Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 6.0

• otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 30.05.23, 22:25
      Ja znowu z pretensjami. Te co mnie namawiały na lekarza-wampira, proszę mi tu teraz wytłumaczyć jak to się właściwie skończyło? Żyje nie żyje suspicious? Bosz, co za bzdurne zakończenie.

Dobra, wiem, że sama chciałam. ML dla mnie zupełnie nijaki, FL nie lubię, za to JJH jako villain bardzo mi podszedł. Słusznie się go domagałam w takiej roli. Powinien zdecydowanie częściej grać czarne charaktery. Takiego wampira mogłabym trzymać w domu wink
      No i Jang Hae In w charakterze słodziutkiego bonusu smile
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 30.05.23, 22:28
        Też się zdziwiłam końcówką wink Ale w koreańskich serialach często jest przekombinowana więc nie powinnam. Wydaje mi się, że lekarz-wampir żyje wink Że taka była intencja twórców tylko jakoś słabo to zaznaczyli.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 30.05.23, 22:47
          'Słabo zaznaczyli' to jest mocne niedopowiedzenie 😠
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.05.23, 21:05
            otia5 napisała:

> 'Słabo zaznaczyli' to jest mocne niedopowiedzenie 😠

Ja w każdym razie stoję na stanowisku, że ML żyje wink To co mam do zarzucenia tej dramie to mało chemii między ML i FL. Biorąc pod uwagę, że ta para po serialu wzięła ślub to jakoś sztywni mi się wydawali. Co prawda rozstanie przyszło równie szybko tongue_out I po dwóch latach para była po rozwodzie kulturalnie oskarżając się publicznie o zdrady tongue_out
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 31.05.23, 21:36
              heca7 napisała:
              >
              > Ja w każdym razie stoję na stanowisku, że ML żyje wink

Ja niby też, ale, jak by to ująć najdelikatniej: ni uja nie wiem, jak do tego doszło i dlaczego tak to spieprzyli.

> To co mam do zarzucenia tej dramie to mało chemii między ML i FL.

Brak chemii między nimi mnie akurat nie dziwi. Oni są dla mnie tak strasznie bezpłciowi, że zdziwiłoby mnie raczej gdyby tam iskry między nimi latały.

> Biorąc pod uwagę, że ta para po serialu
              > wzięła ślub to jakoś sztywni mi się wydawali. Co prawda rozstanie przyszło rów
              > nie szybko tongue_out I po dwóch latach para była po rozwodzie kulturalnie oskarżając s
              > ię publicznie o zdrady tongue_out

Ta, znowu się naczytałam cudnych komentarzy, jak po rozstaniu pary Song Song. Oczywiście ona wszystkiemu winna, wredna bicz, a w ogóle to komentujący nie będą już oglądać dram z nimi, no bo jak to tak: rozwód. Jak można tak nie szanować uczuć fanów 🤦‍♀️I to nawet nie Koreańczycy te bzdety wypisują.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 01.06.23, 06:58
                Ja też nie wiem jak doszło do tego, że ML żyje wink Scenarzyści chyba coś zgubili. Podobnie jak "zgubili" wg mnie jeden odcinek w MY Liberation Notes wink Gdzie nie wiemy w sumie jak to się stało, że ojciec głównych bohaterów mieszka z inną kobietą i kilka podobnych kwiatków. Nie będę ich wymieniać bo może ktoś jeszcze nie oglądał...
                Ostatnio na YT trafiłam na filmik po angielsku o koreańskich aktorach, którym życie prywatne zrujnowało karierę. Wśród nich Ahn Jae Hyun. Rozumiem, że rozwód nie jest miłym doświadczeniem i wyciąga się wszelkie brudy ale chyba tak bardzo mu to kariery nie zrujnowało wink Po pierwsze nigdy nie był z pierwszej ligi a po drugie nadal gra w serialach (The Real Has Come) i nie zapadł się pod ziemię. Te bzdety o uczuciach fanów wypisują chyba te same sfrustrowane idiotki co wysyłają samochody z hasłami pod agencję Belift Lap żeby usunęli tancerki z teledysku Enhypen big_grin
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 01.06.23, 08:29
                  A pamiętacie go jako młodego chudego wypłosza w "Kopciuszku i 4 rycerzach"? Nota bene nie mogłam zaczaić, kto ma być tym czwartym rycerzem. Dziadek czy sekretarz???
                  A na viki kiedyś mi mignęło mi jakieś real show na temat ich małżeństwa/związku, gdzie opowiadali że chyba uczucie wybuchło jak w samochodzie ćwiczyli scenę pocałunku. Dalej nie oglądałam to nie wiem.
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 01.06.23, 08:54
                    Tytuł mi przemknął ale jakimś cudem tego nie obejrzałam i nie miałam na liście... Z krótkiej zapowiedzi widzę, że ma tą samą manierę wolnego mrugania wink Muszę to obejrzeć.
                    Nie widziałam tego RS ale z tego co zrozumiałam to dość szybko ona zaczęła dostawać sygnały od znajomych i innych dziewczyn, że mąż nie jest wierny i ogólnie mocno ogląda się za spódniczkami. Potem chyba przetrzepała mu telefon czy laptop i znalazła (czy dostała od kogoś, detektywa?) zdjęcie męża w hotelowym szlafroku, jedzącego śniadanie z jakąś laską wink Oczywiście manager aktora zaprzeczył. Sprawa ucichła chyba tylko dlatego, że on wyprowadził się z mieszkania (zostawił je żonie) i zostawił jej wszystkie zwierzęta. Jak dla mnie miał coś na sumieniu tongue_out
                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 01.06.23, 09:06
                    Przez Kopciuszka nie przebrnęłam. Poddałam się chyba już po pierwszym odcinku. Za to musiałam tego wypłosza widzieć w My Love From the Star, ale zupełnie go nie pamiętam. On jest dla mnie w tej samej kategorii urodowej co np. główny z Why Her, albo Lee Joon Gi. Przy czym, wiadomo, ten ostatni umiejętnościami aktorskimi przerasta ich o głowę.

Z której strony by nie patrzeć, nie dla niego oglądałam Blood.
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.06.23, 11:50
                      otia5 napisała:

> Przez Kopciuszka nie przebrnęłam.

Ja spróbuję wink
                      Ale na razie męczę Family: The Unbreakable Bond z Jang Hyukiem. Jestem na siódmym odcinku i ...nudzę się wink
                      Autorzy scenariusza chyba nie mogli się dogadać co to ma być. Soap opera? Komedia? Film akcji, szpiegowski? Czy to ma być śmieszne (żarty są w ogóle nieśmieszne), czy straszne i krwawe (nagle pojawiają się trupy i to takie solidne). Czy ML ma być bezwzględny czy nie. A tu już w ogóle stoją w rozkroku-SPOILER!!!! ML jest czymś w rodzaju zabójcy na zlecenie tylko, że na razie nikogo nie zabił, jednego trafił ale nie zabił, dobili go inni a kilka razy akcja była odwoływana w ostatniej chwili. Do tego mamy niewiarygodnie głupiego młodszego brata, który nie wiem z czego żyje ze swoją ciężarną żoną i dziadka-wdowca. Tutaj jest sytuacja odwrócona- rodzina poszła powiedzieć miłej i mądrej pani, że nie życzą sobie jej obecności na 80 urodzinach dziadka! Bo zmarłej babci by się to nie podobało! sciana Ciągnę ten serial tylko dla Jang Hyuka, który ma fajną chemię z Jang Narą. I to nie tak, że w serialu nic się nie dzieje- ale to jest taaaakie nuuuudne sad
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 03.06.23, 14:51
                        Nie wiem czy łatwo rozpoznać, bo główna z Kopciuszka trochę wydoroślała, ale to ta sama dziewczyna, która w Parasite grała córkę biednej rodziny. Gdybym nie wyczytała tego gdzieś, to bym nie rozpoznała.
                        • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.06.23, 17:30
                          jasnoklarowna napisała:

> Nie wiem czy łatwo rozpoznać, bo główna z Kopciuszka trochę wydoroślała, ale
                          > to ta sama dziewczyna, która w Parasite grała córkę biednej rodziny.

Park So Dam - jedna z moich ulubionych aktorek koreańskich młodego pokolenia. Ten sam dobry rocznik (1991) co Kim Go Eun smile.
                          Zagrała też z Jang Hyukiem w Beautiful Mind.
                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.06.23, 14:58
                        Szkoda mi tej Family, ale że jeszcze nie sprawdziłam, to jakaś tam nadzieja się tli. W końcu często podobają mi się dramy, które innym nie podchodzą i odwrotnie, więc, a nuż? To jest już skończone czy jeszcze w emisji? I czy Jang Hyuk śmieje się normalnie, czy jak to w dramie z Jang Narą? wink

Ja się aktualnie pławię w małżeńskich zdradach w One Warm Word, też tak trochę wbrew ogólnym opiniom.
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.06.23, 21:07
                          otia5 napisała:

To jest już skończone czy jeszcze w emisji? I czy Jang Hyuk śm
                          > ieje się normalnie, czy jak to w dramie z Jang Narą? wink
                          >
                          Family już cała wyszła. Jang Hyuk nie byłby sobą gdyby nie śmiał się gromko tongue_out Może nie aż tak jak w Fated To Love You ale też momentami śmieje się pełną piersią.
                          Może teraz coś się rozkręci bo w 7 odcinku pojawia się kolejny "zły".
    • kurt.wallander Re: A ja mam polecajkę z gatunku "drama szkolna" 31.05.23, 23:44
      Moment of Eighteen na Netfliksie

sympatyczna drama szkolna o pierwszej miłości, toksycznych rodzicach, pozycji nauczyciela

główni co prawda ciutkę drętwi, ale i tak drama wciąga, jeśli ktoś lubi ten gatunek

• runny.babbit Re: Koreańskie seriale 6.0 03.06.23, 18:51
      A czy ktoś może polecić książkę o Korei, taką przekrojową, żeby było po trochu o wszystkim, ale też wiarygodną, nie jak niektóre publikacje o krajach azjatyckich z gatunku " ale ci Azjaci są dziwni..." ?
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 03.06.23, 19:02
        Kim Jiyoung.Urodzona w 1982. Autorstwa 1982. Naświetlona kwestia różnic w traktowaniu kobiet i mężczyzn.

Ostatnio skończyłam Córki Smoka, temat główny to tzw. Komfort Women, koreańskie kobiety, które były zmuszone do bycia seksualnymi niewolnicami japończyków podczas wojny.

Jak chcesz coś lekkiego to jeszcze wspomnienia Małgorzaty Kalicińskiej i jej męża z 10 lat spędzonych w Korei, "Dom w Ulsan."
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 03.06.23, 19:03
          o mamo, ta pierwsza Autorstwa Cho Nam Joo.
        • runny.babbit Re: Koreańskie seriale 6.0 03.06.23, 19:33
          Dziękuję, ale bardziej chodziło mi o książkę, która nie skupia się tylko na jednym temacie, tylko bardziej jest vademecum wiedzy o Korei. Taka Korea dla początkujących 😏
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.06.23, 20:46
            Może Korea Południowa. Republika żywiołów Marcina Jacoby (Jacoby'ego 🤔). Tam jest pełen przekrój, miejscami może nawet aż za dużo informacji. Jest i historia i kultura i ogólnie życie i relacje społeczne.
            • runny.babbit Re: Koreańskie seriale 6.0 03.06.23, 20:53
              Dziękuję. Z opisu na "lubię czytać" to chyba właśnie taki tytuł o jaki mi chodziło. W recenzjach znalazłam też info o książce " Cool po koreańsku". Może też ktoś czytał i powie czy warto wydawać pieniądze?
              • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 04.06.23, 14:24
                Czytałam i Jacoby'ego i Cool po koreańsku. Obie polecam, bo pierwsza pisana okiem Polaka, druga Amerykanko-Koreanki. Obie czytałam na Legimi, więc bez dodatkowych kosztów wink
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.06.23, 21:02
        runny.babbit napisał(a):

> A czy ktoś może polecić książkę o Korei, taką przekrojową, żeby było po trochu
        > o wszystkim, ale też wiarygodną, nie jak niektóre publikacje o krajach azjatyck
        > ich z gatunku " ale ci Azjaci są dziwni..." ?

Taki trochę misz-masz o Korei. Napisany przez Koreankę mieszkającą w Polsce. Jej kanał na YT jest bardzo przeciętny i raczej bez szału. Ale książka zawiera całkiem dużo ciekawostek z życia codziennego, jasne i ciemne strony Korei. Oraz różnice kulturowe między naszymi państwami.

"7736 km. Pomiędzy Koreą Południową a Polską"- Mijin Mok
    • kurt.wallander Re: Usuwane z Netfliksa i nowości 06.06.23, 13:20
      Ponoć z końcem czerwca Netflix usuwa "Fight for My Way" - kto nie oglądał, polecam. Jedna z ciekawszych dram, IMO.

Zniknąć ma też "Are You Human" - jedna z tych dram, w których na koniec miałam WTF?! Ale jest ciekawa, polecam obejrzeć.

Oraz "Good Manager" z Lee Junho - mnie ta drama średnio przypadła do gustu, ale dla Junho warto smile

No i jest wreszcie potwierdzenie, że i na polskim Netfliksie 17 czerwca pojawi się "King the Land". Czekam na to!
      • heca7 Re: Usuwane z Netfliksa i nowości 06.06.23, 14:01
        Z tych trzech oglądałam pierwszą i ostatnią wink W Good Manager najbardziej podobała mi się interakcja między Junho a Namkoong Minem big_grin

Ostatnio pisałaś o OX Kitty- Dziś mi się na YT wyświetlił filmik znanego jutubera, który rozkłada tą dramę na części pierwsze. Strasznie szybko mówi jak dla mnie ale coś tam zrozumiałam. Warto obejrzeć jeśli masz ochotę smile
        www.youtube.com/watch?v=xs1DjP2FaL0
      • jasnoklarowna Re: Usuwane z Netfliksa i nowości 06.06.23, 17:11
        Fight.... bardzo mi się podobała.
        W Good Manager Dla mnie gwiazdą był Junho, mimo iż Nam Gong Mina bardzo lubię to tu był gwiazdą Junho.

Are..... nie dałam rady skończyć.
        Jak ktoś nie zdążyłem to wszystkie te dramy są na viki.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 09.06.23, 22:06
      Skończyłam z Family: The Ubreakable... I nie, nie i jeszcze raz NIE. To się nie udało, nie kliknęło, nie zażarło sad Z każdym kolejnym odcinkiem chyba było gorzej. Nie wiadomo do końca kto kogo i dlaczego. Dla podkręcenia atmosfery scen akcji wszystko było zaciemniane lub działo się w nocy. Nic do końca nie zostało wytłumaczone i w sumie nie wiadomo po co się zabijali. Sceny z założenia komediowe nie były ANI RAZU śmieszne a wręcz żałosne. Tak, że aż bolą zęby. Brat ML po prostu przebił sufit bycia debilem. Jego żona podobnie. A końcówka tradycyjnie koreańska... czyli bullshit . Chemia między ML i FL jest ale nic dziwnego skoro Jang hyuk i Jang Nara znają się od lat i lubią grać ze sobą. To jednak daleko za mało żeby było warto obejrzeć ten serial. Gdyby było 16 odcinków a nie 12 rzuciłabym to w pi...
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 10.06.23, 22:38
        Obejrzałam pierwszy odcinek tej nieszczęsnej Family i zgadzam się z tobą, strasznie rozczarowujące. Odniosłam wrażenie, że wszyscy aktorzy, a zwłaszcza Jang Hyuk, tak przeraźliwie mocno i przeraźliwie sztucznie starają się żeby było śmiesznie i fajnie i tak przeraźliwie im to nie wychodzi. Zamiast widzieć fajnie zagrane postaci, widziałam ten wysiłek włożony w granie. A sądząc z tego, co piszesz o dalszych odcinkach, jest tylko gorzej. I moim zdaniem to musiało być widoczne już na etapie scenariusza. Nie rozumiem, czemu oni wybrali akurat taki projekt. Przecież to nie są początkujący czy nieznani aktorzy, którzy biorą, co dają, żeby w ogóle móc grać i mieć się z czego utrzymać.

Szkoda, mam nadzieję, że Junho lepiej wybrał i nie będzie kolejnego rozczarowania.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 11.06.23, 10:16
          Pierwsze dwa czy trzy odcinki to są jeszcze nie najgorsze w porównaniu z resztą wink Ale można poczuć już poziom "żartów" kiedy Jang Hyuk biega pod blokiem w samych spodenkach sportowych aby tym uzyskać wybaczenie żony a całe osiedle patrzy. Za nim banda dzieciaków. Oczywiście sąsiadki wzdychają głośno- he is so handsome tongue_out
          Długo by opowiadać, nie chcę też spoilerować. Dodam tylko, że Jang Hyuk często chodzi ubrany jak w Voice co ma chyba podkreślić "dark side" tej części historii wink
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 11.06.23, 12:25
            no to ja jeszcze o mojej aktualnej dramie - jedna z tych, co sie omija, bo tytul nie zacheca: Liver or Die.
            Temat podobny - uklady w rodzinie. Juz czwarty odcinek a ja, nijak sie odessac od ekranu nie moge. Drama z tych realistycznych, trzyma w napieciu i jest niestety(albo 'stety") pare postaci, ktore mi mocno podnosza cisnienie. Narazie nie za duzo humoru, choc tytul jakby sugeruje komedie, i chyba dobrze. Nie sprawdzalam obsady, ale nie ma chyba nikogo z "wiekich".
            Ciekawa jestem, czy ktoras z was ogladala. Jak nie, to chyba warto.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 11.06.23, 13:29
              Nie oglądałam, ale ten tytuł jest tak idiotyczny, że aż sprawdziłam, jak to się zwie w oryginale. Okazuje się, że "Co się stało (w czym problem), panie Poong?". Cóż, nie tylko polscy tłumacze wykazują się zabójczą kreatywnością 🙂
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 11.06.23, 04:26
        Ja tez chyba nie obejrze, no moze dam jednak szanse, bo wiadomo, Jang Hyuk

Ostatnio odladalam The Good Bad Mother z Lee Do-hyun'em i Ra Mi-ran (bardzo lubie te aktorke). Oboje nie zawiedli aktorsko. Pierwsze 12 odcinkow, jak dla mnie, bardzo dobre. Historia zdolnego prokuratora, ktory wyladowal na wozku inwalidzkim. Ciekawie pokazana relacja z matka. dobrze zbudowane napiecie. Akcja toczy sie glownie na malej wsi - ja lubie takie klimaty.

Ale ostatnie dwa odcinki to kompletna porazka. Jakbym zupelnie inny serial ogladala. Scenariusz pierwszych odcinkow dla mnie ciekawy, ale juz w 13-tym jest jak pisany na kolanie przez jakas licealistke, byle szybko, jakos tam zamknac caly plot, niewazne ze glupawo. A szkoda, tak fajnie sie ogladalo do 12-tego.
        no ale mimo to polecam.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 11.06.23, 14:21
          Zaczęłam The Good Bad Mother i mam mocno mieszane uczucia. Sama czołówka z uroczą świnką i wątek dobrego traktowania zwierząt to taka ściema w kontekście, jak faktycznie te świnie tam były trzymane (w malutkich boksach, w których nie mogły sie nawet obrócić, maciora z małymi mogła chyba tylko stać lub leżeć, nic dziwnego, że robiła sobie krzywdę). Ogólnie, to jak pokazują traktowanie zwierząt w dramach dośc mocno mnie triggeruje, z jednej strony głupkowate uczłowieczanie (słynny odcinek z "Tomorrow" z pieskiem, z drugiej bardzo, bardzo przedmiotowe traktowanie w naprawde złych warunkach, i to zwierząt trzymanych częściowo jako "pets" (kury w klatkach na dachu, psy wiecznie przy budzie, jeżyk w małym pojemniku itp.)
          Sam wątek matki i syna, no cóż, dość typowy na początku: hodowanie dziecka, by zaspokoiło potrzeby i ambicje rodzica, lub by, gdy dorośnie, załatwiło jakąs niezałatwioną sprawę rodzica, przemoc fizyczna i psychiczna. Normalka sad
          Nie będę ukrywać, że ciężko mi się to ogląda. Czasem w żartach straszę córki, że muszę je bardziej pocisnąć, jak koreańskie matki, bo, olaboga, sukcesu nie osiągną. Sukcesu oczywiście mierzonego prestiżem wykonywanego zawodu i zarabianą kasą.
          Ale jestem dopiero po pierwszym odcinku, więc to takie wstępne refleksje.

Dla odtrutki oglądam sobie lekką (chyba) "Bring It On, Ghost".
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 11.06.23, 15:08
            O! I jak ci się podoba? Tzn Bring IT On...?
            Ja się chwilę zastanawiałam czy brać się za to bo jakieś duchy, chłopak i myślałam, że będzie nudno i sentymentalnie. Nie wiem czy dobrze się wyraziłam-że będzie taka atmosfera wyczekiwania końca jak w Hotel Del Luna gdzie wszyscy wiedzieli, że nic nie będzie trwać wiecznie i no wiecie... A tutaj zaskoczyło mnie zakończenie. Bardzo pozytywnie, nie zepsute a nawet lepsze niż przewidywałam.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 12.06.23, 00:44
              Na razie jestem na drugim odcinku (dzisiaj postanowiła skończyć Designated Survivor) i zaskoczona jestem tym, że spodobało mi się, choć zazwyczaj za taką tematyką nie przepadam. A zaczęłam oglądać ze względu na Taecyona (lubię tych chłopaków z 2PM smile), tak w oczekiwaniu (przebieram nóżkami) na King the Land tudzież Kingdom Land, bo ponoć tak powinno się tłumaczyć koreański tytuł.
              Klisze, typu przypadkowy pocałunek, śmieszą, fabuła, tak ogólnie, wydaje się przewidywalna, ale mimo to, serial wydaje sie sympatyczny. Może nie trzyma jakoś niesamowicie w napięciu, ale powiedziałabym, że umiarkowanie wciąga.
    • kurt.wallander Re: 2023 K-Pop Nation w Polsce! 14.06.23, 12:19
      Jeszcze nie jest znany skład wykonawców, ale ... kto się wybiera?

www.allkpop.com/article/2023/06/the-korea-management-federation-announces-first-stadium-level-k-pop-concert-2023-k-pop-nation-coming-to-poland?fbclid=IwAR0sgxD-rUCXtmXFGAtlw245PAPwMuh28LHIuopaAbYXPDowLFf6Be4PD48
      • heca7 Re: 2023 K-Pop Nation w Polsce! 14.06.23, 13:34
        Trochę przystara jestem wink Ale jakbym była młodsza... to na 100% bym poleciała smile Pytanie czy to wypali, czy ściągnie odpowiednią ilość fanów?
        • kurt.wallander Re: 2023 K-Pop Nation w Polsce! 14.06.23, 15:02
          Wątpię, żebyś była starsza ode mnie (jestem 50+), a poważnie myślę o pójściu. Tylko muszę poczytać, jak to wygląda logistycznie na stadionie, czy istnieją tam w ogóle jakieś miejsca siedzące? Bo stanie godzinami na płycie średnio do mnie przemawia (a jak wyjdę do toalety, to już nie wrócę na "swoje" miejsce).

Myślę, że mogą przyjechać fani z krajów ościennych i może się uzbiera te 50 tys. osób, albo blisko tego?
          • heca7 Re: 2023 K-Pop Nation w Polsce! 14.06.23, 20:23
            Jestem z września '74 wink i jestem dość mocno introwertyczna wink Do tego stopnia, że codzienną trasę rowerową mam ułożoną tak żeby ani razu nie schodzić z roweru i nie przechodzić po pasach bo...kierowcy mogą się na mnie patrzyć a to jest dla mnie niekomfortowe. Uj z tym, że pewnie będą mieli gdzieś kogo przepuszczają na pasach ale w mojej głowie "będą się patrzyć" wink
            Jeszcze raz zerknęłam na datę. Niestety nie ma mnie 23 września. Lecimy do Grecji ze znajomymi.
            Ale gdyby to był Big Bang...który niestety tylnymi drzwiami się rozwiązał (gdyby nie T.O.P i jego zirytowana reakcja na pytanie fanki to nikt by nie wiedział) to bym się przemogła i poszła smile
        • wzosia Re: 2023 K-Pop Nation w Polsce! 14.06.23, 15:02
          Stara to się czułam ostatnio na koncercie One Ok Rock w Pradze. Tylko, że to grupa rockowa a nie jpop.
          Myślę, że przeciętna fanka (95% publiczności) była w wieku 16-25 lat. I tylko my z mężem jak dwie mumie. Przy czym ja bardzo lubię zespół i jechałam specjalnie do Pragi aby ich wysłuchać a mąż dał się namówić na czeskie piwo.
          Ale k-popu słucham oglądając na viki variety show typu Boys Planet, czy Kingdom: Legendary War. Przez te programy szukam oryginalnych utworów i trochę już wiem. Aczkolwiek ograniczona jestem tylko do grup męskich. Koncert kpopowy mnie nie pociąga.
          • kurt.wallander Re: 2023 K-Pop Nation w Polsce! 14.06.23, 21:08
            Również nie przepadam za żeńskimi zespołami. Ale poszłabym na koncert, bo lubię całą tę otoczkę; show, choreografia itp. Tylko chciałabym przynajmniej albo widzieć, albo słyszeć, a na Narodowym pewnie i z jednym, i z drugim będzie kiepsko.

• heca7 Re: 2023 K-Pop Nation w Polsce! 14.06.23, 21:34
              Już w internetach piszą, że problem będzie z akustyką... Żeńskie też nie dla mnie. Córka słucha trochę Blackpink. Ja jakoś tego nie czuję. Wolę stare dobre 2NE1 wink Oczywiście nie wszystko (Lollipop błeee).
          • bertie Re: 2023 K-Pop Nation w Polsce! 15.06.23, 21:31
            Peak Time też oglądałaś? Bo jak nie, to bardzo polecam.
            Ja się teraz zastanawiam nad przełamaniem niechęci do girls bandów. Słucham ich całkiem sporo, bo zamiast radia lecą z komputera męża. Ale rzadko oglądam. A na viki właśnie się zaczął nowy show QUEENDOM PUZZLE, jak będzie więcej odcinków to może zrobię binge watching
      • bertie Re: 2023 K-Pop Nation w Polsce! 15.06.23, 21:25
        Ja się nie wybieram...
        na taki BTS w Berlinie za kilka lat może bym się wybrała, pokonując swoją niechęć do podróży, przebywania w tłumie, hałasie i wielu godzin bez odpoczynku... Ale tam bym też liczyła na dobrą, niemiecką organizację i to, że ARMY uchodzą za bardzo zdyscyplinowane fanki i jest bezpiecznie nawet jak organizator nie do końca się sprawdzi...
        Co się będzie działo w Polsce na k-popowym koncercie gwiazd trudno przewidzieć, ale na pewno trzeba do tego mieć końskie zdrowie + wytrzymałość, a u mnie nawet 20 lat temu o to było trudno... może bilety vip były by rozwiązaniem. Ale dla słabego nagłośnienia tyle płacić to też słabo...
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 15.06.23, 09:54
      Aaa, nie wiem jakimi ścieżkami szedł mój wybór ale się wzięłam za Bulgasal. Po pierwszym odcinku chciałam rzucić w cholerę, bo takie durne, ale postanowiłam dać szansę i teraz nieprzytomna chodzę z niewyspania. Kto by się spodziewał, że tak mnie wciągnie.
      Nadal się, głupia, nie nauczyłam, że zaczynanie nowych dram wieczorem gdy rano trzeba wstać do pracy, to nie jest najmądrzejszy pomysł.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 15.06.23, 13:46
        A kiedy się zrobiło interesująco? Bo ja zawiesiłam chyba po drugim. I nie wiem czy wracać.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 15.06.23, 15:40
          Mnie wciągnęło od trzeciego, ale czy warto wracać ci nie powiem, bo do końca daleko. Jeszcze różnie może być. Poza tym to jednak fantasy, czerpiące garściami z ich ludowych wierzeń, nie pamiętam czy lubisz. Chociaż teraz skręciło bardziej w stronę thrillera, więc chyba bardziej twoje klimaty.
          I jeszcze a propos klimatu, moim zdaniem przepiękne zdjęcia. Miejscami jest mroczno, jak w horrorze, miejscami słoneczne, nasycone kadry. Lasy, łąki, cudny zdziczały ogród różany, w części współczesnej może mniej, ale też klimat jest. To tak na marginesie, ale mnie rzuciło się w oczy i nawet jak akcja zwalnia, to przyjemnie mi się ogląda.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 17.06.23, 18:14
      Dziękuję za polecenie The Man Who Can't Get Married big_grin Jak na razie jestem na drugim odcinku i pomijając kwestie ubraniowe ( jak Korea-disco wink ) to serial wydaje się śmieszny a bohaterowie ciekawi. No i spokojnie mogę sobie pooglądać Ah In Yoo z czasów kiedy jeszcze nie był wiecznie napruty tongue_out
      Obejrzałam też An Inspector Calls. Nie wiem co mam o tym myśleć, mam mętlik w głowie wink To film na Netflixie nakręcony na podstawie stuletniego moralitetu brytyjskiego. Jak nie oglądałyście to polecam bo jedyne słowo jakie mi przychodzi do głowy to -dziwaczny tongue_out Warto zobaczyć co zrobili z niego Chińczycy. W jednej z głównych ról- Zhang Han.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 17.06.23, 20:31
        heca7 napisała:

> Dziękuję za polecenie The Man Who Can't Get Married big_grin

Chyba ten słodziutki chihuahua cię przekonał smile

> mogę sobie pooglądać Ah In Yoo z czasów kiedy jeszcze nie był wiecznie napruty tongue_out

Czekaj, ten asystent ML, wyglądający jak niewinne chłopię, to bohater tej ostatniej afery z narkotykami? Aa, ja go kompletnie nie znam i nie połączyłam kropek. W takim razie go nie lubię wink, bo przez niego The Match nie mogę obejrzeć tongue_out.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 17.06.23, 21:12
          tongue_out Tak, to on. Rozumiem ból. Ale w tej dramie wygląda tak świeżo i całkiem dobrze gra.
          Cziłała w słuchawkach petarda wink Teraz muszę obejrzeć do końca żeby się dowiedzieć, którą z trzech opcji wybrał ML. A może nie wybrał nikogo? Po cichu obstawiam panią doktor, bo już widziała jego tyłek big_grin Raczej nie właścicielkę pieska bo za młoda i ma na nią oko asystent. A koleżanka z pracy jakaś mało ofensywna...
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 18.06.23, 16:36
      Któraś zerknęła na N na nowość z Junho?
      Ja jeszcze nie, poczekam jak zakończą emisję żeby obejrzeć jednym ciągiem. Ale trailer jakiś taki drętwienie. Mam nadzieję że produkcja nie rozczaruje.

Za to oglądam Joseon Attorney z Woo DoHwan. No przyjemnie się ogląda, choć w ostrym napięciu nie trzyma. No i można zobaczyć imponującą muskulaturę Hwana, robi wrażenie a jestbez przegięcia jak u niektórych, np. Goong Mina.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 18.06.23, 17:20
        Ja nie, też czekam aż będzie całość, ale bardzo wątpię czy dotrwam, pewnie się złamię.

Za to skończyłam Bulgasal. Nie wiem, czy żadna z was nie oglądała, czy się nie podobał i dlatego nic tu nigdy (chyba) o nim nie było, ale mnie ta drama po początkowej niechęci kupiła całkowicie. Od razu mówię, że to bardzo emocjonalna opinia, na zimno znalazłabym tam niejedną głupotę. Ale wciągnęła mnie baaardzo i trzymała w napięciu prawie cały czas. Jest tam wszystko czego potrzeba: miejscami tajemniczo, miejscami przerażająco, wzruszająco i, nie mocno, ale też romantycznie. Chemia, nie tylko między głównymi postaciami, super. Świetny czarny charakter, czasami kradnie show. Zakończenie mogłoby być lepsze, bo mimo, że nie nazwałabym go spieprzonym, to jednak pewne rzeczy były za bardzo przeciągnięte, a inne, których powinni pokazać więcej, przedstawiono w ilościach homeopatycznych. No, ale to tak częsta dramowa przypadłość, że był czas przywyknąć. Ogólnie, koniec też mi się podobał i cała drama moim zdaniem warta obejrzenia.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 18.06.23, 18:58
          Mam Bulgasal na liście. Ale jak napisałam niżej- nie ma szans w najbliższym miesiącu wink
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 18.06.23, 18:57
        Ostrzę sobie zęby na nową dramę z Woo Do Hwanem- BloodHounds wink Ale w tej chwili ciągnę The Man Who Can't... i The Real Has Come. King The Land musi poczekać.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 18.06.23, 21:55
          No więc ja jednak zerknęłam. Uznałam, że zanim zacznę coś nowego, spojrzę, czy było na co czekać. I ten pierwszy odcinek, cóż, powiedziałabym że taki przeciętny romcomik. Może się okazać całkiem fajny, ale na razie ani mnie nie zachwycił, ani nie wciągnął. Spokojnie poczekam na resztę. Junho mnie rozwalił płaszczykiem a la herr Flick. Na wychudzonego w tych garniakach wcale tak znowu nie wygląda, ale twarz, hmm, wolę wcześniejszą i tak z połową tej tapety, którą ma nałożoną. I oboje cóś za starzy do tych ról.
          Z drugiej strony, po komentarzach sądząc, będzie hit.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 19.06.23, 22:40
            Ja tez chyba zerkne, bo jak narazie nie mam nic w w planie. Pewnie bedzie trudno cos wybrac, bo wlasnie skonczylam Youth of May, ktory mi na dlugo zostanie w pamieci. Dla mnie tojeden z najlepszych seriali. Ktos juz zeeszta o tym pisal. No i lubie Lee Do-Hyun'a.

skonczylam tez Liver or Die. Tez dobry ale zapewne nie dla wszystkich, bo denerwujace uklady rodzinne naprawde podnosza cisnienie, Za to duzo dobrego aktorstwa. Szkoda tylko ze pod koniec zaczyna sie slodko- pierdz.. smrodek. Ale obejrzec chyba warto.
        • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 19.06.23, 16:26
          heca7 napisała:

> Ostrzę sobie zęby na nową dramę z Woo Do Hwanem- BloodHounds wink

Jest na co popatrzeć smile. Dobre sceny walki. Postać Do Hwana naiwna do mdłości (moich). Park Sung Woonga po raz pierwszy widziałam w roli czarnego charakteru - a przypuszczam, że to niejedyna taka jego rola - dał radę (chyba wkrótce obejrzę wreszcie When the Devil Calls Your Name). Si Wona też nie znałam z tej strony wink.
          Ogólnie dobrze mi się oglądało (poza zakończeniem). 8,5/10.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 19.06.23, 17:11
            Dzięki za polecenie smile WDH w ogóle ma taką twarz, że mi pasuje do ról naiwnych. Albo do takich...dramatycznych jak w My Country...
            Czyli znowu koreańskie zakończenie a'la mokry kapiszon?
            • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 19.06.23, 17:42
              heca7 napisała:

> Czyli znowu koreańskie zakończenie a'la mokry kapiszon?

Nie wiem, jak to powiedzieć... Końcowa scena jest taka, hm, bardzo pozytywna, w stylu postaci granej przez WDH. Sweet.
              No i mam mieszane uczucia co do 2 ostatnich odcinków. Sama zobaczysz.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 18.06.23, 23:15
        Ja oczywiście juz zaczęłam King the Land. Fajnie, że u nas pokazywane jest równo z resztą świata (oprócz Indii - czytałam dużo oburzonych wpisów w SM na ten temat wink
        Ja po tej dramie dużo sobie obiecywałam w sensie zaspokojenia mojej ochoty na romcom i na nowość z Junho, ale nie w sensie fabuły, która i z opisów , i z zajawek wyglądała na bardzo przewidywalną. I taka jest, duzo tu wyświechtanych motywów, więc jesli ktos liczy na oryginalną fabułę, to się zawiedzie. Ja to oglądam dla Junho (też wolałam go mniej wychudzonego i mniej zaszpachlowanego) smile
        Mam nadzieję, że, gdy serial się rozkręci, to romans będzie równie uroczy jak w "Strong Woman...", choć na razie bardziej przypomina to "Business Proposal", tylko tam ML był sztywniakiem, a tu FL.
        Im Yoona, szczerze mówiąc, psuje trochę efekt, ona jest taką królową lodu, chemię z partnerem widziałam u niej chyba tylko w Confidential Assignment z Hyun Binem. Wolałabym w tej roli jakąś lepszą aktorkę, np. Park Eun Bin, czy Park Bo Young, ale może Yoona nadrobi jednak swobodą w bardziej intymnych scenach z Junho, znają się przecież od lat.
        • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 19.06.23, 11:15
          Też zaczęłam King the Land, łamiąc swoją obietnicę, aby nie oglądać niezakończonych k-dram. Na razie serial lekki i przyjemny, choć już widać, że i ML i FL mają jakieś tragedie z przeszłości więc oryginalnie nie będzie, bo to najbardziej popularny wątek k-dramowy.
          I liczę na to, że więcej fizjologiczno-łazienkowych wstawek nie będzie, bo to mnie zawsze odrzuca. Ja zasiadam przed Netflixem, żeby przyjemnie spędzić czas, przekąski i napoje pod ręką, a tu takie "momenta" wink
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 21.06.23, 14:11
      Zaczęłam oglądać Bloodhounds. I na razie mam odczucie jakbym dostała bombonierkę z wyborem moich ulubionych czekoladek tongue_out Woo Do Hwan, Kim Min Jae, Choi Si Won, Park Sung Woong... Dobrze się zapowiada.

A skończyłam The Man Who Can't Get Married. Nie było tak źle, przynajmniej akcja nie siadała. parka do siebie pasowała i grali dobrze swoje role. On dziwaka o autystycznym, introwertycznym usposobieniu- mógłby tylko częściej usta zamykać tongue_out Widać, że drama trąci myszką, to parcie całej rodziny na małżeństwo i pierdololo ojca FL, że kobieta jest po to by urodzić dziecko było ciężkie do przełknięcia. Tatuś FL irytujący, krzykliwy, agresywny momentami, nie nie nieee. Matka ML sympatyczniejsza. Piesek przecudny, szkoda mi go było bo traktowany jak jakaś fanaberia, per noga. Parę razy się zaśmiałam, dało się obejrzeć, tym bardziej, że w tle leciał Big Bang i 2NE1 wink W sumie nie najgorsza drama.
    • kurt.wallander Re: K-POP Nation koncert 22.06.23, 12:52
      Ogłoszono pierwszą część line-upu:

https://www.pgenarodowy.pl/upload/editor/image/b_1202832272.png

Oraz ceny biletów:

https://www.eventim.pl/obj/media/PL-eventim/teaser/venue/seatmaps/2023/kpop-stadiummap-tickets-700x400.png

Ja się na razie wstrzymuję, ceny wysokie, a na nikogo z wymienionych, W TEJ CENIE, nie jestem gotowa zapłacić tyle (a kupowałabym dwa bilety). W dodatku z gwarancją kiepskiego nagłośnienia wink

• heca7 Re: K-POP Nation koncert 22.06.23, 13:39
        Oł żesz ale ceny! Kojarzę z tego The Boyz. No nie, ceny są zaporowe. To przecież głównie młodzi ludzie są fanami k-popu. Skąd oni ( w Polsce) wezmą taką kasę? Oczywiście są i tacy co wezmą ale nie zmienia to faktu, że drogo. Mimo wszystko chciałabym aby to wypaliło.
        • kurt.wallander Re: K-POP Nation koncert 22.06.23, 17:41
          No właśnie, tez chciałabym, żeby to wypaliło, ale sama chyba sie nie przyłożę do tego, chyba, że dadzą mi jeszcze 2PM, BTS, Gaho i Blackpink wink Sukces festiwalu może sie przełożyć na ewentualne przyszłe przyjazdy zespołów na indywidualne koncerty.

O ile jeszcze ceny przy samej scenie mogę zrozumieć, to koszt trybun, to jednak nieporozumienie.

Czytam komentarze i powtarzają sie dwa rodzaje: narzekanie na cenę (w połączeniu z dotychczasowym line-upem i jakością dźwięku na Narodowym) oraz narzekanie na narzekających (ceny normalne, nie narzekajcie, bo juz nikt nigdy nic nie zorganizuje, na festiwal idzie sie poczuć atmosferę i pobyć z innymi fanami itp.). ceny europejskie, a jednak myslę, że koszt wynajęcia lokalizacji oraz płac ludzi zatrudnionych przy organizacji są niższe niż w zachodnioeuropejskich stolicach. I chyba prędzej ludzie wyskoczyliby z tysiaka na występ jednego, ulubionego artysty trwający półtorej godziny niż na składankę. A do luźnego posłuchania różnych wykonawców i pobycia w gronie podobnych sobie k-pop maniaków wystarczy pójśc na k-pop party (i jakość dźwięku pewnie lepsza smile)
          • heca7 Re: K-POP Nation koncert 22.06.23, 23:32
            Dla Polaków zarabiających w złotówkach to naprawdę duża suma. Co innego fanki z krajów z euro, dla nich przelicznik jest korzystny. Ogólnie kibicuję tej imprezie, niech się uda, może za rok/dwa zwabi inne zespoły wink
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 22.06.23, 21:34
      Queenmaker zaczęłam.
      Dla mnie po 2,5 odcinku petarda. Choć nie wiem czy utrzyma poziom.
      Obsada ok. Ryu Soo Young znów jako czarny charakter, reszta obsady też fajna.
      Popieprzona bogactwem rodzinka chce więcej władzy. I jedna nawrócona akolitka robi im pod górkę.
      Kto lubi takie klimaty polecam. Oglądalyście? POLECACIE?
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.06.23, 22:48
        jasnoklarowna napisała:

> Queenmaker zaczęłam.
        [...]
        > Oglądalyście? POLECACIE?

Oglądałam, głównie ze względu na Kim Hee Ae, grającą tytułową postać, i jeszcze ze dwoje aktorów. I chociaż nie lubię political drama, to chętnie oglądam dramy, które koncentrują się na postaciach kobiecych.
        Polecam, podobało mi się.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 22.06.23, 22:53
        Ja się miałam brać jakiś czas temu, ale jakoś mi nie wyszło. Ciągle nadrabiam stare dramy.

Teraz Sisyphus the Myth i to by nawet było ciekawe, bo lubię ten typ sf, ale chyba jednak nie zdzierżę głównego, któremu MacGyver mógłby buty czyścić i przegiętych na maksa scen z gatunku zabili go i uciekł. Więc może faktycznie Queenmaker spróbuję, chociaż ta kolejka, do której miałam już nic nie wpychać...
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.06.23, 09:12
          A ja skonczylam Record of Youth. Calkiem przyjemna drama o stawaniu sie i byciu celebryta. Dobrze zagrana i zrobiona. Taka 'down to earth'. Bez zbednego hype'u, ale trzymajaca w napieciu. Polecam, jesli nie ogladalyscie

A teraz zaczelam "The First Responders" z Kim Rae Won'em. Dopiero pierwszy odcinek, wiec nawet nie wiem, czy wciagnie. Sadzac po tym, ze kreca drugi sezon, spodziewam sie, ze bedzie dobra.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.06.23, 09:30
            Nie oglądałam ale dopiszę do listy smile
            Ja za to niedawno skończyłam Bloodhounds. Cóż, podobało mi się ogólnie. Ulubieni aktorzy, Kim Min Jae w zaskakującej roli małego ujka... Ale zakończenie... tylko brakowało by Woo Do Hwan zwrócił twarz do widza i powiedział- marzę o pokoju na świecie big_grin

Teraz oglądam Never Give Up i zupełnie nie rozumiem czemu zwlekałam tak długo bo zapowiada się fajnie smile
            • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.06.23, 18:01
              heca7 napisała:

> Nie oglądałam ale dopiszę do listy smile
              > Ja za to niedawno skończyłam Bloodhounds. Cóż, podobało mi się ogólnie.
              > Ulubieni aktorzy, Kim Min Jae w zaskakującej roli małego ujka... Ale zakończenie...
              > tylko brakowało by Woo Do Hwan zwrócił twarz do widza i powiedział- marzę o
              > pokoju na świecie big_grin

Uprzedzałam smile.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.06.23, 18:06
                oldrena1 napisała:

> heca7 napisała:
                .
                > > tylko brakowało by Woo Do Hwan zwrócił twarz do widza i powiedział- marz
                > ę o
                > > pokoju na świecie big_grin
                >
                > Uprzedzałam smile.
                >

Pamiętam wink Miałaś rację, taki słodki do przesady naiwniak wink Na plus cudnie wyrzeźbione ciała suspicious
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.06.23, 18:06
                  Aaa i covidowe wspomnienie- maseczka z dziurką na papierosa big_grin
                • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.06.23, 18:27
                  heca7 napisała:
                  [...]
                  > Na plus cudnie wyrzeźbione ciała suspicious

Miałam wcześniej dodać coś w tym stylu, ale w dbałości o image dystyngowanej starszej pani ugryzłam się w palce. Tak, bardzo estetyczne sylwetki. Bardzo.

A to Never Give Up jest koreańskie czy chińskie? Szukam czegoś lekkiego. Nadaje się?
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.06.23, 21:11
                    oldrena1 napisała:

>
                    > A to Never Give Up jest koreańskie czy chińskie? Szukam czegoś lekkiego. Nadaje
                    > się?
                    >

Koreańskie i lekkie. Nadaje się smile Jestem na dziewiątym odcinku i choć ML trochę mnie czasem wkurza swoją ekspresją to reszta bohaterów bardzo sympatyczna. Nie jest to czysta komedia, są tam i źli ludzie ale nic krwawego. Nie nudzę się, akcja posuwa się w miarę szybko. Oczywiście klisze są ale dość delikatne wink SML jest bardzo przystojny smile
                    Aha, oglądam na Netflixie.
                    • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.06.23, 21:14
                      Dzięki
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 28.06.23, 12:31
            Record of Youth oglądałam, ale jakoś wkurzała mnie ta drama. Nie lubię Park Bo Gum'a jednak, więc może dlatego.
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 28.06.23, 19:28
              > Nie lubię Park Bo Gum'a jednak,<

A to swoja droga. Ja tez zobaczywszy go jako ML, nie bylam szczegolnie zachwycona, nie moj typ po prostu. Ale jako ze to nie o romans glownie chodzilo, to po kilku odcinkach przekonal mnie, jako aktor dal rade.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 28.06.23, 20:40
                To u mnie odwrotnie, wizualnie mógłby mi się podobać, ale nie podoba mi się jego gra, więc i wizualnie z tego powodu traci.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 28.06.23, 23:54
                  Bo on od jakiegoś czasu "przypakował" na siłowni i zrobił się mniej chłopięcy, mniej drewniany, wizualnie nie jest taki zły. Gra mu się duuuużo wolniej rozwija niż te bicepsy, ale też postęp jest.
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 00:20
                    A widzisz, ja go ostatnio widziałam chyba własnie w Record of Youth. Ładna buźka (a ja lubię takich ładnych chłopców), ale sprawiał wrażenie niezbyt inteligentnego. Poza tym, może bezzasadnie, ale wyczuwam od niego taki gay vibe, a to sprawia, że (u mnie) facet traci na atrakcyjności. Taki np. Kang Ha Neul, wizualnie nie w moim typie, ale wydaje sie być inteligentny i to dodaje mu urody. Albo Park Seo Joon - nie jest piekny, ale ma urok, dzięki któremu jest atrakcyjny. Ale może i Bo Gum się wyrobi?
                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 09:55
                      kurt.wallander napisała:

> A widzisz, ja go ostatnio widziałam chyba własnie w Record of Youth. Ładna buźk
                      > a (a ja lubię takich ładnych chłopców), ale sprawiał wrażenie niezbyt inteligen
                      > tnego. Poza tym, może bezzasadnie, ale wyczuwam od niego taki gay vibe,

Dołączam do grona nieprzepadających za Park Bo Gumem. Dla mnie to on jest nie tyle ładnym chłopcem, co ładną dziewczynką. No, nic nie poradzę, patrzę na niego i widzę (z twarzy oczywiście tylko) kobietę przebraną za mężczyznę.
                      Za to, co do sprawiania wrażenia niezbyt inteligentnego i gay vibe, to powiem coś, z czym się pewnie żadna z was nie zgodzi, a młodociane wielbicielki by mnie pewnie zlinczowały smile. Otóż, po obejrzeniu paru fragmentów programów i wywiadów, takie wrażenie mam co do Ji Chang Wooka. Może nie ma to żadnego pokrycia w rzeczywistości, ale jak go lubię, tak postrzegam go jako mało lotnego i, mimo kompletnie przeciwnego wizerunku (co w Korei nie dziwi), nie zdziwiłabym się zupełnie gdyby okazał się gejem. Jakoś mi to pasuje to jego sposobu bycia.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 11:33
                        A wiesz, że może coś w tym jest z JCW? Fantastycznie zagrał mało lotnego w Cesarzowej Ki, i zawsze zachwycałam się tą jego rolą, a może tak naturalnie mu wyszła, bo nie musiał za bardzo grać wink? Bo mam wrażenie, że każda kolejna rola to zjazd po równi pochyłej (ale to może wynika z problemów z mimiką, po ostrzykiwaniu, czy co tam sobie robi z twarzą).
                        Jeśli jest gejem i to wyjdzie, to z rolami amantów może się pożegnać, zresztą pewnie z każdą rolą może się pożegnać w Korei sad A ja czekam i czekam na jego rolę na miarę cesarza i chyba się nie doczekam.....
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 11:37
                          Jak juz tak sobie plotkujemy o aktorach i ich orientacji. Taki Cha Eun Woo - prześliczny, naprawdę ma piękną tę twarz, ale zupełnie nie wysyła sygnałów "gejowskich" (choć na pewno facetom też się podoba), natomiast zawsze miałam wrażenie, że jest w środku smutny, i zawsze miałam jakiś taki lęk, że to o nim usłyszymy wiadomość o samobójstwie. Po śmierci Moonbina tym bardziej, bo w tych sprawach czasem działa naśladownictwo. Ale obym się myliła.
                        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 13:25
                          kurt.wallander napisała:

> Jeśli jest gejem i to wyjdzie, to z rolami amantów może się pożegnać, zresztą p
                          > ewnie z każdą rolą może się pożegnać w Korei sad A ja czekam i czekam na jego r
                          > olę na miarę cesarza i chyba się nie doczekam.....

Myślę, że akurat w jego przypadku bycie gejem, to byłoby coś, co ukrywałby za wszelką cenę, nawet za cenę jakiegoś fikcyjnego małżeństwa. Zresztą nie ma co gdybać, to tylko moje wrażenie.
                          Natomiast co do ról, to ja jednak zdecydowanie czekam na akcję. Nie wiem kiedy wreszcie ten The Worst of Evil wyjdzie, ale trzymam kciuki żeby okazał się dobry. Zwłaszcza, że i na dobrą rolę Wi Ha Joona liczę, może nawet bardziej niż na JCW.
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 14:33
                        Co wy opowiadacie?! JCW gejem? To nie jest akurat mój czołowy ulubieniec więc nie śledzę o nim newsów ale były jakieś ploty na ten temat? Jeśli rzeczywiście jest gejem to mu współczuję bo w Korei chyba jeszcze trudniej wychodzi się z szafy niż w Polsce uncertain Tym bardziej takiemu... wiecie narodowemu boyfriendowi.
                        Jeśli znowu miałabym go w czymś oglądać to zdecydowanie w filmie akcji. Ewentualnie połączonym z romansem wink Lepiej żeby się za polityczne i psychologiczne dramy nie zabierał tongue_out
                        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 14:57
                          Nie, żadnych plot nie było, a w każdym razie ja nie słyszałam. Tak jak pisałam, to wyłącznie moje wrażenie od pewnego czasu. I nawet nie wiem skąd mi się wzięło, z jakichś jego zachowań mi wyniknęło, przyczepiło się i pewnie nie ma żadnego pokrycia w rzeczywistości.
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 15:47
                            Aż poszłam na YT i obejrzałam kilka z nim filmików wink No jest coś w nim takiego ...nieokreślonego. I ta twarz wyprasowana jak z plakatu. Ostatnio gorzej mu się wiedzie serialowo, nic ciekawego nie nagrał i może fakt, że pochodzi z niepełnej rodziny i musiał ciężko pracować, pomagać matce powoduje iż czuje strach przed powrotem do tamtego okresu? Gdyby rzeczywiście był gejem i to ujawnił na pewno zatrzęsłoby to jego karierą, prędzej czy później straciłby różne kontrakty a innych nie dostał... W ogóle nie opłaca mu się to wizerunkowo. Narzekał też na zmęczenie stałym utrzymywaniem kondycji i wysportowanej sylwetki. Może to nie było tylko zmęczenie fizyczne? Ma 35 lat więc chyba za wcześnie na strach przed starością.

Za to Cha Eun Woo jest dla mnie totalnie przezroczysty, nie ma w nim czegoś co przyciągnęło by mój wzrok. Pokazywałam go córce i ona też stwierdziła, że nie zatrzymałaby na nim spojrzenia. Ale rzeczywiście, w jego wzroku i postawie jest pewien smutek. Mam wrażenie, że przynajmniej 1/3 idoli koreańskich cierpiała na poważniejszą lub lżejszą depresję, na problemy psychiczne maskowane lekami. I on, będąc na świeczniku też od tego wolny nie jest. Wyłapanie momentu kiedy trzeba skorzystać ze specjalisty nie jest łatwe. Pamiętam, że nawet taka mała gwiazdka jak Aaron Kwak z Nu'esta wspominał, że ocknął się dopiero kiedy zaczął słyszeć głosy. Wcześniej myślał, że poradzi sobie sam...
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 09:42
      Ja dziś z polecajką.
      Tak, wiem że zazwyczaj polecam seriale zanim obejrzę do końca, tak jest i tym razem. Ale muszę bo się uduszę. Dwa zupełnie różne filmy, ale oba mi się bardzo podobają. Oglądam na zmianę dla przełamania klimatu, a że ostatnio mam mniej czasu więc mi wolniej idzie.
      Pierwszy to QUEENMAKER, trzyma poziom, lubię takie. Bezpardonowa walka polityczna, z wyciąganiem i robieniem największych świństw. Nawrócona spindoktorka, która po odejściu od sk....ńskiej rodziny za którą sprzątała brudy zaczyna walkę polityczną z nimi. Fajne role kobiece. Polecam.

No i druga perełka, Love Affairs in the Afternoon. Film z gatunku refleksyjnych, o uczuciach, emocjonalny, o życiu, o uczuciach. O ludziach którzy spotkali się za późno, jak już byli w swoich związkach. O ich rozterkach, zdradzić, nie zdradzić, zerwać, nie zerwać, złamać się.? Jak potraktować rodzinę, czy skrzywdzić....
      Wprawdzie nie ma "scen" ale temat seksu jak najbardziej istnieje, nie jest schowany pod dywan, fajna obsada, w głównej roli Lee Sang Yeob, sympatyczny kongresman z Eve, kobiece też fajne. Nie wiem jak się skończy ale na 11 odcinku nadal mi się bardzo podoba.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 09:59
        Ech, i dam ci się pewnie w końcu skusić na tę Queenmaker. Nie chciałam teraz zaczynać, bo mam wrażenie, że weszłam w fazę szybkiej eliminacji kolejnych dram, ale może właśnie to będzie dobre na przełamanie kryzysu. Love Affairs też miałam zapisane i brzmi jak coś, co mi się spodoba. Osiołkowi w żłoby dano...
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 11:40
          Mnie również zachęciłaś do Love Affairs... Queenmaker - wierzę, że jest dobrze zrobiony, ale tematyka dokładnie taka, jakiej nie lubię (walka o władzę), więc raczej poczeka aż nie będę miała co oglądać wink Czyli chyba na święty nigdy....
          Ja aktualnie lecę na bieżąco z King the Land, a Oh My Ghost trochę porzuciłam na rzecz The Good Bad Mother.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 11:41
            A, jeszcze dodam. Jesli macie coś do obejrzenia na Prime, to mam wrażenie, że trzeba się spieszyć, bo niektóre rzeczy usuwają z podstawowej oferty, np. Seobok miałam na liście, a teraz patrzę, że można obejrzeć za dodatkową opłatą sad
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 18:01
              Niestety nie mam dostępu do Prime. Ale dzieci chcą sobie na wakacje wykupić Disneya. Ktoś wie co tam można koreańskiego obejrzeć????
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 21:37
                Na Disneyu nie ma wielu koreańskich, ale, z tego co słyszę, regularnie cos wypuszczają nowego i są to jakościowe produkcje. Kiedyś sobie też wykupie, ale na razie nie nadążam z Netfliksem i Prime, więc ciągle odkładam tego Disneya, tym bardziej, że ich główne produkcje, czyli Gwiezdne Wojny i superbohaterowie, to zupełnie nie moja bajka.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 22:36
                  No a jak jest z Prime?
                  Mialam dawno temu ale nie odnowilam subskrypcji. Teraz kiedy szukam czegos czego nie ma na netflixie i Viki, to czesto mi sie wlasnie pokazuje ze jest na Prime. Weszlam pare razy(jak jeszcze dzialala moja subskrypcja) ale odsylali mnie od Annasza do Kajfasza, az sie wk... lam i sobie odpuscilam.
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 30.06.23, 19:08
                    Niestety, nie wiem, czy chodzi o lokalizację, czy co, ale na MyDramaList często odsyła na Prime, a po wejściu dramy tam nie ma. Prime wzięłam, bo tanio i chciałam obejrzeć wszystkie sezony Fear the Walking Dead, dramy trochę przy okazji. Teraz oglądam tam Oh, My Ghost z Ok Taecyonem. Niby ta nowa drama z nim, "Heartbeat" ma być na Prime, ale u nas nie ma sad I coraz mniej tam jest dostępnych za ten podstawowy abonament, trzeba płacić dodatkowo za możliwość obejrzenia wielu rzeczy.
                    • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 30.06.23, 21:43
                      Dzieki, kurt. W takim razie odpuszcze sobie.
                      Ostatnio pare nowych dram znalazlam na Dailymotion, a dramacool przeraza mnie iloscia reklam i pishing
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 30.06.23, 00:20
        Jasnoklarowna, zawsze mnie namówisz i mi się kolejka przez ciebie nie zmniejsza tongue_out
        Zaczęłam Queenmaker, myślę że pójdzie, zwłaszcza że odcinków niewiele, a zapowiada się dobrze. Uśmiałam się trochę, bo na koniec pierwszego odcinka, gdy FL jeszcze nie wyszła z budynku, pomyślałam, że będzie dokładnie jak w Why Her i w tym momencie pierdut i faktycznie było big_grin. Wychodzi na to, że to u nich też już kliszowe jest.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 30.06.23, 15:14
          otia5 napisała:

> Jasnoklarowna, zawsze mnie namówisz i mi się kolejka przez ciebie nie zmniejsza
          >

Oooooj przepraaaaszam!!!!

Teraz powinnam łypnąć okiem i z diabelskim błyskiem zapytać:

A Again My Life oglądałaś?

Ja chwilę zaczęłam i jakieś takie dejavu mam .....do Queeenmaker. Też się zapowiada fajnie.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 30.06.23, 16:17
            jasnoklarowna napisała:

> A Again My Life oglądałaś?

Tę polecajkę mogę Ci łaskawie darować, bo i tak mam ją na liście 😛. Ale że to z Lee Joon Gi, za którym nie przepadam, to chyba jeszcze poczeka na swoją kolej. No chyba, że powiesz, że jest takie super ekstra ach i och i w ogóle, kusicielkosuspicious
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 08:19
              Relację zdaję.
              Queenmaker dla mnie do końca był fajny. Fajnie zagrany, fajnie zrobiony. Skończył się fajnie.

Love Affairs in the Afternoon - no zupełnie inny klimat filmu, spokojniejszy, podobał mi się do końca.

Again My Life - Otia bierz się.
              Lee Joon Gi - mnie tu nie przeszkadza.
              On jest specyficzny. Średnio mi się podobał jako kłamiący prawnik, za to rola w Moon Lovers była dla niego stworzona. Tu wydaje mi się że pasował do roli. Ale nie dla niego film oglądam, a dla klimatu. Mniej dramatyczny niż Queenmaker, zrobiony na modłę "dokopać draniom, pomóc słabszym". Ale tak jakoś mnie trzymał w napięciu i chciałam oglądać kolejne odcinki zaraz jak poprzednie się skończyły. Jestem na 12 odcinku. Skojarzenie z Queenmaker nieprzypadkowe, bo antagonistę gra ten sam aktor Kyeong-yeong Lee. Romansu jak do tej pory nie ma, ale wszystkie role zagrane fajnie, drugoplanowi też mi się podobają. Więc ewentualnie możesz w kolejce podciągnąć zdecydowanie wyżej.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 08:48
                Jeszcze o Lee Joon Gi.
                Te jego wewnętrzne kąciki oczu są niespotykane. Widać to gdy jest zbliżenie na twarz z lekkiego półprofilu. Są wyjątkowo ostre, mocno zakrzywione w dół, długie, prawie wchodzą na boki nosa. Nie przypominam sobie, czy u któregoś aktora aż takie widziałam.
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 09:01
                  Właśnie chyba dzięki tym oczom (a może całej twarzy?) dostaje role jak we Flower Of Evil smile Bardzo mi tam pasował.
                  Ja lubię też oczy Woo Do Hwana bo są podłużne a jak się śmieje to robią się jeszcze dłuższe wink
                  i.pinimg.com/564x/1e/ee/98/1eee989399b78596b82869a61a0d58ae.jpg
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 10:17
                    Mnie też się taki kształt oczu bardzo podoba smile

• oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 14:03
                  jasnoklarowna napisała:

> Jeszcze o Lee Joon Gi.

Muszę, bo się uduszę. Ja polubiłam Lee Joon Gi po obejrzeniu "Paik's Spirit" na Netfliksie. Koreański kucharz-celebryta w 6 odcinkach opowiada o tradycyjnych trunkach i spotyka się na ich degustowaniu z aktorami i piosenkarzami (w każdym odcinku z kimś innym). Lee Joon Gi był tak uroczy, że prawie się w nim zadurzyłam wink, ale i zasmuciłam jego chudością. Od tej pory zaczęłam oglądać dramy z nim smile
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 14:29
                    O, to coś fajnego. Muszę obejrzeć smile
                    Jest taki chiński aktor Ren Yankai. Ten to dopiero jest chudy.
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 16:03
                    To właśnie do tego Paika należy wrocławska Bornga. Jeśli dobrze pamiętam.
                    • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 17:29
                      jasnoklarowna napisała:

> To właśnie do tego Paika należy wrocławska Bornga. Jeśli dobrze pamiętam.

Poczytałam. Ech, nie zbiorę na wyjazd do Wrocławia kilku osób lubiących kuchnię koreańską (lub azjatycką w ogólności).
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 18:07
                        Ja męża magluję. Żebyśmy na jakiś weekend się wybrali. A że z Lublina to spora wycieczka w poprzek Polski będzie. Tylko czasowo jakoś nie mam kiedy wtrynić takiego wyjazdu. Buuuu. Ale będę szukać okazji smile
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 20:43
                          Ja już mam okazję suspicious To będzie "zemsta" za wczorajsze 12 godzin w samochodzie vel wycieczka jednodniowa nad morze z Wawy sciana Pomysł mojego męża, nigdy więcej. Jakże szybko nadarzyła się dzięki Wam sposobność tongue_out Jak mówi chińskie przysłowie- jeśli wystarczająco długo będziesz siedzieć nad brzegiem rzeki zobaczysz ciało swojego wroga spływające jej nurtem. Coś wartka ta moja rzeka big_grin
                          Już mu zakomunikowałam- wyjąkał "ale we Wrocławiu już byliśmy", a nad morzem byliśmy dwadzieścia razy!- odpowiedziałam.
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 20:54
                            Teraz sprawdziłam, faktycznie z Lublina kiepska droga uncertain 530 kilosów i 5 godz. vs Warszawa 380 i 3,5 godziny.
                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 23:45
                            heca7 napisała:

> Ja już mam okazję suspicious To będzie "zemsta" za wczorajsze 12 godzin w samochodz
                            > ie vel wycieczka jednodniowa nad morze z Wawy sciana

My byliśmy wczoraj na jednodniowej na Podlasie smile
                            • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 23:48
                              Podlasie to mało zbadana przeze mnie kraina wink Chociaż w sierpniu będę w Sejnach. Ale podejrzewam, że spędziliście (po dotarciu na miejsce) tam więcej czasu niż my nad morzem suspicious Bo my... nad morzem byliśmy... półtorej godziny big_grin I do domu!
                              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 01:51
                                heca7 napisała:

> Podlasie to mało zbadana przeze mnie kraina wink Chociaż w sierpniu będę w Sejnac
                                > h. Ale podejrzewam, że spędziliście (po dotarciu na miejsce) tam więcej czasu
                                > niż my nad morzem suspicious Bo my... nad morzem byliśmy... półtorej godziny big_grin I d
                                > o domu!

No tak, bylismy nieco dłużej smile Z Warszawy na Podlasie to podobny czas dojazdu jak do Poznania.
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 23:44
                          jasnoklarowna napisała:

> Ja męża magluję. Żebyśmy na jakiś weekend się wybrali. A że z Lublina to spora
                          > wycieczka w poprzek Polski będzie. Tylko czasowo jakoś nie mam kiedy wtrynić ta
                          > kiego wyjazdu. Buuuu. Ale będę szukać okazji smile

Ha, mąż mi własnie powiedział, że będzie miał latem do dyspozycji 2 dłuższe weekendy, i żebym się zastanowiła nad ich wykorzystaniem. Może namówię go na Wrocław w takim razie? wink
                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 00:10
                    to juz drugi dokument kuchenny polecony przez Ciebie, ktory z pewnoscia obejrze. Ogladalam ten o koreanskiej w Meksyku i choc niby w kollko to samo. to jednak jakos niezle sie ogladalo.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 19:11
                jasnoklarowna napisała:

> Relację zdaję.
                > Queenmaker dla mnie do końca był fajny. Fajnie zagrany, fajnie zrobiony. Skończ
                > ył się fajnie.

Ja też skończyłam. I też mi się podobał, chociaż parę rzeczy było tam jednak zbyt naiwnie pokazanych. Ale też polecam.

> Again My Life - Otia bierz się.
                > Lee Joon Gi - mnie tu nie przeszkadza.

Potrzebna mi jakaś odmiana, więc jednak musi poczekać. A co do Lee Joon Gi, bo widzę, że wszyscy się rzucili go bronić przede mną, wredną wink. Ja mu bycia sympatycznym nie odmawiam, do jego aktorstwa też nic nie mam. Po prostu nie lubię tego typu urody, nie tyle o oczy chodzi, co twarz całościowo. No, dla mnie jest szczurowaty i tyle. Innych 'ale' do niego nie mam tongue_out. Może nawet spojrzę na ten program, o którym pisałyście, a nuż się do niego przekonam.

> y. Jestem na 12 odcinku. Skojarzenie z Queenmaker nieprzypadkowe, bo antagonist
                > ę gra ten sam aktor Kyeong-yeong Lee.
                Lee Kyung Young w każdej dramie gra tego złego, co knuje i pionki rozstawia (dobra, w Misty był dobry, mniej więcej), ale antagonistą tutaj to był dla mnie Ryu Soo Young. I muszę przyznać, że bardzo dobrze sobie poradził. Silne role kobiece nie usunęły go w cień.
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 20:46
                  otia5 napisała:

>
                  >
                  > Potrzebna mi jakaś odmiana, więc jednak musi poczekać. A co do Lee Joon Gi, bo
                  > widzę, że wszyscy się rzucili go bronić przede mną, wredną wink. Ja mu bycia sym
                  > patycznym nie odmawiam, do jego aktorstwa też nic nie mam. Po prostu nie lubię
                  > tego typu urody, nie tyle o oczy chodzi, co twarz całościowo. No, dla mnie jest
                  > szczurowaty i tyle. Innych 'ale' do niego nie mam tongue_out. Może nawet spojrzę na t
                  > en program, o którym pisałyście, a nuż się do niego przekonam.
                  >
                  Dla mnie on ma trochę ptasią twarz. Ale podoba mi się jego gra, lubię szczupłych więc ma moje poparcie wink Mimo to rozumiem osobiste preferencje, ja nie mogę się np zachwycać Hyun Binem. No ok aktor, ale majtek bym przez głowę nie ściągnęła suspicious
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 03.07.23, 23:14
                  To jak Ryu cię przekonuje, to koniecznie Love in Sadness zobacz. On tam skradł całe Show, mimo iż grał tego złego. Akurat klimat zmienisz i gwarantuję że się nie zawiedziesz. Tzn nim, bo fabuła trochę luk ma. Np jak mąż może nie poznać żony nawet po operacji plastycznej? Ja nie wiem. To przecież nie tylko twarz, ale ruchy, głos.
                  Ale dla genialnej roli psychopatycznego skur...la warto zobaczyć.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 00:26
                  he, he, "sczurowaty" ... ja tez takich nie lubie, ale sotatnio obejrzalam "the Third Charm" i tam byl wlasnie jeden taki "szczurowaty" - Lee Sang-yi. Stwierdzila, ze choc z wygladu zupelnie mi nie pasuje, to lubie go jako aktora. Moze dlatego ze gra przewaznie role drugoplanowe - no nie mam pojecia jak to sie dzieje. Ma w sobie takie "tra lala la", ze uwielbiam sceny w ktorych go pokazuja (gral SML w Hometown cha cha cha")

A swoja droga The Third Charm tez moge polecic dla lubiacych tzw."obyczajowe" - bylaby to bardzo dobra drama, gdyby nie bylo tyle rozkminian, powtorek i ogolnie dluzyzn. Skrocic to o jalies 4-6 odcinkow , bo teraz bez przewijania sie nie da. Ale klisz przynajmniej nie bylo. Zadnych, jak dobrze pamietam.
                  • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 01:12
                    senin1 napisała:

> A swoja droga The Third Charm tez moge polecic dla lubiacych tzw."obyczajowe" -
                    > bylaby to bardzo dobra drama, gdyby nie bylo tyle rozkminian, powtorek i
                    > ogolnie dluzyzn. Skrocic to o jalies 4-6 odcinkow , bo teraz bez przewijania sie nie
                    > da. Ale klisz przynajmniej nie bylo. Zadnych, jak dobrze pamietam.

Zgadzam się i też polecam, choć dla mnie to dość przygnębiająca drama była. W pewnym momencie zbyt mocno poczułam ból FL granej przez Esom, choć nie doświadczyłam tego co ona.
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 07:42
                      Widocznie bardzo dobrze to zagrała.
                      Mnie też się film podobał. Jak ktoś lubi Seo Kang Joona to tym bardziej polecam.
                      A jeszcze taka ciekawostką. Tego rozwiedzionego męża zagrał musicalowy artysta Min Wo Hyuk. Facet z potężnym głosem. Na codzień nie grywa w filmach.
                      • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 10:12
                        > A jeszcze taka ciekawostką. Tego rozwiedzionego męża zagrał musicalowy artysta Min Wo Hyuk.<

Az go sobie wygooglalam. Pamietam, ze twarz mi sie mocno kojarzyla. No i okazalo sie, ze gral przystojnego lekarza w Dr Cha
                    • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 10:03
                      >W pewnym momencie zbyt mocno poczułam ból FL granej przez Esom,<

To fakt, swietnie to zagrala, I troche tam bylo dosc przygnebiajacych watkow, co wlasnie plasuje te drame w kategorii realistycznych.
                      Ot, taki kontrast z np. King Hotel, ktory teraz ogladam i smieje sie do rozpuku z pomyslow scenarzystow. Ale musza byc przeciez i takie.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 10:28
                        Czyżby nie przypadł ci do gustu skok Gu Wona na skalną półkę? I jak ten żeńszeniarz właściwie ich wyciągnął? wink
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 10:29
                          Ja mam też zastrzeżenia do tłumacza (na ang.), ale to częste w dramach.
                          • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 10:44
                            ? Ja mam też zastrzeżenia do tłumacza (na ang.), ale to częste w dramach<

A mnie ostatnio korci, zeby zaczac sie uczyc koreanskiego. Ty juz plynnie wladasz, kurt? Trudne to?
                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 11:18
                              Nie, co ty? Wcale się nie uczę, tyle co podłapię z dram. Ale czasem cos w dialogach nie ma sensu i podejrzewam, że coś tam jest "lost in translation".
                              Z drugiej strony, pasuje mi, że niektóre zwroty tłumaczone są dosłownie z koreańskiego, bo to daje wgląd w kulturę. Np. częste jest pytanie na powitanie "Have you eaten?", albo ktoś wychodzi i mówi "I'll go and come back". Możnaby to przetłumaczyć jako "How are you?" i "Bye for now", ale pozostawienie oryginalnego koreańskiego zwrotu mówi coś więcej o kulturze kraju, o tym co ważne (np. jedzenie) smile
                              Dodam, że z polskimi tłumaczeniami nie oglądam, a w sumie chyba z ciekawości kiedyś sobie włączę, żeby porównać (czy tłumacz przełożył tylko z angielskiego, czy dostosował do polskich realiów).
                            • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 11:20
                              senin1 napisała:

> A mnie ostatnio korci, zeby zaczac sie uczyc koreanskiego. Ty juz plynnie wlada
                              > sz, kurt? Trudne to?

Nie wiem, jak kurt, ale dla mnie sam hangul dziecinnie prosty, pojedyncze wyrazy też. Zasady gramatyczne, honoryfikacja itp. w teorii właściwie też, ale jak mam to użyć w praktyce, złożyć w całość, dołożyć te wszystkie partykuły i inne końcówki, to nagle się okazuje, że mnie to zdecydowanie przerasta. Wszystko robi się za długie i za trudne do zapamiętania. Każde zdanie bardziej złożone niż "to jest krzesło" ciągnie się w nieskończoność.
                              No i ich wymowa przyprawia mnie o zawrót głowy. Takie 'm' to czasami faktycznie 'm', a czasami brzmi jak 'b' i tym podobne kwiatki. Trzech różnych k, p czy t w ogóle nie jestem w stanie odróżnić.

W związku z czym pewnie nigdy nie wyjdę poza początki. Natomiast sam język fascynuje mnie swoją egzotycznością i z przyjemnością go sobie, tak sama dla siebie i bez żadnego celu, zgłębiam.
                          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 11:04
                            kurt.wallander napisała:

> Ja mam też zastrzeżenia do tłumacza (na ang.), ale to częste w dramach.

W King the Land? To ja bym powiedziała, że angielskie tłumaczenie w porównaniu z polskim jest wręcz wspaniałe. Na polski jest to tłumaczone z tak denerwującą (mnie) manierą, że tłumacza kopnęłabym w d. Nie wiem skąd w ogóle taki pomysł, bo o ile tak mogłoby mówić to wioskowe małżeństwo od żeńszenia, o tyle do całej reszty nie pasuje w ogóle.
                            Poza tym zauważyłam, że polskie tłumaczenie jest zazwyczaj "mocniejsze" niż oryginał. Np. były chłopak FL rzuca: naprawdę?, a przetłumaczone jest to jako: ja pierdzielę!. W Queenmaker bohaterka mówi: Odejdź, idź stąd!, po polsku: spie.dalaj! Itp.
                            Czasami różnego typu zmiany w tłumaczeniach są oczywiście niezbędne, ale w wielu tłumaczeniach dram raczej przeszkadzają w odbiorze.
                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 11:22
                              otia5 napisała:

> W King the Land? To ja bym powiedziała, że angielskie tłumaczenie w porównaniu
                              > z polskim jest wręcz wspaniałe.

A to po skończeniu puszczę sobie trochę po polsku, żeby się powkurzać.

> Poza tym zauważyłam, że polskie tłumaczenie jest zazwyczaj "mocniejsze" niż ory
                              > ginał. Np. były chłopak FL rzuca: naprawdę?, a przetłumaczone jest to jako: ja
                              > pierdzielę!. W Queenmaker bohaterka mówi: Odejdź, idź stąd!, po polsku: spie.da
                              > laj! Itp.

Dostosowali do polskich realiów wink

Szkoda, że czasem/często? tłumaczenia robią ludzie, którzy ani oryginalnego języka ni w ząb nie kojarzą, ani realiów danej kultury kompletnie nie znają. Moim zdaniem to złe podejście, ale wiadomo, liczy sie czas i ważne, żeby kasa się zgadzała. A i Netflix, przypuszczam, nie dobiera tłumaczy starannie pod tym względem.

• wzosia Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 13:50
                              Rzeczywiście te tłumaczenia czasami brzmią jak z translatora. Ja lubię tłumaczy na Drama online. Nie sa to profesjonaliści ale naprawdę się starają oddać istotę wypowiedzi i kulturę azjatycką. Czasami, zwłaszcza w filmach japońskich są uwagi tłumacza co wprawdzie daje bardzo długi tekst (muszę zatrzymać aby nadążyć z czytaniem) ale wyjaśnia idiomy, sformułowania. Część dla mnie jest już oczywista ale dla początkujących oglądaczy niezrozumiała. Przykład: w japońskim określenie
                              Księżyc jest piękny
                              jest równoznaczny z Kocham Cię.
                              No i oczywiście zaproszenie na ramen w dramach koreańskich.
                        • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 04.07.23, 10:39
                          > Czyżby nie przypadł ci do gustu skok Gu Wona na skalną półkę?<

No nie, skok byl spoko, wrecz mrozacy krew w zylach. Tylko, po private jet w Secret Garden, ten helikopter slabiutki taki.
                          Ale ogolnie bawie sie niezle, i chyba o to chodzilo wink
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 29.06.23, 22:46
      TOP z BigBangu będzie w Squid Gamę!!!! OŁ jeee 🙂🙂🙂
      Sorry jestem.na imprezie pracowej na Wiśle po 6 drinkach i się cieszę jak głupia 👍👍👍
    • oldrena1 Drugi sezon D.P. od 28 lipca :) 05.07.23, 16:03
      Któraś z Was czeka? Grają znani i lubiani wink: Jung Hae In, Koo Kyo Hwan, Kim Sung Kyun, Son Seok Goo, Ji Jin Hee i Ki Ji Hyun.
      Ostrzę sobie zęby.
      • otia5 Re: Drugi sezon D.P. od 28 lipca :) 05.07.23, 16:37
        Ja. Na Jung Hae Ina i oczywiście na Ji Jin Hee. Widzę go w roli wrednego, sadystycznego majora, a że gra też pulpet Go Kyung Pyo, to nadaje się idealnie na jego ofiarę 😛
        Tylko musiałabym choć trochę odświeżyć pierwszy sezon, bo mało pamiętam.
        • oldrena1 Re: Drugi sezon D.P. od 28 lipca :) 05.07.23, 18:25
          No właśnie, długa przerwa między sezonami. Też powinnam rzucić okiem choćby na co drugi odcinek pierwszego.
        • kurt.wallander Re: Drugi sezon D.P. od 28 lipca :) 06.07.23, 01:45
          otia5 napisała:

> Ja. Na Jung Hae Ina i oczywiście na Ji Jin Hee. Widzę go w roli wrednego, sadys
          > tycznego majora, a że gra też pulpet Go Kyung Pyo, to nadaje się idealnie na je
          > go ofiarę 😛

Wredoto! wink

Też czekam na ten serial.

• jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 06.07.23, 08:30
      Ja się za Brain Works wzięłam. Jestem na pierwszym odcinku, może będzie fajne. Chyba taka mieszanka policyjnego nieudacznika i jego wszystkiegobojącej się koleżanki z ekspertem od badania mózgu. Ma potencjał, zobaczymy czy będzie zabawne.
      Policjanta gra aktor z typowo komediowym wyglądem i dorobkiem, widziałam go chyba w 2 czy 3 tego typu filmach.

Jeszcze tylko wrzutka z Again My Life. Bardzo mi się spodobał, skończył się ok. Polecam.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 06.07.23, 13:15
      Ja się ostatnio nie wychylam z dramami bo tłukłam chińską Here We Meet Again. Strasznie długa i propagandowa tongue_out Zahaczała o chińską agencję kosmiczną lekko a momentami nad rozmawiającymi bohaterami powiewała chińska flaga niemalże jak ta na rondzie Babka tongue_out Ale ML śliczny taki, że 32 odcinki zniosłam wink Szczególnie, że para się do siebie często i ładnie kleiła a ML bardzo zaangażowany w pożeranie twarzy partnerki był big_grin

A teraz spróbuję japońskiej Let's Get Divorced.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 08.07.23, 20:01
      Obejrzałam ja sobie Coffee Prince. O serialu bym nawet nie wspomniała, bo pewnie wszystkie oglądałyście. Ale, ach, Lee Sun Kyun i jego głos🤩. Borze szumiący, jaki ten facet ma głos. Majtki gotowam przez głowę zdejmować 🫣. Polecałyście tu milion razy My Mister, ale zawsze w czym innym akurat siedziałam, a teraz lecę oglądać. I słuchać.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 08.07.23, 22:10
        Miłego oglądania. "My Mister" to naprawdę dobra drama.

• senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 08.07.23, 22:44
          A jakby chciala, zeby ja Lee Sun Kyun wk..il, to jeszcze moze "Pasta" wink
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 08.07.23, 23:12
            senin1 napisała:

> A jakby chciala, zeby ja Lee Sun Kyun wk..il, to jeszcze moze "Pasta" wink

O masz, dlaczego mnie o takie zachcianki podejrzewasz? Generalnie, raczej nie lubię gdy mnie ktoś wk.wia. Co on tam takiego robi?🤔Ja go tylko chcę słuchać, nawet patrzeć nie muszę, chociaż wygląda całkiem ok.
            A Pasta chyba nie dla mnie. Nie przepadam za serialami czy filmami o gotowaniu, ale kto wie. Na razie zdążyłam się już wciągnąć w My Mister, początek dobrze wróży.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 08.07.23, 23:34
              Bardzo bardzo mi się ten My Mister podobał.
              Choć jak się sama przekonasz wesoły nie jest. Za to pokazuje Koreę od strony przeciwnej niż bajeczki z chaebolami. Jest realistycznie, bez słodzenia, momentami dramatycznie. Tak życiowo. I dla mnie tu aktorsko na wyżyny IU się wspięła. Fajnie ze się za to bierzesz.
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 09.07.23, 00:25
              Co on tam takiego robi?🤔<

Glownie traktuje Glowna z buta. No konwencja taka wink
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 09.07.23, 10:36
                senin1 napisała:

> Co on tam takiego robi?🤔<
                >
                > Glownie traktuje Glowna z buta. No konwencja taka wink

A, czyli dramowa norma. W Coffee Prince oprócz jego głosu podobał mi się też bardzo jego związek z SFL. Swobodny, taki europejski bym powiedziała, zupełnie niedramowy (główni za to nadrabiali).

PS. A w King the Land Red Sleeve pełną gębą. "Dziwnie znajome to miejsce"smile To jest festiwal spełniania życzeń widzów, a nie serial.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 6.0 09.07.23, 16:43
                  otia5 napisała:

> PS. A w King the Land Red Sleeve pełną gębą. "Dziwnie znajome to miejsce"smile To
                  > jest festiwal spełniania życzeń widzów, a nie serial.

czepiasz się smile Mnie takie puszczenie oczka nie przeszkadza smile

Junho występuje też w końcówce ostatniego odcinka "Celebrity", jesli komus go nie dość. A w sierpniu wydaje jakiegos nowego singla....
                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 09.07.23, 17:13
                    kurt.wallander napisała:

> czepiasz się smile

Oj tam, tak tylko troszkę i z uczuciem 🙂

> Mnie takie puszczenie oczka nie przeszkadza smile

Jak jest niespodziewane to wręcz uwielbiam, ale jeśli tylko z rzadka przerywane fabułą 🤷😉
                    Niech się bawią jak najlepiej, przyjmuję z dobrodziejstwem inwentarza 😃
                    • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 09.07.23, 22:38
                      dla mnie ten serial to parodia rom-comow. I glownie dlatego da sie to ogladac smile
            • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 6.0 09.07.23, 13:22
              A lubisz okołoprawnicze? On gra jedną z głównych ról w Diary of a Prosecutor. Polecam, lekko komediowe, neprzesłodzone, ciekawi bohaterowie smile
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 08.07.23, 22:51
        No ma ten głos niespotykanie niski.
        Z koreańskich aktorów jeszcze fajny głos ma Seung-won Cha. I ktoś jeszcze, na szybko nie pamiętam ale sobie przypomnę, to napiszę.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 6.0 08.07.23, 23:25
          jasnoklarowna napisała:

> No ma ten głos niespotykanie niski.
          > Z koreańskich aktorów jeszcze fajny głos ma Seung-won Cha.

A przy nim mi się nie rzuciło w oczy, czy raczej uszy. Ja zresztą w ogóle jestem zdecydowanie wzrokowcem, zazwyczaj głosy mnie nie ruszają, ten widocznie akurat dokładnie wpasował się w to co lubię. Podobają mi się jeszcze i rozpoznaję bez pudła głos Lee Byung Huna i Ji Jin Heena, no ale przy nich absolutnie nie jestem obiektywna, pewnie mają te głosy przeciętne.
          No i oczywiście głos Jang Hyuka rozpoznaję, ale cudownym trudno go nazwać smile.
    • kurt.wallander Re: King the Land 11.07.23, 23:08
      Kto jeszcze nie ogląda, to niech zacznie smile

W 8. odcinku jedna z lepszych k-dramowych scen pocałunku. Polecam!
      • bertie Re: King the Land 12.07.23, 23:45
        Ja już oglądam, czekam na weekend jeszcze bardziej niecierpliwie niż zwykle smile
      • heca7 Re: King the Land 13.07.23, 08:19
        kurt.wallander napisała:

> Kto jeszcze nie ogląda, to niech zacznie smile
        >
        > W 8. odcinku jedna z lepszych k-dramowych scen pocałunku. Polecam!

Jak tylko skończę kolejną chińską dramę wink Na szczęście szybko się ogląda a aktorzy są całkiem naturalni i pasują do siebie.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 6.0 12.07.23, 23:22
      Doctor Cha.
      Zapowiadał się na taki niewesoły tematycznie film, może i faktycznie problem takiego małżeństwa jest niefajny. Ale zaczęłam właśnie 4 odcinek i od 2 odcinków parskam śmiechem. Nie wiem co będzie później, może znów się zrobi smutniej, ale teraz normalnie momentami jak są akcje w szpitalu z udziałem żony, syna i męża to serdecznie się śmieję. Kto nie widział - polecam.
    • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 13.07.23, 00:08
      Skończyłam ostatnio kilka k-dram, o ile pamiętam część z was już oglądała i polecała. Też teraz mogę polecić smile
      The Package - nie spodziewałam się, że ona będzie w tej Francji prawie cała, a nie tylko pojedyncze odcinki. Ale to bardzo na plus, bo widoki ładne. Z minusów od teraz zdjęcia od pasa w górę będą mi się kojarzyć ze zdjęciami na własny pogrzeb...
      Divorce Attorney Shin - ciekawe odcinki i fajni bohaterowie, szczególnie trójka głównych męskich - dość rzadko aż taki tercet pojawia się w k-dramach, jak już to 3 przyjaciółki.
      The Good Bad Mother - historia ciekawa i dość nowa jak na k-dramy, nie pamiętam, aby był jakiś serial, gdzie dorosły staje się mentalnym dzieckiem. Już prędzej na odwrót, jakieś przebudzenie się ze śpiączki po 10 latach, itp. FB już mi podpowiada, że w sierpniu będzie nowy serial z główną aktorką, Ra mi-ran, Cruel Intern.

• senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 13.07.23, 01:03
        Ogladalam wszystkie trzy(tzn Attorney Shin zaczelam,. ale zostawilam na pozniej, choc zapowiadal sie dobrze. Wroce.).
        The Package to chyba otia polecala, i tez mi sie podobal. Good Bad Mother bylam zachwycona przez pierwsze 10 czy 12 odcinkow ale koncowe to dla mnie taka niestrawna papka byla, a szkoda, bo glowni, jak dla mnie, super.

A ostatnio napatoczylam sie na To all Boys who Loved Me. I prawie rzucilam to w diably, ale po przewinieciu do 7 odcinka natknelam sie na pare scenek szokujacych jak na k-drame. Dosc odwazne podejscie do tematow seksualnych tam sie pojawia (zwlaszcza ok 45-50 minuty, ale jest tego wiecej). Az oczy przecieralam ze zdziwiena i do tej pory sie smicham. Ogolnie nie polecam tej dramy ale jak chcecie sie zdziebko zszokowac to mozna zerknac. teraz glownie przewijam, ale jeszcze nie rzuce, bo chce zobaczyc z czym tam jeszcze pojada. wink
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 13.07.23, 08:26
          To All The Guys Who Loved Me? Już sam poster wygląda zachęcająco suspicious Pójdę zerknąć czy coś przebije japoński Brzeg Rzeki wink
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 6.0 13.07.23, 09:25
            > Już sam poster wygląda zachęcająco<

eee, az tak dobrze to nie jest. wink, ale ogladam (znaczy: przewijam) bo nic lepszego sie nie trafia

jakos sie 'boje' zaczynac chinskie czy japonskie. Wiem - zupelnie irracjonalnie,
        • bertie Re: Koreańskie seriale 6.0 13.07.23, 13:45
          senin1 napisała:

> A ostatnio napatoczylam sie na To all Boys who Loved Me. I prawie rzucilam to w
          > diably, ale po przewinieciu do 7 odcinka natknelam sie na pare scenek szokuja
          > cych jak na k-drame.

Na viki ma ocenę poniżej 9, więc to już znaczy, że oglądanie wymaga poświęcenia...
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 6.0 13.07.23, 08:33
      Mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko iż zamykam kolejny wątek? smile
      Link do następnego:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,176342700,176342700,Koreanskie_seriale_7_0.html?t=1689229937#p176342700
    • heca7 Re: WąTeK ZaMkNiĘtY :) 13.07.23, 09:53
      Link do siódmego jeszcze raz smile
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,176342700,176342700,Koreanskie_seriale_7_0.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka