast uwage na jego inne walory wink .

Co do Doctor Lawyer, obejrzalam, i nic nie dodam poza tym, ze wg mnie scenariusz dosc kepski.
                    Ale obejrzec mozna - ocenisz zreszta sama.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 08:04
      Taki problem z viki mam.
      W tym miesiącu nie pobrało mi z karty opłaty, z niewiadomych przyczyn. Kasa była i jest, żadne limity transakcji nie przekroczone, karta ważna jeszcze do września. No nie pobrało, mimo że powinno kilka dni temu.
      Dostałam na stronie wiki informację, Weszłam w swój plan, każe zaktualizować metodę płatności.
      I teraz tak.
      Jak z jakichś powodów nie pobierze, to nie próbuje system ponownie się łączyć? Bo przelać z palca się nie da zaległej raty, numeru konta nie mam.
      Na szybko zmieniłam kartę, mam nadzieję że z nowej ściągnie.
      No ale pomysłu czemu mi nie pobrało nie mam.
      Któras tak miała? jak płacicie za viki?
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 13:35
        Nie miałam takiej sytuacji (jeszcze?). Mam podpiętą wirtualną kartę. Płacę w pierwszej dekadzie miesiąca, w lutym mi ściągnęło. No to poczekam z niepokojem do marca.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 13:43
          A możesz coś więcej o tej wirtualnej karcie napisać? Bo ja niezorientowana jestem, jak to działa i jak ja się załatwia? Choćby link jakiś żebym sobie temat ogarnęła.

18 lutego powinni ściągnąć, nie udało się, dziś była druga próba też się nie udało. Kolejna ma być za 3 dni, ale zmieniłam kartę. Może się uda.
          Jak szukałam przyczyn to po stronie banku może być blokada na podejrzane przelewy, tylko że przez ostatni rok każdego 28 mi szło i bank nie blokował.
          Może faktycznie taka wirtualna byłaby lepsza?
          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 14:22
            Mam konto w mbanku i tam jest możliwość założenia eKarty. W moim banku jest bezpłatna. Jedynie jej używam do zakupów internetowych, właśnie w tym celu stworzyli taki produkt. Myślę, ze inne banki też to mają.
            Jest przedpłacona; pilnuję, żeby mieć na niej stałą niedużą kwotę ze względu na abonamenty na platformach streamingowych. Gdy trzeba, zasilam ją z konta różnymi kwotami, zależnie od wielkości planowanych zakupów.
          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 14:24
            i link: finanse.rankomat.pl/poradniki/wirtualne-karty-jak-dzialaja/
            • jofin Re: Koreańskie seriale 6.0 23.02.23, 22:38
              Dla zainteresowanych, znajacych angielski i chcacych wydac £120.

Mozliwe, ze wkrotce wybiore sie na zwiedzanie Victoria &Albert muzeum w Londynie , gdzie jest wystawa zatytulowana Korean Wave ( Hallyu). Dzisiaj przejrzalam sobie strone, czego moge sie tam spodziewac i znalazlam informacje o organizowanym przez nich kursie online, jak ktos chcialby nieco wiecej sie dowiedziec na temat historii koreanskiej fali. Kurs jest calkowicie online, wiec mozna sobie wysluchiwac wykladow w w dogodnym dla siebie czasie.

Tutaj wrzucam link do programu. Moze to kogos zainteresuje.

vanda-production-assets.s3.amazonaws.com/2023/02/01/12/10/41/5bad23b6-df7a-4d07-80db-106111365c11/Hallyu%20Programme.pdf
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.02.23, 12:58
      Skończyłam dziś VIP. Dramę z Jang Nara. Dłuuugo ją obchodziłam. Oglądałyście?
      Na początku było ciężko bo aktorzy zachowują się jak w typowej dramie. Jeden siedzi a drugi mówi, zadaje pytania...ten pierwszy ma minę jakby go hemoroidy bolały i najwyżej wydusza- pardon? Ten drugi sam sobie odpowiada. Wszyscy w tej robocie wyglądają jakby byli tam za karę. Ogólnie stwierdzam, że życie VIP a jest nudne. Musi siedzieć na dziwnych eventach, bić się z innymi VIP ami o limitowane edycje, męża szukać przez agencję i na 100% wzajemnie się zdradzać 😛 poza tym wszyscy otaczający pracownicy mają kamienne twarze i wyglądają na obrażonych. Co za atmosfera.
      A na koniec najważniejsze. Jakim cudem mam uwierzyć, że ON zrujnowal wszystko dla tego mokrego, przerażonego głupiego szczura?! Nic tylko stała z rozdziawiona gębą, płakała lub spuszczala głowę. A rolę ML równie dobrze mogli powierzyć niemowie 😜 I dlaczego od razu wiedziałam, że historia potoczy się w takim kierunku? suspicious
      A na koniec. Oni wszyscy są tam taaak przewidywalni. Stoją i gapią się na siebie mimo, że obok żona/ mąż/ współpracownicy 🤦‍♀️

Całość ratowała para drugoplanowa i babka z innego działu. Trójka normalnych istot w tym serialu o ludzkich zombie 🙄
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 24.02.23, 14:13
        Oglądałam VIP jak weszła, ale też mnie nie powaliła. Chociaż chyba miała zakusy do bycia dramą z gatunku tych ambitniejszych to raczej nie wyszło.
        A gdzie wy to Bali oglądacie?
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.02.23, 15:07
          jasnoklarowna napisała:

> A gdzie wy to Bali oglądacie?

Ja na dramacool. Jakość bardzo taka sobie, jak to przy 20 letnich dramach bywa, ale na kissasian chyba jeszcze gorsza. Irytujące, ale nigdzie nie znalazłam lepszej.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.02.23, 15:21
          Chyba ViP miało poruszyć ważką kwestię zdrad małżeńskich i podziału obowiązków między rodzicami małych dzieci. Ale zabrakło dialogów. Nie da się zbudować dobrego serialu wyłącznie na zbolałych minach aktorów. Oraz na ich tęsknych lub morderczych spojrzeniach tongue_out
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.02.23, 22:54
        heca7 napisała:
        > Skończyłam dziś VIP. Dramę z Jang Nara. Dłuuugo ją obchodziłam. Oglądałyście?

Podziwiam. Próbowałam oglądać w ramach poszukiwania czegoś innego niż kryminały/policyjne i rom-komy.
        Nie zdzierżyłam. Właśnie sprawdziłam, że obejrzałam aż 6 odcinków. To jakaś odmiana masochizmu jest.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.02.23, 23:26
          big_grin Kobieto jaka ja chodzę od rana nabuzowana przez tą dramę! Dawno mnie nic tak nie zdzieliło obuchem w głowę tongue_out Od m/w połowy serialu wiedziałam, że ML to kutong jakich mało. I jeszcze wzięli do tego aktora wyglądającego niewinnie jak anioł. Przystojnego ale tak elegancko, z idealnie okrągłą głową, bez szaleństw. Wręcz nie pasował do Jang Nary. Jak Ken od Barbie. I ten gnój, to jego nic-nie-mówienie tylko spuszczanie głowy i zatykanie się było taką pasywną agresją... że miałam ochotę włożyć rękę w ekran i strzelić go z liścia. Ona i tak długo wytrzymała. I jeszcze próbował to wytłumaczyć, że "on też cierpiał a ona tego nie widziała". To może należało otworzyć otwór gębowy i wydać jakiś dźwięk?! I z tego powodu nie leci się i nie wkłada penisa w pochwę innej kobiety! I żeby ona była rzeczywiście jakaś wspierająca, ciepła, dawała mu poczucie bezpieczeństwa, zainteresowanie i zrozumienie. A to był zwykły rozhisteryzowany szczyl. ML totalnie zrujnował życie całkiem niewinnej żony a potem snuł się ze zbolałą miną przez resztę serialu...
          Jeśli nie boisz się spoilera to...

Jak możesz się domyślić ML rozstał się z żoną (to kochanka chcąc przyspieszyć jego decyzję doniosła żonie, że ML ma z kimś romans- skąd my to znamy suspicious ). Po czym nowa parka się rozstała. Bo panna nie tak sobie wyobrażała związek. Cała firma dowiedziała się, że ona miała romans z żonatym mężczyzną (ona była nieślubną córką v-ce prezesa). Zrobiło się brzydko i duszno. Ona wyjechała na studia, przedtem zrozumiała, że w tym nowobogackim świecie znajdzie sobie innego męża z tej samej sfery. A ML został dokładnie z niczym. Bez żony, kochanki i złamał serce własnej matce. Oraz dla znajomych został zwykłym k.urwiarzem, który przeleciał córkę prezesa tongue_out
          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 24.02.23, 23:45
            Doskonale Cię rozumiem. Dobrze, że nie doszłam do tej fazy big_grin
            Nie boję się spojlera, bo nie wrócę do tej dramy.
            No właśnie ją obstawiałam i jako kochankę, i jako autorkę anonimowego sms-a (dobrze pamiętam?).

Z innej beczki - miałyście z otią rację. Z listy "do obejrzenia" nie ubyła mi jeszcze ani jedna drama. Przybyły 3. Nie jestem z tego dumna.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 25.02.23, 08:22
              Tak. Anonimowy sms został wysłany przez kochankę. Po to aby coś ruszyło w temacie rozwodu. Bo mąż początkowo chciał z żoną zostać i o romansie nie mówić/ zerwać z kochanką. Tylko to jego "zostanie" było takie żałosne. On był tylko ciałem w domu. Cały czas myślami z kochanką. Jak FL podczas jakiejś kłótni (choć to trudno nazwać bo on tylko coś bąkał a ona krzyczała , on ze spuszczoną głową znowu) powiedziała- ty ją kochasz to spadłam z fotela. ML z kochanką nawet w scenach sam na sam nie zachowywał się jak zakochany mężczyzna. Naprawdę w tym serialu nie było ani jednego szczegółu mogącego przekonać widzów, że kochanka czymkolwiek była w stanie ML uwieść.
              • jofin Re: Koreańskie seriale 6.0 27.02.23, 22:28
                Wczoraj skonczylam nowa drame na Netflixie Summer Strike.
                Wlaczylam z ciekawosci i obejrzalam jednym tchem. Moze nie nadzwyczajna, ale ladna i wciagajaca, taka.... uspokajajaca. Mlodzi aktorzy, glownego w pierwszym momencie nie poznalam i zastanawialam sie co to za nowy przystojny aktor sie pojawil, a to Im Si wan z Miseang , i Run on , jesli ktoras z Was ogladala te dramy. Inaczej ucharakteryzowany o ciekawie tutaj gra. Glowna bardzo mi sie podobala.

Drama o codziennym zwyklym zyciu mlodych ludzi, odrobinke mialam skojarzenia z My liberation notes, ale ta jest mniej dolujaca. Zdecydowanie wiecej jest tutaj nadziei. Tylko 12 odcinkow.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.02.23, 08:14
                  > Wczoraj skonczylam nowa drame na Netflixie Summer Strike.
                  Wlaczylam z ciekawosci..<
                  To tak jak ja, ale doszlam na razie do 7 odcinka
                  Mnie sie ona raczej z Our Blues skojarzyla.
                  Przerwalam na razie, bo obawialam sie ze zdryfuje w jakims klishowym rom-com'owym kierunku, a ja mam jeszcze Heartles city do obejrzenia. Postanowilam sprawdzic te ostatnia i zazarlo. Mimo iz unikam wszelkich thrillerow i stricte kryminalow, to ta mnie wciagnela. I juz nwet lubie "bad boy'a" Jung Kyung-ho. Ale ja cos ogolnie mam serce do takich niby niedobrych a jednak troche ujmujacych. ( cos jak Mister Gu z Liberation)
                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.03.23, 22:37
                    Sama sobie odpowiadam, bo mnie trafia ;. Znaczy Heartless City mnie trafia. A wlasciwie to glownie Glowna.Drazni mnie i ta postac i aktorka, ktora probuje uwiesc wszystkich z widzami wlacznie, udajac niewiniatko, co jej sie zupelnie nieudaje bo na mnie sprawia wrecz wrazenie kanonowej dziuni, - takiej (niby) niewinnej leliji, i wszyscy powinni sie na to lapac. (to znaczy, chyba bylo to zalozenie tworcow, ze ta maniera jest czarujaca, budzaca wspolczucie, i sympatie).
                    Niestety, mnie kazde jej pojawienie sie wlacza nastojaszczego wk..wa. Zwlaszcza ze glowny tez ja sobie wybral wink. Powiedzcie mi, ze ta narracja sie jaakos zmieni (nie wiem, moze okaze sie wredna malpa, albo cos). Bo nie wydzierzei i rzuce w chloere. A szkoda bo poza tym, drama mi sie bardzo podoba.
                    • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.03.23, 04:08
                      Masz na myśli młodą? A to ciekawe, bo ja jej tak nie odbierałam; może mój brak wrażliwości/empatii się kłania. Faktycznie, mojej specjalnej sympatii ta postać nie wzbudziła. Nie wiem, przy którym jesteś odcinku, ale spróbuj nie rzucać tej dramy. Może zamykaj oczy, gdy dzieweczka pojawia się na ekranie (or sth.) wink
                      • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.03.23, 05:33
                        > Masz na myśli młodą?<

No przecie.
                        >A to ciekawe, bo ja jej tak nie odbierałam<

Bo to tylko ja tak mam (chyba). Jak tylko widze te niewinnie rozchylone usteczka albo w ciup, to mnie k...wica trafa.

> Może zamykaj oczy, gdy dzieweczka pojawia się na ekranie<

Tak wlasnie robie, ale wtedy nie kapuje, co mowia. Eh, trzeba sie jezykow uczyc jednak wink
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 01.03.23, 21:09
      Czy ematki fanki BTS dokonały zakupu? wink
      www.lego.com/pl-pl/product/bts-dynamite-21339
      Bo ja, choć nie fanka właśnie zainwestowałam i kupiłam jedną sztukę. Pójdzie do szafy między inne zestawy lego.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 02.03.23, 01:04
        Nie, aż taką fanką nie jestem smile Ale córce podeślę, jako ciekawostkę.

W temacie BTS, Hoseok (J-Hope) odwołał wniosek o odroczenie służby wojskowej, więc można się spodziewać, że go powołają w kamasze w tym roku.
      • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 02.03.23, 22:57
        Też kupiłam i czekam aż dotrze do mnie.
        To moje pierwsze lego od czasów dzieciństwa. Teraz jest masa fajnych zestawów w wersji dla dorosłych. Więc się zastanawiam czy nie skusić się na kolejne, już nie fanowskie zestawy klocków.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.03.23, 11:45
          Moja paczka też już do mnie idzie wink Ja ją odbiorę, pocmokam nad pudełkiem a potem schowam do szafy gdzie leży już kilkadziesiąt nierozpakowanych zestawów lego. Przede wszystkim Star Wars i Lego City. Ale też tematyczne np z Friendsów, Dubaj, Tokio czy Singapur. Dzieci się śmieją, że jak trzeba będzie nam na starość pieluchy kupować to będą to wyprzedawać tongue_out
          Dziś natrafiłam na artykuł mówiący, że Lego BTS w Stanach wyprzedało się w ...pół godziny! A tymczasem jest nadal dostępne w Europie i ...Korei Południowej. Czyżby fanki koreańskie inaczej wyrażały swoje przywiązanie?
          Zajrzałam też z ciekawości na Allegro i wczoraj były trzy zestawy dostępne (czyli tyle ile można kupić na raz w sklepie oficjalnym tongue_out ) za 599. Hehe...ktoś zaszalał z ceną.
          • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 03.03.23, 17:30
            Moja paczka Lego już przyszła.
            Szkoda, że nie ma fanowskich dodatków jak do standardowego merchu, bo żadnych photocardów. Niby nie zbieram, ale jakby dali, to bym się cieszyła.
            Zbierania Lego jako kolekcja a nie do składania nie pojmuję wink
            Ale nałóg mało szkodliwy, więc niech ci kolekcja powiększa póki szafy starczy smile
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 03.03.23, 17:33
              Ja też nie rozumiem za bardzo. No, jako inwestycja zapewne, ale to nie dla mnie....
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.03.23, 20:54
      Zamiast grzecznie obejrzeć wreszcie Money Heist (odsuwam w czasie tą przyjemność wink ) to mimo ostrzeżenia w komentarzach poszłam sobie zobaczyć Love In Contract z Park Min Joung. Cóż... to był błąd, trzeba było słuchać internautów tongue_out To jest taaaakie nudne, takie przekombinowane i momentami kompletnie się historia nie klei. Niektóre bzdury obrażają inteligencję widza tongue_out Wszystko przebija nianio-matka FL z tak toksyczną, pokręconą i chorą relacją, że powinni to zakazać bo szkodliwe. Sama FL ubrana w absurdalnie krótkie lub skąpe zbyt strojne ubrania. PMJ znowu coś kombinowała przy twarzy i coraz bardziej nie przypomina siebie. Do tego mocno wychudzona. Może wpływ na to miała afera z jej byłym facetem, malwersantem i dyrektorem jakiejś piramidy finansowej. Bo źle ogólnie (PMJ) wyglądała. Dodatkowo przez cały serial nie wyczaiłam za kogo miano wydać ją za mąż! I czemu firma nie mogła się z drugą dogadać bez pożenienia podstawionej córki z nie-wiadomo-kim. Jedynym sensownie grającym był ML, lekko pucułowaty na twarzy. Świetny w swojej roli, szczególnie kiedy zatykało go z powodu tego co robiła FL. Przynajmniej był śmieszny.
      Nie polecam.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 05.03.23, 21:08
        heca7 napisała:

Jedynym sensownie grającym był ML, lekko pucułowaty na twar
        > zy. Świetny w swojej roli, szczególnie kiedy zatykało go z powodu tego co robił
        > a FL. Przynajmniej był śmieszny.

Aż sprawdziłam, kto tam gra i chodzi ci o aktora pieszczotliwie zwanego w naszym wątku ... Pulpetem wink Bo chyba nie masz na mysli Kim Jae Young'a - ten z kolei ładny, ale gra drewnianie (chyba, że tu jest lepiej?)

Ja z kolei obejrzałam w końcu wczoraj znany i polecany "Frozen Flower". I tak szczerze, to mnie nie zachwycił jakoś szczególnie. Nawet sceny erotyczne jakies takie jednak mechaniczne (takie wham bam thank you ma'am).
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.03.23, 21:29
          Tak! Pulpet big_grin Bardzo fajnie wyglądał kiedy siedział taki zrezygnowany w todze na sali sądowej i patrzył na nawalanki między stronami wink I kiedy FL wsadzała go, takiego wycofanego, introwertycznego na kolejną towarzyską minę. Ma facet dar komediowy wink A może jego rola była najlepiej napisana. W przeciwieństwie do wspomnianego przez Ciebie Kim Jae Younga, dopóki stał i nic nie mówił był apetyczny ale jak już zaczął to rzeczywiście drewno.
          Całość rozpaczliwie kliszowa.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.03.23, 21:39
          Mnie we Frozen Flower zniesmaczyła relacja między ML a królem. Bo jak pisałam już kiedyś, co innego relacja dwóch dorosłych partnerów a co innego kiedy jeden z nich jest do tej roli "wychowywany" przez drugiego od dziecka! uncertain
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.03.23, 22:03
            Ha, ha, od Pulpeta to ja. I jak dla mnie to on w Love in Contract grał właśnie fatalnie. Przyznaję, nie trawię gościa tongue_out. Jedyne do czego mi pasuje to durne komedyjki typu Głupi i głupszy.
            Park Min Young dla odmiany lubię, ale tu się z Wami zgadzam. Wyglądała strasznie i też się cały czas zastanawiałam, co ona ze sobą zrobiła. Nie wiem, czy to medycyna estetyczna weszła za bardzo, czy stres związany z tą aferą, czy jedno i drugie, ale jest źle.
            Kurt, co do Frozen Flower, jak ci nie podszedł, to spróbuj może Empire of Lust (na Dramaonline, bo angielskie tłumaczenie hulające po internecie to zuo), a nuż ten ci przypadnie do gustu. Chociaż to podobne klimaty, więc może jednak niekoniecznie. Ja akurat bardzo lubię oba. Uważam, że to świetnie opowiedziane, tragiczne historie, doskonale zagrane i przepięknie sfilmowane: plenery, kostiumy, wnętrza. Chociaż tak, jak pisze Heca, niektóre aspekty historii są trudne do przełknięcia. W Empire zwłaszcza postać grana przez Kang Ha Neula. Miło byłoby gdyby w Polsce kręcili erotyki na takim poziomie, a nie kurfa, 365 dni 🤦‍♀️
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.03.23, 23:05
              W polskich filmach większość erotycznych scen to po prostu rąbanka uncertain Tak żenująca, że pozostaje odwrócić wzrok.
              Ja do Pulpeta nic nie mam ale rozumiem subiektywne uprzedzenia (jak moje do Song Ji Hyo). Teraz na przykład zaczęłam Lawless Lawyer z Lee Joon Gi. Wiem, że wielu z was nie zachwycił w Flower Of Devil ale mi tam świetnie pasował smile
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 05.03.23, 23:43
              otia5 napisała:

> Kurt, co do Frozen Flower, jak ci nie podszedł, to spróbuj może Empire of Lust
              > (na Dramaonline, bo angielskie tłumaczenie hulające po internecie to zuo), a nu
              > ż ten ci przypadnie do gustu.

Zobaczę, dzięki smile

A z innej beczki, strasznie mi żal, że Yoo Ah In praktycznie zakończył karierę sad Juz go podmienili w drugim sezonie Hellbound. Miał byc tez z nim film o graczach w baduk (koreańskie go) i serial SF "Goodbye Earth", i pewnie ich nie pokażą, mimo, że chyba większośc juz nakręcona.
              Widziałam go w kilku dramach i filmach, ale najlepszy był w "Secret Love Affair". Jesli któraś z was jeszcze nie widziała, szczerze polecam.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 09:06
                kurt.wallander napisała

>
                > A z innej beczki, strasznie mi żal, że Yoo Ah In praktycznie zakończył karierę
                > sad Juz go podmienili w drugim sezonie Hellbound. Miał byc tez z nim film o gra
                > czach w baduk (koreańskie go) i serial SF "Goodbye Earth", i pewnie ich nie pok
                > ażą, mimo, że chyba większośc juz nakręcona.
                > Widziałam go w kilku dramach i filmach, ale najlepszy był w "Secret Love Affair
                > ". Jesli któraś z was jeszcze nie widziała, szczerze polecam.

Czytałam już kilka artykułów o nim. Też mi szkoda bo go lubiłam. Śledztwo zaczęło się od marihuany i propofolu, to jeszcze mogło skończyć się wyrokiem w zawieszeniu. Podobnie jak u TOPa z Big Bangu (on za palenie maryśki dostał zawieszenie) ale kokaina i ketamina(?) już nie przejdzie sad Yoo Ah In pójdzie siedzieć niestety. W sieci krąży wywiad z 2021, w którym ewidentnie widać, że aktor jest pod wpływem narkotyków.
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 11:03
                  Yoo Ha Ina akurat za bardzo nie znam, może faktycznie tę Secret Love Affair oblukam, ale na The Match czekam już od dawna. Ze względu na Lee Byung Huna ofkors. I obawiam się, że faktycznie nie puszczą, mimo że już nakręcony. LBH zresztą też nie zasypia gruszek w popiele. U niego z kolei coś z zaległościami podatkowymi w firmie producenckiej wypłynęło. No nieładnie się panowie bawią suspicious i pewnie wespół w zespół pogrzebią film.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 20:25
                  heca7 napisała:

> Czytałam już kilka artykułów o nim. Też mi szkoda bo go lubiłam.

Mnie też szkoda, też go lubię.
                  Naprawdę bardzo fajny był w Chicago Typerwritter. Kto nie oglądał to zachęcam. Gra tam też Pulpet. Wogóle główna trójka gra podwójne role, bo wspomnienia sprzed 100 lat też oni obskakują. Taka niby reinkarnacja, a film nawiązuje trochę do partyzantki z czasów okupacji japońskiej v dzisiejsze lata.

Kilka miesięcy temu wrzucał do sieci zdjęcie z "ostatnim papierosem" pisząc że po nastu latach chce rzucić. Może z dragami też próbował zerwać, ale się nie udało?

Generalnie znów potwierdza się jakim bagnem bywa showbiz. Jaką cenę nieraz trzeba płacić za życie pod publiczkę, udawanie krystalicznego i ukrywanie swoich związków/potrzeb przed światem.
                  Od licznych samobójstw (choćby aktor brat Ha Ji Won) po aferki seksualno/obyczajowe, które zmiotły Park Si‑hoo, Kang Ji Hwana czy Kim Seon-ho, albo Joo Jin Mo, którego uważałam za świetnego aktora i szkoda że nie grywa już.
                  Choć w przypadku Joo Jin Mo to chyba przesadzili, bo on jak zrozumiałam nikogo nie wykorzystywał a jedynie całe lata temu jak był singlem to się umawiał na nockę a potem koledze opowiadał w wiadomościach czy warto (coś pisał, że dziewczynie brakuje manier ale jest w dobrej formie). I te wiadomości z 2014 wyciągnięto mu rok temu po włamaniu na telefon i upubliczniono gdy odmówił zapłaty okupu. Włamujących już skazano, a facet jest nadal spalony. Szkoda.
                  O wiele gorszy przypadek to Kang Ji Hwan, którego lubiłam za jego drański uśmieszek i ogólnie sposób grania, ale po wyskoku z zeszłego roku kiedy na imprezie w swoim domu gdzie pozostali on i dwie charakteryzatorki pijani kompletnie zaczął się chyba dobierać do nich tzn jedna się obudziła i zobaczyła że jest bez ubrania i że rozbiera drugą. Więc wezwała pomoc. Gwałtu ponoć nie było, nikt nic nie pamięta, w szczególności oskarżony, ale niesmak zostaje.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 05.03.23, 23:36
            heca7 napisała:

> Mnie we Frozen Flower zniesmaczyła relacja między ML a królem. Bo jak pisałam j
            > uż kiedyś, co innego relacja dwóch dorosłych partnerów a co innego kiedy jeden
            > z nich jest do tej roli "wychowywany" przez drugiego od dziecka! uncertain
            >
            Dokładnie! To się z angielska "grooming" nazywa. I wiem, że to były inne czasy i nie powinnam ahistorycznie analizować, ale nie mogę, po prostu nie mogę rozpatrywać tej relacji jako miłości. Z kolei związek ML z królową tez nie wyglądał na miłość, a tylko namiętność. Nic nie mam przeciwko namiętności bez głębszych uczuć, ale drażnią mnie komentarze rozkminiające kto kogo kochał w tym filmie i zachwycające sie potęgą uczucia. Moim zdaniem, nikt nikogo tu nie kochał.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 08:39
              Tego słowa mi wczoraj brakowało- grooming, dzięki. Zgadzam się w 100% , że tam nikt nikogo nie kochał. Król chciał mieć na własność ładnego chłopca, w królowej obudziła się namiętność i pożądanie a kochanek odkrył wielką przyjemność w miłości (fizycznej) do kobiety czego wcześniej nie znał bo mu na to nie pozwolono.
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 05.03.23, 21:12
        Hehe, Love in Contract... Zgadzam się z tobą w pełni. Tylko dzięki pucołowatemu dotrwałam do 10. odcinka, ale go nie skończyłam. Również nie polecam.
        • jofin Re: Koreańskie seriale 6.0 05.03.23, 23:54
          O, to dobrze wiedziec, co mam wyrzucic z zaplanowanych do ogladania.

Ja sobie oglaam Flower Crew Joseon Marriage Agency. Wprawdze w polowie pierwszego docinka chcialam to juz sobie odpuscic, ale powoli akcja mnie wciagnela. Bajeczka dla doroslych, ale dobrze sie oglada. Glowni graja niezle i nie nudze sie. FL bardzo zaskoczyla mnie na plus. Widzialam ja w innych dramach, gdzie zawsze grala negatywne postacie i nie polubilam jej, a tutaj fajnie gra. ML to Kim Min jae. Chyba powoli zaczynam go doceniac jako aktora.

Jednym z ciekawszych elementow dramy sa okulary przeciwsloneczne, pomimo akcji w czasach dynastii Joseon.
          Ale to koreanska drama, a tam wszystko jest mozliwe. Przyjemnie sie oglada.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.03.23, 08:44
            Motyw okularów przeciwsłonecznych jest też w The Forbidden Marriage, również komedii kostiumowej.
    • bazia_morska Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 16:35
      Nie oglądam seriali, ale może uda mi się przez chwilę być w Seulu, co koniecznie trzeba zobaczyć?
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 18:45
        Ja zamierzam zwiedzić jeden z pałaców (jeszcze nie zdecydowałam, który), koniecznie w hanboku.
        Może ten: www.ivisitkorea.com/palaces-in-seoul/?utm_content=cmp-true
        Pewnie "wioskę" tradycyjnych domów, tez jeszcze nie zdecydowałam, którą, być może Bukchon english.visitseoul.net/walking-tour/BukchonHanokVillage/ENN000622

I pewnie jakieś muzeum, tez jeszcze decyzja ostateczna nie podjęta, które. Pewnie National Museum of Korea albo War and Women's Human Rights Museum. Interesujące wydają się też Leeum, Samsung Museum of Art, czy National Folk Museum of Korea. Tu masz kilka rekomendacji.

Ja pewnie zdecyduję, po spojrzeniu na mapę - gdzie będzie najwygodniej dojechać.

A poza tym, planujemy ostro buszować w sklepach muzycznych i z gadżetami k-popowymi, sporo czasu poświęcimy na jedzenie i takie poszwędanie się po mieście.

Gdybym jechała na dłużej, to zaplanowałabym też wizytę w Busan lub na Jeju.
        • bazia_morska Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 18:47
          Bardzo Ci dziękuję, już gugluję!
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 18:56
            Pierwszy link prowadzi do listy 5 pałaców, rozważam w sumie każdy z nich, zdecyduje lokalizacja.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 18:58
              Jeszcze rekomendacja muzeów, bo widzę, że nie dałam linka wyżej: seoulspace.com/the-10-best-museums-in-seoul-to-visit-this-year/
              • bazia_morska Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 19:28
                😘
    • kropkacom Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 17:08
      Dziewczyny, polećcie mi jakiś koreański film na wieczór. Warunek: musi być na Netflixie, HBO MAX lub Amazonie.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 17:27
        kropkacom napisała:

> Dziewczyny, polećcie mi jakiś koreański film na wieczór. Warunek: musi być na N
        > etflixie, HBO MAX lub Amazonie.

Co lubisz? Jaki gatunek? Film nie serial?
        Z Netflix
        Seoul Vibe- zanim zdejmą bo Główny ma zarzuty za branie propofolu, kokainy, ketaminy i marihuany tongue_out
        The Post-Truth World
        Time To Hunt
        Forgotten
        Night In Paradise
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 18:53
          heca7 napisała:

> The Post-Truth World

ten nie jest koreański

Ja z Netfliksa polecę:

Forgotten
          Tune in for Love
          20th Century Girl
          The Call
          Love and Leashes
          Jung_E

Na Prime
          Escape from Mogadishu
          Peninsula (nie wiem, czy dobre, bo jeszcze nie obejrzałam) - cd znanego Train to Busan
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 18:58
            A na HBO Max chyba nic nie ma koreańskiego.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 18:59
              I ogólnie kiepsko na tych platformach o filmy, Netflix ma dużo produkcji koreańskich, ale głównie seriale.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 19:57
                Kurt, a możesz sprawdzić czy jest na Prime The Man From Nowhere? Nie pamiętam gdzie ja go w dobrej jakości oglądałam, a tam powinien być.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 20:03
                  Nie ma.

• otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 20:05
                    Dzięki
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 19:09
            kurt.wallander napisała:

> heca7 napisała:
            >
            >
            > > The Post-Truth World
            >
            > ten nie jest koreański
            >
            >
            Fakt, ale całkiem dobry wink

Dodam jeszcze z Netflixa- Unlocked.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 20:05

>
              > Dodam jeszcze z Netflixa- Unlocked.
              >

podobał ci się? Bo dla mnie taki sobie...
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 20:16
                kurt.wallander napisała:

>
                > >
                > > Dodam jeszcze z Netflixa- Unlocked.
                > >
                >
                > podobał ci się? Bo dla mnie taki sobie...

Przeciętny dość ale na Netflixie jest mało dobrych koreańskich filmów. Ewidentnie celują w seriale. Seriali można by polecić mnóstwo.
        • kropkacom Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 20:19
          Zobaczyliśmy Forgotten i mam mieszane uczucia. Dla mnie taka licha piątka w skali od zera do dziesięciu. Jedna z kluczowych scen tak kuriozalna, że aż boli. Co by było gdyby nie krzyczały? tongue_out Nie mógł po prostu uciec? Ech... big_grin
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 20:43
            Niestety, tak jak heca pisze wyżej, na Netfliksie filmów koreańskich mało, a świetnych to już w ogóle ze świecą szukać. Może zobacz Escape from Mogadishu na Prime - jest chyba najlepszy z oferty dostępnej na tych dwóch platformach.
            • kropkacom Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 20:54
              Takiego Oldboya by się zobaczyło...
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 11.03.23, 21:57
            > Nie mógł po prostu uciec?<

Z tym uciekaniem to roznie bywa. Ja nie widzialam Forgotten, ale jestem swiezo po Heartless City.Tam jest duzo "uciekania". a wolalabym zeby nie bylo, bo az zeby bola jak glowne w 15 cm szpilach (i w dodatku na koturnach) zwiewaja przed calkiem sprawnymi 'body guards' a ci ich nie daja rady dogonic. wink.

No Cuda, panie, cuda! Duzo takich kwiatkow w stylu "zabili go i uciekl" jest w tej dramie.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 12.03.23, 10:25
              Ja zdzierżę te wszystkie cuda dla jednego cudownego głównego.
              No nie wiem co jest na rzeczy, w innych dramach mi się mniej podoba, wręcz nie podoba, a w Heartless bije rekordy. Wiem, to subiektywne odczucie, ale rola dla niego ewidentnie. Może te przyczernione oczy tak zadziałały?

A co do pozostałych to zachwyciły mnie 2 polecane tu dramy, takie życiowe, ja to nazywam niespieszne, bez fajerwerków, refleksyjne.
              Summer Strike - nie zapowiadała się a wyszła cudna. Główny świetny.
              Meeting Yourself - też spokojna, fajna.
              Polecę obie.
              • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 12.03.23, 11:19
                Ano. Ja też z powodu głównego przymykałam oczy na nielogiczności i inne niedoróbki (i głównie przez niego ta wysoka ocena).
                Ale rozumiem, że można było uprzedzić smile
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 12.03.23, 19:57
                > Ja zdzierżę te wszystkie cuda dla jednego cudownego głównego<

zgadzam sie i, tez tylko dla niego dokonczylam e drame.On w tej dramie nie gra Doc's son. On jest ta postacia.

I jeszcze Safari mi sie podobal. Za to glowna do odstrzalu - i jako postac i sama aktorka. To pierwszy serial, w ktorym tak mocno mnie odrzucalo od postaci, ze az przewijalam z nia sceny.
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 17:27
        Escape from Mogadishu, jest na prime video.
        • kropkacom Re: Koreańskie seriale 6.0 10.03.23, 20:21
          Dodałam do listy.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 12.03.23, 20:45
      Skończyłam drugą część The Glory i nadal polecam. Pierwsza część podobała mi się bardziej, chociaż tam dopiero budowali całą intrygę, a główna akcja rozegrała się w drugiej. Druga jednak trzyma poziom. Całość naprawdę wciągająca. Pod koniec trochę w paru momentach przekombinowali, ale zakończenia nie spieprzyli (co rzadko się zdarza, jak wiecie). Trudno coś napisać bez spojlerowania, więc obejrzyjcie żebym się mogła wygadać smile
      Wiem, że o umiejętnościach aktorskich Song Hye Kyo macie nie najlepsze zdanie, ale uważam, że tu zagrała świetnie. Do końca nie przekonałam się natomiast do Lee Do Hyuna, grającego ML. Niby nic do niego nie mam, ale nie przemawia do mnie. Za to SML (Jung Sung Il) aktorsko pozamiatał. No, miałam SLS. Super była też pomocnica FL, za to reszta kobiet ok, ale zdecydowanie zbyt krzykliwa.
      Jak dla mnie serial w absolutnej czołówce dram zemsty, mocny i naprawdę dobry.
      • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 12.03.23, 22:22
        Eh, a ja nie dałam rady pierwszemu odcinkowi sezonu nr 1. Za dużo przemocy jak dla mnie
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 12.03.23, 22:46
          Tak, pisałam przy pierwszym sezonie, że sceny z liceum trudne do zniesienia i straszne. I niestety prawdziwe, bo luźno, ale jednak oparte na faktach 🙁. Taka przemoc, że człowiek najchętniej zamknąłby oczy, jest we flashbackach. To co dzieje się współcześnie, czyli większość fabuły, nie jest na szczęście aż tak mocna.
          Moim zdaniem warto się przemóc, bo całość bardzo dobra, ale oczywiście nie namawiam, wiem że każdy inaczej znosi takie sceny.
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 13.03.23, 01:16
          To ja nawet nie zaczne, bo przemoc to ja moge tylko w "zabili go i uciekl", taka niedoslowna.

A teraz zabralam sie za "Crowned Clown". Choc z reguly historyki mi nie leza, to ten jest jak narazie swietny (3 odc)
    • kropkacom Re: Koreańskie seriale 6.0 13.03.23, 10:50
      Chwała (Deo Geul-lo-ri) na Netflixie ma bardzo dobre oceny. Nie wiem czy to nowość.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 13.03.23, 11:29
        Kropkacom, nowość o tyle, że Netflix podzielił sezon na dwie części i ta druga weszła z tydzień temu. Podział zresztą zupełnie sztuczny i bez sensu.
        O pierwszych ośmiu odcinkach pisałam chyba w styczniu, a o kolejnych dopiero co, powyżej.

Gdzie na Netfliksie są oceny? Coś mnie ominęło chyba.
        • kropkacom Re: Koreańskie seriale 6.0 13.03.23, 11:48
          OK. Oceny na portalach typu IMDb.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 13.03.23, 11:57
            A, ok. Myślałam, że faktycznie przeoczyłam. Portale i serwisy internetowe mają zazwyczaj tyle różnych funkcjonalności, że większości w ogóle się nie zauważa.
    • jasnoklarowna Kurt i inne fanki Hyng Sika 16.03.23, 08:24
      historyka z Park Hyung Sikiem widziały? Na viki jest już 13 odcinków, na innych nie sprawdzałam jeszcze.
      Our Blooming Youth. Z opisu może nie być zły. Poczekam, aż będą wszystkie dostępne odcinki.
      www.viki.com/tv/39181c-our-blooming-youth
      • heca7 Re: Kurt i inne fanki Hyng Sika 16.03.23, 09:10
        Przeczytałam opis. Ciekawie się zapowiada. Trochę zalatuje mi też dobrze ocenionym The Forbidden Marriage.
        • oldrena1 Re: Kurt i inne fanki Hyng Sika 16.03.23, 10:23
          A czy fanki Hyung Sika widziały film Juror 8? Wiem, że Wy raczej dramy, ale polecam. Przyjemnie się ogląda.
          Jest na dramaqueen.
          • kurt.wallander Re: Kurt i inne fanki Hyng Sika 16.03.23, 11:39
            Juror 8 oczywiście obejrzany. Tę nową dramę obejrzę, ale chyba trzeba miec viki pass, prawda? W tej chwili mam dostęp do 4 platform, więc na razie viki odpuszczam.
            • heca7 Re: Kurt i inne fanki Hyng Sika 16.03.23, 12:46
              kurt.wallander napisała:

> Juror 8 oczywiście obejrzany. Tę nową dramę obejrzę, ale chyba trzeba miec viki
              > pass, prawda? W tej chwili mam dostęp do 4 platform, więc na razie viki odpusz
              > czam.

Our Blooming Youth jest dostępny na KissAsian wink
          • otia5 Re: Kurt i inne fanki Hyng Sika 16.03.23, 21:28
            oldrena1 napisała:

> widziały film Juror 8? Wiem, że Wy raczej dramy, ale pol
            > ecam.

Ja akurat jeszcze nie widziałam, ale filmy jak najbardziej oglądam i też jeden polecę.

The Classic z 2003. Obsada, że ho, ho, więc może oglądałyście. Ja dopiero co i, chociaż ostatnio kilka dobrych filmów widziałam, to naprawdę dawno nic mnie tak nie zauroczyło. Młodziutka i bardzo dziewczęca Son Ye Jin i równie młodzi Cho Seung Woo, Zo In Sung i Lee Ki Woo. Historia rozgrywa się w dwóch planach czasowych, współcześnie i w latach sześćdziesiątych i jest taka... no właśnie classic. Tytuł pasuje idealnie: jest nastrojowo, sentymentalnie i nostalgicznie. Ciepła opowieść, niby miejscami smutna, ale jednak ostatecznie wprawiająca w dobry humor. I tak jak lubię dobrą akcję czy thriller, tak uwielbiam też takie klimaty. Taki specyficzny urok podobny do The Harmonium in My Memory albo Once in a Summer. Te dwa też bardzo lubię, ale ten je przebił.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 16.03.23, 12:49
      A ja czekam na ten serial. Jang hyuk i Jang Na Ra znowu razem 🫡
      • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 16.03.23, 20:27
        W Korei broń w show biznesie pojawia się równie często jak nie częściej niż w Ameryce... Nie przepadam za tym aspektem hallyu. Choć tutaj podpisane thiller, to może ma logiczne uzasadnienie...
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 19.03.23, 17:30
      Jasnoklarowna, polecałaś tu parę razy Misty, no i wreszcie się za to wzięłam. I przepadłam, wciągnęło mnie jak diabli. Lubię takie dojrzalsze dramy i niejednoznacznych bohaterów. Oboje główni świetni. I nowy ulubieniec do kolekcji: ML nie znałam, a dobry aktor i mężczyzna zdecydowanie w moim typie.
      Po kilku odcinkach mam trochę obawy, że akcja nie zmierza w kierunku, w którym bym chciała, ale so far so good. Jest ciekawie i oby tak dalej.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 19.03.23, 17:37
        Cieszę się. To takie pomieszanie kryminału i psychologicznego lekkiego thrillera, a jednak jak się okaże na końcu serial w zasadzie o uczuciach.
        . Scieżka dźwiękowa też buduje nastrój jak dla mnie.
        Miłego oglądania.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 19.03.23, 17:40
          Jeszcze tak się zastanawiam, głównego widziałam w kilku już dramach, lubię go. I facet zdecydowanie w moim typie. Ostatnio chyba "60 dni" na N z nim oglądałam. Też polecam, wprawdzie to inny gatunek, trochę political fiction ale jak podesłałam link mojemu tacie to w 1 weekend obejrzał. Też mu się podobał a on za koreańskimi nie specjalnie przepada.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 19.03.23, 17:59
            Ej no, miej litość, i tak pewnie zarwana nocka przede mną, a ty mi tu kolejnymi tytułami rzucasz tongue_out
            Facet mi się bardzo spodobał i na pewno obejrzę z nim coś jeszcze, ale powoli smile Pasuje mi też wiekowo, chociaż w dramie wydaje mi się jednak, że oboje główni powinni być młodsi. Mieli grając tam po 46-7, a z fabuły wynika mi, że powinni mieć raczej w granicach 35-40. Szczególnie w retrospekcjach ich wiek zgrzyta, ale poza tym są super.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 11:41
          Skończyłam Misty i z ulgą stwierdzam, że nie spieprzyli tej historii. Nawet chyba typowego spadku i fillerów w okolicach 12 odcinka nie było, a może po prostu tak mi się podobało, że nie zwróciłam uwagi.
          FL i reszta nie czarno biała, zdecydowanie w różnych odcieniach szarości, co, jak poczytałam w opiniach, przyprawiło o ból dupy niejednego miłośnika niewinnych, uciśnionych lelij. No jak, jak też oni mogli z silnej, ale niezbyt szlachetnej, potrafiącej i skłamać i zaszantażować i, o zgrozo, niemoralnie się prowadzić (a może i coś gorszego) kobiety zrobić główną bohaterkę. Toż tak się nie godzi 😊.
          Dla mnie FL i aktorka ją grająca na wielki plus. No i ML oczywiście. Ji Jin Hee awansował do ścisłej czołówki ulubieńców. Jak można być tak hot mając pięćdziesiątkę? Facet się starzeje jak dobre wino. „60 dni” zaraz poleci, choć gatunkowo mi nie leży. I na dwójkę „D.P.” czekam teraz jeszcze bardziej niecierpliwie. Chciałam go też młodszego w czymś zobaczyć, ale kurczę, w samych tasiemcach grał. Nie wiem, czy chcę się wrabiać w 60 odcinków.
          Anyway, miejscami bywało trochę nierealistycznie, chociażby policjant przyspawany do jednej myśli i olewający całą resztę, czy sekcja dająca tak niejednoznaczne wyniki, że może w XIX wieku byłoby to możliwe, ale jakoś mi to kompletnie nie przeszkadzało w oglądaniu. Nawet to, że w sumie od razu zgadłam jaki będzie zwrot akcji. Jedyne do czego mogłabym się przyczepić, to wydarzenia z ostatnich 30 minut – nie pasowało mi to i mogli sobie darować. Ale już ostatnie 5 min. bardzo spójne z całością i moim zdaniem odpowiednie zakończenie.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 12:20
            Grał tez Ji Jin Hee drugoplanową rolę w Blood czy jakoś tak. To o lekarzu wampirze. Sam film nie powalił mnie. Ale fajna rola Ji Jin He bo grał czarny charakter i film chyba 11 lat temu kręcony. Więc trochę młodszy był. I też drugoplanowa rolę grał lubiany przez mnie Jung Hae Jin. Tylko dlatego ten serial skończyłam. 60 dni podobał mi się bardzo. Za całokształt, nie tylko za głównego.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 18:54
              Lekarz wampir mówisz? Hmm, chyba spasuję. Poza tym chciałam sięgnąć jeszcze głębiej tongue_out, gdzieś do czasów Jewel in the Palace, żeby przekonać się czy on z tych, którym poprawia się z wiekiem (jak np. Sean Connery), czy zawsze było tak dobrze.

A skoro już wspomniałaś Jung Hae Ina, a Heca Prison Playbook, w którym też gra, to przyznam się, że moja ocena jego ról opiera się na szalenie wyrafinowanym kryterium: bez grzywki lepsza rola, z grzywką gorsza big_grin I to się sprawdza wink

A tak bardziej poważnie, nawiązując do wątku hecy o muzykach gwałcicielach. W Misty szefa FL gra Lee Kyung Young, który zresztą zawsze gra szefów, prezesów, CEO, kongresmanów itp., zazwyczaj złych. I gra w co drugiej dramie, trudno go przeoczyć. A już ponad 20 lat temu był aresztowany za seks z nieletnią (18 latką wprawdzie, ale w Korei to nadal wg prawa nieletnia), przy czym seks miał być w zamian za rolę w filmie, z czego oczywiście nic nie wyszło. I kurde, mimo tego obsadzany jest na okrągło i to w tych całkiem topowych dramach. Fakt, ze w rolach drugoplanowych, ale takich znaczących. W zeszłym roku np. w 5 serialach i 3 filmach. Trzeba by w ogóle przestać oglądać, żeby go omijać. Znając koreańskie podejście do najmniejszego potknięcia idoli, musi mieć niesamowite plecy.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 20:03
                big_grin o takim kryterium jeszcze nie słyszałam. Natomiast Blood nie było takie złe. ML był naprawdę fajny i nie był takim typowym wampirem. Całkiem spoko się oglądało, choć FL gorsza.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 13:52
            Próbuję znaleźć czas na tą dramę ale ciągle ją coś wyprzedza wink Teraz w oczekiwaniu na kolejne odcinki Taxi Driver 2 łyknęłam Behind Every Star- takie sobie. Momentami niezłe ale do czołówki się nie zalicza tongue_out Jak obejrzę odcinek 9 i 10 (TD2) to zacznę Prison Playbook ze względu na Park Hae Soo, Berlina z Money Heist wink Tzn planuję obejrzeć a jak będzie okaże się po paru odcinkach.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 15:39
              Dodam jeszcze, że w 9 odcinku Taxi Driver 2 pojawia się nieoczekiwanie Namkoong Min wink
            • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 18:56
              Prison Playbook szczerze polecam. Dobrzy aktorzy tam grają.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 19:39
                Prison Playbook też polecam. Główny super. Ale mnie też zachwycił chłopak, który grał geja narkomana. Oglądałam go wcześniej jako drugiego głównego w Dr John i to była zupełnie inna rola, prawie go tu nie poznałam. Odegrał idealnie, głos, sposób bycia, nadwrażliwość. Może momentami przerysowany ale super.

A wracając do aktorów gwałcicieli to nie wiem kto oglądał Moon Lovers. Tam króla, ojca braci grał aktor Jo Min Ki. W innym jakimś historyku też grał króla, i parę ról z nim widziałam.
                Otóż z nim taka historia, że był też rektorem w szkole aktorskiej, i krążyły legendy o jego napastowaniu studentek. Do tego stopnia, że studenci pilnowali koleżanek, żeby nie zostawały z nim same. Kilka oskarżeń się bardzo poważnych pojawiło. Doszło do etapu przesłuchań prokuratorskich. Jednak facet popełnił samobójstwo w dniu przesłuchania. Więc już nic mu nie udowodniono.
                Plus kilka innych aktorskich skandali o których pisałam już dawniej. Szczególnie mnie ubodło to z Kang Ji Hwan, bo go lubiłam. Też sprawa molestowania przez reżysera i głównego aktora pewnej aktorki koreańskiej podczas kręcenia w Australii, to był znany reżyser, , sprawa nagłośniona rozmyła się.
                www.8days.sg/entertainment/asian/metoo-korea-here-are-korean-actors-who-have-admitted-sexual-misconduct-367266
                wyborcza.pl/7,101707,23118808,kim-ki-duk-oskarzony-o-gwalt-molestowanie-seksualne-i-przemoc.html

Ten fragment to chyba dotyczy tej Australii, choć też w innym jakimś artykule to widziałam:
                Inna z domniemanych ofiar Jae Hyuna również zgłosiła się, twierdząc, że 52-letni aktor podkradł się do niej od tyłu i podniósł rękę do jej ubrania. Powiedziała również, że poprosił ją, aby zapomniała o wszystkim, dając jej pieniądze. Aktor przyznał się do stawianych mu zarzutów i przeprosił swoje ofiary. Zrezygnował również z profesury na Uniwersytecie Kyungsung i wycofał się z emitowanego obecnie dramatu Cross. Od tego czasu zgłosiło się więcej jego ofiar. Jedna z aktorek twierdziła, że reżyser Kim Ki Duk i Jae Hyun, którzy pracowali razem przy wielu filmach, takich jak Krokodyl, Dzikie zwierzęta i Bad Guy, "pukali do drzwi [jej] pokoju jak hieny każdej nocy". Powiedziała również, że została zgwałcona przez nich oboje. W odpowiedzi na nowe zarzuty przeciwko niemu, Jae Hyun powiedział, że "80 procent" z nich jest fałszywych.
                • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 19:57
                  jasnoklarowna napisała:

> Prison Playbook też polecam. Główny super. Ale mnie też zachwycił chłopak,
                  > który grał geja narkomana. Oglądałam go wcześniej jako drugiego głównego w Dr John
                  > i to była zupełnie inna rola, prawie go tu nie poznałam. Odegrał idealnie, głos
                  > , sposób bycia, nadwrażliwość. Może momentami przerysowany ale super.

Tak! Lee Kyu Hyung - umie grać człowiek. Zasadzam się na May It Please the Court z nim, jak skończę to co mam pozaczynane.
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 20:11
                  Wygląda na to, że w Korei co szafę otworzyć to trupy się wysypują uncertain

Dziś Yoo ah był przesłuchiwany przez 12 godzin. Wygląda na to, że Netflix odsunie do "świętej Dygdy, której nie ma nigdy" już wyprodukowane z nim seriale sad
                  www.geo.tv/latest/478869-korean-actor-yoo-ah-ins-future-projects-postponed

Choć jak dla mnie to już przesada. Sam sobie szkodził, nie zabił, nie okradł, nie zgwałcił.
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 20:17
                    Czasem ma się wrażenie, że jakby zgwałcił, to spotkałby go mniejszy ostracyzm sad
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 21:20
                      kurt.wallander napisała:

> Czasem ma się wrażenie, że jakby zgwałcił, to spotkałby go mniejszy ostracyzm :
                      > -(

Mogło by tak być. Oj tam, oj tam. Przecież wiedziała na co się pisze, sama poszła itd. I jakoś by spłynęło.

Jeszcze jakoś tak mi się widzi, że fakt iż on Yoo ah in jest gejem i się z tym nie bardzo kryje daje jego krytykom jakąś dziką satysfakcję, że noga mu się powinęła tongue_out Szczególnie, że nie tak dawno wyszło, że jego "chłopak" is rich , jak to podkreślano w artykułach tongue_out
                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 20:20
                    Też właśnie przed chwilą przeczytałam o tym przesunięciu premier. Jego zresztą w ogóle nie znam, więc na serial nie czekałam, ale The Match z LBH chciałam i dupa. Zgadzam się, że to przecięcie. Przestępstwa o wadze gwałtu przekreślają dla mnie człowieka, ale samo ćpanie to jego problem, o ile pod wpływem narkotyków nic złego nie nawywijał.
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 20:33
                      Mam takie samo zdanie. Tym bardziej że chłopak potrafi grać, trochę chyba starał się walczyć z tym we własnym zakresie publicznie palenie usiłował rzucić. Żadnej produkcji nie zawalił wcześniej bo np naćpany był, szkodził sobie w zasadzie. Tyle że sporo młodzieży się wzoruje na takich celebrytach.
                      A traktowany jest gorzej niż zabijaka czy gwałciciel.
                      Smutne.
                      Na pocieszenie chyba obejrzę znów Chicago..... z jego podwójna rolą. Na dramaqueen było. Z głównej trójki był najlepszy. O całe niebo.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 20:40
                        Tak, w "Chicago Typewriter" też świetnie zagrał. Tylko tę dramę pulpet mi psuje i główna w sumie też trochę.
                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 20:44
                          Dlatego napisałam że przepaść miedzi ni. A pozostałe dwójką. Mnie się z lat 20 chyba bardziej podobał nawet wizualnie niż z XXl wieku. Ale to kwestia gustu.
                          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 20:46
                            O mamo, miało być " między nim a pozostałą dwójką". Nie zrozumiem tego telefonu.
                            Dobra, kończę bo mecz się zaczyna. Pooooooolska gola!
                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 20:49
                            jasnoklarowna napisała:

Mnie się z lat 20
                            > chyba bardziej podobał nawet wizualnie niż z XXl wieku. Ale to kwestia gustu.

To mamy podobny gust, bo dla mnie zdecydowanie wersja z dłuższymi włosami ładniejsza. Choć on ma taką twarz, że i na rekruta wygląda atrakcyjnie.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 20:36
                      Obejrzyj dramę "Secret Love Affair", jak dla mnie zagrał tam wybitnie. W niczym innym już mi się aż tak nie podobał.
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 20:41
                        Ok. Odkładałam to bo jakoś temat starsza-mlodszy mnie nie porywa. Ale tyle dobrych opinii o tym widziałam że może się skuszę.
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 20:46
                          Polecam. Bardzo ładnie przedstawiona namiętność, również do muzyki, oraz muzyka jako nośnik namiętności.
                          • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 20:59
                            Zgadzam sie, swietnia drama. No i glowny fantastyczny.
                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 21:27
                              Aż się zdziwiłam, że aktor jest gejem. Naprawdę przekonująco zagrał zauroczonego kobietą.

I tak jak heca pisze wyżej, myślę, że nagonka na niego jest większa również z powodu jego orientacji.
                              • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 21:46
                                > myślę, że nagonka na niego jest większa również z powodu jego orientacji.<

... a na viki ostatnio glownie seriale gejowskie. Moze dlatego ze "potrzebne".
                                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 22:41
                                  A widziałyście jakikolwiek o miłości kobiecej? Bo BL cała masa, a dziewczyny znów dyskryminowane. Nie jestem fanką ale jeśli już się biorą to powinni równowagę zachować
                                  • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 23:47
                                    jasnoklarowna napisała:

> A widziałyście jakikolwiek o miłości kobiecej? Bo BL cała masa, a dziewczyny zn
                                    > ów dyskryminowane. Nie jestem fanką ale jeśli już się biorą to powinni równowag
                                    > ę zachować

Pewnie będzie parę lat przesunięcia. Jak kilka lat temu zaczęłam regularnie trafiać na książki z parą męską, to teraz coraz częściej są i z parą żeńską.
                                    Target na k-dramy BL jest dużo szerszy niż niż na GL, bo więcej kobiet ogląda k-dramy niż mężczyzn. A statystycznie większość populacji to hetero, więc aktorzy jako główna para przyciągają bardziej niż aktorki.
                                    I jako oglądaczka k-dram oraz BL widzę przewagę BL - mniej irytujących postaci żeńskich
                                • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 27.03.23, 23:16
                                  senin1 napisała:

> > myślę, że nagonka na niego jest większa również z powodu jego orientacji.
                                  > <
                                  >
                                  > ... a na viki ostatnio glownie seriale gejowskie. Moze dlatego ze "potrzebne".

Na Viki jest mnóstwo seriali BL. Na Dramaqueen przemknęło mi coś o damsko-damskim związku.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.03.23, 20:37
                  >Prison Playbook też polecam. <

Wlasnie skonczylam. Ilez tam swietnie napisanych i zagranych rol! I nawet malo do przewijania, prawie nic.
                  Delektowalam sie wrecz. I cieplo mi bylo na serduchu przez wiekszosc ogladania.

Ale zakonczenie ... Jakies takie nijakie. Przydalo by sie troche z przytupem je zrobic. A bylo mdlo i przewidywalnie. Mimo to godny obejrzenia.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 19.03.23, 18:24
        Ciągle chodzę koło tej dramy wink I ciągle coś mnie odciąga. W tej chwili Taxi Driver 2. Taka inna tematycznie drama. Nie ma romansów, fajni aktorzy, crime&mistery wink
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 19.03.23, 19:59
          A ja natomiast muszę taxi drivera obie części obejrzeć. Jestem już o krok. Uwielbiam lee je hoona. to zdolny aktor ale tez reżyser niezależnego kina. Obejrzę z nim wszystko.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 19.03.23, 20:27
            Lee Je Hoon rzeczywiście jest dobry. Sama akcja w TD nie jest zbyt szybka ale nie ma nudy. Praktycznie każdy odcinek opowiada inną historię. Czasem akcja przeciąga się do następnego. Fajnie, że nie rozwiązują przez cały sezon jednej sprawy.
            Dodatkowo przed drugą częścią jest odcinek specjalny. Główni aktorzy siedzą w swojej filmowej kwaterze głównej, rozmawiają o sobie, serialu i odpowiadają na pytania widzów smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka