22.12.22, 16:11
Mam puszkę masy makowej, tak wiem, chemia i syf. Ale lubię ten smak.
Proszę o przepisy na coś, co nie będzie seromakowcem ani drożdżowa strucla.
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Mak. 22.12.22, 16:14
      Kluski z makiem:p
    • aqua48 Re: Mak. 22.12.22, 16:17
      Kupuję gotowe ciasto francuskie, rozwałkowuję troszkę, tak żeby powstał prostokąt, smaruję (niezbyt grubo) masą makowa, składam ciasto na pół, tnę ostrym nożem na paski na szerokość palca, skręcam je w połowie dwa razy i piekę krótko w 170 stopniach. Przed pieczeniem można posmarować rozmąconym żółtkiem.
    • daniela34 Re: Mak. 22.12.22, 16:25
      Najprościej: kup sobie ciasto francuskie, rozsmaruj masę na blacie, zwiń rolade, pasmaruj jajkiem rozkłóconym, pokrój na kromki i będziesz, mieć ślimaczki. Ja tak robię jak mi normalnego maku zostanie
      Inna wersja to blaty do ciasta np.takiego o nazwie Pani Dulska - możesz zrobić całe ciasto (pracochłonne) albo same blaty makowe i przełożyć kremem/dżemem/czym chcesz.
    • summerland Re: Mak. 22.12.22, 16:51
      Na spodzie z kruchego ciasta upiecz. Na wierzchu polukruj
    • bene_gesserit Re: Mak. 22.12.22, 17:24
      Spód z kruchego, podpieczonego na ślepo. Na to masa z paroma łyżkami bułki tartej domowej albo panierki panki, z rodzynkami i grubo siekanymi orzechami i czterema jajami na puszkę maku. Po upieczeniu i ostudzeniub walisz ma to kawowy krem z mascarpone.

PS Nie wiem, co wy macie z tą chemią w puszce, w moim puszkowym maku z trujących substancji jest jedynie syrop glukozowo-fruktozowy w ilości homeopatycznej.
      • jozefrobotnik Re: Mak. 23.12.22, 00:14
        Zawsze kupuję gotową masę, lubię ją, i w sumie nigdy nie czytałam składu, ale tu ematka mak robi sama, namacza, trze, czy co tam się z tym robi
        • yuka12 Re: Mak. 23.12.22, 00:21
          Ee. Kupuję już mielony. Zalewam wrzątkiem, odcedzam, dodaję bakalie, jakie chcę i ile chcę i mam. Jak mi się nie chciało w przeszłości lub po prostu dużo pracowałam, używałam masy z puszki. Ale smakowo jednak nie dorównuje tej domowej.
    • ga-ti Re: Mak. 23.12.22, 00:39
      Biszkopt przekrawasz i przekładasz masą makową. Najlepiej ciepłą to się lepiej sklei. na górę polewa i już.
      Kruche jak do szarlotki i zamiast jabłek makowa masa, nawet na górę można pianę z białek (a do ciasta żółtka) i wiórki z resztki ciasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka