jozefrobotnik 22.12.22, 16:11 Mam puszkę masy makowej, tak wiem, chemia i syf. Ale lubię ten smak. Proszę o przepisy na coś, co nie będzie seromakowcem ani drożdżowa strucla. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Mak. 22.12.22, 16:17 Kupuję gotowe ciasto francuskie, rozwałkowuję troszkę, tak żeby powstał prostokąt, smaruję (niezbyt grubo) masą makowa, składam ciasto na pół, tnę ostrym nożem na paski na szerokość palca, skręcam je w połowie dwa razy i piekę krótko w 170 stopniach. Przed pieczeniem można posmarować rozmąconym żółtkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mak. 22.12.22, 16:25 Najprościej: kup sobie ciasto francuskie, rozsmaruj masę na blacie, zwiń rolade, pasmaruj jajkiem rozkłóconym, pokrój na kromki i będziesz, mieć ślimaczki. Ja tak robię jak mi normalnego maku zostanie Inna wersja to blaty do ciasta np.takiego o nazwie Pani Dulska - możesz zrobić całe ciasto (pracochłonne) albo same blaty makowe i przełożyć kremem/dżemem/czym chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Mak. 22.12.22, 16:51 Na spodzie z kruchego ciasta upiecz. Na wierzchu polukruj Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Mak. 22.12.22, 17:24 Spód z kruchego, podpieczonego na ślepo. Na to masa z paroma łyżkami bułki tartej domowej albo panierki panki, z rodzynkami i grubo siekanymi orzechami i czterema jajami na puszkę maku. Po upieczeniu i ostudzeniub walisz ma to kawowy krem z mascarpone. PS Nie wiem, co wy macie z tą chemią w puszce, w moim puszkowym maku z trujących substancji jest jedynie syrop glukozowo-fruktozowy w ilości homeopatycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Mak. 23.12.22, 00:14 Zawsze kupuję gotową masę, lubię ją, i w sumie nigdy nie czytałam składu, ale tu ematka mak robi sama, namacza, trze, czy co tam się z tym robi Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Mak. 23.12.22, 00:21 Ee. Kupuję już mielony. Zalewam wrzątkiem, odcedzam, dodaję bakalie, jakie chcę i ile chcę i mam. Jak mi się nie chciało w przeszłości lub po prostu dużo pracowałam, używałam masy z puszki. Ale smakowo jednak nie dorównuje tej domowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Mak. 23.12.22, 00:39 Biszkopt przekrawasz i przekładasz masą makową. Najlepiej ciepłą to się lepiej sklei. na górę polewa i już. Kruche jak do szarlotki i zamiast jabłek makowa masa, nawet na górę można pianę z białek (a do ciasta żółtka) i wiórki z resztki ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś