Dodaj do ulubionych

Kolejność potraw w Wigilię

22.12.22, 20:12
Jak jest u was? Najpierw ciepłe, potem zimne, czy na odwrót? Czy jeszcze jakaś inna kombinacja? W moim rodzinnym domu zawsze najpierw wjeżdżał smażony karp, potem się jadło to wszystko, co na zimno (śledzki, sałatki, ryby w galarecie), a potem barszczyk i pierogi. Ja u siebie zmieniłam kolejność i jest jak na klasycznych przyjęciach, czyli najpierw zimne, potem ciepłe, ale efekt jest taki, że na ciepłe już nikt nie ma miejsca. Więc się zastanawiam, czy w tym roku nie zrobić odwrotnie.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:14
      U mnie zupa, drugie, a potem dowolnie było.
    • palacinka2020 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:16
      Przystawki, zupa, karp, ciasta.
    • gr.ruuu Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:17
      Wszystko co zimne jest wystawione od razu, na początku wnosimy ciepłe i każdy je co chce i e jakiej chce kolejności
      • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:29
        To macie w miare tradycyjna Wigile czy "get together"?
        • gr.ruuu Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:44
          A jak rozumiesz tradycyjną? Tak jest od kiedy pamiętam więc raczej tradycyjnie. Potrawy też dość typowe: barszcz z uszkami, ryba na ciepło, śledzie, pierogi.
          • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 23:54
            Potrawy moga byc tradycyjne ale to samo w sobie Wigili jeszcze nie czyni.
            • gr.ruuu Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 00:16
              Masz rację. Czynią ją ludzie, nie potrawy czy zastawa. Dziewięć lat temu byłam na wigilii w namiocie i jadłam kutię plastikowym widelcem z plastikowego talerzyka. Ale pytałeś o tradycję, wiec napisałam o tradycyjnych potrawach. Nie wiem, jak tam u was w USA definiujecie wigilię
              • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 03:13
                W USA kazdy definiuje na swoj sposob.
                My mamy "czesc oficjalna".. Oplatek, barszcz i glowne potrawy sa na stole (nie jemy karpii wiec albo ryba bialal albo losos) i wsytkie inne kapusty, pierogi uszka etc... i kazdy sprobuje wszystkiego ...a potem wjezdzaja dodatkowe - juz niekoniecznie wigiljne potrawy i wtedy kazdy je co chce...
                Bylismy na polskich "zbiorowkach" gdzie oprcz oplatka i zyczen nie ma roznicy bo w sumie to szwedzki stol..
                A wiec my wigilie robimy w domu z najblizszymi a odwiedzamy sie w "Christams" ponewaz Wigilia w duzym gronie traci swoj urok i "intymnosc" . May puste miejsce dla przybysza... i zdarzylo sie za taki sie zjawil....
                Ostatnio zaprosilismy samotna starsza pania - Polke, z domu starcow. Byla zachwycona poniewaz to w niej wzbudzilo wspomnienia...i mogla spedzic wigile "z rodzina" a nam sprawilo przyjemnsc ze moglismy to zrobic.
                • gr.ruuu Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 10:01
                  No to u mnie jest bardziej tradycyjnie, bo żadne niekoniecznie wigilijne nie wjeżdżają
                • ritual2019 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 10:52
                  Nie ma czegos takiego jak 'powinna'. Kazdy robi tak jak lubi, kazda rodzina moze tworzyc wlasna tradycje. Miedzkajac za granica celebruje bardziej tutejsza tradycje, a w Wigilie jemy zupelnie co innego niz wiekszosc Polakow.
                  Nie wyobrazam tez sobie zmuszania kogolwiek do sprobowania wszystkiego, jakiegos nieodchodzenia od stolu, szantazowania dzieci itp.
      • magia Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:33
        u mnie podobnie. Wszystko naraz stoi na stole. Kazdy je co chce w dowolnej kolejności
        • gr.ruuu Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:38
          Tak na marginesie - to mi się to zdecydowanie bardziej kojarzy z tradycyjną, rodzinna wieczerzą, kiedy wszyscy siedzą przy stole, a bieganie z półmiskami to jak wizyta w restauracji z obsługą kelnerską
        • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 03:21
          U nas sie nie da co kto chce poniewaz zastawa/talerze sa tak ustawione ze talerz do zypy na wierzchu a wiec aby sie go pozbyc nalezy zjesc barszcz apotem dopiero ma sie dostep do nastpengo talerza .... LOL
          • gryzelda71 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 09:10
            I jak ktoś nie jada zupy głoduje do następnego posiłku? LOL
            • pyza-wedrowniczka Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 09:45
              U mnie nie ma spiny w wigilię. No jak ktoś nie je zupy, to albo poczeka te 15 minut albo zdejmie talerz i nałoży sobie coś na zimno. Ciepłe nie stoją od razu, tylko są podawane po zupie, bo nie bardzo jest miejsce żeby je postawić na stole.
            • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 02:27
              Jak najbardziej siedzi z rekami do tylu i grzecznie czeka.
          • iwles Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 09:54

Za odstawienie pustego talerza do zupy grozi u was kara śmierci?
            • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 02:27
              Tak. Nie smierci ale zmywania po kolacji. smile
    • kamin Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:17
      U mnie najpierw zupa grzybowa, a później resztę każdy sobie nakłada kiedy chce (pierogi, kapusta, ryby,.ciasta, grzyby itp).
      • ayanna Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:30
        U mnie podobnie, z grzybową na początku. Tylko do ciast sprzątamy stół. I nie ma samych grzybów.
      • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:32
        Tez zle..
        Ma byc tak ze kazdy dostaje w odpowiedniej kolejnosci ktora narzyca Pani domu, wszystkiego po troszeczke a dopiero potem moze sobie dobierac i wybierac.. W pierwszej kolejce nie ma zmiluj sie...ma obowiazek sprobowac wszytkiego i udawac ze smakuje smile
        • kamin Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:58
          Może u ciebie. U nas jest miło i nie trzeba jeść śledzi.
          • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:20
            Moze milo ale nie Wigilijnie smile
            • memphis90 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 22:31
              Na szczęście spierniczaly imigrant mizogin nie jest żadnym wzorcem z Sevres odnośnie tradycji wigilijnych w Polsce.
              • gr.ruuu Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 22:35
                Może mu się ze świętem dziękczynienia pomyliło
                • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 23:56
                  Ciekawe komu? Wam sie wydaje jak bogato na stole to ju wystarczy ?
                  Oplatek na oltarzu i ludzi w lawkach wcele nie czynia z tego Mszy?
                  • gr.ruuu Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 00:16
                    Bogactwo na stole to tylko oprawa a nie sens
                    • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 03:15
                      Dlatego Wigilia powinna miec inny wydzwiek niz kazde normalne "party"
                      • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 03:18
                        A dzieci wiedza ze im wiecejvbeda marudzic ze nie beda tego czy tamtego bo nie lubia ,, tym dluzej beda czekac na moment kiedy bedzie mozna otworzyc prezenty wiec zgadzaja sie na wszytko, wszytko im smakuje byle szybciej... LOL
                        I zawsze maja przewagena lokalnym rowiesnikami bo ci otwieraja prezenty w dzien Swiat rano a nasze po wigilli..
                        • gryzelda71 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 09:13
                          Nie wszystko im smakuje, ale mają dość pierdaczenia engine hehe
                          Twój dom twoje zwyczaje. Bądź tak miły i nie narzucaj ich innym na innym kontynencie..
                          • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 02:28
                            A niby dlaczego mialabym byc mily?
                        • maslova Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 11:23
                          Jak miałabym zjeść śledzia (którego nie cierpię) to wolałabym nie dostać żadnego prezentu. Siedziałabym nad tym śledziem choćby do rana i obserwowała, jak wspaniale twoje poyebane zasady rozwalają radosną i miłą atmosferę świąteczną.
                          • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 02:30
                            Prezenty byc dostala ale na koncu kolacji i jak nie zjesz sledzia to ne dostaniesz niczego co po nim przychodzi.. Masz zwolnosc decyzji.. smile
                            • angazetka Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 14:31
                              Chore.
                      • maslova Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 11:28
                        > Dlatego Wigilia powinna miec inny wydzwiek niz kazde normalne "party"

Przede wszystkim jej sens powinien sprowadzać się wyłącznie do otrzymywania prezentów. Bo przecież miła atmosfera przy stole, jedzenie potraw, które się lubi, szacunek dla każdego, to elementy zbędne podczas tej kolacji.
                        Twoje dzieci nie mogą mieć radości z siedzenia przy stole i jedzenia tego, co im smakują, więc mogą traktować kolację jako przykry obowiązek, w związku z czym skupiają się już tylko i wyłącznie na tym, aby jakoś ją przetrwać i dostać prezenty.
              • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 23:57
                Pewnie ze nie jest zadnym wozrcem - on wam tylko uswiadamia ze schodzicie z drogi i podazacie w krzaki.
                • memphis90 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 09:36
                  Zwyczaje z Twojego osobistego fyrtla nie są obowiązującym wzorcem dla całego świata.
                  • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 02:29
                    Sa.
                    • angazetka Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 14:32
                      Pat, pat.
            • kamin Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 07:27
              U mnie nie serwuje potraw żadna Pani domu (WTF?) tylko mój tata. Do jedzenia nikogo nie zmusżamy, a dla dzieci są w ogóle jakieś pierogi z serem albo rosół.
              Na Wigilię w wersji takiej jak opisujesz za żadne skarby bym nie poszła.

Ps. Wiecie, że małym dzieciom nie powinno tdawć grzybów?
              • memphis90 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 09:35
                >Ps. Wiecie, że małym dzieciom nie powinno tdawć grzybów?
                Małym, czyli poniżej roku.
                • kamin Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 10:33
                  Chyba żartujesz, akurat z leśnymi grzybami warto poczekać znacznie dłużej. Konsekwencje pomyłki przy zbieraniu szczególnie dla dzieci mogą być dramatyczne

dietetycy.org.pl/grzyby-w-diecie-dziecka/
                  • panna.nasturcja Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 10:44
                    Dokładnie. Półtoraroczniakowi dać suszone grzyby? Po co?
                    U nas nie dawało się znacznie dłużej, przedszkolakom najwyżej pieczarki.
              • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 02:33
                Funkcje "Pani domu" moze pelnic oczywiscie kazdy - "maz pantoflarz" np ....
                Nie ma przymusu uczestniczenia w zadnej celebracji...
                Do jedzenie sie nie zmusza - jedynie "zacheca" smile
                • angazetka Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 14:32
                  Odpowiednikiem pani domu jest pan domu. Trudne, wiem.
        • angazetka Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 21:20
          "Też źle". Twoim zdaniem. A że to nie twoja Wigilia,to nie masz nic do gadania.
        • arthwen Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 21:27
          engine8t napisał:

> Tez zle..
          > Ma byc tak ze kazdy dostaje w odpowiedniej kolejnosci ktora narzyca Pani domu,
          > wszystkiego po troszeczke a dopiero potem moze sobie dobierac i wybierac.. W
          > pierwszej kolejce nie ma zmiluj sie...ma obowiazek sprobowac wszytkiego i udawa
          > c ze smakuje smile

O, to jest dokładnie jeden z głównych powodów dla których nie jeżdżę do moich rodziców 24 grudnia.
          Dziękuję bardzo za ten koszmar, wystarczy, że musiałam to znosić jako dziecko.
          • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 02:34
            Jestes skutkiem ich wychowania wiec pewnie potrafia to zrozumiec..
            • arthwen Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 16:42
              Niespecjalnie, ale wielkiego wyboru nie mają, czyż nie? Zmusić mnie nie są już w stanie.
    • wkswks Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:18
      Najpierw barszcz a potem co kto chce
      • premeda Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 18:10
        Tak samo u mnie, najpierw barszcz i uszka, a później co kto chce. Młodszy bratanek ma łososia i chleb, bo tylko to zje.
    • jkl13 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:27
      Wszystko jest wystawione na stół, ciepłe i zimne jednocześnie, każdy je co chce, przy czym zawsze zaczynamy od barszczu z uszkami, bo to jedyna potrawa podawana każdemu z osobna. Resztę każdy nakłada sobie ze wspólnych półmisków.
      Ciasta na końcu, po prezentach.
    • profes79 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:28
      U mnie zawsze zaczyna się od zupy grzybowej a potem już reszta hurtem ( bo ja np. karpia smażonego nie ruszę więc delektuję się innymi rzeczami).
    • mid.week Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:29
      Najpierw barszcz a potem wszystko inne, kazdy z polmiskow bral co chciał.
    • katriel Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:29
      W moim rodzinnym domu hołdowało się zwyczajowi/przesądowi, że od stołu wigilijnego nie wolno wstawać, więc wszystko i tak musiało od początku stać na stole, bo trudno podać kolejną potrawę nie wstając. Każdy sam decydował, w jakiej kolejności chce jeść stygnące stopniowo dania.
      • migafka357 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:33
        O, nie słyszałam o takim przesądzie, a czym grozi wstawanie? (Uwielbiam przesądy.)
        • mysiulek08 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:55
          'kury sie nie beda niosly' czyli beda braki, w domysle wspolczesnym, kasy
          • gr.ruuu Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 13:30
            Sprzedali Ci wersję soft smile Ja znam wariant, że wszyscy siedzą przy stole, żeby za rok spotkać się w tym samym gronie
            • m_incubo Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 21:24
              Tak. Pierwszy, który (niepotrzebnie) wstanie, będzie pierwszym, który umrze big_grin
      • palacinka2020 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:19
        w sumie to dobry zwyczaj, bo u mnie babcia i mama latały jak opetane od stołu do kuchni (nie, nie było to blisko).
        • grey_delphinum Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 09:58
          U nas w domu tez jest taki zwyczaj/przesąd.
    • woman_in_love Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:33
      Przypominam, że Wigilia jest na pamiątkę Jezusa, a potrawy podajemy zgodnie z tym, w której kolejności wjeżdżali do Stajenki 3 królowie:
      - czyli najpierw król z ciepłych krajów = ciepłe potrawy (oczywiście prawilnie zaczynamy zupy, a potem drugie danie)
      - potem król z zimnych krajów = zimne potrawy
      - potem imprezowy król z Afryki = przekąski, ciasta, słodycze, wino itd..

Nie wyobrażam sobie innej kolejności. Wręcz inna kolejność to byłby grzech.
      • migafka357 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:41
        🤣 dobra koncepcja. Tylko czy Afryka to nie ciepłe kraje?
        • woman_in_love Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:50
          są różne ciepłe kraje
      • kamin Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:01
        Powinna być taka kolejność w jakiej jadł potrawy Pan Jezus. Żadna inna.
        • woman_in_love Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:04
          no ale on jadł tak, jak wjeżdżali 3 królowie z daniami

przecież w Stajence nie miał innego jedzenia bo nie mieli jak ugotować z powodu BHP: wszędzie łatwopalne siano

i oni wjeżdżali z daniami i wiemy, że od zupy wtedy zaczynali czyli kapuśniaka
          • kamin Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 07:42
            Mam podejrzenia, że mógł jeszcze napić się mleka matki.
      • mid.week Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 08:19
        Z krorych krajow byl krol nr 1 i krol nr 2?
        • woman_in_love Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 09:06
          Wszystko pomieszałam, przepraszam. Tak naprawdę to z królami było tak:

1) Król który wjeżdżał jako pierwszy był oczywiście z Afryki, czyli z kraju ciepłego (może Etiopia albo Somalia). Dlatego jako pierwsze wjeżdżają dania ciepłe: kapuśniak, barszcz i drugie danie. Być może te dania są niezwykłe, ale tak naprawdę to wszystko tu gra. Jak wiemy z IRL i UK, Polki z macicami uwielbiają królów z penisami z Afryki i ten król miał żonę Polkę, dlatego przywiózł w słoikach Jezusowi kapuśniak, barszcz itd.. I stąd na pamiątkę tego my też jemy kapuśniak itd.

2) Król który wjeżdżał jako drugi był z północnej Persji, gdzie zimno, stąd zimne dania + słodkie dania, bo oni w Persji to umieli w te słodkie dania bardzo, bo hodowali rodzynki u siebie.

3) A ten trzeci król był z okolic Buriacji. Dlatego potem wszyscy się pochlali po kolacji, jak to na wigilii, pobili i pokłócili. A może nawet jakieś gwałty małżeńskie potem były. Zresztą ma to sens, bo podobno Jezus miał jakieś rodzeństwo urodzone później, ale ogólnie to się milczy o tym, bo to jakaś mocno wstydliwa sprawa jest i jakieś tam trupy z szafy. Pewnie poczęte też nieprawilnie.
          • mid.week Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 11:02
            Oni wjezdzali w tej samej kolejnosci co napisy na drzwiach - KMB?
      • kasiulka25 Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 12:24
        O nie znałam tego smile ciekawe smile
    • ita.11 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:34
      Barszcz pierwszy. Potem pierogi. A potem to co kto chce. Karpia nigdy nie mieliśmy i nie zamierzamy mieć ze wzgl na dużą liczbę ości.
    • panna.nasturcja Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:39
      Barszcz z uszkami, potem śledzie i inne ryby na zimno, potem ryby na ciepło, na koniec dania kapustne czyli pierigi, kulebiaki, kapusta z grochem, z grzybami.
      Potem przerwa na prezenty, lekkie ogarnięcie i słodkie.
    • przepio Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:41
      U mnie od zawsze-tz dzieciństwa mojego i męża-zupa, II danie, czyli karp czy inna ryba , kapusta z grochem i ziemniaki, dodatkowo wprowadziliśmy pierogi i na koniec ciasto. Nie mamy nic na zimno, prócz kompotu. A i tak pierogów zawsze jest za dużo, bo już każdy najedzony po kokardę.
      • majenkirr Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 03:10
        U mnie tak samo, już myślałam, że jestem tu jedyna bez ryby po grecku czy w galarecie 😅. U mnie i tak nikt by tego nie zjadł.
        • panna.nasturcja Re: Kolejność potraw w Wigilię 23.12.22, 10:46
          U nas nie ma ryby w galarecie, bo tylko ja lubię, więc dla mnie jednej nie chce mi się robić.
          Ale chodzi o tzw. rybę faszerowaną, takie kuleczki z ryby a nie karpia.
          • chatgris01 Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 20:12
            U nas były gałki z karpia smile
    • hrabina_niczyja Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:45
      Zimne wjeżdża na stół i stoi cały czas. Ciepłe to najpierw barszcz, potem wjeżdża reszta.
    • cojapaczem Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:47
      Najpierw barszczyk z uszkami a potem co kto chce
    • kurt.wallander Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 20:55
      Wystawiam na stół jednoczesnie i ciepłe (typu ryby czy kapusta), i zimne (śledzie, ryby w galarecie). Najpierw jemy zupę, a później juz jak kto lubi i jak woli.
    • lilia.z.doliny Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:03
      Zawsze zaczynaliśmy od zupy grzybowej, potem karp, potem reszta dowolnie. Obowiązkowo do popicia horror zwany kompotem z suszu. Jakoś niezauważenie przeszczepiłam na swój grunt i też tak.leci. bez kompotu, któremu wypowiedziałam wojnę i ją wygrałam.
      • hrabina_niczyja Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:26
        Do suszu dodaje pomarańcze, zupełnie inny wymiar. Inaczej nie do przełknięcia.
        • profes79 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:28
          Nie wiecie co dobre tongue_out
          • ga-ti Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 22:12
            Prawda?
            Jak można nie lubić kompotu z suszu? No jak? Czekam na niego cały rok (w innym czasie tak nie smakuje, często robię na Sylwestra, ale to już nie to).
            • panna.nasturcja Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 23:20
              U nas to samo, robię największy gar a i tak w drugi dzień świąt rano dorabiam, uwielbiamy.
              I żadnych pomarańczy, sama klasyka.
    • chlodne_dlonie Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:15
      W domu rodzinnym zaczynało się od barszczu z uszkami lepionymi przez Babcię- moja ulubiona długo potrawa i taka, która oprócz słodyczy, mnie jako dziecku, wystarczyłaby w zupełności wink Potem był obowiązkowo smażony karp (hmm..ryba ok, ale te ości..) z sałatka jarzynową . Następnie wjeżdżały słodycze- miska makuchów, strudel z jabłkami czasem też z powidłami (specjalność jednej z Babć), firmowy jabłecznik drugiej Babci i sernik też Jej roboty - moje ulubione słodycze. To były 'żelazne punkty programu' smile Oprócz tego bywały na stole śledzie robione przez Mamę. i odległe przypominam sobie też rybę w galarecie, ale kto był jej autorem..? Po tzw. grecku nie bywało- dopiero u znajomych poznałam te potrawę.
      Aaaa, no i kompot z suszu - dla mnie niepijalny ,)
      Tyle Wigilia a od drugiego dnia to już było jedzenie na wypasie - Mama piekła mięsa, pasztet i pojawiała się też zwykle zupa grzybowa z łazankami - Jej wspomnienie/smak dzieciństwa. Też bardzo zawsze te zupę lubiłam.
      ..pierogów za to, jako takich, nigdy u nas nie było. Nie wiem w sumie dlaczego, może po prostu Babci starczało siły na lepienie uszek z grzybami dla wszystkich smile
    • nanuk24.0 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:22
      U mojego męża w rodzinie jest tradycja, ze je się po kolei posiłki w malutkich porcjach nakładane na talerze przez gospodarzy domu, jak mnie to nieziemsko wkurza. Kto wymyślił coś takiego?
      W moim rejonie/rodzinie jedzenie w półmiskach wędruje na stół i każdy obsługuje die sam i je co lubi/na co ma ochotę. Dzięki temu, gospodarze nie biegają wokół stołu jak poparzeni, tylko razem z gośćmi spokojnie siedzą bez podnoszenia się co 10 minut i biegania z garami. A goście nie są zmuszani do jedzenia czegoś czego nie lubią lub czekać przy pustym talerzu na kolejną kolejkę z jedzeniem.
      • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:32
        To sa zwyczaje poganskie - moze swiateczne ale nie wigilijne....i takie cos to zwykle przyjecie a nie tradycyjna Wigilia
        • gr.ruuu Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:33
          Tradycje wigilijne są różne, zależą m.in. od regionu
          • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 23:58
            Racja..... O np w rejonie BW sa zupelnie inne
        • nanuk24.0 Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 02:03
          A czym to się różni od tradycji w twoim domu?
          Pisałeś, ze u ciebie tez wszystko wędruje na stół.
          • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 02:36
            Co nazywasz "moim domem"?
    • po_godzinach_11 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:41
      Zimna przystawka, zupa, ciepła przystawka (pierożki), ryba, przerwa na prezenty, deser.

Wszystko po kolei.
    • igge Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:44
      U nas wszystko niemal równocześnie. Pierożki wjechały ostatnie. Przed makowcem.
      • panna.nasturcja Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 23:22
        Jak to wjechały? Ty już jesteś po wigilii?
        • engine8t Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 23:59
          A co bedzie czekac.... az ostygnie LOL
        • igge Re: Kolejność potraw w Wigilię 24.12.22, 23:35
          Mama zrobiła dla nas i wnuków specjalnie pyszną wigilię w przeddzień mojego wyjazdu z mężem na święta mniej tradycyjne. Stąd data się nie zgadzawink
          Dzisiaj tylko spacerowałam, zwiedzałam, podziwiałam kaczki nad jeziorem, słuchałam dzwonów i oglądałam szopki i żłóbki.
          Teraz nie wiemy czy iść na pasterkę czy wracać do łóżka, żeby się wyspać.
          Nasz hotel serwuje wyjątkowo jutro śniadanie o 13.30 smile. Przepraszali , a dla nas to żaden problem.
    • pyza-wedrowniczka Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:55
      Najpierw ciepłe, potem zimne. Zaczynamy od zupy, po zupie są pierogi + smażona ryba + kapusta z grochem.
      I po tym już wszystkie zimne na stole (postawione są od razu właściwie, ale nikt po nie nie sięga). Przy tych zimnych to już siedziemy dopóki na desery nie przyjdzie czas.
    • qwirkle Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 21:59
      U nas wystawione jest na stół wszystko, ale najpierw zjada się ciepłe, a zimne w dowolnej kolejności.
    • maleficent6 Re: Kolejność potraw w Wigilię 22.12.22, 22:00
      Zimne wjeżdża na stół od razu, kiedy wszyscy posadzą tyłki to podaję zupę grzybową i barszcz, następnie jednocześnie wszystkie inne ciepłe potrawy : ryby, kapusta z grochem, pierogi..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka